Pandemic

  Normál ár: 9 990 Ft

  A Te árad: 9 490 Ft

  Értékelés:  (4.8)
  Megvan bennetek minden, ami az emberiség megmentéséhez kell? Egy járványelhárító csapat szakképzett tagjaiként kell felfedeznetek a tomboló halálos járványok ellenszérumait, még mielőtt azok világszerte elterjednének.
  Neked és a csapat tagjainak a világot bejárva kell harcolnotok a fertőzéssel, és meg kell találnotok az ellenszerhez szükséges anyagokat. Saját szakértelmeteket latba vetve kell összedolgoznotok a siker érdekében. Az óra ketyeg, a betegségek világméretű járványok révén terjednek.
  Meg tudjátok találni mind a négy ellenszert még időben? Az emberiség sorsa a ti kezetekben van!
  Pandemic - Élet az örökség előtt…

  Az elmúlt hetekben mástól sem volt hangos a társasjátékokkal foglalkozó oldalak többsége, mint a 2015-ös év sikerjátékától, a Pandemic: Legacytől és a trónkövetelésétől a BoardGameGeek összesített listáján. Nem véletlen, hogy a játékot a kezdetektől hatalmas érdeklődés övezte, hiszen a 2008-ban megjelent kooperációs játék, a Pandemic és számos kiegészítője olyan utat taposott ki neki, ami egészen egyedülálló a társasjátékok között.

  Már a megjelenése évében számtalan díjra jelölték Matt Leacock világmegmentős játékát, aminek jókora részét be is zsebelte, de az érdeklődés a Pandemic játékok iránt azóta sem hagyott alább. Ezt jól mutatja, hogy a BoardGameGeek összesített listáján 7,66-al a 47., így stabilan tartva magát az első 50-ben, továbbá 2014-ben, a Gémklub jóvoltából immáron második kiadását élte meg, majd 2015-ben az év játéka díjra is jelölték Magyarországon. Feltehetően ezért gémklubos madarak azt csiripelik, hogy 2016-ban érkezik a Pandemic első kiegészítője, az On the Brink és az új teljes játék, a Pandemic: Legacy is magyar nyelven.

  A 2014-es Pandemicben a sztori nem változott. Ahogy az eredeti, úgy az új kiadásban is a játékosok célja az, hogy együttműködve, egymást segítve megmentsék a világot a globális pusztulástól, amibe egyből négy vírus taszítaná az emberiséget. Ehhez nem kell mást tenniük, mint a játék kezdetén kapott (sorsolt vagy választott) karaktereik foglalkozásuk nyújtotta képességét megfelelően kihasználva és kombinálva úgy összedolgozni, hogy végül megfékezzék a járványt és kifejlesszék az ellenszert. Izgalmasan hangzik? Persze! Egyszerű lesz? Aligha…

   

  Az új kiadás is teljesen magyar nyelvű, de számos újításon esett át, ami mind-mind még jobbá tette, az amúgy is zseniális játékot. Először is kapott egy teljes re-designt, rendkívül tetszetős, modern grafikával látták el. Az alkatrészek az angol kiadástól eltérően teljesen műanyagok, ami egyfelől tartóssá teszi őket, másfelől pedig baromi jól néznek ki, a víruskockák és a vakcinák egyaránt, ami nagyon hangulatossá teszi az egészet. Az új kiadásban kapunk két új karaktert, így már összesen 7-ből választhatunk a játék kezdetén, az orvos, a műveleti tiszt, a készenléti elemző, a diszpécser, a kutató, a mikrobiológus, és a karanténspecialista személyében. Már csak egy vírusirtó hiányzik (haha). Ezeken felül még található a dobozban kicsivel több mint 100 kártya (fertőzés- és játékoskártyák) plusz az igazán impozánsra sikerült játéktábla. No, meg a teljes magyar szabály, ami 8 oldalon keresztül, példákkal illusztrálva vezet be a játékba, tehát nem kell órákat tölteni szabályértelmezéssel. Maga a doboz kialakítása is hatékony, minden remekül elfér benne, a lapok akár kártyavédőzve is, szóval tényleg nagyon rendben van az egész.

  Kooperatív játék lévén szó, fontos, hogy a játékosok ténylegesen együtt tudjanak működni, jól kommunikáljanak egymással, mert ha mindenki csak a maga feje után megy, gyakorlatilag borítékolható a vereség. Persze az is meg tudja ölni a játék hangulatát, ha van egy "alfa játékos", aki mindenki helyett dönteni akar és ráerőlteti másokra az akaratát. Családi játékként és gémer játékként egyaránt ideális. Egyrészt családi játékként, mert a közös győzelem/vereség ténye gyakorlatilag kizárja a sértődésfaktort, a részletgazdag játéktáblának köszönhetően akár tanulhat is belőle a fiatalabb generáció (melyik város hol található), vagy akár érveléstechnikát bizonyos döntések mellett vagy épp ellen. Másrészt gémer játékként az előre gondolkodás szükségszerűsége miatt komoly mélysége van a játéknak, és bár van némi szerencsefaktor, tekintve, hogy az újra és újra körönként felfedett kártyák befolyásolják, hogy épp hol üti fel a fejét a vírus, megfelelő stratégiával, a karakterek adta lehetőségek maximális kihasználásával orvosolható a probléma. A játék adta lehetőség, miszerint tudjátok nehezíteni és könnyíteni a játékot a járványkártyák számával, abszolút korosztály- és társasjátékjártasság-függetlenné teszi a játékot, hiszen mindig az aktuális csapatra szabhatjátok a nehézséget. A dobozon lévő "8 éves kortól" jelzés abszolút reális, a 45 perces játékidő már véleményes, inkább 1 órát mondanék. A játékot 2-4 fő játszhatja, de ha csak ketten vagytok, adott a lehetőség, hogy akár egyszerre két karaktert is irányítsatok, még változatosabbá téve ezzel a játékot, kipróbálva különböző foglalkozások "kombózását".

   

  A játékhoz számos kiegészítő jelent meg, amik ugyan még csak angolul érhetőek el, de mindegyik tökéletesen passzol ehhez a kiadáshoz, és a nagy részükhöz már elérhető a neten magyar fordítás, de egyébként sem kifejezetten nyelvfüggő játék. Ha a szabályok és a karakterek képességei mindenki számára érthetőek, a továbbiakban kis túlzással nyelvfüggetlen a játék. A kiegészítők tovább színesítik a játékot laborral, petricsészékkel, és akár már többen is játszhatjátok a küldetést, akár csapatokat alkotva egymás elleni játékra is lehetőséget adnak. A bioterrorista bőrébe bújva pedig teljesen ellentétes szerepet is játszhatunk, egyedül a többiek ellen. Ha még ez sem lenne elég, a netről már magyar nyelvű küldetéseket is letölthetünk, amik kész helyzet elé állítanak minket, amit konkrét karakterekkel, konkrét idő alatt kell megoldanunk - ami a játék újrajátszhatóságát (hiszen nincs két ugyanolyan parti) még tovább növeli.

  Összességében a játék igazi ereje mégis a hangulatában van. Abban, ahogy a játékosok maximálisan bele tudják élni magukat a szerepükbe, azáltal, hogy a játék remek atmoszférát teremt, hogy elhiteti, hogy mi most csakugyan együtt jól megmentjük a világot. És bár a vírusok megfékezése lenne a cél, miközben ezzel foglalatoskodunk, maga a játék bizony szépen megfertőz minket…

  Értékelések átlaga 


  (4.8)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 56 Gyakorlott játékosoknak 57 Euro gémereknek 20 Egyedül 5 Ketten 39 Családdal 72 Partijátéknak 31
  77% (89)
  22% (25)
  2% (2)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 116)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 12
  Családi társas

  Markó | 2017. november 1.

  Viszonylag rövid, és könnyen tanulható. Kezdőknek is ideális.
  Megfertőz

  Csaba | 2017. október 31.

  A koop játékok prototípusa. Szerintem kihagyhatatlan minden alap tárasjátékgyűjteményből:
  Előnyei:
  -a legtöbb emberhez közeli izgalmas téma
  -a témához abszolút kapcsolódó játékmechanika, amely így teljesen intuitívvá teszi a játékmenetet
  -nagyon jól kigondolt izgalom és feszültség, az egész játékmenet úgy van kialakítva, hogy általában hajszálon (vagy inkább egy-két kártyán) múlik a siker és a bukás
  -nagyon jól kigondolt cselekvési (action allowance) rendszer
  -könnyen és gyorsan elsajátítható, túlbonyolításoktól mentes szabályok, amelyekkel még a társasozástól vonakodó embereket is meg lehet fűzni
  Hátrányok:
  -vannak jobb és kevésbé jó karakterkombinációk
  -nem küszöböli ki a domináns, "alfa-játékos problémát". Könnyen lehet, hogy egy dominánsabb játékos elkezdi irányítani az egész társaságot, és az egészből inkább egy egyszemélyes puzzle lesz. Ezt más, újabb coop játékok saját küldetéskártyákkal küszöbölik ki. Itt annyit lehet tenni, hogy a saját körében mindenki mondja el a maga ötleteit lépéseit, és csak utána lehessen hozzászólni.
  -az alapjátékot csak négyen játszhatják, a kiegészítők baromi drágák, és értelmetlen kacatok dobják meg az áraikat. Szívesen visszaadnám például az On the Brink petricsészéit cserébe némi árcsökkentésért.

  Itt kezdődött...

  Ferenc | 2017. október 21.

  ...aztán meglett a Pengeélen, a State of Emergency, és a Legacy.... Egyszer elkezditek, és nem lehet leállni! Amikor a munkahelyeden találsz egy Ho Shi Minh-ből érkezett kartont, és elküldöd üzenetben "Remélem nem fertőzött :D" - akkor szerintem nem kell többet mondani a játékról :)
  Pandemic

  Dávid | 2017. október 8.

  Nagyon izgalmas kooperatív játék, ami mindenkiből kihozza a legjobbat. A cél a föld megtisztítása a vírusoktól: együttműködve ki kell fejlesztenetek a földet "terrorizáló" 4 vírus ellenszerét, de mind az idő, mind pedig a szerencse ellenetek dolgozik. Kifejezetten izgalmas, a szerencsefaktornak nagy szerepe van, de inkább érdekfeszítő mint frusztráló. Nem könnyű játék (van állítható nehézsége), de egyáltalán nem unfair, illetve a sikertelenség oka nem feltétlenül a kártyák sorrendje miatt lehet. Nagyon fontos benne a kooperáció, kizárólag együtt van esélyetek nyerni, nem igazán működik az, hogy csak az egyik-másik játékos dominál, a többiek pedig "díszek" a táblán.

  Nagy újrajátszhatósági faktor van benne, a szabályok elsőre talán picit bonyolultnak tűnhetnek, de szerintem 10-15 perc alatt gond nélkül megtanulható, ajánlom, hogy közösen tanuljátok meg a játékot. Ha van egy összeszokott társaság, meleg szívvel ajánlom, a témát remekül ültették bele a játék mechanizmusaiba, egyáltalán nem bonyolult, de kellően nehéz társasjáték a Pandemic, amihez számtalan kiegészítő jelent már meg. Habár csak négyen lehet játszani, szerintem ketten is nagyon izgalmas, pároknak is erősen ajánlott!
  pandemic

  gergő | 2017. október 2.

  kellemesen passzol a játék témája a szabályokkal, bár eléggé nehéz, és talán frusztráló ahogy pillanatok alatt végig söpör a gyilkos kór. együtt működős játéknak nagyon jó.
  Függőség

  Judit | 2017. október 1.

  Egyszerűen imádjuk ezt a játékot. Nem lehet abba hagyni, igazi függőséget okoz. Sajnos elég bonyolult a játék szabály, ezért kap csak tőlem 4 csillagot. Egy ideje már játszom ezzel a játékkal, de sok minden néha még így se teljesen érthető a számomra. Szívesen megvenném hozzá a kiegészítőt (Pandemic-pengeélen), de túlságosan drágának találom úgy, hogy maga az alap játék se volt a legolcsóbb.
  Kooperációs játékok mintapéldánya

  Noly | 2017. augusztus 24.

  A kooperációs játékok mintapéldánya. Minden lépést megtervezünk közösen, a közjót tartva szem előtt :) A szabályok ismerete nagyon fontos, nem nevezném bonyolultnak, de azért elég aprólékos, sok játék után ivódik csak az ember fejébe. Az újrajátszhatósága jó, de csak akkor érdemes elővenni, ha a csapat minden tagja kapható a gondolkodásra :)
  szuper kooperatív játék

  Dávid | 2017. augusztus 23.

  Remek kis játék a Pandemic! Eddig nálam vezeti a toplistát.
  - Élvezhető időkeret (kb. 1 óra) alatt játszható. Gyakorlatilag a játékmenet mindig más.
  - Izgalmas, sokszor 1 kör alatt teljesen megváltozik a felállás, így folyamatosan újra kell tervezni a lépéseinket.
  - A szabályok könnyen értelmezhetőek, az új játékosok is néhány kör után önállóan tudnak játszani. Véleményem szerint az angol szabálykönyv letisztultabb és érthetőbb. Eddigi tapasztalataim alapján, ha fiatalabb korosztállyal játszunk (10-13 évesek), nekik először szokatlan volt, hogy ez egy kooperatív játék, nem az a lényeg, hogy ki szed le több víruskockát minél gyorsabban. :) Nagyon ügyes mechanizmus, hogy a járványkártyák számával be lehet állítani a játék nehézségét.
  - A játék egyébként ugyanúgy élvezhető 2 fővel is mint 4-el.
  A legjobb kooperatív játék

  Atilla | 2017. augusztus 22.

  Ez az első kooperatív társasjáték, amivel eddig játszottam, de biztos, hogy nem az utolsó. Nagyon tetszik ez a fajta játékmód, izgalmas és szuper kis játék, mindenkinek ajánlom.

  Á | 2017. augusztus 22.

  Nekem személy szerint nem lett a kedvencem, de a társaságunk többi tagja eléggé szereti, így játszottunk már párat. Mindenképpen előny, hogy ebben a játékban nem egymás ellen, hanem egymással karöltve küzdötök, emiatt ugye csapatépítésre tökéletes.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

  Pandemic játékcsalád