Pandemic

  Normál ár: 9 990 Ft

  A Te árad: 9 490 Ft

  Értékelés:  (4.8)
  Megvan bennetek minden, ami az emberiség megmentéséhez kell? Egy járványelhárító csapat szakképzett tagjaiként kell felfedeznetek a tomboló halálos járványok ellenszérumait, még mielőtt azok világszerte elterjednének.
  Neked és a csapat tagjainak a világot bejárva kell harcolnotok a fertőzéssel, és meg kell találnotok az ellenszerhez szükséges anyagokat. Saját szakértelmeteket latba vetve kell összedolgoznotok a siker érdekében. Az óra ketyeg, a betegségek világméretű járványok révén terjednek.
  Meg tudjátok találni mind a négy ellenszert még időben? Az emberiség sorsa a ti kezetekben van!
  Pandemic - Élet az örökség előtt…

  Az elmúlt hetekben mástól sem volt hangos a társasjátékokkal foglalkozó oldalak többsége, mint a 2015-ös év sikerjátékától, a Pandemic: Legacytől és a trónkövetelésétől a BoardGameGeek összesített listáján. Nem véletlen, hogy a játékot a kezdetektől hatalmas érdeklődés övezte, hiszen a 2008-ban megjelent kooperációs játék, a Pandemic és számos kiegészítője olyan utat taposott ki neki, ami egészen egyedülálló a társasjátékok között.

  Már a megjelenése évében számtalan díjra jelölték Matt Leacock világmegmentős játékát, aminek jókora részét be is zsebelte, de az érdeklődés a Pandemic játékok iránt azóta sem hagyott alább. Ezt jól mutatja, hogy a BoardGameGeek összesített listáján 7,66-al a 47., így stabilan tartva magát az első 50-ben, továbbá 2014-ben, a Gémklub jóvoltából immáron második kiadását élte meg, majd 2015-ben az év játéka díjra is jelölték Magyarországon. Feltehetően ezért gémklubos madarak azt csiripelik, hogy 2016-ban érkezik a Pandemic első kiegészítője, az On the Brink és az új teljes játék, a Pandemic: Legacy is magyar nyelven.

  A 2014-es Pandemicben a sztori nem változott. Ahogy az eredeti, úgy az új kiadásban is a játékosok célja az, hogy együttműködve, egymást segítve megmentsék a világot a globális pusztulástól, amibe egyből négy vírus taszítaná az emberiséget. Ehhez nem kell mást tenniük, mint a játék kezdetén kapott (sorsolt vagy választott) karaktereik foglalkozásuk nyújtotta képességét megfelelően kihasználva és kombinálva úgy összedolgozni, hogy végül megfékezzék a járványt és kifejlesszék az ellenszert. Izgalmasan hangzik? Persze! Egyszerű lesz? Aligha…

   

  Az új kiadás is teljesen magyar nyelvű, de számos újításon esett át, ami mind-mind még jobbá tette, az amúgy is zseniális játékot. Először is kapott egy teljes re-designt, rendkívül tetszetős, modern grafikával látták el. Az alkatrészek az angol kiadástól eltérően teljesen műanyagok, ami egyfelől tartóssá teszi őket, másfelől pedig baromi jól néznek ki, a víruskockák és a vakcinák egyaránt, ami nagyon hangulatossá teszi az egészet. Az új kiadásban kapunk két új karaktert, így már összesen 7-ből választhatunk a játék kezdetén, az orvos, a műveleti tiszt, a készenléti elemző, a diszpécser, a kutató, a mikrobiológus, és a karanténspecialista személyében. Már csak egy vírusirtó hiányzik (haha). Ezeken felül még található a dobozban kicsivel több mint 100 kártya (fertőzés- és játékoskártyák) plusz az igazán impozánsra sikerült játéktábla. No, meg a teljes magyar szabály, ami 8 oldalon keresztül, példákkal illusztrálva vezet be a játékba, tehát nem kell órákat tölteni szabályértelmezéssel. Maga a doboz kialakítása is hatékony, minden remekül elfér benne, a lapok akár kártyavédőzve is, szóval tényleg nagyon rendben van az egész.

  Kooperatív játék lévén szó, fontos, hogy a játékosok ténylegesen együtt tudjanak működni, jól kommunikáljanak egymással, mert ha mindenki csak a maga feje után megy, gyakorlatilag borítékolható a vereség. Persze az is meg tudja ölni a játék hangulatát, ha van egy "alfa játékos", aki mindenki helyett dönteni akar és ráerőlteti másokra az akaratát. Családi játékként és gémer játékként egyaránt ideális. Egyrészt családi játékként, mert a közös győzelem/vereség ténye gyakorlatilag kizárja a sértődésfaktort, a részletgazdag játéktáblának köszönhetően akár tanulhat is belőle a fiatalabb generáció (melyik város hol található), vagy akár érveléstechnikát bizonyos döntések mellett vagy épp ellen. Másrészt gémer játékként az előre gondolkodás szükségszerűsége miatt komoly mélysége van a játéknak, és bár van némi szerencsefaktor, tekintve, hogy az újra és újra körönként felfedett kártyák befolyásolják, hogy épp hol üti fel a fejét a vírus, megfelelő stratégiával, a karakterek adta lehetőségek maximális kihasználásával orvosolható a probléma. A játék adta lehetőség, miszerint tudjátok nehezíteni és könnyíteni a játékot a járványkártyák számával, abszolút korosztály- és társasjátékjártasság-függetlenné teszi a játékot, hiszen mindig az aktuális csapatra szabhatjátok a nehézséget. A dobozon lévő "8 éves kortól" jelzés abszolút reális, a 45 perces játékidő már véleményes, inkább 1 órát mondanék. A játékot 2-4 fő játszhatja, de ha csak ketten vagytok, adott a lehetőség, hogy akár egyszerre két karaktert is irányítsatok, még változatosabbá téve ezzel a játékot, kipróbálva különböző foglalkozások "kombózását".

   

  A játékhoz számos kiegészítő jelent meg, amik ugyan még csak angolul érhetőek el, de mindegyik tökéletesen passzol ehhez a kiadáshoz, és a nagy részükhöz már elérhető a neten magyar fordítás, de egyébként sem kifejezetten nyelvfüggő játék. Ha a szabályok és a karakterek képességei mindenki számára érthetőek, a továbbiakban kis túlzással nyelvfüggetlen a játék. A kiegészítők tovább színesítik a játékot laborral, petricsészékkel, és akár már többen is játszhatjátok a küldetést, akár csapatokat alkotva egymás elleni játékra is lehetőséget adnak. A bioterrorista bőrébe bújva pedig teljesen ellentétes szerepet is játszhatunk, egyedül a többiek ellen. Ha még ez sem lenne elég, a netről már magyar nyelvű küldetéseket is letölthetünk, amik kész helyzet elé állítanak minket, amit konkrét karakterekkel, konkrét idő alatt kell megoldanunk - ami a játék újrajátszhatóságát (hiszen nincs két ugyanolyan parti) még tovább növeli.

  Összességében a játék igazi ereje mégis a hangulatában van. Abban, ahogy a játékosok maximálisan bele tudják élni magukat a szerepükbe, azáltal, hogy a játék remek atmoszférát teremt, hogy elhiteti, hogy mi most csakugyan együtt jól megmentjük a világot. És bár a vírusok megfékezése lenne a cél, miközben ezzel foglalatoskodunk, maga a játék bizony szépen megfertőz minket…

  Értékelések átlaga 


  (4.8)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 74 Gyakorlott játékosoknak 81 Euro gémereknek 30 Ameri gémereknek 7 Egyedül 5 Ketten 62 Családdal 102 Partijátéknak 46
  80% (128)
  19% (30)
  1% (2)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 160)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 16
  Kooperatív játék

  Hobbit | 2018. július 9.

  Hello,

  Ez volt az első kooperatív játék, amivel játszottam, nemcsak amiatt, mert szeretem a többieket szívatni, nem nagyon láttam fantáziát ebben a stílusban. Nagyot tévedtem, nagyon jól össze lehet dolgozni a többiekkel. A közös ellenfél elég jól sikerült, főleg, ha bevezetitek a tilos a játékról beszélni szabályt, vagy ha csak az adott kontinenen lévők beszélhetik meg egymással a taktikát.
  Mindenki a játék ellen

  Noémi | 2018. június 25.

  Szuper kooperációs játék, izgalmas, ugyanakkor, ha nagyon taktikusan akarunk lenni, akkor el tud laposodni a játék a hosszas gondolkozás miatt. Mindenesetre azért ajánlom, csak nem szabad nagyon túlgondolni.
  Bevezetés a kooperatív játékokba

  Ormay Tamás | 2018. június 13.

  Az egyik első koop játékunk volt. Bár a szabály nem említi, de érdemes háziszabályként megtiltani azt, hogy valamelyik játékos átvegye az irányítást és megmondja mindenkinek, hogy szerinte mi lenne az ideális döntés. Sajnos sok koop játéknál előfordulhat ez és teljesen megöli a játékélményt.
  Irtó jó vírusirtó

  HeFe | 2018. május 24.

  Nagyon kedvelt családi játékunk. Mindenkinek van kedvenc játékos karaktere, de általában a véletlenre bízzuk, kik kerülnek játékba. Remekül kitalált és összerakott játék, nincs benne üres járat, minden játékos folyamatosan "dolgozik", gondolkodik, mozgatva van. Konfliktuskerülőknek is tuti választás: vagy mindenki nyer, vagy mindenki veszít. Mivel a győzelemhez fontos minden játékban lévő karakter, a visszahúzódóbb, zárkózottabb játékosoknak is részt kell venniük annak eldöntésében, hogyan kezdjünk el egy-egy fordulót, így senki sem maradhat háttérben.
  A társasjátékokat kedvelő, de még olvasni nem tudó gyerekek szüleinek is jó választás.
  Izgalmas

  Emese | 2018. május 20.

  Ez volt az első koop játék amit kipróbáltam, és azt kell, hogy mondjam nagyon bejött. Elsőre furcsa volt, hogy a játék ellen játszunk, de nagyon izgalmas, közösen izgulhatunk, hogy sikerül-e megmenteni a világot :)
  Értékelés

  Márk | 2018. május 15.

  Egyik "alap" kooperatív játék. Fordulatok, izgalmas.
  Tényleg együtt kell működni, hogy legyőzzük a játékot, főleg nehezebb szinten játszva.
  Ajánlom!
  Alapmű

  Blaze | 2018. május 10.

  Nem véletlenül ez a kooperációs játékok koronázatlan királya. Amellett hogy a szabályok nem bonyolultak, hihetetlenül be tud rántani a játék, mi általában mindig lerágjuk a körmünket a végére. Egyszer mindenkinek ki kell próbálnia!
  Imádjuk

  Éva | 2018. május 7.

  Imádjuk a férjemmel, a Pengeélen kiegészítője már megvan, nagyon várjuk már a Labort is, ajánljuk mindenkinek.
  Meg tudjátok menteni a világot?

  Dániel | 2018. április 15.

  A Tiltott Sziget és a Tiltott Sivatag után úgy éreztük, hogy eljött az ideje annak, hogy mi is kipróbáljuk ezt a gyöngyszemet. Nagyon jó választás volt. Akár ketten is teljesíthető, a fokozatot be lehet állítani tetszés szerint (4-6 járvány kártya). Bár legelső játéknak nem ajánlanám (arra ott van a Tiltott Sziget), ez egy nagyon jó, ha nem a legjobb ko-operatív társasjáték. Mindenkinek ajánlom.
  Vírusra fel!

  Imre | 2018. április 12.

  A játék összetett, viszont a játékszabály érthetően van leírva, kellően részletes. Az újrajátszhatóság igen magas. A szerencse jól jön a játékhoz. A kiegészítőkkel még élvezhetőbb és kombinálhatóbb. Csak ajánlani tudom. Nagyon kooperatív játék.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

  Pandemic játékcsalád