Hanabi - fémdobozos magyar kiadás

  Normál ár: 2 990 Ft

  A Te árad: 2 840 Ft

  Értékelés:  (4.2)
  A Spiel des Jahres díjat 2013-ban elnyerő Hanabi egy különleges kártyajáték. Egyedi kooperatív játékmenete, melyben a játékosok közösen próbálnak minél látványosabb tüzijáték előadást létrehozni, egészen újszerű. Mindenki csak a többi játékos lapjait láthatja, saját kártyáinkat kifelé fordítva tartjuk a kezünkben. A játék során szigorúan szabályozott tanácsokat adhatunk a többieknek a kezükben lévő lapokkal kapcsolatban, de hogy ezeket mennyire vesszük komolyan, az a játékosoktól függ. A végső cél 25 pont elérése, de már 18 pont is jó teljesítmény az első parti után. De ki elégedne meg ennyivel?

  Fémdobozos kiadás, négyzet alakú kártyákkal.

  A Spiel des Jahres, vagyis az Év Játéka díj a legrangosabb nemzetközi díj, amit társasjáték elnyerhet. Ezért is volt akkora meglepetés, hogy 2013-ban annyi impozáns, “nagy-dobozos” jelölt után egy egyszerű kártyajáték találtatott méltónak rá - ami persze nem is olyan egyszerű...

  A Hanabi csak úgy halmozza a kártyajátékok világában egyáltalán nem megszokott jellemzőket. Kooperatív, interaktív, verbális, deduktív, mindezt anélkül, hogy szerepjáték volna. A feladat ugyanis nem holmi karakterek, vagy speciális hatású kártyák közti lavírozás, hanem ennél sokkal prózaibb- egyszerű színsorok kialakítása.

  Adott öt szín, 1-5-ig számozott lapok, többnyire mindegyikből kettő. A játékosok feladata csak annyi, hogy a kezükben tartott lapokat kijátszva színenként egy sort alakítsanak ki emelkedő sorrendben. Hogy ez mitől nehéz? Hát attól, hogy mindenki kifelé tartja a lapjait, vagyis a magáét nem látja, csak a többiekét, mégis, csak a saját kezéből játszhat ki kártyát. Ehhez persze kap segítséget - de csak korlátozott módon és ideig.
  Egy körben egy játékos csak egy információt adhat a társai közül valakinek, rámutatva annak azonos tulajdonságú lapjaira, és megmondva azok színét vagy számát. Cserébe egy utalásjelölő elvész, de egy jó információért megéri az áldozat! Az elmondottakból és persze a többieknél látott, vagy a már kiesett lapok segítségével ugyanis rengeteg plusz információt lehet kikövetkeztetni, és biztonsággal kijátszani a megfelelő lapot a megfelelő időben, vagy éppen eldobni, amire már biztosan nem lesz szükség, így visszaszerezve egy, már elhasznált utalásjelölőt. Mert utalásjelölőből sosem lehet elég.

  A Hanabi tehát szabályait tekintve valóban nem egy túl bonyolult játék, de rengeteg gondolkodást igényel, és bár mindenkinek van saját köre, még sincs holtidő. Folyamatosan figyelni kell, hiszen a játékosoknak a kapott információk fejben tartásán és felhasználásán kívül azzal is tisztában kell lennie, hogy a másik mit tud, és abból vajon milyen következtetést fog levonni? Ez teszi igazán élvezetessé, de meglepően nehézzé is egyszerre a Hanabit.

  Kooperáció, logika, figyelem, memória, empátia, némi valószínűség számítás és rengeteg gondolkodás! Egy párját rikító, egyszerű ötleten alapuló kártyajáték a Hanabi, aminek még a kivitelezése is egyedi a négyzet alakú lapokkal és a strapabíró fémdobozzal! Egy játék, ahol nincsenek csapatok, nincsenek győztesek és vesztesek, de a maximális pontszámért mindenkinek össze kell fognia, és bízni a társaiban, hogy a megfelelő információt adják és kapják. A félreértések persze a legösszeszokottabb Hanabizók közt is elkerülhetetlenek - de hát mit is ér egy társasjáték harsogó kacagások nélkül...?

  Értékelések átlaga 


  (4.2)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 16 Gyakorlott játékosoknak 13 Ketten 8 Családdal 17 Partijátéknak 14
  48% (13)
  33% (9)
  11% (3)
  7% (2)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 27)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  Jópofa partijáték, bár elsőre szokatlan

  Marton | 2016. december 10.

  Nekünk nagyon tetszik, próbáltuk már ketten is meg többen is. Nagyon gyors és szorakoztató partijáték, a szabályok nagyon könnyüek, de elején kicsit szokatlan, hogy fordítva kell tartani a lapokat.
  Gondolkodtató, nehéz, de nagyon jó

  Bálint | 2016. november 21.

  A játék szabályait be kell tartani, és akkor egy izgalmas szorakozás. Ha nem megy elsőre ne vegye el a kedvet, bele kell jönni.
  izgalmas koop party

  NagyR | 2016. november 19.

  Nekünk nagyon bejött, néha nehéz megállni, hogy ne csaljon egy picit az ember, de ettől lesz izgalmas :)
  Ajánlom bárkinek, aki egy könnyed, gyors játékra vágyik, ahol azért oda kell figyelni az információkra.
  a lányok kedvence

  Jiling | 2016. november 15.

  Leginkább a lányoknak megy ez a játék, bár néha ők is figyelmetlenek. :) Fejleszti a memóriát, és közben szórakoztat! Mi nagyon szeretjük, örülök hogy megvettük...
  Zseniális, de ne csaljatok!

  starbac | 2016. november 14.

  Jó kis kooperatív játék egy Év játéka plecsnivel. Ár/érték arányban az egyik legjobb játéknak tartom az egyszerű kártyajátékok kategóriában. Vigyázzatok vele, csalni nem ér, mert akkor nem izgalmas!
  Kegyetlen memóriajáték

  lajthabalazs | 2016. november 11.

  Elöljáróban, a két csillag a személyes élményeimet tükrözi.
  A Hanabi nagyon ötletes játék, kevés kiegészítővel és egyszerű szabályokkal egy gondolkodtató és komplex játékot alakítottak ki. Talán leginkább a bridzs kártyajáték licit-szakaszához tudnám hasonlítani: a játékosok látnak valamennyi lapot, és azokról úgy kell információt adni a többieknek, hogy azok az információ és az általuk látott lapok alapján a legjobb döntést hozhassák. Hasonlít a bridzsre abban is, hogy figyelni kell a kimenő lapokat.
  Nekünk sosem sikerült jól játszani. Nagyon sok információt kell fejben tartani, és nehéz átadni a limitált kommunikációs eszközökkel, konvenciók nélkül a cselekvéshez szükséges információt. Lehet hogy csak túl magasra helyeztük az elején a mércét - azt reméltük, hogy néhány játék után össze fogunk tudni rakni teljes tüzijátékot. Folyamatos frusztrációt jelentett, hogy nem tudtuk, mit akar a másik mondani azzal, hogy "Ez kék", hogy elfelejtettük, hogy a színekről és a számokról szóló információk hol metszik egymást, és hogy a többiek nem azt csinálták, amire számítottunk.
  Így a takaros kis fémdoboz a szekrény mélyén porosodik. Remélem másoknak jobb tapasztalatai lesznek, mert tényleg nagyon jó játék.
  amikor anyu kap ki

  Lusztig | 2016. október 18.

  Nekem ez a játék életem nagy kihívása. Arcizom rándulás nélkül nem tudok játszani, így sokszor megdorgálást kapok. Amúgy szórakoztató, izgalmas, sok figyelést és remek kikapcsolódást ígér. Hatalmasakat szoktunk nevetni.
  Pattogó kommunikációs játék csapatépítésre

  Gabriella | 2016. augusztus 13.

  A játék maga nagyon ötletes, 1-5-ig kell a tűzijátékokat sorban kirakni, a csavart az adja, hogy a saját lapjait senki, a mások lapjait pedig mindenki láthatja. Kicsit szubjektív az a része, ami a kártyák olvasását képezi: nincs rögzítve, hogy pontosan mennyi információt lehet adni. A további izaglomért be lehet vonni az extra 5, színes kártyát is. Nehéz állandóan a zsetonokat is figyelni és pakolgatni, de megoldható. Mi ketten játszottuk, de 3-4 fővel az igazi. Szép kivitelezésű kártyák, praktikus fémdobozban. Kommunikációs csapatépítő játéknak tökéletes, segíti az összhang megteremtését egy közöz cél érdekében.
  Jó értelemben szokatlan

  Sári | 2016. július 17.

  Az első játékot ketten játszottuk, döcögősen ment, mert szokatlan ez a fordított kártyatartás, de amúgy is elhatároztuk, hogy csak próba, így elég sokat beszéltünk és a másik memóriájában, gondolkodásában való bizalmunk sem volt tökéletes. Ebben a bizalom kérdésben van hova fejlődni és ez a játék segít. Az biztos, hogy a jövőben rendesebben megbeszéljük majd, hogy mennyit és hogyan beszélünk, várom! És tuti kipróbáljuk többen is majd, amint adódik lehetőség... Nagyon jó játéknak tartom!
  A fémdobozos verzió pedig utazáshoz is tökéletes.
  Nagyon jó, de nem mindenkinek

  Gergely | 2016. április 25.

  Én nagyon szeretem ezt a játékot, ha megfelelő hozzá a társaság. Ketten is élvezetes lehet, illetve négyen, öten is, de tapasztalataim szerint, a játék dinamikája miatt három játékos esetén könnyen beleragadhatunk egy ördögi körbe, ami lapossá teheti a játékot.
  Viszont nem mindenki vevő rá - aki csak a nevetősebb, poénosabb játékokat szereti, annak mást ajánlanék.

  Ez a fémdobozos kiadás pedig nagyon igényes és praktikus, gyakran bedobom a táskába, csak úgy, "hátha jól jön"-alapon.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  Sajnos ehhez a játékhoz nincsen letölthető játékszabályunk.

  Hanabi játékcsalád