Splendor

  Normál ár: 8 990 Ft

  A Te árad: 8 541 Ft

  Értékelés:  (4.4)
  A Splendor egy gyorsasági gyűjtögetős és kártya fejlesztős játék.
  A játékosok reneszánsz kereskedők, akik drágakő bányákat, ehhez kapcsolódó közlekedési eszközöket, üzleteket próbálnak a legtöbb presztízspont megszerzésének reményében megvásárolni. Ha elég gazdaggá válik egy játékos még egy nemes látogatásával is növelheti presztízspontjait. A körödben gyűjthetsz drágaköveket (1), vásárolhatsz és építhetsz le kártyákat (2) vagy tartalékolhatsz kártyákat (3). Ha drágakövet gyűjtesz dönthetsz 3 különböző drágakő vagy két azonos drágakő megszerzése közül. A tartalék kártyádat magad előtt lefordítva hagyod későbbi épület kijátszásra. Minden egyes kártya amit megvásárolsz növeli a vagyonodat és egy állandó bónusz hatást ad a későbbi vásárlásokhoz vagy növeli a presztízspontjaidat. Az a játékos nyer, aki előbb éri el a 15 presztízspontot.

  A játék díjai

  • Magyar Társasjáték díj 2015 jelölt
  • Spiel des Jahres 2014 jelölt

  Csiszold a drágaköveket és a győzelem útvonalát!

  Na, már csak egy rubin hiányzik, és akkor meg tudom szerezni azt a hárompontos fejlesztéskártyát! Hacsak el nem viszik az orrom elől, amire Mesinek van is esélye… Akkor marad ez a bánya, azis rubin, akkor enyém a bal szélső nemeslapka, az is három pont! De ahhoz meg egy ónix hiányzik…

  Splendor

  Splendort játszva ilyen gondolatok suhanhatnak át az ember fején. Hogy mi a téma? Nyers drágaköveket kell gyűjtenünk, amelyekkel fejlesztési lapokat vásárolhatunk (három szinten: bányák, karavánok és drágakőcsiszolók, ill. kereskedőházak). A csavar az, hogy a nyers drágakövekért nem kapunk pontot, ám azokból tudjuk a lapokat megvenni, amelyek bár nem feltétlenül érnek pontot, de fel tudjuk őket használni további vásárlásokhoz, anélkül, hogy vissza kellene őket adnunk.

  Ötféle drágakő kétféle kivitelben

  Ha ugyanis nyers kőért veszünk lapot, a köveket vissza kell rakjuk a készletbe. (A "kövek" amúgy igényes, súlyos, színes korongok - kék zafír, zöld smaragd stb.) Meg amúgy sem vehetünk el belőlük egyszerre akármennyit: 3 darabot, ha különböző színűeket választunk, vagy 2 darabot, ha ugyanazt a színt. De utóbbit csak akkor tehetjük, ha legalább négy van abból a színből a "bányában". Ha összegyűlt egy lapra való, a vételárat vissza kell tegyük ebbe a készletbe.

  Vagyis érdemes a lapokat gyűjteni, hiszen azokat nem kell vásárláskor visszaadnunk. Persze nem a végtelenségig. Hiába van sok lapunk, amivel egyre könnyebb másik lapot szereznünk, ha a többiek hamarabb vesznek nyers kövek és lapok ügyes kombinációjából pontot is érő lapokat, hamarabb jön nekik össze a győzelemhez szükséges 15 (hírnév)pontot.

  És a tapasztalat az, hogy az olcsó lapok gyűjtögetése csak azért, hogy azokkal minél több nemesembert nyerjek meg, nem elég… Ugyanis ha különböző összetételű kollekciókra tettünk szert, 3-4 pontot szerezhetünk vele egy-egy megrendelő személyében. Ehhez viszont csak a lapok megfelelőek, a nyers drágakövekkel mehetünk a sunyiba…

  Taktika, tervezgetés - fél szemmel a többieket figyelve

  Marad tehát az ügyes egyensúlyozás, a nyers kövek gyűjtögetése (abból maximum tízet tárolhatunk), és a morfondírozás, melyik lap legyen a következő. Mivel a kollekciónk látható, ezért a többiek is figyelhetnek, és ráhajthatnak a kiszemelt fejlesztési lapra. Ezért érdemes olyanra gyúrni, amit ők nem gyűjtenek.

  De lehet gonoszkodni is: a plusz taktikai réteg a stratégiában a lefoglalás. Ha meg akarjuk a másiknak törni a pontgyűjtő stratégiáját, és színtisztán látszik, melyik lapra hajt, egy hanyag mozdulattal le is foglalhatjuk. Ezzel kivesszük a piacon lévő lapok közül, ráadásul kapunk érte egy aranyat, amit dzsókerként használhatunk nyers kő helyett!

