Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Stratégiai társasjátékok

Stratégiai Társasjátékok

Változatos, összetett kihívásokat nyújtó játékok, kreatív megoldásokat kiötlő játékosoknak.

A Stratégiai Társasjátékok kategóriája meglepően sokféle játékélményt magába foglal, hiszen amint egy játék kulcseleme a hosszú távú célok kitűzése és kivitelezése, stratégiai játékkal van dolgunk! A társasjátékok egyik legősibb ágaként mind az évezredek alatt összegyűjtött klasszikusok és vadi új, formabontó játék is meglelhető itt. Bár sokan rögtön csak a sakkra emlékeztető vagy más, hadseregekről, kastélyok ostromlásáról és hasonló, harciasabb témákról szóló játékokra asszociálnak, a stratégiai játékok világa ennél jóval tágasabb: történetvezette kalandoktól kezdve, városok igényeinek menedzselésén keresztül egészen a legletisztultabb, igazán absztrakt gondolkodást igénylő játékok várnak a gondolkodásra vágyó játékosra!

Amennyiben fiatalabb, vagy relative új társasjatékozókkal van tele a csapat, érdemes először a bevezető stratégiai játékok irányába elindulni, amik nem csak az összetettebb játékok alapvető szabályait mutatják be, hanem önmagukban is egy-egy teljes, valóban szórakoztató élményt tudnak nyújtani. Nem jelent semmit számotokra a draft kifejezés, esetleg nincs időtök egy ültében három órán keresztül játszani? A békés japán zarándoklatról szóló Tokaido, a kertvárost firkantó Köszöntünk... álmaid városában! vagy épp a Carta Impera Victoria pöttömnyi civilizáció vezető élményei mind könnyen emészthető, szórakoztató élményeket nyújtanak. Ezek a játékok igazolják az ősrégi igazságot: csak azért mert valami egyszerű, nem jelenti azt, hogy ne lehetne nagyszerű!

Ezt az axiómát semmi sem bizonyítja jobban, mint az absztrakt stratégiai játékok több évszázados, sőt, néha évezredes töretlen sikere! Az efféle játékok arra lettek kitalálva, hogy két vagy jóval ritkábban (például a Quoridor esetében) négy játékos mindenféle zavaró tényező nélkül összecsaphasson a logika és stratégia csataterén (legyen szó akár a nagyobb asztalra kipakolható, akár pirinyó, zsebbe vágható változatukról)!Nem szabad megfeledkezni a kissé színesebb, csempéken alapuló Azul sorozatról sem! Akik számára a más játékokban található tematika és hangulatépìtés csak zavaró fehér zaj a makulátlan intellektualitásuk villogtatásának az útjában, az absztrakt játékokban egészen biztosan örömüket lelik majd!

Ha a játékosok inkább egymással karöltve szeretnének kalandozni ahelyett, hogy egymás ellen harcolnának, a kooperációs stratégiai játékok között szinte garantáltan találnak valami érdekeset! Legyen szó a világot behálózó, kockaként szimbolizált betegségek felszámolásáról a Pandemic-ben vagy épp arról, hogyan járjunk túl Dr. Fondor eszén a csapdákkal teletömött fellegvárában, teljesen más gondolkodásmódot követel egy közös cél érdekében összedolgozni a szokásos ‘többi játékos akadályozása, átverése’ helyett. A kisebb, zsebben szállítható élményt keresők meg mindig számíthatnak a díjnyertes, kötött kommunikációt igénylő Hanabira!

A történet vezérelt játékok továbbgondolják az együttműködést, hiszen ezek mind egy-egy narratíván keresztül vezetik végig a kalandra éhes játékosokat. Bár a témák és történetek valamilyen szinten kötöttek, az igazi élményt a játékosok által hozott döntések vezetik, így minden baráti társaság kicsit másképp fogja átélni az összes játékot! Zsebélmények itt is találhatóak, ezek elsősorban a Szabadulópaklik, és más, a szabadulószobák hangulatát a nagyszobába átköltöztető játékok. Bár a kisebb és összetettebb történet vezérelt játékok is egyedi, gyakran “csak” egyszer átélhető élményeket nyújtanak, a nagyobbacska játékokban a csapat döntései alapján a játéktér, néha maga a játékmenet is megváltozik, így minden parti más - más élményt tud nyújtani! A T.I.M.E stories ciklikusan újra átélhető idő (és tér) utazós meséitől kezdve a Legacy játékok több játszmát igénylő titokzatos, csak bizonyos pillanatban kinyitható dobozkáin át, ezekben a játékokban a történet lépésről lépésre bontakozik ki a csapat előtt! Röviden: a játékok mozgatórugòi elsősorban azt a célt szolgálják, hogy a játékosok közösen átélhessenek egy utánozhatatlan, egyedi élményt.

Persze vitathatatlan, hogy a stratégiai játékok között rejtőzködnek összetettebb játékos élmények is, így a hobbi-szinten elkötelezett játékosoknak is van mit ajánlanuk. Ezek a gémer játékok azoknak szólnak, akik egész lelkesen belemerülnének egy egész estét betöltő játékba, elvesznének a kockák és miniatűr figurák tengerébe, és élvezettel lesnék meg, ahogyan játékostársaik tudatlanul menetelnek bele a több óra alatt óvatosan kiépített kelepcéjükbe! A mágikus birodalmakat vér nélkül, de egyáltalán nem konfliktusmentesen terjeszkedős Terra Mystica, a világ történelmét szinte egészében áthidaló Korokon Át, vagy a kíméletlen kooperatív Robinson Crusoe kalandjai mind olyan játékok, amikhez csak valódi, ízig vérig játékosok szoktak leülni. Ha vonzanak a minden részletre kitérő játékok, amelyek órákon keresztül le tudják kötni a legelvetemültebb társasjátékimádókat is, a gémer játékokban otthonra leltél!

Egyszerű stratégiai társasjátékok Egyszerű stratégiai társasjátékok
Az egyszerű stratégiai játékok egy olyan műfaját mutatja meg a társasjátékoknak, amelyek a hagyományos társasjátékoknál összetettebbek. Előrelátást, tervezést, így stratégiai gondolkodást igényelnek a játékosoktól. A stratégiai játékok skálája nagyon széles, azonban az egyszerű stratégiai játékok nagy előnye, hogy szabályaik egyszerűek, nincs bennük sok mikroszabály. Cserébe mégis átadják a stratégiai játékok mélységét, az izgalmat és a kihívást, amit a döntések meghozatala és annak eredménye okoz.
Összetett stratégiai társasjátékok Összetett stratégiai társasjátékok
Mint minden hobbinak, a társasjátékozásnak is megvannak a maga zöldfülű kezdői (akik még csak ismerkednek a dologgal) és a keményvonalas, tapasztalt öregrókái. Valahol a kettő között található a hobbi legnépesebb társasága: azok, akik már túlléptek a kezdő léten és egyre mélyebb vizekbe mélyesztik a lábujjaikat. Ők a haladók, akik nem rettennek vissza egy hosszabb játékszabálytól, három számjegyű játékidőtől, vagy attól a ténytől, hogy egy játék alatt nem csak egy-kettő, de akár nyolc féltucatnyi különböző dologra kell odafigyelniük egyszerre!
Rendezés:
Nézet: