Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Scythe

Ár:
29.990 Ft
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag! (31)
Elérhetőség: Raktáron

Leírás

A Nagy Háborúnak vége, a nép szorgalmasan dolgozik a földeken... A Scythe gyönyörű, rendkívül népszerű, sokféleképpen bővíthető társasjáték szuperül kidolgozott figurákkal. A játékosok saját, egyedi népüket igyekeznek győzelemre vinni termeléssel, építkezéssel, hadászattal – tetszés szerint.

Vélemények

4.71
31 értékelés
5
(24)
4
(6)
3
(0)
2
(1)
1
(0)
Írja meg véleményét!
| 5 / 5 csillag!
2021. 01. 12.
Eszméletlen jó, nincsenek szavak!
A festő Jakub.... hihetetlenül jól fest és én e miatt is szeretem.
| 5 / 5 csillag!
2020. 06. 09.
egész délutános elfoglaltság

Nagyon tartottam ettől a játéktól, iszonyú sok szabály, darabka, tábla, kártyák, pénzek.... azt sem tudtam hol kezdjem. Az első kör felénél kezdtem igazán beleélni magam, és alig várom hogy új és új köröket játszhassak vele.
Ketten próbáltuk eddig még csak, de szerintem így is nagyszerű játékélményt nyújt. Ezt a játékot meg kell tanulni, rá kell szánni az időt. Ezután is nagy koncentrációt igényel, de nagyon izgalmas, pörgős, mindig megújuló játékmenetet kapunk cserébe. Kezdő társasjátékosoknak, kisgyerekes családoknak nem ajánlom. Aki felnőtt, komoly, igényes társast keres, annak viszont mindenképpen.
A kivitelezés szép, igényes, a kártyák grafikája nekem különösen tetszik. Kicsit a műanyag és a fa bábukon lehetett volna még szépítgetni, de egy játék végi felpakolt tábla így is tök jól mutat.
Amit viszont sajnálok: egy ilyen drága játékhoz igazán adhattak volna valami olyan rendszerezőt/öntött műanyag dobozbelsőt, ahol a darabkákat könnyen és egyszerűen lehet keveredésmentesen tárolni. Igaz, hogy rengeteg kis zárható zacskó volt a dobozban, de iszonyú macera minden kör elején kipakolni, játék után pedig vissza.

| 5 / 5 csillag!
2020. 06. 08.
Holy shit!

Egy játékon vagyunk túl ketten a párommal, de már most látszik, mennyire zseniális a játék. Az amúgy egyáltalán nem gémer páromnak is bejött, élvezte elsőre is - ehhez mondjuk sok videót néztünk vásárlás előtt, a döntés nehéz volt, de szerintem abszolút megérte beruházni rá. Látszik, mennyire mély, sok órát fogunk még beleölni, és az újrajátszhatósága is végtelen. Nem volt még ennyire felnőtt társasunk, de minden befektetett perc meghálálja magát. Abszolút első helyezett lett a kollekcióban azonnal.
| 5 / 5 csillag!
2020. 05. 30.
Gémer

Nagyon vártam hogy kipróbálhassam ezt a játékot.
Az első parti nagyon hosszúra sikerült, rengeteg kis dologra kellett odafigyelni, saját magamra, de persze a többiekre is, először ez nehezen ment
Aztán a 3-4. körre már jól pörögtek a dolgok, élveztük a játékot
Egyértelműen nem kezdőknek való, türelem kell hozzá nem is kevés, de ha az ember hajlandó néhány órát beleölni akkor visszahozza bőven a játék az árát, ajánlom:)
| 4 / 5 csillag!
2020. 01. 16.
scythe

