Pandemic: Legacy - 1. évad

Normál ár: 18 990 Ft


A Te árad: 18 041 Ft

Értékelés: 
(4.7)
12 hónap, 12 játék! Pörögjön a katasztrófafilm! A játékosok ezúttal egy küldetéssorozaton át próbálják megmenteni az emberiséget és kiirtani a vírusokat.
A következő menet mindig az előző parti eredményétől függ, a rengeteg új funkció, mint például a karakterek fejlődése vagy épp a legacy játékokra jellemző, egyszer használatos, eltépendő lapok mind arra hivatottak, hogy szó szerint egyedi élményt nyújtson minden játék! Vagyis... Na jó, egy-két új próbálkozás azért még belefér...

A játék piros vagy kék dobozban kapható, kérjük, hogy akinek nem mindegy, az a rendelés leadásakor jelezze, melyiket szeretné.

A legacy típusú társasjátékok legfőbb sajátossága, miszerint a történet dinamikusan változik, és minden menet az előző eredményétől függ, egészen elképesztő hangulatot és feszültséget ad minden partynak. Különösen igaz ez a Pandemicre, amelynek tematikája a kezdetektől fogva a katasztrófafilmek epikus küzdelmeit idézi.
A játékosok egy 12 fejezetből álló küldetéssorozatot játszanak végig - és viselik a következményeket! Karaktereik fejlődhetnek, de el is veszíthetik őket a vírusok elleni harcban, a hirtelen bekövetkező váratlan események hatással lehetnek a következő játékalkalomra is, sőt, egyes kártyákat felmatricázni, vagy éppen eltépni kell! Itt minden döntésnek súlya és következménye van, újra próbálkozni pedig csak egyszer lehet - A Pandemic Legacy abszolút új szintre emeli a kooperatív stratégiai társasjátékok színvonalát! Ha pedig végzett a társaság a történettel, alapjátékként is használható!

 

A Legacy-mítosz - és ami a dobozban van!

Sok mindent lehet hallani és olvasni a Pandemic Legacyról, sokan szkeptikusan állnak hozzá, sokan értetlenkednek, de egy vitathatatlan: azok, akik kipróbálták és végigjátszották a játékot, megfellebbezhetetlenül lelkesek és elégedettek. Teljes az egyetértés, hogy életük egyik, ha nem A legmeghatározóbb társasjátékélménye volt.

Nem csoda hát, ha a játék azonnal az első helyre került a boardgamegeek rangsorában, és töretlenül uralja azt. Mégis mi ennyire különleges a játékban? És mi az, amit mindenki tud, vagy legalábbis tudni vél róla? Leplezzük le a mítoszt lépésről lépésre!

 Hiszen nem is lehet vele kétszer játszani!

A hírek nem hazudnak: nem lehet újrajátszani. Miért? Mert a játék folyamán a táblára, kiegészítőkre el nem távolítható matricák kerülnek, lapokat dobunk ki… De az tévedés, hogy egyszer lehet csak vele játszani. A játék 12 "hónapon" keresztül zajlik, és minden hónapnyi forduló, nagyjából olyan hosszú, mint egy hagyományos Pandemic játék. Ráadásul előfordulhat, hogy egy hónap célkitűzéseit nem tudjuk teljesíteni, ilyenkor van esélyünk egy második próbálkozásra is. Vagyis 1 helyett 12-24 játékalkalomról van szó.

Ez is biztos valami nagyon nehéz gémer játék …

Tény, hogy a Pandemic maga nem egy egyszerű játék, de nem ismerek olyan embert, akit ne fogott volna meg az izgalmas téma, még ha el is vesztették az első (második, harmadik…) játékot! És mielőtt belefognátok az örökség-játékba, a játékszabály is kifejezetten ajánlja, hogy az új Legacy-tulajdonosok is legalább kétszer az örökség-szabályok nélkül használják szerzeményüket. Vagyis aki a Legacyval ül le először pandemicezni, az is boldogulni fog vele.

De ha valaki már játszott az alappal, sőt, már kipróbálta a Pengeélen kiegészítővel bonyolított játékmenetet is, annak biztos nem lesz gondja a nehézségi szinttel. Ezt jól bizonyítja a boardgamegeek osztályozása is, miszerint a Pandemic Legacy nehézségi foka 2,8-as, vagyis közepes.


Miért tépnék el bármit is egy játékból, amiért sok pénzt fizettem?!

A szokványos játékélmény arról szól, mennyire ügyesen mozgunk a játék szabályai, keretei között. A legacy játékok viszont arról az élményről szólnak, hogy hogyan alkalmazkodunk egy folyamatosan változó, bővülő játékkerethez.

Persze vannak olyan játékok, ahol bizonyos fordulópontokon bővül, változik a játékmenet, de itt nem egészen erről van szó. Itt a fordulatok alapjaiban borít(hat)ják fel a játékot. Minden döntésnek komoly súlya van, mert egyrészt visszavonhatatlan, másrészt a következő hónapban kiderülhet, a megváltozott feltételek miatt egészen másfelé mozdítja a dolgokat, mint reméltük.

Pandemic Legacy kooperatív jellege ezért nagyon fontos: minden döntést komoly viták, beszélgetések előznek meg. A Pandemicből már ismert krízishelyzet itt is motivál, de az érzelmi elkötelezettség magasabb. Hogy miért? A hónapról hónapra változó keret miatt, ami olyan, mint egy tévésorozat sztorija. Minden hónapban új csavar, még több izgalom…


Mitől annyival magasabb az izgalmi szint, mint a Pandemicben?

Ha kinyitjuk a dobozt, a kép teljesen más, mint az alapjátékban. Abban nem voltak piros mappák, Szigorúan titkos! felirattal, kis fekete dobozok, kártyák kaparós felülettel, rengeteg matrica… A matricák több helyre kerülhetnek: a táblán a városok pánikszintjét jelzik, a sima játékoskártyákat eseménykártyákká teszi, jelzi a karakterek sérülését vagy fejlődését, vagy akár a vírusok pozitív mutációját. Sőt, a játék folyamán még a szabálykönyvbe is bekerülnek új szabályok, matricákon. De a változások fő motorja az örökségkártyák paklija, amelyek sorszámozottak. Mindenesetre a játékot kezdjük azzal, hogy átolvassuk a szabályokat, még rutinos Pande-játékosként is, nehogy lelőjük a meglepetéseket!

A feladat persze itt is a négy szérum kifejlesztése eleinte… Ugyanakkor előre is kell tervezni, a soron következő hónapokra. Ugyanis havonta újabb feladatok merülnek fel, és bár van szabadon választható is közöttük, az adott hónapban teljesítendő feladatok száma kötelező érvényű (ráadásul növekvő)!

Ami érdekes, a karakterek között - igazi specialistákhoz hasonlóan - kapcsolati háló is kialakul. A karakterek sérülhetnek, sőt, akár meg is halhatnak. Ilyen helyzetben a játékos egy civil kártyát kap: egy extra képesség nélküli karakterlapot. De néha megéri a kockázat!

Míg az alapjátékban nem létszükséglet egy vírus végleges megsemmisítése, a Legacyben megéri, ugyanis ebben az esetben lehet pozitív mutációt szerezni a vírusra. Ez csak hosszú távú előnyökhöz juttathat minket, a kiirtott vírusok ugyanis a következő hónapban újra megjelennek…


Valós hangulat, személyes élmény, érzelmi kapcsolat

Azokat a városokat, ahol járvány tört ki, pánikszintjelző matricával kell ellátni, vagyis a következő hónapban ez egy "nyugtalan" település lesz. Az ilyen helyekre már nem olyan egyszerű eljutni: a "lázadó" szinten csak szomszéd városból, "összeomló" esetén pedig még onnan is kizárólag egy játékoskártya eldobásával tehetjük meg. Bizonyos szinten még a városban lévő kutatóállomást is lerombolhatják! Így komoly stratégiai döntés lehet, feláldozzunk-e egy várost egy magasabb rendű célért.

Az adott hónapban a pakliba kevert eseménykártyák számát az határozza meg, sikerült-e előző hónapban a feladatokat végrehajtani. De ha jól végeztük a dolgunkat, nem növekszik, hanem csökken (!) a lapok száma, mivel a kormányzati támogatást jobban rászoruló szervezeteknek osztják ki helyettünk…

Látható hát, hogyan épülnek egymásra a dolgok, akár hónapokon át is építhetünk egy-egy célt. Vitatkozunk, tervezgetünk, és észre sem vesszük, de a döntések következményeiből lelkiismereti kérdést csinálunk.

Tíbaláj


Értékelések átlaga 


(4.7)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 8 Gyakorlott játékosoknak 31 Euro gémereknek 13 Ketten 13 Családdal 22 Partijátéknak 5
86% (37)
9% (4)
5% (2)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 43)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
El a kezekkel az orvostól azzal én vagyok.

Zoltán | 2020. május 28.

Párommal nagyon szeretjük, de a magyar fordítás tényleg problémás, még szabály fordítási hiba is akad.
Feltűnő, hogy ketten nagyon könnyű, négyen már kifejezetten nehéz tud lenni. Meg persze így covid19 közepén lehet, hogy egyeseknek nyomasztó lehet.
NE MAGYARUL

anyámborogass | 2020. május 23.

Ha beszélsz angolul, NEHOGY a magyar kiadást vedd meg, különösen ne akkor, ha már játszottál az angol verzióval! Ismét sikerült úgy lefordítani egy társast, hogy a fordító vagy rajongó, csak angolul nem elég jó, vagy jó angolból, viszont utálja az amúgy nagyszerű játékot. Bár aki szerint az Epidemic Card nem Járványkártya, hanem Fertőzéskártya (que?), inkább az első csoportba tartozik. Barchobázni szeretek, de nem így. Az angol kiadás ezért simán 5 csillag, de ez... röhej. Nulla.
Függőséget okoz

Sz | 2020. április 14.

Nem gondoltam volna, hogy az alapjátékot felül fogja múlni a Legacy, de így történt. Függőséget okozott, alig vártuk, hogy újra összeüljünk és játsszunk. Mindenképp összeszokott csapattal ajánlom, lesz elég nehézség a játék során, legalább az összeszokás ne legyen köztük :D Kicsit lassítja a játékmentet, hogy tanulmányozni kell újabb szabályokat, de még ez is izgalommal töltött el minket. Csak ajánlani tudom!
Mentsük meg a világot...

Kanyó | 2020. március 19.

Mondjuk úgy, hogy igen nagy aktualitása lett a játéknak. Mintha valaki ugyan ezt játszaná velünk élőben :) ha már otthon kell maradni, akkor mindenki szerezzen be egy példányt, próbálja ki magát, neki hogyan sikerülne megoldani a kialakult helyzetet. Biztos vagyok benne, hogy jó szórakozás lesz
Kooperatív izgalom

Zoltán | 2019. december 6.

Az első kooperatív társasjátékunk. Eddig még csak az alapjátékkal gyakoroltunk, nem kezdtük el a legacy részt. Így is kihívást jelentett számunkra a játék legyőzése. Már alig várom, hogy nekiugorjunk a TOP SECRET feliratú borítékoknak.
Az első legacym

Ádi | 2019. szeptember 15.

Tavaly 4en közösen belevágtunk és hetente végig vittünk egy-egy küldetést, mondhatni a hétköznapjaink része lett és remek volt. Izgalmas és magával ragadó! És van második évad!
Izgalmas

Henriett | 2019. július 8.

Izgalmas, hónapról hónapra lelkesen várjuk a folytatást. Jól kitalált, megszerkesztett játék.
Sajnos a végére rengeteg szabály tornyosodik össze, ez nehezíti azt, ha új játékos is beszáll az adott havi játékba, mert nagyon sokáig tart elmondani neki minden szabályt.
Egyedi játék

Attila | 2019. július 1.

Nagyon nagy hype övezi, és nem véletlenül. Hihetetlenül be tud szippantani a sztori és nagyon élvezetessé teszi a tétje.

Sajnos egy negatívuma, hogy nem lehet újrajátszani (bár a legötbben nem is akarnák), de engem mindig zavar, hogy elvileg szét kéne tépni és kidobni egy adag alkatrészt, illetve nem lehet "csak úgy" resetelni és elölről kezdeni, ha nagy a baj.
Első coop legacy stílusú játékélményem

Dávid | 2019. május 27.

Nem rég fejeztük be az utolsó hónapot, nagyszerű játék, érdemes fix csapattal végigjátszani. Első ilyen legacy stílusú játékélményem, ami "csak" egyszer játszható, de nyugodtan azt tudom mondani, hogy megéri az árát. Nagyon jól van balanszolva, az utasításokra és a részletekre mindig figyelni kell, mert 1-1 kihagyott lépés, vagy benézett apróság és máris nagyobb kihívás előtt találjátok magatokat, mint amekkorára szükség lenne. A második évadot is biztosan be fogjuk szerezni.
Remek jatek

Nagy | 2018. december 3.

Parommal nagyon elveztuk a Pandemic jatekot igy hat ugy dontottunk, hogy kiprobaljuk a Legacy 1. evadat is. Egy hetvege alatt jatszottuk vegig. Remek jatek, fantasztikus fordulatokkal. :D

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

Pandemic játékcsalád