Pandemic

Normál ár: 9 990 Ft


A Te árad: 9 490 Ft

Értékelés: 
(4.8)
Megvan bennetek minden, ami az emberiség megmentéséhez kell? Egy járványelhárító csapat szakképzett tagjaiként kell felfedeznetek a tomboló halálos járványok ellenszérumait, még mielőtt azok világszerte elterjednének.
Neked és a csapat tagjainak a világot bejárva kell harcolnotok a fertőzéssel, és meg kell találnotok az ellenszerhez szükséges anyagokat. Saját szakértelmeteket latba vetve kell összedolgoznotok a siker érdekében. Az óra ketyeg, a betegségek világméretű járványok révén terjednek.
Meg tudjátok találni mind a négy ellenszert még időben? Az emberiség sorsa a ti kezetekben van!
Pandemic - Élet az örökség előtt…

Az elmúlt hetekben mástól sem volt hangos a társasjátékokkal foglalkozó oldalak többsége, mint a 2015-ös év sikerjátékától, a Pandemic: Legacytől és a trónkövetelésétől a BoardGameGeek összesített listáján. Nem véletlen, hogy a játékot a kezdetektől hatalmas érdeklődés övezte, hiszen a 2008-ban megjelent kooperációs játék, a Pandemic és számos kiegészítője olyan utat taposott ki neki, ami egészen egyedülálló a társasjátékok között.

Már a megjelenése évében számtalan díjra jelölték Matt Leacock világmegmentős játékát, aminek jókora részét be is zsebelte, de az érdeklődés a Pandemic játékok iránt azóta sem hagyott alább. Ezt jól mutatja, hogy a BoardGameGeek összesített listáján 7,66-al a 47., így stabilan tartva magát az első 50-ben, továbbá 2014-ben, a Gémklub jóvoltából immáron második kiadását élte meg, majd 2015-ben az év játéka díjra is jelölték Magyarországon. Feltehetően ezért gémklubos madarak azt csiripelik, hogy 2016-ban érkezik a Pandemic első kiegészítője, az On the Brink és az új teljes játék, a Pandemic: Legacy is magyar nyelven.

A 2014-es Pandemicben a sztori nem változott. Ahogy az eredeti, úgy az új kiadásban is a játékosok célja az, hogy együttműködve, egymást segítve megmentsék a világot a globális pusztulástól, amibe egyből négy vírus taszítaná az emberiséget. Ehhez nem kell mást tenniük, mint a játék kezdetén kapott (sorsolt vagy választott) karaktereik foglalkozásuk nyújtotta képességét megfelelően kihasználva és kombinálva úgy összedolgozni, hogy végül megfékezzék a járványt és kifejlesszék az ellenszert. Izgalmasan hangzik? Persze! Egyszerű lesz? Aligha…

 

Az új kiadás is teljesen magyar nyelvű, de számos újításon esett át, ami mind-mind még jobbá tette, az amúgy is zseniális játékot. Először is kapott egy teljes re-designt, rendkívül tetszetős, modern grafikával látták el. Az alkatrészek az angol kiadástól eltérően teljesen műanyagok, ami egyfelől tartóssá teszi őket, másfelől pedig baromi jól néznek ki, a víruskockák és a vakcinák egyaránt, ami nagyon hangulatossá teszi az egészet. Az új kiadásban kapunk két új karaktert, így már összesen 7-ből választhatunk a játék kezdetén, az orvos, a műveleti tiszt, a készenléti elemző, a diszpécser, a kutató, a mikrobiológus, és a karanténspecialista személyében. Már csak egy vírusirtó hiányzik (haha). Ezeken felül még található a dobozban kicsivel több mint 100 kártya (fertőzés- és játékoskártyák) plusz az igazán impozánsra sikerült játéktábla. No, meg a teljes magyar szabály, ami 8 oldalon keresztül, példákkal illusztrálva vezet be a játékba, tehát nem kell órákat tölteni szabályértelmezéssel. Maga a doboz kialakítása is hatékony, minden remekül elfér benne, a lapok akár kártyavédőzve is, szóval tényleg nagyon rendben van az egész.

Kooperatív játék lévén szó, fontos, hogy a játékosok ténylegesen együtt tudjanak működni, jól kommunikáljanak egymással, mert ha mindenki csak a maga feje után megy, gyakorlatilag borítékolható a vereség. Persze az is meg tudja ölni a játék hangulatát, ha van egy "alfa játékos", aki mindenki helyett dönteni akar és ráerőlteti másokra az akaratát. Családi játékként és gémer játékként egyaránt ideális. Egyrészt családi játékként, mert a közös győzelem/vereség ténye gyakorlatilag kizárja a sértődésfaktort, a részletgazdag játéktáblának köszönhetően akár tanulhat is belőle a fiatalabb generáció (melyik város hol található), vagy akár érveléstechnikát bizonyos döntések mellett vagy épp ellen. Másrészt gémer játékként az előre gondolkodás szükségszerűsége miatt komoly mélysége van a játéknak, és bár van némi szerencsefaktor, tekintve, hogy az újra és újra körönként felfedett kártyák befolyásolják, hogy épp hol üti fel a fejét a vírus, megfelelő stratégiával, a karakterek adta lehetőségek maximális kihasználásával orvosolható a probléma. A játék adta lehetőség, miszerint tudjátok nehezíteni és könnyíteni a játékot a járványkártyák számával, abszolút korosztály- és társasjátékjártasság-függetlenné teszi a játékot, hiszen mindig az aktuális csapatra szabhatjátok a nehézséget. A dobozon lévő "8 éves kortól" jelzés abszolút reális, a 45 perces játékidő már véleményes, inkább 1 órát mondanék. A játékot 2-4 fő játszhatja, de ha csak ketten vagytok, adott a lehetőség, hogy akár egyszerre két karaktert is irányítsatok, még változatosabbá téve ezzel a játékot, kipróbálva különböző foglalkozások "kombózását".

 

A játékhoz számos kiegészítő jelent meg, amik ugyan még csak angolul érhetőek el, de mindegyik tökéletesen passzol ehhez a kiadáshoz, és a nagy részükhöz már elérhető a neten magyar fordítás, de egyébként sem kifejezetten nyelvfüggő játék. Ha a szabályok és a karakterek képességei mindenki számára érthetőek, a továbbiakban kis túlzással nyelvfüggetlen a játék. A kiegészítők tovább színesítik a játékot laborral, petricsészékkel, és akár már többen is játszhatjátok a küldetést, akár csapatokat alkotva egymás elleni játékra is lehetőséget adnak. A bioterrorista bőrébe bújva pedig teljesen ellentétes szerepet is játszhatunk, egyedül a többiek ellen. Ha még ez sem lenne elég, a netről már magyar nyelvű küldetéseket is letölthetünk, amik kész helyzet elé állítanak minket, amit konkrét karakterekkel, konkrét idő alatt kell megoldanunk - ami a játék újrajátszhatóságát (hiszen nincs két ugyanolyan parti) még tovább növeli.

Összességében a játék igazi ereje mégis a hangulatában van. Abban, ahogy a játékosok maximálisan bele tudják élni magukat a szerepükbe, azáltal, hogy a játék remek atmoszférát teremt, hogy elhiteti, hogy mi most csakugyan együtt jól megmentjük a világot. És bár a vírusok megfékezése lenne a cél, miközben ezzel foglalatoskodunk, maga a játék bizony szépen megfertőz minket…

Értékelések átlaga 


(4.8)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 116 Gyakorlott játékosoknak 113 Euro gémereknek 37 Ameri gémereknek 9 Egyedül 7 Ketten 90 Családdal 151 Partijátéknak 73
81% (182)
17% (39)
1% (3)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 224)
További oldalak:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. ...
 21. 23
Vírus coop

Ádám | 2020. március 31.

