Csillagvadászok Társasjáték

2019-08-01 11:35:00

Egy jó családi társasjátéknak nehezebb dolga van, mint szinte bármelyik másik játéktípus tagjának. Egy családi játéknak a több tányért egyszerre pörgető akrobata ügyességével kell mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek megfelelnie! Sajnos ezt a magas mércét nem sikerül mindenkinek elérnie, és nem egy olyan családi játékot lehet találni, ahol tíz perc alatt vagy elvesznek a gyerekek, vagy unatkoznak a felnőttek.

A Csillagvadászoknak vajon sikerült megtalálni az arany középutat?

Csillagvadászok családi társasjáték

A legvadabb csillagászok!

A Csillagvadászokban a legászabb, legalább hetedik életévüket betöltött bolygóközi kalandorok az űrben találják magukat. Hogy miért vannak itt? Hívja őket a szerencse szava, a kaland szele, bár elsősorban hívja őket a csillagpor, a galaxis legértékesebb nyersanyaga! Persze nem olyan egyszerű összegyűjteni az űr mélyén található kincset, hiszen odakinn nincs se lent, se fent! Vajon hogy is lehetne elérni azt a hívogatóan megcsillanó csillagport? Zuhanással!

Merrefele a felfele?

Bizony, a „talppal előre” a legfontosabb, mondhatni egyetlen mozgást vezérlő szabály a játékban. Ez persze egy bolygó felszínén eléggé gyors és eseménymentes játékot eredményezne, de kint az űrben minden relatív! Szédületes módon maguk a játékosok dönthetik el, hogy merrefelé zuhannak, egészen addig, amíg egy másik bolygóba bele nem ütköznek!

Csillagvadászok izgalmas társasjáték

Pályára állított űr

A játék egy lapokból összepakolható pályán folyik, amely falakat és szigeteket alkotó indákkal valamint a pontot érő csodálatos csillagporral meghintve vár a játékosokra. A pálya mérete a játékosok számához van szabva, így a játéktér mindig izgalmasan kompakt lesz akár két, akár hat játékos számára is!

Csillagokhoz vezető kapu

A táblán található továbbá pár ajtócska is. Ezeknek a kapuknak az a szerepe, hogy a kiesett játékosokat visszahozza a játékba ! Nyugalom, erre ritkán nyílik lehetőség: a pálya széléről lehetetlen leesni, mivel a játéktér rekurzív, azaz amikor egy bábu a tábla egyik oldalán „kizuhan”, a vele szemben lévő pályaszélről ugyanakkora lendülettel be is repül és zuhan tovább. A pálya ezáltal ártalmatlan. A játékosokat igazából csak egyvalami tudja kiütni a játékból, és ez nem más, mint egy másik játékos!

Csillagvadászok társasjáték gyerekeknek

Kacsa! (Duck!)

Miközben egy játékos azt számolgatja, hogy a következő pottyanása alatt mennyi csillagport tud majd összegyűjteni, érdemes a többiekre is odafigyelnie, mert ha valaki rápottyan, bizony kirepül a rendszerből, elveszti az egyik csillagporos csomagját (amelyet az őt kilapító játékos rögtön meg is ragad), és az egyik kapun kell majd visszatérnie a játéktérbe!

Így a játék nem csak a pályán szétszórt csillagporról, hanem a többiek ravasz kikerüléséről is szól, hiszen egy olyan játékban, ahol bármikor bármilyen irányból jöhet a hét tonnás vasbakancs, előbb vagy utóbb az összes játékos valaki másnak a céltáblájára for kerülni!

Lapokkal lépkedni

A játékosok azt, hogy épp merre felé fordulnak (és ezáltal zuhannak) az adott körben, egy ötlapos paklival tudják befolyásolni. A lapokon más-másféle képességek találhatók: van, amelyikkel egyszerűen megfordul a világ a játékos bábuja számára, van, amelyikkel jobbra vagy balra ugrik a bábu, és van olyan is, amelyikkel a bábu akár át is pottyanhat azon a kis csillagközi indán, amin éppen áll!

Ezeket a lapokat a játékosok egyenként játsszák ki, és az elkövetkező körökben csak a megmaradt lapokkal (és ezekhez a lapokhoz kötött mozgási lehetőségekkel) tudják befolyásolni a bábujuk mozgását! A kijátszott kártyák csak akkor kerülhetnek vissza a játékosok kezébe, ha lépés helyett erre áldozzák fel a körüket, vagy ha az utolsó kártyájukat is kijátszották!

A játék épp emiatt egyszerre könnyen és gyorsan tanulható, alaposan megfontolandó taktikai döntésekre is lehetőséget kínál! Pont, mint a Concordia című stratégiai játékban, a játékosoknak csak a kezünkben található lapokra kell figyelni. Itt nincs semmiféle rejtett megkötés vagy könnyen elfelejthető mini-szabályok tengere, ellenben bizony átkozódni fog az, aki botor módon épp azt a kártyát használta föl, amellyel a következő körben kikerülhette volna egy másik csillagvadász támadását!

Csillagvadászok társasjáték felnőtteknek

Van arany, ami jobban fénylik

Még egy, a Csillagvadászokban található elemről nem beszéltünk, és ez maga a csillagpor. Hiszen, bár ezt kell összegyűjtögetni, azért van különbség  csillagpor és  csillagpor között! Több színben sziporkázik a por az égen, és csak az ugyanolyan színű por-párokért jár majd pont a játékosoknak a játék végén!

A legkülönlegesebb csillagpor kis magenta-színű korongként jelenik meg a játékban ami, bár nem nyújt a játék végén páronként bónuszpontot, feláldozható egy extra mozgás kártya kijátszására! Az ezt gyűjtögető játékosok így egy kis ponthiányért cserében jóval mozgékonyabbak lesznek, mint versenytársaik.

Csillagközi sikerélmény

A Csillagvadászok egy fél óra alatt végigjátszható társasjáték, de ennyi idő bőven elég is arra, hogy bebizonyítsa az egész családnak, hogy érdemes játszani vele! A csillagközi téma hangulata, a minden irányban saját magába csavarodó pálya káosza, és a gyorsan magával ragadó, de nem túl nehéz szabályrendszer le fogja söpörni a talpáról a gyerekeket és a felnőtteket is!

Zuhanjon ki merre lát, és lássuk, kit vonz igazán a csillagközi győzelem!

Mátyás

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés