Itt a tavasz, itt a nyúl! – avagy mit rejtsünk a fűbe a csokitojás mellé?

2017-04-10 16:19:00

Közeledik a húsvét, és remélhetőleg elég meleg lesz ahhoz, hogy a kertben dughassuk el a csokinyuszit a gyerekeknek, de annyira azért nem, hogy el is olvadjon. (Ahogy elnézem az előrejelzéseket, jól ki van találva ez a tavaszi időpont…)

Húsvét
A cikkben szereplő összes játékra most saját kedvezményeden túl 10% kedvezményt adunk! A részletekért kattints IDE!


Persze senki sem akarja túltolni az ünnepet, meg hát nehéz is egy nagy dobozt az épp virágzó nárcisz mögé eldugni. Hacsak nem zöld. Álljon hát itt egy válogatás olyan társasjátékokból, amelyek megfelelnek a fenti elvárásoknak – és így ideális húsvéti ajándékok!

 

Állati jó mókák a legkisebbeknek

Kis bárányokat és társaikat kell megetetni: ez a cél a Mókás számolásban. Persze igazából a számokkal ismerkedhetnek meg az óvodások, ahogy a kis gazdafigurával a zöld táblán körbesétálnak, és lóherével etetik meg kis állataikat. Egy speciális dobókocka formálja alehetőségeket ebben a kedves kis játékban.

Mókás számolás

 

A Chicky Boomban is az állattartás van középpontban. Sőt, az állat-egyensúlybantartás: egy falapon szalmabálákat és tyúkokat kell egyensúlyozni. De a hasonló játékokkal szemben itt nem felrámolni kell, hanem le: pakoljuk fel a pallót tetszés szerint, tegyük fel a billegős tetőre (ezt persze nem bízhatjuk a kicsikre), majd felváltva vegyünk le egy-egy tyúkot vagy kereket. Mindegyik egy pontértéket képvisel, de nem csak ezért fontos, hogy a levett baromfi mekkora: az eltűnő súlytól könnyen felborul az egész miskulancia!

Chicky Boom

 

Békésebb a feladat az Okos kertészben, ahol virágokkal kell beültessük az ágyást. A színes kihívás nehézségét a játék okosan emeli: apróbb szabálymódosításokkal már a kiscsoportosok dolgát is megnehezíthetjük, de a további játékverzióknak köszönhetően matematikai műveleteket is gyakorolhatnak velük, ha már iskolás korosztályba léptek.

Okos kertész

 

De ha már kiszabadultunk a zöldbe, lehet, hogy inkább futkároznának a kicsik. Mi sem egyszerűbb: ezt is játékos formában lehet önteni! A Steppits – Milyen messze van a cél? arról szól, mennyire ügyesen mérik fel a környezetükben lévő tárgyak távolságát, legyen az akár a szobában,akár a kertben. Hogy a játék még változatosabb legyen, nem csak tárgyak láthatóak a lapokon, de vannak szín- és betűkártyák is.

Steppits

 

Lépések és számok a főszereplők a Leóban is – egy bozontos oroszlán mellett. Az ő útját (ösvényét) kell a gyerekeknek egyengetni, hogy eljusson a dzsungel másik végén dolgozó fodrászmajomhoz. A kooperatív játékban körről körre több információjuk van a gyerekeknek, így ha emlékezetük nem csal, és ügyesen rakják össze tudásukat, Leo sörénye a negyedik nap vége előtt megrövidül, és a gyerekek győznek!

Leo

 

A tanyától az állatkertig – szórakoztató húsvét a nagyobbaknak!

A Poulettes-ben viszont már nem babra megy a játék… hanem a tyúkok szívszerelméért! Kakascsőrként kell felkapkodjuk a korongokat, és ha a megfelelő kukackombinációt kapirgáljuk össze, elnyerjük vele szívünk baromfiját… azaz kotlósát. Nem elég a gyorsaság és a jó megfigyelés, a lamúr teljesüléséhez némi memóriára is szükség van ebben a ko-ko-ko-kolosszális reflexjátékban.

Poulettes

 

A gyorsaság már nem játszik szerepet a Cardline: Állatokban. De nem is kell hozzá több év állattan: elég, ha sejted, melyik kártyádon szereplő állat nagyobb vagy kisebb a már asztalon lévőknél. (Vagy könnyebb-nehezebb. Vagy él tovább vagy rövidebb ideig.) Minél több laptól szabadulnak meg a játékosok, annál nehezebb a maradéknak megtalálni a helyét, így a játék vége felé egyre izgalmasabbak a tippelgetések…

Cardline: Állatok

 

Az izgalom sok energiát von el a szervezettől. Némi primőr zöldséggel pótolhatjuk. Amit összekeverhetünk egy salátába. Csak nehogy összehordjunk bele tücsköt-bogarat. Csak szépen, zöldséget zöldségre. Paradicsomra salátát, arra paprikát, majd újra pap… Azaz nem, arra karfiolt! Ha a zöldségeket összekeverjük, már a nyakunkba is zúdul! Így készül a Csótánysaláta...

