Star Wars X-Wing: Az Ébredő Erő figurás játék

  Normál ár: 12 990 Ft

  A Te árad: 12 341 Ft

  Értékelés:  (5.0)
  Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban....
  A bizonytalanság korát éljük. Egyre fokozódó feszültség fojtogatja a galaxist, ahogy a birodalmi
  vezetőkből újraszerveződő Első Rend befolyása egyre csak növekszik, de a köztársaságpártiakból létrejött Ellenállásnak még van egy halvány reménysugara. A bátor hősök küzdelme a sötétség erői ellen még felélesztheti bennük a képességet, hogy egy új jövőt kovácsoljanak...
  Az ébredő erő legyen veled

  A 2015-ös év egyik meghatározó eseménye az új Star Wars film - Az ébredő erő - érkezése, így nem csoda, hogy idén kezünkbe vehetjük a Fantasy Flight szerteágazó Star Wars (X-Wing) univerzumának legújabb üdvöskéjét, a Star Wars X-Wing: Az ébredő erő társasjátékot, méghozzá most először teljesen magyar nyelven.

   A magyar kiadás dobozán ez áll: "Stratégiai űrszimulációs figurás játék két fő részére. A Star Wars - Az ébred erő film alapján". Ízig-vérig Star Wars rajongóként, nagy lelkesedéssel vártam, hogy kipróbálhassam mennyiben tesz eleget a játék a feltüntetett tartalomnak. Haladjunk kívülről befele.

  Doboz

  Már ennek is nagyon megnyerő a kialakítása, a marketingeseknek nagy pacsi, hogy a kis ablaknak köszönhetőn látható, kicsomagolás nélkül is az alapdoboz 3 figurája, a 2 Tie vadász és az X-szárnyú, minek köszönhetően minden rajongónál sanszos az instant libabőr/azonnal a kezembe akarom venni érzés. Gyönyörű és igazán részletgazdag a gépek megjelenítése, precíz a tárolódoboz, a kártyák jó minőségűek, így nem feltétlen szükséges kártyavédőzni őket, a további játékelemek szintén strapabírók és rendkívül dizájnosak, maximálisan visszaadják a csillagok háborúja hangulatot. Szóval a külcsín kétség kívül csillagos 5-ös. Bár egy-két simítózáras tasak elfért volna még a dobozban a különböző elemek szortírozása végett, de ezt utólag nem nehéz pótolni.

  Belbecs

  Ugyebár teljesen magyar nyelvű a játék, így megtaláljuk benne az alapjáték, sőt a kiegészítők szabályát is teljes részletességgel, illetve pár küldetést, amit már az alapjátékkal is játszhatunk. A szabályfüzet, ahogy az Andor Legendáiban, itt is arra buzdít, hogy játszva tanuljunk, és egy "bevezető" játék során sajátítsuk el az alapszabályokat. Ez a teljes játéknak egy nagyon durván leegyszerűsített változata. Kipróbáltuk, és hát... "Jaj tervezőm.." ez így tényleg nagyon egyszerű. A szabály (tekintve, hogy nincs játéktábla) azt javasolja, hogy legalább egy 1 négyzetméteres sima felületen kezdjünk neki a játéknak, de ezzel kb. ledegradálja a csatát egy szimpla űrfogócskává, tekintve, hogy mindössze a 3 űrhajó van a felületen és semmi más, ez így maximum arra jó, hogy mindenki begyakorolja az alap mozgásokat a különböző mozgássablonokkal, ezért 15 percnél többet nem is szántunk rá.

  Jöjjön a teljes játék

  A további szabályoknak köszönhetően már van realitása a doboz által sugallt űrszimulációnak és stratégiának egyaránt. Előkerülnek a különböző akadályok, jelen esetben az aszteroida mező, amivel minden alkalommal egyedivé tehetjük a pályánkat. Itt már van előre tervezés, ki-hogy állítja össze a "saját raját", milyen plusz cuccokkal ruházza fel a hajóját/hajóit. Van itt proton torpedótól kezdve a különböző droidokon át mindenféle dolog, baromi jó hangulatot kölcsönöz az egésznek. Mindenki külön pilóta kártyát választ magának a játék kezdetén, ezek nem csupán sablongépeket, hanem a filmekből ismert karaktereket is tartalmaznak, ettől egyediek. Az előre egyeztetett pont érték alapján választhattok hajókat és szerelhetitek fel őket, így biztosítva a kiegyensúlyozott játékot, ezután pedig nincs más hátra, kezdődhet a csata.

   

  A szabályokba nem mennék bele túl részletesen, egészen egyszerűek, 1-2 játék után már csak ritkán kell elővenni a szabálykönyvet, könnyen belerázódhat bárki. A harcrendszer kockadobásokkal működik, de mielőtt még az eurósok felszisszennének, ezeknek az eredményét jócskán tudjuk befolyásolni különböző képességekkel. Számít a távolság is, van e hajók között akadály stb., ami még realisztikusabb wargame-et eredményez, de tény, hogy egy rosszabbul sikerült dobás sokba kerülhet…

  Összességében elmondható, hogy a rendkívül sikeres Star Wars: X-Wing játékoknak (a BoardGameGeeken a több mint előkelő 27. helyet foglalja el az összesített listán 7.71-el) egy nagyon jól összerakott, kompakt kis alapszettjét kapjuk, ami egészen új ablakot nyit a wargame-ek világában Magyarországon, immáron teljesen magyar nyelven. Az Illuminati szerint a Delta Visionnek köszönhetően a további kiegészítőket is beszerezhetjük majd magyarul, amik által olyan klasszikus hajókra tehetünk szert, mint az Ezeréves Sólyom többek között… Persze ez az alapjáték is teljesen kompatibilis a korábban megjelent kiegészítőkkel, szóval, ha valaki nem szeretné megvárni a további magyar megjelenéseket és bővítené a rendelkezésre álló hajóit (amíg a pénztárcája engedi), könnyű szerrel megteheti, hiszen a játékhoz már közel 30 kiegészítő jelent meg, ami ugyancsak igazolja az átütő sikerét.

  A játékot 10 éves kor felett ajánlanám, star wars rajongónak, wargémereknek és a stratégiai játékokat kedvelőknek egyaránt. A fiatalabb korosztálynál tartok tőle, hogy inkább csak a klasszikus értelemben vett játékot látnák az űrhajókban, és nem lehetne velük érdemben játszani, de ha úgy gondoljátok, hogy a saját buckalakótok megérett a feladatra, tegyetek vele egy próbát. Hátha ezek azok a droidok, amiket kerestek…

  Zsigmond Balázs

   
   

  Értékelések átlaga 


  (4.9)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 10 Gyakorlott játékosoknak 10 Ketten 14
  94% (17)
  6% (1)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 18)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  Az erő legyen a pénztárcáddal, ha egyszer rápörögsz!

  Péter | 2017. október 11.

  Pozitívumok:
  + igazi Star Wars hangulat (de a filmek ismerete nélkül is tökéletes szórakozás)
  + magyar kiadás és szabálytámogatás
  + gyorsan tanulható alapok, de a trükkös játéknak is helyet ad
  + folyamatosan érkező új hajók, pilóták, és képességek...

  Negatívumok
  - ...amiket külön kell megvenned, és valószínűleg az alapjáték többszörösét fogod rákölteni
  - ha komolyabban bele akarsz fogni, a doboz tartalma inkább csak arra elég, hogy belekóstolj
  - Scum frakció választása esetén nem a legjobb kiindulási pont

  Bár ez a játék önálló társasként is megállja a helyét, mégis inkább egy kezdőkészletként érdemes tekinteni rá. Az X-wing szabályai szerint játszódó pörgős űrcsaták hangulata ugyanis nagyon el tudja kapni az embert. Egymásnak eresztjük a filmek két ikonikus vadászgépét, próbálunk túljárni a másik eszén...
  ...és máris azon filozofálgatunk, hogy Poe Dameron ugyanolyan könnyen végezne Darth Vaderrel, mint a két Első Rendi TIE vadásszal?
  Vagy hogyan alakult volna Han Solo és Boba Fett párbaja?
  Esetleg Kylo Ren le tudta volna győzni a fénykorában lévő nagybátyát, Luke Skywalkert?

  És akkor még nem is beszéltünk arról, ha valakinek megtetszik a játék versenyszerű oldala. Az X wing körül ugyanis nagyon komoly és aktív versenyközösség van (ezen sorok írása előtt nem sokkal került megrendezésre az első, hivatalos, nemzetközi verseny Magyarországon).
  Szóval, az Erő legyen a pénztárcáddal, ha egyszer rápörögsz!
  Izgalmas

  Mateusz | 2017. július 13.

  Nagyon jó játék. Sokat kell gyakorolni, de ha bele jön az ember, nem lehet unatkozni. Kezdésnek nem rossz 3 hajóval játszani, de ha még veszel hozzá, akkor sokkal izgalmasabb.
  Új köntösben régi játék

  Miklós | 2017. április 25.

  Gyerekkoromban a sakk volt sokunk kedvenc kétszemélyes játéka. Folyamatos figyelést igényel, az ellenfél lépéseinek előregondolásán múlik minden. Viszont a figurák, így a játék szabadságfoka is szűkös. Az X-wing zseniálisan ötvözi a sakkot a Star Wars élménnyel, miközben olyan mélységű taktikai lehetőséget épít a játékba, amitől már a túl összetett sincs túlontúl messze. Ráadásul drága hobbi a készlet bővítése, függőséget okozhat, mellesleg nagyon frusztráló tud lenni, ha valamelyik hajót nem tudja kipróbálnbi az ember. Hogy mégis miért adtam meg mind az öt csillagot? Mert egyszerűen zseniális játék!
  A legjobb játék

  Katarn576 | 2017. január 4.

  Nagyon örülök hogy megtudtam venni ezt a játékot, mert már nagyon sokat hallottam róla, és mindenki csak jókat mesélt, szóval engedtem a sötét oldal csábításának, és nem bántam meg. Az egyik legjobb társasjáték a maga nemében.
  Egy messzi messzi galaxisban :)

  rambo666 | 2016. szeptember 20.

  Remekül kidolgozott játék, rajongóknak kötelező darab.
  A kiegészítők miatt a költségek az egekbe szökhetnek, de
  megéri rááldozni, viszont aki nem akar annak a játék
  az alapdobozzal is kiválóan élvezhető.
  Vigyázz! Függőséget okoz!

  László | 2016. szeptember 19.

  Szenzációs játék! Nem csak SW rajongóknak. Az alapdoboz arra elég, hogy kipróbáld és magával ragadjon a játék. Nem olcsó mulatság, de ha nem szeretnénk versenyeken indulni és a világ legjobbja lenni, akkor okosan válogatva talán nem rokkanunk bele anyagilag.
  Szépen kidolgozott hajók, szép grafika, mindig újat adó űrcsaták, rövid játékmenet.
  Eddig teljesen hidegen hagytak ezek a méricskélős wargame-ek, de

  Gabor | 2016. szeptember 2.

  ...örülök, h ezzel a játékkal tettem egy próbát. Ha mást is ez riaszt csak el, de a Star Warst viszont szereti, érdemes lehet nekifutni, hiszen elég egyedülálló élményben lesz része a profi minőségnek köszönhetően. Sajnos ennek megfelelően az ára is húzós, az FFG nem viccel, mélyen a zsebbe kell nyúlni, ha egy valamirevaló oldalt létre akarunk hozni. Ennek ellenére most úgy gondolom, h megéri a dolog, nagyon élvezetes a buildek próbálgatása és a különböző hajók (pilótaképességek) és upgrade-ek egymásra hatása.
  Legjobb Star Wars játék

  Kristóf | 2016. január 30.

  Minden rajongónak kimondottan ajánlom, nem fogjátok megbánni, ha megveszitek.
  A játék!

  Lajos | 2016. január 27.

  Gyerekkorom óta imádom a Star Wars világát. Az" átkosban" nem voltak még ilyen játékok, ezért nagy kíváncsisággal vetettem bele magam ebbe a világba.
  A játék jó, de költségben kissé magasra teszi a lécet. Főleg ha komolyan akarod játszani. Akár egy használt autó árát is bele tolhatod!
  A kezdő csomag játékra szerintem nem igazán jó, mert kevés játék elemet tartalmaz. Véleményem szerint plusz három-négy hajó megvásárlásával már igazi játék élményt nyújt.
  Van benne potenciál!

  Fbg | 2016. január 19.

  Nem tartozom az elvakult Star Wars rajongók közé, de alapvetően szeretem a sorozatot, így kíváncsian vártam mit tud ez a játék miután kaptam egy példányt.
  A modellek kidolgozása kifogástalan és a grafikák is szemet gyönyörködtetőek! Az egész játék minőségi és jól kitalált. A szabályok gyorsan tanulhatók és máris bele lehet vágni egy izgalmas és hangulatos űrcsatába:)

  A játék menete jól kidolgozott és éppen csak kellő mennyiségű szerencsefaktor van benne. A manőverek rejtett kiválasztása lehetőséget ad az okoskodásra, és nem árt figyelembe venni a pilótaszinteket, melyek meghatározzák a mozgás sorrendjét, valamit a pilóták speciális képességeit. A mozgás után lehetőség van különböző akciókkal megtámogatni taktikánkat. Az ezt követő harci fázisban pedig kockák segítségével lehet egymásnak esni, ami bár tartogat véletleneket, de sok dologgal módosítható, ha jól taktikáztunk előtte, és nagyon pechesnek kell lenni, hogy valaki erre fogja a vereségét... A győzelem vérbeli taktikázáson múlik:)

  Már ennek az alapcsomagnak a segítségével élvezetes csaták játszhatóak le, de a különböző kiegészítőkkel igazi flottákat hozhatunk létre, csak győzzük anyagilag:P A dobozban található küldetésfüzet további játékváltozatokkal színesíti a repertoárt!

  Véleményem szerint azok is élvezettel játszhatják aki még csak nem is hallottak korábban a Star Wars-ról, de a filmek ismerete kétség kívül fokozza az amúgy is remek hangulatot. Összességében engem megnyert a játék olyannyira, hogy már úton van 2 kiegészítő...:)

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  Sajnos ehhez a játékhoz nincsen letölthető játékszabályunk.

  Star Wars: X-Wing játékcsalád