Photosynthesis

Normál ár: 11 490 Ft


A Te árad: 10 916 Ft

Értékelés:  (4.5)
Minden fa felfelé törekszik, a fény felé - minél több fényt gyűjt be, annál többet fordíthat új magra vagy növekedésre!

Ebben a családi stratégiai játékban minden játékos egy fafajtát irányít, és igyekszik vele az erdő értékes közepe felé terjeszkedni. De közben figyelnie kell arra is, hogy fáit magasra növeszti, különben a vetélytársak a vándorló nap sugarait leárnyékolják, és arra is, hogy a gyűjtött fénypontokat időben újabb fák betartalékolására fordítják.

Erdőgazdálkodás - ne fázzunk, nem papír lesz belőle!

Egyre-másra születnek a meglepő ötletek, miket lehet társasjátékkal modellezni, de ritka az olyan jó hangulatú játék, mint aPhotosynthesis. Nem csak a "minik" látványosak benne: a szokásos, határozott játékosszín (kék-piros-zöld stb.) helyett 4 különböző árnyalatú (és formájú - köszönik a színvakok) fafajta különböző méretű makettjeit kapják kézhez a játékosok. Nem csak az egész játék zöld alaphangulata, patakkal szegélyezett erdőtáblája, leveles korongjai fogja meg a játékosokat. Ami igazán jópofa benne, az a mechanizmus egyediségét megadó, a táblát körbejáró napkorong-szelet.


Napfény járja át a szívem újra - új családi kedvenc (nem csak) a nyári napsütéshez

Ebben a játékban ugyanis a napkorong minden forduló után elindul, és hat forduló után ér a kiinduló pontjára. Mivel három teljes napkör a játék, így 18 fordulóban kell kitalálnunk- és számolnunk, melyik fánkat hova ültetjük, melyiket növesztjük nagyobbra, melyik hova vet magot (minél magasabb a fa, annál messzebbre teheti ezt), és mikor döntjük ki a legsudárabb egyedeket.

Photosynthesis


Eltakarják a napot, mert egy fejjel kisebb vagyok

Merthogy a játékban ezzel lehet pontot szerezni. Nem a növesztéssel, nem a terjeszkedéssel. A területfoglalás csak arról szól, hogy nem mindegy, melyik helyen döntjük ki a nagyra nőtt fánkat. Minél közelebb vagyunk a tisztás közepéhez - ráadásul minél hamarabb -, annál több pontért.
Persze se a mag szórása, se növesztés nincs ingyen. Gazdálkodnunk kell, méghozzá a fénypontokkal. Amiből annyit kapunk, ahány és amekkora fánk kap a fordulóban fényt. Mivel a nagyobb fák bizony árnyékot vetnek a kisebbekre. És az árnyék iránya persze (nap)fordulónként változik. Így annak az eldöntése, hova ültetünk és melyiket növesztjük, nem csak a középpont felé törekvésen múlik, hanem azon is, mikor és mennyi fénypontot akarunk később felhasználni (ill. adott körben gyűjteni).

Photosynthesis


Lassú tánc, lassú tánc, táncol a vadon

Vagyis mit kapunk? Egy olyan családi játékot, amelyben a fafajták irányító szellemei kénytelenek megtanulni tervezni, számolgatni - hacsak nem akarják, hogy a(z árnyékos) sarokba szoruljanak. Mondhatnánk egy stratégiai alapképzés, amely nagyjából egy óráig tart, ráadásul divatos, zöld köntösben. Persze gyors játékra senki ne számítson, hiszen okosan kell tervezni, számolgatni, de ez még illik is a tematikához. Végtére is a fák sosem tartoztak a fürge élőlények táborához.


Tíbaláj

Photosynthesis

 

Értékelések átlaga 


(4.5)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 6 Gyakorlott játékosoknak 6 Ketten 6 Családdal 9
76% (13)
6% (1)
12% (2)
6% (1)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 17)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
Ékkő

Soma | 2019. július 22.

Az előttem szóló pár kommentre is szeretnék reagálni: hogy fából lehettek volna az alkatrészek, azt nevetségesnek tartom, ha tisztában van az ember a játékkal, a játékszabállyal, le van írva, hogy ezek újrahasznosított anyagokból készültek, amivel a fákat védik. Nekem sok játék után sem koptak vészesen az alkatrészek, igaz nagyon vigyázunk is a játékainkra. Ha valaki aggódik miattuk egyébként, színtelen akril sprayvel könnyen védhetőek.
A ledes világítás semmit nem segítene, engem szerintem még zavarna is abban, hogy tisztán átlássam a pályát. Valóban, a napkorong grafikája elég bénácska, de legfeljebb másképp rajzolta(tta)m volna. Igen, lehet az áron hüledezni, mert nem a legolcsóbb, de bőven vannak ennél rosszabb ár-érték arányok.
Kezdőknek semmiképp sem ajánlanám, szerintem elég komoly stratégiai félabsztrakt játék
Nyugalmas izgalom

Tamás | 2019. július 19.

Tényleg szuper a design, látványos a játék.
2-3-4 fővel is remekül játszható, de minél több a játékos annál nehezebb taktikázni. Nem lehet úgy helyezkedni, hogy minden napállás jó legyen. :) 3-4 körrel mindig előre kell gondolkodni és okosan szórni a magokat, de még így is keresztülhúzhatja egy másik játékos a tervünket egy fanövesztéssel. :)
Viszonylag gyorsan játszható, nincs két ugyanolyan játék, könnyen tanulható.
Taktikázz, helyezkedj ügyesen!

