Tökéletes útitársak témákra bontva

2019-05-21 12:14:00

Zsebjátékok potom áron

Bár kényelmes a nagyszoba vagy épp egy klubház termének a biztonsága, a világ manapság egyre gyorsabban dübörög, és néha egyszerűen nincs időnk lélegzethez jutni, hát még leülni egy Korokon át-ra, vagy Terra Mystica-t játszani egy kicsit.

Szerencsére manapság a táskába vagy akár zsebre vágható játékokból nincs hiány. Legyen szó akár túrázásról, családi vakációról vagy késő esti bolyongásról, ezek a kicsi (de erős) játékok mindig készen állnak arra, hogy a maguk módján megbolondítsák a napjainkat!

Dobble-j egy hátast!

Hát igen, furcsa lenne, ha a Magyarországon rohamosan terjedő kis fémdobozos csodabogár nem került volna fel a listánkra. Hiszen a Dobble-t, ezt a gyorsasági játékot lassan az összes osztályteremben meg lehet találni, és jó okkal! Maga a játékmenet végtelenül egyszerű (ahogy egy gyorsasági játéknál illik), és végtelenül addiktív: kis korongokon található szimbólumok között kell megtalálni az identikus párt. Persze az igazi izgalom a játékban az, hogy minden két korong között egy, és pontosan csak egy ikon páros található, így a minden újabb felcsapott lapnál újra meg újra át kell állnia az agyunknak, hogy megtaláljuk a párost!

DobbleDobble

Bár felnőttek között is nagy kedvenc a Dobble (a legtöbb társasjátékos ismerősöm gyűjteményében megtalálható ez a kis sárga henger), a gyerekek szoktak igazán rácuppanni erre a játékra. Erre rádupláznak a játék Kids és Animals változatai, amelyekkel még fiatalabb gyerekek is belevethetik magukat  a Dobble-őrületbe!

Dobble AnimalsDobble Animals

Időtlen időn át válogatva

Ha kissé gondolkodósabb hangulatban lennénk, a Timeline/Cardline sorrendbe rakós játékmenete lehet, hogy jobban illik hozzánk. Ebben a játéksorozatban féltucatnyi téma várja az okos játékosokat az Általános Ismeretektől kezdve egészen a Dinoszauruszok-ig. Minden dobozban több száz kicsiny kártya található, amelyeken egy-egy esemény (vagy állat) található. Egyik oldalán csak az esemény nevét látjuk, míg a túloldalon az esemény dátuma (az állatos Cardline sorozatban az adott élőlény mérete, átlagos életkora) található.

Cardline DinoszauruszokCardline - Dinoszauruszok

A játék elején egy lapot dátummal felfelé el kell helyezni az asztalra, majd adni minden játékosnak négy-négy lapot, dátummal lefelé. A játék célja, hogy a kártyákból egy idővonalat építsünk. Egy körben egyszerűen egy kártyát ki kell választani a kezünkből, majd eldönteni, hogy ez a már kijátszott kártyák előtt, után, vagy valahol a kártyák között történt-e meg. A kártyát ezután elhelyezzük, megfordítjuk, és amennyiben igazunk volt, eggyel kevesebb kártya marad a kezünkben. Persze minél több kártya található az asztal közepén, annál nehezebb lesz beszúrni a megfelelő helyre a megmaradt kártyáinkat, pedig az a játékos nyer, aki az összes lapjától megszabadul!

Timeline - Általános ismeretekTimeline - Általános ismeretek

Ha valaki a Történelmi Események vagy a Tudományok és Felfedezések témáit túl földhöz ragadtnak találná, a kissé elrugaszkodottabb, a sci-fit kedvelő játékosok talán kellemesebben fogják magukat érezni a Star Wars-szal! Itt az eredeti trilógia ikonikus jelenetei között kell rendet rakni, ami első pillanatra egyszerűnek hangozhat, de az utolsó egy-két lap elhelyezéséhez valósággal Jedi-vé kell válnod, hacsak nem ismered kívülről-belülről a sorozatot!

Timeline - Tudomány és felfedezések

Hernán Cortex

Persze, ha gondolkodós játékról van szó, nem hagyhatjuk szó nélkül a Cortex-et se! Gyorsasági játékként a Dobble-szeretők imádni fogják ezt a kissé összetettebb játékot, ahol az éppen felcsapott kártyán található logikai feladvány mihamarabbi megoldásáért kapunk pontot!

Mindenféle gondolkodásmódra, sőt, más-más érzékszerveinkre is szükség lesz, ha nyerni akarunk a Cortexben, mivel a játék egyik legédibb különlegessége a tapintható domborkátya-feladat, ahol behunyt szemmel kell kitalálni, hogy vajon mi található a kártyán!

Cortex 2Cortex 2

Ha már játszottatok a Cortex-el és nem volt elég a több mint száz különböző kihívás, a Cortex2 még nehezebb feladatokat tud nyújtani, valamint kisebb gyerekekkel rendelkezőknek a Cortex Kids kezelhetővé teszi a feladatokat számukra is! És az egészben az a legszebb, hogy a játék bármelyik változata vérmérséklet szerint összekeverhető a többivel, így teljesen személyre szabhatjuk játékélményünket!

Cortex KidsCortex Kids

Ízeltlábú ínyencségek

A gyerekekkel rendelkezőknek, vagy gyerekekkel dolgozóknak nem kell bemutatni a csótány (vagy eredeti német nevén: Kaker laken) szériát se, hiszen ezek a bogaras kis játékok, a nevükhöz hűen, minden sarokba átrágták magukat.

Csótánypóker-ben fapofával kell a kezünkből kis állatkákat arccal lefelé odacsusszantani játékostársainknak. Ekkor ki kell jelentenünk, hogy milyen állatot nyújtottunk át nekik, és nekik vagy el kell dönteniük, hogy elfogadják-e, hogy igazat mondtunk, vagy inkább titokban megnézik a kártyát, és tovább passzolják a lapot egy másik játékosnak. Ha valakit hazugságon kapnak rajta, a körforgásban lévő lap elé kerül, de ha valaki jogtalanul vádolta meg  játékostársát, akkor neki kell az állatkakártyát maga elé tennie. Az első játékos, aki négy ugyanolyan állatot gyűjt össze maga elé, veszít!

CsótánypókerCsótánypóker

Hasonlóan egyszerű de mégis teljesen másféle módon nagyszerű játék lehetőségét nyújtja a Csótánysaláta és -leves, ahol salátába (avagy levesbe) kerülendő zöldségeket, miegymást kell felcsapni, majd elkurjantani a nevét. Ezt persze az kavarja meg, hogy a játékos nem nevezheti meg ugyanazt a zöldséget, amit az előző játékos lerakott, így mást kell mondania, még akkor is ha a kártyák éppen ismétlődnének! Ezen túl még csótánykártyák is felbukkanhatnak, amelyek megtíiltják egy-egy bizonyos zöldség nevét, így egyre több tiltott szó tengerében kell a megfelelő szót kiejtenünk, mivel ha hibázunk, akkor bizony az összes eddigi felcsapott kártya a mi kezünkbe kerül, ami azért sajnálatos, mert az első laptalan játékosé a győzelem!

Végül, csak, hogy bemutassam a csótányjátékok csodáját, megemlíteném a Csaló molyok-at (és kissé zümmögőbb féltestvérét, a Simlis dongók-at), ahol csalni nemcsak hogy lehet, hanem szükséges is! A játékban az összes lapunktól meg kell szabadulni, és ezt csak egy-egy lap kijátszásával tehetjük meg. Bizony ám, de vannak olyan lapok, amelyeket egyszerűen nem szabad kijátszani! A megoldás? Ezeket a lapokat a játék alatt óvatosan el kell tüntetni a kezünkből, bármi áron. Amíg a többi játékos észre nem veszi a turpisságunkat, a győzelem szinte garantált, de ha csaláson kapnak rajta minket, lapokat kell felhúzni, valamint föl kell venni az Őrbogár szerepét, aki nem csalhat egészen addig, míg egy másik játékost el nem kap!

Simlis dongókSimlis dongók

MINDO mind jó!

Ezek a gyerekeknek is való, gyorsaságon alapuló játékok mind szépek és jók, de néha a gyerekagy serkentésére is érdemes szánni egy kis időt. A Mindo egyszemélyes játékok témától függetlenül (van itt kutyáscicásrobotos játék, sőt, unikornist is felelhettek) gondolkodásra késztetik az apró-cseprő érdeklődőt, ahogyan egyre durvább nehézségi feladványokat kell megoldaniuk kedvenc állatuk (vagy fantasztikus lényük) segítségével!

MindoMindo

Konzerv kínálat

Sok olyan játék létezik, amit szállítani lehet, de ezeket a kedves kis fémdobozban tárolt élményfalatokat direkt erre találták ki. A Panic Lab már régóta a gyermekes családok kiskedvence, mivel a laborban elszabadult amőbák szabályok szerinti kiválogatása annyira intenzív, hogy a játékosok kortol függetlenül ugyanazon a szinten találják magukat. Persze ha kapkodni kívánnánk, a Kincsre Fel!-ben az éppen felcsapott térkép szerint kell kártyákból megalkotni a megfelelő utat a többiek előtt, és a magasabb nehézségi fokon ez bárkit megizzaszt. Vagy választhatnánk a Mi mennyi-t, a Quizoo-t vagy akár a PicMix-et is, hiszen lassan érezhető, hogy ha zsebjátékot keresünk, a sebesség nagy szerepet fog játszani.

Panic LabPanic Lab

De mit szólnátok ahhoz, ha az egyik legújabb (és szerintem legviccesebb) fémdobozos játék a sebességtől függetlenül, minden (már szervezett mozgásra képes) kornak ajánlott? A Jógi-t két  szóban lehet a legegyszerűbben elmagyarázni: zseb-Twister! Húzzatok egy kártyát, és tegyétek azt, ami a kártyára van írva. Ezek mind valamilyen kis, magától értetődő fizikai tevékenységek lesznek: tartsátok a kezeteket egy bizonyos pózban, mozgassátok valamelyik lábatokat valahova, és hasonlók. A trükk ott rejlik, hogy ezeket a szabályokat egészen a játék végéig be kell tartani! Egyre furcsább pózba torzulva kell várni míg valaki más ereje, vagy épp a saját erőd ki nem merül,  a goblin görcsből összerogyva hirtelen a földön találja magát a vesztes.

JógiJógi

Lonpos Bozontos

Végül adjunk valamit az igazi agytrösztöknek is, azoknak, akik inkább egymagukban kívánják még élesebbre fenni elméjük pengéjét! A Lonpos család méretétől függően egyre keményebb módon megizzasztja a logikai játékok kedvelőit, a 66 fejtörővel (és megoldással) rendelkező Colourful Cabin-tól kezdve a toronyba kiáltao Lonpos 200+ig. A dobozban más-más formájú, strapabíró kis műanyag formákat kell (kihívástól függően) egy kétdimenziós síkban, vagy háromdimenziós térben összeilleszteni. Amennyiben hagytunk foghíjat, máris jöhet a következő nehézségi szint!

Lonpos200Lonpos200+

Fut a világ, fut a játék

A világnak nekimenni néha kaland, néha kihívás, de akárhova megyünk, egy kis játékkal rosszul nem járhatunk! Legyen szó baráti társaság ideig-óráig tartó szórakoztatására  szolgáló eszközről, mélyebb gondolkodást igénylő élményről, vagy akár gyerekek logikai készségét növelő játékról, mindenki táskájába belefér még egy-két kis fém-, avagy kartondoboz!

Mátyás

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés