Robinson Crusoe: Kalandok az elátkozott szigeten

  Normál ár: 16 990 Ft

  A Te árad: 16 141 Ft

  Értékelés:  (5.0)
  A 2012-es év egyik legjobban sikerült játékának új, átdolgozott kiadása. Az első kiadás is már jogosan nyerte el a kooperatív játékok rajongóinak tiszteletét, a második kiadás pedig még szebb és még érthetőbb lett. A játékosok egy elhagyatott szigeten rekednek egy hajótörés után, ahol menedéket kell építeniük, élelmet kell szerezniük, és rengeteg egyéb nehézséggel kell szembenézniük, és közösen alakíthatják a történet menetét, kalózkincsekre vadászva, helybéli falvakat fedezve fel.

  Kalandjaitok az elátkozott szigeten

  Könnyes szemmel nézem az óceánt. Három hajó halad el erre az évnek ebben a szakában. Kettőt már láttam elmenni. A tábor romokban. Élelmünk alig maradt, a veremcsapdában sem várt semmi reggelre. A tagjaimat alig bírom már mozdítani, érzem, lassan végez velem a kiszáradás, az éhség vagy a millió seb, ami a testemet lepi. Lépéseket hallok. Patrícia két hatalmas, száraz faággal tért vissza. Épp ennyi kell a máglyához. Ha jön az utolsó hajó, így már észre fognak venni! És akkor, akkor megmenekülünk!

   

  Nem csak egy regény

  Kevesen tudják, hogy a Defoe regényének címe eredetileg "Robinson Crusoe yorki tengerész élete és különös, meglepő kalandjai: Aki huszonnyolc évet élt egyedül egy lakatlan szigeten Amerika partjainál, a nagy Orinoco folyó torkolatától nem messze; egy olyan hajótörés kényszerítette a szigetre, amelyben rajta kívül minden ember meghalt." (tényleg.) Nos, ez a játék nem pont ezt a történetet dolgozza fel, de a körülmények, a hangulat és számos regénybeli elem visszaköszön (Péntek, a kapitány kutyája, a Biblia stb.).

  A hajótörést itt (legfeljebb) négyen éljük túl: egy ács, egy felfedező, egy szakács és egy katona. Az ő bőrükbe bújva élhetünk át a regényből ismert tengerész kalandjaihoz hasonlókat, sőt!

  Magunknak kell megszereznünk az élelmet, a fát, építenünk valamiféle menedéket, javítgatni azt, hogy minél jobban védjen az időjárás viszontagságaitól, edényt, kést, ásót eszkábálni, kötelet fonni… mindent.

  És most jön a "sőt" rész: a játék elején választunk egy küldetést, ami meghatározza majd a sztorit: szigeten akadnak-e kannibálok, vulkán, elátkozott helyek... No, meg a játék célját, ami lehet a szigetről való megmenekülés vagy éppen arra való berendezkedés, hogy ott éljük le az életünket, a kannibálok városának elpusztítása, egy bajba jutott társunk megmentése stb.

  Hét különböző küldetés vár ránk a dobozban, mindegyik más és más. Különböző hangulat, nehézségek, eltérő kihívások, ráadásul mindegyik bőven újrajátszható, mivel a szigetet fel kell fedeznünk, az a küldetéstől függetlenül is más lesz minden játékalkalommal. Meg aztán az a sok minden, amire a dzsungelben akadunk vagy ami érhet minket, miközben a táborhely körül munkálkodunk. Az eszközök, amiket készíthetünk, a kincsek, a csapdák, a vadállatok és rengeteg váratlan esemény. Az újrajátszhatóság miatt tehát nincs okunk aggódni. Hogy túléljük-e mindazt, amit a sziget a nyakunkba zúdít? Na, amiatt már inkább!

  Robinson Crusoe – Kalandok az elátkozott szigeten
  Forrás:boardgamegeek.com

   

  "Boardgames That Tell Stories" - Játékok, amelyek egy történetet mesélnek el

  A fenti cím a játék szerzőjének, Ignacy Trzewiczek blogjának, illetve könyvének címe. A szerző úgy fogalmaz:"Mélyen hiszek abban, hogy a jó társasjáték egy történetet mond el."Ezzel persze lehet vitatkozni, hiszen ízlés dolga, hogy ki mit vár egy társasjátéktól, de akik azt szeretik, ha egy történet főhőseivé válhatnak és a bőrükön érezhetik mindazt, amit a főhős átél (én is közéjük tartozom), azoknak készült ez a játék is.

  Nagyjából most jönne az a rész, hogy röviden összefoglalom a szabályokat, de a helyzet az, hogy ennek a játéknak bizony nem az a legfőbb jellemzője, hogy egyszerűek, könnyen oda-vissza megtanulhatóak a szabályai. Félreértés ne essék, a szabályok érthetőek, logikusak, a szabálykönyv jól felépített, ám ugyanakkor kifejezetten hosszú. A játék érezhetően arra van kihegyezve, hogy a hangulatával, a sztorival nyűgözze le a játékosokat, és nyújtson páratlan élményt. Valóban megélhetjük benne a hajótöröttek minden kínszenvedését és apró sikereik minden örömét, ennek azonban ára van: rengeteg szabály.

  A játékhoz természetesen kapunk egy játékossegédletet, ami végigvezet a forduló menetén, sőt, a szabálykönyv végén megtaláljuk ennek a bővített változatát is, ami pedig még annál is többet segít, de az első játékok alkalmával még nagy eséllyel fel kell lapozni egyszer-kétszer a szabálykönyvet.

  Hogy megéri-e egy játékért végigrágni magunkat 40 oldalon, aztán még vissza is keresgélni menet közben? Játéka válogatja. Ezért a játékért meg. De nagyon. Mert ahogy a mérges kígyókon, összeroskadó menedéken, sok-sok sebesülésen és viszontagságon át vergődve megmenekülhetünk a szigetről, úgy azért a kis erőfeszítésért valami igazán intenzív, magával ragadó élményt kapunk cserébe.

  Woland

  Értékelések átlaga 


  (5.0)

  Közönségdíjak

  Gyakorlott játékosoknak 6 Ketten 6
  100% (6)
  Rendezés:
  Eddig összesen 6 értékelés
  Bonyolult játék, de megéri

  Ormay Tamás | 2018. június 13.

  Nekünk mér az angol verzió van meg. Bonyolultak a szabályok, temérdek jelzőre kell odafigyelni. Jó, ha van egy gyakorlott játékos a résztvevők között. Amúgy jól visszaadja a Verne könyvek hangulatát (pl. Rejtelmes sziget).
  nehéz

  László | 2018. január 27.

  Nehéz volt elsőre, meg másodjára, sokat kellett lapozni a szabálykönyvet, de megérte.Nagyon jó játék, főleg, ha nyerünk.
  Tényleg elátkozott az a sziget

  Orsolya | 2018. január 20.

  Ez a játék fenomenális. Minden apró részletig nagyon jól ki van dolgozva. Úgy kezded, hogy előtted van kismillió lhetőség, amit csinálhatsz, de igazából nem mondja meg neked a játék, hogy mit tegyél. A hangulata nagyon megvan, abszolút bevonz a téma, viszont fel kell rá készülni, hogy a sziget valóban elátkozott. 10-ből 9-szer valami nagyon rossz dolog történik velünk, akaratunk ellenére is, ami csak nehezíteni fog mindent. Viszont pont ezek miatt érzem úgy, hogy ez eg komoly küzdelem az elemekkel szemben. És amikor végre nyersz, akkor egy hatalmas kő esik le a szívedről. Katartikus. Mert amúgy nem könnyű benne nyerni. Vért izzad az ember. És egyébként a szerencse sem viszi annyira el a játékot. Van persze benne, hisz a laphúzás / kockadobás rizikós, de ezeket valamelyest ki is lehet kerülni, illetve lehet számítani bizonyos kimenetelre. (pl. időjáráskocka esetén). Viszont szerintem a szabályköny egy rettenet. Nagyon sok apróbetűsen odabiggyesztett szöveg közül kell kihámozni a részleteket. Ez főleg akkor rossz, amikor valamiért fel kell lapozni - mápedig fel kell...
  új kedvenc

  Judit | 2018. január 16.

  Első nekifutásra rengeteg volt a szabálykönyv-egyszer félretettük, majd újra nekiültünk. Érthetően van minden leírva, jol van megfogalmazva, csak épp a terjedelme nem csekély :D Aztán az első játék még ugy telt, hogy sokszor bele-bele néztünk a szabályba, de szépen minden a helyére került. (nagyon hasznos a segédlap amit adnak hozzá) És miután már nem ment el az idő a szabályok bújására egy hihetetlen jó hangulatú játék következett. Maximálisan ő az új kedvenc. Azért érdemes ugy nekiállni, ha tudod, hogy sok időtök van-mert nem a gyors-pörgős kategoria. Inkább az agyalós-megtervezős. De mivel együtt vagyunk, így ez ugyanolyan izgalmas mindenkinek,hisz közösen kell meghoznunk a döntést mindenről!
  Azoknak ajánlom, akiknek azért már van tapasztallatuk a társasok világába, és nem riadnak vissza a 40 oldalas szabálykönyvtől :D
  Sziget

  Ger | 2018. január 4.

  Valahogy mindig is tetszettek a szigetes társasok.. Nagyon megérte beszerezni ezt a játékot és jó döntés volt megvárni a magyar fordítást! (Ami egyébként mind a szabálykönyvben mind a lapokon hibátlannak tűnik :) ) 2 napnyi lassú betanulás és egyedül gyakorlás után sikerült több embernek is megtanítani, akikkel sikerült végigvinni az első küldetést elsőre! Tematikailag nagyon ki van találva.. Pl.: egy társatok holttestét a partra sodorta a víz.. ha nem tudjátok eltemetni 2 éjszakán belül (amihez persze szükség van ásóra) akkor csökken a csapat morálja.. A különböző küldetésekkel minden játéknak más a hangulata, a logikája és a nehézsége. Elvileg vannak letölthető új küldetések és karakterek a neten, de
  ezt még nem néztük. Ha sziget hangokat raktok be háttér zajnak akkor még könnyebb beleélni magatokat! :)
  Az egyik legjobb kooperatív játék

  Gabor | 2017. június 19.

  Jók a mechanikák és szuper ötletek vannak benne, minden adott a nagybetűs szórakozáshoz. Az ötletes forgatókönyvek miatt jó darabig nem fogsz unatkozni.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!