Csótányok mindenhol - a Csótánypóker testvérkéi

  2016.01.22.

  Azoknak, akik ismerik a csótánypókert, és azoknak is, akik nem; akik új refexjátékot keresnek és akik szeretnék megtudni, milyen, ha csótány a szakács és a szakácsné...

  Csótánypóker – Royal

  Legyél te a csótányok királya! A Csótánypóker – Royal az alapjátékkal szemben több kiegészítő lépéssel is rendelkezik, melyek még izgalmasabbá teszik a játékot!

  Csótánypóker royal lapok

  Az egyik ilyen újítás a „büntipakli”, amiket a kártyák szétosztásánál kell félrerakni. A következő a Király kártya, amit úgy ismerünk fel, hogy az adott állaton korona van.Ez persze nagyobb kockázattal is jár, hiszen nem csak azt kell megtippelnünk, hogy a képen tényleg csótány szerepel-e, hanem azt is, hogy van-e koronája. Ha valaki elrontja a blöfföt vagy rosszul tippel, akkor a Király kártyát – a többihez hasonlóan – maga elé teszi képpel felfelé, és húz mellé egy új lapot a büntipakliból, amit szintén maga elé helyez. A Csótánypóker – Royal változata extra lapokat is tartalmaz (mint a Bogár áthúzott koronával a fején vagy az Üres kártya), melyekkel abszolút összezavarjuk ellenfeleinket.

   

  Csótánysaláta

  A Csótánysaláta a „látványos” hazugságok játéka. Ebben a játékban úgy kell hazudnunk, hogy figyelembe vesszük az előző játékosok hazugságait is.

  Csótánysaláta lapok

  A játék előkészületei a szokásosak: keverjük meg, majd osszuk annyi részre a lapokat, ahányan játszunk. A kapott mini paklikat képpel lefelé helyezzük magunk elé, majd indulhat a menet. Az első lapunkat csapjuk fel középre, és mondjuk be, ami a képen található (például saláta). A következő játékos már csak olyat mondhat, amit az előző még nem mondott, tehát ha az ő lapján is saláta van, hazudnia kell. Az utána jövőnek figyelembe kell vennie azt is, amit az előző játékos mondott és tett, valamint természetesen a saját lapját is. A játékot tovább nehezítik a „tabulapok”, melyek egy teljes körre letiltanak egyes zöldségeket. Az „engedélyezett” zöldségnevet persze habozás nélkül kell bemondanunk, és ha hibázunk – és bizony könnyen hibázunk! –, fel kell vennünk az összes lapot középről. A nyertes az, aki elől először fogynak el a lapjai.

  Ha már összeszokott társasjátékőrültek veszik elő a Csótánysalátát, akkor javasolt, hogy alkalmazzák a gyorsító szabályt, tehát az ő-zés, dadogás büntetendő. Ha pedig gyerekekkel játszunk, akkor ezt a szabályt nyugodtan elhagyhatjuk.

   

  Csótányleves

  A Csótánylevesben a játékosok feladata, hogy minél finomabb levest főzzenek, és főztjüket folyamatosan meg is kell kóstolniuk. A Csótánysalátához hasonlóan a cél itt is az, hogy megszabaduljunk a lapjainktól. A szétosztott és képpel lefelé tartott paklikból egymás után kell felfordítani a lapokat, és a kártyán látható zöldség nevét (gomba, póréhagyma, pepperóni vagy répa) kell bemondani. A soron következő játékos feladata azonban ezúttal is nehéz: nem mondhatja be az előző lapon látható zöldséget, illetve ami utoljára elhangzott. A játékot fűszerezi a kóstolás.

  csótányleves lapok

  Ez akkor fordul elő, amikor a soron következő lapon egy kortyolgató csótányasszonyság szerepel – ilyenkor nem szabad kimondanunk a képen látható zöldség nevét, hanem szürcsölő hangot kell hallatnunk, innentől kezdve a kör végéig. Mindezt tovább ízesíti, hogy a szürcsölő hangot kiadó játékos után a következő játékos, aki ugyanazt a zöldséget játssza ki, nem szürcsölhet; helyette erőteljes „mmmm” hanggal kell „elismernie” a főztjét... Természetesen a játékszabály azt is kiköti, hogy a szürcsölést nem követheti szürcsölés, mint ahogy az „mmmm” hangot sem az újabb elismerés. Ha a csótánykortykártya kerül legfelülre, akkor új paklit kezdünk, ami szintén addig tart, amíg a következő korty le nem zárja ezt is. És hogy mi történik azzal, aki hibázik? A büntetés kegyetlen, hiszen az egész levest be kell kebeleznie, azaz az összes kijátszott lapot fel kell vennie... 

  dixi

  Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
  Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
  Belépés