Nottingham bírája (Sheriff of Nottingham)

Normál ár: 10 990 Ft

A Te árad: 10 441 Ft

Értékelés:  (4.8)
A Nottingham Bírájában kereskedő leszel, aki szeretné portékáját piacra dobi. A játékosok körről-körre adják tovább maguk közt a bíró szerepét, akinek az lesz a dolga, hogy kiválassza, melyik kereskedő szállítmányát nézze át és melyiket engedje át szabadon. A kereskedőknek meg az lesz a feladatuk, hogy meggyőzzék a bírát, hogy ne őket állítsa meg... bármi áron! A játékot legjobban profitáló kereskedő nyeri meg.

Értékelések átlaga 


(4.8)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 5 Családdal 6 Partijátéknak 8
77% (10)
23% (3)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 13)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
Család és barátok

Bálint | 2019. február 26.

Nagyon jó játék. Családdal és baráti társasággal is többször játszottuk már, és nagyon élveztük. Nagyon változatos, mindig újabb és újabb taktikákat lehet használni, és próbálni kiismerni a másikat, ami nem mindig sikerül. Ilyenkor általában felderül mindenki.
Eskü, bíró uram, csak 5 számszerí... izé, kenyér! Igen, kenyér! Az árváknak fogom adni a csücsküket!

Péter | 2019. február 12.

+ igényes külcsíny
+ minden forduló új élmény...
+ ...sőt, minden társasággal más és más
+ szerepjáték kedvelőknek ideális választás
- ha nem bírod elviselni, hogy egy játékban van átverés, szemétkedés, és hogy ezeknek mindkét oldalán lehetsz, akkor inkább kerüld el
- hárman nem az igazi
- rengeteg kártyalap, ha kártyavédőzöd, kínszenvedés lesz megkeverni

Karib-tenger kalózai 2 megvolt? Ahol Will Turner kockázik az apjával, meg Davy Jones-szal és hazudnia kell - legalábbis egy darabig? Valószínűleg innen is meríthetett inspirációt a SoN készítőgárdája, ez ugyanis nem más, mint egy blöffölős-gyűjtögetős kártyajáték.

Adva van 3-5 játékos. Közülük adott körben egyikük lesz a bíró, az összes többi a kereskedő. Következő körben a tőle balra ülő lesz a bíró, őmaga pedig "visszavedlik" kereskedőnek, és így tovább, amíg mindenkire kétszer rá nem került a bíró szerepe. Ez alatt kell minél több pénzt gyűjteni - így, vagy úgy.

A kereskedők elsőre összegyűjtenek különféle (legális vagy illegális) árukat. Majd elrejtik a tatyóikba az általuk a vámon átvinni szándékozott holmit. Ezután a bírónak deklarálják, hogy mit, és mennyit visznek át.
Három fontos szabály van:
1. Csak legális áru nevezhető meg (kenyér, sajt, kakas, alma).
2. Csak egyféle áru nevezhető meg (akkor is, ha legális holmit viszel, pl. nem vallhatsz be 2 almát és 2 kenyeret).
3. A tatyóban lévő kártyák számáról nem hazudhatsz.

"Na de most akkor mi van? Ha csak két sajt van nálam, akkor csak annyit pakolhatok be?" - teszik fel sokan elsőre a kérdést.

Szó sincs róla. Ha akarod, összeválogathatod tetszés szerint a legális és illegális holmikat, de akár többféle legláis cuccot is. 2 almára és 2 kenyérre is mondhatod azt a bírónak, hogy ez 4 alma.

Innen jön a játék sava-borsa, a bíró meggyőzése. Igazat mondtál? Hazudtál? Ha az utóbbi, akkor meg tudod vesztegetni a bírót? A lehetőségek kapuja szélesre van tárva. Bíróként lehetsz a törvény könyörtelen jobbkeze, aki megbüntet mindenkit, akiben egy kis simlisséget gyanít. Vagy, lehetsz megalkuvóbb is: szívességet adhatsz és vehetsz. Kérhetsz a már pultokon lévő árukból, vagy esetleg a kereskedő tárcájából, hogy így fejezze ki "háláját" a karhatalom engedékenysége miatt. De kereskedői oldalról is mehet a veszegetés, pl. adsz 10 aranyat a bírónak, hogy a te tatyód helyett vizsgálja át inkább a konkurenciát!

A legjobb, hogy az igazmondás ugyanúgy vezethet eredményre, mint a hazudozás. Sőt, a kettőt akár vegyítheted is. Volt már olyan meccsünk, hogy bíró urunknak mindenét pénzzé kellett tennie, mert zaklatta a becsületes kereskedőket, akik abban a körben tényleg 10 sajtot és 8 kakast vittek át a vámon. Ha ugyanis a kereskedő igazat mondott, de a bíró mégis vegzálta, akkor a bírónak kell kifizetnie a büntetést.

Hosszan lehetne a különféle stratégiákról, trükkökről és tippekről írni, de legyen annyi elég: a SoN igazi szerelemgyereke a drámapedagógia óráknak, és a társasjátékoknak. Megfelelő társasággal könnyen rá lehet kapni az ízére, és előjöhet mindenkiből a rejtett színészi véna.
- Drága Bíró uram, csak 4 kenyér lesz, az árváknak adom a mai keresetem!
- Mit beszélsz, az előbb még 4 alma volt!
- Jajj, biztosan csak félrehallotta ebben a nagy zajban... lefogadom, az aranyam csengését sem hallotta, amikor leszámoltam belőle 5-öt a pultjára, honorálandó az erőfeszítéseit, hogy így felügyel arra a hitvány Gáborra, aki most is próbál valamit átcsempészni!
- Nahát, Gábor pont ezt mondta rólad, és még 10 arannyal is megtoldotta az igazát... jól mondom, Gábor?
- Íííígy van, Bíró uram, épp most akartam keresni a 10 arany "alkotmányos költség" dolgában, ha megbocsát.

Természetesen a játékban rejlő negatívumokat sem hallgathatom el. Introvertáltabb, vagy sértődésre haljamos(abb) játékosok csak óvatosan közelítsenek a SoN (egyébként gyönyörű) dobozához. Ez nem az a játék, ahol csendben eldobálgatod a kockát, vagy gyűjtögeted a pontokat, és a végén majd kiderül, ki a győztes. Azt is el kell tudni viselni, hogy hátbatámadhatnak, vagy hogy a szívességedért cserébe árulást, és nem viszonzást fogsz kapni - akár olyan helyzetben is, amikor nem tudsz visszavágni. Ha ennek már a gondolatától is viszketsz, válassz inkább mást.

A dobozban lévő komponensek szépek, egyedül a rengeteg kártya megkeverése fogja kihívás elé állítani a játékosokat. Fóliázni pedig eléggé nehézkes a lapokat, mert ez esetben a tartóból fogjuk tudni nehezen kivenni őket, aminek viszont külön szerepe van a játékban a piacos résznél. Emellett az alternatív szabályok között említett időlimitet is nagyon ajánlom, sokat dob a játék dinamizmusán.
Sheriff of Nottingham

Pál | 2019. január 18.

Régóta nézegettem, aztán vásárlás mellett döntöttem, és nem bántam meg. Mondjuk kell hozzá 1-2 kör, míg mindenki felfogja a taktikát, ami inkább az, hogy "úgyis mindenki hazudik, de én akkor is átengedek mindenkit , ha eleget adnak érte". Ehhez az kell, hogy az árusok is kompromisszumkészek legyenek, akármit szállítanak, máskülönben egyhangú tud lenni a játék, folyamatos legális árukkal. Jó, hogy a kiegészítő dob a dolgon.
Hazudj, ha tudsz

Zsófi | 2018. december 31.

Nagyon jó blöffölős játék. Jókat lehet közben röhögni, mikor hallgatod, hogy a többiek milyen idióta dumával próbálják megvesztegetni az aktuális bírót. Egyetlen hibájaként azt említeném, hogy túl könnyen lehet vele győzni csak legális áruk bevitelével. De ez a játék hangulatán nem ront.
Szuper!

Gábor | 2018. december 5.

Baráti társaságban és családban is nagyon szórakoztató játék! Várjuk a magyar kiegészítőt :)
Jó játék!

Krisztian | 2018. november 24.

Ez nálunk elég sűrűn előkerülő társas, melyben nagyon fontos a blöff és a megtévesztés, és sohase tudni mikor melyik taktika az amivel meg tudod téveszteni a bírát.
A pék a vadász és az örömlány

Soma | 2018. október 8.

Egyszerűen fantasztikus!! Az egyik legjobb blöffölős party játék ever!! Minden összejövetelnél elővesszük! Fantasztikus
5 alma, nem hisszed? akkor nézd csak meg ha mered!

Zazú | 2018. május 25.

Fhúú, baráti társaságban került elő. Igazán mókás parti játék, de fontos hogy senki se vegye komolyan mert a cél hogy minél jobban átverjük a másikat! Ami persze hol össze jön, hol nem...
Blőffölj ha tudsz

Szabolcs | 2018. április 1.

Nálunk a családban ez a leggyakrabban előkerőlű játék. Jó, hogy magyarul van! Sajna a kieg az nem így azt nem is vettük meg :(
Móka és blöff

Tony | 2018. március 6.

Mi hárman próbáltuk ki a játékot és nekem egyik kedvenc blöffölős játékom lett! Ráadásul mi karakterben nyomtuk, úgyhogy mi végig szakadtunk a röhögéstől. Imádtam minden percét. A kivitelezés nagyon igényes, a szabály egyszerű, a hangulata kellemes. Ha valaki blöffölős játékra vágyik akkor ezt javaslom neki, mert baromi jó! Ez a játék iskolapéldája annak, hogy nem azért játszol, mert nyerni akarsz, ha vesztesz akkor is élvezed és nagyon jól érzed magadat mikor játszol vele.

Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

Sajnos ehhez a játékhoz nincsen letölthető játékszabályunk.