Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Yellow & Yangtze

Ár:
16.990 Ft
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag! (1)
Elérhetőség: Nincs készleten

Vélemények

5.00
1 értékelés
5
(1)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Írja meg véleményét!
| 5 / 5 csillag!
2019. 02. 06.
Kínában is élnek tigrisek

A Yellow & Yangtze (a magyar történelemtanításnak köszönhetően mi inkább Huangho-ként ismerjük a Sárga-foyót) a minden idők egyik legjobb társasjátékának, a Tigris és Eufrátesz újragondolása.
A szabályok zöme nem változott, ezáltal az eredeti játék hangulata; a taktikai, stratégiai küzdelem (feleségem szerint egyszerűen csak szemétkedés) mindvégig stresszben tartja a játékosokat, ezért csak örök barátoknak ajánlanám.
Ami rögtön szembeötlő különbség, és komoly változást is hoz, a pálya kiosztása, a négyzetről a ma már sokkal elterjedtebb hatszögre változott. A Y&Y-ban különösen fontos, hogy egy lerakott lapka hány, és milyen szomszéd-lapkával érintkezik.
A másik nagy változás a korábbi zikkuratban őrzött (és megszerezhető) kincsek helyett az arany-lapok bevezetése, a hozzá tartozó arany-emlékművel (itt: pagoda). Ez újfajta stratégiára ösztönöz, de speciel nekem nagy bukás volt, hogy kiemelt figyelmet szenteltem a gyűjtésének, mert simán kikaptam.
Új szabály az is, hogy mindegyik vezérnek van különleges képessége, amit akkor használhat, amikor nincs (!) a pályán. Dr. Knizia nyilván igyekezett a játék közben kialakuló egyenlőtlenségeket ellentételezni, hogy annak is legyen kedve tovább játszani, aki hozott néhány rossz döntést korábban.
Fontos újítás a T& E-ból az ismert (és nagyon kedvelt) katasztrófa helyett a Y&Y-ben parasztlázadást szíthatunk, amivel levehetünk már felrakott lapkákat. Különbség a babiloni katasztrófákhoz képest: csak levesszük, a helyére bármi kerülhet, illetve akárhány alkalommal élhetünk ezzel az eszközzel, ha feláldozunk rá két parasztot (és nem csak kétszer, mint Mezopotámiában).
Aki szereti a Tigrist, ezt is kedveli majd. Megmaradt a szerencse-faktor is (bár a húzás helyett néha választhatunk a kirakott hat kártyából), de komoly szerepe van az alkalmi szövetségeknek is. Négy játékossal a legjobb.