Köszöntünk… a Roll & Write (dobsz oszt firkantasz) játékok világában!

2019-06-04 14:25:00

Sokkoló vallomás következik: egy társasjáték az esetek többségében kartonlapok és szabályok egyvelege, és bár a szabályokat nehéz lenne összekoszolni, a karton előbb vagy utóbb bepiszkolódik, megrongálódik és emiatt néha visszavonhatatlanul átalakul! Ez a gondolat jó sokáig rémülettel töltötte meg a legtöbb társasjátékozó szívét, de manapság két erősen terjedő játéktípus épp a játékok végleges eltorzításán alapszik!

Köszöntünk

Vannak persze a legacy játékok (mint például a Pandemic: Legacy és az önállóan játszható második csodálatos évadja), amikben többször kell leülni a játék mellé, és megjelölni a játékban elkövetett eseményeket mindenféle jelzővel, matricával, néha széttépendő kártyákkal. Így az előző menetekben hozott döntések (legtöbbször valamilyen szadisztikus módon) vissza tudnak, és vissza is szeretnek köszönni! Így alakul át egy játék egy egyedi, egyszer átélhető történetté.

A másik, és pillanatnyilag számunkra fontosabb játéktípus a roll & write, avagy a dobó-író játékok. Az alapelv igazán egyszerű: a játékosok külön pontozó táblákkal rendelkeznek, és a játék (legtöbbször dobókocka-dobás) által nyújtott számokat/értékeket mindenki a saját döntése alapján használja föl. Így mindenki ugyanazokkal a lehetőségekkel rendelkezik, de a végeredmény attól függ, hogy a játékosok miféleképpen használják fel ezeket a lehetőségekkel!

Érdekessége, hogy itt is végleges döntéseket kell hozni, de több hetes vagy hónapos egybefüggő kalandok helyett együltében kell ezeket mind elkövetni, mind visszasírni, hogy meghoztuk őket a játék végén!

Legrégebbi példánk erre a játékra a közismert bingó, de a nyugdíjas klubokat idéző név hallatán nem érdemes elhantolni a témát, a modern társasjáték hobbi egy-két legjobb élményét lehet ezek között a játékok között megtalálni!

Köszöntünk

Kártyavár...os


A Köszöntünk… álmaid városában!-ban az amerikai ötvenes évek pasztell színűre pingált kisvárosainak kiépítése a cél. Mivel egy roll & write-ról van szó, mindenki kap egy üres kertvárost és egy tollat, amivel a sivár telkekből kell egy igazán csodás kis közösséget alkotniuk!

A szokványos dobókockák helyett a Köszöntünk… három pakliba osztott kártyákat használ, amelyeknek az arcán mindenféle lakcím, a hátulján pedig a várost valamilyen módon továbbfejlesztő munkásember szimbóluma található.

Minden kör elején a három pakli legfelső lapját felcsapjuk, ezzel három házszám+fejlesztés párost alkotva a játékosok számára. Az adott körben mindenki a három páros egyikét tetszés szerűen kiválasztja, és azt fogja felhasználni a kertvárosa burjánzására!

No de mire is jók ezek a lapok?

Köszöntünk


Körmönfont kisvárosi kertészek


A játékosok kisvárosa három-három utcából áll. Ezekbe kell a körönként kiválasztott házszámokat növekvő sorrendben beletömni majd a különleges képességekkel igazán elbűvölő kertvárost alkotni.

A földmérővel kerítéseket lehet a házak közé felhúzni, így szép (és profitáló) lakóparkokká alakíthatóak, amiknek az értékét ingatlanügynökkel még feljebb lehet tornázni. A tájrendezők (kertészek) az utcák végén található parkokkat, míg a medencekészítők (nem igazán meglepő módon) a medencékkel rendelkező lakásokat dobják fel!


Közösen magadban


A játék egyik legfontosabb kulcseleme, hogy mindenki saját magáért játszik. Ahogyan a cikk legelején említettem, egy játékos nem attól fog veszíteni, hogy egy másik játékos kegyetlenül elorzott tőle valamit, vagy épp őt támadta meg: itt csak a saját döntéseink határozzák meg a szerencsénket!

A konfliktuskerülés mellet ennek nagy előnye az is, hogy szinte akárhány játékost le lehet ültetni a játék mellé. Amíg van elég pontozólap és toll, valamint rálátnak a három kártyára, a határ a csillagos ég!

Köszöntünk


Nukleáris család, atom jó játék


A játék elején még eléggé szabadnak tűnő pontozólap jó hamar meg fog telni, és egyre állvakaróbb fejtörőként kell majd a legújabb kör lehetőségeihez hozzáállni. Végül, úgy harminc-harmincöt perc múlva valaki harmadszor se tud egy házszámot se elhelyezni, vagy valaki más nagy nehezen mind a három utcáját betöltötte, és játék a végéhez ér.

Vagyishogy a végéhez érne, ha nem lenne annyira magával ragadóan addiktív a játékmenet! Amennyiben a játékba épített logikai kihívás megragadja valaki figyelmét, az első játszma után nehéz lesz megállni, hogy ne ugorjon bele rögtön még egy meccsbe. Hiszen a játék előkészítése csak pár másodpercbe telik: a kártyákat újra kell keverni, egy új pontozólapot ki kell tépni a blokkból, és készen is áll a következő kertvárosi kiépítkezés!

Ezt tovább segítik a játékba csomagolt haladó játékszabályok, amik további trükkökkel (például: egy telek kicserélése egy körforgalommal, ami után lenullázódhatnak a házszászámok) teszik a várostervezést még kalandosabbá!

Amennyiben régi róka lennél a roll & write-okban, vagy még sose találkoztál ezzel a játék stílussal, a Köszöntünk...álmaid városában! elragadó élményére érdemes legalább egy pilanatot szentelni. Szerintünk egy klasszikus rejlik a dobozban.


Mátyás

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés