Splendor

Normál ár: 9 590 Ft

A Te árad: 9 111 Ft

Értékelés:  (4.5)
A Splendor egy gyorsasági gyűjtögetős és kártya fejlesztős játék.
A játékosok reneszánsz kereskedők, akik drágakő bányákat, ehhez kapcsolódó közlekedési eszközöket, üzleteket próbálnak a legtöbb presztízspont megszerzésének reményében megvásárolni. Ha elég gazdaggá válik egy játékos még egy nemes látogatásával is növelheti presztízspontjait. A körödben gyűjthetsz drágaköveket (1), vásárolhatsz és építhetsz le kártyákat (2) vagy tartalékolhatsz kártyákat (3). Ha drágakövet gyűjtesz dönthetsz 3 különböző drágakő vagy két azonos drágakő megszerzése közül. A tartalék kártyádat magad előtt lefordítva hagyod későbbi épület kijátszásra. Minden egyes kártya amit megvásárolsz növeli a vagyonodat és egy állandó bónusz hatást ad a későbbi vásárlásokhoz vagy növeli a presztízspontjaidat. Az a játékos nyer, aki előbb éri el a 15 presztízspontot.

Csiszold a drágaköveket és a győzelem útvonalát!

Na, már csak egy rubin hiányzik, és akkor meg tudom szerezni azt a hárompontos fejlesztéskártyát! Hacsak el nem viszik az orrom elől, amire Mesinek van is esélye… Akkor marad ez a bánya, azis rubin, akkor enyém a bal szélső nemeslapka, az is három pont! De ahhoz meg egy ónix hiányzik…

Splendor

Splendort játszva ilyen gondolatok suhanhatnak át az ember fején. Hogy mi a téma? Nyers drágaköveket kell gyűjtenünk, amelyekkel fejlesztési lapokat vásárolhatunk (három szinten: bányák, karavánok és drágakőcsiszolók, ill. kereskedőházak). A csavar az, hogy a nyers drágakövekért nem kapunk pontot, ám azokból tudjuk a lapokat megvenni, amelyek bár nem feltétlenül érnek pontot, de fel tudjuk őket használni további vásárlásokhoz, anélkül, hogy vissza kellene őket adnunk.

Ötféle drágakő kétféle kivitelben

Ha ugyanis nyers kőért veszünk lapot, a köveket vissza kell rakjuk a készletbe. (A "kövek" amúgy igényes, súlyos, színes korongok - kék zafír, zöld smaragd stb.) Meg amúgy sem vehetünk el belőlük egyszerre akármennyit: 3 darabot, ha különböző színűeket választunk, vagy 2 darabot, ha ugyanazt a színt. De utóbbit csak akkor tehetjük, ha legalább négy van abból a színből a "bányában". Ha összegyűlt egy lapra való, a vételárat vissza kell tegyük ebbe a készletbe.

Vagyis érdemes a lapokat gyűjteni, hiszen azokat nem kell vásárláskor visszaadnunk. Persze nem a végtelenségig. Hiába van sok lapunk, amivel egyre könnyebb másik lapot szereznünk, ha a többiek hamarabb vesznek nyers kövek és lapok ügyes kombinációjából pontot is érő lapokat, hamarabb jön nekik össze a győzelemhez szükséges 15 (hírnév)pontot.

És a tapasztalat az, hogy az olcsó lapok gyűjtögetése csak azért, hogy azokkal minél több nemesembert nyerjek meg, nem elég… Ugyanis ha különböző összetételű kollekciókra tettünk szert, 3-4 pontot szerezhetünk vele egy-egy megrendelő személyében. Ehhez viszont csak a lapok megfelelőek, a nyers drágakövekkel mehetünk a sunyiba…

Taktika, tervezgetés - fél szemmel a többieket figyelve

Marad tehát az ügyes egyensúlyozás, a nyers kövek gyűjtögetése (abból maximum tízet tárolhatunk), és a morfondírozás, melyik lap legyen a következő. Mivel a kollekciónk látható, ezért a többiek is figyelhetnek, és ráhajthatnak a kiszemelt fejlesztési lapra. Ezért érdemes olyanra gyúrni, amit ők nem gyűjtenek.

De lehet gonoszkodni is: a plusz taktikai réteg a stratégiában a lefoglalás. Ha meg akarjuk a másiknak törni a pontgyűjtő stratégiáját, és színtisztán látszik, melyik lapra hajt, egy hanyag mozdulattal le is foglalhatjuk. Ezzel kivesszük a piacon lévő lapok közül, ráadásul kapunk érte egy aranyat, amit dzsókerként használhatunk nyers kő helyett!

Az így megszerzett lapot aztán ráérünk később megvenni, ha már összegyűlt a hozzávaló. Persze ez a húzás egy lépésnyi hátrányba juttat minket saját útvonalunkon…

Okos családi játék, könnyed stratégiai harc

Ez hát a Splendor: félórányi gondolkodás, a 15 ponthoz vezető útvonal tervezgetése, majd újratervezése, közben hallgatjuk az egymásra potyogtatott zsetonokat, és érezzük a növekvő kollekcióval való könnyed vásárlás felett érzett örömöt. Akár négyen is játszhatunk vele, de a kétfős is nagyon jó, sőt, annyiban jobb, hogy a 15 pont felé vezető útvonal tervezhetőbb (vagyis kisebb eséllyel húzzák keresztül a számításainkat).

Tíbaláj

Splendor

Értékelések átlaga 


(4.4)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 43 Gyakorlott játékosoknak 16 Euro gémereknek 10 Ketten 26 Családdal 38 Partijátéknak 16
54% (29)
37% (20)
9% (5)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 54)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
A lányok körében nagy sikert arat

Róbert | 2019. január 25.

Általában 4-en szoktuk játszani, de valahogy a lányoknak mindig nagyobb szerencséjük/hozzáértésük van a játékban :P . Amúgy teljesen élvezhető játék, kicsit kell benne taktikázni, előre gondolkodni, de jó, hogy nem kocka használatos játék. Így inkább a taktikáé a főszerep, mint a szerencséé.
Elég egyszerű és gyors

Fanni | 2019. január 21.

Egymás után háromszor játszottuk, nem vált unalmassá a játék. Öt fővel is kipróbáltuk, kissé ugyan döcögősebben, de úgy is ment, élvezetes volt. Nem gyakorlott játékosoknak is kiváló.
Elnyerte tetszésünket

Szabolcs | 2018. december 10.

Nagyon jó játék, mindenkinek ajánlom!
Egymás utána akár 3szor is játszható, nem válik unalmassá. Eddig mindenkinek tetszett akivel játszottam
Egyszerű, de élvezetes játék.

Anita | 2018. december 3.

Szép lapok, de érdemes kártyavédőt venni hozzá. Tetszik a játékban, hogy tökéletesen élvezhető két fő esetén is, viszont egészen máshogy kell gondolkodni ha 3an vagy 4en játsszuk. Barátokkal, de a szüleimmel és az unokahúgaimmal is élvezetes a játék (könnyű és gyors szabálymagyarázat).
Egyik kedvenc

Angi | 2018. november 7.

Szuper jó játék, gyors, pörgős de mégis van mélysége!
Egyszer-Gyors-Izgalmas-Társasági!

Wiktor | 2018. szeptember 4.

Nagyon élvezetes és igényes kivitelezésű játék. Nagyon tetszik, hogy milyen egyszerű elvek mentén milyen összetett és KIEGYENSÚLYOZOTT játékot sikerült megalkotnia a kitalálójának (nem jelent igazán előnyt, ha valaki már sokszor játszotta azzal szemben, aki csak most kezdi.. a második játék folyamán már mindenki nyeregben van). Tehát KEZDŐK és "HALADÓK" egyaránt játszhatják. Egyaránt szerepet játszik benne a szerencse és egy bizonyos fokú, de nem túl mély stratégia alkotás is. (Utóbbi van aki szerint hátrány, szerintem a kezdők-haladók közös játéka miatt ez inkább előnyös: gyermekek és szülők, elétrő életkorúak és habitusúak egyaránt jól tudnak ugyan azon társaság és játékkör tagjaiként is szórakozni: ezért gondolom "csapatépítő" jellegűnek.)

SZABÁLYOK nem bonyolultak, könnyen játszható. Sokoldalú, képes lekötni a figyelmet, de akár beszélgetés, társalgás közben is kitűnő játék.
ELŐNYE, hogy 2-fő is épp oly' élvezettel tudja játszani, mint az 5 fős maximum.
KIEGÉSZÍTŐK is kaphatók hozzá: itthon a kiegészítő játék, külön dobozzal, de láttam már igényes műanyag drágakő imitációt és préselt, mintás karton játéktáblát is. (Utóbbiak inkább design elemek, mint tényleges játékfunkciót bővítő eszközök, de a megszállott és gyűjtő hajlamú játékosok élményét igazán teljessé tudják tenni.
Gyors, pörgős

András | 2018. június 20.

Györs, pörgős, viszonylag könnyű játék. Nagyon oda kell figyelnünk ellenfeleinkre, mert a győzelem sokszor csak 1-1 lépésen múlik, úgyhogy rendszeres a "Ha lenne még egy köröm, megnyertem volna" érzés.
Ékkövek bűvöletében

Amaryn | 2018. május 9.

A kipróbálása után nem sokkal meg is vettem magamnak, mondván, jó lesz családi játéknak. A család nagyon szeret játszani, de sajnos egyre kevesebb az idő, amit összegyűlve játékra tudunk fordíani. Ezért is nagyon jó választás a Splendor. A szabálymagyarázat nem igényel sok időt, a set up is gyorsan meg van, és ha nincs sok időnk, akkor is végig lehet játszani egy pár kört. Szóval egyszerű és gyors, és mégis változatos és izgalmas. Ráadásul igényes is. Nagyon szép az ékkövek, a kártyák és a nemesek grafikája, a zsetonokat jó kézbe venni. Játék közben, bár a játékosok között nincs sok interakció, azért érdemes odafigyelni arra, hogy mit gyűjt a másik, nehogy hoppon maradjunk. Fontos előre tervezni, és még fontosabb alternatívákban gondolkodni, lehetőleg többen is. Két, három és négy játékossal is nagyon jó, biztos, hogy rendszeresen elő lesz véve, nem fog a polcon porosodni.
Gyors és káprázatosan szép játék

László Botond | 2018. április 24.

A legnagyobb ajándék amit köszönhetek ennek a játéknak, hogy a családunkból aki eddig nemnagyon szeretett társasozni, ezutána játék után állandó partnerré vált, megszerettette vele a társasjátékozást! Köszönöm!
Az ékkövek császára

Fruzsina | 2018. április 6.

Nagyon sok gyüjtögetős játékhoz volt már szerencsém, de a Splendor véleményem szerint az egyik legjobb. Könnyen értelmezhetőek a szabályok és a játékmenet folyamatosan leköti a figyelmet. Persze nem utolsó sorban nagyon szépen kidolgozott és kellemes hangulatú. Nem csak a saját kártyáinkat és stratégiánkat érdemes figyelni a játék során, hanem azt is, hogy a többiek mire pályáznak. Ezzel valamelyest elkerülhető, hogy hoppon maradjunk és ne azt a fajta nyersanyagot próbáljuk meg megszerezni, mint a többiek. Mi négy fővel játszottunk vele és remek kikapcsolódás volt.

Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!