Webáruházunkban sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk a weboldalhasználatra vonatkozó adataidat, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket te adtál meg számukra vagy az általad használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

8.990 Ft

Tikal

8.990 Ft

Vélemények

4.79
39 értékelés
(31)
(8)
(0)
(0)
(0)
Értékeld a játékot!
2020. 10. 19.
Hosszú évek óta az egyik kedvenc társasom. A hétvége óta a 10 éves fiammal játsszuk. Izgalmas, jó játék kb 10 éves kortól bárkinek.
2020. 03. 01.
Mindig élmény

Akár hányszor játszunk vele, mindig élményt ad. Az utolsó pillanatig kétséges hogy ki nyer.
2020. 01. 10.
Régészek, útra fel!

Nagyon tetszik a témája, hogy régészeket alakítunk a játék során. A szerencse helyett inkább stratégia és a taktika a döntő, jó ha odafigyelsz a többi régészre is, hiszen könnyen elvehetik a felfejlesztett templomodat. Nagy az újrajátszhatósága, és mindig van hova fejlődni a játék során.
2019. 10. 11.
Ez jól sikerült

Ez a játék jó és többrétű. Taktikai, de hexa pakolgatós is, interaktív is, szép is és nem dől el a játék közepén hogy ki nyer. Ketten is lehet játszani és elő lehet venni többször is. Családdal is lehet, de gyerekeknek azért nehéz.
2019. 02. 13.
Szórakoztató

Családdal és barátokkal is nagyszerű játék. Lehet benne taktikázni, az utolsó körben is lehet fordítani az álláson.
2018. 12. 15.
kevesen és többen is remek

A játékélményből nem vett el, amikor csak ketten játszottuk.
Nagyon tetszik, hogy utolsó pillanatig lehet fordítani az álláson, folyamatos erőfeszítést igényel az élvonalban maradni.
Szerencsefaktor kevés. Bár a pályát alkotó lapokat össze kell keverni, de különböző fázisokra kell osztani, így azt tutod, hogy egy fázisban mire számíts, az alapján kell taktikázni.
Doboz túlméretes, de grafika szép.
2018. 10. 22.
Egyik régi kedvenc

Nagyon szép és hangulatos játék, a témája is remek. A dobozban van gyárilag rendező minden lapkának/bábunak, ez plusz pont, ellenben az expedíció "munkások" kialakítása kicsit lehetett volna jobb mint szimpla fa kockák.
Gyakran visszatérő játék nálunk, lehet benne taktikázni, gonoszkodni a többiekkel, az egyik sarokban elvonultan feltárni a piramisokat, vagy éppen rágyúrni a kincsek ásására/cserélgetésére. Ez utóbbiban a szerencse is közrejátszik, hogy miket ások ki.
Ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit is szereti a stratégiákat, a szabályok nem bonyolultak, 1-2 játék után könnyen elsajátíthatók.
2018. 07. 06.
Hangulatos

Családdal és barátokkal is nagyszerű játék. Lehet benne taktikázni, jó a sok elem, az építgetés, feltárás. Jó témája van.
2018. 04. 24.
Ez a játék szerettette meg velem a társasozást

Szép, lendületes, taktikázós és élménygazdag. Családdal vagy barátokkal teljesen mindegy, a jó élmény és társasozás garantált!
2018. 01. 06.
Játék a családnak

Könnyen tanulható és gyerekek számára is érthető szabályaival ideális játék akkor, ha nem akar túl belemerülni a társaság a játékba. Ha a bővített szabályrendszer licitjét is bevezetik, akkor pedig egy nagyon taktikus, többször is újrajátszható, vagy akár évek múlva is elővehető játékot kapunk.
2017. 11. 11.
Nagy élmény!

