Kedvenc társasjátékaink kicsiben és nagyban

2019-08-01 08:52:00

Klasszikus társasjátékok – és gyerekek számára készült verzióik

Sok társasjátékos családban a gyerekek alig várják, hogy részt vehessenek a közös hobbi élvezetében. Persze a szülők sem gondolhatják, hogy a kicsik hirtelen éveket okosodjanak – de ezekre a gondokra van megoldás! Méghozzá a játékok junior verziója, amelyekben az eredeti játék egyszerűsített szabályokkal, kisebbek számára is érthető játékmenettel kedveskednek nekik a kiadók. Hogy pontosan mire is gondolunk?

Társasjátékok gyerekeknek és felnőtteknek

Kezdjük a legegyszerűbbekkel – partijátékok

A partijátékok többnyire nagyon egyszerű szabályokon alapuló, egyszerű, de annál szórakoztatóbb játékmenetű társasjátékok. Persze azok között is van összetettebb gondolkodást igénylő, de kezdjük inkább az alapoknál!

A Dobble az, amit általános iskolás gyerekek is szívesen játszanak a szüleikkel, de felnőttek is csillogó szemekkel kérik a társasjátékos boltokban… És a gyerekek gyakran le is főzik benne szüleiket – hacsak nem négy éves gyerekekről van szó. Nekik azért nehezebb a dolguk, hiszen gondoljunk arra, 8-8 rajz közül kell kiválasztani azt, amelyik mindkét kártyán rajta van, és azt a többieknél gyorsabban ki is kell mondaniuk. Ráadásul több mint ötven féle rajz nevére kell emlékezzenek, közöttük olyanokra is, amelyekkel talán még nem is találkoztak (violinkulcs, stoptábla, villanykörte). Számukra készült el a Dobble Kids, amelyben már csak 6-6 rajz szerepel a két kártyán, amelyeken a párt meg kell találni, és a rajzok témájában is sokkal otthonosabban mozognak, hiszen azok csak és kizárólag állatok.

Dobble Társasjáték gyerekeknek és felnőtteknek
Dobble és Dobble Kids

Ha már a gyorsasági játékoknál tartunk, ott a Cortex Challenge – IQ party. A nagyon vicces játék lényege: bizonyítsd, hogy a nyolcféle területen te vagy a leggyorsabb! A Dobble-val szemben nem bemondani kell a jó megoldást, hanem elsőként kell rácsapni a kártyára, és csak utána közölni a megfejtést. És hogy mi ez a nyolcféle terület? A feladatkártyák között van logika, mozgáskoordináció (igen gonosz :-) ), memória, mi több: tapintás is! 10 felületkezelt kártya várja azt, hogy az ügyes játékosok vakon tapogatva felismerjék, melyiket is tartják a kezükben! Folytatásként ott van a Cortex 2, ami egy kicsit még feljebb emeli a tétet – de hogy a gyerekek se maradjanak ki, nekik készült a Cortex Kids!
És hogy miért tudják a kisebbek felvenni a kesztyűt ebben a játékban? A rajzok „rajzosabbak”, vagyis könnyebben azonosíthatóak, a memóriában 5 helyett 4 dolgot kell megjegyezni, a mozgáskoordinációban csak egy ujjukat kell használniuk, és ahelyett a feladat helyett, amihez olvasni is kéne tudni, bevezeti a játék a kakukktojást. És persze a tapintós kártyákon is kedvesebb dolgok találhatóak: boci, csokibogyók, ékszerteknős.

Cortex Társasjáték gyerekeknek és felnőtteknek
Cortex 2 és Cortex Kids

Örökzöld sláger a „fedezd fel a két kép közötti különbséget”. A zsebrevágható Difference is ezt tudja, és bár a szabályok egyszerűsége miatt az ajánlott korosztályként ez szerepel rajta: 6 éves kortól, azért a kicsiknek nehéz dolguk van… A praktikus fémdobozban ugyanis a négyféle rajz mindegyikén olyan apró részletek (virágok bibéje, gyíkok farkán a csíkok, stb.) különböznek, amit felnőtt szemmel is nehezen találunk meg.
Ezért született meg a Difference Junior, amelynek a rajzai sokkal közelebb áll a gyerekek szívéhez – fagyis kocsi, farsangi kavalkád, fürdőző állatok. Mi több, a különbségek is sokkal szembetűnőbbek: a strandlabda színe, a fagyigombócok száma, stb. A játék gyerekjáték, de azért így is oda kell figyelni, hogy a laponkénti két különbséget a többieket megelőzve megtaláljuk!

Differenc Társasjáték gyerekeknek és felnőtteknek
Difference és Difference Junior

Hogy ne kelljen a többiekkel versenyezni, a néhány hete megjelent Concept Kids Állatok játékszabálya arra bátorítja a szülőket és csemetéiket, hogy a játékot együttműködős módon tanulják meg, és csak akkor próbálkozzanak vele versengő módban, ha már gyakorlottak. Hiszen a Spiel des Jahres díjra jelölt elődje, a Concept is ízig-vérig az. A játékban mindig két játékos „magyaráz el” egy feladványt, azaz helyez színes kockákat a táblán szereplő színes ikonokra, hogy azok rávezessék a megoldásra valamelyik játékost. Azok ugyanis egymással versenyezve kiabálhatják be a feltételezett jó megoldást. Lássuk csak: történelmi személyiség, aki már meghalt, köze volt a zenéhez, és egy piros-fehér zászlós országból származik, valamint köze van egy eszközhöz (hangszerhez?), ami fekete-fehér? Csak nem Chopin?
Persze a gyerekek számára a játék ismertebb területre evez: az állatvilágba. Nincs más dolguk, mint bejelölni, milyen színű állatról van szó, hús- vagy növényevő-e, milyen környezetben él (pl. őserdő vagy tanya), van-e karma, pikkelye, csőre, és így tovább. Fára mászik, vörös, erdőben él és növényevő? Csak nem a mókus?

Concept Társasjáték gyerekeknek és felnőtteknek
Concept és Concept Kids Állatok

A tervezgetés és építés művészete – stratégiai játékok

Míg a partijátékoknál az a cél, hogy a többieknél gyorsabban mutassuk vagy mondjuk be a megoldást, a stratégiai játékokban ügyesebben kell döntsünk, okosabban kell tervezzünk – akár a magasabb pontszámért, akár azért, hogy a győzelmi célt hamarabb érjük el.

A Quoridor-ban például az a feladatunk, hogy a tábla két ellentétes oldaláról indulva előbb érjünk át, mint az ellenfelünk. A játék szigorúan kétszemélyes, és döntenünk is csak két dologról kell: vagy lépünk, vagy lehelyezünk a készletünkből egy falat az ellenfél útjába, hogy lelassítsuk. Vagy hogy egy körmönfont kelepcét, labirintust építsünk neki.
És hogy mennyivel könnyebb a játékosok dolga a Quoridor Kid-ben? Azon túl, hogy egy egyszerű bábú helyett egerekkel kell átérjünk a túloldalra (az ugyanolyan színű sajtszelethez), maga a tábla is kisebb.

Quoridor Társasjáték gyerekeknek és felnőtteknek
Quoridor és Quoridor Kid

A Zooloretto ennél összetettebb gondolkodást igényel: állatkertek igazgatóiként mérjük össze fifikánkat. Közösen kell vadállatokat teherautókra pakolnunk – így akár ellenfeleink terveit is össze tudjuk gubancolni –, míg úgy nem érezzük, hogy egy teherautó csak ránk vár. Akkor azt állatkertünk felé irányítva megpróbáljuk megtölteni a kifutókat. Ha több állatfajtánk van, mint kifutónk, szegényeket az istállóba zárjuk, az állatkert bővítéséig. Amikor ugyanis egy kifutó megtelik, bevételhez jutunk, amivel új kifutót vehetünk, eladhatunk egy állatot az istállóból – vagy akár megvehetünk egyet a másik játékosokéból.
A 2007-es Spiel des Jahres díj nyerteséből készült aztán egy kisebbeknek való verzió, amelyben nem tudjuk bővíteni az állatkertet, és a pénzzel sem kell gazdálkodnunk – a Zooloretto juniorban a teherautók megtöltése és indítása a legfőbb tevékenység!

Zooloretto Társasjáték gyerekeknek és felnőtteknek
Zooloretto és Zooloretto Junior

Állatok után kicsit iparosabban: a Ticket to Ride: Európa a világ egyik legkedveltebb családi társasjátéka, amelyben a századfordulós Európában kell vasútvonalakat építsünk. Minden megépült szakaszért pontot kapunk – minél hosszabbat, annál többet – de menetjegyek által megszabott városok összekötésével még több ponthoz juthatunk! Hacsak ellenfeleink keresztbe nem tesznek, azaz építenek nekünk!
A Ticket to Ride – Az első utazás pontgyűjtögetés helyett egy izgalmas versenyfutássá alakul át. A táblán a távok rövidebbek, így a játékidő egy óra helyett csak a fele, és a városneveket sem kell a kártyákról és a tábláról leolvasni, mert minden várost egy híres épület rajza azonosítja. Az nyer, aki először teljesít hat menetjegyet, és ezzel megkapja az Aranyjegyet!

Ticket to ride Társasjáték gyerekeknek és felnőtteknek
Ticket to Ride: Európa és Ticket to Ride - Az első utazás

A Scythe (vagyis Kasza) című játék az összetettebb játékok szerelmeseinek új, klasszikussá vált kedvence. Az alternatív múltban, a második világháború után Kelet-Európa területén óriás robotgépek támogatásával biztosítják a birodalmak a termelésük biztonságát és a határaik kiterjesztését. A látványos játékban harcolhatunk is, szerezhetünk erőforrásokat az ellenfelektől, és nem csak haderőnket, de népszerűségünket is erősíteni kell.
Az én kicsi kaszám ezt a küzdelmes világot sokkal barátságosabb környezetbe helyezi: hősök és robotok helyett állatikrek gyűjtögetik az almát és kristályt, amiből fegyverek helyett pitét és varázslatot készítenek. A népszerűségből barátságpontok lesznek, amiből veszíthetünk, ha pitecsatára hívjuk ki valamelyik vetélytársunkat. De a részletgazdagon kidolgozott minik mindkét játékban megvannak…

Scythe Társasjáték gyerekeknek és felnőtteknek
Scythe és Az én kicsi kaszám

Könnyed lépések a felnőtt játékok világa felé

Ahogy látható, az egyszerű partijátékoktól kezdve a családi és összetett stratégiai játékokig nagyon sok közkedvelt játéknak született gyerekverziója. Innentől kezdve csak rajtatok, a játékosokon múlik, hogy melyikkel örvendeztetitek meg saját gyermekeiteket… 

Tíbaláj

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés