The Mind - Érezz rá!

Normál ár: 2 990 Ft


A Te árad: 2 840 Ft

Értékelés: 
(4.7)
A The Mind nem pusztán egy játék, hanem a csapatélmény új dimenziója! A feladatot együtt kell megoldanotok, méghozzá úgy, hogy nem kommunikálhattok egymással - semmilyen módon. Lehetetlennek tűnik? Nem az! Hangolódjatok egymásra, használjátok a megérzéseiteket, és ha sikerül az összes szintet teljesíteni, utolérhetetlen élményben lesz részetek!

The Mind: Érezz rá!: egy Év Játékára jelölt különleges mechanizmussal

Az idei Spiel des Jahres előtt a társasjátékos társadalom sokat rágcsálta azt a kérdést, vajon az Azul vagy a The Mind nyeri-e az Év (családi) Játéka díjat. Végül az Azul nyert, de előtte sokan meg voltak győződve róla, hogy a The Mind: Érezz rá! lesz a dobogó legfelső fokán, pusztán amiatt, hogy teljesen szokatlan a játékmechanizmusa.

A játékosoknak ugyanis úgy kell lerakniuk a kezükben lévő számkártyákat, hogy azok egy hibátlan, növekvő számsort alkossanak. (Vagyis igen, ez egy újabb játék, ami a játékosok együttműködésén alapul, azaz kooperatív játék.) És hogy mi ebben a kihívás? Az, hogy 1) semmilyen módon nem adhatnak egymásnak információt, kinek milyen kártya van a kezében 2) bárki bármikor lerakhat egy kártyát, azaz nincs játékos-sorrend.

Nem véletlen a magyar cím: Érezz rá!


Szinte látni a fejekben felmerülő kérdést: akkor honnan tudjuk, ki mikor rakja le a lapjait?! Persze meg lehetne előre állapodni (korszerű kifejezéssel élve) csítekben, például hogy mindenki vezényszóra kezdjen magában számolni, és amikor a kezében lévő lap számához ér, rakja le - de ebben nincs semmi kihívás. A The Mind gyakorlatilag azt kéri, illetve azt nyújtja, hogy a játékosoknak egymásra kell hangolódni, és rá kell érezniük, mennyi időt kell kivárniuk az utolsó lap lerakása után, vagyis mikor telik el biztosan annyi idő, hogy a kezükben lévő legkisebb lap és az utolsó lerakott lap közötti számoktól a többiek már megszabadultak volna - ha lenne nekik ilyen szám a kezükben.

The Mind

Már hallom a következő kérdést: mi ebben a játék?! Válaszom egyszerű: próbáljátok ki! Mindenki, aki már játszott a The Mind-dal, egyetért abban, hogy egyedi és különleges a játékélmény. Gyakorlatilag olyan, mintha az időérzékét kellene mindenkinek összehangolni, ráérezni a megfelelő ütemezésre. Ezért kerülhetett az eredeti, német borítóra, hogy "Lass uns eins werden…", vagyis "Váljunk eggyé…".

A feladat körről-körre nehezedik

Persze a játék első szintjén még egyszerűnek tűnik, hogy mindenki időben rakja le az egy-egy darab lapját, de a következő szinten már fejenként kettő lapot kapnak a játékosok, és ez így megy tovább - játékosszámtól függően a 8., a 10. vagy a 12. szintig. Számoljuk csak ki: 6 játékossal az 48 kártya, azaz gyakorlatilag minden második kártya a játékosok kezében van…


Persze azért a játék segít is egy picit nekünk: bizonyos szintek elérése után kapunk egy plusz életet, sőt, surikeneket is. Egy dobócsillag használatát bármelyik játékos javasolhatja, és ha mindenki egyetért vele, be is dobhatja. Ilyenkor minden játékosnak le kell raknia a kezéből a legkisebb lapot, természetesen felfordítva, hogy mindenki lássa a számokat. Ezek a lapok kimaradnak a sorépítésből, és persze fontos információt ad… azaz adhat a játékosoknak a folytatáshoz.The Mind

2018-as Év Játéka díjra jelölt

Azt hiszem, a játékot kipróbálva meg tudom érteni a Spiel des Jahres zsűrijét, amiért jelölték a játékot. Nem csak azért, mert különleges és egyedi játékélményt nyújt, hanem azért is, mert a játékosokat hihetetlen módon időn kívül helyezi. Azaz eléri azt, amit egy jó társasjátéknak el kell érnie: hogy lelassuljunk* és úgy legyünk együtt, egymással, hogy elfelejtjük a külvilágot.


Tíbaláj

* (Jó-jó, tudom, a Dobble-ra ez nem jellemző.)

Értékelések átlaga 


(4.7)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 27 Gyakorlott játékosoknak 10 Ketten 16 Családdal 19 Partijátéknak 22
72% (23)
25% (8)
3% (1)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 32)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Összhangban...

repamese | 2020. március 10.

Két fővel hihetetlenül bensőséges játék tud lenni ha tartjátok magatokat a leírtakhoz: ne kommunikálj, csak érezz :) Legutóbb annyira elakadtunk a párommal, hogy kínomban kiböktem, hogy "szerintem van nálad egy 52-es", ő pedig vigyorogva dobta be... :D
Legelőször egy 6 fős társasággal játszottuk, nem tudtuk abbahagyni.
Hangolódj rá

Szonya | 2020. február 19.

Ma próbáltuk ki. Rengeteg érdekes véleményt olvastam róla és már alig vártam, hogy kipróbálhassuk. Kettesben nagyon szórakoztató volt, és elsőre 9. szintig jutottunk, nagy megelégedettségünkre. Kicsit tartottam tőle, hogy a fő stratéga, állandóan agyaló, minden összefüggést és részletet szanaszét boncolgató párom hogyan fog tudni csak az intuícióra koncentrálni, de sikerült! :) Ő is rettenetesen élvezte. Nagyon fontos, hogy nyugodt körülményeket teremtsünk, és meglegyen a megfelelő hangulat. Egy stresszes munkanap után nem szerencsés, mert az ember nem tudja kikapcsolni a gondolatait. Ez a játék tényleg azt igényli, hogy teljesen jelen legyél, és csak egymásra, illetve a játékra figyeljetek. Jó megfogalmazás, hogy egymás belső idejére hangolódunk rá. Vajon mennyi a túl sok idő, és mennyi az épp elég ahhoz, hogy nyugodtan letehesd a soron következő kártyád? Akik szeretik az intuitív, kissé elvont, de egyáltalán nem bonyolult játékokat, azoknak mindenképp ajánlott. De tuti nem ajánlanám mindenkinek. Mi mindenesetre rajongók lettünk! :)
Telepátia

Julianna | 2020. január 13.

Ha a társaság nem ismeri egymást, igen nehéz feladatuk van a játékosoknak, de ez csak még izgalmasabbá teszi a játékot, illetve minél többen játszák annál nehezebb. Nagyon feltudja dobni az embert, ha sikerül egymásra hangolódniuk, de ha a kártyák nem is jönnek ki jól, ami gyakran előfordul, akkor újra keveritek a kártyákat és ismét játszotok. Szinte mindig jobban teljesítetek a második körben ugyanazzal a csapattal, mert jobban harmóniába kerültök egymással. Varázslatos!
Nem ezzel tanulsz meg gondolatot olvasni

Kornélia | 2020. január 3.

Egyszerű "szabályrendszerű" játék - kezetekben lévő kártyákat kell sorrendben lerakni.
(Elvilekben egyszerű,csak nem beszélhettek a kártyákról!)
Mi nem tudtunk teljesen csenden ülni és figyelni egymást, de nagyon vidám játékban volt részünk.
Éreztem...

András | 2019. december 19.

+ egyszerű alapötlet
+ egyszerű szabályok

+ / - A nehézségét az adja, hogy nincs komolyabb kapaszkodó, de pont ez adja a játék lényegét.

- nem ajánlott bárkinek
- nincs nagyon taktikai lehetőség
Amikor minden összejön

László | 2019. december 14.

Egészen új játékélményt nyújt, amikor szavak nélkül is sikerül valamint tökéletesen megoldanotok. Amikor leraksz egy 72-est, majd a másik rárak egy 73-ast az elég jó érzés :)
Eddig ketten és hárman játszottuk, egész más élmény volt mindegyik, de mindenhogy nagyon bejött!
Növekvő sorrend

Anna | 2019. november 20.

Számkártyákat kell növekvő sorrendbe letenni, úgy, hogy nem tudod, hogy kinél mi van, rá kell érezni. Elsőre nem fogott meg, de ahogy elkezdtünk játszani nagyon szórakoztatónak találtam, egyszerűen nem tudtuk abbahagyni. Csapatépítő, szép lassan ráéreztünk, hogy ki hogyan gondolkodik. Minél kevesebb a játékos, annál könnyebb a játék.
Kisebb vagy nagyobb számú van a kezedben?

Katalin | 2019. október 29.

Alapvetően egyszerű szabály és mégis! Nagyon kegyetlen játék de nagyon jó. Különösen előnyös, hogy kis helyen elfér és ha csak rövid idő van közös együttlétre ezzel a játékkal jól el lehet tölteni az időt és közben nagyokat nevetni. 2-3- főnek az ideális szerintem, minél többen vannak, annál nehezebb magasabb szintre jutni. Nagyon aranyos, amikor a fiaim mondják, hogy akkor most hangolódjunk egymásra és megfogjuk egymás kezét és koncentrálunk, merthogy valami ilyen van a leírásban. És akkor tényleg hangolódunk egymásra.
Elmék ereje

Gubirobi | 2019. október 16.

Már a magyar megjelenése előtt, a BGG oldalain szörfözve felkeltette érdeklődésemet ez a játék. Egy kis gondolkodós, maximum 4 fős kártyajátékra mindig kapható vagyok, így a szabályát is elolvastam. Majd megdöbbentem. Tényleg ennyi? Ebből lesz jó játék?
Kis házibarkáccsal megoldottam a játék elkészítését és az 1 hetes balatoni nyaralás kedvező alkalom volt a strandon kipróbálni. Nagyon megtetszett. Igaz nyerni sem 3, sem 4 fővel nem tudtunk benne, de élveztük, hogy egyre magasabb elmeszintre jut a csapat és közben láttuk a körülöttünk ülök döbbent tekintetét, amikor a koncentráció fázisban és a játék alatt nem csendben, hanem ujjongva örültünk egy-egy jobb sorozatnak.
Összességében egy egyszerű ötletből készült nagyszerű játék, könnyű szabályokkal 2-4 fő részére, amely magyarul is elérhető az egyik kiadó jóvoltából.
Nem fog mindenkinek tetszeni, de érdemes egy próbát tenni vele.
Társaság függő, de alapvetően remek

Ádi | 2019. október 7.

Ez az játék remek filler, de olyan banda kell hozzá. Mi elsőre nem bírtuk egyszerűen abbahagyni, nagyon jól összehangolódtunk, de ez valószínűleg hasonló korosztállyal/haverokkal könnyebben megy. Sikerült jó sokáig eljutni és nagyon izgalmassá tud válni, ahogy lépdelünk felfelé a szinteken. Ajánlom!

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!