Csodás napok jönnek

2016-04-22 15:34:00

Ha csak annyit mondok, Ticket to Ride, rengetegen bólintanak. Az is lehet, hogy nem mindenki játszott a bólogatók közül vele, de biztosan hallott róla. Ez a könnyed, de szövedelmes taktikákkal is játszható játék mindenhol felbukkan: családi nappalikban, baráti hétvégéken, társasházakban, sőt a gémerek világában is fontos szerepet játszik (2015-ben versenyszám volt a Társasjátékos Olimpián).

Azt valószínűleg jóval kevesebben tudják, hogy ki a játék kiadója. A Days of Wonder egy amerikai cég, és idén már 14. éve hódítja meg a játékrajongók szívét. Ó, nem, nem csak a Ticket to Ride-dal. Gémerek ezreit látom csillogó szemmel bólogatni, ahogy sorolják a játékok, azaz játéksorozatok neveit: BattleLore, Gang of Four, SmallWorld, Memoir ’44, Shadows over Camelot, Five Tribes

Days of Wonder

A kiadó mottója: Play Different – amit úgy értelmezhetünk: játssz különlegeset, egyedit. Hitvallásuk szerint magas minőségű, családok számára készült asztali és online játékokat adnak ki, amelyek használatát könnyen el lehet sajátítani, és nagyon szórakoztató játszani. Nevüket abból az érzésből eredeztetik, amikor először „érint meg a csoda”, ahogy egy játék beszippant minket, szinte szerelmesek leszünk bele.

Ez az elkötelezettség meg is látszik. Nem csak a játékok minőségén, hanem a begyűjtött nemzetközi rangos elismerések során is. Szerte a világban, Japántól Franciaországig, beleértve természetesen a német Spiel des Jahres címet is – sőt, Magyarországot is (2013-ban a Ticket to Ride különdíjat kapott a MATE-tól). Érdekességképpen: még csak két éve működött a Days of Wonder, amikor megkapták a Spiel des Jahres díjat. Ezzel jelenleg a legfiatalabb cég, amely elnyerte korunk legrangosabb társasjátékos elismerését. Napjainkban már majd’ húsz nyelven adják ki játékcsaládjaikat.

Elsőnek itt van a már sokat emlegetett Ticket to Ride. Ebben vasútvonalak építésével, „menetjegyek” teljesítésével lehet pontokat szerezni, a többiek útvonalát keresztezve, azok építkezéseit megakadályozva vagy megnehezítve. A kivitelezés nagyon színes: századfordulós (remélem, ez még mindannyiunknak a 18–19. század fordulóját jelenti) köntösben, gőzmozdonyokkal és színes vagonkártyákkal kell gazdálkodnunk, kerülőútvonalakat találnunk. A játék rengeteg kiadást és kiegészítőt kapott már: építhetünk vasparipát az Egyesült Államokban, északi fagyos területeken, Svájc alagútjain át, a Szovjetunióban, Indiában, Afrikában, – és persze létezik a játéknak kockás és kártyás verziója is, amelyek szokás szerint egyszerűbb szabályokkal és gyorsabban zajlanak le.

Ticket to RideEhhez hasonlóan sok kiegészítővel büszkélkedhet a SmallWorld. Mesebeli lények tolonganak egy paradicsomi kis világban, azzal a céllal, hogy a többieket kiszorítsák onnan. Területről területre haladva hódíthatunk, fajtánktól függő számú hadsereggel. Idővel akár a hanyatlás felé indíthatjuk népünket, csak hogy másikat indíthassunk helyette. Jópofa oldala a játéknak a tulajdonságokkal kombinálható lények sora: hősi tritonok, hegyi trollok és erdei tündék – vagy hegyi tündék és hősi trollok… Mindig más tulajdonságokkal és erősségekkel. A tábla gyönyörűen színes, hegyekkel és kedves, ismeretlen civilizációkkal tarkítva – amelyeket amúgy a játék folyamán el fogunk pusztítani... Kiegészítőkben itt sincs hiány: új meselényekkel játszhatunk, egyes fajokon átok ül, az amazonok után más harcias matriarchális népek támadhatnak ránk, nagy vezérek vezethetnek győzelemre – az újításoknak és kombinációknak se vége, se hossza.

Small World
(Forrás: boardgamegeek.com, Lacxox, cnidius.)Ahogy a Memoir ’44 sorozatában sem. Ez egy kétszemélyes háborús játék, amelyben a második világháború hadszíntereit járhatjuk újra (a kiegészítők már akár 8 főig is játszhatóvá teszik). Az ütközeteket a szabályfüzet útmutatója szerint előkészítve, kis katonákat, ütegeket és páncélosokat léptetve játszhatjuk le. Partraszállások (igen, még D-nap című doboz is van!), havas küzdelmek, repülős csaták! Stratégiánkat erdők, magaslatok határozhatják meg, de homokzsákfalak és szögesdrótok is nehezítik a feladatot.
 Memoir '44A Five Tribes ugyancsak konfliktusokkal terhes, de sokkal mesésebb környezetbe repít minket. Öt törzs (vezírek, kereskedők, orgyilkosok, építőmesterek és bölcsek) embereit kell a játékosoknak a sivatag városai és oázisai között irányítani, hogy egyre nagyobb befolyással bírjanak és minél több rabszolgához és nyersanyaghoz jussanak. Emellett dzsinneket is megidézhetünk, hogy növeljék pontjainkat. A győzelem rengeteg kombinációval érhető el, így az akár ketten is játszható Five Tribes egy soha meg nem unható, agysejteket izmosító szórakozás.
 Five Tribes
(Forrás: boardgamegeek.com, kadorn1007, punkin312, henk.rolleman, norDicoBR.)Egy újabb játék – egy újabb legendakör: Shadows Over Camelot! És igen, ebben a játékban minden jól ismert dolog visszaköszön: a kerekasztal, a Fekete Lovag, a Szent Grál, az Excalibur, sárkányok és katapultok… Ne tessék nevetni, ez nem a Gyalog-galopp asztali játék verziója, itt kemény lovagi munka vár a játékosokra! Méghozzá egymással vállvetve, nem egymás ellen, vagyis a játék kooperatív. Azaz nem teljesen, mert egyikőjük árulóként játszik, és óvatosan vet gáncsot a többieknek, hogy ne bukjon le túl hamar.
 Shadows over CamelotVégül, de persze nem utolsó sorban a legfiatalabb alkotás. A Quadropolisban minden játékos a saját városát építi, de építészeik ugyanarról az építkezési területről „szerzik be” az épületeket. Kikötők, gyárak, lakóházak, parkok és üzletek a kirendelt építész sorszáma szerinti helyre helyezhetők le, és értéküket nem csak az adja meg, hogy milyen környezetben állnak, hanem az is, sikerült-e az aktiválásához szükséges erőforrást beszerezni, melyik negyedben állnak, illetve hány lakos tudja használni. Az lesz a polgármester a gáton, aki a legügyesebben látja át a kombinációkat!

Quadropolis
(Forrás: boardgamegeek.com, henk.rolleman, BaSL.)Egy biztos: akármelyik játékot választjuk, fifikás játékélmény előtt állunk, és újraélhetjük a társasjátékok iránti szerelem lángra lobbanását. És ehhez nem kell leszállnunk az Alvilágba szerelmünkért, mint Orpheusznak.

Tíbaláj

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés