Webáruházunkban sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk a weboldalhasználatra vonatkozó adataidat, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket te adtál meg számukra vagy az általad használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

28.990 Ft

Pandemic: Legacy - 1. évad

28.990 Ft

Leírás

Legyetek ti a főszereplők, és mentsétek meg az emberiséget a népszerű Pandemic történetvezérelt, legacy változatában! A Pandemic: Legacy – 1. évad fantasztikus hangulatú, összetett, kooperatív, történetvezérelt társasjáték. A játékosok egy egészségügyi vészhelyzetekre specializálódott csapat tagjaiként, egyedi képességeik összehangolásával próbálják közösen visszaszorítani a világot veszélyeztető vírusokat – játékról játékra egyre jobban elmélyülve a történetben, amelynek főszereplői; végleges, nem megváltoztatható döntéseket hozva... egészen a drámai végkifejletig! „Legacy”: a játék során megváltozhatnak egyes szabályok, illetve újak léphetnek életbe; megváltozhatnak vagy végleg kikerülhetnek játékelemek.

Vélemények

4.74
42 értékelés
(37)
(3)
(0)
(0)
(2)
Értékeld a játékot!
2020. 05. 28.
El a kezekkel az orvostól azzal én vagyok.

Párommal nagyon szeretjük, de a magyar fordítás tényleg problémás, még szabály fordítási hiba is akad.
Feltűnő, hogy ketten nagyon könnyű, négyen már kifejezetten nehéz tud lenni. Meg persze így covid19 közepén lehet, hogy egyeseknek nyomasztó lehet.
2020. 05. 23.
NE MAGYARUL

Ha beszélsz angolul, NEHOGY a magyar kiadást vedd meg, különösen ne akkor, ha már játszottál az angol verzióval! Ismét sikerült úgy lefordítani egy társast, hogy a fordító vagy rajongó, csak angolul nem elég jó, vagy jó angolból, viszont utálja az amúgy nagyszerű játékot. Bár aki szerint az Epidemic Card nem Járványkártya, hanem Fertőzéskártya (que?), inkább az első csoportba tartozik. Barchobázni szeretek, de nem így. Az angol kiadás ezért simán 5 csillag, de ez... röhej. Nulla.
2020. 04. 14.
Függőséget okoz

Nem gondoltam volna, hogy az alapjátékot felül fogja múlni a Legacy, de így történt. Függőséget okozott, alig vártuk, hogy újra összeüljünk és játsszunk. Mindenképp összeszokott csapattal ajánlom, lesz elég nehézség a játék során, legalább az összeszokás ne legyen köztük :D Kicsit lassítja a játékmentet, hogy tanulmányozni kell újabb szabályokat, de még ez is izgalommal töltött el minket. Csak ajánlani tudom!
2020. 03. 19.
Mentsük meg a világot...

Mondjuk úgy, hogy igen nagy aktualitása lett a játéknak. Mintha valaki ugyan ezt játszaná velünk élőben :) ha már otthon kell maradni, akkor mindenki szerezzen be egy példányt, próbálja ki magát, neki hogyan sikerülne megoldani a kialakult helyzetet. Biztos vagyok benne, hogy jó szórakozás lesz
2019. 12. 06.
Kooperatív izgalom

Az első kooperatív társasjátékunk. Eddig még csak az alapjátékkal gyakoroltunk, nem kezdtük el a legacy részt. Így is kihívást jelentett számunkra a játék legyőzése. Már alig várom, hogy nekiugorjunk a TOP SECRET feliratú borítékoknak.
2019. 09. 15.
Az első legacym

Tavaly 4en közösen belevágtunk és hetente végig vittünk egy-egy küldetést, mondhatni a hétköznapjaink része lett és remek volt. Izgalmas és magával ragadó! És van második évad!
2019. 07. 08.
Izgalmas

Izgalmas, hónapról hónapra lelkesen várjuk a folytatást. Jól kitalált, megszerkesztett játék.
Sajnos a végére rengeteg szabály tornyosodik össze, ez nehezíti azt, ha új játékos is beszáll az adott havi játékba, mert nagyon sokáig tart elmondani neki minden szabályt.
2019. 07. 01.
Egyedi játék

Nagyon nagy hype övezi, és nem véletlenül. Hihetetlenül be tud szippantani a sztori és nagyon élvezetessé teszi a tétje.

Sajnos egy negatívuma, hogy nem lehet újrajátszani (bár a legötbben nem is akarnák), de engem mindig zavar, hogy elvileg szét kéne tépni és kidobni egy adag alkatrészt, illetve nem lehet "csak úgy" resetelni és elölről kezdeni, ha nagy a baj.
2019. 05. 27.
Első coop legacy stílusú játékélményem

Nem rég fejeztük be az utolsó hónapot, nagyszerű játék, érdemes fix csapattal végigjátszani. Első ilyen legacy stílusú játékélményem, ami "csak" egyszer játszható, de nyugodtan azt tudom mondani, hogy megéri az árát. Nagyon jól van balanszolva, az utasításokra és a részletekre mindig figyelni kell, mert 1-1 kihagyott lépés, vagy benézett apróság és máris nagyobb kihívás előtt találjátok magatokat, mint amekkorára szükség lenne. A második évadot is biztosan be fogjuk szerezni.
2018. 12. 03.
Remek jatek

Parommal nagyon elveztuk a Pandemic jatekot igy hat ugy dontottunk, hogy kiprobaljuk a Legacy 1. evadat is. Egy hetvege alatt jatszottuk vegig. Remek jatek, fantasztikus fordulatokkal. :D
2018. 11. 03.
Pandemic rajongóknak kötelező

A pandemic már rég a kedvenc játékom. Utána vettem meg a legacy - t. Hihetetlen plusz adrenalint adott. Nagyon összehozta a társaságot is. Most épp ajándékba veszem, hogy más is átélje azt az élményt, amit ez a játék nyújt. Ne hagyjátok ki Ti sem!
2018. 10. 08.
1. évad

Nagyon élvezetes három fővel is. El sem tudtam képzelni, hogy lesz a pandemic alapjátékból egy felejthetetlen történet. Mindenkinek aki szereti a történet központú kooperatív játékokat melegen ajánlom :)
2018. 09. 19.
Függővé tesz

Barátokkal egy maratoni hosszúhétvége alatt toltuk végig a Legacy első évadát (3-an). Fantasztikus játék, a háttértörténet is jó, és rengeteg csavar van benne.

Egyedüli negatívumként azt tudnám talán elmondani, hogy néhány hónap elején rengeteg új szabály jön elő, és kb hosszabb az előkészület mint maga a játék, de ez sem baj feltétlenül. :)

Sajnos a maratoni játék alatt kisebb hibákat vétettünk játék közben, szerencsére ezek nem befolyásolták a játék kimenetelét (írja is a szabálykönyv, hogy 1-1 szabálytévesztés nem befolyásolja jelentősen a játékot). Egy nagyobb hibát csináltunk: a 8-as DOBOZT nyitottuk ki amikor a 8-as ABLAKOT kellett volna. Erre figyeljen mindenki :) (a 8-as doboz megkönnyítette a következő 2 partit, bár utána vissza is kaptuk a táblától :)

Összességében nem csalódott egyikünk sem, nagyon élveztük (IMÁDTUK) a játékot, és már készülünk is a második évadra! Nem csoda, hogy a társasjáték listák dobogóján szerepel ez a játék évek óta!

SPOILER(NE OLVASD TOVÁBB HA MÉG NEM JÁTSZOTTÁL A JÁTÉKKAL):

azon nagyon meg voltunk rökönyödve amikor a legjobb karakterünkről kiderült, hogy áruló menet közben... nem kicsit nehezedett meg utána a játék miután elvesztettük :)
2018. 07. 25.
Legjobb

Kedvenc játékom volt, imádtam minden percét, hihetetlen adrenalinlöketeket adott, nagyon izgalmas volt
(legendary team lettünk) :)
2018. 04. 30.
Egy igazi társasjáték élmény

A Pandemic Legacy egy kizárólag "egyszer" játszható társasjáték, viszont ez ne ijesszen meg senkit, mert az élmény amiben részünk lesz felejthetetlen...
A játékról: Egy halálos vírus fenyegeti a Földünket, amit maroknyi emberünkkel kell megállítanunk, még mielőtt bekövetkezik a világméretű katasztrófa, az emberiség pusztulása.. A történetről szándékosan nem mondok többet, hiszen akkor lelőném a rengeteg meglepetést amit ez a társas tartogat.. Mert bizony abból van bőven..

Egyszer játszható: A fentebb említett "egyszer" játszhatóság csalóka, mert gyakorlatilag 12 hónapot kell végigjátszanunk a játék során, ami legjobb esetben is (ha mindent elsőre megnyerünk) 12 játékot jelent, (de lehet ez akár 24 is) tele izgalommal. Gondoljunk bele hogy szeretett társasunkkal még jó esetben is hány játszmát szoktunk lejátszani, ha őszinték akarunk lenni sok esetben ez a szám igen csak megáll 10 alatt. Viszont ennél a játéknál minden hónap más és más. A játék gerincét egy örökség pakli adja, amiből csak akkor húzhatunk ha a társas erre utasítást ad. És ez az ami annyira izgalmas a Legacyban, hogy nem tudjuk mikor mi vár ránk, és fel kell készülnünk mindenre amit csak el tudnánk képzelni. Nem beszélve arról hogy az első játszmában történteket visszük tovább a következő körre, tehát ha valamit nagyon elrontunk, annak onnantól az összes további x játszmára hatással lesz.. Ha még ez nem lenne elég, rengeteg újdonság és meglepetés vár ránk a játék során, dossziék amiket fel kell bontanunk, dobozok amiket ki kell nyitnunk ha a társas utasítást ad, új szabályok, kellékek, matricák amiket a táblára kell ragasztanunk és rengeteg dolog amit elképzelni sem tudunk, a társas körről körre formálja önmagát, ami hihetetlen játékélményt nyújt. Még egy fontos dolog, hogy amikor végigjátszottuk a társast, alapjátékként fel lehet használni, és ugyan úgy tudunk játszani vele, sőt.. még egy két újdonsággal is ki fog egészülni, ha pedig a fent említett rengeteg pozitívumot megnézzük, ez a társas igencsak megéri az árát, mindenkinek csak ajánlani tudom!

Tapasztalat: (minimális spoiler)
Egy pár apróbb észrevételt azért írnék még a mi játékunkkal kapcsolatban. Mi ketten játszottuk végig, és gyakorlatilag 16 játék kellett hozzá hogy végigvigyük, (ez jónak számít) viszont a játék végi pontozás olyan helyeken von le, vagy ad hozzá pontokat, ami szerintem közel sem tökéletes, és bizony annak ellenére, hogy rendkívül odafigyelve és jól játszottunk, egy átlagos eredményt értünk el, amit nem is igazán tudtam hova tenni. (gyakorlatilag minden elsőre sikerült) Igaz ez egy bónusz lenne, meglepetés a végén, de nekünk inkább nyűg volt és csalódás minthogy pozitív hatása lett volna. Ettől függetlenül a történet rengeteg meglepetést kínál, még ha kicsit talán egyszerű is, a végéig nem igazán tudod mi hogyan végződik majd (sejteni lehet). Én a pontozást kivettem volna, vagy legalábbis más formában tálaltam volna a játékosoknak, valahogy a végjátékban másra számítottunk kicsit, de amikor felálltunk az asztal mellől összességében jó érzés töltött el minket, és azt hiszem ez a lényeg.

POZITÍVUM:
- lenyűgöző játékélmény
- rengeteg izgalom, meglepetés
- a történet jól kitalált (nem bonyolult)
- Szép játéktábla, igényes munka
- egyszerű, gyorsan tanulható
- ha egyszer elkezded nem tudod letenni

NEGATÍVUM:
- játék végi pontozás
- egyszerű történet
- néhol hirtelen sok új szabály kerül be a játékba

10/10 mindenkinek csak ajánlani tudom!
2018. 04. 04.
A legjobb társasjáték!

Már a pandemic is a kedvenc társas játékom volt....... és utána jött ez. A története nagyon izgalmas és a minősége is nagyon jó. Ha még kezdő vagy akkor inkább játsz pár átlagos menetet, hogy belejöjj, és amikor már belejöttél kezdőthet is a játék. Leginkább gyakorlottabb játékosoknak ajánlom. És ne habozz kifizetni az árát se. Nagyon megéri ennyi pénzért.
2017. 12. 29.
Csalódás

Mielőtt mindenki nekem esne, szeretném leszögezni, hogy az eddig elhangzott pozitívumokkal mind egyetértek.
Viszont annyira fel tudott bosszantani és el tudott keseríteni engem ez a játék, hogy soha a büdös életbe nem akarok többet legacy játékokkal játszani.
Az egy nagyon kedves dolog, hogy egy hónapot kétszer is megpróbálhat az ember de már az első veszítéskor rosszabb állapotba kerül a pálya, és ez meg is marad. Tehát volt egy nehezebb küldetés és utána ugyanazt megpróbálod még egyszer de nehezebb kezdőfeltételek mellett.
Az első négy hónapot tudtuk szépen megnyerni, utána ha nem akartuk, hogy széjjel alázzon minket a játék, akkor csalnunk kellett és ez nem esett jól. Ráadásul sokszor úgy éreztük, hogy esélyünk sem lett volna megnyerni a pályát, mert olyanok voltak az öröklött körülmények. Sorozatosak voltak a kudarcaink, volt hogy annyira bántott, hogy aludni sem tudtam miatta, ami egy társasjáték esetén elég durva hatás. Tudom, hogy túl érzékeny vagyok de ezzel nem tudok mit csinálni.
A pandemicből megvan a kiegészítő és az iberia is, azokat nagyon szeretjük otthon, egész egyszerűen a legacy játékmechanizmus az, ami számomra sokkal több rosszat adott, mint jót.

SPOILER
A játék végi pontozás pedig csak hab az urnán.
SPOILER
2017. 12. 27.
imádom!!!

Most karácsonyra kaptam meg a játékot, régóta fájt rá a fogam, így rá is vetettük magunkat egyből.
Komolyan mondom, életem értelme ez a társas!!!! :D
Viszont nagyon fontos a tényleges küldetések elkezdése előtt néhány kör alapjátékot játszani, különben azonnal kinyír a játék.
2017. 12. 19.
Nagyon jó!

Nagyon jó ötlet volt a készítőktől, hogy egy sztorit játszunk végig. Mindenkinek nagyon ajánlom.
2017. 12. 12.
Már várom a következőt

Párszor játszottunk a sima Pandemic-kel, már az sem volt semmi. Most elkezdtük az évadot, de már nagyon várjuk a következő megoldandó problémákat.
2017. 12. 05.
Adrenalin bomba

Mi már a sima Pandemicen is tövig tudjuk rágni a körmünket, de a Legacy változatban ez hatványozottan igaz. Felültünk az érzelmi hullámvasútra, és le se jöttünk az utolsó hónapig róla. Indok is volt, hogy miért találkozzunk mindig, úgyhogy csapatépítésnek sem utolsó. A folyamatosan változó szabályokat nem volt egyszerű fejben tartani, de csak dobtak a játékmeneten. Ha van egy fix társas-társaság, akkor kötelező!
2017. 12. 04.
Szinte hibátlan

Formabontó alapötlet elképesztően ötletes továbbgondolása. Ha a végére érünk, biztosan be fogom kereteztetni a végső állást :) Hatalmas élmény!
2017. 11. 14.
12 hónap

A játék fantasztikus. Olyan mint egy jó sorozat, ha nekiállsz nem bírod abbahagyni. Nagyon megéri az árat 500-1000ft/hónap... :D
2017. 11. 01.
The Last Ship

Anno kissé félve vettem meg, nem tudtam elképzelni, hogy az alapjátékhoz és kiegészítőihez képest mi újat tud még mutatni, de az állam leesett. Gémereknek külön kihívás a kártyák összetépése és a ragasztgatás. Néha nagyon nagyon gonosz volt a játék velünk, többször vert el minket nagyon csúnyán egy körrel a vége előtt. Élmény 10/10, sztori csillagos 5-ös, és a hangulat még sokkal felfokozottabb, mint az alapjátékban. Az idő pedig folyamatosan ketyeg. Mindhárman imádtuk! :) Bár néha tényleg ledobta az agyam az ékszíjat a genyófaktor miatt, de ezen a téren is tudtak újat mutatni a készítők. Alig várjuk a második évadot. :)
2017. 10. 21.
Bestest ever

Ha azon hezitáltál, hogy megéri-e durván 12-15k-ért, most nézz fel a polcra, és számold ki, hányszor adtál ki olyan társasra ugyanennyit, amivel kb. játszottál 3-4-szer, és azóta ott porosodik. Ez garantáltan min. 12, max. 24 játék, de azt végig kell csinálni. Közben tele lehet rakni a nadrágot, meg össze lehet veszni az asszonnyal (kicsit :P), hogy az újabb szabály most akkor hogy is van? De egy biztos: több izgalmat nyújt, mintha Chuck Norris belehajtana egy Hummer-rel a Halálosabb Iramban 12-be :D
Mi ketten játszottuk, és azt vettük észre, hogy rendes aggodalmat érzünk a világért, és feszített a tempó, mert tényleg veszély fenyeget. A story-ért külön plusz pont a tervezőnek, mire ezt összerakták, letesztelték, nem kevés munkaóra és kreativitás van benne.
Szentimentálisaknak: nem muszáj széttépni semmit... Elég, ha elrakod a dobozba :D
2017. 08. 27.
A legjobb

Ezt a játékot jogosan nevezhetjük a valaha votl egyik legjobbnak. A játékélmény valami elképesztő, a story felépítése zseniális. Nem lehet rosszat mondani róla. Nagxon szépen van kidolgozva, elképesztően jó játék. Minden otthonban helye van :)
2017. 08. 10.
Pandemic Legacy

Ha valaki szól előre, hogy a viszonylag tapasztalt játékosgárdánk önbizalmát ez a játék így megtiporja, nem biztos, hogy eddig várunk vele :)
Még nem fejeztük be, de az eddigiek alapján nagyon ajánlom ezt a játékot, nagyszerű élmény. Gyermeki lelkem imádja a bontogatást (vannak benne nagy stop táblák, hogy ne olvass tovább, meg nyolc papírdoboz meg egy csomó adventi kalendárium-szerű ablak) és ragasztgatást. A módosuló szabályok tényleg jól megtervezettek és érdekesek.
2017. 05. 18.
This is THE GAME

Imádom, fantasztikus játék. Legacy játékmódjának köszönhetően a játék folyamatosan változik, alakítja magát. Mi még csak a játék "felénél" tartunk, de már így is bőven megérte az árát, rengeteg meglepetést tartogat. Kíváncsian várjuk, hogy mi fog még "velünk" történni.
2017. 05. 08.
no1

Kell hozzá bármi más infó, mint az, hogy BGG no1? :)
2017. 03. 07.
Életed legjobban elköltött pénze lesz

Erről a játékról felesleges bármit írni. Elég annyit, hogy vedd meg a boltban, és a többit leírni nem lehet, csak akkor értenéd meg, amikor már beszippantott a játék. Rendkívül izgalmas, lebilincselő. Rendkívül jól felépített történet, jól felépített játékmenet, folyamatosan változó peremfeltételekkel, amikhez igazodni kell. A készítők arra is figyeltek, hogy mindig igazodjon a játékosok "formájához", folyamatosan változik a nehézség a sikeresség jegyében.
Aki esetleg megszeretné venni az alapjátékot, vegye meg bátran egyből ezt, mert ezzel az alapjáték is teljes minőségében játszható.
2017. 02. 15.
A történetről:

A sztori lebilincselő, óriási játékélmény a Pandemic - rajongóknak. Aki nem játszott az alapjátékkal, sürgősen pótolja, ehhez remek lehetőség a PC-re (Windemic (ingyenes), és Androidra megjelent verzió is (nem ingyenes). (halkan jegyzem meg, az Androidos verzió magyar nyelvű). Az alapjáték megismerése után, amint elkezdődik a történet, azonnal beszippantja a társaságot. Mi 4 fővel játszottuk végig, 15 játék kellett a győzelemhez (és a legenda rang eléréséhez :) ). Kellett hozzá 1 hónap :)
Kooperatív játék lévén nagyon leköti az adott társaságot, amit a történetszál elmesélése miatt jobb megtartani. Egyszerűen nem lehet visszaadni a játék során keletkező feszültséget az újonnan érkezőknek.

Újrajátszhatóság:

A matricázás kis munkával megoldható ún. visszaszedhető matricák használatával. A játékélményen egyáltalán nem ront, közben van idő átbeszélni, hogyan tovább.
Nem használtam átlátszó fóliát, mert az elég macerás, ha felhólyagosodik. Av*ry márkájú visszaszedhető matricát tudom ajánlani, nekem bejött.
Nyilván nem ugyanaz a team fogja végigtolni a játékot újra, hiszen ők már ismerik a sztorit, ha mégis, ajánlott nekik a többi karakter kipróbálása, szép számmal kerülnek elő a játékban, érdekessé teszi a dolgot a többiek képessége. Főként, hogy nem ugyanaz a spec. képességük, mint az alapjátékban...

Az előttem lévő hozzászólásokat annyiban egészíteném ki, hogy szerintem 3 helyen van plusz út az alapjátékhoz képest, és kettő olyan van, ami hiányzik.
2017. 02. 09.
Vírus

Imádjuk. Nagyon jó kis összedolgozós játék. Igazi csapatjáték kell ahhoz, hogy nyerni tudjunk. A különböző karaktereknek köszönhetően soha sincs két ugyanolyan játék, vagy szituáció.
2017. 02. 06.
Csak vedd meg!

Kötelező mindenkinek aki szereti az alapjátékot, formabontó, újító, izgalmas, fenn tudja tartani a feszültséget és egy teljesen új játékélményt nyújt, ami közben húzod a szád és néha téped a hajad, hogy miket kell megtenned szegény játékkal a többi, féltve őrzött társashoz képest.
2017. 01. 19.
Izgalmas

A Pandemic és Pandemic Pengeélen után evidens volt, hogy be kell szereznünk ezt is. Célszerű olyan csapattal nekivágni, akiknek nem okoz problémát, ha össze kell ülni alkalmanként egy-két játékra. Jelenleg szeptembernél járunk és mindig tartogat izgalmas meglepetéseket a játék. Mindig alig várjuk a következő alkalmat, hogy újra össze tudjunk ülni. A sztorin folyamatosan flashelünk és megy a találgatás, hogy vajon mi jöhet még. :)
2017. 01. 18.
Kiváló kooperációs játék

A néhánnyal korábbi "Alapjátékként?" (a kérdező :D) szerzője vagyok, ezúttal túl a márciusi (harmadik) játékunkon. Négyen ültünk neki, az eddigi három meccsünket 24 órán belül játszottuk le és mindenki nagyon élvezte/elégedett volt, pedig van köztünk olyan, aki korábban nem igazán társasjátékozott. Tetszik a "történetvezetés", vannak fordulatok, nem csak a narrációban, de az egyes játékokban is a paklikeverésből eredő szerencsefaktor miatt. A matricázás gyakori, vannak kártyák, amiket pl. sorsjegyhez hasonlóan kaparni kell, ill. a doboz- és a dossziébontás olyan, mintha karácsony lenne.

Mi a városokon való pánikszint növekedését egy fóliával oldjuk meg, így megőrizve a táblát a későbbi játékokhoz. Kártyákat nem tépünk el, ha kártyára vagy szereplőre megy ragasztás, azt később, alapjátékkor szimplán figyelmen kívül hagyjuk majd.

Eddig jó a történet, a játék pedig négy fővel az igazi, barátokkal vagy családdal egyaránt. Ajánlom!

(Ui.: Sajnálom, hogy az előző hozzászólásban 4 csillagot adtam, ezzel "lerontva" az 5,0-ás átlagot. :D)
2017. 01. 09.
Alapjátékként!

Most nem csillagozok újra, csak a korábbi felvetésre reagálva: (de aztán mégis, mert muszáj volt az üzenet elküldéséhez)

+ A board egyetlen összeköttetést és a hajtogatási metódust leszámítva megegyezik az alapjátékéval. Vannak rajta fölös mezők (ahova mindenféle változásokat kell ragasztgatni a legacy játék során) de azokat vagy figyelmen kívül hagyod teljesen, vagy lerángatod a matricákat a végén és kész. Persze figyelembe is veheted őket az aktuális játék során, teljesen rajtad múlik. A matricák eltávolítása könnyebb, ha felragasztás előtt ruhán picit meghúzkodod őket. Hallottam olyan trükköt is, hogy az egész board-ot bevonták öntapadós nejlonnal, aki profi szerintem tegyen így mert arról aztán bármit le lehet szedni és még kopás / karcálló is lesz. Aki még nem csinált ilyet szerintem maradjon inkább a ruhás megoldásnál mintsem csupa buborékkal-gyűrődéssel csúfítsa el a táblát.

+A kártyák között mindent megtalálsz majd ami az alapjátékban benne volt. A support és infection dekk lapra pontosan ugyanaz (mivel a városok is ugyanazok). Az alap event lapok 95%-a ugyanaz. Jópár plusz event lap is lesz viszont, ami az alapjátékban nincs, és további szabályokat (amik többnyire a Pandemic eddigi legjobb kiegészítőiből lettek összeollózva) igényel a használatuk. Nyilván, a support dekk összerakásakor azokat teszitek bele amelyiket csak szeretnétek. Néha ezekre is kell matricát ragasztani, amit utána megintcsak leszedtek vagy figyelmen kívül hagytok.

+A karakterek tekintetében van némi változás. Különösebb spoilerezés nélkül: az alapjáték karantén-specialistájára ne számítsatok csak a frizuráját tartotta meg. Egyébiránt alapjátékot játszani a karaktergárda vitán felül alkalmas.

+Bábuk, jelzők, tartozékok: minden meglesz benne az alapjáték lejátszásához, és még néhány kiegészítőből (On the Brink, State of Emergency) származó csavarral is megbolondíthatjátok. A doboz mondjuk nem lesz olyan könnyen mobilizálható mint az alap Pandemic doboz, de ez legyen a legnagyobb baj. Összességében utána tudsz játszani sima Pandemicet, egy kicsit a Pengeélen kiegészítőből (nem árulom el, hogy mi az ami abban megvolt és ebből sajnos kimaradt) egy kicsit a State of Emergency-ből (abból nem baj, hogy egy csomó fölösleges bonyolítást nem vettek át) és nosztalgiázhatsz a teliragasztott lapokat használva gond nélkül. Azt mondom, hogy ez van a dobozban tizen-párezerért: teljes alapjáték + 2/3pengeélen + 1/2SoE + Legacy ami veri mind.

Üdv.:
-M-
2016. 12. 29.
Ki kell probalni

Aki szerette az alapjatekot, annak hatalmas elmenyt fog nyujtani ez a jatek.
Sokakban visszahuzo ero hogy csak egyszer jatszhato vegig, de az olyan tarsasjatek elmenyt nyujt, hogy kar lenne kihagyni. Gyakorlatilag kb. 15-19 jatek lesz igy benne, amit en nem neveznek kevesnek. Szerintem a legtobb szeretett tarsasunk nem kap ennyi jatekalkalmat eveken at. A jatek nagyon ugyesen kompenzal: ha nem vagytok ugyesek, akkor a kormanyzattol kaptok tamogatast (titok hogy mit), ha pedig nagyon nem megy tobb jatekon keresztul, akkor meg komolyabb segitseget ad (titok hogy mit). Ha ugyesek vagytok, akkor meg kvazi nem kaptok semmi segitseget, mert minek koltsenek ratok penzt, ha anelkul is megy.

Egy negativumot tudok csak felhozni, ami az hogy nem tudom megosztani akivel csak akarom... Mondjuk nalunk nem volt problema beugro embereket hivni. Van egy 4 fos core-team, de ha valaki nem erne ra, akkor van 1-2 fo akiknek szolunk. Egy blogon meg mindenkivel tudatjuk, hogy epp hogy all a jatek, igy mindenki kovetheti azt.

A jatek vegeztevel tudod hasznalni alapjatekkent. Mi nem tepkedunk szet lapokat amikor a jatek kerne, csupan felretesszuk oket, igy meg azt is megkockaztatom, hogy siman mukodne egy-egy honap elemeinek felhasznalasa a sztori mod vege utan. Annyi szepseghibaja persze van, hogy a jatektablan es a lapokon lesznek matricak.
2016. 12. 21.
Az utóbbi évek leginkább lebilincselő játéka

Kinek ajánlom a Pandemic Legacyt?

A, Azoknak, akik szeretik a Pandemic-et, mert egy csomó furfangos csavart és meglepetést kapnak az alapjátékhoz
B, Azoknak, akik szerepjátékoztak, mert karaktereinkkel itt sokkal mélyebb kapcsolatot építhetünk ki, mint más társasokban
C, Azoknak, akik szeretnek elmélyülni egy játékban, mert a Pandemic Legacy sok-sok egymást követő játékot garantál számukra
D, Azoknak, akik szeretnek kooperatív módon, másokkal közösen gondolkodni a problémák megoldásán
E, Azoknak, akiknek fontos a történet a játék mögött
F, És mindenki másnak is, akik ugyan nem tartoznak a fenti csoportok egyikébe sem, de szeretnék kipróbálni az elmúlt évek egyik legzseniálisabb játékát!
2016. 11. 16.
Z-man kategóriás akcióhorror, melyben mi vagyunk a főszereplők

Először is leszögezném, hogy én még az angol kiadással kezdtem el játszani 2015 októberében így nem biztos, hogy minden kifejezés/elnevezés stimmelni fog a magyarral. A korábbi években vállalkozó szellemű párommal és alkalmilag verbuvált társaságokkal jócskán beleástuk magunkat a Pandemic alapjátékba, In the Lab és On the Brink továbbá State of Emergency kiegészítőkbe. Így azt gondoltam, túl sok újdonság már nem várható ebben a nagy dobozos, méregdrága (akkor 23 ezer Ft volt) Legacy kiadásban. Bizonyos szempontból így is volt, aztán kiderült, hogy mégsem.
Ami rengeteget dob az egészen, az a ránk nehezedő nyomás. Az alapjátékban egy teljesen elcseszett szituációra nagyvonalúan legyinthet az ember és már keveri is újra a dekket. Itt bizony azon fogunk reszketni, hogy milyen lap jön föl a fertőzéspakliból, és összeomlik-e a város, melyben karakterünk próbál éppen csodát tenni. Minden döntésnek következménye van. Egy-két hónap lejátszása után folyamatosan úgy fogjuk érezni magunkat, mint a bombaszakértő aki két egyforma színű drót közül készül elnyisszantani az egyiket. :) Őszintén szólva nem hittem volna, hogy a véglegesség ennyire megnöveli a játékélményt... Az ember azon agyal melóhelyen nap közben, miként fogja majd megoldani a tegnapi parti során kialakult krízishelyzetet ha hazaér végre játszani. Itt egyébként lehet egy kritikus pont, szerintem érdemes 2-3 max 4 fős de mindenképpen változatlan társasággal nekiülni. Nem az igazi, ha valakit egy már javában zajló játékba kell betanítani.
Mivel hoz többet tehát, mint az eddigi Pandemic részek? Nos a játék szíve lelke a Leagcy kártyapakli és a vörös dossziék. Előbbiben előre kialakított eseménysorozat lapjai találhatók, melyek meghatározzák majd milyen küldetésekkel, nehézségekkel és váratlan fordulatokkal kell megbirkóznia kis csapatunknak ugyanakkor elérhetővé tesz új képességeket, szerepkártyákat, akciókártyákat. A Legacy dekk által elmesélt sztori pedig egészen lebilincselő, pillanatok alatt beszippant és aztán úgy érezzük magunkat mintha éppen történelmet írnánk. Még semmilyen más játéknál nem tapasztaltam ezt a megfoghatatlan, kielégítő hőseposz illúziót. Utóbbi (mármint a vörös dosszié) tartalmazza a játék menet közbeni átváltoztatásához szükséges matricakészleteket. Fontos, hogy alaposan olvassuk el milyen új ablakokat vagy dobozokat kell majd kinyitni, ha az ember elnéz valamit, nem lehet visszacsinálni a hibát. Kompenzációról (+ vagy - irányban) lehet szó a következő játék során, mellyel korrigálhatjuk valamelyest a tévedésünket. A nehézség tökéletesen önszabályozó, ha akcióteamünk pikk-pakk injekcióstűvégre hányja a makacs bacik hordáit akkor a következő körben a világkormány kezelhetőnek ítéli majd a helyzetet és kevesebb támogatást ad. Ezzel szemben ha lázongó fertőzöttek gyújtogatnak az utcákon akkor szakít némi prémiumot a büdzséből. Sőt, ha a hónap eleji próbálkozásunk katasztrofálisan sikerült, akkor vakációnk rovására tehetünk egy mentőkísérletet a hónap második felében némi plusz erőbedobással. Mi úgy éreztük, ez is nagyon rendben volt.
A játék teljes egészében nem újrajátszható. Mi azért szorgalmasan jegyzeteltük az ablakok tartalmát, melyik szabály mikor jön be, stb. de úgy gondolom a Legacy érzést most sem adná vissza, ha újrakezdenénk. A board maga tökéletesen alkalmas bármennyi mezei Pandemic lejátszására (mondjuk van egy plusz összeköttetés Santiago felé), sőt egy néhány partiból álló saját scenariót is össze lehet ütni, közös megegyezés alapján. Ha a matricákat felragasztás előtt valami ruhán kicsit megnyomkodjuk, akkor majd könnyebb lesz rezetelni a táblát és a lapokat a játék végén. Természetesen a játékkártyák megsemmisítése nálunk föl sem merült. Összesen 18 játék alatt végeztünk vele, ami lankadatlan lelkesedésünknek köszönhetően mindössze 2 hónapot vett igénybe.
Azt mondanám, hogy mindenkinek ajánlom aki meg tudja oldani a fix 2-3 fős csapat rendszeres összejövetelét. Bár egy játék 1-1,5 óra az egymásra rakódó események inkább maratoni, "american boardgame" immerziót kölcsönöznek neki. Aki még nem ismeri a Pandemicet, az játsszon néhányat az alapjátékkal és döntse el bejön-e. Ha igen akkor már lehet is továbblépni erre. :) Az ára jelenleg nem több egy átlag mai felkapott társasénál. A beltartalomra szerintem 2x annyit tud felmutatni. A játékélmény a legjobbak között van. Az újrajátszhatósága az kritikus pont. 20 játékkal számolva 3 embernek 250 Ft-ra jön ki egy meccs fejenként. Van egy-két játékom, amit nagyon szeretek de mégsem sikerült belegyűrni 5-10 meccsnél többet. :)

Kitartás! Vaccinák!
2016. 09. 19.
Maximális újrajátszhatóság az egyszer végigjátszhatóban

A Pandemic alapjáték egyszerű de nagyszerű, méltán híres. Mikor a baráti társaságnak bemutattam, rögtön az lett a döntés, hogy ez jöhet még.
A Pandemic: Legacy lesz az, ami még jönni fog nekik.
Bár igaz, csak egyszer játszható végig, de az az időszak rengeteg változatos élményt, kihívást rejt magában, és a doboz tartalma utána sima Pandemic-ként is tovább játszható.
Az újrajátszhatóságot és a monotonitás elkerülését már az alapjáték is kellően biztosítja, de a Legacy-ban minden hónapban csavarnak egy aprót a helyzeten, a szabályokon, a választható karaktereken. Érezni a fejlődést, de azt is, hogy még így is nagyon oda kell figyelni, hogy a helyzet ne csússzon ki az irányításunk alól. 12 hónapon keresztül kell helytállnunk, és ezen időszak alatt kell megmentenünk a világot. 12 biztos játékalkalom, maximum pedig 24, mert mindegyik elbukott hónapot egyszer büntetés nélkül (sőt! a balance miatt inkább még jutalmazva is) újra lehet játszani.
Mert a balance-ra nagyon odafigyeltek. A játékosok száma nem bántja a nehézséget, kevesebb játékossal lassabban terjednek a fertőzések is, pont mint az alapjátékban. De ahogy nehezedik a helyzet, úgy kaphatnak a karakterek is extra képességeket. Ha könnyen megnyerünk egy-két hónapot, az fogyatkozó Támogatás kártyák hiánya éreztetni fogja a hatását, de ha sokszor veszítenénk, akkor a Támogatás is erősödik. Sőt, ha egy csapat nagyon sokszor elbukja a hónapokat, akkor arra még egy külön mentőcsomagot is tartalmaz a játék! Az egyszeri újrajátszás arra is lehetőséget ad, hogy a csapat felülbírálja a stratégiáját, ha elsőre nem sikerült az új helyzethez kellően alkalmazkodni.
Az eredeti játékban, 4-5 fő kitalálhat magának egy ideális party összeállítást, amivel könnyen elképzelhető, hogy a játékok egyre könnyebbek lesznek. A Legacy-ban az új karakterek felbukkanása az újonnan kialakult helyzetekhez igazodik, és a csapatnak mindig döntést kell hoznia arról, érdemes-e megbontani a kialakult szinergiákat. És bizony gyakran érdemes lesz!
Épp ezért az új helyzet ismertetése, az új szabályok beillesztése, az új lehetőségek felmérése önmagában kellemes feszültséget, izgalmat ad minden egyes játékhoz, külön-külön egyedivé téve azokat.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, nagyon megéri az árát!
2016. 08. 28.
Hihetetlen élmény

Olyan érzés játszani a játékkal, mintha egy filmben lennénk. Hatalmas élmény már maga a játék kibontása is, és a tudat, hogy halvány lila gőzünk sincs az elején, hogy mi is vár majd ránk. Alig bírtuk kivárni, míg végre összejött a csapat, hogy belekezdjünk a kalandba. Az, hogy a játék egy folyamatosan alakuló story köré épül, mely a szemünk láttára bontakozik ki zseniálisan van kivitelezve - de erről semmi spoilert nem akarok mondani.
Sokat hezitáltunk vásárlás előtt, hogy megéri-e a pénzt, hisz a story mód csak egyszer játszható, ráadásul ajánlása alapján ugyanazokkal az emberekkel kellene mindig játszani (érthető, hisz a játék felénél bekapcsolódó embernek kb. minden addigi történést el kellene magyarázni, plusz kimaradna az újonnan érkezőnek az élmény, ahogy a világ változott...), de végül a vásárlás mellett döntöttünk és abszolút nem bántuk meg. Való igaz, nincs replayability, de legalább 12, max. 24 játékot tartalmaz a játék, és olyan élményt nyújt, ami mindent megér. Minden idők egyik, ha nem a legjobb játéka szerintem. Toronymagasan vezeti a BGG listát, és ahogy elnézem nem mostanában lesz új trónbitorló. Más, új, merész a legacy nézőpont ( kártyákra, boardra ragasztás és írás, kártyák széttépése, stb...), de ez teszi olyan életszerűvé.
2016. 08. 25.
Áhhh, nincsenek szavak.

Zseniálisan vitték tovább az előd gyökereit, az alapokat megtartva, de mégis annyi újítással, hogy minden vele töltött percét megéri, még akkor is, ha már 100+ alkalom van a sima Pandemicben. Kötelező!