Pandemic

Normál ár: 9 990 Ft


A Te árad: 9 491 Ft

Értékelés: 
(4.8)
Megvan bennetek minden, ami az emberiség megmentéséhez kell? Egy járványelhárító csapat szakképzett tagjaiként kell felfedeznetek a tomboló halálos járványok ellenszérumait, még mielőtt azok világszerte elterjednének.
Neked és a csapat tagjainak a világot bejárva kell harcolnotok a fertőzéssel, és meg kell találnotok az ellenszerhez szükséges anyagokat. Saját szakértelmeteket latba vetve kell összedolgoznotok a siker érdekében. Az óra ketyeg, a betegségek világméretű járványok révén terjednek.
Meg tudjátok találni mind a négy ellenszert még időben? Az emberiség sorsa a ti kezetekben van!
Pandemic - Élet az örökség előtt…

Az elmúlt hetekben mástól sem volt hangos a társasjátékokkal foglalkozó oldalak többsége, mint a 2015-ös év sikerjátékától, a Pandemic: Legacytől és a trónkövetelésétől a BoardGameGeek összesített listáján. Nem véletlen, hogy a játékot a kezdetektől hatalmas érdeklődés övezte, hiszen a 2008-ban megjelent kooperációs játék, a Pandemic és számos kiegészítője olyan utat taposott ki neki, ami egészen egyedülálló a társasjátékok között.

Már a megjelenése évében számtalan díjra jelölték Matt Leacock világmegmentős játékát, aminek jókora részét be is zsebelte, de az érdeklődés a Pandemic játékok iránt azóta sem hagyott alább. Ezt jól mutatja, hogy a BoardGameGeek összesített listáján 7,66-al a 47., így stabilan tartva magát az első 50-ben, továbbá 2014-ben, a Gémklub jóvoltából immáron második kiadását élte meg, majd 2015-ben az év játéka díjra is jelölték Magyarországon. Feltehetően ezért gémklubos madarak azt csiripelik, hogy 2016-ban érkezik a Pandemic első kiegészítője, az On the Brink és az új teljes játék, a Pandemic: Legacy is magyar nyelven.

A 2014-es Pandemicben a sztori nem változott. Ahogy az eredeti, úgy az új kiadásban is a játékosok célja az, hogy együttműködve, egymást segítve megmentsék a világot a globális pusztulástól, amibe egyből négy vírus taszítaná az emberiséget. Ehhez nem kell mást tenniük, mint a játék kezdetén kapott (sorsolt vagy választott) karaktereik foglalkozásuk nyújtotta képességét megfelelően kihasználva és kombinálva úgy összedolgozni, hogy végül megfékezzék a járványt és kifejlesszék az ellenszert. Izgalmasan hangzik? Persze! Egyszerű lesz? Aligha…

 

Az új kiadás is teljesen magyar nyelvű, de számos újításon esett át, ami mind-mind még jobbá tette, az amúgy is zseniális játékot. Először is kapott egy teljes re-designt, rendkívül tetszetős, modern grafikával látták el. Az alkatrészek az angol kiadástól eltérően teljesen műanyagok, ami egyfelől tartóssá teszi őket, másfelől pedig baromi jól néznek ki, a víruskockák és a vakcinák egyaránt, ami nagyon hangulatossá teszi az egészet. Az új kiadásban kapunk két új karaktert, így már összesen 7-ből választhatunk a játék kezdetén, az orvos, a műveleti tiszt, a készenléti elemző, a diszpécser, a kutató, a mikrobiológus, és a karanténspecialista személyében. Már csak egy vírusirtó hiányzik (haha). Ezeken felül még található a dobozban kicsivel több mint 100 kártya (fertőzés- és játékoskártyák) plusz az igazán impozánsra sikerült játéktábla. No, meg a teljes magyar szabály, ami 8 oldalon keresztül, példákkal illusztrálva vezet be a játékba, tehát nem kell órákat tölteni szabályértelmezéssel. Maga a doboz kialakítása is hatékony, minden remekül elfér benne, a lapok akár kártyavédőzve is, szóval tényleg nagyon rendben van az egész.

Kooperatív játék lévén szó, fontos, hogy a játékosok ténylegesen együtt tudjanak működni, jól kommunikáljanak egymással, mert ha mindenki csak a maga feje után megy, gyakorlatilag borítékolható a vereség. Persze az is meg tudja ölni a játék hangulatát, ha van egy "alfa játékos", aki mindenki helyett dönteni akar és ráerőlteti másokra az akaratát. Családi játékként és gémer játékként egyaránt ideális. Egyrészt családi játékként, mert a közös győzelem/vereség ténye gyakorlatilag kizárja a sértődésfaktort, a részletgazdag játéktáblának köszönhetően akár tanulhat is belőle a fiatalabb generáció (melyik város hol található), vagy akár érveléstechnikát bizonyos döntések mellett vagy épp ellen. Másrészt gémer játékként az előre gondolkodás szükségszerűsége miatt komoly mélysége van a játéknak, és bár van némi szerencsefaktor, tekintve, hogy az újra és újra körönként felfedett kártyák befolyásolják, hogy épp hol üti fel a fejét a vírus, megfelelő stratégiával, a karakterek adta lehetőségek maximális kihasználásával orvosolható a probléma. A játék adta lehetőség, miszerint tudjátok nehezíteni és könnyíteni a játékot a járványkártyák számával, abszolút korosztály- és társasjátékjártasság-függetlenné teszi a játékot, hiszen mindig az aktuális csapatra szabhatjátok a nehézséget. A dobozon lévő "8 éves kortól" jelzés abszolút reális, a 45 perces játékidő már véleményes, inkább 1 órát mondanék. A játékot 2-4 fő játszhatja, de ha csak ketten vagytok, adott a lehetőség, hogy akár egyszerre két karaktert is irányítsatok, még változatosabbá téve ezzel a játékot, kipróbálva különböző foglalkozások "kombózását".

 

A játékhoz számos kiegészítő jelent meg, amik ugyan még csak angolul érhetőek el, de mindegyik tökéletesen passzol ehhez a kiadáshoz, és a nagy részükhöz már elérhető a neten magyar fordítás, de egyébként sem kifejezetten nyelvfüggő játék. Ha a szabályok és a karakterek képességei mindenki számára érthetőek, a továbbiakban kis túlzással nyelvfüggetlen a játék. A kiegészítők tovább színesítik a játékot laborral, petricsészékkel, és akár már többen is játszhatjátok a küldetést, akár csapatokat alkotva egymás elleni játékra is lehetőséget adnak. A bioterrorista bőrébe bújva pedig teljesen ellentétes szerepet is játszhatunk, egyedül a többiek ellen. Ha még ez sem lenne elég, a netről már magyar nyelvű küldetéseket is letölthetünk, amik kész helyzet elé állítanak minket, amit konkrét karakterekkel, konkrét idő alatt kell megoldanunk - ami a játék újrajátszhatóságát (hiszen nincs két ugyanolyan parti) még tovább növeli.

Összességében a játék igazi ereje mégis a hangulatában van. Abban, ahogy a játékosok maximálisan bele tudják élni magukat a szerepükbe, azáltal, hogy a játék remek atmoszférát teremt, hogy elhiteti, hogy mi most csakugyan együtt jól megmentjük a világot. És bár a vírusok megfékezése lenne a cél, miközben ezzel foglalatoskodunk, maga a játék bizony szépen megfertőz minket…

Értékelések átlaga 


(4.8)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 120 Gyakorlott játékosoknak 116 Euro gémereknek 38 Ameri gémereknek 9 Egyedül 8 Ketten 94 Családdal 155 Partijátéknak 75
81% (189)
18% (41)
1% (3)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 233)
További oldalak:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. ...
 22. 24
Első játékunk

Attial | 2020. május 27.

Kezdők vagyunk! Nagyon szeretjük, fantasztikus játék egyszerű szabályokkal!
Eggyik kedvenc játékom

illés | 2020. május 21.

Nagyszerű játék. Nagyszerű hogy nagyon egyszerű mégis hatalmas mélységei vannak. A kiegészítők is nagyszerűek, nem kötelező, de ha valakinek bejön a játék ajánlott.
Nem gyerekjatek, de most szezonja van.

Csaba | 2020. május 15.

Evekkel ezelott vettuk a jatekot es nagyon elvezzuk. Idonkent elokerul es jo lehet vele stresszelni a csapatot. Kis gyerekekkel nem lehet jatszani sztem, de egy nyar esti borozgatas mellett kicsit kooperalni mindig jol esik az embernek. Szuper jatekrendszer. Tobb kiegeszito is van hozza.
Izgalmas

Attila | 2020. május 13.

Szerintem könnyen megtanulhatóak az alapok, de ennek ellenére megfelelően összetett. Nagyon izgalmas 1-1 kör és még akkor is van sikerélmény, ha végül nem sikerül nyerni. Ketten szoktunk vele játszani, két fővel is izgalmas
Koronavírus kieg?

Ádám | 2020. május 5.

A játék az egyszerűsége miatt nagyszerű. Szerintem kb. 30perc alatt játszunk le párommal egy kört, és ez alatt zajlanak az események rendesen, szóval igazán pörgős a játékmenet. Hamar gondolkodóba is estünk, hogy beszerezzük a kiegészítőket, aztán rájöttünk, hogy nem ad hozzá annyit, hogy megérje. Igazából az alapjáték bőven nyújt elég újrajátszási lehetőséget, hisz elég random sikeredik minden újabb kör, hol legyőzve a vírust, hol pedig kiírtva a bolygót XD
Már várom a "Müller Cecília" típusú promo kártyákat :P

Csak azért adok 4 csillagot, mert ez nem annyira az én világom.
Szuper!

Máté | 2020. április 29.

Párommal most kezdünk bele csöppenni a társasjátékok világába. Az első vételek között szerepelt ez a játék. Ár-érték arányban kiváló. Kezdésnek pont elég kihívást tartalmaz.
Igazán izgalmas

Martina | 2020. április 18.

Férjemnek vettem Karácsonyra ajándékba. Nagyon izgalmas játék. Megvesszük a többit is ebben biztos vagyok.
Nem rossz!

Ágnes | 2020. április 15.

Amikor kibontottuk a játékot, kb egy óráig nem tudtunk mit kezdeni vele, annyira bonyolult a leírása. Néhány video megtekintése után már minden ment, mint a karikacsapás! Nagyon jó kooperációs játék, bár már sokszor játszottunk, többször sikerült kipusztítani a lakosságot, mint nyerni :D
Szuper játék

Sz | 2020. április 7.

Szuper kooperációs játék, ami több újrajátszás után is izgalmas. Ár-érték aránya kiváló.
Vírus coop

Ádám | 2020. március 31.

Az első kooperatív társasjátékom, el is buktuk az első menetet, de ettől csak méginkább elmerültünk a játékban. Az összes vereség egy tanulási lehetőség.
A játék lehet könnyű és nehéz a járvány kártyák és a játékosok mennyiségétől függően, az eltérő karakterek teszik változatossá és újrajátszhatóvá.
Ár szempontjából kifejezetten jó, szépen kidolgozott játék, csak ajánlani tudom.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

Pandemic játékcsalád