Pandemic: Legacy - 1. évad

  Normál ár: 15 990 Ft

  A Te árad: 15 191 Ft

  Értékelés:  (4.8)
  12 hónap, 12 játék! Pörögjön a katasztrófafilm! A játékosok ezúttal egy küldetéssorozaton át próbálják megmenteni az emberiséget és kiirtani a vírusokat.
  A következő menet mindig az előző parti eredményétől függ, a rengeteg új funkció, mint például a karakterek fejlődése vagy épp a legacy játékokra jellemző, egyszer használatos, eltépendő lapok mind arra hivatottak, hogy szó szerint egyedi élményt nyújtson minden játék! Vagyis... Na jó, egy-két új próbálkozás azért még belefér...

  A játék piros vagy kék dobozban kapható, kérjük, hogy akinek nem mindegy, az a rendelés leadásakor jelezze, melyiket szeretné.

  A legacy típusú társasjátékok legfőbb sajátossága, miszerint a történet dinamikusan változik, és minden menet az előző eredményétől függ, egészen elképesztő hangulatot és feszültséget ad minden partynak. Különösen igaz ez a Pandemicre, amelynek tematikája a kezdetektől fogva a katasztrófafilmek epikus küzdelmeit idézi.
  A játékosok egy 12 fejezetből álló küldetéssorozatot játszanak végig - és viselik a következményeket! Karaktereik fejlődhetnek, de el is veszíthetik őket a vírusok elleni harcban, a hirtelen bekövetkező váratlan események hatással lehetnek a következő játékalkalomra is, sőt, egyes kártyákat felmatricázni, vagy éppen eltépni kell! Itt minden döntésnek súlya és következménye van, újra próbálkozni pedig csak egyszer lehet - A Pandemic Legacy abszolút új szintre emeli a kooperatív stratégiai társasjátékok színvonalát! Ha pedig végzett a társaság a történettel, alapjátékként is használható!

   

  A Legacy-mítosz - és ami a dobozban van!

  Sok mindent lehet hallani és olvasni a Pandemic Legacyról, sokan szkeptikusan állnak hozzá, sokan értetlenkednek, de egy vitathatatlan: azok, akik kipróbálták és végigjátszották a játékot, megfellebbezhetetlenül lelkesek és elégedettek. Teljes az egyetértés, hogy életük egyik, ha nem A legmeghatározóbb társasjátékélménye volt.

  Nem csoda hát, ha a játék azonnal az első helyre került a boardgamegeek rangsorában, és töretlenül uralja azt. Mégis mi ennyire különleges a játékban? És mi az, amit mindenki tud, vagy legalábbis tudni vél róla? Leplezzük le a mítoszt lépésről lépésre!

   Hiszen nem is lehet vele kétszer játszani!

  A hírek nem hazudnak: nem lehet újrajátszani. Miért? Mert a játék folyamán a táblára, kiegészítőkre el nem távolítható matricák kerülnek, lapokat dobunk ki… De az tévedés, hogy egyszer lehet csak vele játszani. A játék 12 "hónapon" keresztül zajlik, és minden hónapnyi forduló, nagyjából olyan hosszú, mint egy hagyományos Pandemic játék. Ráadásul előfordulhat, hogy egy hónap célkitűzéseit nem tudjuk teljesíteni, ilyenkor van esélyünk egy második próbálkozásra is. Vagyis 1 helyett 12-24 játékalkalomról van szó.

  Ez is biztos valami nagyon nehéz gémer játék …

  Tény, hogy a Pandemic maga nem egy egyszerű játék, de nem ismerek olyan embert, akit ne fogott volna meg az izgalmas téma, még ha el is vesztették az első (második, harmadik…) játékot! És mielőtt belefognátok az örökség-játékba, a játékszabály is kifejezetten ajánlja, hogy az új Legacy-tulajdonosok is legalább kétszer az örökség-szabályok nélkül használják szerzeményüket. Vagyis aki a Legacyval ül le először pandemicezni, az is boldogulni fog vele.

  De ha valaki már játszott az alappal, sőt, már kipróbálta a Pengeélen kiegészítővel bonyolított játékmenetet is, annak biztos nem lesz gondja a nehézségi szinttel. Ezt jól bizonyítja a boardgamegeek osztályozása is, miszerint a Pandemic Legacy nehézségi foka 2,8-as, vagyis közepes.


  Miért tépnék el bármit is egy játékból, amiért sok pénzt fizettem?!

  A szokványos játékélmény arról szól, mennyire ügyesen mozgunk a játék szabályai, keretei között. A legacy játékok viszont arról az élményről szólnak, hogy hogyan alkalmazkodunk egy folyamatosan változó, bővülő játékkerethez.

  Persze vannak olyan játékok, ahol bizonyos fordulópontokon bővül, változik a játékmenet, de itt nem egészen erről van szó. Itt a fordulatok alapjaiban borít(hat)ják fel a játékot. Minden döntésnek komoly súlya van, mert egyrészt visszavonhatatlan, másrészt a következő hónapban kiderülhet, a megváltozott feltételek miatt egészen másfelé mozdítja a dolgokat, mint reméltük.

  Pandemic Legacy kooperatív jellege ezért nagyon fontos: minden döntést komoly viták, beszélgetések előznek meg. A Pandemicből már ismert krízishelyzet itt is motivál, de az érzelmi elkötelezettség magasabb. Hogy miért? A hónapról hónapra változó keret miatt, ami olyan, mint egy tévésorozat sztorija. Minden hónapban új csavar, még több izgalom…


  Mitől annyival magasabb az izgalmi szint, mint a Pandemicben?

  Ha kinyitjuk a dobozt, a kép teljesen más, mint az alapjátékban. Abban nem voltak piros mappák, Szigorúan titkos! felirattal, kis fekete dobozok, kártyák kaparós felülettel, rengeteg matrica… A matricák több helyre kerülhetnek: a táblán a városok pánikszintjét jelzik, a sima játékoskártyákat eseménykártyákká teszi, jelzi a karakterek sérülését vagy fejlődését, vagy akár a vírusok pozitív mutációját. Sőt, a játék folyamán még a szabálykönyvbe is bekerülnek új szabályok, matricákon. De a változások fő motorja az örökségkártyák paklija, amelyek sorszámozottak. Mindenesetre a játékot kezdjük azzal, hogy átolvassuk a szabályokat, még rutinos Pande-játékosként is, nehogy lelőjük a meglepetéseket!

  A feladat persze itt is a négy szérum kifejlesztése eleinte… Ugyanakkor előre is kell tervezni, a soron következő hónapokra. Ugyanis havonta újabb feladatok merülnek fel, és bár van szabadon választható is közöttük, az adott hónapban teljesítendő feladatok száma kötelező érvényű (ráadásul növekvő)!

  Ami érdekes, a karakterek között - igazi specialistákhoz hasonlóan - kapcsolati háló is kialakul. A karakterek sérülhetnek, sőt, akár meg is halhatnak. Ilyen helyzetben a játékos egy civil kártyát kap: egy extra képesség nélküli karakterlapot. De néha megéri a kockázat!

  Míg az alapjátékban nem létszükséglet egy vírus végleges megsemmisítése, a Legacyben megéri, ugyanis ebben az esetben lehet pozitív mutációt szerezni a vírusra. Ez csak hosszú távú előnyökhöz juttathat minket, a kiirtott vírusok ugyanis a következő hónapban újra megjelennek…


  Valós hangulat, személyes élmény, érzelmi kapcsolat

  Azokat a városokat, ahol járvány tört ki, pánikszintjelző matricával kell ellátni, vagyis a következő hónapban ez egy "nyugtalan" település lesz. Az ilyen helyekre már nem olyan egyszerű eljutni: a "lázadó" szinten csak szomszéd városból, "összeomló" esetén pedig még onnan is kizárólag egy játékoskártya eldobásával tehetjük meg. Bizonyos szinten még a városban lévő kutatóállomást is lerombolhatják! Így komoly stratégiai döntés lehet, feláldozzunk-e egy várost egy magasabb rendű célért.

  Az adott hónapban a pakliba kevert eseménykártyák számát az határozza meg, sikerült-e előző hónapban a feladatokat végrehajtani. De ha jól végeztük a dolgunkat, nem növekszik, hanem csökken (!) a lapok száma, mivel a kormányzati támogatást jobban rászoruló szervezeteknek osztják ki helyettünk…

  Látható hát, hogyan épülnek egymásra a dolgok, akár hónapokon át is építhetünk egy-egy célt. Vitatkozunk, tervezgetünk, és észre sem vesszük, de a döntések következményeiből lelkiismereti kérdést csinálunk.

  Tíbaláj


  Értékelések átlaga 


  (4.8)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 7 Gyakorlott játékosoknak 21 Euro gémereknek 9 Ketten 10 Családdal 13
  93% (25)
  4% (1)
  4% (1)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 27)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  Csalódás

  Ferenc | 2017. december 29.

  Mielőtt mindenki nekem esne, szeretném leszögezni, hogy az eddig elhangzott pozitívumokkal mind egyetértek.
  Viszont annyira fel tudott bosszantani és el tudott keseríteni engem ez a játék, hogy soha a büdös életbe nem akarok többet legacy játékokkal játszani.
  Az egy nagyon kedves dolog, hogy egy hónapot kétszer is megpróbálhat az ember de már az első veszítéskor rosszabb állapotba kerül a pálya, és ez meg is marad. Tehát volt egy nehezebb küldetés és utána ugyanazt megpróbálod még egyszer de nehezebb kezdőfeltételek mellett.
  Az első négy hónapot tudtuk szépen megnyerni, utána ha nem akartuk, hogy széjjel alázzon minket a játék, akkor csalnunk kellett és ez nem esett jól. Ráadásul sokszor úgy éreztük, hogy esélyünk sem lett volna megnyerni a pályát, mert olyanok voltak az öröklött körülmények. Sorozatosak voltak a kudarcaink, volt hogy annyira bántott, hogy aludni sem tudtam miatta, ami egy társasjáték esetén elég durva hatás. Tudom, hogy túl érzékeny vagyok de ezzel nem tudok mit csinálni.
  A pandemicből megvan a kiegészítő és az iberia is, azokat nagyon szeretjük otthon, egész egyszerűen a legacy játékmechanizmus az, ami számomra sokkal több rosszat adott, mint jót.

  SPOILER
  A játék végi pontozás pedig csak hab az urnán.
  SPOILER
  imádom!!!

  Eszter | 2017. december 27.

  Most karácsonyra kaptam meg a játékot, régóta fájt rá a fogam, így rá is vetettük magunkat egyből.
  Komolyan mondom, életem értelme ez a társas!!!! :D
  Viszont nagyon fontos a tényleges küldetések elkezdése előtt néhány kör alapjátékot játszani, különben azonnal kinyír a játék.
  Nagyon jó!

  valaki | 2017. december 19.

  Nagyon jó ötlet volt a készítőktől, hogy egy sztorit játszunk végig. Mindenkinek nagyon ajánlom.
  Már várom a következőt

  Bence | 2017. december 12.

  Párszor játszottunk a sima Pandemic-kel, már az sem volt semmi. Most elkezdtük az évadot, de már nagyon várjuk a következő megoldandó problémákat.
  Adrenalin bomba

  Kristóf | 2017. december 5.

  Mi már a sima Pandemicen is tövig tudjuk rágni a körmünket, de a Legacy változatban ez hatványozottan igaz. Felültünk az érzelmi hullámvasútra, és le se jöttünk az utolsó hónapig róla. Indok is volt, hogy miért találkozzunk mindig, úgyhogy csapatépítésnek sem utolsó. A folyamatosan változó szabályokat nem volt egyszerű fejben tartani, de csak dobtak a játékmeneten. Ha van egy fix társas-társaság, akkor kötelező!
  Szinte hibátlan

  XY | 2017. december 4.

  Formabontó alapötlet elképesztően ötletes továbbgondolása. Ha a végére érünk, biztosan be fogom kereteztetni a végső állást :) Hatalmas élmény!
  12 hónap

  Markó | 2017. november 14.

  A játék fantasztikus. Olyan mint egy jó sorozat, ha nekiállsz nem bírod abbahagyni. Nagyon megéri az árat 500-1000ft/hónap... :D
  The Last Ship

  Alus | 2017. november 1.

  Anno kissé félve vettem meg, nem tudtam elképzelni, hogy az alapjátékhoz és kiegészítőihez képest mi újat tud még mutatni, de az állam leesett. Gémereknek külön kihívás a kártyák összetépése és a ragasztgatás. Néha nagyon nagyon gonosz volt a játék velünk, többször vert el minket nagyon csúnyán egy körrel a vége előtt. Élmény 10/10, sztori csillagos 5-ös, és a hangulat még sokkal felfokozottabb, mint az alapjátékban. Az idő pedig folyamatosan ketyeg. Mindhárman imádtuk! :) Bár néha tényleg ledobta az agyam az ékszíjat a genyófaktor miatt, de ezen a téren is tudtak újat mutatni a készítők. Alig várjuk a második évadot. :)
  Bestest ever

  Ferenc | 2017. október 21.

  Ha azon hezitáltál, hogy megéri-e durván 12-15k-ért, most nézz fel a polcra, és számold ki, hányszor adtál ki olyan társasra ugyanennyit, amivel kb. játszottál 3-4-szer, és azóta ott porosodik. Ez garantáltan min. 12, max. 24 játék, de azt végig kell csinálni. Közben tele lehet rakni a nadrágot, meg össze lehet veszni az asszonnyal (kicsit :P), hogy az újabb szabály most akkor hogy is van? De egy biztos: több izgalmat nyújt, mintha Chuck Norris belehajtana egy Hummer-rel a Halálosabb Iramban 12-be :D
  Mi ketten játszottuk, és azt vettük észre, hogy rendes aggodalmat érzünk a világért, és feszített a tempó, mert tényleg veszély fenyeget. A story-ért külön plusz pont a tervezőnek, mire ezt összerakták, letesztelték, nem kevés munkaóra és kreativitás van benne.
  Szentimentálisaknak: nem muszáj széttépni semmit... Elég, ha elrakod a dobozba :D
  A legjobb

  Rebi | 2017. augusztus 27.

  Ezt a játékot jogosan nevezhetjük a valaha votl egyik legjobbnak. A játékélmény valami elképesztő, a story felépítése zseniális. Nem lehet rosszat mondani róla. Nagxon szépen van kidolgozva, elképesztően jó játék. Minden otthonban helye van :)

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

  Pandemic játékcsalád