Nottingham bírája (Sheriff of Nottingham)

Normál ár: 10 990 Ft

A Te árad: 10 441 Ft

Értékelés:  (4.8)
A Nottingham Bírájában kereskedő leszel, aki szeretné portékáját piacra dobi. A játékosok körről-körre adják tovább maguk közt a bíró szerepét, akinek az lesz a dolga, hogy kiválassza, melyik kereskedő szállítmányát nézze át és melyiket engedje át szabadon. A kereskedőknek meg az lesz a feladatuk, hogy meggyőzzék a bírát, hogy ne őket állítsa meg... bármi áron! A játékot legjobban profitáló kereskedő nyeri meg.

Értékelések átlaga 


(4.8)

Közönségdíjak

Családdal 5 Partijátéknak 7
75% (9)
25% (3)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 12)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
Eskü, bíró uram, csak 5 számszerí... izé, kenyér! Igen, kenyér! Az árváknak fogom adni a csücsküket!

Péter | 2019. február 12.

+ igényes külcsíny
+ minden forduló új élmény...
+ ...sőt, minden társasággal más és más
+ szerepjáték kedvelőknek ideális választás
- ha nem bírod elviselni, hogy egy játékban van átverés, szemétkedés, és hogy ezeknek mindkét oldalán lehetsz, akkor inkább kerüld el
- hárman nem az igazi
- rengeteg kártyalap, ha kártyavédőzöd, kínszenvedés lesz megkeverni

Karib-tenger kalózai 2 megvolt? Ahol Will Turner kockázik az apjával, meg Davy Jones-szal és hazudnia kell - legalábbis egy darabig? Valószínűleg innen is meríthetett inspirációt a SoN készítőgárdája, ez ugyanis nem más, mint egy blöffölős-gyűjtögetős kártyajáték.

Adva van 3-5 játékos. Közülük adott körben egyikük lesz a bíró, az összes többi a kereskedő. Következő körben a tőle balra ülő lesz a bíró, őmaga pedig "visszavedlik" kereskedőnek, és így tovább, amíg mindenkire kétszer rá nem került a bíró szerepe. Ez alatt kell minél több pénzt gyűjteni - így, vagy úgy.

A kereskedők elsőre összegyűjtenek különféle (legális vagy illegális) árukat. Majd elrejtik a tatyóikba az általuk a vámon átvinni szándékozott holmit. Ezután a bírónak deklarálják, hogy mit, és mennyit visznek át.
Három fontos szabály van:
1. Csak legális áru nevezhető meg (kenyér, sajt, kakas, alma).
2. Csak egyféle áru nevezhető meg (akkor is, ha legális holmit viszel, pl. nem vallhatsz be 2 almát és 2 kenyeret).
3. A tatyóban lévő kártyák számáról nem hazudhatsz.

"Na de most akkor mi van? Ha csak két sajt van nálam, akkor csak annyit pakolhatok be?" - teszik fel sokan elsőre a kérdést.

Szó sincs róla. Ha akarod, összeválogathatod tetszés szerint a legális és illegális holmikat, de akár többféle legláis cuccot is. 2 almára és 2 kenyérre is mondhatod azt a bírónak, hogy ez 4 alma.

Innen jön a játék sava-borsa, a bíró meggyőzése. Igazat mondtál? Hazudtál? Ha az utóbbi, akkor meg tudod vesztegetni a bírót? A lehetőségek kapuja szélesre van tárva. Bíróként lehetsz a törvény könyörtelen jobbkeze, aki megbüntet mindenkit, akiben egy kis simlisséget gyanít. Vagy, lehetsz megalkuvóbb is: szívességet adhatsz és vehetsz. Kérhetsz a már pultokon lévő árukból, vagy esetleg a kereskedő tárcájából, hogy így fejezze ki "háláját" a karhatalom engedékenysége miatt. De kereskedői oldalról is mehet a veszegetés, pl. adsz 10 aranyat a bírónak, hogy a te tatyód helyett vizsgálja át inkább a konkurenciát!

A legjobb, hogy az igazmondás ugyanúgy vezethet eredményre, mint a hazudozás. Sőt, a kettőt akár vegyítheted is. Volt már olyan meccsünk, hogy bíró urunknak mindenét pénzzé kellett tennie, mert zaklatta a becsületes kereskedőket, akik abban a körben tényleg 10 sajtot és 8 kakast vittek át a vámon. Ha ugyanis a kereskedő igazat mondott, de a bíró mégis vegzálta, akkor a bírónak kell kifizetnie a büntetést.

Hosszan lehetne a különféle stratégiákról, trükkökről és tippekről írni, de legyen annyi elég: a SoN igazi szerelemgyereke a drámapedagógia óráknak, és a társasjátékoknak. Megfelelő társasággal könnyen rá lehet kapni az ízére, és előjöhet mindenkiből a rejtett színészi véna.
- Drága Bíró uram, csak 4 kenyér lesz, az árváknak adom a mai keresetem!
- Mit beszélsz, az előbb még 4 alma volt!
- Jajj, biztosan csak félrehallotta ebben a nagy zajban... lefogadom, az aranyam csengését sem hallotta, amikor leszámoltam belőle 5-öt a pultjára, honorálandó az erőfeszítéseit, hogy így felügyel arra a hitvány Gáborra, aki most is próbál valamit átcsempészni!
- Nahát, Gábor pont ezt mondta rólad, és még 10 arannyal is megtoldotta az igazát... jól mondom, Gábor?
- Íííígy van, Bíró uram, épp most akartam keresni a 10 arany "alkotmányos költség" dolgában, ha megbocsát.

Természetesen a játékban rejlő negatívumokat sem hallgathatom el. Introvertáltabb, vagy sértődésre haljamos(abb) játékosok csak óvatosan közelítsenek a SoN (egyébként gyönyörű) dobozához. Ez nem az a játék, ahol csendben eldobálgatod a kockát, vagy gyűjtögeted a pontokat, és a végén majd kiderül, ki a győztes. Azt is el kell tudni viselni, hogy hátbatámadhatnak, vagy hogy a szívességedért cserébe árulást, és nem viszonzást fogsz kapni - akár olyan helyzetben is, amikor nem tudsz visszavágni. Ha ennek már a gondolatától is viszketsz, válassz inkább mást.

A dobozban lévő komponensek szépek, egyedül a rengeteg kártya megkeverése fogja kihívás elé állítani a játékosokat. Fóliázni pedig eléggé nehézkes a lapokat, mert ez esetben a tartóból fogjuk tudni nehezen kivenni őket, aminek viszont külön szerepe van a játékban a piacos résznél. Emellett az alternatív szabályok között említett időlimitet is nagyon ajánlom, sokat dob a játék dinamizmusán.
Sheriff of Nottingham

Pál | 2019. január 18.

Régóta nézegettem, aztán vásárlás mellett döntöttem, és nem bántam meg. Mondjuk kell hozzá 1-2 kör, míg mindenki felfogja a taktikát, ami inkább az, hogy "úgyis mindenki hazudik, de én akkor is átengedek mindenkit , ha eleget adnak érte". Ehhez az kell, hogy az árusok is kompromisszumkészek legyenek, akármit szállítanak, máskülönben egyhangú tud lenni a játék, folyamatos legális árukkal. Jó, hogy a kiegészítő dob a dolgon.
Hazudj, ha tudsz

Zsófi | 2018. december 31.

Nagyon jó blöffölős játék. Jókat lehet közben röhögni, mikor hallgatod, hogy a többiek milyen idióta dumával próbálják megvesztegetni az aktuális bírót. Egyetlen hibájaként azt említeném, hogy túl könnyen lehet vele győzni csak legális áruk bevitelével. De ez a játék hangulatán nem ront.
Szuper!

Gábor | 2018. december 5.

Baráti társaságban és családban is nagyon szórakoztató játék! Várjuk a magyar kiegészítőt :)
Jó játék!

Krisztian | 2018. november 24.

Ez nálunk elég sűrűn előkerülő társas, melyben nagyon fontos a blöff és a megtévesztés, és sohase tudni mikor melyik taktika az amivel meg tudod téveszteni a bírát.
A pék a vadász és az örömlány

Soma | 2018. október 8.

Egyszerűen fantasztikus!! Az egyik legjobb blöffölős party játék ever!! Minden összejövetelnél elővesszük! Fantasztikus
5 alma, nem hisszed? akkor nézd csak meg ha mered!

Zazú | 2018. május 24.

Fhúú, baráti társaságban került elő. Igazán mókás parti játék, de fontos hogy senki se vegye komolyan mert a cél hogy minél jobban átverjük a másikat! Ami persze hol össze jön, hol nem...
Blőffölj ha tudsz

Szabolcs | 2018. március 31.

Nálunk a családban ez a leggyakrabban előkerőlű játék. Jó, hogy magyarul van! Sajna a kieg az nem így azt nem is vettük meg :(
Móka és blöff

Tony | 2018. március 6.

Mi hárman próbáltuk ki a játékot és nekem egyik kedvenc blöffölős játékom lett! Ráadásul mi karakterben nyomtuk, úgyhogy mi végig szakadtunk a röhögéstől. Imádtam minden percét. A kivitelezés nagyon igényes, a szabály egyszerű, a hangulata kellemes. Ha valaki blöffölős játékra vágyik akkor ezt javaslom neki, mert baromi jó! Ez a játék iskolapéldája annak, hogy nem azért játszol, mert nyerni akarsz, ha vesztesz akkor is élvezed és nagyon jól érzed magadat mikor játszol vele.
Nittingham bírája

Dávid | 2018. január 12.

Nagyon szórakoztató játék, igényes kivitelezéssel (kivéve a zsákokat, nem ajánlom, hogy használjátok a csatokat, mert nagyon könnyen elszakadnak). Nagyon pozitív a játékban, hogy a blöffölés, megvesztegetés szinte minden szabály nélkül mehet, egészen addig, amíg a felek egyértelműen meg nem egyeztek, túllicitálni is lehet (x összegért ne nyisd ki a zsákomat, x+5 aranyért nyisd ki neki stb.). Mi kipróbáltuk hárman is, öten is, szerintem négy fővel lehet a legjobb, ugyanis öt főnél már sok mindenre oda kell figyelni, a seriffet sokkal könnyebb átverni, képtelen mindent figyelembe venni. A játékkal az a legnagyobb gondom, hogy nagyon sokszor lutri, hogy bejön-e a seriff megérzése vagy sem, semmilyen formában nem lehet benne taktikázni, maximum úgy, ha ismered a játékostársakat, ilyenkor kicsit támaszkodhatsz a személyiségükre. Én például megnyertem úgy a játékot, hogy 1x próbáltam csempészni, lebuktam, onnantól kezdve mindig legális árukat pakoltam be a táskámba (lehetőleg 5-öt), 1x sem vesztegettem, vagy szúrtam ki a többiekkel, így a végén nagyon sok árut tudtam letenni és sok pénzem megmaradt (a seriff néha kinyitotta a táskámat, és ráfázott). Szóval lényegében csendben végigültem a játékot és reménykedtem, hogy egy adott áruból minél többet húzok és - bár szorosan-, de megnyertem a játékot.

Ettől független megfelelő társasággal nagyon jó szórakozást nyújthat, ha hozzám hasonlóan nem erősséged a blöffölés/hazugság, seriffként még így is jól tudsz szórakozni, arról nem is beszélve, hogy mivel teljesen nyílt és jóformán szabad a blöffölés/vesztegetés, a társak játékát is élvezetes nézni. Baráti társaságoknak, családoknak ajánlott, igazi partijáték.

Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

Sajnos ehhez a játékhoz nincsen letölthető játékszabályunk.