Vadnyugati legendák

Normál ár: 21 990 Ft


A Te árad: 20 891 Ft

Értékelés: 
(5.0)
Lépj be a Vadnyugati legendák világába, és bújj a westernvilág egyik figurájának bőrébe – de miközben a saját utadat járod, tartsd fél szemed a vetélytársakon, mert csak a leghíresebb – vagy hírhedtebb – válik igazi legendává!
A Vadnyugati legendák egy szabadon bejárható kalandvilág, amelyben bárki a vadnyugat egyik híres szereplőjévé válhat! Szereplőjévé, nem feltétlenül hősévé – a klasszikus vadnyugat történelme sok hírességet szült: szerencsejátékosokat, marhapásztorokat, aranybányászokat, bankrablókat, útonállókat – és üldözőiket, a törvény rendíthetetlen őreit...
Válassz egy utat, járd be a vidéket, és kockáztass, hogy te legyél a vadnyugat legnagyobb legendája!

A játék dobozában a kártyák a dobozbelső alatt találhatók.

Bármilyen oldalról is közelítjük meg, az 1800-as évek Nyugat-Amerikája minden volt, csak éppen nem barátságos vidék. Ahogy az Egyesült Államok fokozatosan megvásárolta ezeket a területeket az európai gyarmatosító országoktól, úgy vágott neki az új, közel ismeretlen helyek felfedezésének több ezer telepes. Sokan a kaland, mások egy új élet reményében vágtak neki a kietlen prériknek. Mindenki úgy próbált boldogulni, ahogy tudott, és mivel a törvény keze sokkal kevésbé volt képes átfogni ezt a vidéket, így nem meglepő módon a bűnözés is egyre elterjedtebb lett. Jessy James vagy Billy, a kölyök, a Vadnyugat többek között ezeknek a banditáknak köszönheti a nevét és a hírnevét is egyben. Persze az indiánok jelenléte sem tette barátságosabbá a környéket a telepesek számára.

A Vadnyugati legendák társasjátékban pontosan ebbe az időszakba csöppenünk bele, célunk pedig nem kevesebb, mint a legnagyobb legendává válni. Ehhez nincs egy jól kitaposott ösvény, játékosokként mi dönthetjük el, milyen úton próbálunk legendává válni. Nincs megszabva, hogy aranyásó, póker király, marhatolvaj, bankrabló, vagy az őket üldöző bűnüldözők leszünk, hiszen a szerepeket akár fordulónként is cserélgethetjük, ha jól esik.

 

Szokatlan környezet

A Vadnyugati legendák egy úgynevezett sandbox társasjáték, ami annyit tesz, hogy azt teszel benne, amit jól esik. Nincsenek előre meghatározott szerepek, szövetségek, küldetések és titkos célok. Egyetlen feladat van mindenki számára, legendássá válni. Ez valljuk be egy elég nehezen mérhető dolog a való életben, így a játék annyiban segít nekünk, hogy pontokban, egészen pontosan legenda pontokban méri a teljesítményünket. Bármilyen tettet – jót vagy rosszat – hajtunk végre, azért pontokat fogunk szerezni, hol többet, hol kevesebbet.

 

Válaszd meg a saját utadat!

A Vadnyugaton több módon válhatunk legendássá. A „barátságosabb” út, ha pókerezünk és arany után kutatunk a város melletti bányában, majd az ebből befolyt pénzt elszórjuk mindenféle legenda pontot biztosító dolgokra, új fegyverre, jószágra, amelyekkel majd hatékonyabban tudjuk a marhákat terelni, vagy csak simán a pénzből a szalonban meghívunk mindenkit egy körre. Egyszerű élet van a vadnyugaton, egyszerű emberekkel, ha valakit meghívsz pár körre, hamar elújságolja mindenkinek, milyen jó arc vagy. Az már más kérdés, ha aranyrögökkel és temérdek pénzzel mászkálunk a város utcáin, akkor igen hamar szemet fogunk szúrni pár rossz hírű alaknak, és ezzel nagyon hamar el is érkeztünk a társasjáték izgalmasabb oldalához, ami a legenda pont gyűjtést illeti.

 

Jessy James és Billy, a kölyök nyomdokain

Bármikor kirabolhatunk valakit, ha úgy érezzük, de ha nem elégednénk meg ennyivel, akkor a bankot is nyugodtan célba vehetjük, ez mondjuk egy picit nehezebb dolog lesz, hiszen a játéktéren nem csak a játékosok figurái mászkálnak jobbra balra, hanem olyan arcok is lesznek a városban, akiket alkalomadtán bárki irányíthat. Példának okáért, ha én bankot szeretnék rabolni, akkor az őröket, vagy ha úgy alakul a seriffet, a mellettem ülő játékos fogja irányítani. A párbaj, a rablás és majdnem minden ilyen jellegű akció végkimenetele kártya kijátszással fog eldőlni. A játékosok kezében átalakított póker kártyák lesznek, amelyeket helyzettől függően számként, máskor akciókártyaként lehet kijátszani. A fegyveres konfliktusokat, akarom mondani azt, kinek a nemesebbik felében landol a golyó (elvégre a Vadnyugaton vagyunk nemde) a kártyák számozása fogja eldönteni, a 7-est üti egy 10-es, ahogy az ász is a királyt. Bár az alapja ennyi lövöldözésnek, de ennél azért összetettebb lesz a fegyverropogtatás, hiszen módosító lapokkal változtathatjuk az erősorrendet. Az igazi kérdés itt az, mikor mennyit és melyik kártyát szeretnénk beáldozni, hogy fölénybe kerüljünk bizonyos szituációkban, mert ahogy korábban írtam, a kártyák egyben akciók is. Ha számként játszom ki a kártyát, akkor a legtöbb esetben az akcióját teljesen elveszítem, a döntés pedig nem könnyű, hiszen a nagyobb lapokon, amivel akár biztosan nyerhetnék egy-egy párbajt, azokon rendre jobb akciók vannak.

Bárhogy is döntsünk, a rablásokkal, párbajokkal és marhatolvajlással (mert azt is lehet) nagyon hamar a körözési sávon találhatjuk magunkat. Ami folyamatosan termeli nekünk a legenda pontokat, sőt egyre többet, minél nagyobb vérdíj van a fejünkön.

 

A törvény jó oldala

Egyetlen probléma van ezzel, hogy ezt senki nem fogja jó szemmel nézni, így egyre több játékos válhat önszántából marsallá, akiknek célja a lehető leghamarabb elfogni a körözött játékosokat, hiszen, ha ez sikerül nekik, akkor elég sok ponttól képesek megfosztani a banditaként tevékenykedő társakat, amellett, hogy ők ezáltal legendássá válnak, mint bűnüldözők.

Ezek az opciók mellett mindenkinek lesz lehetősége teljesíteni különböző történetkártyákat, amelyek mindig egy kicsit változtatják vadnyugati hétköznapokat, csak azért, hogy ne legyen annyira megszokott minden és érjék meglepetések is a játékosokat.

 

Ne hagyd magad!

A Vadnyugati legendákban nagyon érzékeny egyensúly van a játékosok között, mindenkinek folyton reagálni kell arra, mi zajlik körülöttük, és nem csak a közvetlen környezetükre kell figyeljenek, hanem arra is a szomszédos városban éppen ki és miben sántikál. Ha például valaki rablásból szerzi folyamatosan a legenda pontokat, de ennek ellenére senki nem próbálja elfogni őt, akkor jó eséllyel nyerni fog az illető, hiszen senki nem állt az útjába. A játékosoknak egymást kell hátráltatniuk, sokszor a legagresszívabb módon, hiszen ez nem egy megszokott euró társasjáték, ahol mindenki csak a saját játékostáblájára fókuszálva játszik, aztán valaki nyer. A Vadnyugati legendákban, ha nem reagálunk folytonosan a játékosok döntéseire, akkor könnyedén felbillenhet az asztal, és vele együtt a játék érzékeny egyensúlya is.

Ez nem jelenti azt, hogy ez egy hibája lenne a játéknak, egyszerűen csak a sandbox játékok, így működnek. Erre lettek felépítve, pontosan ezért sokkal konfrontatívabbak tudnak lenni más társasjátékoknál. Mindenesetre, ha már legalább egyszer játszottál a Bang! kártyajátékkal és szeretted volna ugyanazt az élményt nagyobb hangvételben is megtapasztalni, akkor jó eséllyel a Vadnyugati legendákban megtalálod, amit kerestél. Ha pedig nem szeretnél nagyobb hangvételű játékot a témában, hanem éppen ellenkezőleg, akkor még mindig ott van a Bang! Kockajáték, szóval most már szerencsére széles spektrumban lehet válogatni a vadnyugati játékok között, attól függően, mennyi időt szánnánk rá.

 

Értékelések átlaga 


(5.0)

Közönségdíjak

Ezt a terméket még egy közönségdíjra sem jelölték elegen.

100% (1)
Rendezés:
Eddig összesen 1 értékelés
Zseniális

Gerisone | 2019. december 9.

Te jó ég ez a játék... Nagyon betalált. Rengeteg minőségi alkatrész, gyönyörű látványvilág. Konkrétan azt csinálsz ebben a játékban amit akarsz. Aranyat kerehetsz, amit pénzzé tehetsz a bankban, vagy kirabolod a bankot, rajtad áll. Még 2 fővel is élveztük, pedig akkor a Man in black-et is irányítgatni kell. Kötelező vételnek tartom.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!