Nekem nagyon bejött ez a játék, közel egy évig gyűjtöttem róla információkat. Győri Zoltán videói nagyban hozzájárultak, hogy megvásároljam. A kiegészítők viszont túlárazottak, eddig a nagy tábla kiegészítőt és moduláris táblát vettem meg, de folyamatban van a két új nemzetet (Japán és Albion) tartalmazó kiegészítő beszerzése is. A léghajókat is be fogom szerezni, de ez az ára miatt későbbre tolódik.
Nagyon odafigyelős, elemzést kívánó játék és a legnagyobb előnyének azt tartom, hogy a szerencse faktor minimális szerepet kap a győzelemhez vezető úton. Nincs még sok játéktapasztalatom vele, 4 játékon vagyok túl, a Ruszvjettel még nem volt alkalmam kipróbálni, hogy milyen a játék. A hangulata elképesztő, a kártyák és figurák kidolgozottsága nagyban hozzájárul a hangulatteremtéshez. Ráadásul ketten is jó játszani vele és nem nyúlik el gigászi hosszúra a játékidő, mint pl. a Mars terraformálása.
| 4 / 5 csillag!
2020. 01. 13.
Szkájt

Egész jó játék, én egyszer játszottam baráti körrel, de annyira nem fogott meg. Igényes kivitelezés, de kell hozzá a rutin,
| 5 / 5 csillag!
2019. 12. 28.
gyönyör

Elképesztően gyönyörű játék, az eddig legnagyobb élményt nyújtotta, sajnos nincs gyakran lehetőség sokan játszani, de teljesen megérte, az eddigi gyűjteményem kedvence! 2-en is lehet játszani, ami nem rossz élmény, de szerintem minimum 4-en a legjobb!
| 5 / 5 csillag!
2019. 08. 16.
Örök darab

Nagyon sok rétű, változatos taktikák, gyönyörű dizájn. Szabályok könnyen tanulhatók, így gyorsan bele lehet tanulni, de nagyon sok időt bele lehet ölni a különböző taktikák és kimenetelek elemzésébe. Nagyon izgalmas, feszült, hatalmas játékélmény
| 5 / 5 csillag!
2019. 07. 01.
Abszolút legjobb

Tény és való, nem sok hasonló "felnőtt" társassal volt dolgom, de már a kezdetek kezdetén magával ragadott ez a játék. Hónapokig nézegettem, utánaolvastam, videókat bámultam. Jakub Rosalski, akinek a festményein alapul a játék világa, parádés műveket alkotott, és erre fel tudtak húzni egy igazán kivételes konstrukciót. Ezt az alapján mondom, hogy az ember megérzi, hogyha valami kiemelkedővel találkozik. Mondanom sem kell, hogy a kivitelezés párját ritkítja. Gyönyörű és igényes kártyák, lapkák és tábla alkotja a játékot. A bábuk is nagyon aprólékos gonddal készültek. Nagyon átgondolt konstrukció. És ez igaz az egész játékra is.
Az alternatív világban játszódó steam punk beütésű háttértörténet remek kiindulópontot ad a továbbiaknak. Ebből kivirágzik egy egyáltalán nem harcközpontú stratégiai játék, aminek koncepciója a béke és a háború közti vékony mezsgyén való kényes lábujjhegyen járás. Meg van benne a hatalom hajszolása és a békés rurális hangulat.
A szabályrendszere bonyolult, de minden teljesen logikus és egymásra épül, nagyon odafigyelést igényel a játék, legalább is eleinte, aztán rutinszerűvé válnak bizonyos részletei. Az újrajátszhatósága gyakorlatilag végtelen. Nagyon nagy hangsúlyt fektettek erre, és e mentén alakították ki a játékot. A további kiegészítőkkel csak még további szinteket húznak erre az elgondolásra. Gyakorlatilag nincs két egyforma meccs. Megunhatatlan.
És akkor még ott van az Automa játékmód, az egyszemélyes verzió, ami egyáltalán nem könnyű. A stratégiai gondolkodás újabbnál újabb szintjeit lehet felfedezni a játék által.
Leginkább egymagam játszottam, de volt lehetőségem több emberrel is. Igazán remek élmény. Teljesen más élmény élő emberekkel, mint az előre megtervezett Automa ellen játszani. Annyi biztos, hogy nagyon kell rá koncentrálni, mert nem nagyon lehet rossz döntéseket hozni benne. Nagyon meg kell gondolni mit miért teszünk, mert utólag általában nem lehet kijavítani a hibáinkat. Sokrétű a játék, a benne rejlő lehetőségek megszámlálhatatlanok. Rengeteg az utólagos támogatás és ötlet is, amit elérhetünk a megvásárlása után a gyártó honlapján. Sok kiegészítő beszerezhető.
Én úgy tapasztaltam, hogy egyes frakciókkal könnyebb játszani, mint másokkal, de valószínűleg mindenkinek más fekszik.
Összességében fenomenális.
| 4 / 5 csillag!
2019. 06. 18.
Bonyolult, odafigyelős játék

Nekem felemás érzéseim vannak a játékkal kapcsolatban. A kivitelezés nagyon szép, a szabályok kis tanulás után követhetőek. Viszont az nem egyszer bosszantott, hogy ha a kezdetén valamit elrontottál (kezdő játékosoknál ez elég gyakori), akkor nagyon könnyen behozhatatlan hátrányba kerülsz. Én olyanokkal játszottam, akiknek több mint 100 játék volt a hátuk mögött, és eléggé frusztráló volt, hogy gyakorlatilag csak azért voltam ott, hogy rommá verjenek. Aki kezdő, annak érdemes hasonló szinten álló játékpartnert keresnie, hogy ne érje annyi csalódás.
| 5 / 5 csillag!
2019. 03. 18.
Kasza ide, kasza oda

Jó pár játékkal a hátam mögött csak azt tudom mondani, érdemes volt a játékba befektetni. A szabálykönyve értelemszerűen magyaráz. Bár az első játék valóban elhúzódhat a szabályok megismerése alapján, a következő alkalmakkal viszont már ez sokkalta pörgősebbre változott.
A játékra való felkészülés hosszadalmas lehet, a paklik előkészítése, az asztal felállítása, de utána maga a játék pörög, annak ellenére is, hogy gondolkodást igényel, mit is lépjek. Okos tervezéssel hamar össze lehet szedni a csillagokat. Külön izgalmassá teszi a játékot a különböző frakciók különböző képességei is.
Mindenképp ajánlom mindenkinek!
| 5 / 5 csillag!
2019. 02. 13.
A "Leg" most nálunk

Sok gondolkodás után, de beruháztam rá, az egyik ha nem a legjobb eddigi társas döntésem volt. Nagyon szép a játék, szép minik, páratlan hangulat, nagy újrajátszhatóság, jó balansz, sokféle taktika. Egyből az élre ugrott nálunk, meglepően jól tanulható, kezdőknek sem elrettentő. Az egy személyes mód mely nagyon jól játszható is, csak hab a tortán. Negatívként talán, a pálya kiegészítőt tudnám említeni, hogy ha NAGYban akarunk játszani meg kell venni.
| 5 / 5 csillag!
2019. 02. 07.
...festői csaták hangulatában...

A játékot megelőzően nagy volt a hype, ami körülrajongta. A grafikája és a játék elemei nagyszerűek. A játék mechanikáját nem mondanám egyedinek, de jól össze lett gyúrva. A csata ötletes és nem hosszú percekig tartó. Igazából véve ez inkább egy gazdasági euro game, mint egy “harcias” játék. Ámbár az is igaz, hogy 5 főnél már sűrű a tábla és könnyen beszorul az ember vagy meggyengül ha a szomszédokkal konfliktusa támad. Csak az alapjátékkal játszottam és az is van meg, nem éreztem úgy, hogy a sok-sok kiegészítő más játékélményt nyújthatna. De ez az én véleményem. Alapjában véve jó játéknak tartom, bár nem az “ócsó” kategória.
| 5 / 5 csillag!
2019. 01. 26.
gemer

nagyon szép játék, sokat gondolkodtam a beruhazás előtt, mert olvastam ilyen és olyan hozzászólásokat is. több helyen olvastam, hogy túl van misztifikálva a játék, ha nem lenne ilyen szép akkor egy sima euro lenne... de azt már senki nem vitatta, hogy mint "sima euro" is nagyon élvezetes játékmenetet kínál, rááadásul a találkozások pakli egy kicsit túllépi a szokványos euro hangulatot. a mechek gyönyörűek, mint ahogy az egész játék, megrajzolt világa is, beleértve a játéktáblát. szóval egy nagyon eltalált, nagyon jó játékról van szó, ami egy gyönyörű köntöst kapott. ajánlom, de semmiképpen sem belépő kategóriájú stratégiai játék. ugyanakkor szerintem a szabályok észszerűek és átláthatóak, már az első party közben is tudja az ember, hogy mit miért csinál :) örülök, hogy beruháztam rá :)
| 5 / 5 csillag!
2018. 12. 20.
Kedvenc

Az unboxing partit feleségemmel ketten tartottuk otthon, délután ötkor kezdtük és este fél 12kor félbehagytuk a játékot, miután körülbelül három csillagig jutott egyikünk, hogy ezt holnap újra megpróbáljuk. Nagyon örülök, hogy nem adtuk fel, rendszeresen ketten is nekiülünk, sőt azóta külön kis baráti kör szerveződött a Kasza-partik köré, ráadásul a kiegészítők teljesen új oldalát mutatják meg a játéknak - a Fenris kiegészítőről nem is beszélve. Sose gondoltam volna, hogy a szüleim is rácuppannak: játszottunk velük egyet, mindketten élvezték, sőt, várják, hogy újra játszhassanak - mindketten nyugdíjasok és őket is teljesen beszívta a játék. Imádom, hogy rendkívül nagy az újrajátszhatósági fok - még nem fordult elő, hogy kétszer ugyanaz a frakció és játékostábla párosult volna -, tényleg minden parti más. Szinte minimális a véletlen szerepe, ami nekem külön tetszik. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szeret gondolkodva játszani és szórakozni.
| 4 / 5 csillag!
2018. 10. 18.
5 főig

A játékmechanika nagyon tetszetős, és jól működik, de nekem nagyon vegyes emlékeim/érzéseim vannak vele. Ha jó a csapat, és pörög a játék, akkor 4-5 főig igazán élvezetes tud lenni. 6-7 főnél (a több fős kiegészítővel) már gyors játékosoknál is sok a holtidő. Ha egy lassú játékos is van a csapatban, már teljesen meg tudja törni a dinamikát, ezért ez a játék nálam az egyik (a nagyon kevés) olyan játék közül, amivel nem vagyok hajlandó bárhol, bárkivel játszani.
| 5 / 5 csillag!
2018. 08. 27.
Zseniális játék - minimum 4 fővel és a megfelelő társasággal...

Amióta csak a Scythe felbukkant, vannak rajongói és lenézői is... Valamennyire mindkét tábornak igaza van, de igazából egyiknek sincs.
Először is, a Scythe NEM világmegváltó játék, nem az euro és ameri tökéletes keveréke. Ez egy euro alapokra építkező, akció-választásos mechanikát használó összetett játék, de még bőven a mid-heavy vonalon belül mozog, nem lép át a heavy kategóriába. Amivel több mint egy sima átlag gazdasági euro az a területfoglalás és a (!) lehetőség az eurohoz képest sok konfrontációra. Bizony, a játék megnyerésének nem alappillére a konfrontáció.

Képzeljük el a szokásos szituációt, ami az euro játékokra jellemző: leülünk négyen játszani és kb a játék felénél járunk, amikor kiderül, hogy egyikünk valószínűleg megnyeri a játékot. A többiek próbálnak alá tenni, elvenni a lehetséges akcióhelyeket előle, akadályozni amennyire lehet, de hát ez euro játék, igazán nagy konfrontációra nincs sok lehetőség. Aki jobban matekozott az nyer. Tök igazságos rendszer, csak marha unalmas.
Na itt jön ki a Scythe zsenialitása: alapvetően mindenki ül a kis birodalmán, termelget, matekozik, próbálja jól időzíteni az akcióit, figyeljük a többieket, de a játék eleje viszonylag békés, mint egy sima euro... Aztán valaki meglódul, sikerül elvinnie egy jó Gyárkártyát, esetleg még a Gyárra is ráül 2 mech-el, útközben kifoszt egy rosszul védett hexát tele nyersanyaggal, lerakja a saját alagútját a közelben és ráül vagy 12 területre. Egy sima euronál itt meg is hal a buli, Pistike nyer, a többiek meg úgy játsszák végig a maradék fél órát, hogy már mindenki azt nézi melyik busszal jut haza leghamarabb. A Scythe viszont a végére pörög fel igazán, beindul a politikai szál ("Feri, ugorj be a lenti alagúthexára, tök üresen otthagyta Pisti a két élelmét, ha azt elvesszük tőle nem tudja letenni az utolsó csillagát! Cserébe nem támadunk be északon és kihozhatod a mechedet!!"), felpörög a csata vonal, mindenki vadul számolgat és közben a térképet lesi, hol lehetne még bebiztosítani plusz 2-3 hexát, hogy amikor letesszük az 5. csillagot akkor majd jól... Aztán Józsi jön és benyesi, hogy vége a játéknak, a saját körében letesz 3 csillagot és mindenki néz, hogy ez honnan a fenéből jött fel...
| 5 / 5 csillag!
2018. 08. 23.
Kedvenc kategória, de elsősorban gyakorlottabbaknak ajánlom!

Mindenkinek más a bonyolult. Amikor elkezdtem a társaságnak a szabályokat magyarázni, teljesen üveges szemekkel néztek rám, hogy ezt ők nem értik. Az első játék alatt/után ez teljesen megváltozott. Azóta a társaság egyik nagy kedvence. Játék közben annyira letisztul az egész, egyértelmű minden, szuper az akció választási mechanika, a piktogramok, az alkatrészek minősége. A játékidő nagyon függ a játékosok gyakorlottságától, de szerintem nyugodtan lehet fél óra/fővel számolni. Úgyis lesz, aki sokat töpreng.
Az egyedüli ami nem tetszik/tetszett, hogy talán a népek nem teljesen vannak egyensúlyban. Vannak népek, akikkel sokkal sűrűbben nyerünk. Persze ez lehet véletlen is, de szerintem pár játék után mindenkinek lesz favoritja.
Egyedül még nem próbáltam, de ketten is nagyon jól működött. Bármennyien is játsszuk, a végén mindig bennem van a: "Na még egyet?" érzés.
| 5 / 5 csillag!
2018. 08. 06.
Egyik nagy kedvenc

Ez a játék mind grafikailag, mind játékmenetben elképesztő. Mikor megláttam a grafikát, instant előrendeltem a magyar változatot, pedig akkor még keveset tudtam a játékról és azt kell mondjam nem bántam meg. Sokan kritizálják, hogy csak a túlzott hype miatt lett ekkora siker, szerintem elég nagy az újrajátszhatósága, a mai napig szívesen játszom vele. Én úgy szeretem játszani ha minél többen vagyunk, viszont ami zseniális, hogy ketten is jól működik. Várom az utolsó kiegészítőt is.
| 5 / 5 csillag!
2018. 07. 16.
A művészet és a szórakozás találkozása

A Scythe-t a Kickstarteres felbukkanását követően már egyből kiszúrtam magamnak, végig nyomon követtem. Elég sokáig, 2018. februárjáig sikerült magamtól távol tartanom, de ekkor úgy döntöttem itt az ideje meglepni magamat szülinapra, így hát megvettem végre valahára. Nagyon, nagyon, és nagyon féltem, hogy nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket, és mivel nem olcsó játék, kaptam a nyomást otthonról is. Hála istennek még aznap este, sikeresen lenyomtuk az első partit, és hát nem hiába a nagy hype, meglovagolta a Scythe. De még hogy, még a nagyon erősen tiltakozó menyasszonyomnak is igen csak tetszett, azóta pedig egyértelmű number one lett, a Mars terraformálásával egyetemben. Abszolút kiegyensúlyozott játék, természetesen ha megfelelően vannak használva az adott hősök, és táblák keverékei, gyönyörű kivitelezés, és rendkívül igényes kiadás, megéri a pénzért, az utolsó forintig. Akit valamilyen szinten is izgatott a játék, az próbálja ki, egészen biztos hogy tetszeni fog. Két negatívumot tudnék felhozni, egyik a kiegészítők rendkívül magas ára, ezzel sajnos nem tudunk mit kezdeni. A másik talán nem is negatívum, hanem óvaintés azoknak, akik úgy gondolják hatalmas harcok lesznek, és véres csaták rengeteg küzdelemmel. Nos, ez a játék nem erről szól, aki ezt keresi nem lesz boldog vele, ugyanis ez inkább egy passzív, hidegháborús, a gazdaság és egymás fenyegetésének kényes egyensúlyának fenntartását megkövetelő társas.
| 5 / 5 csillag!
2018. 06. 28.
DA!

Nagyon hangulatos játék! Általában én az összetettebb stratégiai játékokat és a heavy eurokat nem látom át rendesen, ám itt sikerült minden szabályt megértenem és sikerült átlátnom egészében az eseményeket. Remek játékot ismerhettem meg. Bár könnyű dolgom volt, mert én wc-n voltam és a többiek mind kiválasztották a számukra szimpatikus színt/népet/vezetőt, így nekem kizárásos alapon Olga és az ő népe jutott. Na, annak aki még nem játszott a játékkal egy kis info morzsa: a játékban nem használhatod egymás után ugyanazt az akciót, tehát nem mozoghatsz vagy termelhetsz egymás után két körön keresztül. Egyetlen kivétel ez alól Olga népe.
Mint minden ilyen jellegű játék időigényes, de csak úgy repül az idő, mikor játszottuk. Mikor az egyik játszótársam feltette a hatodik csillagot szabályszerűen meglepődtem, hogy "te jó ég, már vége is?" Mindenkinek ajánlom kipróbálásra!
| 5 / 5 csillag!
2018. 06. 13.
Szuper hangulatú világ

Eléggé bonyolultak a szabályok, elsőre kb 45 perc mire mindent elmagyaráztam a többieknek. Miután belejöttünk már gördülékenyebb volt, de eleinte sokat kellet nézegetni a szabálykönyvet. Tetszik a süllyesztett játékostábla megoldás. Érdemes beruházni a kiegészítőkre is.
| 5 / 5 csillag!
2018. 05. 08.
Fantasztikus játék

Nagyon vártam már, hogy játszhassak vele, és egyből magával ragadott a hangulata. Még úgy is, hogy a győzelemnek a közelébe se kerültem eddig, de nem adom fel :)
| 4 / 5 csillag!
2018. 05. 08.
Gyönyörű és hangulatos játék. Sajnos ritkán kerül elő, mert komplexitása eléggé ijesztő. Az első játékalkalom biztos, hogy a szabályok értelmezésére fog elmenni, mivel sajnos a szabálykönyv nem mindig fogalmaz egyértelműen. Az Eurogamer fanok legtöbbje nagyon lenézi, kicsit túllíhegve a harcrendszer egyszerűségét, holott maga a játék világa is az erőfitogtatásra épít nem a tényleges harcra. Komplex, elsőre kicsit zavaros, de egyszerű rendszerű, nagyon hangulatos játék.
| 4 / 5 csillag!
2018. 05. 04.
Interakció(tlan)

Nagyon szép játék, igényes a grafikája, a kártyák és a minik is jó minőségűek. Kifejezetten tetszik, hogy színesítő szöveggel is el vannak látva a találkozás kártyák. Aki szemfüles az a játéktáblán észrevehet néhány easter egg-et. Számomra az egyetlen negatívum, hogy kevés az interakció. Lehet, hogy az én játékos társaimmal van a gond, de mindenki csak csinálja a saját dolgát és nem kalandozik a pályán.
| 5 / 5 csillag!
2018. 04. 12.
Gyönyörű és változatos

A játék képi megvalósítása nagyon szép lett, minden egyes kártyája részletes és jól kidolgozott. A baráti társaság nagy kedvence jelenleg. Viszont kell néhány kör, mire az ember átlátja a szabályokat és a játékmenetet, de utána nagyon jó kikapcsolódás.
| 2 / 5 csillag!
2018. 03. 04.
Ami a filmiparnak a Christopher Nolan, az a társasjátékoknak a Scythe....

Az óriási, már-már hisztérikus hype engem is maga alá gyűrt, ezért meg kellett hogy vegyem. Mit mondjak, elképesztően gyönyörű, színes-szagos, édes-mézes, csilli-villi pompa, meg miegymás, csak éppen a játékélmény maradt ki számomra. De az totálisan. Minden egyes alkalommal, amikor leültem vele játszani, azt éreztem, hogy irányít a játék, és kötelező kinyitnom azokat a kapukat, amiket az arcomba tol. Ez a végefelé picit mérséklődik, de egy ilyen nagyszabású (és árú) euronál szerintem megengedhetetlen, hogy minden egyes alkalommal ugyanazokat a kötelező köröket kell lefutni. A tematika egyáltalán nem jön át, végig úgy érzem, hogy tologatok ezt-azt, aztán egyszer majd jó lesz nekem. A harc rendszere még ameri szinten is vérlázítóan nevetséges, kb. olyan primitív, mint a micsodáinknak a méregetésével szórakozni. Számomra óriási csalódás, DE! Aki még életében nem játszott haladóbb euro-s játékkal, annak talán jó lehet....egy darabig...
| 5 / 5 csillag!
2018. 01. 05.
Egy kiváló game, komplex játék rendszerrel és végtelenül aprólékos kidolgozással

Körülbelül 20 meccs áll mögöttem és kijelenthetem, hogy a játék minden eleme szinte tökéletesre csiszolt. 4 , 5 emberes meccseket szoktunk játszani és az első pár alkalom után már nagyon gyorsnak mondható. A 4 emberes meccs jellemzően 70 perc alatt véget érnek, pontszámítással együtt!!! (mindenki tudja a szabályokat). Ez az idő, ha új emberekkel játszom akkor jellemzően 150 perc... Már beszereztük a kiegészítőjét is így a hétvégén összehozunk egy 7 játékos meccset. Nagyon kíváncsi vagyok az új népekre és a játékidőre, illetve arra, hogy ilyen zsúfoltság mellett mennyire változik meg az eddig tapasztalt játékmenet (több harc?).
| 5 / 5 csillag!
2017. 10. 12.
Könyörtelenül beszippant!

Lenyűgözően kidolgozott a játéktábla és minden egyes karakter valamint a hozzá való kiegészítők. Rá kell szánni az időt az értelmezésre, akár egy első, lassú, hosszú próbajátékkal. Értelmezés után viszont beszippantja az embert a játék és kezdődhet a stratégia kidolgozása. Izgalmas, hogy a termelésre vagy a terjeszkedésre, vagy a szomszédos nagyhatalmak leigázására fordít nagyobb figyelmet az ember, miközben törekedni kell a népszerűség és a hatalom növelésére is, megtartva a kettő között az egyensúlyt, hiszen a végelszámolásnál mindkettőnek nagy szerepe van.
Fontos figyelni arra, hogy az egyes lépéseknél szabjunk időkorlátot a megvalósításra, mert a gondolkodás nagyon megnyújtja a játékot.
Engem megnyert és beszippantott! Könyörtelen Olga a kedvenc karakterem!
| 5 / 5 csillag!
2017. 10. 11.
Kötelező!

Az egyik legeslegjobb strategiai játék amivel valaha jatszottam. A "grafikai" megvalositas lenyugozo, a játékmenet fordulatos s kell a taktika rendesen! Szerintem ha valaki beszerzi tuti nem fogja megbánni! :)
| 5 / 5 csillag!
2017. 09. 22.
Élljen a panszláv únió!

Megint csak egy remek stratégiai játékról beszélhetünk. Az első játék döcögős lehet vele, de az első után tákap az ember az ízére! Az államok képességei jól vannak kitalálva.. Több féle stratégiával is kiválóan kombinálható, így ha van egy kedvenc államod, azokkal is ki tudsz próbálni újabb és újabb stratégiákat, taktikai húzásokat!
Jó játékot !