Ticket to Ride Európa

  Normál ár: 12 990 Ft

  A Te árad: 12 341 Ft

  Értékelés:  (4.9)
  Tervezz, építs, és légy te, aki a világon elsőként szeli át Európát vonaton! Gyűjtsd össze a szükséges színű és számú kártyákat, hogy apránként összeköthesd a titkos célkártyádon szereplő városokat – de vigyázz! A többiek is a saját vasúthálózatuk építésén szorgoskodnak, és ha előbb csapnak le az áhított útszakaszra, akkor bizony kerülnöd kell! A kompok, alagutak és állomások azonban ilyenkor is jó szolgálatot tehetnek, és még izgalmasabbá teszik ezt az amúgy is lebilincselő családi játékot.

  A Ticket to Ride Európa könnyed taktikai-stratégiai társasjáték, ami kezdőknek és tapasztalt játékosoknak egyaránt nagy kedvence lehet!
  Építsünk vasutat családi vállalkozásban!

  Bár a gőzmozdonyok kora leáldozott, hőskoruk kitörölhetetlen nyomot hagyott az emberiség életében. És talán nem csak a füstös-fekete mozdonyok zakatolása ébreszt mindenkiben eufóriát, hanem a korszak, amelyben dinoszauruszként uralkodtak. A Ticket to Ride ezt a nosztalgiát lovagolja meg.

  Ticket to Ride: Európa


  Igen, angol neve van a társasjátéknak. Lefordíthatatlan szójáték, amely egyszerre jelenthet menetjegyet és mehetnéket, leküzdhetetlen vágyat arra, hogy kiszabaduljunk egy kényelmetlen helyzetből (a dalt köszönjük a Beatlesnek). Valami ilyesmiről van szó a játékban is: vasútvonalakat kell megépítsünk "menetjegyek", azaz feladatkártyák alapján, miközben el kell kerüljük azt, hogy társaink ölelő vasútvonalai bezárjanak minket…

  Keresztül-kasul a századfordulós Európán

  Azt, hogy a színes térképen hova építhetünk útvonalat (vegyük most Európát elsőként), a városok között húzódó téglalapsorok színe határozza meg. Nyolc színben pompáznak ezek a vonalak, kilencediknek a szürkét látjuk még. A tábla mellett találunk egy pakli vonatkártyát, rajtuk egy-egy vagonnal. Ezek a lapok ugyanolyan színűek lehetnek, mint az útvonalak, szürke nincs, van viszont mozdony, ami szivárványszínű.

  Útvonalat ugyanis csak úgy építhetünk, ha van ugyanannyi ugyanolyan színű kártya a birtokunkban, mint ahány és amilyen színű téglalapból áll a szakasz. Zágráb és Budapest között két narancsszínű lapra van szükségünk. Szófia és Konstantinápoly: három kék. Brest-Pamplona: négy rózsaszín. Felmerülhet a jogos kérdés: minden szerelvényhez kell egy mozdony is? De nem, ahogy a térképen a szürke a dzsóker, azaz a szürke szakaszokon bármilyen lapokból lehet építkezni (feltéve, ha azok a kártyák egyszínűek), úgy a mozdonyt bármelyik vagon helyett használhatjuk. Ha csak három rózsaszínű kártyánk van, egy mozdonnyal kipótolva már eljuthatunk Pamplonába.

  Már azért is pontot kapunk, ha megépítünk egy szakaszt, minél hosszabb, annál többet: egy kettő hosszúságúért két pontot, egy négyesért már hetet, egy hatosért viszont tizenötöt! De hogy honnan hová szeretnénk menni, azt csak részben mi döntjük el.

  Befolyásolható szerencse, kombinálható célok

  A játék elején mindenki kap 45 kis vagonmakettet és húzhat mellé négy feladatkártyát. Ebből három rövid szakasz megépítésével ad pontot, míg a negyedik egy hosszú járatért (amolyan három a magyar igazság, egy a ráadás jelleggel). Hogy kinek mi jut, eddig csak a szerencsétől függ. De a négyből csak kettőt kötelesek megtartani, kettőt (akár a hosszút is) eldobhatnak - ezek ki is kerülnek a játékból. Dönthetünk persze úgy is, hogy mind a négyet megtartjuk.

  Hogy miért fontos ez a döntés? Mert ahogy építjük a szakaszokat, elképzelhető, hogy vetélytársaink saját színű vagonjaikkal jócskán megnehezítik, sőt elzárják a lehetőséget egy-egy útvonal megépítése elől. És a játék végén megmaradt menetjegyek bizony mínusz pontokat jelentenek… Ráadásul annyit, amennyi a kártyán áll, ugyanis a feladatok, hosszuktól és bonyolultságuktól függően, különböző mennyiségű pontot adnak.

  Második probléma: a szükséges színű vagonok beszerzése. A játék elején mindenki számára osztanunk kell négy vagonkártyát. A többit húzópakliként a tábla mellé tesszük, és a legfelső ötöt felcsapjuk. A soron lévő játékos ebből az ötből választhat kettőt. Vagy a pakli tetejéről kettőt (ezeket persze látatlanban). Vagy egyet innen, egyet onnan. Ha viszont mozdonyt választunk a felfordított öt lap közül, több kártyát nem húzhatunk.

   

  Ticket to Ride Európa

   

  Szorgos gyűjtögetés vagy sürgős építkezés

  Mivel nincs korlátozva, mennyi vonatlapot tarthatunk kézben, rajtunk áll a döntés: szorgosan gyűjtögetjük a lapokat, és egyben építünk meg hosszabb szakaszokat, vagy a többiek építkezéseiből próbáljuk kitalálni, ők merre akarnak majd haladni, és feláldozva mozdonyainkat igyekszünk eléjük vágni.

  Előfordul persze, hogy elkésünk vele, és egy létfontosságú szakaszt beépítenek előttünk. Hál'istennek nincs vakvágány: ebben az esetben használhatjuk fel három állomásépületünk egyikét! Az állomások biztosítják hozzáférésünket más játékosok szakaszaihoz, így teljesíteni tudjuk menetjegyünk kívánalmait.

  A vasútvonal-építők eszköz- és kincstára

  Ha tehát sorra kerülünk, a következő akciók közül választhatunk:

  1. új vagonkártyákat húzunk

  2. kézben lévő lapjaink segítségével megépítünk egy útszakaszt

  3. ha úgy érezzük, közel állunk az összes feladatunk megoldásához, húzhatunk új menetjegyeket

  4. felépítünk egy állomást

  A játék addig tart, amíg valakinek csak két műanyag vonatja marad - erre fel is kell hívnia a többiek figyelmét, és kezdődik az utolsó kör! Így mindenkinek van egy utolsó lehetősége, hogy megépítse még meg nem épített szakaszait (ha egy elkészül, nem kell bejelenteni!).

  Ez azért fontos, mert ahogy mondtuk, a nyakunkon maradó feladatok mínuszt jelentenek. Persze a teljesítettek plusz pontjait hozzáadjuk a megépített vonatszakaszok pontszámához, és ha maradt állomás a kezünkben, ezekért is kapunk 4-4 pontot. Ha ráadásul nekünk sikerült a leghosszabb egybefüggő vasútvonalat létrehoznunk, további tíz pont a jutalmunk.

  Ticket to Ride Európa

   

  Miért éppen Európa? Olyan széles e világ!

  Aki ismeri a játékot, tudja, hogy az Európa egy évvel később jelent meg, mint az eredeti játék, ami az Egyesült Államok területén játszódik. Európa mégis nagyobb népszerűségnek örvend, és ez két extra dolognak köszönhető: a kompoknak és az alagutaknak. Mindkettőt speciális szabályok szerint lehet megépíteni (a kompokhoz mozdony is kell, míg az alagutak fúrása veszélyes: elképzelhető, hogy a tervezettnél több vagonnal kell fizetnünk érte).

    De nem kell aggódnunk: akinek beindul a fantáziája, nem kell sínpárépítési lázát erre a két kontinensre korlátoznia! Ázsia, India, Afrika is terítéken lehet a kiegészítő játékokkal, de akár a holland csatornákon átívelő, a legelső angol vagy a klasszikus svájci vasútvonalakat is megszerezhetjük.

  Tíbaláj

  Értékelések átlaga 


  (4.9)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 21 Gyakorlott játékosoknak 12 Ketten 8 Családdal 27 Partijátéknak 11
  87% (26)
  13% (4)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 30)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  A legjobb

  Fruzsina | 2018. január 16.

  Az egyik kedvenc társasjátékom lett. Nagyon izgalmas játék akár többen vagyunk akár kevesebben, rengeteg bővítmény van hozzá amitől megunhatatlanná válik. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
  Legjobb Ticket to Ride játék

  Csanád | 2018. január 12.

  A széria legjobb játéka. Legfőbb erénye, hogy a játékszabályok könnyen gyorsan átadhatóak, új játékosok bevonása pillanatok alatt megtörténhet. Kiváló családi szórakozás, kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Érzésem szerint a játék 3 főtől indul be, ne tévesszen meg senkit a 2 játékos a doboz oldalán.
  Egyszerű és nagyszerű!

  Csaba | 2018. január 9.

  Rendkívül izgalmas sokadszorra is! Az egyik legtöbbet forgatott játékunk. Bármilyen korosztálynak megfelelő. Nekem kifejezetten az tetszik benne, hogy lehet békésen építkezni is benne a többieket nem szívatva, de ha éppen nehezíteni akarja az ember a másik sorsát, akkor arra is van bőven lehetőség. :) Igény szerint bonyolítani is lehet a játékmenetet, pl. az állomások kivételével.
  Játszani akarok MÉG!

  Vombatka | 2017. december 20.

  Elsőre megfertőztek vele! Színes (maga a kivitelezés és a kellékek is!), változatos, gondolkodtató, de ugyanakkor élvezhető. Nincs két ugyanolyan játékmenet. Nem lehet megunni, mert van mit kipróbálni benne és többféle taktika felé el lehet menni. Nem fogod észrevenni, hogy telik az idő! :)
  Családi alapdarab

  György | 2017. december 7.

  Ennek a játéknak minden család polcán ott kell lennie. Az állomások az alagutak, meg az egész térkép miatt kicsit izgalmasabb, mint az első USA kiadás.
  A kedvenc

  Ági | 2017. december 5.

  Szuper játék! Nálunk mindenki imádja, és a kiegészítőkkel még jobb, ha már nagyon sok volt az alapjátékkal a parti.
  CSaládi

  tanti | 2017. november 25.

  Egy alap társasjáték. Kellemes, izgalmas családi társas. Szép, igényes játék, átgondolt és izgalmas szabályokkal. Nekünk nagyon tetszett benne, hogy nem kell túlságosan a másik ellen játszani, további nagy előnye, hogy ketten is játszható!
  Vonatozzuk be Európát

  Marianna | 2017. november 23.

  Ha abszolút nincs ötleted milyen társasjátékot vegyél akkor ez a megfelelő választás.
  Az Amerikás és Németország-os verziók mellet ez is olyan alapjáték ami mindent tartalmaz, kártyákat táblát és kis vonatokat is. Ha esetleg nem elég az útvonal kártya vagy változatosabb élményre vágysz akkor bővíthető az 1912-es kiegészítővel, ami plusz útvonalakat tartalmaz.
  Nálunk nagyon bevált, szinte minden alakommal előkerül és már majdnem az össze változata és kiegészítője megvan. Az egész család függő lett.
  Ha nem a táblás játékkel játszunk akkor online TTR-ozunk :)
  Nem hiányozhat a polcról!

  Zsuzsa | 2017. november 7.

  Nagyon szuper kis játék! Mikor először játszottam vele, valaki hozta. De mivel annyira tetszett, megvettem a család részére is!
  A nagy klasszikus "kapudrog" játék

  Csaba | 2017. szeptember 29.

  Az előttem szólók sok mindent leírtak a játék mechanizmusáról. Azonos színű kártyák összegyűjtése után pakolhatod le vonataidat. Amennyiben teljesíted a jegyeken található útvonalakat,bónuszt kapsz. De jól vigyáz! Ha bevállalsz egy olyan útvonalat, amelyet nem tudsz teljesíteni, levonásban részesülsz. Továbbá küzdhetsz a leghosszabb vasútvonal címéért is. Állandó dilemma, hogy 1) ne kockáztass és egy rövidebb, értéktelenebb útvonalhoz használd a kártyáidat, vagy 2) gyűjtögess tovább a hosszabb szerelvényekre.
  A játék fő erénye, hogy olyanokat is meg lehet fertőzni vele, akik addig azt hitték, hogy a társasjátékok világban csak a Ki nevet a végén létezik. A gamereknek kissé egyszerű, de, ha másra nem tudod rábeszélni a kevésbé társas őrült barátaidat, akkor jobb mint a semmi. Két főnek nem ajánlom, arra jobb a Nordic Countries változat.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

  Ticket to Ride játékcsalád