Adim | 2019. május 8.

Robert, igaz, hogy aki el tudja foglalni a középső mezőt, az meg tudja ezzel szerezni a többinél néhány ponttal értékesebb pontozó korongot, azonban... nem véletlenül értékes az erdő mélye. Oda nehezebb eljutni, azt a fát árnyékolják le a legkönnyebben a többiek fái.
A Photosyntethis egy remek taktikai játék nagyon szép játékelemekkel, amiben ügyesen taktikázva, néhány körrel előre számolva igyekeznek a játékosok minél jobb pozícióba telepíteni a fáikat, és jó ritmusban növeszteni őket, hogy az ellenfél minél kevésbé árnyékolja le őket, a saját fáink viszont minél inkább elvegyék a többiek elől az éltető napfényt. A napfénypontból tudunk ugyanis gazdálkodni, újabb fákat venni, magot szórni, növekedni. Nekem kicsit lassú a játék, így inkább a bő egy órát közelíti meg a játékidő 4 főnél, de nagyon szép, ahogy egy erdő növekszik előttünk. Nagyon jó élményt nyújt vele minden parti.
Szép játék, gyenge minőség

Róbert | 2019. május 6.

Mint már előttem is leírták - erősen kifogásolható a fák minősége. Ennyi pénzért lehettek volna fából is. :) Esetleg egy ledes világítás is belefért volna a napot jelző nagy lap helyett. A doboz nagyon szép, egyből magára vonzotta a tekintetünket. A játékmenet is jó, de szerintem kicsit kiegyensúlyozatlan. Aki először befoglalja a középső mezőt, az egy picit előnyösebb helyzetbe kerül mint a többiek. Ha tartja a pozíciót és a vége felé vágja csak ki a középső fát, akkor szinte biztos a győzelem (négy játékosnál tapasztaltam). Kellene bele valamilyen csavar ez ellen. Kb. azonos mennyiségű fát tudnak kitermelni a játékosok, így a megszerzett értékesebb kártyák szoktak dönteni. Akinek a sokkal értékesebb kártya jut, az nyer. Így a középső pozi nagyon sokat tud segíteni (pláne, ha ügyesen árnyékolunk is vele). Utána már csak tartani kell magunkat, hogy a belső körből csemegézzünk.
Csodaszép

Brigitta | 2019. március 27.

Mivel eleve szeretem a természetet, ez a játék egy felüdülés a játékpolcunkon. Már a dobozára is jól esik ránézni, maga az összerakott játék pedig csodálatos. ( Sajnos én is tapasztaltam azért, hogy a kis fák szétesnek.)
A játék igényli, hogy jó előre gondolkodjunk, stratégiai játékként kitűnő, ketten is élvezet vele játszani. Én csak ajánlani tudom a témája és a játékmenete is izgalmas.
felemás érzések

Loki | 2018. december 11.

A játék maga élvezetes, még ha a kategóriájában számomra nem is az év játéka. Ami miatt viszont inkább csalódott vagyok, az az alkotórészek minősége ahogy már előttem is írták. Társasoknál sokszor tapasztaltam, hogy ha Kínában gyártották, akkor kopik, szakad, azaz gyenge minőségű azokhoz képest, amiknél pl Németország van megjelölve gyártás helyeként, árban viszont nincs különbség. Sajnos, most nem ellenőriztem ezt a dobozon vásárlás előtt. Ha valakinek van egy Clank! és egy Ticket to Ride otthon, az összehasonlíthatja a kettőt és érteni fogja, hogy miről beszélek. Szóval ezért a 3 csillag, egyébként a játékélmény 4-es.
Erdőmenedzsment

Marcell | 2018. november 13.

Gyönyörű látványvilág, kemény taktikázás és emellett viszonylag pörgős játékmenet. Pontgyűjtögetős, faültetős helyenként egymást szivatós játék. Szeretjük, mert egyébként bármikor elővehető, tényleg igényli a taktikázást és a játékmenet is pörgős, könnyed és szerintem viszonylag könnyen tanulható, logikus szabályokra épít a játék.

Az egyetlen negatívum, hogy szerintem elképesztően gyenge a fák minősége. A kis fák illesztésénél annyira laza a kapcsolat, hogy szétperegnek, ragasztani kellett őket, illetve hiába nyomkodod ki akármilye óvatosan, itt-ott a vágás nincs befejezve, és ennek köszönhetően szétválnak a rétegek.. Emiatt csak 4 csillag.
Pompás

Mátyás | 2018. november 11.

Fantasztikus, magával ragadó, imádás a köbön! Mindenki játszon vele!
gyönyörű, igényes, élvezetes

András | 2018. október 12.

és a dobozban már magyar leírás volt!
Mesél az erdő

Miklos | 2018. szeptember 9.

Fantasztikusan gyönyörű társasjáték, mindenkinek ajánlom. A tábla, a fák, a játékostáblák (hátoldal olyan mint egy festmény). Egyedüli negatívum, hogy a kicsi fák néha könnyen szét tudnak csúszni, de ezt leszámítva csillagos ötös.

Ma próbáltuk ki (3-an), és rendkívül tetszett mindenkinek. A szabályokat nagyon könnyű megtanulni, ám a sokféle lehetőség, a "nap" (Föld) forgása miatti árnyékok és a korlátozott körök rendkívüli mélységet adnak a stratégáknak is :)

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!