Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Prehistory

Ár:
20.990 Ft
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag! (2)
Elérhetőség: Raktáron

Vélemények

5.00
2 értékelés
5
(2)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Írja meg véleményét!
| 5 / 5 csillag!
2019. 11. 29.
Nagyon jó

Ez egy zseniális stratégiai játék magyar ötlettel
| 5 / 5 csillag!
2018. 09. 13.
Legyünk a legjobb ősemberek

Összetett. Heavy Euro. Nem a "leghevibb", de nagyon nem kezdőknek való. Az őskori téma Euro játékhoz képest is azért kiviláglik. Gyűjtögetünk, halászunk, vadászunk, vándorlunk, vagy épp a tűz körül táncolunk. A grafikája jól sikerül, tényleg visszaköszön az őskor, de nem lett túlspilázva. A játékosok saját korongjai talán lehettek volna kicsit elütőbb színűek az alap színektől, mert néha nehezebb volt megtalálni a sajátokat vagy épp a térképre véletlenszerűen felkerült tokeneket. Mivel a térkép random, így minden partiban máshol lesznek a különböző pontot adó vagy sátorállításra való helyszínek.
Minden kör 1-1 évet szimbolizál és azon belül az évszakok követik egymás, más-más lehetőséggel. Illetve a lehetőség hasonló, csak máshogy lehet elérni őket. Tavasszal nyersanyaggal (és korlátozott az akcióhelyek száma, így simán le lehet maradni 1-1 helyről, hiszen 4 játékosnál is csak 2 hely van - talán itt lehett volna a játékosszám mínusz 1 helyet beépíteni, de így valóban izgalmasabb, hogy marad-e helyünk - nem :) ), nyáron viszont a tavasz végeztével szerzett akciókkal lehet ugyanúgy akciókat végrehajtani, akár minden akcióhelyen. Persze ehhez megfelelő színű akciókockára lesz szükség, amelyek egyébként őskori dolgokat szimbolizálnak (barlangrajz, gyümölcs-bogyó - gyűjtögetéshez, tábortűz, hal - halászat, mamut - vadászat, ember - vándorlás). Jó, azért nem egy ameri, szóval hagyjuk is ennyiben a hátteret. Illetve ne még. A játékostáblák hátulján szépiaként is megtalálható az előlap képe. Sajnálatos módon játszani nem lehet, mert a furat nem így lett tervezve, ha középen lenne, akkor még akár lehetne is.
A sok akció lehetőségből kell építkezni, amelyekből a vadászat és szertartás akciókkal kártyákat lehet venni, amelyek adhatnak azonnali bónuszt is, de igazán a játék végén van jelentőségük, gyakorlatilag a szertartások célokat jeleznek, amiket teljesíteni lehet, akár többszörösen, míg a vadászatnál vadat vagy nyomot találhatsz, amelyek kombinációi adhatnak pontokat. Emellett akár a gyűjtögetés, akár a barlangrajzot nézzük, szintén adnak játék közben bónuszt és játék végén is pontokat. A térképen szintén vannak olyan mezők, melyek akár többségi, akár környezetébe települve adnak pontokat a parti végén.
Szóval nagyon sokféle módon lehet pontot szerezni. Számomra egyébként a szabály, maga a menete gyorsan összeállt, de ami mögötte van, az nem 1 játékból fog összeállni. Nagyon sok mindenre lehet rászállni, ami pontokat ér. Az első játékomnál 4-en 4-féle módon kezdtünk neki a pontgyűjtésnek (volt, aki a halászatra, volt, aki a gyűjtögetésre, volt, aki a vadászatra és volt, aki a barlangrajzokra ment rá, az eredmény egyébként meglepően szoros volt - viszonylag). Persze ezeket nem árt előre valamilyen módon eltervezniu, mert a játék végi bónuszlapkákat időben meg kell vásárolni, ha a saját stratégiánkat akarjuk maximalizálni. A vegyes stratégia nem a legjobb szerintem, mert a végén a pontok exponenciálisak, így mindent ne akarjunk.
Összegezve egy jól összerakott játék, gondolkodós, szóval mindenképp csak tapasztalt játékosoknak ajánlom és persze Euro. A játékidőt viszonylag jól tudtuk tartani is, valóban belefér a 30 perc / fő-be. A végén persze itt is lehet csúszni, jó Euro szokásokhoz híven, amikor gondolkozik az ember, hogy ez+az a lépés most majd 3 vagy 4 pontot ér, de ha amúgy csinálom, abból jöhet még egy fejlődés, amit beváltok és akkor az a másik helyen még lehet +1 pont... 80+ ponttal lehetett nyerni, nem tudom, mennyi a max, de a szerző szerint 100 fölé is lehet jutni. Tippre ez inkább kevesebb játékosnál fordulhat elő.