Pandemic

  Normál ár: 9 990 Ft

  A Te árad: 9 490 Ft

  Értékelés:  (4.8)
  Megvan bennetek minden, ami az emberiség megmentéséhez kell? Egy járványelhárító csapat szakképzett tagjaiként kell felfedeznetek a tomboló halálos járványok ellenszérumait, még mielőtt azok világszerte elterjednének.
  Neked és a csapat tagjainak a világot bejárva kell harcolnotok a fertőzéssel, és meg kell találnotok az ellenszerhez szükséges anyagokat. Saját szakértelmeteket latba vetve kell összedolgoznotok a siker érdekében. Az óra ketyeg, a betegségek világméretű járványok révén terjednek.
  Meg tudjátok találni mind a négy ellenszert még időben? Az emberiség sorsa a ti kezetekben van!

  A játék díjai

  Magyar Társasjáték díj 2015 jelölt

  Pandemic - Élet az örökség előtt…

  Az elmúlt hetekben mástól sem volt hangos a társasjátékokkal foglalkozó oldalak többsége, mint a 2015-ös év sikerjátékától, a Pandemic: Legacytől és a trónkövetelésétől a BoardGameGeek összesített listáján. Nem véletlen, hogy a játékot a kezdetektől hatalmas érdeklődés övezte, hiszen a 2008-ban megjelent kooperációs játék, a Pandemic és számos kiegészítője olyan utat taposott ki neki, ami egészen egyedülálló a társasjátékok között.

  Már a megjelenése évében számtalan díjra jelölték Matt Leacock világmegmentős játékát, aminek jókora részét be is zsebelte, de az érdeklődés a Pandemic játékok iránt azóta sem hagyott alább. Ezt jól mutatja, hogy a BoardGameGeek összesített listáján 7,66-al a 47., így stabilan tartva magát az első 50-ben, továbbá 2014-ben, a Gémklub jóvoltából immáron második kiadását élte meg, majd 2015-ben az év játéka díjra is jelölték Magyarországon. Feltehetően ezért gémklubos madarak azt csiripelik, hogy 2016-ban érkezik a Pandemic első kiegészítője, az On the Brink és az új teljes játék, a Pandemic: Legacy is magyar nyelven.

  A 2014-es Pandemicben a sztori nem változott. Ahogy az eredeti, úgy az új kiadásban is a játékosok célja az, hogy együttműködve, egymást segítve megmentsék a világot a globális pusztulástól, amibe egyből négy vírus taszítaná az emberiséget. Ehhez nem kell mást tenniük, mint a játék kezdetén kapott (sorsolt vagy választott) karaktereik foglalkozásuk nyújtotta képességét megfelelően kihasználva és kombinálva úgy összedolgozni, hogy végül megfékezzék a járványt és kifejlesszék az ellenszert. Izgalmasan hangzik? Persze! Egyszerű lesz? Aligha…

   

  Az új kiadás is teljesen magyar nyelvű, de számos újításon esett át, ami mind-mind még jobbá tette, az amúgy is zseniális játékot. Először is kapott egy teljes re-designt, rendkívül tetszetős, modern grafikával látták el. Az alkatrészek az angol kiadástól eltérően teljesen műanyagok, ami egyfelől tartóssá teszi őket, másfelől pedig baromi jól néznek ki, a víruskockák és a vakcinák egyaránt, ami nagyon hangulatossá teszi az egészet. Az új kiadásban kapunk két új karaktert, így már összesen 7-ből választhatunk a játék kezdetén, az orvos, a műveleti tiszt, a készenléti elemző, a diszpécser, a kutató, a mikrobiológus, és a karanténspecialista személyében. Már csak egy vírusirtó hiányzik (haha). Ezeken felül még található a dobozban kicsivel több mint 100 kártya (fertőzés- és játékoskártyák) plusz az igazán impozánsra sikerült játéktábla. No, meg a teljes magyar szabály, ami 8 oldalon keresztül, példákkal illusztrálva vezet be a játékba, tehát nem kell órákat tölteni szabályértelmezéssel. Maga a doboz kialakítása is hatékony, minden remekül elfér benne, a lapok akár kártyavédőzve is, szóval tényleg nagyon rendben van az egész.

  Kooperatív játék lévén szó, fontos, hogy a játékosok ténylegesen együtt tudjanak működni, jól kommunikáljanak egymással, mert ha mindenki csak a maga feje után megy, gyakorlatilag borítékolható a vereség. Persze az is meg tudja ölni a játék hangulatát, ha van egy "alfa játékos", aki mindenki helyett dönteni akar és ráerőlteti másokra az akaratát. Családi játékként és gémer játékként egyaránt ideális. Egyrészt családi játékként, mert a közös győzelem/vereség ténye gyakorlatilag kizárja a sértődésfaktort, a részletgazdag játéktáblának köszönhetően akár tanulhat is belőle a fiatalabb generáció (melyik város hol található), vagy akár érveléstechnikát bizonyos döntések mellett vagy épp ellen. Másrészt gémer játékként az előre gondolkodás szükségszerűsége miatt komoly mélysége van a játéknak, és bár van némi szerencsefaktor, tekintve, hogy az újra és újra körönként felfedett kártyák befolyásolják, hogy épp hol üti fel a fejét a vírus, megfelelő stratégiával, a karakterek adta lehetőségek maximális kihasználásával orvosolható a probléma. A játék adta lehetőség, miszerint tudjátok nehezíteni és könnyíteni a játékot a járványkártyák számával, abszolút korosztály- és társasjátékjártasság-függetlenné teszi a játékot, hiszen mindig az aktuális csapatra szabhatjátok a nehézséget. A dobozon lévő "8 éves kortól" jelzés abszolút reális, a 45 perces játékidő már véleményes, inkább 1 órát mondanék. A játékot 2-4 fő játszhatja, de ha csak ketten vagytok, adott a lehetőség, hogy akár egyszerre két karaktert is irányítsatok, még változatosabbá téve ezzel a játékot, kipróbálva különböző foglalkozások "kombózását".

   

  A játékhoz számos kiegészítő jelent meg, amik ugyan még csak angolul érhetőek el, de mindegyik tökéletesen passzol ehhez a kiadáshoz, és a nagy részükhöz már elérhető a neten magyar fordítás, de egyébként sem kifejezetten nyelvfüggő játék. Ha a szabályok és a karakterek képességei mindenki számára érthetőek, a továbbiakban kis túlzással nyelvfüggetlen a játék. A kiegészítők tovább színesítik a játékot laborral, petricsészékkel, és akár már többen is játszhatjátok a küldetést, akár csapatokat alkotva egymás elleni játékra is lehetőséget adnak. A bioterrorista bőrébe bújva pedig teljesen ellentétes szerepet is játszhatunk, egyedül a többiek ellen. Ha még ez sem lenne elég, a netről már magyar nyelvű küldetéseket is letölthetünk, amik kész helyzet elé állítanak minket, amit konkrét karakterekkel, konkrét idő alatt kell megoldanunk - ami a játék újrajátszhatóságát (hiszen nincs két ugyanolyan parti) még tovább növeli.

  Összességében a játék igazi ereje mégis a hangulatában van. Abban, ahogy a játékosok maximálisan bele tudják élni magukat a szerepükbe, azáltal, hogy a játék remek atmoszférát teremt, hogy elhiteti, hogy mi most csakugyan együtt jól megmentjük a világot. És bár a vírusok megfékezése lenne a cél, miközben ezzel foglalatoskodunk, maga a játék bizony szépen megfertőz minket…

  Értékelések átlaga 


  (4.7)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 63 Gyakorlott játékosoknak 64 Euro gémereknek 22 Ameri gémereknek 5 Egyedül 5 Ketten 43 Családdal 82 Partijátéknak 36
  76% (99)
  22% (29)
  2% (2)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 130)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 13
  Kooperálj!

  Tirpák | 2018. január 21.

  Újdonság a maga nemében. Ha kooperáció, akkor pandémia, vagyis több kontinenst érintő járvány.
  Az alfa-játékosoknak egy ötlet: lényegében mindegy, melyik bábut ki tologatja, úgyhogy nyugodtan kioszthat magának 2, 3 vagy 4 szereplőt is és irányíthatja mindegyiket. A kihívás ugyanaz. Akik meg ötletelnének, azok játsszanak inkább együtt.
  A készenléti elemző még akkor is gyengébb, ha már az elején jönnek a kezekbe eseménykártyák, hiszen így is sok körben ő csak az alapakciókat teheti meg, míg a többiek használhatják a hasznos képességüket minden körben.
  Maga a tematika pedig: betegségeket megelőzni, irtani, embereket gyógyítani... jobbat nehéz lett volna kitalálni. :) És ez fontos része ennek a koncepciónak. Kooperációra fel!
  4,5 csillag

  Péter | 2018. január 12.

  + új élmény mindenkinek, aki nem játszott co-op játékkal
  + gyorsan tanulható játékmenet
  + nagyszerű érzés nyerni, és a veszteség is inkább tanító, mintsem bosszantó
  - nagyon kell hozzá a megfelelő csapat/hangulat
  - a szerepek messze nem kiegyenlítettek

  Igazán kiemelkedő játék, de mint minden csapatjátéknál, itt is létfontosságú a csapattagok hozzáállása.
  Elsőre, két fővel próbáltuk ki. Párom fáradt volt, a játékkal is csak ismerkedtünk; el is unta a felénél, és a végén már csak én lépegettem le a köreinket. Másik alkalommal 4+1 fővel toltuk (kvázi játékmesterként segítettem őket) - nagyszerűen ment a dolog, és fantasztikus parti kerekedett belőle. Máskor 4 főből 1 enervált volt, próbáltuk átvenni a feladatait, de nem sok sikerrel. Aztán 3, eltökélt csapattaggal megint sikerült egy oltári jó játékot játszani. A többek által emlegetett alfa-játékos probléma valóban létezik, de szerencsére a mi társaságunkban ebbe még nem futottunk bele.
  A tanulság? A bolt csak a játékot adja, játszótársat nem - de az értékelésnél ettől sem lehet eltekinteni. Kár, hogy nem lehet fél csillagokat adni :)

  Ami inkább szembeötlő, hogy bizonyos szerepek látványosabban erősebbek a többinél, míg mások szembeötlően gyengébbek. Diszpécser vagy műveletis nélkül nagyon lelassulhat a mozgásunk, ez a kettő karakter mindenki mást hatékonyabbá tesz. Doki vagy karanténes nélkül a fertőzések leküzdése fog igen komoly energiabefektetést kívánni. Kétfős játékban egy kutató+biológus páros óriási fórral indíthat, ha van 4 (vagy akár 2*4) egyforma kártyájuk. Szerencsés kezdőpakli esetén akár már az első járvány előtt eltüntethetnek kompletten 2 vírust a bolygóról. Az érem másik oldala, hogy a készelétis szerepköre igen szerencsefüggő. Az esetek többségében, mire előkerültek az eseménykártyák, már akkora bajban voltunk, hogy nem igazán tudott rajtunk segíteni. Mondjuk a fordítottja is igaz lehet, hogy jókor visszadobott kártyákkal már a játék első felében be tudja biztosítani a győzelmet, de ilyen partink még nem volt.

  Szerintem elsőre mindenképp próbáld ki, és tedd fel a kérdést, hogy tudsz-e olyan játszótársat hozzá, akivel élmény lesz a játék. Ha a válasz igen, ne habozz megvenni.
  Közös agymunka

  NAP | 2018. január 11.

  A játék a közös ötletelésről szól. A szabályokat egy játszma alatt mindenki meg tudja tanulni. Folyamatosan jönnek a jobbnál-jobb ötletek, és a végén kiderül, hogy összejön-e a cél. Ketten is érdemes játszani, de az igazi hárman-négyen. Mi még kezdőként csak 4 járványkártyával játszunk, de így is nagyon izgalmas, és bizony van, hogy veszítünk. A végén sokszor csak egy-két lépésen múlik, hogy veszítünk-e, vagy sem.
  Víruscsapda

  Fanni | 2018. január 7.

  Mi nagyon szeretjük a játékot, különösen azt, hogy kooperatív. De sokszor pont ez a hátránya is, mert vannak helyzetek, amikor az ember inkább versengene a társaival, mint kooperálna, ezért nem minden játszáskor vesszük elő, nagyon kedvfüggő. Nagyon jó a koncepció, hogy együtt a játék ellen játszunk, és bevallom őszintén az összes epidemic kártyával játszva hatalmas kihívás, inkább vesztünk, mint nyerünk. Közepesen nehéz játék, szóval azért gondolkodásra szükség van közben, ezért ha éppen laza szórakozásra vágytok, ahol a nevetés és az önfeledt jókedv a cél, akkor sajnos ez a játék nem nektek való :)
  Csak meg ne fertőződj!

  Zsófi | 2017. december 22.

  Ez tényleg az általam játszott kooperációs játékok legjobbika! A játék úgy lett kitalálva, hogy tényleg gondolkozni kelljen a játék ellen, ami néha sokkal erősebb, de attól lesz izgalmasabb. Egy party kellett, hogy teljesen megértsem a szabályt, de utána nagyon tetszett. Sok kört le tudnék vele játszani!
  Kedvenc

  Helga | 2017. december 19.

  Első kooperatív társasjátékom. Teljesen bevonzott ebbe a műfajba. Nagyon izgalmas, kellő kihívást ad, mégsem túl bonyolult, a játékidő sem hosszú. Ideális családi társasjáték, mindenkinek ajánlom!
  A legjobb kooperatív játék

  valaki | 2017. december 17.

  Ezt a játékot mindenkinek nagyon ajánlom. A kezdőktől a gyakorlott játékosokig bárki nyugodtan kipróbálhatja. Akár ketten is nagyon izgalmas. Szerintem nagyon jó játék.
  A nagy kedvenc

  bobbencs | 2017. december 14.

  A kedvenc játékom, nagyon jól eltalált -de mégsem túl bonyolult - szabályrendszer nagyon izgalmassá teszi a játékot. Kooperatív játékmód nagyon azoknak a gyerekeknek is, akik nem kedvelik annyira a kompetitív játékokat. Egyszerűen imádjuk, gyerkőccel is jól játszható.
  Nem lehet abbahagyni

  Tomcat | 2017. december 6.

  Első kooperációs játékunk és IMÁDJUK, méltán népszerű. A szabályok már az első játék elején tökéletesen elsajátíthatók, de akár már 5 járványkártyánál is könnyű elbukni... sokszor a célegyenesben. Van, hogy csak egy járványkitörésen, láncreakción vagy akár fertőzéskockán múlik az áhított diadal. A játék végig fenntartja a feszültséget, folyamatos stratégiai megbeszéléseket és ötletelést igényel. Lehet kettesben is játszani (yay), de mivel a max játékosszám 4 fő, már töprengünk a kiegészítő megvásárlásán is. :) Nagyon megéri az árát!
  jó játék

  László | 2017. december 3.

  olyan pörgős és egyszerű játék, ráadásul nem egymással versengünk benne, hanem összefogunk, mindenkinek ajánlom

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

  Pandemic játékcsalád