Pandemic: Legacy - 1. évad

Normál ár: 18 990 Ft


A Te árad: 18 041 Ft

Értékelés:  (4.8)
12 hónap, 12 játék! Pörögjön a katasztrófafilm! A játékosok ezúttal egy küldetéssorozaton át próbálják megmenteni az emberiséget és kiirtani a vírusokat.
A következő menet mindig az előző parti eredményétől függ, a rengeteg új funkció, mint például a karakterek fejlődése vagy épp a legacy játékokra jellemző, egyszer használatos, eltépendő lapok mind arra hivatottak, hogy szó szerint egyedi élményt nyújtson minden játék! Vagyis... Na jó, egy-két új próbálkozás azért még belefér...

A játék piros vagy kék dobozban kapható, kérjük, hogy akinek nem mindegy, az a rendelés leadásakor jelezze, melyiket szeretné.

A legacy típusú társasjátékok legfőbb sajátossága, miszerint a történet dinamikusan változik, és minden menet az előző eredményétől függ, egészen elképesztő hangulatot és feszültséget ad minden partynak. Különösen igaz ez a Pandemicre, amelynek tematikája a kezdetektől fogva a katasztrófafilmek epikus küzdelmeit idézi.
A játékosok egy 12 fejezetből álló küldetéssorozatot játszanak végig - és viselik a következményeket! Karaktereik fejlődhetnek, de el is veszíthetik őket a vírusok elleni harcban, a hirtelen bekövetkező váratlan események hatással lehetnek a következő játékalkalomra is, sőt, egyes kártyákat felmatricázni, vagy éppen eltépni kell! Itt minden döntésnek súlya és következménye van, újra próbálkozni pedig csak egyszer lehet - A Pandemic Legacy abszolút új szintre emeli a kooperatív stratégiai társasjátékok színvonalát! Ha pedig végzett a társaság a történettel, alapjátékként is használható!

 

A Legacy-mítosz - és ami a dobozban van!

Sok mindent lehet hallani és olvasni a Pandemic Legacyról, sokan szkeptikusan állnak hozzá, sokan értetlenkednek, de egy vitathatatlan: azok, akik kipróbálták és végigjátszották a játékot, megfellebbezhetetlenül lelkesek és elégedettek. Teljes az egyetértés, hogy életük egyik, ha nem A legmeghatározóbb társasjátékélménye volt.

Nem csoda hát, ha a játék azonnal az első helyre került a boardgamegeek rangsorában, és töretlenül uralja azt. Mégis mi ennyire különleges a játékban? És mi az, amit mindenki tud, vagy legalábbis tudni vél róla? Leplezzük le a mítoszt lépésről lépésre!

 Hiszen nem is lehet vele kétszer játszani!

A hírek nem hazudnak: nem lehet újrajátszani. Miért? Mert a játék folyamán a táblára, kiegészítőkre el nem távolítható matricák kerülnek, lapokat dobunk ki… De az tévedés, hogy egyszer lehet csak vele játszani. A játék 12 "hónapon" keresztül zajlik, és minden hónapnyi forduló, nagyjából olyan hosszú, mint egy hagyományos Pandemic játék. Ráadásul előfordulhat, hogy egy hónap célkitűzéseit nem tudjuk teljesíteni, ilyenkor van esélyünk egy második próbálkozásra is. Vagyis 1 helyett 12-24 játékalkalomról van szó.

Ez is biztos valami nagyon nehéz gémer játék …

Tény, hogy a Pandemic maga nem egy egyszerű játék, de nem ismerek olyan embert, akit ne fogott volna meg az izgalmas téma, még ha el is vesztették az első (második, harmadik…) játékot! És mielőtt belefognátok az örökség-játékba, a játékszabály is kifejezetten ajánlja, hogy az új Legacy-tulajdonosok is legalább kétszer az örökség-szabályok nélkül használják szerzeményüket. Vagyis aki a Legacyval ül le először pandemicezni, az is boldogulni fog vele.

De ha valaki már játszott az alappal, sőt, már kipróbálta a Pengeélen kiegészítővel bonyolított játékmenetet is, annak biztos nem lesz gondja a nehézségi szinttel. Ezt jól bizonyítja a boardgamegeek osztályozása is, miszerint a Pandemic Legacy nehézségi foka 2,8-as, vagyis közepes.


Miért tépnék el bármit is egy játékból, amiért sok pénzt fizettem?!

