Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Azul

Ár:
12.990 Ft
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag! (69)
Szállítási díj: Ingyenes
Várható szállítás: 2020. augusztus 13.
Elérhetőség: Raktáron

Leírás

Azult kék játszani

Az absztrakt játékok nem állnak hozzám túl közel, így azon túl, hogy elismerem, hogy jó játék, nem lelkesedek különösebben. De! Amikor megjelent az Azul, a hozzám hasonló nem-absztraktos ismerősök is körberajongták, de nekem valahogy kimaradt. Aztán most végre én is kipróbáltam. Elmesélem, milyen volt…

Három és fél perces szabálymagyarázó videó, játék az asztalon, fél perc setup, aztán hajrá. Hogy biztos jól értettem-e mindent, pár dolgot tisztáztunk tapasztalt kollégámmal, Tíbalájjal, aztán belevágtunk.


Könnyű szabály, mély játék

Játékosszám alapján meghatározott számban helyezünk manufaktúrákat az asztalra (korongok), ezekre minden forduló elején felrakunk 4-4 csempét, amit egy zsákból húzunk ki. Csempét. Így van, na azért nem 1:1-es csempékben kell gondolkodni, kompakt kis játék ez, de a játékelemek az azulejo csempéket idézik, ami egyfajta tradicionális portugál királyi belsőépítészeti remek. És jellemzően kék (erre utal az elnevezés is, az "Azul" ugyanis kéket jelent). A készítők ennél tovább merészkedtek, piros és sárga csempéink is lesznek - mindegyiken más-más minta, illetve egy-egy csupasz fajta a pirosból és a kékből.

Szóval, a játékosok a saját körükben egy gyárról leveszik egy adott színből az összes csempét, majd felrakják azokat a saját táblájuk soraiba.

A forduló végén pontozunk. Ilyenkor a teljesen feltöltött sorok kiürülnek, és róluk egy csempe felkerül a játékos tábláján lévő mátrixba, a megfelelő helyre, ezeket pontozzuk. Ha önmagukban állnak, akkor egy pontot érnek, ha viszont felkerülésükkor vízszintesen vagy függőlegesen szomszédosak más csempékkel, akkor az egybefüggő sor vagy oszlop minden egyes eleme után kapunk egy-egy pontot.

És ez az első dolog, ami felkeltette az érdeklődésemet: lehet kombózni!

Azul


Több körös rákattanás

Szóval leültem, gondoltam, oké, nem nagy cucc, szépen elszoliterezgetünk itt egymás mellett, jó persze, olyan lehet, hogy a másik elvesz az orrom elől valamit, ami kellett, és nem lesz minden úgy, ahogy a legpraktikusabb lenne, de hát az én táblámhoz úgyse nyúl hozzá senki… Azt hittem.

Addig ugyanis rendben van, hogy fizikailag nem érnek hozzá, csakhogy: egy sorba csak egyféle csempét lehet lerakni, ergo, ha minden soromban van már valamilyen csempe, és nem olyan, mint amit elvettem, akkor az elvett csempék mennek mínuszba, ha elveszek négy csempét, de a sorból, ahová le akarom tenni, már csak kettő hiányzik, a többi megy mínuszba. Ráadásul a mátrixomnak minden sorában csak egy csempe lehet egy színből, tehát hiába van mellette üresen a sorom, van, amit oda sem tehetek, azokkal pedig mi történik?... Na igen.

És gondolhatnánk, hogy: de hát ki az a szerencsétlen, aki nem látja, hogy mit vegyen el? Nem is ez az érdekes, hanem az, hogy miután felrakosgattam valamennyit, de van még elég csempe középen, a saját körömben köteles leszek elvenni - ha jól járok azzal, ha nem.

Azul

Szóval először úgy voltam vele, hogy oké, akkor elveszek pár csempét, majd felrakom, meglátjuk, mi lesz. A harmadik körben már láttam, hogy hoppá-hoppá, ha ezt ide tudom tenni, azt meg oda, akkor az még több pont, és arra majd a következő körben - á, de jó, jópofa dolgokat össze lehet hozni.

Az első forduló végére még nem is sejtettem, hogy gond van. A másodikat úgy kezdtem, hogy néhány soromban már eleve voltak csempék, na az már kényszerlépések sorozata volt, csak úgy botladoztam a saját lábamban, hiába voltak adottak a jó kövek, nem tudott jó lenni. Aztán a harmadik körben jött az első "Hé!", amikor Tíbaláj kolléga úgy vett ki egy csempét, hogy a maradékból ha ezt rakom, így bukó, ha azt rakom, úgy bukó.

Két körrel később megengedtem magamnak egy "Ez egy gonosz játék" - megállapítást, mire azt felelte: "Igyekszik az ember." Szóval igen, lehet ám benne gonoszkodni. Hogy van-e interakció a játékosok között? Sejtettem, hogy van valamennyi, de bőven több van annál!

Ráadásul a játék végét is a játékosok döntései hozzák el - akinek lehetősége van elhozni a játék végét (a mátrix egy sorát teljesen befejezni), dönthet úgy, hogy inkább húzza még kicsit a dolgot, mert oly sok pontot össze fog tudni hozni a következő körben.

Azul


Kék? - Szuper kék!

Kikaptam. Csúful. Aztán még egyet játszottunk. Tudtam, hogy figyelni kell arra, hogy miket hagyok szabadon, hogy "védjem magam", illetve, hogy előkészítsem a következő körömet, figyelnem kell, hogy tudok minél több pontot írni egy adott körben, és minél több leendő pontot lealapozni a következő körökre - nem mindegy, milyen csempét hova tervezek letenni, amikor ehhez elveszek középről, akkor nagyon sokat számít a megfelelő ritmus.

És persze azt is figyelnem kell, hogy mit tervez a másik, hogyan tudom a számítását keresztülhúzni. Ez minél többen játszunk, annál nagyobb kihívás, hiszen két játékosnál könnyebben ki lehet számolni, hogy mikor mire játszik a másik. Meg hogy ki akarja esetleg még az adott körben befejezni a játékot, mert azt vagy meg kell próbálni megakadályozni, vagy azonnal rá kell hajtani azokra a kombinációkra, amik a játék végén adnak extra pontokat - ezeket persze nem ár már előre szemmel tartani.

Annyi lehetőség adódik egy körben, ugyanakkor annyi mindenre kell odafigyelni, hogy az teljesen le tudja kötni az embert.Absztrakt játék, nem a téma fog bevonni, hanem a játék maga, és mint ilyen, rendkívül izgalmas. És persze kár lenne elvitatni, hogy a dizájn is elég sokat dob a játékon. Mert számolgatás ide vagy oda, mégiscsak építünk valamit, és az mindig jól eső érzéssel tölti el az embert, ez esetben ráadásul valami szépet alkotunk - és jobb esetben sokpontosat. És éppen ezért azok is élvezhetik, akik játék közben nem futtatnak bonyolult algoritmusokat fejben - az Azulugyanis teljesen intuitíven is működik.

Nem ragozom tovább, engem (és tulajdonképpen eddig mindenkit, akit ismerek és játszott vele) meggyőzött. Ez a játék tényleg "szuperzöld" - akarom mondani: kék.

Woland

Vélemények

4.94
69 értékelés
5
(66)
4
(2)
3
(1)
2
(0)
1
(0)
Írja meg véleményét!
| 5 / 5 csillag!
2020. 06. 26.
Best!

A kedvenc játékunk.
Minen játékos zsámmal működik.
Bárkinek mutattuk hamar megértette, és meg is kedvelte.
Nagyon szeretjük, hogy két oldal van.
És a kinézete csodálatos. Egyszerre látványos, elgondolkodtató, nyugtató, és társaság összehozó.
Nagyon nagyon szeretjük!
| 5 / 5 csillag!
2020. 06. 20.
Meditatív élmény

A fárasztó nap végén csempézni egyet igazán meditatív élmény. Olyan szép, hogy nem is zavar, hogy nem én nyerek, csak elkap a flow. Muszáj kipróbálni. Külföldről vettünk hozzá egy playmatet, azzal igazán különleges élmény. Csak ajánlani tudom.
| 5 / 5 csillag!
2020. 06. 06.
Könnyű, szép design

Ez egy viszonylag könnyen tanulható logikai játék. Már két fővel is élvezetes, 4 fővel kicsit nehezen találja meg az ember a számítását, mire sorra kerül.
Bár én jobban szeretem ha egy drágább játék sokáig tart, de ez a játék a maga rövid játékidejével is megérte az árát.
| 5 / 5 csillag!
2020. 06. 02.
Ízléses két fős társas

Nagyon szép kivitelezésű, szerintem ebben a részben a legszebbek a csempék. Eddig csak ketten játszottuk, de tervezzük, hogy családi társaságba is elvigyük kipróbálni. Épp eléggé elgondolkodtató, de mégsem túl bonyolult, kezdőknek is ideális. Jó kis partikat szoktunk vele játszani, egymás után akár többet is.
| 5 / 5 csillag!
2020. 05. 29.
Még még még

Egyszer sikerült még csak kipróbálni, remélem lesz még rá alkalmam, zseniális:)
| 4 / 5 csillag!
2020. 05. 28.
Egyszerű de nagyszerű

Kicsit számolgatós, kicsit taktikázós, kicsit egymással kitolós, nagyon zen, igazi levezető a nap végére. Szép, jól kidolgozott, minőségi termék, hangulatos, meglepően mély. Bárkinek tudom ajánlani - de az all time best értékelését és a hatalmas rajongó tábort annyira nem értem.
| 5 / 5 csillag!
2020. 05. 26.
az egyik legjobb játékunk

Az Azul az egyik legjobb játék, ami a polcunkon sorakozik. A játékmenete könnyen tanulható, a játékidő aránylag rövid, a kivitelezés szép. Eddig még csak ketten játszottuk, így tökéletesnek bizonyult. Nagyon jó, hogy amikor azt hiszed, hogy már megvan a nyerő taktika, a zsákból húzásos szerencsefaktor viszont közbeszól, így a játék nem lapos, jó újra játszani vele.
Kíváncsian várom hogy több fővel is kipróbáljuk, valamint kíváncsi lennék a többi Azul játékra is ezek után.
Nagyon megéri az árát. :)
| 5 / 5 csillag!
2020. 05. 21.
szuper játék!

Nagyon hamar a kedvenc játékom lett. Nagyon ötletes és nem mellesleg szép is. Szerintem két fővel a legjobb de a többi játékosszámmal is tökéletes
| 5 / 5 csillag!
2020. 04. 27.
Szuper játék

A kedvencek között szerepel nálunk az Azul. Már maga a játék kivitelezése, szépsége magával ragadott, mindig öröm levenni a polcról. A szabályok egyszerűek, könnyen magyarázhatóak. Sokadik parti után is ugyanazt a játékélményt adja. Próbáltuk már 2,3,4 fővel is, mindegyik játékosszám esetén nagyon jól működött a játék, de talán 2 fővel szeretjük a legjobban: itt kicsit több lehetőség van a taktikázásra, előregondolásra, míg 4 fő esetén mire újra jön az ember sok minden változhat :)
Bátran ajánlom mindenkinek a beszerzését, nagyon szép kivitelezésű és remek szórakozás a család bármely tagja számára :)
| 5 / 5 csillag!
2020. 04. 18.
Ideális

Ideális két főre, ideális kezdőknek, ideális 8 éves vagy nagyobb gyerekkel. Gyönyörű, okos. Talán a legjobb benne, hogy lehet benne fejlődni és ezért hatalmas siker élményeket élhet meg a játékos!
| 5 / 5 csillag!
2020. 04. 15.
Szuper!

Nagyon érdekes és szép játék. Sokat hallottam róla, de valahogy sose éreztem rá késztetést, hogy megvegyem. Aztán a lányom szülinapjára mégis megvettem és nem bántuk meg! Először kicsit bonyolultan hangzik, de utána már bele jön az ember. Jól ki lehet tolni az ellenfelekkel :D
| 5 / 5 csillag!
2020. 04. 12.
Könnyen tanulható szabály

Minden korosztálynak befogadja a gyomra
| 5 / 5 csillag!
2020. 04. 06.
Imádjuk

Az egész család imádja ezt a játékot, nagyon változatos, nem bonyolult (nagymama-biztos :D), ketten és négyen is szuper.
| 5 / 5 csillag!
2020. 02. 12.
Tökéletes két fős, akár randijátéknak is

Nagyon élvezetes, ahogy épülnek a csempék és gyűlnek a pontok, meg van kis interakció is, de csak annyiban, hogy milyen helyzetet hagysz a másiknak :)
Többen is jó, de szerintem legjobb ketten.
| 5 / 5 csillag!
2020. 02. 08.
Kellemes csalódás

Először, mikor hallottam a játékrólm hidegen hagyott. Ugyan kit érdekelnek a csempék? Aztán kipróbálva üdítő élményként hatott. Szép és gondolkodtató. Imádom
| 5 / 5 csillag!
2020. 01. 30.
Szép és szórakoztató

Ismét egy olyan játék, ami mindenkinél betalált. Nagyon szép, szuper tapintása van a csempéknek, élvezet ránézni és tapogatni őket. :D Gondolkodós absztrakt játék, ha valaki most ismerkedik a modernebb társasjátékokkal és egyedül áll neki a játékszabályokat átnézni, lehet elsőre kicsit bonyolultnak tűnik. Érdemes videó alapján megtanulni, vagy játszani valakivel, aki ismeri és elmagyarázza. Így pikk-pakk érthető lesz, több ismerősömnek mutattam meg és mindenki nagyon élvezte, kellett egy 3 kör, mire szépen ráéreztek a játékra. Még nagymamámnak is bejött, úgyhogy ez szintén az a kategória, amivel könnyen megszerettetheted a családtagokkal a modernebb játékokat. :)
| 5 / 5 csillag!
2020. 01. 25.
Gyönyörű játék!

Annyira könnyen elcsábulok egy szép játéknak. Az Azul emellet nagyon élvezhető, kreatív.
Annyit hozzátennék, hogy sokan írják, hogy nagyon könnyű a játékszabályt elsajátítani. Szerintem kezdőknek annyira nem egyszerű, de abszolút teljesíthető feladat. Amikor valaki 1-2 max 3 oldalas játékszabályokhoz van szokva, számára soknak tűnhet, az igaz, hogy mikor már odáig eljutottunk, hogy na akkor játsszunk vele, az első játék alatt kiismertük a szabályokat. Szóval tényleg nem mondanám, hogy annyira nehéz, inkább, hogy kezdőknek elsőre ijesztő lehet, kell hozzá egy minimális elszántság. :D
Eddig ketten játszottuk, kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz majd megtanulni a 3. és 4. főnek, akinek már mi magyarázzuk el, gyanítom, úgy egyszerűbb.
| 5 / 5 csillag!
2020. 01. 23.
Absztrakt, de azért nem annyira.. :)

Egyik legjobb családi játék, nálunk 12-től 75 éves korig mindenki szereti. :) Szép, egyszerű, okos - mi kell még? :)
| 5 / 5 csillag!
2020. 01. 12.
Azul

Ötletes, pörgős, stratégiai játék, amely kicsiknek és nagyoknak is megforgatja az agytekervényeit. Szívesen játszunk vele, ha előkerül, és szerintem így leszel vele te is, ha megvásárolod.
| 5 / 5 csillag!
2020. 01. 11.
Pároknak ideális

Abszolút élvezhető, kikapcsoló logikai játék. Négyen és hárman játszva is izgalmas, de szerintem párosan a legjobb. Ráadásul a játék kivitelezése is gyönyörű. Kíváncsian várom, hogy kipróbálhassam a Sintra üvegcsodáit is!
| 5 / 5 csillag!
2020. 01. 06.
gyönyörű grafika, nyugis játék

Grafikára gyönyörű játék, és nagy mélységekkel rendelkezik, egyszerű taníthatósága és könnyedsége ellenére is. Egyik kedvenc absztrakt játékom. A csempék minőségiek, és jó érzés fogni őket. Külön tetszik a kis vászontasak a csempék tárolására. Az egyedüli negatívum a játékkal kapcsolatban a pontjelölő sáv kivitelezése, eléggé csúszkálós, illetve sok esetben kisebb nehézséget okoz a pontok lelépése. De ezt leszámítva egy zseniális játék, szerintem ár/érték arányban is megállja a helyét, hiszen ez egy életre szóló befektetés.
| 5 / 5 csillag!
2019. 12. 19.
Több, mint aminek látszik

Nagyon szép kivitelezésű "művészi absztrakt logika". Elsőre ránézésre nem tűnik túl bonyolultnak és még annyira izgalmasnak sem, de picit elmélyedve benne nagyon komoly taktikai mélységei vannak. Kellemes kikapcsolódás a rövid játékidő, egyszerű szabályai és nem túlagyalós felépítése miatt.
| 5 / 5 csillag!
2019. 12. 09.
Kedvenc Abstrakt

Nem szeretem a csak logikai játékokat, de ez kimondottan bejön.

A kis csempék varázslatosak a játékmenet és a téma felvidít, felfrissít. Kisgyerek is simán elverheti az apukát. Egyszerű szabályok könnyed filler játék.
| 5 / 5 csillag!
2019. 12. 06.
Jó játék!

Aranyos kis játék, társasjáték estekre kihagyhatatlan. A játékmenet kiváló, frissen tartja az agyat, a grafikárol nem is beszélve.
| 5 / 5 csillag!
2019. 11. 24.
A legjobb szórakozás

Ez az a játék nagyon gyorsan kedvenccé vált és bármikor szívesen játszom vele. A csempéket jó megfogni, a játék grafikája tetszetős, a szabályok - bár első alkalomra komplikáltnak tűnnek - valójában rendkívül egyszerűek. Minél többen játszanak, annál változatosabb, de ketten is kiváló szórakozás.
| 3 / 5 csillag!
2019. 11. 20.
Szép grafika

Talán a szép grafikát tudnám leginkább kiemelni. Könnyen tanulható, pörgős játék, ahol gondolkodni is kell. Családdal, barátokkal is ideális. Még csak egyszer játszottam, szívesen kipróbálnám újra, de a kedvenceim közé nem sorolnám.
| 5 / 5 csillag!
2019. 11. 18.
Családdal a legjobb

A játék egyrészt gyönyörű elemekből áll, másrészt szuper kikapcsolódás. Amikor először láttam, nem értettem, mit is esznek rajta emberek. Aztán játszottam egyet és kiderült, hogy sokkal komplexebb, mint számítottam rá - a szabályai mégis egyszerűek, a játékmenete pedig a tökéletes relaxáció. 2-3 és 4 fővel is remekül működik.
| 5 / 5 csillag!
2019. 11. 17.
Chill :)

Anyukám miatt vettem meg, úgy gondoltam, hogy tetszeni fog neki. Nagyon nyugis játék, filmnézés közben is játszottuk már vele. A design-ja gyönyörű, anyaghasználata kiváló. A kis zsákot csak tisztasági csomagnak hívjuk. :D A készítők helyében csak két dolgot csináltam volna másképp: a pontozómezőket és a pontjelölőt.
Összességében kiváló választásnak tartom, bár még csak ketten próbáltuk...gondolom többen még izgalmasabb. :)
| 4 / 5 csillag!
2019. 11. 13.
Játékosszám

2-en kicsit sakkos mert nagyjából ki lehet következtetni, hogy a másik mit fog lépni. 3 játékosnál már izgalmasabb, mert ott nehezebb előre látni a játékosok lépését, de még lehet következtetéseket levonni. 4 játékosnál már eléggé random. Szerintem 3 fővel a legjobb.
| 5 / 5 csillag!
2019. 11. 12.
Családi kedvenc

Az egyik legjobb minőségű játék, amivel eddig találkoztam. Gyönyörű a grafikája, a doboz, a játéktábla, a korongok, a csempék, mind szemet gyönyörködtetőek és elég masszívnak is tűnnek. A szép húzózsák nagyon praktikus, kellemes meglepetés volt amikor kibontottam a játékot. A szabályok egyszerűek, könnyen megérthetőek. Mivel a játékostársak tábláját is látod, így bőven lehet taktikázni a csempék kiválasztásánál, ezért soha nem unalmas. Gyors játékmenetű, kevés a holtidő (hacsak valaki nem gondolkozik 10 percet azon, hogy mit vegyen fel). A maga kb. fél órás játékidejével tökéletesen alkalmas arra, hogy lefekvés előtt eltereljük vele a figyelmünket a mindennapos problémákról. Tökéletesen működik a játék kettesben is. Szeretem benne, hogy a játék végén lehet még szerezni bónusz pontokat, így nem feltétlenül az nyer, aki előtte vezetett, vagy aki előbb befejezett egy sort.
| 5 / 5 csillag!
2019. 11. 09.
Szépséges játék

Nagyon kellemes kikapcsolódás, páromnak vettem meg,hogy majd ketten játszunk vele. Eleinte ott volt a doboz a szekrényen, majd rábírtam,hogy csak bontsuk ki. Azóta hetente egyszer szertartásszerűen neki fekszünk. Olyan szépek a lapkák, mindig ámulok rajta :)
| 5 / 5 csillag!
2019. 11. 04.
Meggyőző játék

Többször láttam már a játékot, sokszor olvastam róla, de soha nem fogott meg. Számomra valahogy a jellege (az absztrakt játékok úgy általában), meg a csempék (legyenek bármilyen szépek és igényesek, mert azok) kívül estek azon, amit kipróbálni vágytam. Ennek ellenére megvettem a feleségemnek, részben önző okból: én nagyon szeretek társasozni, ő nem, pedig társaság ritkábban jön össze, mint szeretném, de gondoltam majd akkor ezzel - mivel neki a külcsin nagyon bejött - kicsit közelebb tudom hozni a játékokhoz, és talán idővel más típusú játékokba is be lehet vonni. Nos, azt kell mondjam ezt még nem tudom igaz lesz-e hosszabb távon, de az ellenben megtörtént, hogy nekem is megtetszett az Azul, és már most többet játszottam vele az elmúlt talán két hétben, mint összesen gondoltam, hogy valaha fogok. :)
A megjelenés és az alapanyagok ahogy már előttem is írták, igényesek, jó rájuk nézni. A játék szabálya egyszerű, a leírásban remek példák vannak, egy játék után már mindenki érteni fogja. (Persze inkább ez is easy to learn, hard to master kategóriának tűnik.) A feleségem mellett a 8 éves fiam is nagyon élvezi, előre tervezésre és gondolkozásra sarkallja.
Az egyetlen dolog, amit így rövid ismeretségünk után talán felrónék, hogy csak 4-en lehet játszani. Ha baráti társaság összeül, akkor jellemzően inkább 5-6-an vagyunk, és bár nagyon szívesen kipróbálnám velük is (ott is több a szkeptikus, kíváncsi vagyok változik-e az ő véleményük is), úgy nem az igazi, ha páran kimaradnak a jóból.

Összességében nagyon pozitív csalódás, családilag is szuperül megállja a helyét.
| 5 / 5 csillag!
2019. 11. 03.
Szuper játék!

Fantasztikus játék a családnak, de még inkább a pároknak! Egy hosszú nap után tökéletes kikapcsolódás :)
| 5 / 5 csillag!
2019. 10. 26.
Év játéka

Nem véletlenül lett az év játéka. Egyszerűen tanulható, nagyon jó játék.
| 5 / 5 csillag!
2019. 08. 27.
Megérdemelten első!

Nem véletlenül lett első helyezett,
felejthetetlen játékélményt nyújt.
Ráadásul szépek is az elemek!
| 5 / 5 csillag!
2019. 08. 25.
Gyönyörű családi játék

Már kép alapján is nagyon tetszett a játék, de élőben még gyönyörűbb. A kockák fogása nagyon jó, tartós a játék.
A szabályok nem túl bonyolultak, pár játék után rá lehet jönni a legjobb taktikára, de a szerencse azért mindig változtat azon, hogy épp mennyire lehet a bevált taktikát használni.
Mindenkinek csak ajánlani tudom!
| 5 / 5 csillag!
2019. 08. 15.
Nem lehet megunni

A maga kategóriájában egyedi, fantasztikus játék. Nem igazán jut eszembe hasonló élményt nyújtó társasjáték az absztrak játékok között. Kibontás után egyből magával ragadott az alkatrészek igényessége, kidolgozottsága. Az első játszma során, az volt az érzésem, hogy ez egy újabb játék, ahol csak a szerencse faktor játszik (vakon választod ki, hogy milyen csempék kerülnek ki a piactérre), de ahogy teltek-múltak a körök, egyre jobban beleéltem magam, elkezdtem számolgatni, taktikázni, figyelni az ellenfél tábláját, így kikényszerítve egy-egy nem akart lépést (és vele rengeteg mínusz pontot...muhaha). Mindenkinek ajánlom aki valami különlegesre vágyik. Nem hiába nyerte el az év játéka díjat.
| 5 / 5 csillag!
2019. 07. 28.
Szépséges és meditatív

Egy nagyon igényes, szépen kidolgozott kis játék. Iszonyatosan jó tapizni a kis köveket. Bár sok taktikát és figyelmet nem igazán igényel, egy lelazító, meditatív játék. Gyorsan meg lehet nyerni.
| 5 / 5 csillag!
2019. 07. 22.
Tökéletesen én

Kellő mértékben konfrontatív, ketten tökéletes, de négyen is elég jól működik, a stratégia sem fejfájdító mértékben szól bele a játékmenetbe. Szenzációs mechanika és az a kevés téma, a portugál azulejo, nekem a szívem csücske. Minden háztartásba egy Azult!
| 5 / 5 csillag!
2019. 07. 11.
Az egyik legjobb játék, amivel valaha játszottam

Konfrontatív a kellő mértékben, számolgatós, de nem fejfájdítóan, stratégia és nem mellesleg gyönyörű és fantasztikus minőségű. Mindenkinek ajánlom, két főnek különösen!
| 5 / 5 csillag!
2019. 07. 05.
Az abszolút kedvenc

Számomra ez a játék igazi kikapcsolódás. Akármilyen fáradt vagyok, még éjjel is képes vagyok leülni játszani vele.
| 5 / 5 csillag!
2019. 05. 28.
Szép

Nagyon szeretjük, szépséges kis játék. Élmény pakolgatni a bakelit lapkákat. Kicsit a másik ember ember szívatása és a saját érdekünk figyelése között kell megtalálni az egyensúlyt a játékban. Jól ki lehet tolni néha a másikkal, így sértődékenyeknek veszélyes :D
| 5 / 5 csillag!
2019. 05. 21.
Pároknak (is) tökéletes

Mivel egyelőre csak ketten játszottunk a feleségemmel, csak erről tudok beszámolni, 3-an / 4-en valószínűleg még izgalmasabb!
Szép, letisztult játék. Bár a szabályok elsőre bonyolultnak tűnhetnek, a leírás és a Gémklubos videó segít a gyors értelmezésben. Izgalmas játékélmény: a pontgyűjtés miatt több stratégia mentén is elindulhatunk, illetve azt is érdemes figyelni, hogy az ellenfeleink hogyan taktikáznak. Egy fárasztó munkanap után is szívesen elővesszük, gyorsan elő lehet készíteni, és a játék annyira magával ragad, hogy közben nem érzékeled az idő múlását :) Megérdemelte a 2018-as év játéka díjat!
| 5 / 5 csillag!
2019. 05. 18.
Top 10 között!

Már elsőre megfogott, amint a dobozt kibontottam. Már a csomagolás is prémium minőségű. És hát a csempéket is öröm kézbe venni. De a játék maga a stratégiai mélységével és a pörgős, viszonylag rövid játékmenettel lopta be magát végleg a szívembe.
| 5 / 5 csillag!
2019. 05. 12.
Kicsit rocog, de finom

Amikor a párom először kiszedte a zacskóból a szokatlan, de nagyon szép mintás fruttikat, megörültem, mert régen ettem ilyet, mint Csodálatos Nalaya ultramarinkéket. Aztán kiderült, hogy ehetetlenül kemény, és játszani kell vele. Először morogtam, hogy ez nekem túl kreatív hasznosítása a megmaradt raktárkészletnek, de azután hamar megbékéltem, mert nagyon vicces ide-oda pakolgatni a kis színes kockákat, pláne amikor még össze is jön az oszlop vagy az öt egyforma. Gyerekekkel is nagyon mókás, de nekem inkább egy-egy fárasztó nap utáni levezetésnek vált be, amikor nem taktikázok, csak kötetlenül pakolok, ahogy éppen tetszik.
| 5 / 5 csillag!
2019. 05. 07.
Szép és okos

Gyönyörű játék az egész családnak. Imádjuk! Remek a hangulata. Két főnél talán jobban érvényesül, hogy a szépérzék szárnyalása mellett odafigyelj a másik táblájára is. Azt vettem észre, hogy a kicsit kreatívabb, jobb térlátású embereknek a 100 pont max. érték kevés tud lenni. Egyetlen negatív észrevételem, hogy szerintem a pontozó rész gagyi, a kis fekete kocka túl könnyen tud elmozdulni. Ezen túl viszont minőségi játék.
| 5 / 5 csillag!
2019. 05. 04.
Szuper játék és nagyon szép a megjelenése is.
| 5 / 5 csillag!
2019. 04. 30.
Igazi relax élmény

Könnyed, gyönyörű játék, ami szerintünk ketten játszva az igazi. Kötelező darab. :)
| 5 / 5 csillag!
2019. 03. 02.
Csodaszép imádat!

Már 8 hónapja megvan, de még imádjuk, szinte minden héten előkerül, családi kedvenc. Nagyon szép kivitel, ötletes, könnyen megtanulható logikai játék, már várjuk a folytatását! :)
| 5 / 5 csillag!
2019. 02. 13.
Remek

Nagyon egyszerű, könnyen tanítható játék, gyönyörű designnal. A fő elemek a csempék, amiknek jó az anyaga, jó őket kézbe venni és emellett nagyon szépek. Remekül működik ketten a társasjáték, ami külön öröm, mert legtöbbször csak én meg párom játszunk vele. Először kicsit borsosnak találtam az árát, de amennyi játék időt már belefektettünk, már megéri. Egy-egy parti gyorsan lemegy, mégis gondolkozós, taktikázós játék. Ajánlom mindenkinek
| 5 / 5 csillag!
2019. 02. 10.
Szép, gyors, könnyen elmagyarázható és megérthető

Hosszú várakozás és sok sikertelen játékbolti keresgélések után, ma végre birtokba vehettem az Azult.

Már a doboza is nagyon igényes, külső és belső dizájnját is beleértve. Tetszenek a tárolórész kiképzésbeli apró finomságai.
A játékszabály első olvasásra is nagyon könnyen érthető (a német változat van meg), mindenki számára gyorsan elsajátítható.
A játékmenet maga gyors, alapvetően könnyed. Viszont ha jobban figyeljük a többi játékos tábláját és megmozdulásait, akár vérre menő küzdelem is kialakulhat a felek között. Gondolkodós, kifejezetten izgalmas játék. Abszolút megérte rá ennyit várnom. :)
| 5 / 5 csillag!
2019. 01. 31.
Mindenkinek

Nagyon szép kivitelezés és bárkivel játszható. Pont azért zseniális a játék, mert azokat is akik nem társasoztak sose nagyon szépen vezeti be ebbe a világba a játék. 80 éves nagymamám imádja! Mindig kéri, hogy játszunk vele. :)
| 5 / 5 csillag!
2019. 01. 08.
Bárkivel játszható

Nagyon dícséretes, hogy nemtől, kortól, "gémerszinttől" függetlenül nálunk mindenki gyorsan megtanulta és megszerette játszani. Ketten is ugyanolyan élvezetes, mint többen. Előfordult olyan is, hogy 8an játszottuk (ketten alkottak 1 játékost) Érdekes volt megfigyelni a párokat, ahogy döntéseket hoznak melyik csempét vegyék magukhoz, több kevesebb vitával :D
Ez az egyetlen absztrakt játékunk, de egyáltalán nem hiányzik belőle a cselekmény. Igy jó ahogy van! :)
| 5 / 5 csillag!
2018. 12. 24.
Tökéletes

Ez az a játék amellyel bárkit be lehet vezetni a társasjátékok világába. Gyönyörű, izgalmas és megunhatatlan.
| 5 / 5 csillag!
2018. 12. 23.
dijnyertes

Nem veletlen a bezsebelt dij, mindazonaltal, hogy jatekelmenyt nyujt, nem lehet megunni es raadasul gyonyoru jatek is :) elmeny pakolgatni a szep csempeket :)
| 5 / 5 csillag!
2018. 12. 07.
L'azul'ás :)

Könnyen tanulható, szép és jó játék. Egy parti két személynek kb 20-25 perc.
| 5 / 5 csillag!
2018. 11. 14.
Megfogott :D

Elég gyors játék, ha figyeled a többi játekos logikáját azt is könnyen a javadra tudod fordítani. Szeretnék még vele sokta játszani!
| 5 / 5 csillag!
2018. 11. 11.
Csempe csoda

A játék kidolgozása nagyon igényes, nagyon gyönyörű, a kis csepméket öröm kézbe venni és fogatni. A játékszabály rövid, könnyen érthető, a játék menete izgalmas. Mindenkinek ajánlom aki szereti a szépen kidolgozott társasjátékokat és szeret stratégiázni is, mert itt is fontos a türelem és a jó döntések sorozata.
| 5 / 5 csillag!
2018. 11. 11.
ATOM!

Csak jót hallottunk róla, szuper könnyen tanulható és a csalódás kizárva, BUY OR DIE!!!
| 5 / 5 csillag!
2018. 10. 08.
Ismerkedésem a társasjátékokkal az Azullal kezdődött és nem is kezdődhetett volna jobban! Minden egyes játszmát úgy élvezek mintha az első lenne, megunhatatlan!!
| 5 / 5 csillag!
2018. 09. 25.
Ajánlom mindenkinek

Egyszerű szabályok, de komoly gondolkodást, taktikázást igényel. Borsos ár, de ezzel együtt szuper, kidolgozott kivitelezés. Egy játék után imádtam. Teljesen érthető az elnyert díj.
| 5 / 5 csillag!
2018. 08. 02.
A legjobb játék amivel valaha játszottam

ÓRIÁSI játék, rengeteg élménnyel és izgalommal. A csempék és a játék is gyönyörű. Ketten játszottuk a barátnőmmel és ez az a játék amire azt mondta minden egyes parti után, hogy még egyet még egyet. Egy kis kedvcsinálónak és szabálytanulásnak ajánlom a Mit játsszunk? és d3meeples videóit, így még hamarabb elsajátítható lesz a játék. Az első játékom, amire azt mondom, hogy kifogástalan és tényleg bármikor elővenném. Megérdemelten kapta meg a Spiel des Jahres 2018 díjat! A legjobb játék, amivel valaha játszottam!
| 5 / 5 csillag!
2018. 08. 02.
Ha lehet gonoszkodni, akkor kötelező! :)

2 személynek ugyanolyan, vagy talán még élvezetesebb is. Ilyenkor ugyanis több csempét, több pontot lehet gyűjteni. A játékszabály könnyen és gyorsan tanulható. A játék nem túl hosszú, bármikor előkapható. Korosztályban bekockáztatom, hogy lefelé még lehet feszegetni a határokat. Egy játékhoz szokott 6 éves szerintem simán játszhatja, és a nyugdíjasok is szívesen használják. A játék első fázisában cél a csempegyűjtögetés. Itt a gyakorlottabbak már figyelhetik a másik játékosok tábláját is, és nagyon is ér elhúzni a másik elől, amire neki fáj a foga, persze mérlegelve, hogy magammal azért ne szúrjak ki. Ugyanis a felesleges csempe mínuszt ér. A második szakaszban beszedjük a pontjainkat. A játék végén bónusz pontot ér, ha valamelyik színből sikerült 5-öt beépíteni, ha sikerült kirakni egy teljes oszlopot, illetve ha sikerült kirakni egy teljes sort (ezzel viszont véget is vetettünk a játéknak - tehát ezzel óvatosan!). És amikor már azt hihetnénk, hogy minden fortélyra rájöttünk, akkor jöhet a tábla másik oldala, ahol nincsen megadva előre a csempék helye, én dönthetek. De nem lehet egymás mellett 2 egyforma, egy sorban minden szín csak egyszer, oszlopra ugyanez vonatkozik (sudoku :) ). Méltán nyerte az év játéka díjat.
| 5 / 5 csillag!
2018. 07. 23.
Csempevarázs

Az első dobozt ajándékba vásároltuk barátaink lányának. Varázslatos játék. Sokan jelezték, hogy gyönyörűek a csempék és nagyszerű kézbe venni őket, ez tényleg így igaz. Épp a kezünkbe illenek, nagyszerű érzés a zsákban turkálva kipakolni a korongokra, és elmerülni a kínálatban. Emellett kiválóan felépített játék: mivel nem lehet tudni, mikor fejeződik be a játék, igyekezni kell gyűjtögetni a pontokat. És egyáltalán nem biztos, hogy az nyer, akinek először telik meg a vízszintes sora. Nem is jó, ha gyorsan ér véget. Persze már otthonra is beszereztük. Azok a barátaink is élvezték a játékot, akikkel egyébként nem igazán szoktunk társasozni. Az asztalon maradt a doboz, és megnézték, mi ez a gyönyörűség... Könnyű magyarázni és értelmezni, a pontozásnál kellett kicsit segíteni. Nagyon jó ketten, hárman és négyen is játszatni. Nekem a négyfős játék a kedvencem, ha ketten építkezünk, én mindig vesztek.
| 5 / 5 csillag!
2018. 07. 23.
Könnyed, gyönyörű, rendkívül szórakoztató!

A játékról sokszor olvastam, hogy nagyon szép - mégis meglepett, hogy valóban a csempék fogdosása már önmagában elvarázsol! Tényleg speciális hangulatot kölcsönöz. Emellett szerencsére változatos, elgondolkodtató, kombinatív játék, a húzások miatt éppen megfelelő szerencsefaktorral. Úgy tűnik, nincsen veszett parti, az utolsó 2-3 lépésen is sok múlhat.

Számomra a legmeggyőzőbb, hogy nem csupán a játék megnyeréséről szól egy Azul-parti, hanem közben a folyamatos kombinatív építkezésről. Igazából kevésbé hangsúlyos, hogy ki nyer a végén. Így versengőbb típusú társaságoknak is ajánlható. 2-3-4 játékossal is nagyon élvezhető a játék, gyors játszmákat is le lehet zavarni, de egész estére is jó kikapcsolódás, 10 éves kortól már gyerekeket is beszippant! Ajánlom mindenkinek!
| 5 / 5 csillag!
2018. 07. 23.
Gyorsan tanulható, zseniális fordulatokkkal a B oldalon

Kifejezetten igényes és szépen kidolgoztt játék!
Gyorsan megtanulható játékmenet, nagy izgalmakat tartogat a B oldal.
Ketten is ugyanolyan szórakoztató volt mint 4-en.
Mindenkinek csak ajánlani tudom!
| 5 / 5 csillag!
2018. 06. 27.
Szép, pörgős, izgalmas

Eddig még csak ketten játszottuk. Az első két parti az ismerkedés volt. Elég szélsőséges eredménnyel, de aztán belemelegedtünk. Figyelni kell nagyon, nem lehet hibázni!
Rövid előkészítési idő, gyors játék. Csak ajánlani tudom.
| 5 / 5 csillag!
2018. 06. 14.
Nem hiszem el

Gyönyörű! Szemet gyönyörködtető! Izgalmas és kreatív! Rákkattantunk... Még több csempécskét akarunk :D
| 5 / 5 csillag!
2018. 05. 31.
Zseniális és szép!

Engem elsőre megfogott a játék, aztán kipróbáltam a lányommal (12) is a Gémklubban. Neki is nagyon megtetszett, és a visszavágó után lenyomtunk még egy nehezített változatot is. Ezt látva megrendeltem, és alig várom, hogy megérkezzen és további partikat játsszunk vele! A játék szemet gyönyörködtető, minőségi alkatrészekből áll, még a dobozának a műanyag belseje is dekoratív. Nem lennék meglepve, ha elnyerné az Év társasjátéka díjat! A jelöltek közé már bejutott.