Trónok harca – 2. kiadás

Normál ár: 19 990 Ft


A Te árad: 18 991 Ft

Értékelés:  (4.3)
A népszerű Tűz és jég dala regényciklus alapján készült társasjáték 2. kiadása, melyben a játékosok Westeros nagy házait irányíthatják a Vastrónért folyó harcban. Céljuk hogy a nyersanyagok ésszerű felhasználásával, diplomáciával, és ravaszsággal szerezzék meg a befolyást az országban. A játékosok seregeket irányítanak, fontos személyiségek segítségét veszik igénybe, erőforrásokat gyűjtenek a közelgő télre, és megpróbálják visszaverni az ellenséges támadásokat. A második kiadás tartalmazza a korábban megjelent két kiegészítő (Clash of Kings, Storm of Swords) legfontosabb elemeit, valamint néhány, korábban még nem látott újdonságot is!
Elérhető távolságban Westeros

Jóval a világsikerű tévésorozat előtt, nem sokkal a bestseller könyveposz megjelenése után történt, hogy a Fantasy Flight Games kiadta a Trónok harca társasjátékot. A rajongók immár táblás játék formájában merülhettek bele George R. R. Martin fantáziavilágába. Ekkor még csak angolul volt elérhető, de rövid időn belül kiadták magyar nyelven is. A kiadó később úgy gondolta, hogy megérett egy második kiadás, amelyben tovább finomították a játékot - és végre ez is megjelent magyarul. Így már szinte bárkinek elérhető távolságba került Westeros világa.

 

A Trónok harca egy fantasy világban játszódik, egy Westeros nevű kontinensen. A birodalmat számos nemes család irányítja, amíg ki nem tör a háború köztük, melynek nyertese végül ráülhet a híres vastrónusra, és uralkodhat. Az összecsapás nem csak a harctéren zajlik, hanem a palotákban is. Az intrikák és az átmeneti szövetségek mindennaposak. Ebbe a viszályba csöppenhetnek a játékosok az egyik család oldalán harcolva.

 

A játék alapvetően egy háborús területszerzős stratégiai játék, ahol a cél az, hogy a hat fő várat elfoglalja valamelyik játékos, aki, ha mindet egyszerre meg tudja tartani, győz, és ő lesz az új király vagy királynő.

Azonban a térkép kialakítása nem teszi levetővé, hogy mindezt egyedül el tudjuk érni. Gyakran kell szövetségeket kötnünk, nehogy hátba támadjanak minket, ameddig mi egy közös ellenséggel hadakozunk. A játékot azonban csak egyvalaki nyerheti meg, így egyetlen szövetség sem tart örökké. Bármelyik pillanatban dönthet úgy a szövetségesünk, hogy elárul minket saját érdekei céljából. Ez kelti a játék fő feszültségét, és teszi izgalmassá az amúgy nem rövid játékot (akár 3-6 óra is lehet).

 

A játék elején az első feladat, hogy kiválasszuk, melyik családdal szeretnénk lenni. A játék egy köre úgy néz ki, hogy minden játékos felhelyezi a megfelelő mennyiségű parancsjelzőét a megfelelő mezőkre, majd ha mindenki kész, akkor egyszerre felfordítjuk, és akciótípusok szerint megyünk végig, ameddig mindenki végre nem hajtotta az összes parancsát. A parancsok lehetnek: portyázás, mozgás, támogatás, védekezés, portyázás vagy hatalom megszilárdítása.

 

Miután mindenki végrehajtotta az akcióját, megnézzük, hogy támadnak-e az északi részen élő vadak vagy sem. Ha nem támadnak, akkor megeshet, hogy toborozhatunk új katonákat a seregünkbe, vagy elosztjuk a hatalom három szimbólumát, melyeket a játék során szerzett hatalomjelzőkkel való licitálással nyerhetünk meg. Ezek a szimbólumok a vastrónus, a kard és a holló, melyek mind más előnyökkel járnak. Majd új kör kezdődik.

 

Minden szövetség csak addig tart ki, míg a szövetségesünk kerülni szeretné velünk a konfliktust. Azonban a konfrontáció elkerülhetetlen. Ilyenkor megszámoljunk, hogy mekkora az ereje a seregünknek, és mekkora az ellenfelünknek. Ezután a szövetségesek segíthetnek még, illetve kiválasztjuk hősünket, akivel csatába kívánunk menni, és a győztes sereg mindent visz.

 

Igazi harci játék ez a javából, megszórva némi intrikával, hátba szúrással és egy gyönyörű térképpel. Támadhatunk vízen vagy szárazföldön, lehetünk agresszívak vagy óvatosak. Blöffölhetünk a hatalom szimbólumainak megszerzése érdekében, ráadásul olyan híres karakterek oldalán harcolhatunk, mint Ned Stark, Tywin Lannister vagy Stannis Baratheon.

 

A sorozat vagy a könyv ismerete egyáltalán nem fontos ahhoz, hogy élvezni tudjuk a játékot. Viszont a rajongók biztosan értékelni fogják, hogy kedvenc világukba csöppenhetnek egy - majd utána sok-sok - játék idejére.

Értékelések átlaga 


(4.3)

Közönségdíjak

Gyakorlott játékosoknak 24 Euro gémereknek 13 Ameri gémereknek 13
64% (21)
21% (7)
3% (1)
3% (1)
9% (3)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 33)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Közeleg a tél!

Amy | 2019. január 31.

Barátokkal játszottuk először, ahol két fő már profin kezelte a játékot. A szabályok megértése pár kör után nem nehéz, igazán taktikázni viszont egy játék után lehetetlen. Hosszú játék, azonban ha valaki belejön nagyon élvezetes tud lenni. :)
Lassú vontatott játék

Gizmo | 2018. december 30.

A játékidő nagyon hosszú 4-5 óra. Nagy hátránya, hogy csak toborzással lehet sereget csinálni, vagy a csillagos koronával, amit általában leszedegetnek, vagy ha a sor végére kerülsz ücsörögsz és vársz (akár órákon keresztül), míg a területeidet elveszik az ellenfelek. További hátrány a tapasztalatom alapján, hogy egyedül nem lehet nyerni, csak ha intrikázol, ami természetesen visszaüt. A szerencsének minimális szerepe van. A játékkészlet nagyon sok apró dolgot tartalmaz, ami csak átláthatatlanabbá teszi a játékot. Ha tapasztaltabb játékos is játszik, esély sincs nyerni. Aki szereti annak sok szerencsét hozzá.
a STRATÉGIA ásza

Mano | 2018. október 15.

Aki szereti a hosszú és komoly stratégiai játékokat, azok ne keressenek tovább. 1 éve van meg a játék és máris több tucatszor játszottam vele . Elsőre a Stark, Lanister és a Baratheon nagyon erősnek tűnhet a másik 3 házzal szemben, de mindenkit biztosíthatok, hogy ez nem így van (bár a Grayjoy házzal, még nem nyertem). Valamint a szerencse nem sok szerepet játszik a játékon belül. (érzékenyebb játékosoknak nem ajánlom: sértődés veszély)
Sértődősök kerüljék

Krisztian | 2018. június 17.

Először is leszögezném, hogy a sorozat ismerete egyáltalán nem szükséges a játékhoz, de sokat segít a nagyobb átélésben, ha az ember tisztában van a különböző házak jellegzetességeivel. A hangulat elmélyítése végett, aki teheti nézzen bele a sorozatba. Abból baj nem lehet. :)

Sajnos ez a társas nagyon időigényes. Főleg, ha kezdők is vannak az adott partiban. Csak akkor érdemes nekiállni, ha az ember rá tud szánni 5-6 órát. Ebből adódóan a gyors, pörgő játékmenetet kedvelőknek egyáltalán nem ajánlom. Ez taktikus, megfontolást igénylő játék, ahol bizony a diplomáciai tudásunkra is szükség lesz. Ebben a társasban ugyanis fontos szerep jut annak, hogy az áhított cél elérésének az érdekben melyik játékostársunkkal lépünk időleges szövetségre. Fontos észben tartani, hogy nem szabad hagyni, hogy valaki túlságosan megerősödjön, hisz akkor a saját győzelmünket hiúsítjuk meg. A túl erős Házat bizony együttes erővel kell támadni.
Párok csak abban az esetben játsszák együtt, ha észben tudják tartani, hogy ez csak egy játék. Merjék egymást támadni, vagy épp a másik ellen szövetkezni. Ebből ne legyen később sértődés.

A játék egyébként nem bonyolult. Sok szabály van ugyan, de ezek könnyen érthetőek, egyszerűk. A csaták is gyorsak. A szerencsének minimális szerepe van csak bennük. Izgalmas rész az adott ütközethez a megfelelő parancsok kiválasztása, illetve kitalálni, hogy az ellenfél vajon melyik hadvezérét küldi ellenünk harcba. Személyes kedvencem pedig a seregek irányításának a mechanizmusa, ami előre programozott - hasonló pl a Room 25-höz. A különböző manőverekhez korlátozott számú token áll a rendelkezésünkre. Ezeket kell a seregeink alá hátoldallal felfelé lerakni. Amikor mindenki kész van ezzel, akkor pedig egyszerre felfedni. Ilyenkor aztán szembesülünk a többiek hadmozgásaival, támadásaival, aztán foghatjuk a fejünket, ha valamit félretaktikáztunk. :)

Ha valakinek nem negatívum egy társasnál a tényleg hosszú játékidő, akkor az egyik legjobb választás a Trónok Harca lesz a számára. Manapság ma már szinte csak a második kiadást kapni, ami egyértelműen jobb vétel, mint az első.
Ami negatív, az is pozitív

András | 2018. április 13.

A szabály hosszú, igaz, de nem érthetetlen. Sok a lehetőség igaz, de annál izgalmasabb. Az előttem szólókat megerősítve tényleg 1-1 játékosnak végig kínkeserves a játékmenet, de azt is olvastam a kommentek között, hogy azok, akik nem tudnak veszíteni, ne játszanak vele. És ez a legnagyobb igazság. Ezt a játékot azoknak a baráti társaságoknak ajánlanám, akik rászánnak egy egész délutánt a játékra, kicsit se teher nekik társasjátékot játszani, remek stratégiai játék, ahol tényleg oda kell figyelni. A legfontosabb, hogy tényleg "igazi gémerek" játszák, mert egy nyafogó játékos tönkreteheti a játék menetét! A haverjaimmal pont ezt a fajta játékot kerestük, egy üdítő mellett tudjuk szivatni egymást, majd jó kedvűen elköszönünk.
Harc a Vastrónért

Gábor | 2018. február 18.

Hihetetlen szép és jó hangulatú játék, igaz előfordulhat némi családi perpatvar közben, de mégis csak egy Trónok Harca játékról van szó! :D Remélem egyszer a két kicsi kiegészítő megjelenik magyarul hozzá(persze angolul lehet itthon kapni), plusz hátha még lesz hozzá egyéb tartalom :)
Királydráma az asztal körül

Xanax | 2018. január 8.

Ha András yorki herceg betiltatta a Monopolyt a brit királyi családban arra hivatkozva, hogy viszályt szít és kihozza mindenkiből a rejtőző gonoszságot, akkor ezt a játékot bizonyára máglyára vettetné. A játék ugyanis (főleg az adaptált világ függőinek) nagyon erős beleélést tesz lehetővé, az árulás és szószegés szinte kódolva van a rendszerbe, így kiadós családi és baráti viszályok előidézője lehet.
Ennek az szabhat egyedül gátat, hogy a szabályok nagyon összetettek, egy-egy játék a végtelenségig el tud húzódni. Ha a diplomáciát nem szóban, hanem kis írásos üzenetek küldözgetésével oldják meg a részvevők (közben akár játékon kívüli utalásokat, vagy akár üres leveleket küldve), akkor a feszültséget még jobban lehet fokozni.
Mint a sorozatban

Kristóf | 2017. december 5.

Tényleg nem egyszerű a játék, de tökéletesen átadja a sorozat hangulatát. Itt tényleg a végtelen kavarás a lényeg. A fair play nem létezik, és a szerencse egy pillanat alatt fordulhat meg. Emiatt viszont csak olyanoknak való, akik tudnak veszíteni, és nem veszik lelkükre a játékot. Ebben nagyon könnyű megsértődni. Határozottan NEM családi játék.
háááát...

Eszter | 2017. november 20.

Előre leszögezném: a játék tényleg gyönyörű és kiváló az alkatrészek minősége.
VISZONT
Csak nagyon elvetemülteknek ajánlom, mert botrány bonyolult! 30 oldalas a szabálykönyv, amit végig kell valakinek nyálaznia, értelmeznie kell, megértetni a többiekkel, majd minden apró részletet fejben kell tartani. Nekünk egy kicsit ez már too much volt,kicsit betompult tőle a társaság.
Igazi gémereknek viszont kiváló lehet!
Győzzőn a jobbik!

Csaba | 2017. január 8.

A játékról messziről süt,hogy a FFG készítette.A komponensek minőségiek,a grafika nagyon szép, és összetett,kihívást jelentő, de mégis érthető szabályrendszere van.Én egy gyakorlott társasággal ültem először vele asztalhoz, ám mégis majdhogynem megnyertem a játékot.5 órán keresztül ültünk előtte,amit viszont megmondok őszintén,észre sem vettem.Rendkívül jól szórakoztam,és alig vártam,hogy egy ellenségem nagy létszámú támogatását egyetlen mezei paraszttal leportyázzam! :) Ami viszont "hátrány",hogyha sértődékenyekkel játszol,mert itt elég sok konfrontáció van,és óhatatlan,hogy valakire ne szállj rá egy kicsit jobban.Társaságot nem mindig könnyű találni, és sajnos az idő is egy faktor,amikor az esti társast választjuk.De összességében teljesen pozitív a véleményem,a játék egy remek darab!

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

Sajnos ehhez a játékhoz nincsen letölthető játékszabályunk.