Photosynthesis

Normál ár: 11 490 Ft


A Te árad: 10 916 Ft

Értékelés: 
(4.5)
Minden fa felfelé törekszik, a fény felé - minél több fényt gyűjt be, annál többet fordíthat új magra vagy növekedésre!

Ebben a családi stratégiai játékban minden játékos egy fafajtát irányít, és igyekszik vele az erdő értékes közepe felé terjeszkedni. De közben figyelnie kell arra is, hogy fáit magasra növeszti, különben a vetélytársak a vándorló nap sugarait leárnyékolják, és arra is, hogy a gyűjtött fénypontokat időben újabb fák betartalékolására fordítják.

Erdőgazdálkodás - ne fázzunk, nem papír lesz belőle!

Egyre-másra születnek a meglepő ötletek, miket lehet társasjátékkal modellezni, de ritka az olyan jó hangulatú játék, mint aPhotosynthesis. Nem csak a "minik" látványosak benne: a szokásos, határozott játékosszín (kék-piros-zöld stb.) helyett 4 különböző árnyalatú (és formájú - köszönik a színvakok) fafajta különböző méretű makettjeit kapják kézhez a játékosok. Nem csak az egész játék zöld alaphangulata, patakkal szegélyezett erdőtáblája, leveles korongjai fogja meg a játékosokat. Ami igazán jópofa benne, az a mechanizmus egyediségét megadó, a táblát körbejáró napkorong-szelet.


Napfény járja át a szívem újra - új családi kedvenc (nem csak) a nyári napsütéshez

Ebben a játékban ugyanis a napkorong minden forduló után elindul, és hat forduló után ér a kiinduló pontjára. Mivel három teljes napkör a játék, így 18 fordulóban kell kitalálnunk- és számolnunk, melyik fánkat hova ültetjük, melyiket növesztjük nagyobbra, melyik hova vet magot (minél magasabb a fa, annál messzebbre teheti ezt), és mikor döntjük ki a legsudárabb egyedeket.

Photosynthesis


Eltakarják a napot, mert egy fejjel kisebb vagyok

Merthogy a játékban ezzel lehet pontot szerezni. Nem a növesztéssel, nem a terjeszkedéssel. A területfoglalás csak arról szól, hogy nem mindegy, melyik helyen döntjük ki a nagyra nőtt fánkat. Minél közelebb vagyunk a tisztás közepéhez - ráadásul minél hamarabb -, annál több pontért.
Persze se a mag szórása, se növesztés nincs ingyen. Gazdálkodnunk kell, méghozzá a fénypontokkal. Amiből annyit kapunk, ahány és amekkora fánk kap a fordulóban fényt. Mivel a nagyobb fák bizony árnyékot vetnek a kisebbekre. És az árnyék iránya persze (nap)fordulónként változik. Így annak az eldöntése, hova ültetünk és melyiket növesztjük, nem csak a középpont felé törekvésen múlik, hanem azon is, mikor és mennyi fénypontot akarunk később felhasználni (ill. adott körben gyűjteni).

Photosynthesis


Lassú tánc, lassú tánc, táncol a vadon

Vagyis mit kapunk? Egy olyan családi játékot, amelyben a fafajták irányító szellemei kénytelenek megtanulni tervezni, számolgatni - hacsak nem akarják, hogy a(z árnyékos) sarokba szoruljanak. Mondhatnánk egy stratégiai alapképzés, amely nagyjából egy óráig tart, ráadásul divatos, zöld köntösben. Persze gyors játékra senki ne számítson, hiszen okosan kell tervezni, számolgatni, de ez még illik is a tematikához. Végtére is a fák sosem tartoztak a fürge élőlények táborához.


Tíbaláj

Photosynthesis

 

Értékelések átlaga 


(4.5)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 10 Gyakorlott játékosoknak 11 Ketten 11 Családdal 13
74% (17)
13% (3)
9% (2)
4% (1)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 23)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
Séta az erdőben

Eszter | 2020. április 1.

Mi 3an játszottunk, vegyes korosztályban. Könnyen érthető szabályok, kisebbek is tudnak "taktikázni". Nem túl hosszú a játékmenet, így egy laza társasra tökéletesen alkalmas. Nagyon szép grafika, több játék után sem sérültek nálunk a fák, szín szerint raktuk be őket a dobozba, a tokeneket visszazárható műanyag zacsiba tettük, hogy ne sérüljenek. Tapasztaltabb játékosoknak is élvezhető.
Törekedj a fény felé

András | 2020. március 2.

Gyönyörű játék, újrahasznosított anyagokból. A fák minősége gyenge, könnyen sérülnek az insert pedig nem védi őket, lényegében csak színek szerint beleöntjük őket egy kupacba. Maga a játék szórakoztató, megmozgatja az agytekervényeket előre kell tervezni. A szabályrendszere viszonylag egyszerű, könnyen tanulható mégis számos döntés között lehet válogatni egy-egy körben. Egy bemelegítő játék után már bárki esélyes lehet a győzelemre. A legelső játék alatt azonban egy gyakorlott játékosnak óriási az esélye egy kezdővel szemben, így érdemes taktikai tippeket adni az elején. Ha a társaság hajlamos a túlgondolkodásra és szeret beleülni egy-egy döntésbe, akkor a döntésekre fordítható időt érdemes megszabni, különben nyúlik a játék, mint a rétestészta. Fiatal tinikkel is jól játszató lehet. 2-en nekünk kicsit túl kényelmes a pálya, nem igazán kell kapcsolatba lépnünk egymással, így enyhén értelmét veszti a játék, de azért játszható. 3 fővel tökéletes, pont kellő méretű és intenzítású, 4-en mi már szűknek éreztük, bár így nagyon kijött a zamata, hatalmas volt a ráhatásunk másokra. A játék gonoszkás, lehet egymást csipkedni akarva és akaratlanul is, és sajnos aki az elején "rosszat" lép, nem vagy csak alig tudja korrigálni a játék további felében, mert a játék az erőset még erősebbé a gyengét még gyengébbé teszi. Örülök, hogy megvettük dekoratív kincs a társasjátékpolcon és gyakran elő is kerül.
U.I. kezdőknek és gyakorlott játékosoknak is ideális, de muszáj még egyet választani (fura rendszer)....legyen a ketten is, bár szerintem ez nem teljesen igaz a többi viszont biztos nem
A erdő varázsa

Zsuzsanna | 2020. január 9.

Egy gyönyörűen illusztrált, meditatív játék. Nagyszerű lehet ajándékba is, hiszen nagyon látványos, ez a játékélményt is nagyban növeli. Igazi stratégiai játék, ahol előre kell gondolkodni pár körrel.
A nagyok árnyékában

András | 2019. december 19.

+ Művészien gyönyörű kivitelezés
+ Egyedi fénypont gyűjtő mechanizmus

- Könnyű elrontani az elején, amit aztán a játék végéig sem lehet helyrehozni
- Nem mindegy kikkel játszol, nagyon le tud lassulni
Erdőgazdálkodás

Zoltán | 2019. október 9.

Sokan írták már előttem, de vitathatatlan, és mindenképpen kiemelésre érdemes, hogy egy igazán gyönyörű kivitelű játékról tervezek most írni. Szóval nagyon látványos, nagyon szép, és aki kicsit utána is olvasott, még azt is tudja, hogy környezetbarát is. És nem csak a játék, ami újrahasznosított papírból készült, hanem az eredeti kiadó faültetési kampánya is. De akkor essék pár szó a játékról is. A kezdő játékosok a látványban, a mechanikában lelhetik örömüket, mert elég kézzelfogható és látványos, ahogy a játék előre haladtával egy erdő nő ki a táblából. A gyakorlottabb játékosok viszont kiélvezhetik a Photosynthesis mélységeit, merthogy bőven van a játékban. Ha igazán jó akarsz lenni, akkor gondolatban, tervekben mindig 4-5 körrel a játék előtt kell járnod, és hasznos, ha több alternatívával is rendelkezel. Emellett meg kell tanulni, hogy attól még, hogy szép a játék, azért kicsit gonosz is. Itt ugyanis minden pénzbe, akarom mondani napfénypontba kerül. Még egy magot se tudsz ingyen elhullajtani! És persze a gondosan elvetett magot óvón nevelgetve szépen felcseperedik a fánk, és már kezdhetnénk örülni, hogy végre hozza majd a sok napocskát, amikor is rá kell jönnünk, hogy mindjárt itt a játék vége, és ha győzelmi pontot is szeretnénk, akkor bizony könnyes búcsú után ki kell vágni a fánkat. De mindezzel együtt, és talán pont ezekért, nekem nagyon bejött a játék. Szép a kivitelezés, látványos a megvalósítás és a mechanizmus, a játékosok között végig fenntartja az interakciót, és ugyan lehet könnyedén venni, de az az igazi, ha odateszed magad, tervezel és stratégiát építesz. És a végén akár nyertél, akár nem, akkor is létrehoztál, illetve hoztatok valami szépet. Ha kicsiben is, makettként is, de erdőt neveltetek, és sokat tanultatok a fákról és az erdőgazdálkodásról.
Na ez nekem egyedi

Ádi | 2019. október 2.

Nagyon bejött ez a játék, logikus és követhető játék menet, szép kidolgozás, működik 2-3-4 fővel, nem tart túlzottan sokáig. Kár hogy a végén ki kell vágni az öreg fákat :-\
Ékkő

Soma | 2019. július 22.

Az előttem szóló pár kommentre is szeretnék reagálni: hogy fából lehettek volna az alkatrészek, azt nevetségesnek tartom, ha tisztában van az ember a játékkal, a játékszabállyal, le van írva, hogy ezek újrahasznosított anyagokból készültek, amivel a fákat védik. Nekem sok játék után sem koptak vészesen az alkatrészek, igaz nagyon vigyázunk is a játékainkra. Ha valaki aggódik miattuk egyébként, színtelen akril sprayvel könnyen védhetőek.
A ledes világítás semmit nem segítene, engem szerintem még zavarna is abban, hogy tisztán átlássam a pályát. Valóban, a napkorong grafikája elég bénácska, de legfeljebb másképp rajzolta(tta)m volna. Igen, lehet az áron hüledezni, mert nem a legolcsóbb, de bőven vannak ennél rosszabb ár-érték arányok.
Kezdőknek semmiképp sem ajánlanám, szerintem elég komoly stratégiai félabsztrakt játék
Nyugalmas izgalom

Tamás | 2019. július 19.

Tényleg szuper a design, látványos a játék.
2-3-4 fővel is remekül játszható, de minél több a játékos annál nehezebb taktikázni. Nem lehet úgy helyezkedni, hogy minden napállás jó legyen. :) 3-4 körrel mindig előre kell gondolkodni és okosan szórni a magokat, de még így is keresztülhúzhatja egy másik játékos a tervünket egy fanövesztéssel. :)
Viszonylag gyorsan játszható, nincs két ugyanolyan játék, könnyen tanulható.
Taktikázz, helyezkedj ügyesen!

Adim | 2019. május 8.

Robert, igaz, hogy aki el tudja foglalni a középső mezőt, az meg tudja ezzel szerezni a többinél néhány ponttal értékesebb pontozó korongot, azonban... nem véletlenül értékes az erdő mélye. Oda nehezebb eljutni, azt a fát árnyékolják le a legkönnyebben a többiek fái.
A Photosyntethis egy remek taktikai játék nagyon szép játékelemekkel, amiben ügyesen taktikázva, néhány körrel előre számolva igyekeznek a játékosok minél jobb pozícióba telepíteni a fáikat, és jó ritmusban növeszteni őket, hogy az ellenfél minél kevésbé árnyékolja le őket, a saját fáink viszont minél inkább elvegyék a többiek elől az éltető napfényt. A napfénypontból tudunk ugyanis gazdálkodni, újabb fákat venni, magot szórni, növekedni. Nekem kicsit lassú a játék, így inkább a bő egy órát közelíti meg a játékidő 4 főnél, de nagyon szép, ahogy egy erdő növekszik előttünk. Nagyon jó élményt nyújt vele minden parti.
Szép játék, gyenge minőség

Róbert | 2019. május 6.

Mint már előttem is leírták - erősen kifogásolható a fák minősége. Ennyi pénzért lehettek volna fából is. :) Esetleg egy ledes világítás is belefért volna a napot jelző nagy lap helyett. A doboz nagyon szép, egyből magára vonzotta a tekintetünket. A játékmenet is jó, de szerintem kicsit kiegyensúlyozatlan. Aki először befoglalja a középső mezőt, az egy picit előnyösebb helyzetbe kerül mint a többiek. Ha tartja a pozíciót és a vége felé vágja csak ki a középső fát, akkor szinte biztos a győzelem (négy játékosnál tapasztaltam). Kellene bele valamilyen csavar ez ellen. Kb. azonos mennyiségű fát tudnak kitermelni a játékosok, így a megszerzett értékesebb kártyák szoktak dönteni. Akinek a sokkal értékesebb kártya jut, az nyer. Így a középső pozi nagyon sokat tud segíteni (pláne, ha ügyesen árnyékolunk is vele). Utána már csak tartani kell magunkat, hogy a belső körből csemegézzünk.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!