Small World

Normál ár: 14 990 Ft


A Te árad: 14 241 Ft

Értékelés: 
(4.7)
Jól szervezett amazon vagy diplomata patkányfajzat, egy a célod: a szomszédaidat a földbe döngölni!
Játékosokként nincs más dolgunk, mint kiválasztani egy okos kombinációt: egy nép, hozzá egy tulajdonság. Ennyi kell ahhoz, hogy sok területet szerezzünk meg a vetélytársaktól. Aztán a megfelelő pillanatban veszni hagyni őket… Nem, nem csak a területet, hanem népet is! Mindezt csak azért, hogy egy újabb, sikeresebb kombinációt indítsunk el az útján.
Területfoglalós játék, amelyben senki sem reménykedhet a békés egymás mellett élésben: ahhoz túl kicsi ez a világ!

Small World - Egy kis konfliktus egy kis világban

A Diplomata Trollok ideiglenesen békét kötöttek az Alkimista Amazonokkal, így ők kénytelen-kelletlen megtámadják a Rettenthetetlen Félszerzeteket, majd seregeiket összevonják a velük közös határon, remélve, hogy a Sárkánylovas Törpök majd nem ütnek rajtuk a hegyek felől… Támadniuk márpedig muszáj, mert ez a világ túl kicsi ennyi népnek!

 

Ha konfliktusokat is élvező, nem könnyen sértődős kezdő társasjátékosoknak kell játékot ajánlanom, általában a Small Worldöt szoktam kiemelni. Hogy miért? Mert tökéletes választás: egyszerűek a szabályai, nagy az újrajátszhatósága – mert rendkívül változatos, jó a hangulata, amit a gyönyörű és jópofa grafika is segít… Meg mert nagy kedvencem. :)

Small World

 

Nomen est Omen - ez a világ tényleg nagyon kicsi

A játék címe, Small World, „kis világ”, ami össze is foglalja a játék lényegét: túl sokan vagyunk, a világ nem elég mindegyikőnknek, így hát gyöngéden egymásnak esünk. Az első körben mindenki elterül a pálya egy-egy szegletében, a második körtől viszont minden terület foglalt lesz, így a játékosok csak egymástól tudnak területeket szerezni, amit meg is tesznek, mivel ezek után kapnak pontokat. Játékosszámtól függően más-más térképet (játéktáblát) használunk, így a második körre a konfliktus garantált.

Azt, hogy a folyamatos összecsapások közepette a játék mégse váljon komorrá, mi több, amennyire lehet, felhőtlen és szórakoztató maradjon, a külcsín oldja meg. A grafika ugyanis humorvonalon erősít. Még a csatateret is indokolatlan szivárványok és delfinek tarkítják helyenként. Ezek perszeeaster eggekkéntbújnak meg a pályákon, de ha az ember figyelmesebben szemléli azokat, a különböző területeken (szántók, erdők, hegységek stb.) hajóhadakra, palotákra, törpbányákra és sárkányokra bukkanhat… meg persze delfinekre is. A fajok grafikáin is látszik, hogy nem kell a dolgokat véresen komolyan venni: a tünde virágot szagolgat, a félszerzet egyik kezében hatalmas kés… a másikban egy rúd szalámi, az amazon pedig sminkel a játék borítóján! De elöljáróban ennyit, hagyok azért felfedeznivalót - vigyázó szemeteket vessétek majd a sárkánylovasok sárkányjelzőjére. ;)


Hass, alkoss, gyarapíts – Hódíts, tarolj, kaszálj!

A szabályok, ahogy fentebb is írtam, egészen egyszerűek: a körében minden felmarkol a saját területeiről annyi egységet (fajlapkát), amennyit gondol, majd azokkal hódítani indul. Minden üres területet 2 lapkával lehet meghódítani, ami pedig foglalt, az minden rajta lévő jelző után (legyen az hegy, tábor, törzslapka) eggyel többe kerül. Ha az utolsó meghódítandó területre nincs elég egységünk, de van legalább egy, akkor dobhatunk az erősítéskockával, és ha szerencsénk van, az is a miénk lehet. Aztán kör végén bezsebeljük az aranyakat (ez a győzelmi pont is) - minden terület után egyet, és úgy csoportosítjuk az egységeinket, hogy az védelem szempontjából a lehető legjobb legyen.

Ennyi az egész.

Small World
Forrás:boardgamegeek.com

 

Életemmel és véremmel a varázslókért! …még egy körig, maximum.

Persze nem kell egy teljes játékra egy fajnál megragadnunk. És ez nagy könnyebbség, mivel a fajok - pontosabban: a képesség-faj kombinációk - egyszerűen túl izgalmasak.

A dobozban 14 játszható fajt és 20 különleges képességet találunk. Minden játék elején ezeket megkeverjük, majd összepárosítjuk, így könnyen meglehet, hogy míg az egyik játék alkalmával Kommandós Amazonokkal és Vándor Mágusokkal találjuk magunkat szemben, legközelebb Erdei Amazonok lesznek, Kommandós Mágusok, Vándor Óriások és így tovább… Egy-egy kombináció már csak a neve miatt is izgalmas lehet, például a Barlangi Trollok (na, honnan ismerős?) vagy a Diplomatikus Patkányemberek, de főleg a Sárkánylovas Csontvázak!

Emellett minden fajnak van valami speciális tulajdonsága (pl. az óriások hegyről lejtmenetben kevesebb lapkával hódítanak, a tündék elmenekülnek a csatákból, így nem vesztünk egységeket stb.) a különleges képességek pedig további… nos, különleges képességeket adnak (a sárkánylovasok kapnak egy sárkányt, az erdeiek bónusz pénzt kapnak az általuk birtokolt erdők után, a vándorok táborokat vernek, ami segít a védekezésnél). Így minden egyes kombináció egyedi stratégiai lehetőségeket rejt magában.

No, de vissza ahhoz, hogy nem kell egy kombinációval végigjátszani a játékot: bármelyik fordulóban dönthetünk úgy, hogy a fajunk hanyatlani kezd. Ilyenkor a térkép minden általunk birtokolt területén fennhagyunk egy-egy fajlapkát, és azokat a hanyatlott oldalukra fordítjuk. A többit levesszük. A következő körben új fajt vásárolhatunk magunknak (mindig 6 különböző kombináció érhető el), azzal kezdve újabb invázióba. A körünk végén mind az aktív, mind a hanyatló fajunk által lakott területek után kapunk pontot.

Small World
Forrás:boardgamegeek.com


Egy kis összegzés a kis világról

Mindent egybevetve aSmall Worldpörgős, kiemelkedően hangulatos játék, ami bőven rejt magában annyi változatosságot (elég csak a kombinációk kombinációinak kombinációira gondolni, ami ráadásul játékról játékra változik), hogy megunhatatlan legyen, és annyi mélységet és izgalmat, hogy gémerek is leüljenek az asztal köré játszani vele. Bátran ajánlom mindenkinek, aki kicsit is vevő a humorral közelített fantasyre vagy nyitott a területfoglalós, konfrontatív játékokra - nem fog csalódni benne!

Woland

Értékelések átlaga 


(4.7)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 17 Gyakorlott játékosoknak 15 Ketten 10 Családdal 18 Partijátéknak 6
80% (20)
16% (4)
4% (1)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 25)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Tudni kell vele játszani

Zoltán | 2020. június 23.

A Small World nem hétköznapi hódítós játék és még csak nem is mondanám fantasy gamenek sem. A játékmenetben van egy nagyszerű csavar, ami megadja a kis világ tömegnyomor feelingjét. Elsőre kicsi gyengének tűnhet a társas, de aki ráérez az biztos imádni fogja. A kiegészítők és az alapjáték bő népkínálatának hála az újrajátszhatóság végtelen. Előnye, hogy valóban taktikai játék, amihez ész kell, de nem órákon át tartó vérprofi stratégia. 4 fővel zseniális, de nálunk két fővel is nagyon élvezhető volt.
Lépés a hardcore világba

László | 2020. május 12.

Az egyetlen kihívás ezzel a játékkal olyan embereket toborozni, akik tényleg odafigyelnek és előre számolgatják, melyik néppel hogyan tudnak maximalizálni, mi a következő jó lépés. Kezdőbb játékosok hamar ráunhatnak, ahogy látszólag nem történik sokminden a táblán, ha többen játszunk akár vontatottnak is tűnhet a zsenialitása ellenére - tényleg kell hozzá egy stratégia iránti affinitás.
Egyszerű de nagyszerű

Leon | 2020. március 14.

Kezdők számára tökéletes stratégiai társasjáték. Szép, színes, egyszerűen megérthető szabályzattal de mégis komplex játékmenettel.
Akár kisgyerekeknek is

Dániel | 2019. december 9.

Alapvetően 4-re értékelném a játékot összességében, ami miatt mégis 5-öt adtam neki, az a szabály nélküli játszhatósága. Rengeteg apró szörny/lény lapkát tartalmaz, fajok közül lehet választani, a fajoknak speciális képességet lehet adni. 3 és 5 éves kisgyerekeimmel úgy szoktuk játszani, hogy kiterítjük a faj- és képesség lapkákat, mindenki választ magának, a végén cserélgetünk köztük, majd a fajokhoz tartozó seregeket felpakoljuk és képzeletbeli csatát vívunk egymással. Elmondjuk, hogy a másik seregében mi az ami tetszik nekünk és ki- kivel szeretne harcolni. Nagyon klassz játékélmény! 5/5
Tízpontos fantasy stratégia

Nándor | 2019. november 28.

Ez az a játék, amit szívesen játszik szülő és gyerek egyaránt, ezért kimondottan ajánlott családosoknak, vagy gyerekeknek ajándékba. Gyönyörű, szépen kidolgozott világ és játékmechanizmus. A variálhatósága miatt Számtalanszor végigjátszaható. A kiegészítőkkel újabb világok és kombinációk válnak elérhetővé.
Hódítás

Zsófia | 2019. november 24.

Könnyű szabályok, sok variációs lehetőség és mégis elgondolkoztat. A világ kicsi, így elkerülhetetlenek a csatározások.
Legjobb stratégiai játék, ami végre nem unalmas

Lollypoppy | 2019. november 24.

2014 nyarán ismerkedtem meg ezzel a játékkal. Azóta nagy fanatikusa lettem.
Majdnem az összes kiegészítőt megszereztük hozzá a párommal. Ketten játszva is teljesen tökéletes, a kiegészítőkkel még izgalmasabb.
A látvány varázslatos és vicces is egyben.
A játék menete könnyen megtanulható.
Hátrány maximum, ha többen játszotok, kicsit hosszadalmas, mire mindenki eldönti mit lép, milyen fajt választ (főleg, ha kezdő játékosok).
A hanyatlás jó, értem? Ti pedig legyetek jók

Imre | 2019. november 12.

Könnyed bevezető játéknak tűnik elsőre, és bár alkalmas is rá, pár játék után kiderül, hogy valóban van mélysége, és több van benne. Szerintem azzal, hogy sok esetben 1-2 kör alatt hanyatlásba döntünk valakit, nem romlik a játékélmény, inkább egy extra - és nem megszokott - faktor, amivel számolni kell. De egyébként vannak fajok, ahol a hanyatlásba döntés az egyik fő elem, amivel mielőbb élni érdemes. (Ghoulok akkor is tovább építkezhetnek, ha már hanyatlásban vannak, s ezt még megfejelve egy kísértő néppel, elég komoly dolgokat lehet felépíteni.)
Akár családdal is jót lehet vele játszani, de gémer társaságban is hangulata lehet komolyabb játékok előtt akár.
Kezdésnek

Tamás | 2019. május 16.

Csak kibereltük szerencsére, nem nagyon győzött meg senkit sem a családban. Hiába a variálható fajok nem nagyon lehet velük haladni. 1-2 kör és hanyatlásnak kell őket fordítani, nem nagyon van benne sok taktikazasi lehetőség, vagy csak mi játszottuk rosszul. Ettől függetlenül akik most ismerkednek ezzel a hobbival érdemes kirprobalni elvégre elég sokan szeretik és jo értékeléseket kapott.
A trollokkal én vagyok!

Balázs | 2019. április 25.

Sok interakció, izgalmas döntési helyzetek. A könnyen átlátható szabályok ellenére van mélysége a játéknak. Lassú játékosok esetén sok a downtime, de jól néz ki a játék, van mit nézegetni amíg nem te jössz.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

Small World játékcsalád