Pandemic

  Normál ár: 9 990 Ft

  A Te árad: 9 490 Ft

  Értékelés:  (4.8)
  Megvan bennetek minden, ami az emberiség megmentéséhez kell? Egy járványelhárító csapat szakképzett tagjaiként kell felfedeznetek a tomboló halálos járványok ellenszérumait, még mielőtt azok világszerte elterjednének.
  Neked és a csapat tagjainak a világot bejárva kell harcolnotok a fertőzéssel, és meg kell találnotok az ellenszerhez szükséges anyagokat. Saját szakértelmeteket latba vetve kell összedolgoznotok a siker érdekében. Az óra ketyeg, a betegségek világméretű járványok révén terjednek.
  Meg tudjátok találni mind a négy ellenszert még időben? Az emberiség sorsa a ti kezetekben van!
  Pandemic - Élet az örökség előtt…

  Az elmúlt hetekben mástól sem volt hangos a társasjátékokkal foglalkozó oldalak többsége, mint a 2015-ös év sikerjátékától, a Pandemic: Legacytől és a trónkövetelésétől a BoardGameGeek összesített listáján. Nem véletlen, hogy a játékot a kezdetektől hatalmas érdeklődés övezte, hiszen a 2008-ban megjelent kooperációs játék, a Pandemic és számos kiegészítője olyan utat taposott ki neki, ami egészen egyedülálló a társasjátékok között.

  Már a megjelenése évében számtalan díjra jelölték Matt Leacock világmegmentős játékát, aminek jókora részét be is zsebelte, de az érdeklődés a Pandemic játékok iránt azóta sem hagyott alább. Ezt jól mutatja, hogy a BoardGameGeek összesített listáján 7,66-al a 47., így stabilan tartva magát az első 50-ben, továbbá 2014-ben, a Gémklub jóvoltából immáron második kiadását élte meg, majd 2015-ben az év játéka díjra is jelölték Magyarországon. Feltehetően ezért gémklubos madarak azt csiripelik, hogy 2016-ban érkezik a Pandemic első kiegészítője, az On the Brink és az új teljes játék, a Pandemic: Legacy is magyar nyelven.

  A 2014-es Pandemicben a sztori nem változott. Ahogy az eredeti, úgy az új kiadásban is a játékosok célja az, hogy együttműködve, egymást segítve megmentsék a világot a globális pusztulástól, amibe egyből négy vírus taszítaná az emberiséget. Ehhez nem kell mást tenniük, mint a játék kezdetén kapott (sorsolt vagy választott) karaktereik foglalkozásuk nyújtotta képességét megfelelően kihasználva és kombinálva úgy összedolgozni, hogy végül megfékezzék a járványt és kifejlesszék az ellenszert. Izgalmasan hangzik? Persze! Egyszerű lesz? Aligha…

   

  Az új kiadás is teljesen magyar nyelvű, de számos újításon esett át, ami mind-mind még jobbá tette, az amúgy is zseniális játékot. Először is kapott egy teljes re-designt, rendkívül tetszetős, modern grafikával látták el. Az alkatrészek az angol kiadástól eltérően teljesen műanyagok, ami egyfelől tartóssá teszi őket, másfelől pedig baromi jól néznek ki, a víruskockák és a vakcinák egyaránt, ami nagyon hangulatossá teszi az egészet. Az új kiadásban kapunk két új karaktert, így már összesen 7-ből választhatunk a játék kezdetén, az orvos, a műveleti tiszt, a készenléti elemző, a diszpécser, a kutató, a mikrobiológus, és a karanténspecialista személyében. Már csak egy vírusirtó hiányzik (haha). Ezeken felül még található a dobozban kicsivel több mint 100 kártya (fertőzés- és játékoskártyák) plusz az igazán impozánsra sikerült játéktábla. No, meg a teljes magyar szabály, ami 8 oldalon keresztül, példákkal illusztrálva vezet be a játékba, tehát nem kell órákat tölteni szabályértelmezéssel. Maga a doboz kialakítása is hatékony, minden remekül elfér benne, a lapok akár kártyavédőzve is, szóval tényleg nagyon rendben van az egész.

  Kooperatív játék lévén szó, fontos, hogy a játékosok ténylegesen együtt tudjanak működni, jól kommunikáljanak egymással, mert ha mindenki csak a maga feje után megy, gyakorlatilag borítékolható a vereség. Persze az is meg tudja ölni a játék hangulatát, ha van egy "alfa játékos", aki mindenki helyett dönteni akar és ráerőlteti másokra az akaratát. Családi játékként és gémer játékként egyaránt ideális. Egyrészt családi játékként, mert a közös győzelem/vereség ténye gyakorlatilag kizárja a sértődésfaktort, a részletgazdag játéktáblának köszönhetően akár tanulhat is belőle a fiatalabb generáció (melyik város hol található), vagy akár érveléstechnikát bizonyos döntések mellett vagy épp ellen. Másrészt gémer játékként az előre gondolkodás szükségszerűsége miatt komoly mélysége van a játéknak, és bár van némi szerencsefaktor, tekintve, hogy az újra és újra körönként felfedett kártyák befolyásolják, hogy épp hol üti fel a fejét a vírus, megfelelő stratégiával, a karakterek adta lehetőségek maximális kihasználásával orvosolható a probléma. A játék adta lehetőség, miszerint tudjátok nehezíteni és könnyíteni a játékot a járványkártyák számával, abszolút korosztály- és társasjátékjártasság-függetlenné teszi a játékot, hiszen mindig az aktuális csapatra szabhatjátok a nehézséget. A dobozon lévő "8 éves kortól" jelzés abszolút reális, a 45 perces játékidő már véleményes, inkább 1 órát mondanék. A játékot 2-4 fő játszhatja, de ha csak ketten vagytok, adott a lehetőség, hogy akár egyszerre két karaktert is irányítsatok, még változatosabbá téve ezzel a játékot, kipróbálva különböző foglalkozások "kombózását".

   

  A játékhoz számos kiegészítő jelent meg, amik ugyan még csak angolul érhetőek el, de mindegyik tökéletesen passzol ehhez a kiadáshoz, és a nagy részükhöz már elérhető a neten magyar fordítás, de egyébként sem kifejezetten nyelvfüggő játék. Ha a szabályok és a karakterek képességei mindenki számára érthetőek, a továbbiakban kis túlzással nyelvfüggetlen a játék. A kiegészítők tovább színesítik a játékot laborral, petricsészékkel, és akár már többen is játszhatjátok a küldetést, akár csapatokat alkotva egymás elleni játékra is lehetőséget adnak. A bioterrorista bőrébe bújva pedig teljesen ellentétes szerepet is játszhatunk, egyedül a többiek ellen. Ha még ez sem lenne elég, a netről már magyar nyelvű küldetéseket is letölthetünk, amik kész helyzet elé állítanak minket, amit konkrét karakterekkel, konkrét idő alatt kell megoldanunk - ami a játék újrajátszhatóságát (hiszen nincs két ugyanolyan parti) még tovább növeli.

  Összességében a játék igazi ereje mégis a hangulatában van. Abban, ahogy a játékosok maximálisan bele tudják élni magukat a szerepükbe, azáltal, hogy a játék remek atmoszférát teremt, hogy elhiteti, hogy mi most csakugyan együtt jól megmentjük a világot. És bár a vírusok megfékezése lenne a cél, miközben ezzel foglalatoskodunk, maga a játék bizony szépen megfertőz minket…

  Értékelések átlaga 


  (4.8)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 71 Gyakorlott játékosoknak 76 Euro gémereknek 28 Ameri gémereknek 6 Egyedül 5 Ketten 59 Családdal 98 Partijátéknak 45
  79% (120)
  20% (30)
  1% (2)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 152)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 16
  Meg tudjátok menteni a világot?

  Dániel | 2018. április 15.

  A Tiltott Sziget és a Tiltott Sivatag után úgy éreztük, hogy eljött az ideje annak, hogy mi is kipróbáljuk ezt a gyöngyszemet. Nagyon jó választás volt. Akár ketten is teljesíthető, a fokozatot be lehet állítani tetszés szerint (4-6 járvány kártya). Bár legelső játéknak nem ajánlanám (arra ott van a Tiltott Sziget), ez egy nagyon jó, ha nem a legjobb ko-operatív társasjáték. Mindenkinek ajánlom.
  Vírusra fel!

  Imre | 2018. április 12.

  A játék összetett, viszont a játékszabály érthetően van leírva, kellően részletes. Az újrajátszhatóság igen magas. A szerencse jól jön a játékhoz. A kiegészítőkkel még élvezhetőbb és kombinálhatóbb. Csak ajánlani tudom. Nagyon kooperatív játék.
  Imádjuk!

  Zoltán | 2018. április 11.

  Először nagyobb társasággal izgatottan próbáltuk ki, mivel a digitális formáját is nagyon szeretjük. Rögtön megtetszett ez a hangulatos, az ehhez igazodó dizájnnal ellátott játék, így eldöntöttük, hogy megszerezzük magunknak is. Két héttel ezelőtt vásároltuk meg és rögtön azon a hétvégén össze is ültünk játszani. Mivel a tapasztalat alapján úgy gondoltuk megy ez már nekünk, rögtön a legnehezebb szintet választottuk. Aztán 30 perc múlva visszatértünk az alap szinthez egy új körben, mert nagyon csúnyán kikaptunk. :-)
  Aznap még vagy 8 játékot játszottunk le, az utolsó 4-et már kettesben és elégedetten, igazi élményekkel gazdagon tettük el, hogy majd ismét elővegyük :)
  Mindenkinek ajánlom, aki szereti a kooperatív, stratégiai játékokat és az izgalmas, összetett játékot, ahol mindig ott lebeg a vereség pallosának éle a fejük felett.
  Nagyon jó

  Péter | 2018. április 10.

  jó kis összedolgozós játék, végig jol kell taktikázni különben a vírus bekebelez .
  Vírusok mindenfelé

  Péter | 2018. április 7.

  Remek együttműködős társas, nem sok és nem bonyolult szabályokkal. A köröd azzal kezdődik, hogy elhasználod a 4 akciópontodat különböző feladatokra. Ilyenek a mozgás, a víruskockák levétele, kutatóállomások építése, ellenszer fejlesztése. Aztán két lapot húzol a játékos kártyákból, ami ha város, a kezedbe veszed és gyűjtöd, vagy ha járvány, akkor végrehajtod. Majd a fertőzöttségi szinthez mérten fertőzéskártyákat is húzol, amikkel tovább terjeszted a betegségeket. Akkor győztök, ha mind a 4 ellenszert kifejlesztitek (nem kell az összes víruskockát eltüntetni a tábláról). Az ellenszer kifejlesztéséhez az adott színű vírusból 5 azonos színű játékos kártyát kell eljuttatni egy kutatóállomásra. Feleségemmel ez volt ez első közös társasunk mondván, hogy itt vagy egyszerre nyerünk, vagy egyszerre vesztünk. Elég feszült tud lenni a játék, amikor már csak egy ellenszer hiányzik, de már nyakig ültök a betegségekben és izgultok, hogy mikor bukkan fel egy újabb járvány kártya.
  Ketten a világ mellett

  Tímea | 2018. március 31.

  Ketten szoktunk vele játszani, szuper kooperációs játék. A legelső játékra azért szánni kell valamivel több mint egy órát, nagyon sok mindenre figyelni kell. Minimális szerencse játszik a játékban, jól megfontolt lépésekkel lehet nyerni. Iszonyatosan be tud szippantani, én el tudom veszteni az időérzékem közben. Maximum 4 fős játék, nagyobb társaságba nem ideális.
  Izgalmas és változatos

  János | 2018. március 30.

  Az első kooperatív játékom. Bárkivel játszottuk mindenkinek elnyerte elsőre a tetszését. A játékszabályok egyszerűek, ettől függetlenül a játék kegyetlenül meg tud szivatni. Ketten és többen is jó játszani. Bár véleményem szerint ketten könnyebb a játék mint 4-en, de élvezetes mindenféleképpen.
  Mindenkinek tudom ajánlani!
  Találd meg az ellenszert

  n3o | 2018. március 27.

  Nagyon jó kooperációs társasjáték, akár ketten, akár négyen. Gyorsan, és könnyen megtanulható, viszont nagyon össze kell dolgozni, hogy megnyerjük a harcot a vírusok ellen. Sok múlik azon, hogy melyik karakterrel játszunk. Kb a játék felétől nagyon izgalmassá kezd válni, főleg ha többen játszunk, itt már jól át kell gondolni a lépéseket.
  Egy kicsit tapasztaltabb játékosoknak ajánlanom inkább, mert elsőre nem olyan könnyű nyerni még a legkönnyebb szinten sem.
  Függőséget okoz

  Krisztina | 2018. március 25.

  Csodálatos társasjáték! Nagyon sokat játszunk vele, alig bírjuk abbahagyni. Minden játék új, izgalmas és nem lehet àltalános győzelmi stratégiát kialakítani benne, ezáltal sokadszorra is izgalmas. Ketten és többen is nagyon jó játszani, rengeteg kombináció létezik a különböző szereplőktől és a nehézségi szintektől függően. Mivel kooperációs játék, ezért nagyon jól összehozza a játékosokat.
  Ha igazi kihívást keresel!

  Bálint | 2018. március 21.

  Nem hittem volna, hogy egy társasjáték ilyen feszült hangulatot tud generálni! Azt kell mondanom, hogy ez egy minden ízében zseniális játék! Végig nagy odafigyelést és a játszótársak közti kommunikációt igényel, így abszolút kezdőknek nem ajánlom, mert a sok vereség letörheti a lelkesedést.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

  Pandemic játékcsalád