Hanabi - fémdobozos magyar kiadás

  Normál ár: 2 990 Ft

  A Te árad: 2 840 Ft

  Értékelés:  (4.3)
  A Spiel des Jahres díjat 2013-ban elnyerő Hanabi egy különleges kártyajáték. Egyedi kooperatív játékmenete, melyben a játékosok közösen próbálnak minél látványosabb tüzijáték előadást létrehozni, egészen újszerű. Mindenki csak a többi játékos lapjait láthatja, saját kártyáinkat kifelé fordítva tartjuk a kezünkben. A játék során szigorúan szabályozott tanácsokat adhatunk a többieknek a kezükben lévő lapokkal kapcsolatban, de hogy ezeket mennyire vesszük komolyan, az a játékosoktól függ. A végső cél 25 pont elérése, de már 18 pont is jó teljesítmény az első parti után. De ki elégedne meg ennyivel?

  Fémdobozos kiadás, négyzet alakú kártyákkal.

  A Spiel des Jahres, vagyis az Év Játéka díj a legrangosabb nemzetközi díj, amit társasjáték elnyerhet. Ezért is volt akkora meglepetés, hogy 2013-ban annyi impozáns, “nagy-dobozos” jelölt után egy egyszerű kártyajáték találtatott méltónak rá - ami persze nem is olyan egyszerű...

  A Hanabi csak úgy halmozza a kártyajátékok világában egyáltalán nem megszokott jellemzőket. Kooperatív, interaktív, verbális, deduktív, mindezt anélkül, hogy szerepjáték volna. A feladat ugyanis nem holmi karakterek, vagy speciális hatású kártyák közti lavírozás, hanem ennél sokkal prózaibb- egyszerű színsorok kialakítása.

  Adott öt szín, 1-5-ig számozott lapok, többnyire mindegyikből kettő. A játékosok feladata csak annyi, hogy a kezükben tartott lapokat kijátszva színenként egy sort alakítsanak ki emelkedő sorrendben. Hogy ez mitől nehéz? Hát attól, hogy mindenki kifelé tartja a lapjait, vagyis a magáét nem látja, csak a többiekét, mégis, csak a saját kezéből játszhat ki kártyát. Ehhez persze kap segítséget - de csak korlátozott módon és ideig.
  Egy körben egy játékos csak egy információt adhat a társai közül valakinek, rámutatva annak azonos tulajdonságú lapjaira, és megmondva azok színét vagy számát. Cserébe egy utalásjelölő elvész, de egy jó információért megéri az áldozat! Az elmondottakból és persze a többieknél látott, vagy a már kiesett lapok segítségével ugyanis rengeteg plusz információt lehet kikövetkeztetni, és biztonsággal kijátszani a megfelelő lapot a megfelelő időben, vagy éppen eldobni, amire már biztosan nem lesz szükség, így visszaszerezve egy, már elhasznált utalásjelölőt. Mert utalásjelölőből sosem lehet elég.

  A Hanabi tehát szabályait tekintve valóban nem egy túl bonyolult játék, de rengeteg gondolkodást igényel, és bár mindenkinek van saját köre, még sincs holtidő. Folyamatosan figyelni kell, hiszen a játékosoknak a kapott információk fejben tartásán és felhasználásán kívül azzal is tisztában kell lennie, hogy a másik mit tud, és abból vajon milyen következtetést fog levonni? Ez teszi igazán élvezetessé, de meglepően nehézzé is egyszerre a Hanabit.

  Kooperáció, logika, figyelem, memória, empátia, némi valószínűség számítás és rengeteg gondolkodás! Egy párját rikító, egyszerű ötleten alapuló kártyajáték a Hanabi, aminek még a kivitelezése is egyedi a négyzet alakú lapokkal és a strapabíró fémdobozzal! Egy játék, ahol nincsenek csapatok, nincsenek győztesek és vesztesek, de a maximális pontszámért mindenkinek össze kell fognia, és bízni a társaiban, hogy a megfelelő információt adják és kapják. A félreértések persze a legösszeszokottabb Hanabizók közt is elkerülhetetlenek - de hát mit is ér egy társasjáték harsogó kacagások nélkül...?

  Értékelések átlaga 


  (4.3)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 19 Gyakorlott játékosoknak 14 Ketten 9 Családdal 21 Partijátéknak 16
  53% (18)
  29% (10)
  12% (4)
  6% (2)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 34)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  Nem az, aminek látszik

  Krisztián | 2017. május 21.

  A játékot bemutató videóban még az Abacus-kiadású német Hanabi látható. Ez a játék nyerte el a rangos "Spiel des Jahres" díjat 2014-ben. A játék Németországban még mindig ebben a formában kapható, felismerhető a "szabványos méretű" helyes kis kartondobozról, amit a kártya fan-ok annyira szereznek. A fémdobozos változat, amely a Magyarországi játékboltokban mostanában elérhető, nem azonos a díjnyertes Hanabi-val. Először is azért mert a kártyái nem téglalap alakúak, hanem négyzetesek. Másodszor azért, mert az eredeti változatban szereplő tíz helyett ebben csak öt szivárványkártya van, ami nagyon megnehezíti, hogy a szivárványból komoly sort rakjunk ki. Fel lehet tenni a kérdést, hogy ez miért baj? Nam az a baj, hogy nehezebb a játék, hanem az, hogy eltér az eredeteitől. Aki akarja, az eredeteivel is játszhatja ezt a változatot, fordítva viszont nem. A fémdoboz pedig csak egy vakítás. Exkluzivitást sugall, de semmi extra.
  Egyszerű, de gyönyörű

  Lili | 2017. április 21.

  A grafikai kivitelezés szerintem tökéletes, hangulatos mind a hátlap, mind a tüzijáték oldal (ami a kártyajáték ebben a formájában nem lényegtelen), a játékmenet egyszerű, de szórakoztató, mi először az ajánlott 5 helyett 6-an próbáltuk ki, de némi személyre szabással így is működött.
  Szuper kis játék

  Balthis | 2017. március 8.

  kooperáció és a memória játék szuper ötvözete.
  Ötletes, egyszerű szabályokkal, szuper szórakozást biztosít . gyors , rövid pörgős partykat. legtöbbször ketten játsszuk, de szuper többen is.
  Lényeges számunkra, hogy szép a játék, jó érzés játszani vele, külön tetszik, hogy kis fémdobozban van.
  Ne csalj!

  József | 2017. február 10.

  Nagyon izgalmas, hogy úgy kell együtt eljutnotok a célhoz, hogy a saját paklidat nem látod. Még egy Antoine Bauza játék, ez már önmagában sokat elmond. :-)
  nem hard core társasosoknak is

  Zsófia | 2017. február 6.

  A férjemmel és szüleivel játszottuk ezt a játékot. A játékeszköz szépen kivitelezett igényes, a lapokat és tokeneket kellemes kézben tartani. A szabályok jól érthetőek, könnyen elsajátíthatóak, és magyarázhatóak. Anyóskám és apósom nem nagy társasjátékosok, de nagyon élvezték a régi új számsor alkotós játékot.
  Ötletes memóriajáték

  Eszter | 2017. január 27.

  Korábban már játszottam vele, most meg is vásároltam. Különleges játék, elsősorban memóriajátéknak lehetne nevezni, de nem túl nagy az információmennyiség, melyet meg kell jegyezni, szóval akik nem kifejezetten szeretik a memóriajátékokat, azoknak is bejöhet. Elsősorban a saját lapokra vonatkozó egy-két információt kell megjegyezni, de azért azt sem árt észben tartani, hogy a játékostársak mely lapjaikra kaptak információt, melyet ők jelezhetnek is azzal, hogy kissé elforgatják a lapokat. Mindent összevetve, nagyon szórakoztató kooperatív játék, és ebben a pici fémdobozban nagyon könnyen hordozható.
  Határ a csillagos ég

  Norbert | 2017. január 17.

  Egy ötletes kooperációs játék, amiben a résztvevőknek a lehető legnagyobb tűzijátékot kell összehozniuk. A szabályok egyszerűek, a csapat ügyességét pedig jól meg lehet mérni vele. A maximum pontok elérése igazi kihívás, teljes koncentrációt és jó memóriát igényel. Előnye, hogy a szabályok és a nehézség egyszerűen a csapatra szabható. Aki szereti a logikát, annak kötelező!
  Jópofa partijáték, bár elsőre szokatlan

  Marton | 2016. december 10.

  Nekünk nagyon tetszik, próbáltuk már ketten is meg többen is. Nagyon gyors és szorakoztató partijáték, a szabályok nagyon könnyüek, de elején kicsit szokatlan, hogy fordítva kell tartani a lapokat.
  Gondolkodtató, nehéz, de nagyon jó

  Bálint | 2016. november 21.

  A játék szabályait be kell tartani, és akkor egy izgalmas szorakozás. Ha nem megy elsőre ne vegye el a kedvet, bele kell jönni.
  izgalmas koop party

  NagyR | 2016. november 19.

  Nekünk nagyon bejött, néha nehéz megállni, hogy ne csaljon egy picit az ember, de ettől lesz izgalmas :)
  Ajánlom bárkinek, aki egy könnyed, gyors játékra vágyik, ahol azért oda kell figyelni az információkra.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

  Hanabi játékcsalád