Ez volt az a játék, amivel már 15 éve szemezek, de mindig elodáztam a megvételét. Nemrég volt hozzá szerencsém. Hát mit mondjak, óriási élmény volt látni, ahogy kinyílik a játék a semmiből, szépen felépülnek a templomok, és a lekerült hexákon megy a harc a területekért. Egyszerűen zseniális mechanika. Az akciópont szétosztás is eredeti ötlet, durva, hogy azóta se nagyon találkoztam olyan játékkal, amiben ilyen megoldás van. Ezért utólag is szomorú vagyok, hogy annyi gazdátlan példány van az interneten (amikkel gyakorlatilag nem is játszottak), és szégyellem, hogy ilyen sokáig halogattam a kipróbálását.
2017. 09. 22.
Remek, agyalós és izgalmas stratégiai játék

Remek, agyalós és izgalmas stratégiai játék, nagy újrajátszhatósági faktorral, ami kiállta az idő próbáját. Nagy szívfájdalmam a hosszú játékidő, ami nálunk bőven 2 óra fölött van, ezért csak ritkábban kerül elő, pedig akár ketten is élvezetes játszani.
Minden játékos a körében húz egy lapkát, majd fölhelyezi a táblára egyre nagyobb játékteret hozva létre, majd 10 akciópontból gazdálkodva cselekszik. A tereplapkák lehetnek tisztások, kincslelőhelyek, és maja piramisok. Az értékeléskor mindenhol a személybeli többség számít, amire vulkán lapka felhúzásakor kerül sor. A játék során a játékosok pontokat kapnak, minden feltárt kincs és templom után. Ám bárki megszerezheti a másik kincsét vagy elfoglalhatja akár a templomát is. A pontgyűjtés négy fordulón át zajlik és a legtöbb pontot szerző expedíció (játékos) nyeri a játékot.
a legtöbb pontja van.
2017. 06. 25.
káprázatos alapjáték

Számomra ez volt az a játék, mely elhitette, hogy egy táblás társasjáték még felnőtt korban is nagyszerű élmény lehet. Azóta szenvedélyes társasjátékgyűjtővé váltam, bár ez nem jelent nagy gyűjteményt. Inkább a különleges darabokat keresem, melyek beindítják a fantáziát, kicsi bennük a szerencse faktor, viszont sok logikát és taktikázást, és stratégiai gondolkodást igényelnek. Esetleg még egyedi játékmechanizmust is. Ja, és ne tartson hosszú órákon át, mert a mindennapi életem annyi időre nem ad lehetőséget. A Tikál majdnem ilyen.
(Azt leszámítva, hogy ha ritkán játszik vele az ember, a szabályokat átböngészni sok idő, és a játék ideje sem kevés. Ez az egyedüli ok, ami miatt ritkán kerül elő).

Lenyűgöző az a mechanizmus, ahogyan egy dzsungel sűrűjéből előkerülnek a maja templomok, ráadásul ezek a templomok még térben is növekszenek, ahogyan egyre több szintet ásnak ki belőlük a régészcsapatok. De van itt rejtett kincs és aktív vetélkedés is egymás ellen. Mindez káprázatos rajzokkal övezve.

Nagyjából 17 éve van meg ez a társas, és ma is ugyanolyan kreatív, komplex játékélménynek találom, mint akkor, amikor megvettem.
2017. 02. 08.
Sokév utá is rendszeresen előkerül apolcról!

Lassan 10 éves játék, alapjáték! Gyorsan elsajátítható szabályokkal. Szuper ahol egyformán kell kooperálnod és kicsit szemétkedni is egymással :-)
Inkább felnőtteknek ajánlanám.
2017. 01. 24.
A doboz alapján nem venném meg, de...

A doboz alapján nem venném meg, de ez egy fantasztikus játék, sokszor újrajátszható, ugyanis a lapkák játék közben rajzolják ki a pályát, ez által nincs két ugyanolyan party több féle taktikai lehetőséget biztosít számunkra a játék, nyelvfüggetlennek mondanám, de egy magyar szabály azért szükséges, elsőre bonyolultnak tűnhet a szabály, de többedjére már gyerekjáték lesz a kincsvadászat. 3-4 fővel ideális szerintem.
2017. 01. 17.
Tikal? Igen!

Szépen kidolgozott és ötletes családi játék, megérdemelten lett 1999-ben az év játéka.
A játéktábla minden játszmában a résztvevők lépései nyomán áll össze hatszögletű lapokból. Ezeken lehet templomrom, kincs, vulkán vagy lehet üres. A húzott és lehelyezett lap persze befolyásolja, hogy a soron következő játékos mire költse el a 10 akciópontját, de hosszab távra tervező stratégiára is szükség van, hogy a 3 értékeléskor minél több elszámolható pontunk legyen. A játék előkészítése biztosítja, hogy az értékelő körök egyenletesen elosztva, de mégis véletlenszerűen következzenek.
Egyszerűek a szabályok és áttekinthető az állás. Már az első játékban tisztában leszel a céllal és tudsz kombinálni is. Persze több játék után bonyolultabb kombinációkat is hamarabb megláthatsz, ebben is van fejlődési lehetőség.
Minél többen játszuk, annál nagyobb a versengés a kevés magas templomért, többen próbálják elfoglalni az általunk feltárt romokat. Ilyenkor a kincsekért is nagyobb az érdeklődés.
Ha már játszottunk néhányat az alapjátékkal, érdemes minél előbb áttérni a licitálós lapválasztásra, mert azzal kizárható a szerencse hatása a húzott lapokra.
De aki csak győzni szeret, az jól gondolja meg, mikor játszik licitálósat, mert utána nem panaszkodhat a balszerencséjére! :-)
2017. 01. 01.
Nem lehet megunni

Több mint 10 éve megvan ez a játék, de nem tudjuk megunni. Ami jó benne, hogy a játékosszámtól függően kell stratégiát választani. Stratégia nélkül nem megy:-) És fel kell készülni, hogy a többi játékossal konfrontálódni kell. Mert anélkül sem megy:-)
2016. 12. 02.
Egy régi nagy klasszikus, és mégsem múlt el felette az idő.Bármikor szívesen játszunk vele. A hangulata kiváló,a kivitelezése profi, a szabályok egyértelműek és annak idején újdonságként hatottak. A 10 akciópontnyi lehetőség jó taktikai vonalat ad a játéknak. A minőséget sem érheti kritika.
2016. 11. 01.
Az első....

Kb. 16 éve kaptam ezt a játékot, és ennek hatására lettem nagy társasjáték rajongó. Igazi felüdülés volt a "gazdálkodj okosan" és a "monopoly" után. Azóta rengeteg játékot kipróbáltam, vettem-eladtam, de ez még mindig a polcom ékköve. A szabályokat az elődeim megénekelték már, én max. csak arra vállalkozom, hogy mindenképpen csak ajánlani tudom. A szabályai nem túl bonyolultak, a 8 éves kisfiam is tud vele játszani. Ez még nem a komplexebb játékok közé tartozik, igazi családi játék. A 2 és 3-4 fős játék mind mind más taktikát, stratégiát igényel, ezért az újrajátszhatósága is megfelelő.
2016. 04. 05.
Kicsit absztrakt

A játék nem túl bonyolult, de a mechanizmus és a téma egységét nem igazán valósítja meg, ha valaki dzsungelmélyi kalandra vágyik, talán picit csalódni fog. Ha azonban nem zavar, hogy a játék témájától kicsit elrugaszkodunk az absztrakt irányba, remek választás!

A játékosok minden körben 10 akciópont elköltésével igyekeznek számukra hosszú távon több pontot jelentő döntést hozni, esetleg más játékosok terveit keresztül húzni.
A táblát eközben hatszög alakú lapokból maguk építik ki.

Annak ellenére, hogy a szabály profi verzója egyetlen szabállyal egészül ki (húzás helyett licitálás a területlapkákra), soha, egyetlen társasággal sem sikerült kipróbálnom azt a verziót, pedig szerintem rengeteget dob a játék stratégiai mélységein.
Mindenkinek ajánlom, hogy akár már kezdésből azzal játszon, eleve nem olyan bonyolult az egész, ezzel sem lesz kezelhetetlen.
2016. 02. 08.
Többen Jobb

Nagyon igényesen elkészített játék, nekem a Tikal II mondjuk jobban tetszik, de ezzel is szívesen játszom. Sajnos a tapasztaltabb játékosok mindig nyernek benne, főleg ha csak ketten játszotok, ezért ha van olyan játékos a körötökben akinek jó a stratégiai gondolkodása akkor legalább 3-an játsszátok, hogy keresztbe lehessen húzni az ő terveit.
2015. 12. 09.
azték régészet

Nem a legújabb játék, de szerintem mindig izgalmas és megunhatatlan. A győzelemhez érdemes figyelni a templomok párhuzamos építésére, továbbá a kincsek gyűjtésére. Stratégiai jelentőségű a sátrak felépítése. Jelentős a játékosok közötti interakció, amennyiben a többi játékos lépése nagymértékben befolyásolja a mi lehetőségeinket. Minél rutinosabbak a játékosok annál gyorsabbá válik a játék, de akkor is 45-60 percet kell rá szánni.
2015. 12. 02.
Jó hangulatú, igényes, szép. És rendesen fejtörést okoz.
2015. 11. 19.
Mint a pesti vicc - régi, de jó!

Szeretem, bár hamar kiderült egy nyitási stratégia, ami két személyes játék esetén 10/9-szer győzelemre visz.
Ajánlom baráti társaságoknak, családoknak. Szépen kivitelezett, változatosan játszható játék.
2015. 11. 12.
Szuper játék sok taktikával

Szerintem ez a játék egy kicsit nehéz kezdőként, de ha egyszer belejön valaki, akkor remek. Csak az kezdje el, aki igazán szereti a stratégiai játékokat, mert ugyan egyszerűnek tűnik, de sokat kell benne taktikázni, és jól lehet benne "szivatni" a többi játékost. Nagyon oda kell figyelni mind a magunk, mind a többik elhelyezkedésére, és sokat kell benne előre gondolkodni.
2015. 10. 20.
Hangulatos régészkedés

Egy régi nagy klasszikus, bár egy kicsit elmúlt felette az idő. Ettől függetlenül bármikor szívesen játszom vele. A hangulata kiváló. A játék kivitelezése profi. A szabályok egyértelműek. A minőséget sem érheti kritika. Talán a doboz méretével van bajom, mint gyűjtőnek, mert teljesen egyedi a mérete.
2015. 10. 18.
Csodarégészet

Van a játékban valami, amit nem lehet megunni - dacára annak, hogy az ember kikap-e benne vagy sem -. Kifejezetten változatos utak léteznek a győzelemhez, illetve a játék folyamán is sokszor szükséges apróbb dolgokban taktikát változtatni. Előfordulhat, hogy templomot az ember nem is húz fel...ebben az esetben el kell döntenie, hogy a kincsekre hajt/megpróbálja a sátrjait jól elhelyezni/erőt próbál demonstrálni. A kempelés kifejezetten jó ötlet, de nem érdemes elkapkodni a dolgot. A kincsek összegyűjtése önmagában semmiképpen sem elég - legalábbis két játékos esetén biztosan nem. A játék jól megtervezett, lehet benne borsot törni a másik orra alá, de kockázatos lépés is egyben, hiszen elvághatjuk magunk számára is a potenciális útvonalat a későbbiekre nézve. A kivitelezése szép, a terepkártyák jól bírják az időt, valamint a fából készült figurák, sátrak kifejezetten a tartósságot szolgálják. Ha van legalább 60-70 perce az embernek leülnie valakivel/valakikkel, akkor érdemes kipróbálni. Szerelem elsőre.
2015. 10. 02.
Dél-amerikai kaland!

A játék kimondottan élvezetes, az akciópontok használatát kell megérteni, egy pontozótáblázat segít az eligazodásban, így nem okoz különösebb problémát a megfelelő lépés kiválasztása. Elkölthetünk 10 lépést kincskeresésre, mozgásra, templom feltárására, sátor lerakására, kincs lopásra. A lényeg az, hogy mindig a legjobbat válasszuk ki és akkor nyerő lehet a stratégiánk.
2015. 09. 17.
az igazi mélyvíz

Számomra az igazi mélyvízt ez a játék jelentette még a 2000-es évek elején. Borzasztóan kilógott az akkori kínálatból, amit elsőre nem is gondolna az ember. Azóta is nagy kedvenc.
2015. 09. 14.
stratégia

A játékot lehet sima vagy nehezített módon is játszani. A nehezített módban a szerencsét szinte teljesen kiküszöbölték, de a nomrál játékban sem azon múlik. Két emberre is tökéletes (szerintem úgy a legjobb), e több emberrel is nagyon jó. A pálya játék közben épül, így sokszor újrajátszható. Szerintem jól sikerül a játék kiegyensúlyozása is.
2015. 08. 27.
Nagyon jó hangulatú szép játék, tökéletes 2 fővel is.
2015. 08. 26.
régi bútordarab

Mint a címben is olvasható régi bútordarab, de egyben jó kis belépő szintű térsasjáték kezdőknek is. Egyszerű, gyerekeket is könnyen mellé lehet ültetni.
2015. 08. 25.
Nem mai gyerek

Ez sem egy vadonatúj játék, emlékszem, hogy kb 10-15 évvel ezelőtt játszottunk sokat vele otthon. Jó kis játék, a témája is hangulatos, jól lehet benne szívatni is a másikat. Tudom ajánlani! :)
2015. 08. 12.
Sok évvel ezelőtt Catan megismerésével számomra új időszámítás vette kezdetét a társasjátékok világában. A Tikal benne volt az első 10 gémer játékomban, és máig megvan a helye a polcomon. Kezdőkkel is játszható, jó ránézni a táblára, és eddig csak kellemes perceket okozott. :) Időtállósága miatt megkapja az öt csillagot.
2015. 08. 12.
Dzsungel kaland

Ebben a játékban régészeket alakítva, ősi maya kincsek után nyomozunk a dzsungel mélyén. A játéknak nincsenek túl bonyolult szabályai, sok lehetőség van benne. A pálya is mindig változik benne, mások lesznek az úthálózatok, így könnyen újrajátszható, a szerencse szerepe is minimális benne.
2015. 07. 20.
Tematikus euro

Jó kis témával, kellemes mechanizmusokkal van tele a játék. Bár kicsit AP veszélyes. Részészcsoportunkat kell a lehető legjobb templomok és leértékesebb kincsek nyomába küldenünk, a többi kalandvágyó régészt megelőzve. Akár sértődés is lehet a vége, mert sokszor a másik kárára cselekszünk. Korát megelőző, időtálló játék.
2015. 07. 18.
Ma is díjra jelölnék...

Igazi gondolkodós játék, a kerettörténet pedig izgalmas, ha az ember át tudja élni. Szabálya nem túl bonyolult. Igazából a licitálós fajtát részesítem előnyben, ott a szerencse szerepe minimális, de jó a laphúzós alap verzió is, ha kicsit gyorsabban szeretnénk végezni a játékkal. Jó néhány lejátszott parti után kijelenthetem, hogy kincsek nélkül nem lehet megnyerni, ez biztos.
2015. 07. 11.
Kiállta az idő vasfogát

Nem egy mai darab, de teljesen megállja a helyét manapság is, mind játékélményben, mind kinézetben. Expedíciót vezetünk a dzsungelben (a játéktáblát a felfedezett területekkel folyamatosan építjük) kincsek után kutatva. A szabály egyszerű, de jól játszani már sokkal nehezebb.
2015. 07. 09.
Szerethető játék

Ez egy nem túl bonyolult, szerethető játék. A társasjátékok világát most felfedezők számára jó választás lehet, főleg ha még a játék tematikája is felkeltette az érdeklődésüket.