Csótánysaláta

 

A Firkaland máshogy teszi próbára a figyelmünket: ránézésre kell megrajzolnunk egy útvonalat filctollal fóliára, amit aztán a homokórányi idő után egyesével rápróbálhatunk az asztal közepén lévő pályára. Nem csak pluszpontokat gyűjthetünk a pályán, és nem csak akadályokat kell kikerüljünk, de csapdákba is léphetünk, amelyek miatt a következő pályát félszemmel vagy nyújtott könyökkel kell végigrajzoljuk. Ha viszont az egy vonallal megrajzolt útvonalon kitérőket teszünk bónuszok begyűjtésére, akár az ellenfél pályájára dobott banánhéjjal is borsot törhetünk az orra alá!

Firkaland

 

Másfajta izgalom jellemzi a Zooloretto: a kockajátékot. Tenyérnyi állatkertünket kell megtöltsük a kamionról lepakolt friss szállítmánnyal. Mi választjuk ki, melyik kamion érkezzen hozzánk, de játékostársainkkal együtt töltögetjük azokat… Komoly taktikázás kell tehát, mert a túl sok krokodil és strucc bizony mínuszpontokat jelentenek!

Zooloretto kockajáték

 

Számíthatsz a családodra – számolj a családoddal!

Ahogy cseperednek a gyerekek, szaporodik a család, úgy lehet velük komolyabban számolni… Mint például a Szuperfarmerben, ahol kis gazdaságunkat egy nyúllal és két 12-oldalú kockánkkal indítjuk, és dobásainknak hála egyre több és több állat sorsáról dönthetünk: 3 nyulat egy bárányra válthatunk, amiket aztán malacra, majd tehénre, és így tovább… A cél az, hogy mindegyik állatból legyen legalább egy. Csak közben el ne vigye őket a róka vagy a farkas! Persze kutyákat is szerezhetünk, azok megvédik a szaporulatot.

Szuperfarmer

 

A bárányok is örülnek a tavasznak. Na, nem azért, mert húsvétkor terítékre kerülhetnek, hanem ugrálhatnak egy nagyot a tavaszi réten. Egymás hegyén-hátán próbálják kihasználni a teret – mint a Battle Sheep színes báránykái. Két nyájjal mérhetjük össze ügyességünket, azaz taktikai érzékünket, de akár négyen is játszhatjuk, ilyenkor nagyobb legelőt kell építsünk a játék elején.

Battle sheep

 

A Kingdominóban is vannak legelők. No meg kaszálók és erdők is. Meg tavak és bányák, de mind csak akkor ér pontot, ha a dominóként összeillesztett területeken koronák is jelzik tulajdonjogunkat! Királyságunk területe legfeljebb 5x5-ös lehet, ügyesen kell tehát kombináljunk, de azt, hogy milyen sorrendben választhatunk az elérhető dominók közül, az dönti el, hogy az előző körben hányadik dominót foglaltuk le…

Kingdomino

 

De hagyjuk a számok tengerét, emelkedjünk inkább a felhők fölé – léghajóval! A 13 sziget kincse vár minket, amelyeket csak úgy fedezhetjük fel, ha léghajóval navigálunk egyikről másikra. Bár a szigetek között a felhők közé is úszhatunk, ezért a térképen megjegyzett útvonalat emlékezetből kell kövessük. És ha arra is jól emlékszünk, ki melyik szigeten milyen különleges tárgyat vagy növényt talált, hamar teljesíthetjük saját feladatkártyáinkat. Ha megvan három kártya, azok megadják a három információt, amelyek azonosítják a kincses szigetet.

13 sziget kincse

 

Ennél egyszerűbbnek tűnik a keresés a Panic labben. Csak egy megszökött amőbát kell megkeresni, ami vagy polip-, vagy csigaszerű, csíkos vagy pöttyös, és vagy, lila vagy narancssárga. Hamar megtalálhatnánk… ha közben nem ért volna egy vegyszerhez, ami megváltoztatja a formáját. Vagy a színét. Ráadásul, ha bebújik egy szellőzőrácson, egy arrébb lévő másikon bújik ki.

Panic lab

 

A felsorolt játékokból bármelyiket is választjátok, könnyed 10-20 perces szórakozással koronázhatjátok a tojáskeresést, amíg megérkezik az asztalra a sonka és a tojás…

Tíbaláj

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés