Kooperációs társasjátékok

A kooperatív társasjátékok kifejezetten a játékosok közti együttműködésre fókuszálnak, legyen szó a világ megmentéséről, vagy éppen a túlélésről. A jó csapatmunkára elengedhetetlenül szükség lesz.

Bár a társasjátékok többségében a játékosok egymással szembenálló felek, van azért nem kevés olyan játék, amelyben a csapatmunkán van a hangsúly, sőt ezek a játékok manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, mivel egy teljesen új irányzatát hozták el a társasjátékozásnak. Ezekben a kooperatív alkotásokban a cél, hogy a játékosok megtalálják a módját, miként tudnak a lehető leghatékonyabban együttműködni és kialakítani egy olyan jól működő csapategységet, amely elég erős ahhoz, hogy képes legyen felvenni a küzdelmet magával a játékkal. A kooperatív társasjátékokban is találkozunk a már jól megszokott játékelemekkel, mint pl. az erőforrás menedzselés, az akciópontok elhasználása stb. A különbség, hogy ezeket nem arra kell használnunk, hogy túljárunk a játékostársaink eszén a győzelem reményében, hanem, hogy olyan módon támogassuk a társainkat, hogy az előremozdítsa a csapatot. Mivel egy kooperatív játék során nagyon hasznos az információk megosztása, ezért elengedhetetlen a játékosok közti nyílt kommunikáció – persze, amennyire megengedi a játék – hiszen a közös tervek és az abból fakadó stratégiák megvitása és kidolgozása az egyik kulcs a győzelem eléréséhez. A kooperatív társasjátékok szabályrendszere úgy van kialakítva, hogy fordulóról-fordulóra újabb kihívások elé állítsa a játékosokat, akiknek alkalmazkodnia kell és megtalálni azokat az útvonalakat, amelyek által egy lépéssel előrébb kerülhetnek, mint maga a játék. A kulcs ezáltal a megelőzés, az viszont teljesen a játékosokra van bízva, miként valósítják ezt meg. Mérlegelniük kell tehát, mi számít priorításnak és mi kevésbé fontos tényező egy kialakult helyzet során, mert sokszor nagyon keskeny határ választ el egy jó és egy rossz döntést. 

Természetesen, ahogy minden más társasjátéknál, a kooperatív játékoknál is van össszetettségi szint, így mindenki kiválaszthatja a magának megfelelőt. Ha egyszerűbb szabályokkal megírt kooperatív játékot keresünk, akkor választhatjuk például a Pandemic kihívásait, amelyben a cél a járványkitörések megfékezése és a gyógymódok megtalálása. Ehhez a játékosoknak egy kutatócsapatot irányítva be kell utazniuk a világot és kezelni a fertőzőtt városokat, miközben feladatuk megakadályozni a továbbterjedést. Találhatunk viszont a kategórián belül olyan játékokat is, amelyek már-már szimuláció szinten foglalkoznak egy adott témával. Ilyen a Robinson Crusoe - Kalandok az elátkozott szigeten, ebben a cím alapján is beszédes társasjátékban a cél a túlélés egy hajótörés után. A Robinson Crusoe annyira részletesen kidolgozott, hogy mindenre figyelniük kell a játékosoknak, amire csak lehet egy ilyen helyzetben, az élelem mellett, az időjárásra, a felszerelésre, a túlélőkre leselkedő vadállatokra, de legfőképpen egymásra, hiszen a siker csak akkor érhető el, ha mindenki élve kijut a szigetről. A kooperatív társasjátékok egy teljesen egyedi történetet mesélnek el, hiszen a játékosok közösen formálják azt döntéseik által. Rendre kerülhetnek szembe morális döntésekkel, amelyek próbára teszik a csapat összetartóképességét. A Holtak Tele - Válaszúton rengeteg ilyen helyzet elé állítja a játékosokat. Olyan válaszutak elé, amelyekre nincs egy egységesen mindig alkalmazható jó megoldás, hiszen egy nehéz helyzetben sokszor olyan döntéseket is hozniuk kell a játékosoknak, amelyekre korábban soha nem gondoltak volna. A kooperatív játékokban nem minden fekete vagy fehér, mivel, ami egyik játékosnak egyértelmű, az a másiknak nem biztos, így tehát marad a kialakult szituáció megvitatása és a remény, hogy az adott helyzetben mindenki kihozta magából a legjobbat, akár túlélőket alakítunk egy zombi apokalipszis közepén, akár célunk megvédeni a szigetünket a betolakodó telepesekkel szemben a Szellemek Szigete című alkotásban.

Legyen szó tehát a túlélésről, a világ megmentéséről, vagy bármilyen más kalandról, a kooperatív társasjátékokban azok érik el a sikert, aki képesek áldozatokat hozni, annak érdekében, hogy a csapatuk a lehető leghatékonyabban működjön.  

 

Találatok száma: 1

Space Hulk: A halál angyalai

normál ára: 6 490 Ft

Te árad: 6 166 Ft

Értékelés: 
(4.3)
  • Nincs készleten egyik raktárban sem
  • Magyar nyelvű társasjáték