Mentsük meg párszor a világot!

2018-11-22 14:06:00

Gondolnám, hogy a Pandemicet senkinek se kell bemutatni, de szerencsére gémer soraink napról napra gyarapodnak, így mindig vannak köztünk újak. Szóval: aki ismeri a Pandemicet, ugorja át az itt következő bekezdést, aki pedig nem, az nem árt, ha átolvassa, mielőtt a – nyilván izgalmasabbnak tűnő – többi szövegnek nekiesik.

Pandemic

Délutáni program: a világ megmentése

A Pandemicben egyszerre akár négy játékosnak kell közösen megmentenie az emberiséget négy borzalmas betegségtől. A karaktereiknek városból városba kell rohanniuk, hogy egészen addig kordában tudják tartani a járványokat (amelyeket ijesztően gyarapodó, színes fertőzéskockák szimbolizálnak a pályán), amíg a betegségek ellenszereit sikeresen ki nem fejlesztették.

Pandemic

Pandemic

Bár a játék az egyik legalapvetőbb kooperatív élmény, ez persze nem azt jelenti, hogy csak kezdők játsszák, sőt! Előbb vagy utóbb mindig újra az asztalra kerül, ekkor viszont figyelembe kell venni, hogy amikor az embernek már kialakult egy valamirevaló gyűjteménye, nemigen akar pontosan ugyanazzal a játékkal tizedszer is játszani. Ebben tud segíteni a választható nehézség, az alternatív játékmód vagy, ami a mi esetünkben a legfontosabb: a kiegészítő!

Na, erre vannak a kiegek

A Pandemic legelső kiegészítője Pengeélen címmel jelent meg kicsiny hazánkban. Célja, hogy egy ötödik játékos is részt vehessen a világmegmentő küldetésben, és még három alternatív játékmóddal (ún. kihívásokkal), egy új járvánnyal, valamint több mint féltucatnyi új szereppel és eseménykártyával is felkeverje a status quo-t.

Pandemic

Pandemic

Bár azt hinné az ember, hogy ezek mind a játék nehezítésére szolgálnának, igazából van, amitől épp, hogy könnyebb lesz! Az új szerepek, mint például az Általános Szakértő (aki körönként öt akciót hajthat végre) vagy a Levéltáros (aki bizonyos elhajított lapokat vissza tud hozni a játékba) képességeivel látszólag gyerekjáték lenne végigvinni az alapjátékot. Szerencsére a játék (már amúgy is a szadizmusig feltekerhető) nehézségi szintjét most már új, virulens járvány kártyákkal is meg lehet keverni, amelyek új képességekkel vértezhetik fel az éppen burjánzó betegségeket. És akkor még nem is beszéltünk a dobozban található lila fertőzéskockákról se...

Pengeélen

Pandemic - Pengeélen

Gaz, mocskos mutáns

Az egyik legfontosabb újítás a játékban az ötödik, lila járvány bevezetése. Ez a vírus a mutáció nevű kihívásban kerül főszerepbe. Fele annyi kis fertőzéskocka jár hozzá, mint a többi betegséghez (szóval gyorsabban kifogyhat és veszíthetünk), valamint, ha osztozkodik egy városon egy másik betegséggel, vele együtt növekszik és terjed. És ekkor még nem is beszéltünk az igazi veszélyről, a mutációról!

Mind a fertőzéspakliba, mind a játékos-pakliba mutációkártyákat kell belekeverni, amelyek mind a lila vírus rohamos terjedését segítik elő, és jóval kaotikusabbá teszik az átlagos játékmenetet. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a kidobott fertőzéslapok minden új járvány kitörésekor a pakli tetejére kerülnek, így a lila vírus kegyetlenül gyorsan tud terjedni. Ellenben nem érdemes a vírust csak agyatlanul pusztítani, mivel az ellenszer kifejlesztéséhez egy élő példány (és a tőle senyvedő város kártyája) szükségeltetik.

