Fekete péntek, fehér karácsony – piros betűs ünnepek jönnek

2016-11-22 15:43:00

Miért fekete, miért péntek, és miért jó?

Egyre többet lehet hallani a fekete péntekről, főleg az online médiában. Annyit talán már mindenki tud, hogy ez egy óriási kedvezménydömping, amit november utolsó hétvégéjére időzít egyre több kereskedő.

Hogy miért pont ekkor? Hiszen csak most kezdődik a karácsonyi bevásárlás csúcsidőszaka – miért kínálnak meg hát minket nagy, akár fél árnál is magasabb kedvezményekkel? Abban minden online forrás egyetért, hogy valamikor a 20-30-as években indult a dolog, és persze honnan máshonnan, mint az Egyesült Államokból.

black friday fekete péntek

Az egész a hálaadás ünnepe után kezdődik, ami az őszi betakarítások végét jelzi, és november negyedik csütörtökjére esik. Sokan vesznek ki aztán szabadnapot péntekre, és ha már nyakukon a december, neki is állnak a karácsonyi vásárlásnak. Tyúk vagy a tojás, nem tudni, de az biztos, hogy a húszas évek közepétől a hálaadás utáni péntek a karácsonyi vásárlás nem hivatalos kezdőnapja.

Dömping, tömeg, hisztéria – ki nyer rajta?

Feketévé a hatvanas években vált ez a neves nap. Az egyik magyarázat szerint azért, mert a philadelphiai rendőrség megállapította: feketéllenek az utcák a vásárlókörútra indult emberektől. A másik magyarázat szerint ez az a nap, amikor a kereskedők pénzügyi egyenlege pirosból (veszteséges) feketébe (nyereséges) fordul.

Mindenesetre az óceán túlfelén már hosszú évtizedes hagyománya van ennek a karácsonyi szezont nyitó kedvezménydömpingnek. A kereskedők szerint a néha még az önköltségnél is kedvezőbb árral a szokásosnál több vásárlót tudnak becsalogatni, míg a szemfüles ajándékvadászok 40-50-70%-kal alacsonyabb áron tudnak szívük választottja számára meglepetést szerezni.

Nálunk tavaly volt az első, sok üzletet felölelő fekete péntek, és idén a Gémklub sem marad le a listáról, lássátok hát, milyen társasjátékok szerepelnek majd a pénteki kedvezménycsokorban! Jut belőle kicsinek és nagynak egyaránt, a választék a legótól a gémer játékokig terjed.

Kedves kis játékok a legkisebbeknek

Tuti jó kis tutajtúra az állatoknak – a Zoowabooban ügyesen kell rendezgetni az állatokat, hogy mindenki felférjen. Ha a csapat úgy dönt, már megtelt a jármű, valaki még ellentmondhat – csak utána meg is kell mutassa, hogyan fér még fel valaki! Az ötéves kortól ajánlott játékot 2009-ben év gyerekjátékának is jelölték.

Hiába volt előrelátó a gazda: a madárijesztő csak a madarakat tartja távol. A csigák viszont be tudnak osonni – mit osonni, gurulni! – a veteményesbe, és ahány hajtást borítanak fel, annyira lesz tele a pocakjuk. Csak a szalmabábot ne döntsék fel, akkor ugrott a menü! Ügyességi játék, amiben a csigák is pörögnek.

Delet kongatnak az állatkertben – korog a sok gyomor! De az állatok éhen maradnak, mert beteg a gondozó… A Pappsattban a gyerekek vehetik fel a kesztyűt és a vödröt, hogy a megfelelő kifutóhoz a megfelelő élelmet vihessék. Szórakoztató memóriajáték négyéves kortól.

Családi kedvencek

Ki ne szeretné a kikötőket? Az a sok nyüzsgés, rengeteg láda és hordó… Csak a legprofibb raktárosok ismerik ki magukat! A Montego Bayben pont ez a feladatod: figyelned kell, ki melyik árut veszi fel, hol teszi le – ügyesen kell taktikázz, hogy ne törjenek el a hordóid, és minél több árut fel tudj rakni a hajókra, mielőtt elhagyják a kikötőt!

És ha már útra keltek a vitorlások, akár Batavia is lehet a célkikötő. Fűszerek és luxuscikkek várnak a Távol-Keleten. Öt ország zászlaja alatt hajóznak a Kelet-indiai Társaság árui, de te bármelyiken utazhatsz, hogy kereskedelmi ügynökként minél nagyobb haszonra tegyél szert. Licitálj, hogy a versenytársakat megelőzd, és gyűjts minél több értékes portékát!

A Gémerek sem maradnak le

Irány a sínpár! A fekete pénteknek köszönhetően most olcsóbban vonatozhatsz, utazz akár Wallace és Gromit nyomában az utolsó vonattal Wensleydalebe, vagy járhatsz új utakon a Steam Baronsszals. Hogy ne legyünk földhöz ragadtak, nem csak a XIX. század gőzösei állnak rendelkezésre: a Cleopatra’s Caboose-ban egyszerre építhetünk új vonalakat és piramisokat az ókori Egyiptomban, míg a Spectral Railsben elhagyott bányavidék szellemvárosaiból kell összegyűjtsed az elveszett lelkeket, hogy hazaszállítva őket békében nyugodhassanak.

Tíbaláj