  Az így megszerzett lapot aztán ráérünk később megvenni, ha már összegyűlt a hozzávaló. Persze ez a húzás egy lépésnyi hátrányba juttat minket saját útvonalunkon…

  Okos családi játék, könnyed stratégiai harc

  Ez hát a Splendor: félórányi gondolkodás, a 15 ponthoz vezető útvonal tervezgetése, majd újratervezése, közben hallgatjuk az egymásra potyogtatott zsetonokat, és érezzük a növekvő kollekcióval való könnyed vásárlás felett érzett örömöt. Akár négyen is játszhatunk vele, de a kétfős is nagyon jó, sőt, annyiban jobb, hogy a 15 pont felé vezető útvonal tervezhetőbb (vagyis kisebb eséllyel húzzák keresztül a számításainkat).

  Tíbaláj

  Splendor

  Értékelések átlaga 


  (4.3)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 33 Gyakorlott játékosoknak 12 Euro gémereknek 9 Ketten 17 Családdal 28 Partijátéknak 9
  46% (19)
  41% (17)
  12% (5)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 41)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  Szép grafika, izgalmas laprakosgatás

  Attila | 2017. november 7.

  Gyorsan tanulható, szerintem kezdők is könnyen megtanulják. 15-20 perc alatt lemegy egy parti. Egyszerűnek tűnik, de kell kombinálni rendesen, figyelni kell a többieket, ki lehet szúrni velük. Nagyon szeretjük, alig várom hogy megérkezzen a kiegészítő pakk hozzá
  Splendor

  Dávid | 2017. november 1.

  Pörgős, könnyed stratégiai játék, amiben előre gondolkodva a megfelelő "motor" megépítésével kell minél több pontot összegyűjteni. A három akció kiválasztása a játék vége felé döntő fontosságú lehet, hiszen a lapok "elraktározásának" köszönhetően, ha az ellenfelünk rájön, hogy melyik kártyára gyűjtünk, simán elcsenheti előlünk. Első ránézésre kevés az interakció a játékosok között, de alapvetően fontos, hogy figyeljük a másik lépéseit, hiszen ha csak a saját játékunkra figyelünk, könnyen behozhatatlan hátrányba kerülhetünk és éppen ez adja a Splendor igazi nehézségét és erényét. Előre kell megterveznünk a lépéseinket, miközben párhuzamosan kell kitalálunk egy "B", "C", "D"... tervet, arra az esetre, ha az ellenfeleink keresztbe tesznek nekünk, de mindez hiábavaló, ha mindeközben nem figyeljünk az ellenfeleink lépéseit. Habár a szabályok nagyon egyszerűek (max. 5 perc alatt elmagyarázhatóak), a fenti tulajdonságai miatt nagy koncentrációt igénylő játék a Splendor, amely kifejezetten élvezetes két fővel is, négyen pedig már talán túlontúl sokat kivesz a játékosokból. Mindenkinek ajánlom, aki egy egyszerű, de nagy koncentrációt igénylő, rendkívül igényesen kivitelezett játékot keresnek. Pároknak és kisebb baráti társaságoknak nagyon kellemes perceket okozhat.

  Habár a kártyák igényesek, ajánlott a kártyavédő használata. A kártyák mérete standard 63,5*88 mm, de olyan védőt válasszatok, ami nem sokkal hosszabb mint maga a kártya, mert különben nem férnek bele a dobozba! Én az itt is kapható FFG védővel fóliáztam be őket, és habár a kártyavédő minősége kifogástalan, sajnos a hossza miatt nem tudom a kártyákat a dobozban tárolni.
  Langyosvíz

  Dávid | 2017. október 31.

  Nem rossz kis játék, de nem valószínű, hogy meg is venném. Pörgős, számolgatós, egymást csak kicsit szívatós, szabályokat gyorsan megtanulós. Szerintem olyan nagy taktikázás és stragéia nincs benne, mert elég gyorsan pörögnek a lapok, de lehet nem mélyedtem el benne eléggé. Este munka után levezetésnek jó. Partyjátéknak a 4 fő szerintem kevés. Ha valaki szereti az összetetteb játékokat, azt annyira nem fogja lekötni. De családdal, gyerekekkel ideális. A grafika és az anyagok minőségiek.
  Agytorna

  Károly Imre | 2017. október 10.

  Sziasztok!

  A játék szerzőjéről irták, hogy a játék tervezésekor, többek között a sakkból is meritett ihletet! Nos van benne valami!

  Itt is előre kell gondolkodni, figyelni a többiekre, alkalmazkodni a váratlan(a szemfülesek részéről várható)fordulatokhoz(pl. egy lap amit már 2 körrel korábban kinéztél, az előtted lévő játékos pont azt veszi meg)!
  No és persze a szerencse, nem elhanyagolható jelenléte, mely nagyban befolyásolja a játékmenetet.
  Részemről ez, és az a tény, hogyha a kigondolt taktikát nem a megfelelő sorrendben hajtom végre, és igy nem biztos már a győzelem, von le az értékeléséből 1 pontot!
  Ettől függetlenül egy nagyon eltalált, gyönyörű képekkel illusztrált, minőségi tartozékokból álló játékot kapunk a pénzünkért, mely viszonylag egyszerű szabályokkal bir, és kezdő játékosoknak is elmagyarázható 10 perc alatt! Bár nem olcsó, és nincs is agyonpakolva kártyákkal, kütyükkel, mégis hangulatos, szép, igényes, megéri az árát!
  Könnyű szabályok, nagy taktikák

  M | 2017. október 10.

  Nagyon szépen kidolgozott játék, a lapok a zsetonok egyaránt.

  A játék erőssége szerintem abban rejlik, hogy maguk a játékszabályok nem bonyolultak, viszont ahogy elindul a játék, onnantól kezdve rengeteg taktikai variációt lehet választani, hogy hogyan szeretnénk játszani a játékot.
  Euro gémereknek ajánlanám inkább, kevés az iterakció, érdemes ugyan figyelni, hogy ki mit gyűjt, abból lehet következtetni arra, hogy melyik lapra vagy nemesre hajt, de alapvetően mindenki azért küzd, hogy ő maga a lehető leghamarabb összeszedje a győzelemhez szükséges 15 pontot.
  A játékmenet gyors, pörgős (már, ha nincs a társaságban valaki, aki órákat képes gondolkodni), eddigi tapasztalataim szerint rendkívül sokszor újrajátszható.
  Nagyon jó partijáték, de stratégiainak sem utolsó

  Rokusz | 2017. október 4.

  Nagyon szép grafika és remek kivitelezés jellemzi a játékot. Egyedül a dobozban a belső kialakításba csúszott egy kisebb baki: az egyik csomag kártya a háromból nem pontosan illeszthető be a helyére, és ott kicsit rá kellett segíteni a dobozon :)

  Partijátéknak ideális lenne, ha többen lehetne játszani, stratégiai játéknak pedig akkor lenne igazán tökéletes, ha kevésbbé lehetne kiszámítani egy két lépést ezzel is növelve az újrajátszhatóságot. Sajnos csak véges számú stratégia segít hozzá a győzelemhez, de ezekre rájönni, elsajátítani nem nehéz. Nagyon boldog perceket szerezhet, kezdő stratégáknak egy ideális játék.
  1 ÉVE NYÚZOM, és imádom !!!

  Passape | 2017. augusztus 3.

  1 év rendszeres játékhasználat után az eredmény: az utóbbi 2 évből ez lett a kedvenc játékom, mert olyan kellemes, hogyha vesztek, azt sem érzem lehangolónak. Szép és igényes(!) kivitelezés, valamint grafika. Egyszerű, de szórakoztató játékdinamika, és lassú építkezés után meglepő fordulatokkal teli játékbefejezés jellemzi. Fél- egy óra egy játék játékosszámtól függően. Sok bosszantó errőforrásbeosztó stratégia, és a szokásos nagy sláger, a: "Te $Zem@, elvitted a lapot amit kinéztem!" , "Lenyúltad a nemest, akinek gyűjtöttem!", és az örökzöld "Elvitted az utolsó kék zsetont ami nekem kellett volna!" -féle beszólások folyamatos érzelmi hullámvölgyben tartanak minden játékost :D Próbáljátok ki, adjatok neki egy esélyt ! Megéri...
  Egyik kedvencem a so közül

  Zsuzsa | 2017. augusztus 1.

  Nagyon jó játék, szép a kivitelezés a lapok grafikája. 10 éves kisfiam is mindig ezzel szeretne játszani annyira szereti. Az egy fájó pontunk, hogy csak négy személyes a játék, ezért ha a baráti körben vagyunk (általában hatan vagy többen) akkor ezzel nem tud mindenki játszani. : - (
  Szerelem első játszásra

  Roland | 2017. július 25.

  Rögvest beleszerettem az első játékot követően és még mindig imádom, főleg a korongok súlyát a kezemben. :) Különböző taktikák menték lehet játszani benne, bár engem ez meglepett, mert szerintem csak egy helyes van... aztán mekkorát tévedtem, amikor az egyik idős szomszédunk teljesen máshogy játszva nyert! :)

  Ebből következik, hogy kellően egyszerűek a szabályok, hogy bárki becsatlakozhasson, és több generációt is képes lekötni. Nagyon szépek a lapok, minőségiek a komponensek. Az újrajátszhatóságot a hamarosan kijövő kiegészítő biztosan megdobja, és ahogy olvasgattam, a stratégiai oldalát is megerősíti.

  Mindenképp ajánlom, gyűjteménybe érdemes.
  splendor

  hmonka | 2017. február 16.

  Gyönyörű grafika. Gyorsan átlátható játék. Családdal és barátokkal is szeretjük játszani. Egyszerű, de mégis gondolkodásra késztet, és megunhatatlan.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!