Úti társa(so)k

2018-06-13 13:51:00

Közeleg a nyár, a tanév és a vizsgaidőszak vége, egyre többet kacsingatunk a hétvégi kirándulás, utazás (vízitúra, biciklizés stb.) felé. Akárhová készülünk, mindig arra gondolunk: mi lesz este? Vagy a napközbeni nagy pihenő alatt? Nem kéne esetleg… egy… társasjátékot is vinni magunkkal?
(Te, aki e honlapot rendszeresen keresed fel, biztos bűntudat és pontpontpont-ok nélkül teszed fel ezt a kérdést – illetve nem is kérdezed, csak kijelented)

Úti társasok 

De mit vigyünk magunkkal, ha nem akarunk nagy táskákat cipelni, az erdő közepéig hátizsákkal jutunk el vagy a túrakajakba rakott hordó szája csak 25 cm átmérőjű?


Pörgős játékok kis és nagy társaságoknak

Senki ne higgye azt, hogy egy kis dobozos társasjáték nem lehet szórakoztató. Erre legjobb példa a Dobble, a párkeresős gyorsasági játék, amelyből készült már vízhatlan verzió (Dobble Beach) is, szóval nem kell azon aggódnunk, hogy a strandon esetleg vizes kézzel nyúl hozzá valaki…

Dobble Beach

Dooble Beach

És ha már a laphoz nyúlásról van szó: ha kezetekbe kerülnek a Cortex kártyái, fél percetek van tapogatni őket, amit használjatok ki, mert a játék közben bármikor megkaphatjátok azt a feladatot, amikor vakon kell kitaláljátok: épp a moha került a kezetekbe vagy a zebra, az eper vagy a magos zsömle… A kis kék doboz is bárhová elkísérhet minket, és garantált szórakozás maximum 6 főig.

Ezzel szemben a Jógi jóval nagyobb körben is megnevettet minket. Ez biztos. Miért? Próbáljátok meg felhúzni a vállatokat, hogy odaszorítsatok valamit az állatokhoz, a bal kezeteket magasabbra tenni, mint a jobbat, aminek a kisujját el kell tartsátok, és eközben a bal szemeteken is egyensúlyozzatok egy kártyát – ha inkább kínos, mint mókás, nézzétek meg ebben a görcs-közeli állapotban a többieket! Rekeszizom nem marad nyugalmi állapotban…

Jógi

Jógi

A Kincsre fel! sem a nyugodt szórakozás játéka: kapkodva forgatjuk 5 lapunkat, és próbáljuk meg lemásolni a térképkártyán látható útvonalat, és mikor úgy érezzük, hogy ha! megvan, ügyesek voltunk!, felnézve ott láthatjuk egyik vigyorgó vetélytársunkat a fa kincses ládával a kezében… és úgy érezzük, ez vért… azaz visszavágót kíván: már csapjuk is fel a következő térképlapot!

A Kincsre fel! a kirakandó ösvény miatt helyigényes, így maximum négyen játszhatják. Ezzel szemben egy Swisht akár 8-an is körbe tudunk ülni, egy Panic Labet akár még többen is.

Panic Lab

Panic Lab

Mindkettőben csak a gyors logikánkra és a szemünkre van szükség: míg a Swishben három olyan áttetsző lapot kell találni a kirakott 16 között, amelyeket egymásra rakva a színes karikák és pöttyök kiegészítik egymást, addig a Panic Labben 4 dobókocka mutatja meg, milyen színű, mintázatú és formájú amőbát keresünk a feje tetejére állt kutatólaborban. A feladat nem egyszerű, mert a cseles egysejtűek szellőzőrácsokon bújnak be és ki, sőt, egy-egy vegyszerhez érve még meg is változhatnak.

Sokkal egészségesebben hangzik a Mi mennyi?, ebben gyümölcsöket kell számolgassuk. Nem sokat: maximum ötig, és hogy épp melyiket, azt a következő kártya hátlapja mutatja meg. Ha szám van rajta, a helyes válasz egy gyümölcs (mi), ha gyümölcs van rajta, a helyes válasz egy szám (mennyi). És ha nem csak a szemünket szeretnénk meresztgetni, akkor további játékverziókhoz gyümölcstokenek is vannak a fémdobozban, amiket először középről, aztán játéktársaink elől is lenyúlhatunk!

Mi mennyi?

Mi mennyi?


És amikor nem a sebesség számít

Azoknak is van javaslatunk, akik nem a sebességre (hanem a Balatonra, höhö) utaznak. Elsőként a Timeline-sorozatot említeném, amelyben mindenkinek csak 4 kártyát kell letennie az asztalon lévők mellé/közé, időrendi sorrendben a helyére. Persze nem várja senki, hogy mindenki csípőből vágja az évszámokat: a játék lényege a morfondírozás, a tippelés – végül is a játék készítői gondoskodtak róla, hogy olyan különleges, érdekes események kerüljenek bele a dobozba, amelyeket nem sokan ismernek…

És most képzeljétek el – igen, a napsütés és a lángosillat ellenére –, hogy egy szobába vagytok bezárva, ahonnan minél hamarabb ki szeretnétek jutni. Persze úgy, hogy közben rájöjjetek: mit szeretett volna nektek Thyme doki elmesélni. Mert az ő laborjában érezhetitek magatok bezárva, ha a Szabadulópaklit veszitek kézbe. Szó szerint: egy egész szabadulószobás élményt tarthattok tenyérnyi helyen, amely garantáltan körétek varázsol egy (minimum) egyórás élményt.

Szabadulópakli

Szabadulópakli - Időpróba

Nem kell megvárni augusztus 20-át, ha tűzijátékot akartok látni: a Hanabiban magatok is összerakhattok ötöt. Ha nagyot akartok vele durrantani, nem nagy cucc: csak számsorrendben kell lerakni egy-egy színben a kártyákat, csapatmunkával. A gond csak az, hogy a kezetekben tartott 5 kártyáját senki sem látja maga, csak a többiek adhatnak meg róla információt. Innentől a soron lévő játékosnak kell döntenie: lerak a kezéből egy kártyát, kockáztatva, hogy a 3 hibalehetőségből egyet elhasznál, vagy eldob egyet, kockáztatva azt, hogy egy értékes lapot dob el – de így legalább aktivál egy segítséget –, vagy ő is megpróbál segíteni valaki másnak, hogy többet tudjon a lapokról. Logika, memória és ügyes kommunikáció kell ahhoz, hogy értékes tűzijátékot hozzunk össze.

Megrögzött zsugások sem fognak unatkozni: új csavart hozhat életükbe a Sponsio és a Kakukk. Előbbiben egy hagyományos ütés-vivős kártyajátékot élhetnek meg, de a szokásossal ellentétben nem egy játékos tehet fogadást (vagy mondhat kontrát), hanem minden játékos akár többet is. Ezután indulhat a gladiátorshow: kinek sikerül tartani a mondásait!

Kakukk

Kakukk!

A Kakukk a klasszikus black-jack egy izgalmas új verziója, méghozzá attól izgalmas, hogy a szerencsének vajmi kevés szerepe van a játékban… Háromféle kártyatípust kell okosan beosztanunk, illetve kijátszanunk ahhoz, hogy a forduló végén (lehetőleg) 21-et tartsunk a kezünkben, és ha ügyesen kombináltunk, madárseregünk jutalma a szarka kincse lesz: ezüst és arany.

 

Családi játékok kicsiknek…

Hogy ha elfáradtak az aprónépek, őket is van mivel lekötni. Ha a lábuk fáradt, de a kezük nem, egy parti Tutti Frutti vagy nagyobbaknak egy Cortex Kids ajánlott. Előbbiben minél szaporábban kell a szétgurult gyümölcskorongokat egymásra pakolni, hogy a végén a magasabb tornyot összegyűjtő vigyoroghasson győzedelmesen, míg utóbbi a cikk elején emlegetett Cortex Challenge gyermekeknek készült verziója, 8 színesebb és könnyedebb feladattípussal.

Dobble, Cortex

Dobble Kids, Cortex challange

Ha a lábak fáradtak, de a szájak nem (á, ilyen biztos nincs ;-) ), dobjuk be a Sztorikockát. A 9 kocka 36 képe a történetek végtelen világába segít belépni, és ha ízlés szerint fűszerezni szeretnénk, a sok téma szerinti kiegészítő még élénkebbé teheti a gyerekek fantáziáját!

Az Utolsó betűben a fantázia és a megfigyelőkészség kombinációjával játszhatunk szóláncjátékot, a kártyákon lévő rajzok segítségével. Ugyanígy a képeké a főszerep a Difference-ben, de itt mindenki a központi és a saját kártyája közötti 2 apró eltérést kell megtalálja.

A Picmixben viszont nem az eltéréseket, hanem az egyező rajzokat kell megtalálni, méghozzá a feladatkártyán szereplőket kell megtalálni mindenkinek a saját kártyáin – majd a többit ügyesen letakarni velük.

Picmix

Picmix

És ha nem félünk a memóriánkat összemérni a kicsikével, csapjunk fel varázslóinasnak: Az elvarázsolt labirintus fémdobozából színes alapozású falak kerülnek elő, amelyekkel fel kell építsük a varázskertet. Itt fogjuk összeszedni a feladat szerinti varázstárgyakat – már amennyiben emlékszünk még a színekre.

Ha viszont inkább az állatok világába szeretnénk csatangolni egyet a gyerekekkel, a Cardline-nal tehetitek ezt meg. Nincs más dolgotok, mint a Timeline-hoz hasonlóan számsorrendbe tenni a 4 induló kártyátokat, csak abban kell a játék elején megállapodnunk, a testméret, a testsúly vagy az átlagos életkor szerint rakjuk-e őket sorba.

Cardline

Cardline - Állatok


…és nagyobbaknak

A nagyobb gyerekekkel persze már nem elég kedvesen együtt kacagnunk, szeretnek némi gonoszságot is megélni. Erre vagy a Csótánypókerrel tudunk lehetőséget adni, ahol úgy tudunk egymásra sózni nyolcféle undormány állatot, hogy ügyesen blöffölünk, vagy akár a Bang!-ben.

Ebben ugyanis képzeletbeli golyózáporba kerülünk, ahol csak az ügyesen használt felszereléskártyáink védhetnek meg minket attól, hogy egy (vagy több) játékostárs szitává lyuggasson minket. De ha a lövöldözés élményét le szeretnénk csupaszítani (és a játékidőt jelentősen lerövidíteni), akkor tegyünk próbát a Bang! kockajátékkal.

Bang!

Bang!

Hogy a következő nyaralásnak is találjunk célpontot, utazzunk kicsit Európa-szerte: nagyobb gyermekeinkkel földrajztudásunkat tesztelhetjük. A Miért éppen Uppsala? persze nem tesz fel nehéz kérdéseket, csak arra kell kísérletet tegyünk, hogy a kezünkben tartott helységkártyáról eldöntsük: északra, délre, keletre vagy nyugatra tudjuk-e besorolni a már lerakott úti célpontok közé?


Ha kettőn áll a vásár

Ha viszont csak kettesben utazunk (vagy már alszanak a kicsik), vegyük elő a dugijátékokat is, hogy zavartalan párbajokat élvezhessünk, legyen az indiai kereskedelem újrafelosztása (mint a Jaipurban), hackerek erőpróbája (Hacker játszma) vagy vikingek osztozkodása a zsákmányon (Vikingdoms). És persze, ha nem kíméljük életünk párját, a vadnyugati lövöldözést is folytathatjuk a Bang! a párbajjal.

Tíbaláj

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés