Ötris, avagy a fejtörő tér- és időtöltés

2017-06-29 09:47:00

Tetrisezés ötegységnyi elemekkel

Ha egyszemélyes logikai játékokról beszélünk, abszolút dobogós helye van köztük a tetrisnek. A potyogó ágas-bogas alakzatok forgatása, hogy betöltve a lukakat teljes sorokat hozzunk létre, mélyen beleivódott több generáció gyerekkorába.

Katamino

A Katamino megidézi a klasszikus játékot, de oly módon átalakítva, hogy egy teljesen új játékot kapunk. Hogy mit tud a Katamino? Nem egy-egy sort kell feltöltenünk, hanem egy négyszög alakú területet. A terület mérete változtatható, ugyanis a fából készült tál kitöltendő része egy rúddal zsugorítható.


Akár hároméves kortól – egy kockától a pentaminóig

Persze azért a játék készítői gondoltak a legkisebbekre is: az első két fokozatban 5 darab egységnyi és/vagy 2 darab kétegységnyi elem is van. A harmadik („közepesen nehéz játék”) verzióban már csak az ötegységnyi alakzatokat használhatjuk, és be kell valljam, én már a harmadiknál elszórakoztam egy darabig, amíg beficcentettem a négy darab pentaminót a 4x5-ös területre…

Pedig ez valójában csak a kezdet: még további három fokozaton csiszolhatjuk az elménket (a „Hiperszuper-nehéz játék” a legfelső). Ráadásul a dobozban lévő füzet rengeteg, összesen 340 feladatot tartalmaz! (Amúgy a füzetben csak a 4. nehézségi szinttől szerepelnek feladványok.) Ezzel, azt hiszem, még alegpengébb koponyák is elfoglalják magukat egy darabig.

Katamino


Könnyű és nehéz, fejtörő és játékos

Persze nem muszáj rögtön az elménk élesítésével kezdeni. A játékkal a kreativitást is lehet fejleszteni: a vaskos füzet jó pár lapján színes minták várják azt, hogy a dobozban lévő tálka helyett egy asztallapon újraalkothassuk őket: tangramállatok (nyúl, elefánt, strucc) vagy építőkocka jelleggel toronyházak, magas fák, egyensúlyozó totemek. Utóbbiak erősen ki vannak hegyezve: komoly egyensúlyérzék kell hozzá, hogy az alsó elemekre felépítsük a tornyot.


2 in 1 – absztrakt stratégiai játékverzió két játékos számára

És ha ez sem lenne elég, az alkotók kitalálták azt is, hogyan lehet párharcot vívni a Kataminóval! Nincs más dolgunk, mint középre tenni a választórudat, majd bizonyos elemeket kiszórni, a többit pedig testvériesen kettéosztva (felváltva választunk) nekiállhatunk kirakni a felénk eső területet. Aki hamarabb megtölti, az győz.

Tetszik ez a kihívás? Akkor keressétek egyből a Katamino Duót, amelynek a tálkája két darabból áll, és a füzet mellett kártyalapokat is találtok (klasszul beépítve a tálkák aljába), amik segítségével a párharc ugyanúgy egyre fokozódó nehézségű, mint az egyszemélyes feladványok. Annyi a jópofa különbség, hogy a két játékos készlete mindig különböző (a számozott pentaminókból ugyanis csak egy van!), de ez ügyesen ki van egyensúlyozva.

Katamino Duo

Ennél még komolyabb kihívás vár minket, ha az alapjáték Katamino füzetének hátoldalán lévő hálós területen vívjuk párharcunkat. A készlet itt közös, és felváltva veszünk el és rakunk le egy darabot belőle, fél szemünkkel a maradék készleten, hogy az ellenfelünk dolgát megnehezítsük. A párbajt ugyanis az nyeri, aki utoljára tud lerakni egy elemet. Igazi, kemény és letisztított absztrakt stratégiát vívhatunk így.


Függőknek úti verzió

Az sem gond, ha valaki nem tud megválni kedvenc játékától: az asztali, szép kivitelű fajáték mellett van jóval kisebb, könnyebb, kompaktabb műanyag verzió is: a Katamino Pocketet valóban akár zsebre is lehet vágni (persze azért egy jó tenyérnyi méretű belső dobozt képzeljünk magunk elé!).

Katamino Pocket

Tíbaláj

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés