Kiemelt ajánlatunk: hét csoda vezetőkkel fűszerezve

2018-12-13 11:56:00

7 csoda, 7 szín... most mindenből plusz még 1!

Bár a 7 csoda borítóján egy feketés-szürke „Az Év Gémerjátéka” kitüntetés díszeleg, ma, 7 évvel később már mint családi társasjátékra tekintünk. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy az egyik legnépszerűbb stratégiai játék a komolyabb játékélményt keresők körében is.

7 csoda
A 7 csoda alapjátékot és 7 csoda: Vezetők kiegészítőt együtt most december 24-ig 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg!

De nem csak emiatt az összekötő szerep miatt híres: sok társasjátékos általa találkozik először pl. a draftolás vagy a szimultán körök mechanizmusával – és a gyakorlottabb játékosok már tudják, hogy az összetettebb játékok egész tárháza építkezik ezekkel.

De nem muszáj a szomszédba menni az összetettebb játékélményért: a 7 csoda kiadója maga gondoskodik arról, hogy a játék szerelmesei még okosabb stratégiákkal építhessék ókori birodalmaikat: a játék kiegészítői mind más-más irányból toldják meg a civilizáció építés gondolatát.

Az ókori világ híres személyiségekkel még csodásabb

A Vezetők az a kiegészítő, amely a legizgalmasabb módon színezi a játékot. Nem ad mást, mint játékosonként 4 közismert hírességet, akiket a többi laphoz hasonlóan draftolás útján választhatunk ki (vagyis körönként 1 lapot választhatunk 4 lapból, a maradék hármat továbbadjuk, cserébe a másik irányból kapunk hármat, és így tovább…). A híres tudósok, kereskedők, uralkodók és hadvezérek nem csak a történelemre voltak nagy hatással, de a játékunkat is erősen meghatározhatják.

Magától értetődő, hogy Hannibál vagy Julius Caeser a hadi erőnket (piros kártyák) erősíti, Euklidész vagy Pitagorasz a tudományos fejlesztéseket (zöld kártyák), de olyan izgalmas lehetőségek is feltárulnak előttünk, amelyek különböző (színű) lapok kombinációja után ad pluszpontot, vagy erősíti egy-egy színben gyűjtött szettünket, olcsóbbá teszik későbbi beruházásainkat, vagy akár a katonai vereséggel kapott „szégyenpontokat” tudjuk visszapattintani a legyőzőkre!

7 csoda: Vezetők

Mert mit is kaptunk mi a rómaiaktól?

Így tehát már nem 7, hanem 7+4 lappal kezdünk neki a civilizáció-építésnek. Persze a 36 vezető-kártyán felül még több mindent találunk a dobozban: 4 további céhkártyát, – köztük az izgalmas perspektívát rejtő kurtizánok céhét –, valamint egy nyolcadik csodát: a római Colosseum-ot.

És hogy miért is kellett egy nyolcadik világcsoda a hetes lista mellé? Mert Róma nem kevesebbet ígér, mint azt, hogy olcsóbban ill. még több vezetőhöz juthassunk! Ezen felül találunk a dobozban még több (6 értékű) pénzt, illetve egy praktikus kis pontszámláló tömböt, amellyel gazdagságunk immár nyolcféle forrását a játék végén összevethetjük.

(Akik játszottak már a 7 csoda: Párbajjal, ez utóbbi kettő ismerős lesz nekik.)

7 csoda: Vezetők

Csillogó arany, csillogó karizma

Nem kell félnünk attól, hogy a kiválasztott vezetők korlátok között fogják tartani a lehetőségeinket: ugyanúgy háromféleképpen tudjuk használni őket, mint az alapjátékban (azaz be is tudjuk őket építeni a csodánkba, vagy akár el is dobhatjuk őket 3 aranyért). Szóval dönthetünk úgy is, hogy nem élünk a vezetőink által nyújtott bónuszokkal, csak aztán ne sírjunk a többieknek, amikor pontszámban leköröznek minket...

Azt persze tudnunk kell, semmit sem kapunk ingyen: a vezetőinket pénzért tudjuk toborozni, jól tesszük tehát, ha a nagyobb induló tőkénkből csak úgy fektetünk be, ha valamennyi vissza is jön, különben nem marad annyi, amennyiből minden forduló elején szolgálatunk fogadunk egyet választottaink közül.

A Vezetők tehát egy ügyes megtoldása az alapjátéknak, ami ahelyett, hogy eltávolodna az alap koncepciótól, szinte minden fronton megerősíti azt. Ha te, kedves olvasónk, még hatvanadszor is lelkesen esel neki egy friss birodalom építésének, ez a kiegészítő egy csodás lehetőség a játékban használt szerszámok tárházának bővítésére!

Tíbaláj

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés