Holtak tele – Válaszúton

Normál ár: 15 990 Ft


A Te árad: 15 191 Ft

Értékelés: 
(4.9)
Éld túl a telet, bármi áron! Vérfagyasztó zombis társasjáték, igazi horrorhangulat!
A játékosok egy-egy csapatnyi túlélőt irányítva, egymást segítve próbálnak kitartani a kolónián, míg enyhül a tél. Saját titkos céljaik néha mindent a feje tetejére állítanak… Ráadásul minden körben új krízissel kell szembenézniük! A zombik egyre többen vannak, a készletek fogynak, és a várost átkutató társaik is rendre bajba kerülnek! Ha pedig a zombik mégsem végeznének velük, bizalmatlan társaik még mindig száműzhetik őket a kolóniáról… A stratégia mellett tehát komoly pszichológiai vonzata is van a játéknak, ez pedig – a rengeteg eszköz- és eseménykártya mellett – egészen egyedi élménnyé teszi a Holtak telét!
Kedves Játékostársunk!

Összehangolt csapatmunkával sikerült kisebb-nagyobb hibákat elkövetnünk a Holtak tele szabálykönyvében, amiért elnézésedet kérjük. Készítettünk egy kis összefoglalót a játékot befolyásoló, lényeges javításokról, illetve a szabálykönyvben pontosítottunk néhány fogalmat és kijavítottunk kisebb hibákat (a változásokat magenta színnel jelöltük). Ezeket a fájlokat erre találod:

Errata
Javított szabálykönyv

Megértésedet köszönjük, és jó játékot kívánunk!
A Gémklub csapata

Holtak tele – „Most tél van és csend és hó és halál” … és gyanús a csend

Hull a pelyhes fehér hó, csurom véres a plató. Mindenki rettegve vár, vicsorog ránk a halál…

Kemény tél?!… Fogalmad sincs, milyen az…

 

A Holtak tele egy fél-kooperatív játék, amelyben - nem minden esetben hősies - hőseink életük legkeményebb telét igyekeznek túlélni. Itt nem kezdi ki a nagy hideg a központi fűtést, mert nincs központi fűtés, és nem az okozza a feszültséget, hogy a téli dugó miatt nem jutnak el a közértbe, mert nincs dugó, nincs közért, nincs semmi, csak egy város romjai, amelynek szélén egy romos csűrben vacog egy szedett-vetett kolónia...

Minden játékos két túlélővel kezd, és ez a kis csapat a játék folyamán akár bővülhet is… ám valószínűbb, hogy csökkenni fog. Ezek mellé jár még 3 akciókocka, néhány lapnyi kezdőfelszerelés (pár konzerv, esetleg gyógyszerek vagy egy kis benzin) és egy titkos cél. Mert bár túlélni együtt kell, azért mindenkinek van egy saját kis célja… kinek kevésbé ütközik a csoportérdekkel, kinek jobban (ha akad egy áruló, na, ő erősen az utóbbi csoportba tartozik).

Holtak tele

 

"A szívemet San Franciscóban hagytam" - a beleimet pedig a benzinkúton

Túlélés, túlélés. Utaltam már rá, hogy nem lesz olyan egyszerű, igaz? Kezdjük is rögtön a fekete levessel: karaktereinkkel akár egyetlen dobás is végezhet ebben a játékban… NE, ne, ne, ne! Ne tekerj el, ez jó! Elmondom, miért:

A játékban a szerencse nyilván nincs nullára csökkentve: kártyákat húzunk, és már a doboz kibontásakor szembe tűnik egy nagy marék dobókocka. Na, ezek akciókockák, amikkel először dobunk, aztán elköltjük őket különböző akciókért, amelyekhez vagy szükség van egy adott értékre, vagy nem. Ergo a kidobott kockák erőforrásokként működnek, és mindet fel tudjuk majd értelmesen használni. Eddig a szerencsefaktor korlátozása.

Van azonban egy kocka, a Veszélykocka. Egy nagy, vérbordó, 12 oldalú dög. 6 oldala üres - ezeknek örülünk -, a többin seb, fagyás, illetve egy fog. Mert ekkor a karakter otthagyja a fogát - hiszen megharapja egy zombi. Nincs apelláta. Nincs még egy esély. Vége.

Ezzel a kockával olyankor dobunk, amikor egy túlélőnk A-ból B-be mozog. Mondjuk bemegy a városba, hogy élelem után kutasson. ínehezen viselem, ha a játékom kimenetelébe nagy beleszólása van egy kockadobásnak, húzásnak, bárminek… De éppen ez az apróság volt az egyik olyan elem, amivel néhány évvel ezelőtt (akkor még angolul) a Dead of Winter belopta magát a szívembe. Ez a végtelen tematikusság. Nem csak hogy súlyt ad a játéknak, hogy az emberélet ennyire törékeny benne (akárcsak a "valóságban"), de végtelenül pontosan simul a témába: ha az ember egy zombiapokalipszis közepén bemerészkedik a város romjai közé, ahol sorvadozó fogaikat az ő agyára fenő eleven hullák grasszálnak mindenfelé...

Holtak tele

 

Életre kelt! ÉLETRE KELT!

Nem csak a halottak élednek fel a játékban, hanem - óvatos képzavarral élve - a játék is az asztalunkon. Na persze az agyunkat nem fogja megenni - a szabály ugyanis nem olyan bonyolult, és a hangsúly nem is azon van, hanem a hangulaton.

A játék lényege túlmutat az akciókockákon és a tárgykártyákon, de kicsit még a veszélykockán is: a sava-borsát a válaszútkártyák adják. Minden játékos körének kezdetén a tőle jobbra ülő húz egy ilyen kártyát. A kártyán lesz egy feltétel. Ha az ebben a körben teljesül, a játékos felolvassa a kártya szövegét.

Például, ha a feltétel az, hogy "a játékos mozgatja egy túlélőjét", és ez teljesül is, akkor a szomszéd egyszer csak: "A sűrű hóesés fehérbe öltözteti a világot, a látótávolság pedig pár méterre csökken. Nyilván ilyenkor kell jönnie egy hóviharnak! Szerencsére nem vagy egyedül, egy alak tűnik fel a viharban, vadul hadonászva küzdi át magát a hófüggönyön. Majd utána egy másik. És még egy. Összerándul a gyomrod, ahogy ráeszmélsz: egy zombihorda közepébe kerültél! […]"

Ezek persze nem csak egyszerű színesítők. Minden kártya választás elé állítja a játékost, alkalmanként az egész csapatot. A döntések sokszor nem csak arról szólnak, hogy egy adott helyzetből hogyan próbáljátok meg kiverekedni magatokat - a morális dilemmák is gyakoriak: befogadunk egy újabb csapat éhező szerencsétlent, amivel a mieinket sodorjuk az éhhalál szélére, vagy hagyjuk őket odakint pusztulni? És hasonló, gyöngéd finomságok. A lapok egy része meg van jelölve korhatáros tartalom miatt. Ezeket a fiatalok vagy gyengébb idegzetűek bevonásával párhuzamosan ildomos visszahelyezni a dobozba.

Aki bújt, aki nem - halott

A sok izgalom mellett persze bőven lesz részünk gondolkodásban is. Rögtön itt van például az erőforrások szűkössége, az eltérő - és titkos célok - vagyis a kétes megbízhatóságú kooperáció.

Túlélni ugyanis csak közösen tudunk, győzni viszont csak egyenként. Lesz egy közösen leküzdendő akadály, vagy cél, ami a parti elején kiválasztott forgatókönyvhöz tartozik (egy ilyen forgatókönyv úgy van megkomponálva, hogy vele a játék nehézségét és várható hosszát is választjuk). A játék akkor ér véget, amikor ez a közös cél teljesült - és ekkor nézzük meg, kinek sikerült a saját céljait is elérnie. Akiknek ez is sikerült, azok győznek. A mikor ez a közös cél teljesült, a játék véget ér - és ekkor nézzük meg, kinek sikerült a saját céljait is elérnie. Akiknek ez is sikerült, azok győznek.

De a játék véget érhet úgy is, hogy kifutunk az időből, ilyenkor veszítünk. Vagy a morál 0-ra csökken, ekkor is veszítünk. Ugyanis, ha éhezünk, csökken a morál. Ha valaki meghal, csökken a morál. Ha olyan döntést hozunk... csökken a morál. Ha nem takarítjuk a kolóniát, csökken a morál. De ha mindez nem lenne elég, minden körben kapunk még valami extra krízist, amit meg kell oldani, különben… Igen, már megint a fránya morál. Ha pedig van áruló a csapatban, akkor mindez az ő malmára hajtja a havat.

Ha van tippünk az árulóra, akár szavazást is kezdeményezhetünk, és ha sikerrel járunk, kiutasíthatjuk a kolóniából. Ilyenkor az illető játékos új titkos célkártyát húz (függetlenül attól, hogy valóban áruló volt-e vagy sem), és még innen is győzhet. Bár a vicsorgó zombik között barangolni a fagyban nem egy életbiztosítás…

 

Holtak tele

Érzed már a vér szagát…

A Holtak tele nem csak egy zombis játék. Nem csak egy kartondoboz, ami tele van zombis kartonfigurákkal meg vérpettyes kártyákkal. A Holtak tele jegy egy kíméletlenül komoly zombifilmre, ahol az élet törékeny, a hibáknak súlyuk van, a döntéseknek következményei, és ahol persze özönlenek a holtak, akik könnyedén tizedelik a "túlélőket". És ez a film nem az első sorba szól, hanem a vászon túloldalára. A jeges szélfúvásokban gomolygó hópelyhek közé, a véráztatta város romjai közé, ahol senkiben sem bízhat az ember, ugyanakkor nem tehet mást, minthogy másokra támaszkodik. Minden újrajátszással más és más történetek, dilemmák és rengeteg idegszálpattintó helyzet: Na ilyen tél aHoltak tele!

Holtak tele


Woland

 

Értékelések átlaga 


(4.9)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 12 Gyakorlott játékosoknak 21 Ameri gémereknek 11 Ketten 10 Családdal 14 Partijátéknak 23
88% (29)
12% (4)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 33)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Elégedettség, enyhe kritikával :)

Péter | 2020. március 25.

