Shadows over Camelot

Normál ár: 14 990 Ft


A Te árad: 14 241 Ft

Értékelés: 
(4.3)
A játékosok közösen harcolnak azért, hogy a jó győzedelmeskedjen a gonosz felett. De vigyázat, valaki itt áruló! Az egyik játékost ugyanis a sorsa arra kárhoztatja, hogy nagy titokban a gonoszt szolgálja és szabotálja a többiek küzdelmét. Nem ez az egyetlen veszély azonban, amely Artúr király nemes lovagjaira veselkedik. Sok vizsgát kell megállni és közben Camelot sem maradhat magára bűntelenül, mert ha a gonosz elfoglalja, minden elveszett.
2002-ben jelent meg a Kerekasztal Lovagjainak prototípusa (Serge Laget és Bruno Cathala), majd a következő években még szebb kísérleti példányokkal álltak elő, de kiadót nehezen találtak. A Hans im Glück, a Kosmos és még néhány másik kiadó is komolyan fontolgatta, de végül visszadobták. A végén a Eurogames döntött úgy, hogy megcsinálja, és Frank Diont (Mare Nostrum) kérte fel a grafikai munkák elvégzésére. A Descartes/Eurogames pénzügyi problémái miatt egyre halogatták a kiadást, míg Asmodeé végül megvette a Descartes-ot és a Days of Wonder megragadta annak lehetőségét, hogy átvegye a projektet egy könnyedebb stílusú grafikával, szélesebb kört célozva meg. Az új grafika Julien Delval és Cyrille Danjean nevéhez fűződik, és meg is érdemlik, hogy név szerint emlegessük őket, mivel ez egyike a legszebb játékoknak.

A Kerekasztal Lovagjainak (Shadows over Camelot lett végül a hivatalos neve Amerikában) ötlete akkor született Serge Laret agyában, mikor Knizia Gyűrűk Ura játékát játszotta. Mindkettő ugyanannak a nagyon kis létszámú szövetséges játékcsaládnak a tagja, melyben a résztvevőknek együtt kell játszania egy közös ellenség ellen, a káosz és a gonosz erőivel szemben.

A Kerekasztal nemes lovagjai Camelotban gyűltek össze, hogy végrehajtsák számos küldetésüket és feladatukat: meg kell nyerniük a háborút a szászok és a piktek ellen, lovagi tornákon kell bizonyítaniuk rátermettségüket, ugyanakkor sárkányokat ölni és visszaszerezni Excaliburt és megtalálni a Grált; nem kevés!
Míg a gonosz erőket a fekete kártyákkal a játék automatikusan irányítja, a résztvevők fehér kártyáikat használva próbálják teljesíteni feladataikat. Van még némi plusz izgalom és aggódni való, mivel elképzelhető az is, hogy áruló van közöttük; egy gonosz lovag, aki eladta magát a sötét erőknek, akit szintén le kell leplezni - feltéve, hogy van egyáltalán.

Valószínűleg nehéz volt meghozni a Shadows over Camelot kockázatos kiadásáról szóló döntést. A habozó kiadók magyarázata lehet a rengeteg alkatrész, a különböző küldetésekből adódó hosszú szabálykönyv - ezek első pillantásra megtévesztő benyomást kelthetnek a játék bonyolultságát illetően. Valójában nagyonis könnyen játszható, és legalább annyira számít a résztvevők szerepjátéka, mint a gördülékeny és jól követhető szabályokra. A Shadows over Camelot a tökéletes társasjáték 40-50 éves fanatikusoknak, akiknek már nincs elég erejük egy hosszú éjszakába nyúló szerepjátékra. Azoknak is tetszeni fog, akik szeretik az olyan atmoszférát, mint a Bang!-é vagy a Mystery of Abbey-é.

Játéklap.hu - Faidutti/Sir Muki cikke

Értékelések átlaga 


(4.3)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 5 Gyakorlott játékosoknak 7 Családdal 7
38% (5)
54% (7)
8% (1)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 13)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
Áruló! Áruló!

UrWelcome | 2019. november 29.

Az egyik első kooperációs társasjátékaim egyike a Shadows Over Camelot. Nagyon szerettem és élveztem az első alkalmakat, amikor még ki kellett találni a taktikákat, rájönni a rejtett szerepekre, hol-ki-mit csináljon, hogy legyen egyáltalán esélyünk. Viszont olyan 10. parti környékén repetitív lett. Azt vettem észre, hogy kb ugyanazokat a köröket játszuk újra és újra. Viszont ettől függetlenül egy nagyon jó bevezető élmény a kooperációs társasjátékok világába. Főleg, hogyha van egy Áruló is a kerekasztal mellett ;)
Érdekes koncepció, néhány kiskapuval

Iván | 2019. november 28.

Alapvetően jó a mechanikája, de még az áruló bevitele nélkül is elég húzós volt. Az egy kicsit fura volt, hogy megszereztük a szükséges számú világos kardokat, ezért már nem volt szükség több küldetés teljesítésére, ezért azt csináltuk, hogy mindenki visszavonult a várba azt védeni, és húzogattuk a sötét lapokat, hogy elveszítsünk egy küldetést azért, hogy nyerjünk. Ez fura volt.
Shadows over camelot

Peti | 2018. július 11.

Áruló nélkül ellaposodik, érdemes úgy játszani még ha van is egy kezdő a csapatban (mivel 5 ember felett igazán izgalmas, nálunk általában van). A kiegészítőt csak ajánlani tudom.
Egy valóban nehéz játék

Krisztian | 2018. június 17.

Mivel 5 fő alatt ritkán szoktunk leülni játszani vele, nem tudom, hogy működik kevés emberrel, de 5-7 főnél igen keményen meg kell küzdeni a győzelemért. Szerintem jó, ha 50% a nyerési esély. Ha meg apródokkal indulunk, akkor főleg. A játék maga hamar átlátható és gyorsan pörög, de nagyon sok múlik a játékosok összetartásán és 1-1 fekete kártyán. Akár a siker kapujában is el lehet bukni. Az áruló pedig jól játszva, pont ilyenkor tudja elbillenteni a mérleg nyelvét. A kiegészítője bizonyos tekintetben könnyít a játékmenet, más oldalról nézve nehezít is egyben. Mindenképpen ajánlatos beszerezni, már csak az új lovagok miatt is, mert hamar megunhatóak az alapdobozban lévők.

Összefoglalva, nagyon jó játék, de nem árt ha a társaság jól viseli a kudarcot és tudnak előre tervezni.
Töketlen fecske átlagos repülési sebessége

Levente | 2017. szeptember 21.

Az előttem levők már minden fontosat leírtak. A lényeg hogy hihetetlenül élvezetes egy jó társasággal. Ami fontos hogy nem szabad túlságosan puzzleként felfogni mert viszonylag hamar rá lehet jönni hogy mi a legbiztosabb módja a nyerésnek. Ha mégis megtörténne ez akkor ott a kiegészítő ;)

Traitorok előnyben, avagy a kerekasztal beszélgetés szépségei

Péter | 2017. június 10.

Szép, hangulatos, nem túl komplex kooperatív játék, ahol a játékélmény teljessé tételéhez szükség van az árulóra, vagy legalábbis annak a lehetőségére/veszélyére, hogy valamelyik lovag a gonosz szolgálatába állt. A hand management és set collection, mint fő mechanika jellemző a játékra, az egyedi képességek okos használata és a különböző küldetések megfelelő sorrendben való végrehajtása viszonylag megkönnyíti jó oldalának győzelmét. Ha azonban áruló van köztünk, gyanúmentes aknamunkával nehezen megállítható, szinte kilátástalan ilyenkor Artúr királynak és lovagjainak, hogy több fehér kardot helyezzenek fel a kerekasztalra. Véleményem szerint 6 fő, kártyavédő erősen ajánlott hozzá, ha nem is kiváló, de mindenképpen egy nagyon jó, családdal is játszható, említésre méltó reprezentánsa a műfajnak.
Egyedi, pörgős

Erik | 2017. január 16.

Először is nem tudom van-e még 1 ilyen kooperatív játék amiből bármikor bárki kiszállhat és bárkinek átadhatja a helyét!
A kialakítás remek és beleéléssel simán visszadja a régi kort, a játékidő pörgős 30 perc körüli, minél többen játszátok annál több esélye van az árulónak.
Jól el lehet vele szórakozni mind kezdőkkel, gyakorlott játékosokkal és a családdal is :)
Shadows over Camelot > Battlestar Galactica

krisa21 | 2015. szeptember 21.

A játék nagyon hasonlít a Battlestar Galacticához, ám ez egyszerűbb és gyorsabb, ami nem azt jelenti hogy könnyű. Ellenkezőleg, a játék nagyon nehéz és több mint valószínű hogy az esetek nagy részében a lovagok elbuknak. Nagy előnye van az árulónak. Van lehetőség az áruló aspektus nélküli játékra is, ezt mégsem javasolnám, hisz ezzel rengeteget veszítünk a játékélményből.
Hangulatos

petq | 2015. szeptember 7.

A játék kidolgozása, hangulata kiváló. Eddig 2-en, 3-an és 6-an is játszottunk mindegyik alkalommal áruló nélkül, mindig győzelemmel zárva a játékot. Negatívumként említeném a játék esetleges befejezését. Ha összegyűlik elég sok fehér kard, de még nincs kigyűjtve a befejezéshez szükséges 12, akkor az is a győzelemhez vezethet, ha elbukunk egy újabb küldetést. Az is zavaró, hogy a szabály szerint, ha a lovagok nyernek, akkor azok is győztesnek számítanak, akik feláldozták magukat. Ezzel a módszerrel élve a játék vége felgyorsítható, de túlságosan gépiessé válik. Valószínűleg az áruló ezen sokat módosíthatna. Ha célod sok jó játékot megszerezni, akkor mindenképpen a gyűjteménybe ajánlom, de ha csak egy kiemelkedő játékra van pénzed, inkább keress tovább.
Árulós

Tvngau | 2015. augusztus 5.

Igazi klasszikus az árulós játékok terén. Talán az első, ami igazán jól megcsinálta.
Hangulatos és viszonylag pörgős játék.
Nekem furcsa volt, hogy gyakorlatilag francia kártya szerűen kell sorokat, párokat és terceket kihozni, de hamar megszokható. Fura, hogy szabáláy szerint nem mondhatjuk el, hogy milyen lap van a kezünkben, de azért utalhatunk rá: "nagyon erős lovagom van": 5; "Elég középszerű a sereg": 3 stb. Így gyakorlatilag olyat mond az ember, hogy a másik így is úgy is tudni fogja mi van nála, így igazából nem látom értelmét.
A végjátékig nagyon izgalmas, alapból elég nehéz játék, de sok múlik az áruló talpraesettségén. Sajnos a végjáték néha már pár körrel előre látható, hogy mi lesz és ki fogja megnyerni, ilyenkor talán érdemes abbahagyni hamarabb.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!