Az első kooperatív társasjátékom, el is buktuk az első menetet, de ettől csak méginkább elmerültünk a játékban. Az összes vereség egy tanulási lehetőség.
A játék lehet könnyű és nehéz a járvány kártyák és a játékosok mennyiségétől függően, az eltérő karakterek teszik változatossá és újrajátszhatóvá.
Ár szempontjából kifejezetten jó, szépen kidolgozott játék, csak ajánlani tudom.
Mentsük meg a világot együtt!

Ádám | 2020. március 28.

Aktuális apokalipszisünkhöz kitűnően illik a tematika, de azon kívül is egy szórakoztató, jó újrajátszhatóságú kooperatív stratégiai játék. Ketten is teljesen jól működik, de 4-en talán még jobb. Partijátéknak szerintem kicsit túl gondolkodós lenne, de amúgy könnyen tanulható és nem bonyolult. A különböző szerepek minden játékost egyedi módon tesznek hasznossá a csapatban és mindenkinek érdemes észbentartani a következő lépéseire készülve, hogy ki hogy tud segíteni. Némi fantáziával visszaadja az érzést, hogy bejárjuk a világot és próbáljuk legyőzni a pusztító fenyegetéseket. Néha nagyon kevés választja el a győzelmet a vereségtől ami remekül fenntartja az izgalmat a játék során. Az egyetlen gyenge pont számomra hogy a dobozban kicsit ömlesztve vannak a dolgok, lehetnének szebb rendben is hogy mi hova kerül, de összességében nagyon jó vétel volt.
Ezzel indulj el

Donát | 2020. március 26.

Kezdő játékosoknak elsőre talán nehéz lehet, de higyjétek el, ennél csak bonyolultabb játékokkal fogtok találkozni, ha komoly hobbitokká válik a társasozás. A grafika szép, a téma remek és a játékmenet is élvezetes. Az elején nem könnyű nyerni, de szerencsére nincs vége akkor sem, amikor már kezd a játék túl könnyűvé válni. A rengeteg egyéb pandemic játék miatt kiváló ezzel elindulni, majd a a sok sok kiegészítővel folyamatosan növelhetjük a nehézséget és adhatunk újdonságokat a már megszokott recepthez. Kevés társas tudja ezt megtenni.
Bármikor

Krisztina | 2020. március 14.

Kooperatív játék. Vírusos időszak idejére is nagy élmény! A grafikája lehetne jobb is.
Egyik legjobb

Tamás | 2020. február 15.

Az egyik legjobb játék, kifejezetten pozitív, hogy jó pár próba kellett, hogy megverjük a játékot
Kooperatív játék kezdőknek és középhaladóknak

Ádám | 2020. február 12.

Nagyon szórakoztató.
Az elején nehéznek tűnt, de most már a legnehezebb szint is kevés.
Témájában is nyerő, mert vírustól megmenteni a világot élvezetes :)
Szuper

Ákos | 2020. január 20.

Nagyon jó együttműködésen alapuló társasjáték. Egyedül is próbáltam, tökéletesen működik.
Kiváló kóperatív játék.

Máté | 2019. december 17.

Kiváló kis társasjáték, mely 2-3 játék alatt kiválóan elsajátítható. Ezen felül hosszú időn keresztül változatos szórakozást tud nyújtani. A társaság ügyességétől függően, a nehézségi szint is jól alakítható.
Klasszikus kooperációs

Amy | 2019. december 6.

Nem kezdő társasjátékosoknak ajánlanám, de mint kooperációs game, egy játék után már átláthatóbbá válik. Jól átgondolt játék, jó szerepekkel :)
Kooperatív

Balázs | 2019. december 6.

Remek játék, az elején kicst kusza a szabálykönyv, de az első kör után már minden világos. Izgalmas és élménydús. Csak ajánlani tudom.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

Pandemic játékcsalád