A szokványos játékélmény arról szól, mennyire ügyesen mozgunk a játék szabályai, keretei között. A legacy játékok viszont arról az élményről szólnak, hogy hogyan alkalmazkodunk egy folyamatosan változó, bővülő játékkerethez.

Persze vannak olyan játékok, ahol bizonyos fordulópontokon bővül, változik a játékmenet, de itt nem egészen erről van szó. Itt a fordulatok alapjaiban borít(hat)ják fel a játékot. Minden döntésnek komoly súlya van, mert egyrészt visszavonhatatlan, másrészt a következő hónapban kiderülhet, a megváltozott feltételek miatt egészen másfelé mozdítja a dolgokat, mint reméltük.

Pandemic Legacy kooperatív jellege ezért nagyon fontos: minden döntést komoly viták, beszélgetések előznek meg. A Pandemicből már ismert krízishelyzet itt is motivál, de az érzelmi elkötelezettség magasabb. Hogy miért? A hónapról hónapra változó keret miatt, ami olyan, mint egy tévésorozat sztorija. Minden hónapban új csavar, még több izgalom…


Mitől annyival magasabb az izgalmi szint, mint a Pandemicben?

Ha kinyitjuk a dobozt, a kép teljesen más, mint az alapjátékban. Abban nem voltak piros mappák, Szigorúan titkos! felirattal, kis fekete dobozok, kártyák kaparós felülettel, rengeteg matrica… A matricák több helyre kerülhetnek: a táblán a városok pánikszintjét jelzik, a sima játékoskártyákat eseménykártyákká teszi, jelzi a karakterek sérülését vagy fejlődését, vagy akár a vírusok pozitív mutációját. Sőt, a játék folyamán még a szabálykönyvbe is bekerülnek új szabályok, matricákon. De a változások fő motorja az örökségkártyák paklija, amelyek sorszámozottak. Mindenesetre a játékot kezdjük azzal, hogy átolvassuk a szabályokat, még rutinos Pande-játékosként is, nehogy lelőjük a meglepetéseket!

A feladat persze itt is a négy szérum kifejlesztése eleinte… Ugyanakkor előre is kell tervezni, a soron következő hónapokra. Ugyanis havonta újabb feladatok merülnek fel, és bár van szabadon választható is közöttük, az adott hónapban teljesítendő feladatok száma kötelező érvényű (ráadásul növekvő)!

Ami érdekes, a karakterek között - igazi specialistákhoz hasonlóan - kapcsolati háló is kialakul. A karakterek sérülhetnek, sőt, akár meg is halhatnak. Ilyen helyzetben a játékos egy civil kártyát kap: egy extra képesség nélküli karakterlapot. De néha megéri a kockázat!

Míg az alapjátékban nem létszükséglet egy vírus végleges megsemmisítése, a Legacyben megéri, ugyanis ebben az esetben lehet pozitív mutációt szerezni a vírusra. Ez csak hosszú távú előnyökhöz juttathat minket, a kiirtott vírusok ugyanis a következő hónapban újra megjelennek…


Valós hangulat, személyes élmény, érzelmi kapcsolat

Azokat a városokat, ahol járvány tört ki, pánikszintjelző matricával kell ellátni, vagyis a következő hónapban ez egy "nyugtalan" település lesz. Az ilyen helyekre már nem olyan egyszerű eljutni: a "lázadó" szinten csak szomszéd városból, "összeomló" esetén pedig még onnan is kizárólag egy játékoskártya eldobásával tehetjük meg. Bizonyos szinten még a városban lévő kutatóállomást is lerombolhatják! Így komoly stratégiai döntés lehet, feláldozzunk-e egy várost egy magasabb rendű célért.

Az adott hónapban a pakliba kevert eseménykártyák számát az határozza meg, sikerült-e előző hónapban a feladatokat végrehajtani. De ha jól végeztük a dolgunkat, nem növekszik, hanem csökken (!) a lapok száma, mivel a kormányzati támogatást jobban rászoruló szervezeteknek osztják ki helyettünk…

Látható hát, hogyan épülnek egymásra a dolgok, akár hónapokon át is építhetünk egy-egy célt. Vitatkozunk, tervezgetünk, és észre sem vesszük, de a döntések következményeiből lelkiismereti kérdést csinálunk.

Tíbaláj


Értékelések átlaga 


(4.8)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 8 Gyakorlott játékosoknak 29 Euro gémereknek 13 Ketten 13 Családdal 20 Partijátéknak 5
89% (34)
8% (3)
3% (1)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 38)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Az első legacym

Ádi | 2019. szeptember 15.

Tavaly 4en közösen belevágtunk és hetente végig vittünk egy-egy küldetést, mondhatni a hétköznapjaink része lett és remek volt. Izgalmas és magával ragadó! És van második évad!
Izgalmas

Henriett | 2019. július 8.

Izgalmas, hónapról hónapra lelkesen várjuk a folytatást. Jól kitalált, megszerkesztett játék.
Sajnos a végére rengeteg szabály tornyosodik össze, ez nehezíti azt, ha új játékos is beszáll az adott havi játékba, mert nagyon sokáig tart elmondani neki minden szabályt.
Egyedi játék

Attila | 2019. július 1.

Nagyon nagy hype övezi, és nem véletlenül. Hihetetlenül be tud szippantani a sztori és nagyon élvezetessé teszi a tétje.

Sajnos egy negatívuma, hogy nem lehet újrajátszani (bár a legötbben nem is akarnák), de engem mindig zavar, hogy elvileg szét kéne tépni és kidobni egy adag alkatrészt, illetve nem lehet "csak úgy" resetelni és elölről kezdeni, ha nagy a baj.
Első coop legacy stílusú játékélményem

Dávid | 2019. május 27.

Nem rég fejeztük be az utolsó hónapot, nagyszerű játék, érdemes fix csapattal végigjátszani. Első ilyen legacy stílusú játékélményem, ami "csak" egyszer játszható, de nyugodtan azt tudom mondani, hogy megéri az árát. Nagyon jól van balanszolva, az utasításokra és a részletekre mindig figyelni kell, mert 1-1 kihagyott lépés, vagy benézett apróság és máris nagyobb kihívás előtt találjátok magatokat, mint amekkorára szükség lenne. A második évadot is biztosan be fogjuk szerezni.
Remek jatek

Nagy | 2018. december 3.

Parommal nagyon elveztuk a Pandemic jatekot igy hat ugy dontottunk, hogy kiprobaljuk a Legacy 1. evadat is. Egy hetvege alatt jatszottuk vegig. Remek jatek, fantasztikus fordulatokkal. :D
Pandemic rajongóknak kötelező

Anita | 2018. november 3.

A pandemic már rég a kedvenc játékom. Utána vettem meg a legacy - t. Hihetetlen plusz adrenalint adott. Nagyon összehozta a társaságot is. Most épp ajándékba veszem, hogy más is átélje azt az élményt, amit ez a játék nyújt. Ne hagyjátok ki Ti sem!
1. évad

Soma | 2018. október 8.

Nagyon élvezetes három fővel is. El sem tudtam képzelni, hogy lesz a pandemic alapjátékból egy felejthetetlen történet. Mindenkinek aki szereti a történet központú kooperatív játékokat melegen ajánlom :)
Függővé tesz

Miklos | 2018. szeptember 19.

Barátokkal egy maratoni hosszúhétvége alatt toltuk végig a Legacy első évadát (3-an). Fantasztikus játék, a háttértörténet is jó, és rengeteg csavar van benne.

Egyedüli negatívumként azt tudnám talán elmondani, hogy néhány hónap elején rengeteg új szabály jön elő, és kb hosszabb az előkészület mint maga a játék, de ez sem baj feltétlenül. :)

Sajnos a maratoni játék alatt kisebb hibákat vétettünk játék közben, szerencsére ezek nem befolyásolták a játék kimenetelét (írja is a szabálykönyv, hogy 1-1 szabálytévesztés nem befolyásolja jelentősen a játékot). Egy nagyobb hibát csináltunk: a 8-as DOBOZT nyitottuk ki amikor a 8-as ABLAKOT kellett volna. Erre figyeljen mindenki :) (a 8-as doboz megkönnyítette a következő 2 partit, bár utána vissza is kaptuk a táblától :)

Összességében nem csalódott egyikünk sem, nagyon élveztük (IMÁDTUK) a játékot, és már készülünk is a második évadra! Nem csoda, hogy a társasjáték listák dobogóján szerepel ez a játék évek óta!

SPOILER(NE OLVASD TOVÁBB HA MÉG NEM JÁTSZOTTÁL A JÁTÉKKAL):

azon nagyon meg voltunk rökönyödve amikor a legjobb karakterünkről kiderült, hogy áruló menet közben... nem kicsit nehezedett meg utána a játék miután elvesztettük :)
Legjobb

Orsolya | 2018. július 25.

Kedvenc játékom volt, imádtam minden percét, hihetetlen adrenalinlöketeket adott, nagyon izgalmas volt
(legendary team lettünk) :)
Egy igazi társasjáték élmény

Darkmoon | 2018. április 30.

A Pandemic Legacy egy kizárólag "egyszer" játszható társasjáték, viszont ez ne ijesszen meg senkit, mert az élmény amiben részünk lesz felejthetetlen...
A játékról: Egy halálos vírus fenyegeti a Földünket, amit maroknyi emberünkkel kell megállítanunk, még mielőtt bekövetkezik a világméretű katasztrófa, az emberiség pusztulása.. A történetről szándékosan nem mondok többet, hiszen akkor lelőném a rengeteg meglepetést amit ez a társas tartogat.. Mert bizony abból van bőven..

Egyszer játszható: A fentebb említett "egyszer" játszhatóság csalóka, mert gyakorlatilag 12 hónapot kell végigjátszanunk a játék során, ami legjobb esetben is (ha mindent elsőre megnyerünk) 12 játékot jelent, (de lehet ez akár 24 is) tele izgalommal. Gondoljunk bele hogy szeretett társasunkkal még jó esetben is hány játszmát szoktunk lejátszani, ha őszinték akarunk lenni sok esetben ez a szám igen csak megáll 10 alatt. Viszont ennél a játéknál minden hónap más és más. A játék gerincét egy örökség pakli adja, amiből csak akkor húzhatunk ha a társas erre utasítást ad. És ez az ami annyira izgalmas a Legacyban, hogy nem tudjuk mikor mi vár ránk, és fel kell készülnünk mindenre amit csak el tudnánk képzelni. Nem beszélve arról hogy az első játszmában történteket visszük tovább a következő körre, tehát ha valamit nagyon elrontunk, annak onnantól az összes további x játszmára hatással lesz.. Ha még ez nem lenne elég, rengeteg újdonság és meglepetés vár ránk a játék során, dossziék amiket fel kell bontanunk, dobozok amiket ki kell nyitnunk ha a társas utasítást ad, új szabályok, kellékek, matricák amiket a táblára kell ragasztanunk és rengeteg dolog amit elképzelni sem tudunk, a társas körről körre formálja önmagát, ami hihetetlen játékélményt nyújt. Még egy fontos dolog, hogy amikor végigjátszottuk a társast, alapjátékként fel lehet használni, és ugyan úgy tudunk játszani vele, sőt.. még egy két újdonsággal is ki fog egészülni, ha pedig a fent említett rengeteg pozitívumot megnézzük, ez a társas igencsak megéri az árát, mindenkinek csak ajánlani tudom!

Tapasztalat: (minimális spoiler)
Egy pár apróbb észrevételt azért írnék még a mi játékunkkal kapcsolatban. Mi ketten játszottuk végig, és gyakorlatilag 16 játék kellett hozzá hogy végigvigyük, (ez jónak számít) viszont a játék végi pontozás olyan helyeken von le, vagy ad hozzá pontokat, ami szerintem közel sem tökéletes, és bizony annak ellenére, hogy rendkívül odafigyelve és jól játszottunk, egy átlagos eredményt értünk el, amit nem is igazán tudtam hova tenni. (gyakorlatilag minden elsőre sikerült) Igaz ez egy bónusz lenne, meglepetés a végén, de nekünk inkább nyűg volt és csalódás minthogy pozitív hatása lett volna. Ettől függetlenül a történet rengeteg meglepetést kínál, még ha kicsit talán egyszerű is, a végéig nem igazán tudod mi hogyan végződik majd (sejteni lehet). Én a pontozást kivettem volna, vagy legalábbis más formában tálaltam volna a játékosoknak, valahogy a végjátékban másra számítottunk kicsit, de amikor felálltunk az asztal mellől összességében jó érzés töltött el minket, és azt hiszem ez a lényeg.

POZITÍVUM:
- lenyűgöző játékélmény
- rengeteg izgalom, meglepetés
- a történet jól kitalált (nem bonyolult)
- Szép játéktábla, igényes munka
- egyszerű, gyorsan tanulható
- ha egyszer elkezded nem tudod letenni

NEGATÍVUM:
- játék végi pontozás
- egyszerű történet
- néhol hirtelen sok új szabály kerül be a játékba

10/10 mindenkinek csak ajánlani tudom!

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

Pandemic játékcsalád