Tokió királya - új kiadás

Normál ár: 9 990 Ft


A Te árad: 9 491 Ft

Értékelés: 
(4.8)
A Tokió Királyában 2-6 játékos küzd meg egymással mutáns szörnyek, rettenetes űrlények vagy romboló robotok szerepébe bújva egy vidám, kaotikus hangvételű csetepaté során. Dobj a kockákkal, és dönts okosan: Odasóznál egyet a riválisaidnak? Visszavonulót fújnál, hogy a sebeidet nyalogasd? Esetleg egy jó kis mutációval erősítenéd magad? Tiporj végig a városon és a többieken, és meg se állj a győzelemig!
Radioaktív adok-kapok, avagy vidám csihi-puhi egy könnyed stratégiai játékban

Nem tudom, melyik család hogy van vele, nálunk kevés az idő. Iskola, különórák, sport. Hétvégén is hasonló a kép. Komolyabb stratégiai játékokra egyszerűen nincs idő. Pedig kedvenceink állnak ott a polcon, de egy, másfél, két óránk nincs egy játékra. Ezért (is) ideális játék a Tokió királya. Maximum félórás játékidő, és a dobókockák ellenére lehet benne jókat taktikázni.

 Miről is szól? Képzeljük magunkat Honshu szigetére, Tokió környékére. Látszik a sok felhőkarcoló, látszik Fuji szent hegye, látszik az Eiffel-torony piros ikertestvére. Csak… mindez furcsa szögben… mintha mindenre picit lenéznénk…

Merthogy azt is tesszük. Nem, nem helikopterben ülünk, egyszerűen ilyen magasan van a fejünk, ezt látjuk szemeinkkel. Van, aki hárommal. És közben valami düh fűt minket. Be akarunk jutni a Tokió-torony lábához, és úgy érezzük, aki ebben meg akar minket akadályozni, azt megütjük…

Pofonok földje

No igen, ez a játék (sem) a barátságról szól. Óriás szörnyek vagyunk, akik uralni akarják Tokiót - és hát két dudás egy csárdában, ugye. Ezért karmoljuk-ütjük egymást. Óriásgyík (most épp nem Godzilla), robotsárkány és tengeri szörny fér meg a dobozban békésen - amíg ki nem nyitjuk!

Mert amint előkerülnek az elemek, kezdődik a viszály. Kapunk fejenként egy talpba állítható szörnyfigurát, egy pontozólapot ugyanazzal a szörnnyel és két forgatható koronggal, egy táblával, rajta Tokió lángoló belvárosa (és valamivel nyugodtabb kikötője). Ezenkívül egy rakás kicsi zöld kocka, egy vastag pakli kártya, két tucat kis korong, hat fekete-zöld és kettő zöld-fekete dobókocka.

Aki megijedne a kockáktól, ne tegye, a játék nem egyszerűen a kockadobásról szól! Alapját valóban a kockapókerben megszokott dobás + 2 újradobás képezi, de nézzük csak meg közelebbről a kockákat. A hat oldalon szerepel egy 1-es, egy 2-es, egy 3-as (eddig ugye ismerős), egy villám, egy szív és egy karmos kéz.

Óriásszörnyek tekervényes útjai-számos győzelem

A játék célja, hogy mi uraljuk Tokió belvárosát. De megnyerni kétféleképpen lehet: ha egyedül maradunk állva, és ha elérünk 20 pontot. Ez utóbbi a trükkös. A pontszerzéshez ugyanis sok út vezet.

Vegyük először a kockákat: ha sikerül három azonos számot kidobni, akkor az a szám értékének megfelelő pontot jelent. Ha négy azonos számot, akkor kapunk hozzá még egyet, ha ötöt, még egyet - és így tovább. Azaz 6 darab hármas dobása esetén akár 6 pontot. De lássuk be, ennek azért kicsi az esélye…

Azt sem mondom, hogy nincs. Ahogy feljebb írtam, az első dobás után eldönthetjük, mely kockákat tartjuk meg, majd a maradékkal újra dobhatunk - akár az összessel, és ha az eredmény nem a szájízünknek megfelelő, még egyszer dobhatunk. Persze a (bal)szerencse még mindig erősen beleszólhat a játékunkba, de azért majd' minden dobás használható valamire!

Ha nem matekozni szeretnénk, hanem a belső feszültségeket levezetni, jöhet a kocka mancsos oldala. Ebben az esetben ugyanis megsebezzük társainkat - illetve adott esetben csak egyet.

 

Kör közepén állok-körben ütnek ellenségek

Aki az első mancsot dobja, már be is jutott Tokióba. És innen indul a körhinta: aki bent van, és mancsot dob, minden ellenfelét sebzi, míg akik kint vannak, csak egyet akarnak - bejutni, ezért ők csak a bent lévőt tépik.

Hogy akkor miért is éri meg bejutni? Mert aki bekerül, kap egy pontot, és ha (élve) bent marad, míg újra rá kerül a sor, újabb két ponttal (és sok véres sebbel) gazdagodik.

 

Ne várd a társadalombiztosítást - gyógyítsd magad!

Ha viszont szívet dobunk kockánkkal, gyógyulunk egyet. Hacsak nem vagyunk Tokióban. Aki bent vérzik, az fohászkodik és 2pontok lebegnek szemei előtt. Egészségünk 10-ről indul, ám ha már nem bírjuk tovább, nem kell sokáig várnia: a következő támadásnál dönthetünk úgy, hogy a támadóval helyet cserélünk. Ha kijutottunk, már gyógyulhatunk, akár a kockákkal, akár más módon is.

Szerezz még több előnyt - töltsd fel magad!

És eljutottunk a kockák utolsó oldalához: a villámhoz. Villámonként lenyúlhatunk egyet a csernobili éjszakákhoz hasonlóan ragyogó kis zöld energiakockákból. Ettől még nem lesz sugárzó a mosolyunk, csak ha használni is fogjuk őket. Merthogy a Szörnyek Földjén ezekkel vásárolni lehet!

A kártyapakliból ugyanis hármat fel kell csapnunk, ez lesz a piac. Minden kártya bal felső sarkában láthatjuk, mennyi energiánkba, azaz kis világító kockába kerül a lap. A kártyáknak két fő típusa van: az azonnal felhasználandó és eldobandó, illetve az állandó segítséget nyújtó. Előbbiekből van, amellyel gyógyulhatunk, van, amivel a többieket sebezzük, és van olyan, amellyel pontot szerezhetünk. Mondjuk elhajítunk egy elővárosi vasutat. Vagy egy olajfinomítót. Hát nem állat?! Persze vigyáznunk kell, mivel dobálózunk: egy repülő harckocsi nagyobbat szól, de minket is sebez közben.

De a lapok hihetetlen mennyiségű variációt biztosítanak: plusz védekezés, plusz támadás, plusz dobás… Ja igen: a zöld dobókockákat is ilyen lapokkal lehet szerezni, innentől kezdve nem hat kockával dobhat a játékos, hanem héttel. Sőt, a maximum egészséget is fel lehet nyomni 12-re. Mi több, akár el is lophatjuk ellenfeleink képességeit - ezeket az ő kártyáikra helyezett kis korongokkal tudjuk jelezni.

 

Baráti köröknek és családoknak egyaránt javasolt

Összefoglalva: a játék tök jó, király! (Bocs, nem hagyhattam ki…) A szörnyek, a kártyák rajzai szenzációsak, de nem ringatnak minket túlzott véres hangulatba, inkább könnyedek, játékosak - ahogy maga az egész játék is az! Laza, szórakoztató, de a sok lehetőség miatt - és a látszat ellenére - elkél hozzá egy kis taktikai érzék is.

És akkor még nem beszéltünk a gyakorlottabbak számára ajánlott 5-6 fős változatról, ahol ketten uralják a japán megapolist, és akét városi helyszín új színt visz a táncba. Se arról, milyen viták mennek, ki melyik szörnyet választja az elején. Az én kedvencem a cuki kis barna nyuszi, aki az óriás robotot vezeti…

Tíbaláj


Értékelések átlaga 


(4.7)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 12 Családdal 12 Partijátéknak 10
73% (11)
27% (4)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 15)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
Főfogás: a többi játékos - a város csak hab a torán

Imre | 2019. november 8.

Évek óta mesélte az egyik cimborám, hogy másik társasággal rendszeresen játszanak vele (talán még az angol verzióval), és milyen jó'má'. Végül valamikor két éve adtam be a derekam, és rendeltem meg, azt hiszem nem sokkal a magyar megjelenést követően. (Bár ebben lehet tévedek, és korábban már megjelent.)

A játék teljességgel kompetitív, az alap szabályok egyszerűek és gyorsan tanulhatók, hossza ténylegesen nem, vagy nem nagyon haladja meg a fél órát még akkor sem, ha nagyon elhúzzuk. A kártyák némelyike szorul talán némi magyarázatra, de egyrészt direkt a szabályok végén el is magyaráznak párat, a többi meg pici utánaolvasással vagy rutinnal már értelmezhető.
Alapvetően ugye arról van szó, hogy mi vagyunk a különböző filmekből és játékokból ismert (vagy csak simán kitalált), többnyire óriás szörnyek, akik feladata, hogy lezúzzák Tokiót, és/vagy egymást. Ha mindenki kiesett (egy tárcsán lehet az életerőt követni, ha valakinek elfogy, meghalt) rajtunk kívül, nyertünk. (Az életerő 10-ről indul, sebzésnél csökken, kockával vagy lappal nőhet, és pár erősítő kártyával akár 10 fölé is vihetjük.) Ha valaki a másik tárcsán eléri a 20 győzelmi pontot, nyert. (Ez 0-ról indul, és persze csökkenteni is van mód a másét.)
Mindenki kiválasztja a maga jószágát (semmi eltérés nincs, simán a szimpátia vagy az erősebb, khm ló dönt), és Tokión kívül elkezdjük a játékot. A játékosok egymást követően kerülnek sorra, és mindenki a saját körében használhatja a már megvett lapjait (ha akarja/tudja), valamint dob alapban 6 kockával. (Ez tápoló lapokkal növelhető akár nyolcig is, de az ellent szivató lapokkal csökkenthető is tetszőlegesen.) A kockák lehetnek számok (1, 2, 3), vagy a 3 speciális oldal valamelyike: mancs (sebzés), szív (gyógyulás), vagy villám (energia szerzés). A dobást 3x tehetjük meg (de lehet kevesebbszer is, bár egyes lapokkal ez az alap szám is növelhető különböző módokon), minden körben tehetünk félre kockát, amivel nem dobunk, de bármelyik dobásnál felvehetjük ezeket is, hogy mégis dobjunk velük. Mikor meglett a 3 dobás, vagy minden jónak tűnik és bár tehetnénk, nem dobunk többet, kiértékeljük az eredményt. (És mindent fel kell használni, tehát ha van benne mancs, akkor sebzünk, nincs olyan, hogy nem.) Ha 3 ugyan olyan számunk van, az annyi győzelmi pontot jelent (ha több, minden kocka +1-et ad a számtól függetlenül), a szívvel gyógyulni tudunk, a manccsal sebezni a többiekre, a villámmal pedig kis zöld energia kockákat szerezhetünk, amiből aztán lapokat vehetünk. (Magunk erősítésére, vagy a többiek gyengítésére.)
Létszámtól függően 1 vagy 2 játékos lehet bent Tokióban. Ha valaki belép (mert még üres volt, és dobott legalább 1 sebzést, vagy valaki kintről megüti a bent csücsülő szörnyet, és az úgy dönt, hogy kilép, s a helyére mi automatikusan belépünk), kap 1 győzelmi pontot. Ha valaki belépett, és a saját következő körében (illetve köreiben) még mindig bent van, 2 győzelmi pontot. Tokió tehát egy jó hely a gyűjtögetésre, azonban van egy hátránya is: aki bent van, hiába dob szívet, nem tud gyógyulni. (Ezt kell tehát mérlegelni, hogy meddig bírjuk ki, mikor érdemes kilépni, belépni, vagy benn maradni.)
Sebezni csak azt tudjuk, aki Tokióban van, ha mi kint állunk. Ha mi vagyunk bent, azokat sebezzük, akik kint állnak. (Lapokkal ez is befolyásolható némiképp.) Ezáltal kicsit össze is tudunk fogni a bent lévő ellen, ha túl jól áll. Ha valaki bent van, és sebzést kap, eldöntheti, hogy kilép, vagy marad. (Ha marad, és a saját köréig kibírja, GYP-t kap, de lehet, hogy kiütik következőleg, és akkor meghal.) Ha kilép, a helyére bemegy, akitől a pofont kapta.
A tábla mellett van egy pakli az erőkártyákkal. Ezekből mindig 3 van felcsapva. A dobások és a kockák kiértékelése és hatásuk érvényesítése után a soron lévő játékos ezekből vásárolhat, ha kedve tartja és az energiája elég hozzá. (Minden lapnak ára van, ami fel van tüntetve rajta rajta.) Két féle lap létezik: egyszer használatosak, és olyanok, amik valamiféle állandó bónuszt adnak. Ha valaki vesz lapot, akkor a pakliból újat teszünk a helyére, hogy ismét 3 legyen. (Illetve a soron lévő játékos elkölthet 2 erőkockát, hogy a meglévő 3 lapot eldobja, és helyette új 3 kerül felcsapásra.)
Egy időben ez volt a fő fogás, így némi idő elteltével inkább azt mondanám, hogy másik előtt, vagy után szoktuk játszani fel- vagy levezetésnek. Igazán jó hangulatú játék, amiben a fő fogás a többi játékos. Sértődős arczok ne nagyon játszanak vele, mindenki másnak ajánlott. ☺
Földrengető dobás

