The Mind - Érezz rá!

  Normál ár: 2 990 Ft

  A Te árad: 2 840 Ft

  Értékelés:  (4.7)
  A The Mind nem pusztán egy játék, hanem a csapatélmény új dimenziója! A feladatot együtt kell megoldanotok, méghozzá úgy, hogy nem kommunikálhattok egymással - semmilyen módon. Lehetetlennek tűnik? Nem az! Hangolódjatok egymásra, használjátok a megérzéseiteket, és ha sikerül az összes szintet teljesíteni, utolérhetetlen élményben lesz részetek!

  A játék díjai

  Spiel des Jahres 2018 jelölt

  The Mind: Érezz rá!: egy Év Játékára jelölt különleges mechanizmussal

  Az idei Spiel des Jahres előtt a társasjátékos társadalom sokat rágcsálta azt a kérdést, vajon az Azul vagy a The Mind nyeri-e az Év (családi) Játéka díjat. Végül az Azul nyert, de előtte sokan meg voltak győződve róla, hogy a The Mind: Érezz rá! lesz a dobogó legfelső fokán, pusztán amiatt, hogy teljesen szokatlan a játékmechanizmusa.

  A játékosoknak ugyanis úgy kell lerakniuk a kezükben lévő számkártyákat, hogy azok egy hibátlan, növekvő számsort alkossanak. (Vagyis igen, ez egy újabb játék, ami a játékosok együttműködésén alapul, azaz kooperatív játék.) És hogy mi ebben a kihívás? Az, hogy 1) semmilyen módon nem adhatnak egymásnak információt, kinek milyen kártya van a kezében 2) bárki bármikor lerakhat egy kártyát, azaz nincs játékos-sorrend.

  Nem véletlen a magyar cím: Érezz rá!


  Szinte látni a fejekben felmerülő kérdést: akkor honnan tudjuk, ki mikor rakja le a lapjait?! Persze meg lehetne előre állapodni (korszerű kifejezéssel élve) csítekben, például hogy mindenki vezényszóra kezdjen magában számolni, és amikor a kezében lévő lap számához ér, rakja le - de ebben nincs semmi kihívás. A The Mind gyakorlatilag azt kéri, illetve azt nyújtja, hogy a játékosoknak egymásra kell hangolódni, és rá kell érezniük, mennyi időt kell kivárniuk az utolsó lap lerakása után, vagyis mikor telik el biztosan annyi idő, hogy a kezükben lévő legkisebb lap és az utolsó lerakott lap közötti számoktól a többiek már megszabadultak volna - ha lenne nekik ilyen szám a kezükben.

  The Mind

  Már hallom a következő kérdést: mi ebben a játék?! Válaszom egyszerű: próbáljátok ki! Mindenki, aki már játszott a The Mind-dal, egyetért abban, hogy egyedi és különleges a játékélmény. Gyakorlatilag olyan, mintha az időérzékét kellene mindenkinek összehangolni, ráérezni a megfelelő ütemezésre. Ezért kerülhetett az eredeti, német borítóra, hogy "Lass uns eins werden…", vagyis "Váljunk eggyé…".

  A feladat körről-körre nehezedik

  Persze a játék első szintjén még egyszerűnek tűnik, hogy mindenki időben rakja le az egy-egy darab lapját, de a következő szinten már fejenként kettő lapot kapnak a játékosok, és ez így megy tovább - játékosszámtól függően a 8., a 10. vagy a 12. szintig. Számoljuk csak ki: 6 játékossal az 48 kártya, azaz gyakorlatilag minden második kártya a játékosok kezében van…


  Persze azért a játék segít is egy picit nekünk: bizonyos szintek elérése után kapunk egy plusz életet, sőt, surikeneket is. Egy dobócsillag használatát bármelyik játékos javasolhatja, és ha mindenki egyetért vele, be is dobhatja. Ilyenkor minden játékosnak le kell raknia a kezéből a legkisebb lapot, természetesen felfordítva, hogy mindenki lássa a számokat. Ezek a lapok kimaradnak a sorépítésből, és persze fontos információt ad… azaz adhat a játékosoknak a folytatáshoz.  The Mind

  2018-as Év Játéka díjra jelölt

  Azt hiszem, a játékot kipróbálva meg tudom érteni a Spiel des Jahres zsűrijét, amiért jelölték a játékot. Nem csak azért, mert különleges és egyedi játékélményt nyújt, hanem azért is, mert a játékosokat hihetetlen módon időn kívül helyezi. Azaz eléri azt, amit egy jó társasjátéknak el kell érnie: hogy lelassuljunk* és úgy legyünk együtt, egymással, hogy elfelejtjük a külvilágot.


  Tíbaláj

  * (Jó-jó, tudom, a Dobble-ra ez nem jellemző.)

  Értékelések átlaga 


  (4.7)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 6 Családdal 5 Partijátéknak 6
  86% (6)
  14% (1)
  Rendezés:
  Eddig összesen 7 értékelés
  A kevesebb néha több :)

  Krisztián György | 2018. október 22.

  A hétvégén találkoztunk ezzel a ránézésre egyszerű játékkal a Mondocon rendezvényen. Először furcsán néztem, majd a második kör után már tisztelettel adóztam a játéknak. A harmadik kör után pedig megvettem :) Úgy gondolom hogy fog még vidám perceket okozni a családnak, ez a csendes őrültek játéka :)
  Zseniális

  Soma | 2018. október 8.

  Imádjuk! Ketten is nagyon élvezhető és több fővel is.. Rém egyszerű "szabályzat" és megannyi kacaj a játék során!
  Tegyétek le MIND!!!

  Adim | 2018. szeptember 17.

  Ez a játék nagyon megosztó a társasjátékosok körében. Vannak, akik nem tartják játéknak, hogy szimplán emelkedő sorban kell letennie a játékosoknak a számkártyákat, de ők vélhetően nem próbálták még a The Mind kártyajátékot, vagy komplexebb játékokhoz szoktak.
  Akik viszont játszottak már vele...
  Nos, azok tudják, mi az: egyszerre üvölteni fel és egymást körbe pacsizni, amikor az ötödik fordulón is túl jutunk!
  Fantasztikus érzés megélni az összjátékot, ahogy körről körre egyre tovább jutunk ebben a játékban, és a kihívást teljesíteni egyáltalán nem könnyű.
  Mi a harmadik nekifutás alatt a hetedik szintig jutottunk, de ott már nagyon izzadtunk, és elhasználtunk minden segítséget. El is fáradtunk benne, de tuti előkerül még, mert nagyon bejött a társaságunknak!
  Ajánlatos kevésbé zajos környezetben játszani, úgy könnyebb egymásra hangolódni.
  Ne szólj hozzá

  Marcell | 2018. szeptember 14.

  Zseniális. Ismered az érzést, amikor szó nélkül lerakjátok az egymás után következő számkártyákat? Amíg nem játszottam ezzel én sem ismertem.. ISTENI! Bár a szomszédok nem örültek szerintem, amikor este 10kor, a 6 ember egyszerre ordított fel a sikeres kört követően. Ketten és sokan is nagyon király élmény, mindenképpen jó vétel :)
  Erre nem számítottam

  Gerisone | 2018. augusztus 28.

  Nekünk nagyon bejött, már az első alkalommal röhögésbe fulladt a dolog. Amúgy voltak meglepő fordulatok is. Szerintem nagyon szórakoztató játék. Mindenképpen ajánlom. A minősége is kifogástalan.
  Egyszerű és pörgős

  János | 2018. augusztus 24.

  A játék metódusát tekintve nagyon egyszerű, de a feladat nehezebb mint gondolnánk. Nagyon jó játék lehet összeszokott baráti társaságoknál, sok nevetést és izgalmat tartogat magában. Gyors és pörgős kártyajáték.
  Gondolatolvasás - Jó kedvcsináló játék

  Csilla | 2018. július 23.

  Hogy is mondjam el milyen szám van a kártyámon, ha nem beszélhetek és még az arcom sem mozdulhat? :D Telepátiával kérem szépen... :D Na ebből ered a játék közben adódó jó hangulat, sok-sok nevetés. Minden játékos arra törekszik, hogy közvetítse játékostársai felé a lapjain látható számokat, mert hogy növekvő sorrendben kell őket lerakni közös munkával (kooperatív játék). Szóval nem, hogy nem egyszerű, de legtöbbször szerencse dolga az egész. A játék lényege a jókedv, nem pedig a győzelem.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  Sajnos ehhez a játékhoz nincsen letölthető játékszabályunk.