Karácsony szemtől szembe – páros játszmák

2016-12-10 11:08:00

Társas ötletek (nem csak) kétfős társaságoknak

Sokan vagyunk úgy vele, hogy nehezen hozunk össze egy asztalnyi csapatot a társasjátékozáshoz, de van egy állandó társunk, aki szívesen osztozik kedvenc szórakozásunkban, legyen az a szomszéd, a barátom vagy a barátnőm. Azoknak, akik jó, kifejezetten kétszemélyes társasjátékokat keresnek, összeállítottunk egy kis válogatást – használjátok egészséggel, akár karácsonyi ajándékötletnek is!

Mi ketten szeretjük csinálni…

Rengeteg olyan játék van, amit kétfős erőpróbára találtak ki. A kérdés tehát igazából abban áll, mit szeretnétek: negyedórás töprengést egy absztrakt stratégiai játékban (mint az Abalone Offboard, a Quoridor, a Quarto, a Carnac, a Yinsh, a Tzaar, a Hive vagy az Azteka) vagy akár fél órát is szánnátok egy különleges világba elvarázsolva, legyen az az időtlen történelem (7 csoda: Párbaj, Az idő hullámai) vagy a kalandos vadnyugat (Bang! A párbaj, Vigyázat, vadnyugat!), esetleg egy izgalmas nyomozás (Mr. Jack London vagy New York). Ha költőibb, lágyabb hangulatra vágytok, abban sincs hiány (Okiya, Patchwork).

Mi lesz, ha épp átugrik a legjobb barátom a párjával?

Az sem gond, ha valaki olyan játékra vágyik, ami ugyanolyan élvezetes két fővel, mint akár hárommal vagy néggyel. Ebből is van gyors lefolyású kategória (Szerelmes levél, Battle Sheep) és van hosszabb lélegzetvételű.
Ha szeretjük egymás számításait keresztülhúzni, megtehetjük ezt egy könnyed, vidám stratégiai csörtében a Kakaóval vagy a Takenokóval, de ha kifejezetten arra hajtanánk, hogy borsot törjünk az orra alá, akkor egy olyan területfoglalós játék, mint a Qin vagy az Imperia, kitűnő választás.
Persze lehet ezt békésebben is: az Építőmesterek vagy a Splendor párhuzamos versenyfutásában kisebb a súrlódási felület.
És természetesen nem muszáj egymás ellen játszani. A Hanabi egy fonák kártyajáték, amelyben együtt építünk tűzijátékot, a Pandemicben pedig különleges képességeiteket kell összehangolni, hogy megmentsétek a világot a pusztító vírusoktól.

És ha több időnk van a játékra, és nehezebbre vágyunk?

Komoly kihívásra vágytok? Nem gond! A pakliépítős Dominion Intrika minden idők egyik legnépszerűbb kártyajátéka, a szabadon összeválogatható kiinduló készleteknek köszönhetően megunhatatlan. A Nagyfeszültség „a ronda és finom” kategória nyertese, garantált, másfél-két órás állandó izgalmat biztosít. Klasszikus kategória a Village is, a nemzedékek játéka, melyben családtagjainknak kell hivatásukat kiválasztani. A Rokokó is komoly kihívást jelent, pedig elsőre komikusan hangzik a feladat: XV. Lajos udvari szabójaiként kell egymással versengve ruhakölteményeket készítenünk, hogy kielégíthessük a főúri megrendelők báli igényeit. És ha ez sem elég, Korokon át küzdhetünk a legerősebb civilizáció rangjáért – akár négy-öt órán keresztül is!

Tíbaláj

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés