Szabadulópakli A zsebünkből is szabadulna, ha engednénk!

2019-06-20 11:49:00

A szabadulószobák pincék és alagsorokból való nagyszobába költöztetése gőzerővel halad, és az utóbbi évben jó pár játék bedobta a nevét a ringbe. Az Escape the Room-ok tárcsákkal és más fizikai puzzle elemekkel próbálják fogva tartani a játékost, míg az Unlock! széria minden dobozában több kaland található, amit egy telefonos app segítségével kell megoldani!

Persze van egy társasjáték sorozat, ami a versenytársaival ellentétben nem a túlzott komplexitásra vagy digitális segédeszközökre támaszkodik, hanem a felhasználóbarát kivitelezésre fekteti a hangsúlyt. Egy játékorozat, amit épp kisméretű mivolta miatt visznek, mint a cukrot. Egy játéksorozat, ami már egy perccel a doboz kinyitása után rabul ejti a játékosait, és a játék végéig el nem engedi őket. A sorozat neve? Szabadulópakli.

Szabadulópakli, zseb szabadulószoba

Hogy szabadul a pakli

A Szabadulópakli zsebben szállítható kalandjai mind hasonló játékszabályok alapján működnek, de mindegyik kihívás egy teljesen új élményt mesél el, egy maga módján megcsavart játékmotorral! Így, annak érdekében, hogy minél kevesebb poént kelljen lelőnünk a játékokból, elsősorban a legelső, ‘Időpróba’ címmel megáldott játék első pár kártyáját fogjuk bonctani alanyként kezelni! Na de hogy is néz ki a Szabadulópakli úgy igazán?

A felszínen egy Szabadulópakli játék „csak” egy nagy, sorrendben összerakott pakli kártya. A doboz nem tartalmaz se extra táblát, se játékos bábukat, se szabály könyvet. A pakli maga az élmény, és amíg a kedves játékos a legfelső, egyes jelzésű kártya figyelmes elolvasásával kezdi a játékot, a játék lépésről lépésre bemutatja saját magát, a környezetét, és a játékmenet alapjait!

Szabadulópakli társasjáték

Ketyeg az óra, na de merre?

Az Időpróba a bolondos Thyme professzor még bolondosabb laboratóriumába vezeti a játékosokat, ahol az első pár kártya bevezető szövege után egy csapóajtó elnyeli a professzort, és a játékosoknak a sötétben tapogatózva kell  metaforikusan és szó szerint is szembesülniük az első feladatukkal: hogy felkapcsoljanak egy fránya lámpát, és ráláthassanak a laborra!

A feladványok igazán egyszerű rendszer szerint kezelendőek: a játékosok kigondolnak egy választ az adott fejtörőre, megfordítják a lapot, és amennyiben helytelen a megoldás, egy X-et ráfirkantanak a pontozólapnak titulált kártyalapra. Siker esetén minden megy tovább a maga módján. Ez az elegáns megoldás segít abban, hogy a játék ritmusa szinte sose akadjon meg.

Szabadulópakli Időpróba

Miután a pakli megtanította a játék alapjait, hirtelen négy, szín szerint kódolt kisebb paklivá alakul át. Mindegyik pakliban külön-külön kell haladni, és van, hogy az egyik színű pakli fejtörőjéhez a megoldás a másik pakli szívében található meg! Így folyamatosan, több helyre figyelve kell a játékosonak végigásniuk magukat az egyre nehezebb feladványokon át, hogy végül a történet végéhez érjenek, és kipontozhassák a kalandjukat.

Mindegyik Szabadulópakli bő egy órás szórakozást ígér, bár a paklit vezérlő téma iránti kötődés ezt erősen tudja befolyásolni. Említsük is meg őket:

Szabadulópakli London végórái

Ízlések és lakatok

Magyarországon perpillanat a fent bővebben elmagyarázott Időpróba a közismert, hiszen ez jött ki legelőször, így őt ismerték meg a legtöbben: szórakoztató kis tudományos-fantasztikus kalandot nyújt minden szabadulószoba-veteránnak. A London végórái kissé viktoriánusabb hangulattal ragadja meg a figyelmet, és Anglia szívét kell megmenteni egy kegyetlenül ketyegő veszélyforrástól. A krimi kedvelőknek pedig  a Velencei Meló dukálhat: itt a játékosok egy visszavonult tolvajcsapat tagjainak a bőrébe bújhatnak, akiket egy rejtélyes alak toborzott össze egy utolsó utáni melóhoz!

Szabadulópakli: A velencei meló

A Szabadulópakli tökéletes kis ajándék a baráti társaság egy tagjának, és egy mozizás áráért egész estés szórakozást tud nyújtani egy asztalnyi embernek.

Te már játszottál szabadulójátékokkal?

Mátyás

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés