Small World

  Normál ár: 14 990 Ft

  A Te árad: 14 241 Ft

  Értékelés:  (4.8)
  Jól szervezett amazon vagy diplomata patkányfajzat, egy a célod: a szomszédaidat a földbe döngölni!
  Játékosokként nincs más dolgunk, mint kiválasztani egy okos kombinációt: egy nép, hozzá egy tulajdonság. Ennyi kell ahhoz, hogy sok területet szerezzünk meg a vetélytársaktól. Aztán a megfelelő pillanatban veszni hagyni őket… Nem, nem csak a területet, hanem népet is! Mindezt csak azért, hogy egy újabb, sikeresebb kombinációt indítsunk el az útján.
  Területfoglalós játék, amelyben senki sem reménykedhet a békés egymás mellett élésben: ahhoz túl kicsi ez a világ!

  Small World - Egy kis konfliktus egy kis világban

  A Diplomata Trollok ideiglenesen békét kötöttek az Alkimista Amazonokkal, így ők kénytelen-kelletlen megtámadják a Rettenthetetlen Félszerzeteket, majd seregeiket összevonják a velük közös határon, remélve, hogy a Sárkánylovas Törpök majd nem ütnek rajtuk a hegyek felől… Támadniuk márpedig muszáj, mert ez a világ túl kicsi ennyi népnek!

   

  Ha konfliktusokat is élvező, nem könnyen sértődős kezdő társasjátékosoknak kell játékot ajánlanom, általában a Small Worldöt szoktam kiemelni. Hogy miért? Mert tökéletes választás: egyszerűek a szabályai, nagy az újrajátszhatósága – mert rendkívül változatos, jó a hangulata, amit a gyönyörű és jópofa grafika is segít… Meg mert nagy kedvencem. :)

  Small World

   

  Nomen est Omen - ez a világ tényleg nagyon kicsi

  A játék címe, Small World, „kis világ”, ami össze is foglalja a játék lényegét: túl sokan vagyunk, a világ nem elég mindegyikőnknek, így hát gyöngéden egymásnak esünk. Az első körben mindenki elterül a pálya egy-egy szegletében, a második körtől viszont minden terület foglalt lesz, így a játékosok csak egymástól tudnak területeket szerezni, amit meg is tesznek, mivel ezek után kapnak pontokat. Játékosszámtól függően más-más térképet (játéktáblát) használunk, így a második körre a konfliktus garantált.

  Azt, hogy a folyamatos összecsapások közepette a játék mégse váljon komorrá, mi több, amennyire lehet, felhőtlen és szórakoztató maradjon, a külcsín oldja meg. A grafika ugyanis humorvonalon erősít. Még a csatateret is indokolatlan szivárványok és delfinek tarkítják helyenként. Ezek perszeeaster eggekkéntbújnak meg a pályákon, de ha az ember figyelmesebben szemléli azokat, a különböző területeken (szántók, erdők, hegységek stb.) hajóhadakra, palotákra, törpbányákra és sárkányokra bukkanhat… meg persze delfinekre is. A fajok grafikáin is látszik, hogy nem kell a dolgokat véresen komolyan venni: a tünde virágot szagolgat, a félszerzet egyik kezében hatalmas kés… a másikban egy rúd szalámi, az amazon pedig sminkel a játék borítóján! De elöljáróban ennyit, hagyok azért felfedeznivalót - vigyázó szemeteket vessétek majd a sárkánylovasok sárkányjelzőjére. ;)


  Hass, alkoss, gyarapíts – Hódíts, tarolj, kaszálj!

  A szabályok, ahogy fentebb is írtam, egészen egyszerűek: a körében minden felmarkol a saját területeiről annyi egységet (fajlapkát), amennyit gondol, majd azokkal hódítani indul. Minden üres területet 2 lapkával lehet meghódítani, ami pedig foglalt, az minden rajta lévő jelző után (legyen az hegy, tábor, törzslapka) eggyel többe kerül. Ha az utolsó meghódítandó területre nincs elég egységünk, de van legalább egy, akkor dobhatunk az erősítéskockával, és ha szerencsénk van, az is a miénk lehet. Aztán kör végén bezsebeljük az aranyakat (ez a győzelmi pont is) - minden terület után egyet, és úgy csoportosítjuk az egységeinket, hogy az védelem szempontjából a lehető legjobb legyen.

  Ennyi az egész.

  Small World
  Forrás:boardgamegeek.com

   

  Életemmel és véremmel a varázslókért! …még egy körig, maximum.

  Persze nem kell egy teljes játékra egy fajnál megragadnunk. És ez nagy könnyebbség, mivel a fajok - pontosabban: a képesség-faj kombinációk - egyszerűen túl izgalmasak.

  A dobozban 14 játszható fajt és 20 különleges képességet találunk. Minden játék elején ezeket megkeverjük, majd összepárosítjuk, így könnyen meglehet, hogy míg az egyik játék alkalmával Kommandós Amazonokkal és Vándor Mágusokkal találjuk magunkat szemben, legközelebb Erdei Amazonok lesznek, Kommandós Mágusok, Vándor Óriások és így tovább… Egy-egy kombináció már csak a neve miatt is izgalmas lehet, például a Barlangi Trollok (na, honnan ismerős?) vagy a Diplomatikus Patkányemberek, de főleg a Sárkánylovas Csontvázak!

  Emellett minden fajnak van valami speciális tulajdonsága (pl. az óriások hegyről lejtmenetben kevesebb lapkával hódítanak, a tündék elmenekülnek a csatákból, így nem vesztünk egységeket stb.) a különleges képességek pedig további… nos, különleges képességeket adnak (a sárkánylovasok kapnak egy sárkányt, az erdeiek bónusz pénzt kapnak az általuk birtokolt erdők után, a vándorok táborokat vernek, ami segít a védekezésnél). Így minden egyes kombináció egyedi stratégiai lehetőségeket rejt magában.

  No, de vissza ahhoz, hogy nem kell egy kombinációval végigjátszani a játékot: bármelyik fordulóban dönthetünk úgy, hogy a fajunk hanyatlani kezd. Ilyenkor a térkép minden általunk birtokolt területén fennhagyunk egy-egy fajlapkát, és azokat a hanyatlott oldalukra fordítjuk. A többit levesszük. A következő körben új fajt vásárolhatunk magunknak (mindig 6 különböző kombináció érhető el), azzal kezdve újabb invázióba. A körünk végén mind az aktív, mind a hanyatló fajunk által lakott területek után kapunk pontot.

  Small World
  Forrás:boardgamegeek.com


  Egy kis összegzés a kis világról

  Mindent egybevetve aSmall Worldpörgős, kiemelkedően hangulatos játék, ami bőven rejt magában annyi változatosságot (elég csak a kombinációk kombinációinak kombinációira gondolni, ami ráadásul játékról játékra változik), hogy megunhatatlan legyen, és annyi mélységet és izgalmat, hogy gémerek is leüljenek az asztal köré játszani vele. Bátran ajánlom mindenkinek, aki kicsit is vevő a humorral közelített fantasyre vagy nyitott a területfoglalós, konfrontatív játékokra - nem fog csalódni benne!

  Woland

  Értékelések átlaga 


  (4.8)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 6 Gyakorlott játékosoknak 5 Családdal 6
  80% (8)
  20% (2)
  Rendezés:
  Eddig összesen 10 értékelés
  Tényleg kicsi az a világ

  Dávid | 2018. október 12.

  A játék kulcseleme, azaz, hogy kicsi a világ erősen érezhető a játék teljes menete alatt. Ez egy olyan játék, amelyet épp olyan élvezetes játszani ketten, mint öten. Zavaró tényező lehet a játékban, hogy taktikázni nem nagyon lehet, illetve sok játékos esetén hamar el lehet veszni a táblán: ki-hol van, melyik az én fajom stb stb.
  Iszonyat szórakoztató

  Anita | 2018. szeptember 1.

  Egyszerűen megérthető, de mégis több lehetőséges szórakoztató és gyors baráti/családi játék.
  Népírtás fantasy kivitelben

  Moys | 2018. május 25.

  Egyik első játékunk volt és bár azóta sok más komolyabb játékot is beszereztünk, néha még mindig elő kerül.
  Nekünk 2 játékossal is nagyon izgalmas volt, de 3-4 játékossal talán még élvezetesebb. Szerencsére minden játékos számhoz van külön tábla.
  Egyetlen negatívum, hogy 5 játékosnál hamar elfogynak a fajok és újra kell keverni. Azonban ez könnyen orvosolható 1-2 kiegészítő beszerzésével.
  Népírtás fantasy kivitelben

  TheGoodNeighbor | 2018. május 25.

  Egyik első játékunk volt és bár azóta sok más komolyabb játékot is beszereztünk, néha még mindig elő kerül.
  Nekünk 2 játékossal is nagyon izgalmas volt, de 3-4 játékossal talán még élvezetesebb. Szerencsére minden játékos számhoz van külön tábla.
  Egyetlen negatívum, hogy 5 játékosnál hamar elfogynak a fajok és újra kell keverni. Azonban ez könnyen orvosolható 1-2 kiegészítő beszerzésével.
  Tényleg kicsi a világ

  Emese | 2018. május 1.

  Nagyon beleszerettem ebbe a játékba, jó mechanizmus, a játékosszámra méretezett táblákkal kikényszeríti az interakciót, így sose unalmas. Vicces faj-képesség kombinációk, gyönyörű kialakítás.
  Az egyetlen dolog amit hátrányként tudnék említeni, hogy magyar alapjátékkal a kiegek, mivel azok nincsenek magyarul, furán hatnak, a faj és képességlapkákon lévő szövegek miatt. De ettől még egy nagyon király játék!
  Új földek

  Imre | 2018. április 20.

  Egyszerű, könnyen érthető. Gyors játék. Jó stratégiai játék.
  Ajánlom mindenkinek.
  Szerezz területek új népekkel!

  Imre | 2018. április 18.

  A doboz kialakítása nagyon jó, mert minden kis kütyünek van saját helye! Így semmi sem keveredik el.
  A játékszabály egyszerű, könnyen érthető. A játék mechanizmusa is egyszerű, gyors. A játék nem túl hósszú max 1 óra.
  A népek és a képességek külön-külön kerülnek párosításra, így nagyon változatos a játék. Folxamatos az interakció. Hiszen területeket kell szerezni, amikért pénzt és egyben győzelmi pontokat kapunk. A népek elavultatása jó ötlet, mert új erőre kaphatunk, hpgy több területet és pontot szerezzünk.
  Stratégiát jól ki lehet rá dolgozni, ami nagyrészt működik, de a népek elavultatása miatt az ellenfelek felboríthatják a stratégiánkat.
  Ajánlom minden harcos társamnak!
  Az új kedvenc

  Patrik | 2018. március 4.

  Könnyed terület foglalós társasjáték, aminek a leírása könnyen értelmezhető. Kifejezetten egyszerű, stratégiai játék és esztétikus, amennyire szép annyira szórakoztató is. Kicsi az esélye annak, hogy a polcon fog porosodni, hisz minden játék egyedi hála a különböző karakter + képesség kombinációnak.
  Izgalmas

  Ferenc | 2017. december 29.

  A Small World egy fantasy témájú területfoglalós játék, amely a játékmechanizmusának köszönhetően rendkívül dinamikus. Sokunknak a fejébe égett gyerekkorából, hogy "Amit elkezdtél, azt fejezd is be", na ezt az állítást a játék tökéletesen leépíti. Aki nem képes időben veszni hagyni az aktuális népét, az bizony csúnyán rá fog fázni a pontok összeszámolásakor. Szabályrendszere egyszerű, könnyen tanulható, bátran ajánlom a kezdő társasjátékozóknak!
  Gyorsan kedvenc lett

  Polett | 2017. december 12.

  Kifejezetten szeretjük, hogy az éppen aktuális létszámhoz igazodnak a pályák.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

  Small World játékcsalád