Pandemic

Normál ár: 9 990 Ft


A Te árad: 9 990 Ft

Értékelés: 
(4.8)
Megvan bennetek minden, ami az emberiség megmentéséhez kell? Egy járványelhárító csapat szakképzett tagjaiként kell felfedeznetek a tomboló halálos járványok ellenszérumait, még mielőtt azok világszerte elterjednének.
Neked és a csapat tagjainak a világot bejárva kell harcolnotok a fertőzéssel, és meg kell találnotok az ellenszerhez szükséges anyagokat. Saját szakértelmeteket latba vetve kell összedolgoznotok a siker érdekében. Az óra ketyeg, a betegségek világméretű járványok révén terjednek.
Meg tudjátok találni mind a négy ellenszert még időben? Az emberiség sorsa a ti kezetekben van!
Pandemic - Élet az örökség előtt…

Az elmúlt hetekben mástól sem volt hangos a társasjátékokkal foglalkozó oldalak többsége, mint a 2015-ös év sikerjátékától, a Pandemic: Legacytől és a trónkövetelésétől a BoardGameGeek összesített listáján. Nem véletlen, hogy a játékot a kezdetektől hatalmas érdeklődés övezte, hiszen a 2008-ban megjelent kooperációs játék, a Pandemic és számos kiegészítője olyan utat taposott ki neki, ami egészen egyedülálló a társasjátékok között.

Már a megjelenése évében számtalan díjra jelölték Matt Leacock világmegmentős játékát, aminek jókora részét be is zsebelte, de az érdeklődés a Pandemic játékok iránt azóta sem hagyott alább. Ezt jól mutatja, hogy a BoardGameGeek összesített listáján 7,66-al a 47., így stabilan tartva magát az első 50-ben, továbbá 2014-ben, a Gémklub jóvoltából immáron második kiadását élte meg, majd 2015-ben az év játéka díjra is jelölték Magyarországon. Feltehetően ezért gémklubos madarak azt csiripelik, hogy 2016-ban érkezik a Pandemic első kiegészítője, az On the Brink és az új teljes játék, a Pandemic: Legacy is magyar nyelven.

A 2014-es Pandemicben a sztori nem változott. Ahogy az eredeti, úgy az új kiadásban is a játékosok célja az, hogy együttműködve, egymást segítve megmentsék a világot a globális pusztulástól, amibe egyből négy vírus taszítaná az emberiséget. Ehhez nem kell mást tenniük, mint a játék kezdetén kapott (sorsolt vagy választott) karaktereik foglalkozásuk nyújtotta képességét megfelelően kihasználva és kombinálva úgy összedolgozni, hogy végül megfékezzék a járványt és kifejlesszék az ellenszert. Izgalmasan hangzik? Persze! Egyszerű lesz? Aligha…

 

Az új kiadás is teljesen magyar nyelvű, de számos újításon esett át, ami mind-mind még jobbá tette, az amúgy is zseniális játékot. Először is kapott egy teljes re-designt, rendkívül tetszetős, modern grafikával látták el. Az alkatrészek az angol kiadástól eltérően teljesen műanyagok, ami egyfelől tartóssá teszi őket, másfelől pedig baromi jól néznek ki, a víruskockák és a vakcinák egyaránt, ami nagyon hangulatossá teszi az egészet. Az új kiadásban kapunk két új karaktert, így már összesen 7-ből választhatunk a játék kezdetén, az orvos, a műveleti tiszt, a készenléti elemző, a diszpécser, a kutató, a mikrobiológus, és a karanténspecialista személyében. Már csak egy vírusirtó hiányzik (haha). Ezeken felül még található a dobozban kicsivel több mint 100 kártya (fertőzés- és játékoskártyák) plusz az igazán impozánsra sikerült játéktábla. No, meg a teljes magyar szabály, ami 8 oldalon keresztül, példákkal illusztrálva vezet be a játékba, tehát nem kell órákat tölteni szabályértelmezéssel. Maga a doboz kialakítása is hatékony, minden remekül elfér benne, a lapok akár kártyavédőzve is, szóval tényleg nagyon rendben van az egész.

Kooperatív játék lévén szó, fontos, hogy a játékosok ténylegesen együtt tudjanak működni, jól kommunikáljanak egymással, mert ha mindenki csak a maga feje után megy, gyakorlatilag borítékolható a vereség. Persze az is meg tudja ölni a játék hangulatát, ha van egy "alfa játékos", aki mindenki helyett dönteni akar és ráerőlteti másokra az akaratát. Családi játékként és gémer játékként egyaránt ideális. Egyrészt családi játékként, mert a közös győzelem/vereség ténye gyakorlatilag kizárja a sértődésfaktort, a részletgazdag játéktáblának köszönhetően akár tanulhat is belőle a fiatalabb generáció (melyik város hol található), vagy akár érveléstechnikát bizonyos döntések mellett vagy épp ellen. Másrészt gémer játékként az előre gondolkodás szükségszerűsége miatt komoly mélysége van a játéknak, és bár van némi szerencsefaktor, tekintve, hogy az újra és újra körönként felfedett kártyák befolyásolják, hogy épp hol üti fel a fejét a vírus, megfelelő stratégiával, a karakterek adta lehetőségek maximális kihasználásával orvosolható a probléma. A játék adta lehetőség, miszerint tudjátok nehezíteni és könnyíteni a játékot a járványkártyák számával, abszolút korosztály- és társasjátékjártasság-függetlenné teszi a játékot, hiszen mindig az aktuális csapatra szabhatjátok a nehézséget. A dobozon lévő "8 éves kortól" jelzés abszolút reális, a 45 perces játékidő már véleményes, inkább 1 órát mondanék. A játékot 2-4 fő játszhatja, de ha csak ketten vagytok, adott a lehetőség, hogy akár egyszerre két karaktert is irányítsatok, még változatosabbá téve ezzel a játékot, kipróbálva különböző foglalkozások "kombózását".

 

A játékhoz számos kiegészítő jelent meg, amik ugyan még csak angolul érhetőek el, de mindegyik tökéletesen passzol ehhez a kiadáshoz, és a nagy részükhöz már elérhető a neten magyar fordítás, de egyébként sem kifejezetten nyelvfüggő játék. Ha a szabályok és a karakterek képességei mindenki számára érthetőek, a továbbiakban kis túlzással nyelvfüggetlen a játék. A kiegészítők tovább színesítik a játékot laborral, petricsészékkel, és akár már többen is játszhatjátok a küldetést, akár csapatokat alkotva egymás elleni játékra is lehetőséget adnak. A bioterrorista bőrébe bújva pedig teljesen ellentétes szerepet is játszhatunk, egyedül a többiek ellen. Ha még ez sem lenne elég, a netről már magyar nyelvű küldetéseket is letölthetünk, amik kész helyzet elé állítanak minket, amit konkrét karakterekkel, konkrét idő alatt kell megoldanunk - ami a játék újrajátszhatóságát (hiszen nincs két ugyanolyan parti) még tovább növeli.

Összességében a játék igazi ereje mégis a hangulatában van. Abban, ahogy a játékosok maximálisan bele tudják élni magukat a szerepükbe, azáltal, hogy a játék remek atmoszférát teremt, hogy elhiteti, hogy mi most csakugyan együtt jól megmentjük a világot. És bár a vírusok megfékezése lenne a cél, miközben ezzel foglalatoskodunk, maga a játék bizony szépen megfertőz minket…

Értékelések átlaga 


(4.8)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 112 Gyakorlott játékosoknak 111 Euro gémereknek 36 Ameri gémereknek 8 Egyedül 7 Ketten 87 Családdal 148 Partijátéknak 72
81% (178)
18% (39)
1% (3)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 220)
További oldalak:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. ...
 21. 22
Egyik legjobb

Tamás | 2020. február 15.

Az egyik legjobb játék, kifejezetten pozitív, hogy jó pár próba kellett, hogy megverjük a játékot
Kooperatív játék kezdőknek és középhaladóknak

Ádám | 2020. február 12.

Nagyon szórakoztató.
Az elején nehéznek tűnt, de most már a legnehezebb szint is kevés.
Témájában is nyerő, mert vírustól megmenteni a világot élvezetes :)
Szuper

Ákos | 2020. január 20.

Nagyon jó együttműködésen alapuló társasjáték. Egyedül is próbáltam, tökéletesen működik.
Kiváló kóperatív játék.

Máté | 2019. december 17.

Kiváló kis társasjáték, mely 2-3 játék alatt kiválóan elsajátítható. Ezen felül hosszú időn keresztül változatos szórakozást tud nyújtani. A társaság ügyességétől függően, a nehézségi szint is jól alakítható.
Klasszikus kooperációs

Amy | 2019. december 6.

Nem kezdő társasjátékosoknak ajánlanám, de mint kooperációs game, egy játék után már átláthatóbbá válik. Jól átgondolt játék, jó szerepekkel :)
Kooperatív

Balázs | 2019. december 6.

Remek játék, az elején kicst kusza a szabálykönyv, de az első kör után már minden világos. Izgalmas és élménydús. Csak ajánlani tudom.
Kooperációs játék kezdőknek is

Kornélia | 2019. november 29.

Első igazi Kooperatív játék,amihez szerencsém volt,és azóta is nagy kedvencem.Ne lepődj meg,ha elsőre nem megy a világ megmentése, lehet másodikra sem. Ha sikerül egy társasággal összeszokni,és jól szerepeket választani/húzni jó játékban lesz részed.
Árazását tekintve sem rugaszkodott el a valóságtól, játék kidolgozása,grafikája is szép.
Kiegészítők és Legacy játékokat már tovább vissz gémerek világába.
Könnyed kooperítív

Renáta | 2019. november 19.

Kezdő szintű kooperatív játék, könnyen sikerélményhez juttat, ezen felül izgalmas témán vezet végig.
Ajánlom könnyed kikapcsolódásnak.
Izgalmas kooperatív társas

Anna | 2019. november 12.

Izgalmas kooperatív társasjáték, ahol együtt dolgozik mindenki. 2 ember is jól tud vele játszani, de 3-4 emberrel izgalmasabb. Sok függ attól, hogy milyen karakterek kerulnek be a játékba. Egy idő után rá lehet érezni a jó stratégiákra, szerencsére lehet nehezíteni a játékot, így sokáig izgalmas marad.
Mindenkinek

Zsófia | 2019. november 10.

Az első kooperatív társasjáték, amivel játszottam. Elsőre nagyon szkeptikusan álltam hozzá, sok szabály, vírusos téma sem vonzott, aztán szép lassan megértettem és teljesen magába szívott. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Igaz, az elején sok idő elmegy a szabályok megértésére, de teljes mértékben megéri, kivitelezés is kiváló.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

Pandemic játékcsalád