The Mind - Érezz rá!

Normál ár: 2 990 Ft

A Te árad: 2 840 Ft

Értékelés:  (4.7)
A The Mind nem pusztán egy játék, hanem a csapatélmény új dimenziója! A feladatot együtt kell megoldanotok, méghozzá úgy, hogy nem kommunikálhattok egymással - semmilyen módon. Lehetetlennek tűnik? Nem az! Hangolódjatok egymásra, használjátok a megérzéseiteket, és ha sikerül az összes szintet teljesíteni, utolérhetetlen élményben lesz részetek!

The Mind: Érezz rá!: egy Év Játékára jelölt különleges mechanizmussal

Az idei Spiel des Jahres előtt a társasjátékos társadalom sokat rágcsálta azt a kérdést, vajon az Azul vagy a The Mind nyeri-e az Év (családi) Játéka díjat. Végül az Azul nyert, de előtte sokan meg voltak győződve róla, hogy a The Mind: Érezz rá! lesz a dobogó legfelső fokán, pusztán amiatt, hogy teljesen szokatlan a játékmechanizmusa.

A játékosoknak ugyanis úgy kell lerakniuk a kezükben lévő számkártyákat, hogy azok egy hibátlan, növekvő számsort alkossanak. (Vagyis igen, ez egy újabb játék, ami a játékosok együttműködésén alapul, azaz kooperatív játék.) És hogy mi ebben a kihívás? Az, hogy 1) semmilyen módon nem adhatnak egymásnak információt, kinek milyen kártya van a kezében 2) bárki bármikor lerakhat egy kártyát, azaz nincs játékos-sorrend.

Nem véletlen a magyar cím: Érezz rá!


Szinte látni a fejekben felmerülő kérdést: akkor honnan tudjuk, ki mikor rakja le a lapjait?! Persze meg lehetne előre állapodni (korszerű kifejezéssel élve) csítekben, például hogy mindenki vezényszóra kezdjen magában számolni, és amikor a kezében lévő lap számához ér, rakja le - de ebben nincs semmi kihívás. A The Mind gyakorlatilag azt kéri, illetve azt nyújtja, hogy a játékosoknak egymásra kell hangolódni, és rá kell érezniük, mennyi időt kell kivárniuk az utolsó lap lerakása után, vagyis mikor telik el biztosan annyi idő, hogy a kezükben lévő legkisebb lap és az utolsó lerakott lap közötti számoktól a többiek már megszabadultak volna - ha lenne nekik ilyen szám a kezükben.

The Mind

Már hallom a következő kérdést: mi ebben a játék?! Válaszom egyszerű: próbáljátok ki! Mindenki, aki már játszott a The Mind-dal, egyetért abban, hogy egyedi és különleges a játékélmény. Gyakorlatilag olyan, mintha az időérzékét kellene mindenkinek összehangolni, ráérezni a megfelelő ütemezésre. Ezért kerülhetett az eredeti, német borítóra, hogy "Lass uns eins werden…", vagyis "Váljunk eggyé…".

A feladat körről-körre nehezedik

Persze a játék első szintjén még egyszerűnek tűnik, hogy mindenki időben rakja le az egy-egy darab lapját, de a következő szinten már fejenként kettő lapot kapnak a játékosok, és ez így megy tovább - játékosszámtól függően a 8., a 10. vagy a 12. szintig. Számoljuk csak ki: 6 játékossal az 48 kártya, azaz gyakorlatilag minden második kártya a játékosok kezében van…


Persze azért a játék segít is egy picit nekünk: bizonyos szintek elérése után kapunk egy plusz életet, sőt, surikeneket is. Egy dobócsillag használatát bármelyik játékos javasolhatja, és ha mindenki egyetért vele, be is dobhatja. Ilyenkor minden játékosnak le kell raknia a kezéből a legkisebb lapot, természetesen felfordítva, hogy mindenki lássa a számokat. Ezek a lapok kimaradnak a sorépítésből, és persze fontos információt ad… azaz adhat a játékosoknak a folytatáshoz.The Mind

2018-as Év Játéka díjra jelölt

Azt hiszem, a játékot kipróbálva meg tudom érteni a Spiel des Jahres zsűrijét, amiért jelölték a játékot. Nem csak azért, mert különleges és egyedi játékélményt nyújt, hanem azért is, mert a játékosokat hihetetlen módon időn kívül helyezi. Azaz eléri azt, amit egy jó társasjátéknak el kell érnie: hogy lelassuljunk* és úgy legyünk együtt, egymással, hogy elfelejtjük a külvilágot.


Tíbaláj

* (Jó-jó, tudom, a Dobble-ra ez nem jellemző.)

Értékelések átlaga 


(4.6)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 12 Gyakorlott játékosoknak 6 Ketten 7 Családdal 10 Partijátéknak 11
71% (10)
21% (3)
7% (1)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 14)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
Egyszerűen zseniális

Anita | 2019. január 21.

Gyakorlott gémerként is a szerelmese lettem, akár bemelegítésnek, akár levezetésnek, akár összekötő kapocsnak a kezdő rokonokkal és barátokkal. Ideális családdal, barátokkal. Tulajdonképpen ez a kis játék mindenhol megtalálja a helyét. Megunhatatlan!
Kellemes, meglepő partijáték

Gergő | 2019. január 10.

Elsőre nagyon fura, ahogy csendben nézitek egymást, aztán egyre pörgősebb, egyre viccesebb helyzetek állnak elő, amíg el nem unja a társaság. A dobócsillagot fölöslegesnek érzem (nem is használtuk végülis). Ivós játéknak is kiváló, aki ront, iszik, kiváló partiindító, csapatépítő elfoglaltság.
Jedi képző

Mátyás | 2018. december 26.

A világ legegyszerűbb szabályával dolgozik a játék. Ketten eljutottunk már a 12. szintre de teljesíteni már nem sikerült, de minden egyes sikeres szint után hatalmas az öröm. Társaságfüggő is azért, probáltuk már többen is és nem lehet ezt elbohóckodni, koncentrációt és odafigyelést igényel. Kis taktika talán bevihető a játékba, például mikor sűrűn jönnének a lapok egymás után és mindenki pakolná, érdemes egy "STOP" vagy "ÁLLJ" lépéssel kicsit megpihenni és lenyugodni és utána nekifutni.

Az pedig egyértelmű hogy ha mind a 12 szintet teljesítitek akkor jedivé váltok és birtokotokban lesz az erő!
Nem egy Oliver Sacks könyv, de van olyan szórakoztató!

esoember | 2018. december 5.

Annyira pofonegyszerű játék, és annyira kevésbé újszerűnek tűnő, hogy első pillanatban az ember szinte ledegradálja, hogy ez gagyi, ez nem a spanyolviasz… pedig de!
Ez valóban az egymásra hangolódásról szól!
A szabályai alapján valóban pofonegyszerű; tegyétek le növekvő sorrendben a kezetekben levő lapokat, sorrend megkötés és beszéd nélkül. Igen ám, de hogy ezt megtegyétek éreznetek kell, hogy a kezetekben levő lap, hol helyezkedik el a többiekéhez képest. És itt jön a képbe a hangolódás. Apró nüánszok, kivárás az idővel, és… egyszerűen nem tudok jobbat, de valóban érezned kell, hogy a tiedtől kisebb, vagy nagyobb lap van a többiek kezében! Fantasztikusan szórakoztató ezt körről körre játszani! Pláne mivel egyre nehezebb lesz a dolgotok, a kézben egyre csak szaporodó lapok miatt! Ebben a játékban tényleg benne van a „csakmégegyet” faktor! Szerintem remek vétel!
Türelmetlen játékosnak nem ajánlott

Ash | 2018. november 9.

Sokan szinte lehetetetlen magas szinre jutni, de amugy aranyos.
Társaságfüggő és szerencsén is múlik

K.János | 2018. október 25.

Alapvetően szeretem a játékot, DE: nagyon sok múlik a társaságon, mennyire képesek odafigyelni és koncentrálni. Itt nem lehet végig nevetgélni meg hülyéskedni. Azt is nehéz megállni, hogy valaki arcával vagy szavaival jelezzen, vagy bármilyen utalást tegyen.
Sajnos hiába a megérzések, a szerencsén is sok múlik. Amikor a 42, 43 és 44 kártya van kiosztva, valaki úgyis rontani fog. Illetve amit még megfigyeltünk, hogy sokszor csak várunk a másikra és senki nem meri letenni a kártyáját. Viszont ha sikerül egy pályát teljesíteni, akkor nagy öröm tud lenni :) A dobócsillagok használata nagyon hasznos és ajánlott is, amikor csak lehet!
Jó játék, ennyiért még meg is éri, de csak 4 csillagot kap.
Vajon honnan tudja?

tádé | 2018. október 23.

Elképesztő játék, már már súrolja a 7. érzék létének teljes bebizonyítását. Nagyon sokat játszottunk vele és elképesztő élményt tud nyújtani, amikor pl a 6. szinten egy 46-os lapra valaki ráteszi a 47-est és mind ezt jó sorrendben... Nagyon jó játék, nagyon kis helyen elfér és egy jó társasággal nagyon sok örömet tud okozni. Hajrá ;)
A kevesebb néha több :)

Krisztián György | 2018. október 22.

A hétvégén találkoztunk ezzel a ránézésre egyszerű játékkal a Mondocon rendezvényen. Először furcsán néztem, majd a második kör után már tisztelettel adóztam a játéknak. A harmadik kör után pedig megvettem :) Úgy gondolom hogy fog még vidám perceket okozni a családnak, ez a csendes őrültek játéka :)
Zseniális

Soma | 2018. október 8.

Imádjuk! Ketten is nagyon élvezhető és több fővel is.. Rém egyszerű "szabályzat" és megannyi kacaj a játék során!
Tegyétek le MIND!!!

Adim | 2018. szeptember 17.

Ez a játék nagyon megosztó a társasjátékosok körében. Vannak, akik nem tartják játéknak, hogy szimplán emelkedő sorban kell letennie a játékosoknak a számkártyákat, de ők vélhetően nem próbálták még a The Mind kártyajátékot, vagy komplexebb játékokhoz szoktak.
Akik viszont játszottak már vele...
Nos, azok tudják, mi az: egyszerre üvölteni fel és egymást körbe pacsizni, amikor az ötödik fordulón is túl jutunk!
Fantasztikus érzés megélni az összjátékot, ahogy körről körre egyre tovább jutunk ebben a játékban, és a kihívást teljesíteni egyáltalán nem könnyű.
Mi a harmadik nekifutás alatt a hetedik szintig jutottunk, de ott már nagyon izzadtunk, és elhasználtunk minden segítséget. El is fáradtunk benne, de tuti előkerül még, mert nagyon bejött a társaságunknak!
Ajánlatos kevésbé zajos környezetben játszani, úgy könnyebb egymásra hangolódni.

Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!