Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ravensburger Scotland Yard társasjáték - új kiadás

Ár:
8.490 Ft
Átlagos értékelés: 4 / 5 csillag! (36)
Elérhetőség: Nincs készleten

Vélemények

3.78
36 értékelés
5
(4)
4
(22)
3
(8)
2
(2)
1
(0)
Írja meg véleményét!
| 4 / 5 csillag!
2020. 04. 20.
Ideje újra elővenni

Izgalmas, könnyed, nem csoda hogy díjnyertes, rengeteget játszottuk régebben. A grafikája szép, minősége jó.
| 4 / 5 csillag!
2019. 12. 17.
Időről időre jó vele játszani

Kicsit hosszadalmas, és előfordul, hogy már az elején esélytelen elkapni vagy épp elmenekülni, de néha-néha szívesen játszom vele, jó csapatmunka.
| 4 / 5 csillag!
2019. 08. 03.
Gyakran elővesszük

Családdal szoktuk játszani. Szeretem benne, hogy a nagymamámtól az unokaőcsémig mindenki részt tud venni a játékban. Sokszor újrajátszható, de azért jó ha néha elsüllyesztjük pár hónapra, mert elöbb utóbb kialakulnak az egyéni taktikák, és akkor kiszámíthatóbbá válik. Kezdőknek is szórakoztató, van benne lehetőség taktikázni, a gyerekek imádják! Nálunk amolyan könnyed alapjáték .
| 4 / 5 csillag!
2019. 01. 18.
Elbújni Londonban

Kis nosztalgia következik: gyerekkoromban gyakorlatilag minden Karácsonyra kaptam egy társast, pontosabban családilag mindenki kapta:) és hát az mindig egy Ravensburger volt, mert akkoriban az számított a minőségi játéknak. Szóval számomra nagyon sokáig voltak a Ravensburger meg a minden más játékok, ha társasjátékról volt szó. Ezeken belül is a Scotland Yard volt számomra a Nr. 1., ha az volt a kérdés, hogy mivel játszunk, akkor én biztos, hogy ezt hoztam fel (szüleim már annyira nem rajongtak érte, amit mostanra már meg is tudok érteni).
Most már visszatekintve látom, hogy bár ez egy kellemes kis fél-kooperatív játék, nem véletlenül hajtottam mindig arra, hogy én legyen Mister X - mert ennek az egy főnek igazán izgalmas a játék. Végtére is neki kell bujkálnia, kijátszani a detektíveket, és - sokszor szó szerint - ő izzad, amikor közel jutnak hozzá. A többiek, bár mindig meg kell beszélniük egymással a stratégiát, gyakorlatilag loholnak a nyomában és nagyon frusztráló tud lenni, hogy ahogy megy előre a játék, a detektívek mozgástere egyre kisebb, úgy Mister X-é egyre nő. Szerintem sokkal, de sokkal könnyebb dolga van annak az egy ellenfélnek, mint a többieknek, ráadásul mint már említettem, sokszor neki jut a móka java.
Viszont nem hiába szerettem én annak idején, nagy az újrajátszhatósága, csak hagyni kell egy kicsit ülepedni, könnyű megtanulni a szabályokat és hatalmas öröm, ha végül sikerül elkapni Mister X-et.
| 3 / 5 csillag!
2019. 01. 18.
Elsőre izgalmasnak tűnik

Első játékra izgalmasnak tűnik, de számomra a szabályok túlságosan kedveznek Mister X-nek. A nyomozóknak nagyon nehéz dolguk van.
| 4 / 5 csillag!
2019. 01. 05.
Igazi családi játék!

Igazi családi játék, kicsik és nagyok együtt tudnak játszani, bár aki komoly játékra vágyik, ne válassza. Végtelenül egyszerű, inkább "lépegetős", lehet ugyan taktikázni, de nem annyira gondolkodós játék. Mi szeretjük, hogy nagy hangsúly van a "detektív" játékosok kommunikációján, a lényeg, hogy tudtok összefogni Mr. X ellen, akinek van egy vicces szemellenzője is.
| 4 / 5 csillag!
2018. 10. 12.
Örök klasszikus

Kicsit már eljárt felette az idő vannak sokkal jobb nyomozós játékok már, viszont a mai napig könnyed, kisgyerekek mellé ideális kezdő játék.
| 2 / 5 csillag!
2018. 09. 08.
Gyerekjáték

Én inkább gyerekjátéknak tartom a Scotland Yardot, nagyon elment felette az idő. Az igazság az, hogy kétszemélyes játéknak még mindig egész jó, de ha több detektív játszik gyakorlatilag úgyis mindig a legtapasztaltabb/leghangosabb játékos irányítja az összes bábut, ennek ellensúlyozására pedig nincs játékmechanika. Szvsz ahogy előttem mondták, a modern játékokon nevelkedett gémereknek ez a játék kevés.
| 5 / 5 csillag!
2018. 07. 06.
Jó játék

Nekünk a régebbi verzió van meg. Gyerekkorunkban is nagyon szerettünk vele játszani. Izgalmas és vicces helyzetek voltak benne. Szuper családi játék.
| 4 / 5 csillag!
2018. 03. 25.
Élvezetes

Nagyon jó kis játék. A szabályok egyszerűek, ettől vannak már bonyolultabb és izgalmasabb kooperációs játekok. Azonban egyszerűségében van a titka, mert gyorsan tanulható és nagyon szépen kivitelezett játèk. Természetesen mister X-nek lenni a legizgalmasabb, de pont ezért többször szoktunk vele jatszani, hogy mindenkinek legyen lehetősége erre. Könnyed csládi játék
| 4 / 5 csillag!
2018. 03. 23.
Könnyed, kooperatív játék

Ötletes, könnyen tanulható játék. Ahhoz képest, hogy nem mai darab, én csak múltkor ismerkedtem meg vele, és kellemes csalódás volt. Izgalmas játék kerekedett családosan. Ajánlom azoknak is, akik kedvelik a kooperatív játékokat, és azoknak is, akik nem, hiszen utóbbiak lehetnek a menekülők.
| 4 / 5 csillag!
2018. 01. 27.
Alapdarab

Egyszerű, de nagyszerű játék. Magával tudja ragadni a társaságot órákra is akár. Gyerekkorom egyik kedvence.
| 4 / 5 csillag!
2018. 01. 23.
Üldözősdi

Egyszerű ötlet, könnyen érthető szabályok, közben figyelni kell, hogy nyomozóként el ne fogyjanak egy eszközre a jegyek a végére, és lefedj minél több és valószínűbb menekülőutat... Mr.X., ha átlátszó vagy, könnyen elkapnak! Nagyon ügyesnek kell lenni a győzelemhez!
Tapasztalatom szerint fiúk különösen élvezik mind a menekülést, mind az üldőzést. Ez egy inkább fiús játék. :) Mi hárman szoktuk játszani, mindkét üldöző 2-2 bábut irányít.
A játék kivitelezése szép, igényes.
| 4 / 5 csillag!
2018. 01. 12.
Fogócska

Kiskoromban letehetetlen volt. Felnőttként el lehet vele tölteni 1-2 órát. De egy idő után unalmassá válik és kiszámíthatóvá.
| 4 / 5 csillag!
2018. 01. 07.
Kapj el ha tudsz

Imádjuk! Csak hát igazából a legizgalmasabb X-nek lenni, kezdődhet a versengés, hogy ki legyen X.... A nyomozók hamar megunják a játékot szerintem, legalábbis az a tapasztalat. Viszont nehéz X-nek is lenni, nagyon cselesen kell gondolkozni, eddig a játszásaink során összesen 2 embernek sikerült nyernie X-ként... Most vagy a többi játékos volt béna, vagy a nyomozók voltak nagyon jók. Nem tudom, mindenesetre nagyon szeretjük a játékot, de tény, hogy X-nek lenni mindig jobb!!
| 4 / 5 csillag!
2017. 12. 31.
Mindenki egy ellen

Most sikerült kipróbálnom a játékot, és egészen tetszett. Öten játszottunk, így 4 detektívnek kellett elkapnia Mr. X-et, de ez számunkra nagyon nehéz volt. Nálunk bejött az, hogy Mr. X helyzete könnyűnek tűnik. Azzal, hogy végtelenítjük az utazási lehetőségeit, mert megkapja a detektívek járműjegyeit, azzal bárhova elutazhat, nem kell spórolnia. Sőt, még titkos és dupla utazásai is vannak, amikkel könnyen megszökhet előlünk. Szerintem így már aránytalanul sok a segítség neki, a pálya pedig elég nagy ahhoz, hogy meg tudjon szökni. Hosszúra nyúlt a játék, és a vége már vontatott volt, főleg, hogy esélytelennek tűnt az elkapás, az elvette a detektívek kedvét. Egyébként az jó volt, hogy együtt kellett kooperálni, az lehetne még jobb, ha nem egy ember ellen tennénk mindezt, hanem esetleg maga a játék ellen.
| 5 / 5 csillag!
2017. 12. 19.
Máskor is kipróbálnám

Múltkor volt lehetőségem kipróbálni a barátaimmal, és nekem egészen bejött. Izgalmas volt, a menetek egyike sem volt ugyanolyan, nem untuk meg. Nálunk valahogy mindig kikapott Mr. X, pedig elsőre könnyűnek tűnt a helyzete... :) Azért valószínű, hogy nem ez lesz az állandó játékunk, de még biztos elővesszük.
| 4 / 5 csillag!
2017. 10. 11.
Öreg játék nem vén játék

TL;DR: ha még nem játszottál összedolgozást igénylő társassal, próbáld ki. Ha igen, akkor vannak ennél jobbak.

Pozitív:
+ Kooperációra tanít
+ Könnyen tanulható
+ Ideális belépő a kooperatív játékok világába

Negatív:
- Kicsit több pénzért már jobb játékok is megjelentek ebben a témakörben
- A nyomozók oldalán eléggé létszám- és csapat-függő a játékélmény

Részletesebben:
Nagyon jó alapokon nyugvó játék, ami a "modern" társasokon nevelkedetteknek kicsit már kevés lehet. Viszont mindenképpen újdonság azoknak, akik meg szeretnének ismerkedni a (fél-)kooperatív játékok világával. Itt ugyanis nem mindenki magáért küzd, hanem két oldal feszül egymásnak.

Az egyik oldalon Mr X található, akinek a feladata 22-24 körön át megúszni, hogy elkapják. Ebben segítségére van maga a játék, ugyanis mozgásait az esetek nagy részében titokban hajthatja végre, és csak azt kell felfednie, milyen eszközzel jut el A pontból B-be. Sőt, néha még azt sem. Emellett ingyen utazhat az összes közlekedési eszközön, míg ellenfeleinek fizetni kell értük. És el is értünk a másik oldalhoz, amely a nyomozóké. Ők véges erőforrásokból gazdálkodnak (taxi, busz és metrójegyek), és az idő is ellenük dolgozik. A sikerhez koordinálniuk kell a mozgásaikat, különben Mr X könnyen bolondot csinálhat belőlük. A zsaruk kezdetben csak sötétben tapogatóznak, de bizonyos időközönként Mr X-nek meg kell mutatnia a tartózkodási helyét. Innen kezdődik az igazi agytorna, amikor is mindenki elkezdi találgatni, hogy merre mehet onnan tovább.

A játék rengeteg teret ad a blöffölésnek, és jó csapattal a rendőrök igazán meg tudják izzasztani a Mr X-et alakító játékost. Ennek a fordítottja is igaz; egy motiválatlan, unott, vagy egymással veszekedő rendőr csapatot Mr X félgőzzel is lenyom, és akár egyetlen ilyen játékos is tönkreteheti a többiek élményét. Emellett a rendőrök akkor igazán hatékonyak, ha 2 fővel mennek (ilyenkor ugyanis kapnak 2 bobby-t, akik ingyen utazhatnak), vagy 4 fővel, amikor már kellőképp le tudják fedni a területeket. 5 rendőr ellenében pedig egyértelműen Mr X van hátrányban, ez a felállás csak kezdő játékosok ellen, vagy egy vérprofi Mr X esetén ajánlott :)
| 4 / 5 csillag!
2017. 07. 17.
Nosztalgikus

Még gyerekkoromban kaptuk és akkor nagyon szerettük. Sikerült újabb példányt szerezni - könnyed ambár odafigyelést igénylő csapatjáték, egyszerű szabályokkal.
| 3 / 5 csillag!
2017. 02. 06.
Nyomoz a család

Jó pofa kis logikai játék. Mind két félnek nehéz, de talán Mr. X volt könnyebb helyzetben nálunk. A nyomozóknak nagyon figyelniük kell, hogy mikor milyen jegyeket használnak fel. Szerintem legalább 4 fő ajánlott a játékhoz. Ugyanis 3 nyomozónál kevesebben rettenetesen nehéz elkapni a X-et.
| 5 / 5 csillag!
2017. 01. 30.
Nagyon izgalmas, de kiegyensúlyozatlan

Remek játék, de a szabályok szerint nagy túlerőnek örvend Mr. X. Érdemes rákeresni alternatív szabályokra, vagy 10-20 játék után sajátokat alkotni.
| 4 / 5 csillag!
2017. 01. 14.
Szuper ötlet, gyönyörű kidolgozás

Nem rossz játék, nagyon szép grafikája van, nagyon szépen ki van dolgozva, ötletes. A legjobban a sapka tetszett benne, ami miatt nem látjuk hogy MisterX merre is halad. Amikor először játszottunk, akkor a párom volt MisterX szerepében és nagyon élvezte :) Szuper ügyesen játszott, mint egy gyakorlott szökésben lévő bűnöző :) Négyen próbáltuk elkapni, de ő hősiesen küzdött, nyerésre állt, de a játék végén nem volt elég figyelmes, nem vette észre, hogy az egyik metróhálózat jókorát kanyarodott, és a végpontjánál egy pandúr várta, akinek még egy utolsó metrójegye is volt.
| 3 / 5 csillag!
2017. 01. 08.
emlékeimben jobb volt

elcsillant a szemem, amikor meg tudtam vásárolni a játékot, hiszen gyerekkori emlékeim között szerepelt, ahogyan Mr X titkosan oson a városon, mi pedig ezt roppant szórakoztatónak tartottuk. Ma már talán fölöttem, talán a játék fölött, de az idő kicsit elhaladt vagy más jellegű játékokhoz szoktunk hozzá, de nem adta ugyanazt az élményt.
| 3 / 5 csillag!
2016. 12. 31.
Nosztalgia, nem több

Karácsonyra kaptuk ajándékba és meglepődve tapasztaltam, hogy ez a Police 07 társasjáték (valaki talán még emlékszik rá a '80-as évekből).
A gyerekeknek annyira már nem izgalmas, mint nekem volt 30 éve:-) Ezért 3-as.
| 3 / 5 csillag!
2016. 01. 05.
Felemás élmény

Volt olyan, amikor kifejezetten tetszett, de ritkán játszunk vele, aminek egyik fő oka, hogy sokszor inkább csak a Mr. X-et alakító játékos számára izgalmas a játékmenet, így kicsit kiegyensúlyozatlan az élmény, 3-4 csillagra értékelném, de inkább 3 lett, mert bár a saját korában jó lehetett, ma már egy 4 kategóriában vannak sokkal jobb játékok.
| 5 / 5 csillag!
2015. 12. 30.
Kérdés

Sziasztok! Most vettük meg ezt a társast, de nem írja a játékszabályzat, hogy a detektív kártyák és az x kártyák mire valók? Leírnátok, ki hogyan szokta játszani ezt a játékot? Köszi !
| 4 / 5 csillag!
2015. 11. 10.
Csak frissen

Szórakoztató játék, de tipikusan olyan, amit nem lefekvés előtt, félálomban játszotok, mert itt szellemileg frissnek kell lenni, ha eredményesek akartok lenni. :)
| 4 / 5 csillag!
2015. 10. 19.
Rendőr jegy nélkül mit sem ér

Jó kis játék , olyan társaságban ahol konstruktívan mindenki hozzá tud szólni a rendőr szerephez. Ahol ez nincs meg valaki vagy valakik nagyon unják majd és ez a összhatás rovására megy. MisterX -nek lenni mindig jó, az nagyon izgalmas. Azt bírom benne h van interakció az emberek között lehet szívni a másik vérét, tanácsot adni pl a
rablónak h használjon duplázót mer nagyon nagy szarban van és ezt elmondani neki minden körben:). Szóval elő lehet veszegetni a játékot.
| 4 / 5 csillag!
2015. 10. 11.
Hol van Mr. X?

Nos, nekem bejött a játék! Szerintem ezzel a verzióval is 6-an lehet játszani, olyat még nem nagyon láttam, hogy 4-en...
De mindenesetre a játék jó, pár játék után mindenki elkezdi sejteni, melyik bujkálónak mi a stratégiája. Viszont minimum 4 detektívet ajánlok a játékhoz, mert kevesebbel nagyon nehéz bekeríteni Mr. X-et...
| 4 / 5 csillag!
2015. 10. 07.
Police 07

A magyar kiadású Police 07 társas erről a játékról készült, ugyanúgy taxival, busszal és metróval közlekedve kell bekeríteni és elkapni Mr. X-et. Mivel logikai játék sokaknak unalmas, nekünk mai napig tetszik. Ha fix gondolkozási időt adunk minden nyomozónak pl. 30-60mp, akkor viszonylag gyors egy kör és nem válik unalmassá a játék. 5 nyomozónál kevesebben nehéz elkapni Mr. X-et, ha ennél kevesebben vagytok érdemes egy embernek több nyomozót is vinni.
| 3 / 5 csillag!
2015. 09. 17.
catch me if you can

A hasbro után nagy űrt töltöttek be a ravensburger társasjátékok. Ez is egy kivételes darab volt anno, és elég izgalmas is. Ma már eljárt felette az idő, és vannak nála sokkal jobbak a kategóriájában.
| 3 / 5 csillag!
2015. 08. 29.
Mr X

Nagyon igényes kivitelezés, de könnyen elülhet a játék hangulata, ha Mr X metróval két lépéssel átmegy a pálya túloldalára 10-20 percig is feleslegesen keresgetjük.
Nagyon összeszokott csapat kell, hogy tényleg sarokba lehessen szorítani Mr X-et, ha nem akarjuk a többieket egy-egy adott lépésre "kényszeríteni", 2-3 kör után tanácstalan lépegetés lesz a játék,ami egy idő után nyomasztó.
Nekünk az vált be, ha ketten játszottuk, ugyanis akkor egy személy lehet a három-négy detektív-így egy stratégiát is könnyebben végig tud vinni :)
| 4 / 5 csillag!
2015. 08. 20.
Kooperatív detektíves

Igényes kivitelű játék, nagyon szép a várostérkép. Fontos a csapatösszhang a detektívek között, különben nem sok esélyük van, főleg, ha kevesen vannak. Abszolút társaságfüggő, komolyan kell venni a játékot, ha Mr. X egyszer kicsúszik a markunkból, nagyon frusztráló tud lenni, és a hangulatot el tudja rontani a túlnyújtott játékidő.
| 2 / 5 csillag!
2015. 08. 16.
Scotland Yard

Nem egy túl jó játék. Nagyon nehéz elkapni Mr. X-et, így a detektíveknek unalmas a játék, túl sok lehetőséguk nincs. Mr X-nek, meg ettől függetlenül stresszes. Ennél vannak sokkal jobb játékok ebben a témában. (Mr. Jack, Letters from Whitechapel)
| 4 / 5 csillag!
2015. 08. 03.
Mr X

Nekem egy régebbi kiadás van meg, amivel 6 ember is játszhat. Simán el lehet kapni Mr X-et, de persze, ha csak 2-3 detektív ered a nyomába, akkor valóban elég nehéz. Ellenben kicsi gyerekekkel nem érdemes játszani (az ajánlott 8 éves kor szerintem röhejes), legfeljebb akkor, ha valaki terelgeti őket, hogy mit csináljanak. Ugyanis ez egy igazán jó kooperatív játék, ha a társaság megfelelően meg tudja beszélni a következő lépéseket Mr X elkapásának érdekében. Szóval inkább 12 éves kortól lehetne ajánlani. Igazán nyerő stratégia nincs benne, és ez szerintem nagy előny. Viszont negatívum, hogy ha a detektivek között nincs meg az összhang és sokat gatyáznak a következő lépésen, akkor igen sokáig tud húzódni a játék, és le is ül a hangulat. Hátránynak érzem még, hogy Mr X tetszőleges számú közlekedési eszközt használhat minden fajtából, míg a detektívek ezügyben korlátozva vannak.
| 3 / 5 csillag!
2015. 07. 15.
Elkapta már valaki Mr X-et?

Nagyon jó felépítésű játék és igényes a kivitel, de NAGYON NEHÉZ ELKAPNI Mr X-et. Ez bizony megöli a játékot.
Túl kicsiknek sem jó, túl gyakorlottaknak sem jó. Többet vártam tőle.