BenBen | 2019. április 11.

Hatalmas bábúkkal és kockákkal játszódó társasjáték, amely megrengeti az asztalt. Dobásaiddal nem csak támadhatsz vagy gyógyulhatsz, hanem pontokat és játékbeli pénzt is szerezhetsz, amivel további lapok vásárolhatók és (később vagy azonnal) előnyre tehetsz szert. A szörnyek zseniálisak, a játék grandiózus, viszont meg kell találni a megfelelő játékosszámot (szerintem optimálisan 3-4 fő). Szerintem az extra lapok vásárlása kissé lassú, mert nehéz pénzt szerezni, viszont tényleg nagyobb előnnyel jár. Valamint eléggé kompetitív, mert kénytelenek vagyunk egymást támadni a saját célunk elérése érdekében.
Pörgős parti játék

Zoli | 2019. március 22.

6 fővel is elég jó felvezetést ad egy partinak. Elég változatos, taktikus játék.
Nagyon király

Geri | 2018. december 19.

Mivel mindig is szerettem a szörnyfilmeket, úgy éreztem ezt nekem találták ki. A grafika nagyon jópofa, és az egyszerű játékmenet ellenére rengeteg lehetőség van taktikázni. Kitűnő családi és parti játéknak is.
Félelmetesen szerethető

Angi | 2018. november 7.

A hét éves fiam egyik kedvence. Többen élvezetesebb.
Tombolós parti

László | 2018. október 2.

Szépen kidolgozott, könnyen tanulható party-játék. Mindenkinek ajánlom, kivéve olyanoknak, akik nem szeretik, ha egy játékból kiesnek, és utána a parti végégig csak malmozhatnak. Van, hogy ez a játék elég korai fázisában megesik egyesekkel.
Tokió lezúzása tényleg móka és kacagás

Marcell | 2018. szeptember 13.

Na jó, egymást zúzzuk le, de amúgy rohadt élvezetes. Ültök hatan az asztalnál, mindenki szétunta magát az előző játékon, erre jön ez, és felkorbácsolja a kedélyeket. Az artwork zseniális, a standeek jó minőségűek, a kockák vonzzák a tekintetet, a kártyák meg... Szóval a játék végtelenül egyszerű.
Szerintem a játék jó egyensúlyt teremt a játéktéren levő játékosok közt, mindennek vannak jó és rossz tulajdonságai. Igaz, valaki feltápolja magát onnantól nincs menekvés :)
Partijátéknak ideális.
Végre a gyermekemet ki tudtam robbantani a TV elöl

Teodóra | 2018. június 27.

Végre egy olyan egyszerű és könnyen megtanulható, viszont mégsem unalmas játék, ami a 10 körüli korosztályt rá tudja venni, hogy ne a TV-t bámulják naphosszat! Nagyon jó a design és félelmetesen aranyosak a szörnyek! :)
Kituno

Katalin | 2018. május 9.

Ket szemelyes jatek unalmas tud lenni, de 3 vagy tobb jatekos eseten porgos,izgalmas ,szorakoztato, nem tul hosszu jatek. Nagyon szep kivitelezessel,
Igazi agykikapcsolós játék

Blaze | 2018. május 7.

Ez a jópofa játék kiváló választás akkor, amikor egy fárasztó nap után már semmi kedved nincs agyalni, gondolkozni, csak agyat kikapcsolni, zúzni az ellent, és élvezni a játékot. Gyerekeknek kifejezetten ajánlom, mókásak a szörnyek, és jó érzés kézbe venni a kockákat. Érdemes még beszerezni a Power Up kiegészítőt is, itt minden szörnynek van saját speciális paklija, amiket fel lehet használni, és van benne egy plusz szörny is, Pandakai! Levezetésnek is tökéletes játék.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

King of Tokyo játékcsalád