Kegyetlen takonykór

A lila vírus nélkül is elég nagy kihívást tud adni a Pengeélen, főleg, ha a feljebb említett virulens törzs járványlapokat használjuk. Ezek a kártyák lecserélik a szokványos járványlapokat, és amint felcsapunk egyet belőlük, a legtöbb víruskockával rendelkező betegséget egy szinte megállíthatatlan ragállyá alakítja át. Minden további járványkártya ezt a betegséget csak még brutálisabbá varázsolja, így ezt a játékmódot csak az igazán tapasztalt játékosoknak ajánlom.

Pengeélen

Pandemic - Pengeélen

Mélyalmos félelem

A kiegészítő végső különlegessége a Bioterrorista kihívás, amelyben az egyik játékos a többiek ellen, a vírusok oldalán játszhat! Városból városba somfordál, és a Scotland Yard / Letters from Whitechapel-szerűen titokban, egy külön füzetkébe írva jelzi, hogy épp hol tartózkodik.

Amikor nem a játékostársai elől bujkál, a bioterrorista a lila vírus fölött veszi át az irányítást, azt próbálja terjeszteni. Akkor győz, ha a többi játékos veszít, és legalább egy lila víruskocka is található a pályán. Bár izgalmasnak hangzik egy tudatos, emberi ellenfél ellen játszani, az igazat megvallva a többi játékos szemszögéből ez nem sok mindent változtat: a vírusok terjednek, meg kell őket állítani. El lehet kapni a bioterroristát, de előbb vagy utóbb úgyis ki fog szabadulni, és mindeközben a többi vírus se malmozott tétlenül. Ha bárki túlságosan ráfeszül a bioterrorista legyőzésére, szinte garantált a bukás.

Arany a Lab, de nem ugat

A második kiegészítő, A Labor, egészen más irányból közelíti meg a játékélmény megváltoztatását. Bár kibővíti a játék tárházát további szerepekkel (és két, már létező karakterlap átírásával), eseménylapokkal, virulens törzs kártyákkal, miegymással, az igazi újítás az új játékmódokban rejlik.

A Labor

Pandemic - A labor

A kiegészítővel a Pandemic átalakítható egy egyszemélyes, avagy egy csapatokra bontott, versenyzős játékká is, valamint bármelyik játékmódhoz hozzácsatolható a címzetes labor, ami az egész játékélményt alaposan megváltoztatja.

A laborban a pályáról leszedett víruskockákkal kell az ellenszert szintetizálni. Ezek a víruskocka „minták” a fő játéktábla mellé helyezhető laborlap egyik Petri-csészéjére (amiket a Pengeélen kiegészítő hoz a játékba) kerülnek. A célunk, hogy négy sikeres ellenszert gyártsunk, miközben a főtáblán a szokásos módon pusztítanak a járványok. A laborba bespájzolt fertőzéskockákból egy ún. szekvenciakártya által specifikált mennyiség kell. Szerencsére nem csak a nagyvilágból lehet mintákat beszereznünk, maga a labor is tud segíteni több kocka tenyésztésében, szűrésében, miegymásban. Végül az ellenszérumot le is kell tesztelni, mielőtt még diadalittasan kiiktathatnánk egy kórokozót a négy (vagy öt) közül.

A Labor

Pandemic - A labor

Nem meglepő módon a Pandemic-rajongók között A labor  egy elég nagy vízválasztó. Az biztos, hogy hangulatosabbá teszi a játékot az az érzés, hogy nekünk kell szintetizálni a világmegváltó gyógyszereket, ellenben végtelen szöszmötöléssel jár, és elveszi a figyelmet az főtábláról. A játék összetettebb, de nem nehezebb, és, ha eddig nem lett volna még tiszta, egy ízig-vérig pandemices csak akkor élvezi az estét, ha szenved... Persze nem erőszak a labor-tor, és, ahogyan már említettük, a labor modul teljes egészében opcionális. Bármelyik játékmód játszható a labor nélkül, és még nélküle is bőven elegendő újdonságot rejt a Pandemic második kiegészítője.

A Pandemic méltó a „modern klasszikus” jelzőre, és a kiegészítői hozzák a várt színvonalat. A veteránoknak új kihívás, de az új játékosok vigyázzanak vele: ragályos! ;)

Mátyás

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés