Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Takenoko

Ár:
11.490 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Szállítási díj: Ingyenes
Várható szállítás: 2021. május 17.
Elérhetőség: Nincs készleten

Leírás

Bambuszrügyet az egész családnak - japán kertépítészet és pandahizlalda!

Mókás kis cucc ez a Takenoko. Ennivaló a kis haspók pandamaci, cuki a hapsi, aki a kertet ápolja - és gyönyörű színekben pompázik a kert, ahol mindketten fel-alá rohangálnak, és élénk színű bambusznádak törnek a magasba.

Hogy hol járunk? A japán császár udvarában, aki a kínai uralkodótól - békülési szándéka jeléül - megajándékozza isteni társát egy szent állattal, egy pandamedvével. A császár a főkertészét bízza meg, hogy ellássa a béke zálogát megfelelő táplálékkal - azaz, mivel csak a bambuszrügyet szereti, növesszen a fekete-fehér állat gyomrának való friss bambusznádat.

És itt jövünk mi: kezünkbe vehetjük a játékostáblát (legfeljebb négyen), és körbeülhetjük az udvari tavacska hatszögű lapját, ahol a panda és a kertész várja irányítóinak utasításait. Mi pedig abban vetélkedünk egymással, hogy melyikünk teljesít több pont értékű feladatkártyát. A kártyákból háromféle van, ezekből a játék elején mindenki egyet-egyet kap.


A háromféle feladatkártya

Kertépítés: a kertet hatszögek alkotják, amelyek zöldek, sárgák és rózsaszínek - a területek száma ebben a sorrendben csökken. Célunk, hogy ezekből a kártyán szereplő formában és színekben álló kertrészleteket építsünk ki.

Kertészkedés: a fent leírt területeken bambuszokat kell nevelni - a kártya szerinti számút és magasságút. A bambuszok termesztéséhez persze a kert új területeit meg is kell locsolni… Ha a terület már kap vizet - akár az öntözőcsatornákon át, akár egy fejlesztésnek köszönhetően -, akkor már csak a kertésszel kell adott területre lépjünk, hogy a bambusz szárba szökkenjen.

Etetés: nehéz jóllakatni örökké éhes behemót mackónkat. Válogatós a szentem: minden kártyán szerepel kettő vagy három bambuszdarab, amelyek akár különböző színűek is lehetnek. Mivel a panda csak egyet "harap", ha egy területre lép, ez sem fog azonnal menni…


Két akció, amibe az időjárás is beleszól

A célok tehát adottak. Hogyan is érhetjük el őket? Minden játékos három dolgot tesz a körében: egyrészt megnézi, az időjárás hogyan befolyásolja a dolgát. Az időjáráskocka, amellyel mindenki maga dob a körében egyet, vagy egy harmadik akcióhoz juttatja (ha szép az idő), vagy egy területet eső locsol (ezzel növel egyet az ott lévő bambuszon), de az is előfordulhat, hogy vihar tör ki, és a villámlás megijeszti a pandát, aki minden szabályt felrúgva átiszkol (vagyis áttehető) egy másik kertparcellába. Ahol is, a gyomoridegét lenyugtatandó, gyorsan eszik egyet…

Ezek után eldönthetjük, mi legyen a két akció, melyet korongjainkkal jelölhetünk saját játékostáblánkon. Új parcellát építünk, elveszünk egy öntözőcsatornát (amelyet rögtön fel is tehetünk, de tartalékolhatjuk is - mindez már nem kerül akcióba!), mozgatjuk a kertészt (aki az érkezési parcellában növeszt egyet a bambuszon), mozgatjuk a pandát (aki, na, mit fog csinálni? igen, eltaláltátok: eszik egyet…), vagy akár húzhatunk egy újabb feladatkártyát (ebből maximum öt lehet a kezünkben).

És már indulhat is a furfangos kombinálás…

A célok elérését bonyolítja, illetve könnyíti még pár dolog. Az időjáráskocka fejlesztésekhez juttathat minket, amelyekkel egy öntözőrendszer által el nem ért parcellát tudunk meglocsolni, vagy kerítéssel körbevenni, hogy a panda ne legelje le a növényeket. De van trágya is, amellyel megduplázhatjuk a bambusz növekedését. Egy parcellára egy fejlesztés juthat, és vannak olyan parcellák, amelyek már eleve rendelkeznek egy ilyen ikonnal.

Vannak viszont olyan feladatkártyák, amelyek a teljesítést feltételhez kötik. Nevelj egy négy magasságú (egyébként ennél magasabbra nem nőhet) rózsaszín bambuszt olyan területen, amely trágyázva van. Vagy egy három egység magasságú sárgát, olyan parcellában, ahol semmilyen fejlesztés nincs.

És miközben arra koncentrálunk, hogy a saját feladatainkat be tudjuk fejezni, könnyen előfordul, hogy közben a másik játékosét is teljesítjük. Sőt, a mázlisták olyan új kártyát húznak fel, amelyen a cél már eleve el is készült… (A haladó verzióban persze ezeket illik eldobni, és helyette új kártyát húzni.)

A panda, amelyik rabul ejt

A játék akkor ér véget, ha egyikőnk a játékosok számától függően 7, 8 vagy 9 feladatot teljesített. Ő megkapja a császár külön jutalmát is, ami két pontot jelent. Utána még mindenki egy körhöz jut, hogy befejezze küldetéseit, és utána jön a pontszámolgatás.

Csalóka játék a Takenoko, a kedves játékelemek elbájolnak mindenkit, miközben észre sem vesszük, milyen komolyan kell törnünk a fejünket. Közben kialakul egy látványos kert, kék vízvezetékekkel, és a két festett figura egy bambuszerdőben bujkál.

És ha ez nem lenne elég, a játék kiegészítője tovább növeli az élményt: egy rózsaszínbe öltözött pandalány is a császár kertjébe kerül, aki, ha összetalálkozik kövér pandánkkal, tovább gyarapítja az isteni uralkodó állatkertjét - ráadásul minden kismackóval kis jutalmat is kap a játékos.

Tíbaláj

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!