Kakukk

Normál ár: 3 990 Ft


A Te árad: 3 791 Ft

Értékelés:  (5.0)
Toborozz madársereget: válassz baglyot, gyűjts verebet, szemelj ki egy kakukkot! A cél, hogy legyőzd a szarkát, jutalmad a tolvaj madár ezüstje és aranya. De vigyázz: a sereged ereje ne haladja meg a 21-et!
A Kakukk egy olyan kártyajáték, amiben csavaros észre van szükséged ahhoz, hogy jó időben kezdd a toborzást és jól válasszad ki a verebeket, amiket vetélytársaidra tukmálsz. Tervezz, számolj, és reménykedj benne, hogy a többiek nem húzzák át a számításaidat!

Madaras 21, avagy hogyan lesz a blackjackből játék

Emlékeztek még a huszonegyre? …Igen, az a blackjack. A cél, hogy 21-ed legyen, vagy hogy azt alulról minél jobban megközelítsd. AKakukkbanis ez a cél. De akkor mit keresnek itt a madarak? Meg az arany, az ezüst, meg az a sokféle kártya… Nézzük!

 

Vannak ugye a baglyok, a kakukkok, a verebek, a szarkák… Nem. A kuvikok, a cinkék meg a… nem cinke, az a veréb. Meg a seregély - na, az pont nincs. Az első szabálymagyarázat egy ornitológiai orgia volt, amiről megboldogult magyartanárom klasszikus tollbamondásbravúrja jutott eszembe: "és akkor a nádasból felröppent a sok sirály… seregély, karvaly, sólyom, bagoly, papagáj"

Az egyszerűség kedvéért: lila, narancssárga és zöld hátuljú kártyák, különböző madarakkal, meg a lapkák.

Kakukk

A játékban madársereget toborzunk a gonosz szarkák ellen (náluk vannak a fényes érmék), a toborzáshoz minél több pontot kell összeszedni, de maximum huszonegyet. Két baglyot kapunk, ezek közül az egyik lehet a seregünkben, a kezünkben tartott lapokból (verebek) pedig legfeljebb kettőt tehetünk a seregbe, de ha akarunk, a saját körünkben dobhatunk is lapot ezek közül. Ha nem tudunk dobni és a sereghez sem adnánk több lapot, akkor el kell vennünk a legnagyobb kakukklapkát, és ezt is a seregünkhöz adnunk. És ez az, ami keresztülhúzhatja a számításainkat…

Mert a kezéből bárki ki tudna rakosgatni magának huszonegyet, de amikor arra kell kalkulálni, hogy vagy pont el tudom venni majd a 6-os kakukkot, mert én veszek elsőnek, vagy csak a 4-est, de lehet, hogy az 1-es jut, vagy egyik sem, mert az utolsó lapot el tudom dobni vagy a seregemhez adom… Így több lehetőségre kell tervezni. Ráadásul a kártyák eldobálása sem haszontalan - van, hogy az a célunk, hogy minél hamarabb "ne tudjunk" dobni, így elvehetjük az első, legnagyobb kakukkot - de van, hogy a legkisebbre játszunk. Ilyenkor az a jó, ha minél tovább húzzuk.

Kakukk

Aki pont 21 pontot szed szedett össze a körben, kap egy aranyat. Ezután felcsapunk egy kártyát a szarkák paklijáról. Akinek sikerült meghaladnia a rajta látható számot (ez minimum 18), az részt vesz az osztozkodásban. Játékosszám szerint veszünk ilyenkor néhány ezüstből, és az osztozkodást az kezdi, akinél a legkisebb kakukk van. … Vagyis aki utoljára vett el a lapkákból. Hát, ezt is érdemes szem előtt tartani - egy ezüst múlhat rajta. Az pedig számít, mert annyi, mint egy arany. Hogy hogy? Az arany a szériázástól válik értékessé. Ha csak egyszer sikerül kihoznunk a 21-et, az egy arany, egy pont, ha kétszer (két arany=) 3 pont, a 3 pedig 5.

Végig lesz mit számolgatni, és ennek a játéknak pont ez a lényege, szépsége: Dorsonczky József (igen, az ő neve ismerős lehet, ő aSponsioés aVikingdomsszerzője is) fogott egy szög egyszerű szerencsejátékot (blackjack), majd addig csavargatta/tekergette, míg egy jól számolgatható, taktikus kártyajáték nem lett belőle.

Woland

Értékelések átlaga 


(5.0)

Közönségdíjak

Ezt a terméket még egy közönségdíjra sem jelölték elegen.

100% (1)
Rendezés:
Eddig összesen 1 értékelés
Ágyúval verébre?

Szilveszter | 2018. november 19.

Egy remek koncepciójú, magyar fejlesztésű kártyajáték, aminek a lényege, hogy a kártyáink értéke elérje a 21-et. Az egy Kakukk. Kevesebb lehet ugyan, de több nem. Az alapötlete - "a madarak háborúja" - nagyon mókás és ötletes rajzokkal lett megjelenítve a kártyák lapjain. Vannak verebek, baglyok, kakukkok és szarkák.
Négy körig tart egy menet és a feladatunk, hogy a lehető legjobban megközelítsük a 21-es értéket a kártyáinkkal, és a kezünkben ne maradjon egy lap sem. Nehezebb, mint amilyennek hangzik, a tematikája bőven ad lehetőségét különböző taktikákkal való kísérletezésre. Mindenki egy bagolyból, maximum két verébből, vagy egy verébből és egy kakukkból álló sereget állíthat, és minden körben el kell dobnia egy lapot a kezéből. Színre színt, számra számot. Ha elszámoltuk magunkat, akkor a végén nem részesülhetünk a menet végén felhúzott szarka vagyonából. Természetesen az nyer, aki a legtöbb érmét gyűjtötte.
Gyorsan megtanulható játék, de kis gyerekekkel nem ajánlott játszani - bár kivételek akadhatnak - mert a komolyabb taktikák kitalálására még nem áll rá az agyuk.
Figyelmet igényel, szóval csak pihenten!
Egyszerű és nagyszerű szórakozás, egyetlen hátrányt tudnék csak megemlíteni, mégpedig, hogy a kártyák használata a létszámhoz van kötve, (mint a Mammuzban) ezért ha nincs lehetőségünk nagyobb csoporttal játszani, akkor egyes lapok sosem kerülnek a játékba, nem találkozunk velük. Ez számomra csorbítja az értékét.
Az viszont biztos, hogy négy-öt emberrel nagyon szórakoztató. Ráadásul megfűszerezhető négy kis koronggal, amik további érdekességeket csempésznek a játékba, mint például a kémkedés. Csak ajánlani tudom.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!