Terra

  Normál ár: 9 990 Ft

  A Te árad: 9 490 Ft

  Értékelés:  (4.7)
  Világunk tele van izgalmas és érdekes helyekkel és tényekkel. A Terrában meg kell próbálnunk minél közelebb kerülni ezekhez.
  A rendhagyó kvízjátékban különféle kérdésekkel találkozhatunk: hol élt Gandhi? Milyen hosszú a Golden Gate híd? Hány szobor van a Húsvét-szigeten? A játékosoknak ezeket kell megválaszolniuk úgy, hogy tippjeiket kockákkal jelölik a térképen vagy a számsávokon. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor több kockát is kirakhatunk – ám azokat a kockáinkat, amelyekkel nagyon mellélottünk, elveszítjük.
  Fauna újratöltve! - Kvízjáték a köbön

  Mindig szívesen tesztelek/tesztelünk új játékokat, legyen szó bármilyen témáról, így most is lelkesen vártam, hogy kézhez kapjam a Terra néven futó, idén magyarul is megjelent kvízjátékot, ami a BoardGameGeeken 7,39-en áll, ami több mint beszédes, pláne egy kvízjáték esetén, amiből nehéz kiemelkedőt alkotni. Ha mindez nem lenne elég, az a többszörösen díjazott, fura fizimiskájú (zöld haj) Friedemann Friese készítette, aki a Faunát, szóval úgy gondoltuk: Ide nekünk az oroszlánt is!

  A Fauna 2008-ban jelent meg, majd 3 év múlva a Gémklub adta ki itthon, immáron teljesen magyarul a remek kritikát kapó és nemzetközileg is elismert kvízjátékot, ami ugyan korábban jelent meg, mégis témájában inkább a Terra kistestvérének tekinthető, mert a Faunával ellentétben a Terrában nem korlátozódnak a kérdések az állatvilágra, hanem szinte minden témakört érintenek.

   

   

   

  A tartozékokat tekintve a Faunához hasonlóan a Terra is egy meglehetősen impozáns, gyönyörű táblát kapott, amin a földünk látható kisebb-nagyobb területekre osztva. A válaszaink jelöléséhez, játékosonként 6 színes fakockákat kapunk, amiből 1-el a pillanatnyi helyezésünket, míg a másik 5-el a tippjeinket jelöljük. Továbbá 150 darab kártyát, mindkét oldalán különböző nehézségű kérdésekkel. Ez egy jelentős változás, hiszen összesen 4 nehézségi szint közül választhatunk, (sárga, zöld, kék, piros) így a társasághoz igazíthatjuk a kérdéseket, ergo a fiatalabb, vagy a témában kevésbé jártas játékosok ugyanúgy élvezhetik a játékot, mint az idősebbek vagy a profik.

  Egy kvízjátékot az emelhet ki a többi, "tizenkettő egy tucat" kvízjáték közül, ha érdekesebbé teszi a játékmenetet a szokásos "van egy kérdés, amire válaszolsz, és ha eltalálod, lépsz" mechanikánál. Ezt az elvárást, ahogy a Fauna, úgy a Terra is megugrotta, sőt!

  Ebben a tekintetben is történt némi változás a Faunához képest: Nincs különösebb jelentősége, hogy ki kezdi a játékot, hiszen az összes játékos fixen ugyanannyi alkalommal lesz kezdőjátékos a játékosok számától függően és az így lejátszott körök alapján, aki a legtöbb pontot gyűjti, az nyeri a játékot. Ebből adódóan a szerencsefaktor minimális lett a játékban.

  Az összes játékos ugyanarra a kérdésre válaszol, egyesével leadja a tippjeit mindenki. Ugyanarra a mezőre nem tehetik a kockákat, a helyes válaszok 7-et, míg a szomszédos mezőre tett válaszok 3 pontot érnek. Az első körben mindenkinek 5 kocka áll a rendelkezésére, hogy tippeljen az aktuális kártyán kért adatokra (hely, év, hossz stb..). A kör végi kiértékeléskor, a rossz mezőre tett kockák elvesznek. Ebből adódóan, ha tévedtél a következő körben kevesebb kockával tudsz tippelni, de minimum 3-al. Továbbá minden kör elején vissza kapsz egy kockát, szóval egy hibás tipp még belefér.

   

   

   

  Tekintve, hogy mindenki ugyanarra a kérdésre válaszol, ha kezdőjátékosként nem tudod a helyes választ, egy jó blöffel megtévesztheted a többieket, (ahogy ez jól működik a kvíz kaszinóban is) persze ehhez nem árt, ha a többiek se tudják, mi a helyes. Ellenkező esetben amellett, hogy bukod a kockát, a többiek is levágják, hogy bunkóbb vagy, mint Bugsy. Másrészről, ha nem te kezdesz, de úgy gondolod, a másik jól tudja a választ, érdemes a kockája mellé tenni, hiszen ha több szomszédos mező is van, akkor közel annyi pontot szerezhetsz, mint ő.

  A véleményünk a játékról egybehangzóan az volt, hogy külsőre nagyon szép, megfelelő a doboz kialakítása is, jó minőségűek a kártyák, ami mind-mind pozitív. A kérdések a legkönnyebb kategóriát leszámítva viszont elég nehezek. Szóval családi játékként ugyan sokat tanulhat belőle a gyerek, de önálló sikerélménye valószínűleg csak akkor lesz, ha a legkönnyebb 75 kártya kérdéseivel játszunk. Ebből adódóan, bár a BoardGameGeek 10 éves kor felett ajánlja, én inkább idősebb korosztálynak (15+) javasolnám, de azoknak maximálisan.

  Mi elsőre, miután végigpörgettük nagyjából a kártyákat, az első két szint kérdéseivel játszottunk és nagyon jól működött, (pláne, hogy amiről fogalmunk nem volt azt skippeltük :P ). Mindenki tanulhat belőle, nagyon széles skálán mozognak a témakörök: sport, földrajz, történelem egyaránt előkerült, így mindenkinek volt helyes válasza. Újrajátszhatóság szempontjából is megállja a helyét a játék, tekintve, hogy egy 4 fős játéknál, (a játékot 2-6 főig lehet játszani) mindössze 8 lapot használsz el a 150ből, és mire azok újra előkerülnek, jó eséllyel már elfelejtetted a helyes választ. Kb. 1-1,5 óra alatt le lehet játszani egy partit pakolással, szabálymagyarázattal, mindennel együtt.

  Bár kvízjátékról van szó, az nem lehet kérdés, hogy ott a helye a polcon!

  Zsigmond Balázs

   

  Értékelések átlaga 


  (4.7)

  Közönségdíjak

  Ezt a terméket még egy közönségdíjra sem jelölték elegen.

  67% (2)
  33% (1)
  Rendezés:
  Eddig összesen 3 értékelés
  bátor tippelés

  Alida | 2017. július 6.

  Ha nem vagy elég jártas egyes témakörökben, attól még tippelhetsz jól. Információ szerzés játékos módon, stressz nélkül. Nekünk nagyon tetszett. Faunával nem játszottunk, de érdeklődési körben ez amúgy is közelebb állt kis csapatunkhoz. Ajánlom baráti összejövetelekre, családi ünnepekre!
  Ötletes kvízjáték

  József | 2016. február 29.

  Ötletes kvízjáték, megfelelő kihívás azoknak is, akik csak nagyjából tudják a dolgokat. Ügyesen kell benne taktikázni, mert pl ha mi tudjuk a választ és ezt az ellenfeleink is tudják, a tippek többszörös mellélövésével értékes pontokat szerezhetnek, akár ezzel a végén behúzva a győzelmet. A kérdések kellő nehézségűek. egyelőre csak a párommal ketten játszottunk vele, de biztos vagyok benne, hoyg több játékossal is megállja a helyét. Ára kicsit magas, ezért a 4 csillag. Ajánlott.
  Nem igazán eredeti

  raptorrent | 2015. október 3.

  , de nem is kell. A Fauna nagyszerű alapötletét meglovagolja a játék.Egész más érzetet nyújt mint elődje. Sajnos a Fauna már nem kapható, lehet annak is kellene még egy esély, mert én csak amiatt vettem meg ezt. Szórakoztató, de rettentő nehéz kérdések vannak benne, ami túlmutat a általános műveltségen. Jó társaságban remek szórakozás és befektetés.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!