Photosynthesis

Normál ár: 11 490 Ft

A Te árad: 10 916 Ft

Értékelés:  (4.5)
Minden fa felfelé törekszik, a fény felé - minél több fényt gyűjt be, annál többet fordíthat új magra vagy növekedésre!

Ebben a családi stratégiai játékban minden játékos egy fafajtát irányít, és igyekszik vele az erdő értékes közepe felé terjeszkedni. De közben figyelnie kell arra is, hogy fáit magasra növeszti, különben a vetélytársak a vándorló nap sugarait leárnyékolják, és arra is, hogy a gyűjtött fénypontokat időben újabb fák betartalékolására fordítják.

Erdőgazdálkodás - ne fázzunk, nem papír lesz belőle!

Egyre-másra születnek a meglepő ötletek, miket lehet társasjátékkal modellezni, de ritka az olyan jó hangulatú játék, mint aPhotosynthesis. Nem csak a "minik" látványosak benne: a szokásos, határozott játékosszín (kék-piros-zöld stb.) helyett 4 különböző árnyalatú (és formájú - köszönik a színvakok) fafajta különböző méretű makettjeit kapják kézhez a játékosok. Nem csak az egész játék zöld alaphangulata, patakkal szegélyezett erdőtáblája, leveles korongjai fogja meg a játékosokat. Ami igazán jópofa benne, az a mechanizmus egyediségét megadó, a táblát körbejáró napkorong-szelet.


Napfény járja át a szívem újra - új családi kedvenc (nem csak) a nyári napsütéshez

Ebben a játékban ugyanis a napkorong minden forduló után elindul, és hat forduló után ér a kiinduló pontjára. Mivel három teljes napkör a játék, így 18 fordulóban kell kitalálnunk- és számolnunk, melyik fánkat hova ültetjük, melyiket növesztjük nagyobbra, melyik hova vet magot (minél magasabb a fa, annál messzebbre teheti ezt), és mikor döntjük ki a legsudárabb egyedeket.

Photosynthesis


Eltakarják a napot, mert egy fejjel kisebb vagyok

Merthogy a játékban ezzel lehet pontot szerezni. Nem a növesztéssel, nem a terjeszkedéssel. A területfoglalás csak arról szól, hogy nem mindegy, melyik helyen döntjük ki a nagyra nőtt fánkat. Minél közelebb vagyunk a tisztás közepéhez - ráadásul minél hamarabb -, annál több pontért.
Persze se a mag szórása, se növesztés nincs ingyen. Gazdálkodnunk kell, méghozzá a fénypontokkal. Amiből annyit kapunk, ahány és amekkora fánk kap a fordulóban fényt. Mivel a nagyobb fák bizony árnyékot vetnek a kisebbekre. És az árnyék iránya persze (nap)fordulónként változik. Így annak az eldöntése, hova ültetünk és melyiket növesztjük, nem csak a középpont felé törekvésen múlik, hanem azon is, mikor és mennyi fénypontot akarunk később felhasználni (ill. adott körben gyűjteni).

Photosynthesis


Lassú tánc, lassú tánc, táncol a vadon

Vagyis mit kapunk? Egy olyan családi játékot, amelyben a fafajták irányító szellemei kénytelenek megtanulni tervezni, számolgatni - hacsak nem akarják, hogy a(z árnyékos) sarokba szoruljanak. Mondhatnánk egy stratégiai alapképzés, amely nagyjából egy óráig tart, ráadásul divatos, zöld köntösben. Persze gyors játékra senki ne számítson, hiszen okosan kell tervezni, számolgatni, de ez még illik is a tematikához. Végtére is a fák sosem tartoztak a fürge élőlények táborához.


Tíbaláj

Photosynthesis

 

Értékelések átlaga 


(4.5)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 6 Gyakorlott játékosoknak 5 Ketten 5 Családdal 8
77% (10)
8% (1)
8% (1)
8% (1)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 13)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
Csodaszép

Brigitta | 2019. március 27.

Mivel eleve szeretem a természetet, ez a játék egy felüdülés a játékpolcunkon. Már a dobozára is jól esik ránézni, maga az összerakott játék pedig csodálatos. ( Sajnos én is tapasztaltam azért, hogy a kis fák szétesnek.)
A játék igényli, hogy jó előre gondolkodjunk, stratégiai játékként kitűnő, ketten is élvezet vele játszani. Én csak ajánlani tudom a témája és a játékmenete is izgalmas.
felemás érzések

Loki | 2018. december 11.

A játék maga élvezetes, még ha a kategóriájában számomra nem is az év játéka. Ami miatt viszont inkább csalódott vagyok, az az alkotórészek minősége ahogy már előttem is írták. Társasoknál sokszor tapasztaltam, hogy ha Kínában gyártották, akkor kopik, szakad, azaz gyenge minőségű azokhoz képest, amiknél pl Németország van megjelölve gyártás helyeként, árban viszont nincs különbség. Sajnos, most nem ellenőriztem ezt a dobozon vásárlás előtt. Ha valakinek van egy Clank! és egy Ticket to Ride otthon, az összehasonlíthatja a kettőt és érteni fogja, hogy miről beszélek. Szóval ezért a 3 csillag, egyébként a játékélmény 4-es.
Erdőmenedzsment

Marcell | 2018. november 13.

Gyönyörű látványvilág, kemény taktikázás és emellett viszonylag pörgős játékmenet. Pontgyűjtögetős, faültetős helyenként egymást szivatós játék. Szeretjük, mert egyébként bármikor elővehető, tényleg igényli a taktikázást és a játékmenet is pörgős, könnyed és szerintem viszonylag könnyen tanulható, logikus szabályokra épít a játék.

Az egyetlen negatívum, hogy szerintem elképesztően gyenge a fák minősége. A kis fák illesztésénél annyira laza a kapcsolat, hogy szétperegnek, ragasztani kellett őket, illetve hiába nyomkodod ki akármilye óvatosan, itt-ott a vágás nincs befejezve, és ennek köszönhetően szétválnak a rétegek.. Emiatt csak 4 csillag.
Pompás

Mátyás | 2018. november 11.

Fantasztikus, magával ragadó, imádás a köbön! Mindenki játszon vele!
gyönyörű, igényes, élvezetes

András | 2018. október 12.

és a dobozban már magyar leírás volt!
Mesél az erdő

Miklos | 2018. szeptember 9.

Fantasztikusan gyönyörű társasjáték, mindenkinek ajánlom. A tábla, a fák, a játékostáblák (hátoldal olyan mint egy festmény). Egyedüli negatívum, hogy a kicsi fák néha könnyen szét tudnak csúszni, de ezt leszámítva csillagos ötös.

Ma próbáltuk ki (3-an), és rendkívül tetszett mindenkinek. A szabályokat nagyon könnyű megtanulni, ám a sokféle lehetőség, a "nap" (Föld) forgása miatti árnyékok és a korlátozott körök rendkívüli mélységet adnak a stratégáknak is :)
Magyar

Zoltán | 2018. augusztus 29.

Sziasztok, nekem már gyári (nem mellécsomagolt fekete-fehér A/4 félbehajtva) magyar játékszabállyal érkezett. Szerintem nyugodtan javítható a leírás ANGOL NYELVŰ, MAGYARRA (Oké a címe nem magyar:)). A szabályon kívül nincs benne semmi amit fordítani kellene. A játék gyönyörű, a játékszabály könnyen tanulható. A fa fajtákat elválasztó kartonra igazán nyomhattak volna valami grafikát, elég sivárul néz ki a szép fák mellett. Nálam a kis fenyőfa középső hullámos vágása nem mindig volt jó, így egy két fa könnyen szétesik.
Fának kéne lenni...

Ormay Tamás | 2018. június 12.

Nyugalmas, "fanövesztő" játék. Legjobb 4 fővel. Mi a youtuberól beraktunk egy "ambient forest sounds" videót a háttérbe, madárcsiripeléssel, kakukkal meg minden xD
Letölthető magyar szabály

Gémklub | 2018. március 8.

Kedves játékosok!
Időbe tellett, míg elkészült a fordítás, de már fel lett töltve a Photosynthesis magyar nyelvű játékszabálya.
Jó játékot kívánunk!
Iskolákba ideális

Gergő | 2018. január 30.

Gyerekekkel is könnyen játszható, fantasztikus kinézetű, és rendkívül stílusos játék!

Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!