Splendor

Normál ár: 9 590 Ft


A Te árad: 9 111 Ft

Értékelés: 
(4.5)
Happold el a drágaköveket a vetélytársaid elől, vásárolj belőlük kártyákat, és nyerd el a nemesek kegyeit!

A Splendor egy családi társasjáték, amelyben olyan ügyesen kell kártyákat gyűjtsél, hogy azokból még olcsóbban tudjál vásárolni – és a megfelelő kártyaszettekkel nemesurak és hölgyek kegyeibe férkőzni.

A játékosok reneszánsz kereskedők, akik drágakő bányákat, ehhez kapcsolódó közlekedési eszközöket, üzleteket próbálnak a legtöbb presztízspont megszerzésének reményében megvásárolni. Ha elég gazdaggá válik egy játékos még egy nemes látogatásával is növelheti presztízspontjait. A körödben gyűjthetsz drágaköveket (1), vásárolhatsz és építhetsz le kártyákat (2) vagy tartalékolhatsz kártyákat (3). Ha drágakövet gyűjtesz dönthetsz 3 különböző drágakő vagy két azonos drágakő megszerzése közül. A tartalék kártyádat magad előtt lefordítva hagyod későbbi épület kijátszásra. Minden egyes kártya amit megvásárolsz növeli a vagyonodat és egy állandó bónusz hatást ad a későbbi vásárlásokhoz vagy növeli a presztízspontjaidat. Az a játékos nyer, aki előbb éri el a 15 presztízspontot.

Csiszold a drágaköveket és a győzelem útvonalát!

Na, már csak egy rubin hiányzik, és akkor meg tudom szerezni azt a hárompontos fejlesztéskártyát! Hacsak el nem viszik az orrom elől, amire Mesinek van is esélye… Akkor marad ez a bánya, azis rubin, akkor enyém a bal szélső nemeslapka, az is három pont! De ahhoz meg egy ónix hiányzik…

 

Splendort játszva ilyen gondolatok suhanhatnak át az ember fején. Hogy mi a téma? Nyers drágaköveket kell gyűjtenünk, amelyekkel fejlesztési lapokat vásárolhatunk (három szinten: bányák, karavánok és drágakőcsiszolók, ill. kereskedőházak). A csavar az, hogy a nyers drágakövekért nem kapunk pontot, ám azokból tudjuk a lapokat megvenni, amelyek bár nem feltétlenül érnek pontot, de fel tudjuk őket használni további vásárlásokhoz, anélkül, hogy vissza kellene őket adnunk.

Ötféle drágakő kétféle kivitelben

Ha ugyanis nyers kőért veszünk lapot, a köveket vissza kell rakjuk a készletbe. (A "kövek" amúgy igényes, súlyos, színes korongok - kék zafír, zöld smaragd stb.) Meg amúgy sem vehetünk el belőlük egyszerre akármennyit: 3 darabot, ha különböző színűeket választunk, vagy 2 darabot, ha ugyanazt a színt. De utóbbit csak akkor tehetjük, ha legalább négy van abból a színből a "bányában". Ha összegyűlt egy lapra való, a vételárat vissza kell tegyük ebbe a készletbe.

Vagyis érdemes a lapokat gyűjteni, hiszen azokat nem kell vásárláskor visszaadnunk. Persze nem a végtelenségig. Hiába van sok lapunk, amivel egyre könnyebb másik lapot szereznünk, ha a többiek hamarabb vesznek nyers kövek és lapok ügyes kombinációjából pontot is érő lapokat, hamarabb jön nekik össze a győzelemhez szükséges 15 (hírnév)pontot.

És a tapasztalat az, hogy az olcsó lapok gyűjtögetése csak azért, hogy azokkal minél több nemesembert nyerjek meg, nem elég… Ugyanis ha különböző összetételű kollekciókra tettünk szert, 3-4 pontot szerezhetünk vele egy-egy megrendelő személyében. Ehhez viszont csak a lapok megfelelőek, a nyers drágakövekkel mehetünk a sunyiba…

Taktika, tervezgetés - fél szemmel a többieket figyelve

Marad tehát az ügyes egyensúlyozás, a nyers kövek gyűjtögetése (abból maximum tízet tárolhatunk), és a morfondírozás, melyik lap legyen a következő. Mivel a kollekciónk látható, ezért a többiek is figyelhetnek, és ráhajthatnak a kiszemelt fejlesztési lapra. Ezért érdemes olyanra gyúrni, amit ők nem gyűjtenek.

De lehet gonoszkodni is: a plusz taktikai réteg a stratégiában a lefoglalás. Ha meg akarjuk a másiknak törni a pontgyűjtő stratégiáját, és színtisztán látszik, melyik lapra hajt, egy hanyag mozdulattal le is foglalhatjuk. Ezzel kivesszük a piacon lévő lapok közül, ráadásul kapunk érte egy aranyat, amit dzsókerként használhatunk nyers kő helyett!

Az így megszerzett lapot aztán ráérünk később megvenni, ha már összegyűlt a hozzávaló. Persze ez a húzás egy lépésnyi hátrányba juttat minket saját útvonalunkon…

Okos családi játék, könnyed stratégiai harc

Ez hát a Splendor: félórányi gondolkodás, a 15 ponthoz vezető útvonal tervezgetése, majd újratervezése, közben hallgatjuk az egymásra potyogtatott zsetonokat, és érezzük a növekvő kollekcióval való könnyed vásárlás felett érzett örömöt. Akár négyen is játszhatunk vele, de a kétfős is nagyon jó, sőt, annyiban jobb, hogy a 15 pont felé vezető útvonal tervezhetőbb (vagyis kisebb eséllyel húzzák keresztül a számításainkat).

 

Értékelések átlaga 


(4.5)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 49 Gyakorlott játékosoknak 20 Euro gémereknek 10 Ketten 31 Családdal 43 Partijátéknak 18
54% (33)
38% (23)
8% (5)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 62)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. ...
  8. 7
Menő játék új külsőben!

rambo666 | 2020. április 9.

A ma már klasszikusnak számító játék,
új, szebb csomagolást kapott.
Játszani vele így jobb élmény.
Sokan szeretik.
Bármikor

Krisztina | 2020. március 14.

Nálam mostanában ez a befutó. Egyszerű a szabálya, megvan a flow élmény, lehet 2-en is játszani.
Nagyon menő

Barb | 2020. február 9.

Nagyon pörgős, nagyon egyszerű szabályú. Több kört játszottunk vele egymás után és nem tudtuk megunni. :)
Könnyű stratégia

Renáta | 2019. november 19.

Könnyen tanulható stratégiai játék. Bevezető játéknak is kiváló. Akár két személynek is ideális. A szabályok gyorsan tanulhatóak, gyors, pörgős játék, kis taktikázással.
Pörgős stratégiajáték

Zsóka | 2019. november 12.

Nekünk bejött, bár az árát mikor megnéztem meglepődtem, kevesebbnek vártam/reméltem.
Könnyen megérthető és pörgősen lehet vele játszani, ha csak egy fél órátok van akkor is le lehet hozzá ülni, és érdemes is, meg elgondolkodtat, jópofa stratégiai játék. A legtöbb stratégiai játékot bonyolult megtanulni, és csak utána élvezhető, a Splelndornál viszont a gyors és egyszerű megtanulási folyamat is élvezetes. Mi szeretünk egymás után több kört játszani, így általában mindenki nyer egyszer :D
Mindenkinek mindenkor!

nezade | 2019. június 23.

Könnyen tanulható, elsajátítható, mégis elgondolkodtató játék! Mindenkinek csak ajánlani tudom, minden játékos számmal jól működik, tökéletes filler, de ha leragadtok, hogy játsszatok egy visszavágót, ki tud tölteni egy fél estét is :)!
Gyors pörgős stratégiai játék

Róbert | 2019. május 6.

Egy igazán eltalált játék, amely nem unalmas, változatos. Csak dicsérni tudom. Viszont azért 4 csillag, mert ennyi pénzért azért lehetett volna többet is adni, vagy ha ezt kapjuk akkor lehetett volna sokkal olcsóbb is. Mondjuk adhattak volna hozzá egy játékszőnyeget, vagy a drágakövek lehettek volna műanyagból is a szerepüknek megfelelően. ezeket a korongokat azért sem értettem, mert számít, hogy hány korong van még a pakliban. Persze, ha egymáson vannak akkor nagyon nem látszik! (egy idő után a torony magasságából már a gyakorlott játékos azért látja, de az új játékos nem igazán) Ezektől eltekintve mindenkinek ajánlom, nagyon jó játék, nem fog csalódást okozni!
Jó de kiegészítővel mégjobb

Ren | 2019. március 25.

Általában ketten játszunk. Csak azért adtam 4csillagot mert, kiegészítővel adnám meg neki az 5 csillagot. Nekünk azzal együtt tökéletes.
Kezdő illetve gyakorlott játékosoknak ajánlanám. Gyorsan, változatos, és hangulatos. A kártyák illetve zsetonok minősége kiváló.
A lányok körében nagy sikert arat

Róbert | 2019. január 25.

Általában 4-en szoktuk játszani, de valahogy a lányoknak mindig nagyobb szerencséjük/hozzáértésük van a játékban :P . Amúgy teljesen élvezhető játék, kicsit kell benne taktikázni, előre gondolkodni, de jó, hogy nem kocka használatos játék. Így inkább a taktikáé a főszerep, mint a szerencséé.
Elég egyszerű és gyors

Fanni | 2019. január 21.

Egymás után háromszor játszottuk, nem vált unalmassá a játék. Öt fővel is kipróbáltuk, kissé ugyan döcögősebben, de úgy is ment, élvezetes volt. Nem gyakorlott játékosoknak is kiváló.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!