Kedvenceitek a mi kedvenceink!

2018-01-24 14:52:00

2017 legnépszerűbb gémklubos játékai

Minden évben igyekszünk számotokra elhozni a legjobb új játékokat, illetve biztosítani azt, hogy a legjobb játékok minden játékbolt polcán ott legyenek – természetesen magyarul. Igen, küldetésünk az, hogy minél több olyan játékot adjunk ki, amellyel – a rendszeresen társasozó közösség mellett –még több játékos embert, családot tudunk megszólítani. Az újak kiadása mellett természetesen kitartunk a klasszikusok mellett, amelyek iránt évek óta töretlen a lelkesedés.

Kedvenceitek a mi kedvenceink!

És hogy tavaly melyek voltak azok a játékok, amelyeket a legtöbben kerestek? Olvassatok hát itt egy rövid összefoglalót, amelyben megtudhatjátok, mi volt az a két tucat játék, amely a legtöbb szívet dobogtatta meg 2017-ben!

I say „társas”, you say „party”

A legkedveltebb játékok között sok az olyan, egyszerű szabályokkal és rövid játékidővel rendelkező társasjáték, amellyel pár perc magyarázat és pár perc játék után még azokat is be lehet vonni egy mókás, ám szürkeállományt igénybe vevő kikapcsolódásba, akik még nem vagy csak nagyon régen töltötték így szabadidejüket.

Ezek közül a legismertebb a Dobble. Gyerekek és felnőttek ugyanolyan csillogó szemmel lépnek be játékboltokba, hogy megkeressék a kerek sárga fémdobozt, aminek mindegyik lapján 8-8 ábra látható, amelyből mindig azt az egyet kell kiszúrni, amelyik mindkettőn rajta van. És igen, van, és igen, csak egy ilyen van mindegyik páron. A játékban nem csak a felismerés fontos, ki is kell mondjuk a helyes megoldást. Ezért készült az Animals, amelyen csak állatok vannak, és a legkisebbek számára a Kids, amelyen 8 helyett csak 6 rajz van. És ne feledkezzünk el a felnőtt rajongókról sem: őket a Star Wars-os verzióval lehet csúcsra járatni.

Dobble

 

Egy másik örök kedvenc a Panic Lab, amelyben körberakott kis lapkákon kell megtalálni az elkódorgott amőbát. Egyszerűnek tűnik – de a szellőzőrácsok és módosító vegyszerek eléggé megbolondítják az igyekvő játékos agyát!

Panic lab

 

Az agyat azonban a Cortexnél semmi sem bolondítja meg jobban… Ezt az újdonságot tavaly hoztuk el nektek, és szinte azonnal a klasszikusok szintjére emelkedett! A 8-féle, megoldásra váró feladatban nem csak a logika, a memória, de a mozgáskoordináció és a tapintás is előfordul, és ember legyen a talpán, aki mindegyikben gyorsabban csap le a többieknél!

Cortex

 

Képektől és szavaktól a szótlanságig és a képtelenségig

Egy másik frissen sült klasszikusban, a Fedőnevekben már nem a gyorsaság számít. Ebben a csapatjátékban a két csapat vezetője (kémfőnöke) úgy kell minél több szót (azaz fedőnevet) összefűzzön egyetlen szó segítségével, hogy közben az ellenfél szavait elkerülje. Izgalmas és okos feladat, rögtön megnyerte a magyar társasjátékozók világát, sőt kistestvére, a Fedőnevek képekkel is.

Fedőnevek

 

Képeket kell összefűzni egy másik klasszikusban, a Sztorikockákban is. 9x6 db képből újra és újra történeteket alkotni – megunhatatlan, ráadásul versengésmentes szórakozás! A narancssárga alapkészleten túl a kék Cselekvések és a zöld Kalandok is azok közé a játékok közé tartozik, amelyek véleményetek szerint nem maradhat el egy társaságban töltött estéről.

Sztorikocka

 

Ahogy a könnyed partijátékok királya, a Dixit sem! Legyen szó akár a családi verzióról vagy a nagyobb társaságoknak szánt Odysseyről, a mesemondás és a csodás képek végtelen világába léphetünk be. Erről azok a kiegészítő csomagok gondoskodnak, amelyek mindig újabb hangulatot biztosítanak a játékhoz. Ezek közül a Kalandok, az Emlékek és a Látomások volt tavaly a legnépszerűbb.

Dixit

 

A Dixit gyönyörű képei azokat is megfogták, akik szeretik az izgalmas nyomozást: a Mysteriumban egy kísértet által küldött álomképek vezetik rá a csapatot, hogy megtalálják a gyilkost. A gazdagon illusztrált játék ugyan kooperatív, de bőven ad rá lehetőséget, hogy a többieknél könnyebben dönthessünk a játék végén.

Mysterium

 

A Conceptet ugyan nagyobb társaságok számára találták ki, de párosban is tökéletesen működik. Nem véletlenül szerepel a közkedvelt játékok listájának legtetején. A játékban színes képek segítségével vezethetjük rá a többieket a rejtvényre – akárcsak egy vizuális barkohbában.

Concept

 

Míg eddig a szavakon és képeken volt a hangsúly, a Magic Maze – Fogd és fuss! játékosai egy árva hangot nem adhatnak ki, úgy kell közösen irányítsák a négy főhőst – vagyis a bábukat. Ez az idei újdonság méltán volt a német Év Játéka-díj három jelöltje között, garantáltan fuldokló nevetést okoz – és ezt ti, magyar társasjátékozók is hamar felfedeztétek!

Magic Maze

 

Tervezz, építs! – a családi stratégia legjobbjai

És most térjünk át a stratégiai játékokra. Örök klasszikusként a legjobbak között találhatjátok a BANG!-et. Ebben a kártyajátékban egy vadnyugati lövöldözésben kell helyt álljatok. Ehhez a kapott és szerzett felszereléskártyákat kell ügyesen kombináljátok. Fél óra alatt kiderülhet, ki kivel van, és ki marad talpon. De ha a fél óra sok, a BANG! A kockajáték ennél is pörgősebb élményt ad.

BANG! A kockajáték

 

Negyed óra egy királyság felépítésére is elég, és aki azt hinné, hogy ez túlzás, nem játszott még a Kingdominóval! A 2017-es Év Játéka-díj nyertesében okos döntéseket kell hoznunk, ügyesen kell taktikázzunk – de a játék végére mindenkinek megépül a kis királysága, amelynek az értékét a vidám és szép illusztrációkkal díszített dominói adják meg.

Kingdomino

 

A Ticket to Ride: Európa ezzel szemben a titkos tervek lassú felépítéséről szól. A századfordulós Európa városai között szakaszonként megépíteni az útvonalainkat. Az ehhez gyűjtött kártyákat ügyesen kell felhasználni, hogy mások ne keresztezhessék az utunkat. Ráadásul a családi verzió után most már a kisebbeknek szóló Az első utazás is a kedvenceitek között van.

Ticket to Ride: Az első utazás

 

Hasonlóan klasszikusnak számít az okos Hanabi, amely évek óta a kedvenceitekhez tartozik. Ebben a fura kártyajátékban együtt kell színes tűzijátékokat építeniük a játékosoknak, amihez a memóriájuk, logikájuk és a kommunikációs készségüket kell használják, ugyanis a kezükben tartott kártyákat saját maguk nem láthatják, csak a többi játékos…

Hanabi

 

Az ókorba röpíti a játékosokat a 7 Csoda, és ezt az utazást évről évre több ezren teszitek meg szívesen! Miközben mindenki egyszerre dönt, a kezében lévő lapok közül melyiket használja fel és így melyikeket adja oda a vetélytársaknak, arról is döntünk, kis civilizációnk a kultúra, a tudomány, a kereskedelem vagy a hadászat terén lesz-e kiemelkedő. Ráadásul a játék kétszemélyes verziója, a Párbaj is a legkeresettebb játékok közé került megjelenése második évében!

7 Csoda: Párbaj

 

Végül, de nem utolsósorban, a Pandemic volt az a stratégiai játék, amelyet legtöbben tüntettetek ki figyelmetekkel. Az alig egyórás kooperatív játékban négy halálos vírus ellenszerét kell közösen kifejlesszétek, és ehhez 7 szakember bőrébe bújva kell különleges képességeiteket összehangolni. És ezt nem csak a családi verzióban tettétek, de az egyedi játékélményt biztosító Legacyt is sokan kerestétek.

Pandemic Legacy

 

Az egyszemélyes logikai fejtörők koronázatlan királya

Bár a Gémklub a társas élmény hirdetésének élharcosa, sok olyan logikai játékot hoztunk el nektek, amely generációknak nyújt szórakoztató kikapcsolódást. Közülük a Csúcsforgalom (Rush Hour) két kiadása (a családi és a junior) a legkeresettebb. Mindkét játékban a dugóba került kis autónkat (a junior verzióban fagylaltos kocsinkat) kell kiszabadítsuk úgy, hogy ehhez csak a többi kocsit túráztathatjuk egyesben és rükvercben.

Csúcsforgalom

 

Reméljük, hogy ti, e sorok olvasói már sok, itt felsorolt társassal játszottatok, és ha ezek tetszettek, ne habozzatok a többit is kipróbálni. Sok játékostársatok elégedettsége garancia lehet nektek is!

Tíbaláj


A cikkben szereplő játékok most 2018. január 25-27 között akciósan, saját kedvezményeden túl további 10% kedezménnyel kaphatóak! Ehhez nem kell mást tenned, mint beraknod egy vagy több, a cikkben szereplő játékot a kosaradba, majd beírnod a kuponbeviteli mezőbe a TOP2017 kuponkódot. Jó játékot kívánunk!

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés