Ticket to Ride Európa

  Normál ár: 12 990 Ft

  A Te árad: 12 341 Ft

  Értékelés:  (4.9)
  A könnyed családi társasjátékok koronázatlan királya, az itthon és világszerte népszerű
  Ticket to Ride Európa!

  Vasutat építeni sosem volt még ennyire szórakoztató! A játékosok a célkártyájuknak megfelelően
  igyekeznek megépíteni az összeköttetéseket a városok közt, amihez a megfelelő színű és számú kártyát
  kell összegyűjteniük – de ez még nem minden! A bizonytalan hosszúságú alagutak, a kompok, valamint az
  állomások még izgalmasabbá teszik a játékot. A Ticket to Ride Európa nem okoz csalódást, ha egy könnyed
  taktikai-stratégiai játékra vágysz – és garantált a visszavágó!
  Építsünk vasutat családi vállalkozásban!

  Bár a gőzmozdonyok kora leáldozott, hőskoruk kitörölhetetlen nyomot hagyott az emberiség életében. És talán nem csak a füstös-fekete mozdonyok zakatolása ébreszt mindenkiben eufóriát, hanem a korszak, amelyben dinoszauruszként uralkodtak. A Ticket to Ride ezt a nosztalgiát lovagolja meg.

  Ticket to Ride: Európa


  Igen, angol neve van a társasjátéknak. Lefordíthatatlan szójáték, amely egyszerre jelenthet menetjegyet és mehetnéket, leküzdhetetlen vágyat arra, hogy kiszabaduljunk egy kényelmetlen helyzetből (a dalt köszönjük a Beatlesnek). Valami ilyesmiről van szó a játékban is: vasútvonalakat kell megépítsünk "menetjegyek", azaz feladatkártyák alapján, miközben el kell kerüljük azt, hogy társaink ölelő vasútvonalai bezárjanak minket…

  Keresztül-kasul a századfordulós Európán

  Azt, hogy a színes térképen hova építhetünk útvonalat (vegyük most Európát elsőként), a városok között húzódó téglalapsorok színe határozza meg. Nyolc színben pompáznak ezek a vonalak, kilencediknek a szürkét látjuk még. A tábla mellett találunk egy pakli vonatkártyát, rajtuk egy-egy vagonnal. Ezek a lapok ugyanolyan színűek lehetnek, mint az útvonalak, szürke nincs, van viszont mozdony, ami szivárványszínű.

  Útvonalat ugyanis csak úgy építhetünk, ha van ugyanannyi ugyanolyan színű kártya a birtokunkban, mint ahány és amilyen színű téglalapból áll a szakasz. Zágráb és Budapest között két narancsszínű lapra van szükségünk. Szófia és Konstantinápoly: három kék. Brest-Pamplona: négy rózsaszín. Felmerülhet a jogos kérdés: minden szerelvényhez kell egy mozdony is? De nem, ahogy a térképen a szürke a dzsóker, azaz a szürke szakaszokon bármilyen lapokból lehet építkezni (feltéve, ha azok a kártyák egyszínűek), úgy a mozdonyt bármelyik vagon helyett használhatjuk. Ha csak három rózsaszínű kártyánk van, egy mozdonnyal kipótolva már eljuthatunk Pamplonába.

  Már azért is pontot kapunk, ha megépítünk egy szakaszt, minél hosszabb, annál többet: egy kettő hosszúságúért két pontot, egy négyesért már hetet, egy hatosért viszont tizenötöt! De hogy honnan hová szeretnénk menni, azt csak részben mi döntjük el.

  Befolyásolható szerencse, kombinálható célok

  A játék elején mindenki kap 45 kis vagonmakettet és húzhat mellé négy feladatkártyát. Ebből három rövid szakasz megépítésével ad pontot, míg a negyedik egy hosszú járatért (amolyan három a magyar igazság, egy a ráadás jelleggel). Hogy kinek mi jut, eddig csak a szerencsétől függ. De a négyből csak kettőt kötelesek megtartani, kettőt (akár a hosszút is) eldobhatnak - ezek ki is kerülnek a játékból. Dönthetünk persze úgy is, hogy mind a négyet megtartjuk.

  Hogy miért fontos ez a döntés? Mert ahogy építjük a szakaszokat, elképzelhető, hogy vetélytársaink saját színű vagonjaikkal jócskán megnehezítik, sőt elzárják a lehetőséget egy-egy útvonal megépítése elől. És a játék végén megmaradt menetjegyek bizony mínusz pontokat jelentenek… Ráadásul annyit, amennyi a kártyán áll, ugyanis a feladatok, hosszuktól és bonyolultságuktól függően, különböző mennyiségű pontot adnak.

  Második probléma: a szükséges színű vagonok beszerzése. A játék elején mindenki számára osztanunk kell négy vagonkártyát. A többit húzópakliként a tábla mellé tesszük, és a legfelső ötöt felcsapjuk. A soron lévő játékos ebből az ötből választhat kettőt. Vagy a pakli tetejéről kettőt (ezeket persze látatlanban). Vagy egyet innen, egyet onnan. Ha viszont mozdonyt választunk a felfordított öt lap közül, több kártyát nem húzhatunk.

   

  Ticket to Ride Európa

   

  Szorgos gyűjtögetés vagy sürgős építkezés

  Mivel nincs korlátozva, mennyi vonatlapot tarthatunk kézben, rajtunk áll a döntés: szorgosan gyűjtögetjük a lapokat, és egyben építünk meg hosszabb szakaszokat, vagy a többiek építkezéseiből próbáljuk kitalálni, ők merre akarnak majd haladni, és feláldozva mozdonyainkat igyekszünk eléjük vágni.

  Előfordul persze, hogy elkésünk vele, és egy létfontosságú szakaszt beépítenek előttünk. Hál'istennek nincs vakvágány: ebben az esetben használhatjuk fel három állomásépületünk egyikét! Az állomások biztosítják hozzáférésünket más játékosok szakaszaihoz, így teljesíteni tudjuk menetjegyünk kívánalmait.

  A vasútvonal-építők eszköz- és kincstára

  Ha tehát sorra kerülünk, a következő akciók közül választhatunk:

  1. új vagonkártyákat húzunk

  2. kézben lévő lapjaink segítségével megépítünk egy útszakaszt

  3. ha úgy érezzük, közel állunk az összes feladatunk megoldásához, húzhatunk új menetjegyeket

  4. felépítünk egy állomást

  A játék addig tart, amíg valakinek csak két műanyag vonatja marad - erre fel is kell hívnia a többiek figyelmét, és kezdődik az utolsó kör! Így mindenkinek van egy utolsó lehetősége, hogy megépítse még meg nem épített szakaszait (ha egy elkészül, nem kell bejelenteni!).

  Ez azért fontos, mert ahogy mondtuk, a nyakunkon maradó feladatok mínuszt jelentenek. Persze a teljesítettek plusz pontjait hozzáadjuk a megépített vonatszakaszok pontszámához, és ha maradt állomás a kezünkben, ezekért is kapunk 4-4 pontot. Ha ráadásul nekünk sikerült a leghosszabb egybefüggő vasútvonalat létrehoznunk, további tíz pont a jutalmunk.

  Ticket to Ride Európa

   

  Miért éppen Európa? Olyan széles e világ!

  Aki ismeri a játékot, tudja, hogy az Európa egy évvel később jelent meg, mint az eredeti játék, ami az Egyesült Államok területén játszódik. Európa mégis nagyobb népszerűségnek örvend, és ez két extra dolognak köszönhető: a kompoknak és az alagutaknak. Mindkettőt speciális szabályok szerint lehet megépíteni (a kompokhoz mozdony is kell, míg az alagutak fúrása veszélyes: elképzelhető, hogy a tervezettnél több vagonnal kell fizetnünk érte).

    De nem kell aggódnunk: akinek beindul a fantáziája, nem kell sínpárépítési lázát erre a két kontinensre korlátoznia! Ázsia, India, Afrika is terítéken lehet a kiegészítő játékokkal, de akár a holland csatornákon átívelő, a legelső angol vagy a klasszikus svájci vasútvonalakat is megszerezhetjük.

  Tíbaláj

  Értékelések átlaga 


  (4.9)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 34 Gyakorlott játékosoknak 20 Ketten 17 Családdal 39 Partijátéknak 18
  91% (41)
  9% (4)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 45)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  Bevezetés a stratégiai társasjátékok világába

  Máté | 2018. október 1.

  A könnyű szabályrendszere miatt gyorsan bele lehet rázódni és bevonni azokat is, akik a Ki nevet a végén? típusú játékokon szocializálódtak. Élvezetes játék, nem lehet megunni. 10-15 parti után sem tudtam "tuti" stratégiát felállítani, csak általános elveket (útvonalépítés vs. kártyahúzás az adott körben, érdemes a hosszabb távolságokra (4 - 6 vasúti kocsi) ráhajtani, az utolsó körökben akár úticél nélkül építkezni, stb.), ezért a játék varázsa továbbra is fennáll. :) Nem kell bajlódni játékpénzekkel és nem kell (sokat) számolgatni, ami lassítaná a mozdonyvezetőket. :) Mivel nincs sok lehetőség egymás szívatására, kettesben is élvezetes játék a Ticket to Ride Európa.
  Remek játék

  Joco | 2018. szeptember 25.

  Ezt a játékot akkor is élvezem ha nem én nyerek benne. Nagyon jó érzés ha megcsinálsz egy útvonalat. Gyönyörű szép kidolgozás, öröm vele játszani. Leginkább ketten szoktuk játszani. Merem ajánlani mindenkinek, megéri az árát.
  Jó szórakozás

  Dóra | 2018. szeptember 25.

  Szórakoztató játék, egy borús hideg napon, amikor nem tudsz semmit sem csinálni. Csak begubózol a szobába egy meleg teával a kezedben, és már indulhat is a maratoni játék. Ugyan is nem tudod letenni!!! Nagyon jó játék! Mindenkinek ajánlom aki szereti a logikai játékokat.
  könnyed játék

  Ancsi | 2018. augusztus 26.

  Ketten szoktuk játszani, az európai változat közelebb áll a szívemhez mint az amerikai. Könnyű szabályrendszer, élvezetes gyűjtögetni a lapokat és építgetni a saját hálózatodat. Mi nem engedjük elfajulni a játékot, a másik szivatása tiltva van. Ez persze opcionális, mi meg akarjuk tartani a játék naivitását.
  Nagyon jó

  Peti | 2018. július 27.

  jó kis variálós játék el lehet vele ütni az időt
  Ticket to Ride

  Noémi | 2018. június 25.

  Szuper játék, nekünk ez jobban tetszett, mint az Amerika kiadás, mert itt többször lehet keresztezni a másik útját, vannak vasútállomások is és kicsit nehezebb is elérni a célod, mint egy kevésbé kacskaringós táblán. :) Nagy kedvenc!
  Utazd körbe Európát!

  Krisztian | 2018. június 15.

  Az egyik legjobb bevezető társasjáték a közepesen komplex játékok világába. 10 év körüli gyerekekkel is már könnyedén játszható. A játékban egymás előtt titkos „küldetés” kártyákat teljesítünk. Ezeken különböző városok vannak a tábláról, amiket a játék végéig össze kell kössünk egy útvonalunkkal, különben negatív pontokra is számíthatunk a végső pontozásnál.
  Ticket To Ride függő

  LíviaO | 2018. május 6.

  Eddig is imádtunk társasozni, de ez függővé tesz. )))))) A játékról nem írok, mert sok hasznos infó van már előttem, de az első mondat elég ahhoz, hogy megrendeld és ...
  Most rendeltünk a gyerekeknek is: Az első utazást. Igaz a nagyobb még csak 6 éves, de amíg nem érti meg, majd mi teszteljük, ő meg örül, hogy pakolhatja a vagonokat.
  Csak még egyet!

  Emese | 2018. május 1.

  Bár nekem az Anniversary edition van meg, de az Európával is nagyon sokat játszottam, egyszerűen megunhatatlan. Nagyon szeretjük, egyszerű de nagyszerű mechanizmus, de azért gondolkozós is, lehet szivatni a többieket, vagy épp békésen egyezségeket kötni. Garantált jó hangulat! :)
  Barátainkkal játszottuk és már várom a következőt

  Sára | 2018. április 4.

  Könnyen átlátható szabályok, szép kivitel, izgalmas játékmenet, közepes szerencse faktor. (az ára kicsit borsos) Eddig egyszer játszottunk vele egy nagyon jót, de biztos, hogy nem az volt az utolsó!

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

  Ticket to Ride játékcsalád