Kis családunk véleménye:
Téma vonzó volt számunkra, mert feleségem szereti a thriller/horror műfajt (én annyira nem), ezért a jézuska beruházott rá. Egyelőre csak ketten tudunk javában játszani a játékkal, ritkábban jövünk össze többen is, de nem mindig erre a játékra kerül a sor. Szóval van tapasztalatunk 2 fős játékkal bőven, illetve egy-két alkalommal 4-5 fővel.
A grafika, a játékelemek hozzák a horrorisztikus hangulatot, ez csillagos 5-ös. De, nem értem hogy az alap játék tábla és a különböző helyszín táblák miért nem kerülhettek egy nagyobb táblára. Picit zavaró számomra, hogy a zombi figurák és a túlélő figurák háttere ugyanolyan színű. Zombik háttere, ha eltérő lenne (pl fekete, vagy vörös), akkor könnyebben szét lehetne válogatni játék elején a figurákat. Szerintem ezzel praktikusabbak lennének az említett játékelemek.
Szerencsefaktornak nagy a szerepe, és illik is a játék témájához, de ezt már többen is írták. Teszik a Veszélykocka, egyedi eleme a játéknak.
Vannak kooperatív játékok amiben egyedül is lehet nyerni, ebben nagyon nehéz. 2 fős játék esetén abszolút nincs versengés (számomra ez hiányérzetet ad). 4-5 főnél, ha áruló is játszik, akkor az ad egy fajta gyanakvó hangulatot a játékhoz, de a versengés itt sem volt érezhető. Aki szeret egyedül nyerni, az ebben a játékban nem nagyon találja meg a lehetőséget hozzá. Viszont aki full kooperatív mániás, annak tetszeni fog.
A durva szövegezésű kártyákat megjelölték, így azokat ki lehet válogatni, ha esetleg kiskorú is játszaná. Azok nélkül szerintem családi játéknak is megfelel.
Jó szórakozást a játékhoz! :)
Nem működő link

Levi | 2020. január 15.

A javított játékszabály linkek közül egyik sem működik.
Csak még egy konzervet...

Nándor | 2020. január 6.

Öten játszva egészen kiegyensúlyozott a játék, ketten játszva viszont olyan nehézségekkel szembesültünk (durva mód, iszonyat sok zombi, véges idő, zuhanó morál, több harapás is), hogy elméletben se nagyon tudtunk volna nyerni.
A játéknak számunkra két fő gyengesége van. Nagyon döcögőssé tette az első néhány játékot a meglehetősen felületes szabálykönyv, ami sok nyitott kérdést hagy, vagy épp utólag van egy-egy elejtett információ, amiből ki lehet következtetni, mire is gondoltak a játék megalkotói. Már néhány játék után több házi szabályunk lett. A másik probléma, bár ez szerencsére játékról-játékra változik, hogy két játékos esetén a játék elején csak toporgunk és a küldetés teljesítése helyett csupán a toporgunk és küzdünk a pillanatnyi túlélésért. Két játékos esetén ugyanis a játék elején nehéz megfelelő mennyiségű ellátmányt, jobb felszerelést, bónuszokat szerezni. Túl gyorsan telnek a körök, így mire a célra kezdünk koncentrálni, addigra, még ha véletlenül túl is éltük, egyszerűen letelik az idő. Javasolt 2 játékos esetén nagyon jól megválasztani a fő célt, vagy egyszerűen nem durva módban játszani.
A játék hangulata remek, tényleg képes hozni a zombiapokalipszis hangulatát. Nem csak a sok játékmód és a küldetések száma miatt magas az újrajátszhatósága, de a karakterek képességeinek változatossága, a felszerelés, a létszám és a véletlen miatt kizárt, hogy kétszer ugyanaz történjen. Ez az a játék, ahol az első másodpercben meghalhat valaki és amit elbukhatsz a végén egyetlen konzerv hiánya miatt is.
egyik kedvenc

Zsuzsa | 2019. október 22.

Nagyon szeretjük, az első olyan kooperatív társas, amit mindenki szívesen játszik. Nagyon jó a hangulatteremtése, szuperül átadja ezt a koszos, véres, gyakran küszködős érzetet. Gyakran megszenvedünk vele, és amikor még áruló is van, az még jobban megkavarja a dolgokat. Olyan még egyszer sem volt, hogy mindenki nyert... a saját célok gyakran olyan nehezek hogy a csapat túlélését kéne kockára tenni. A döntéseknek súlya van, gyerekeknek ezért nem annyira ajánlom.
Szerep- és társasjáték egyben

Zoltán | 2019. október 10.

Aki játszott már szerepjátékot, annak nem lesz meglepő a játék egyes megoldásai a hangulatteremtésre. Aki csak egy fél-kooperatív társasjátékot szeretne játszani, annak is tökéletes választás. Ha pedig imádod a post-apokaliptikus horror játékokat, akkor ez a Te játékod! Mi imádjuk!
Egységben az erő

Róbert | 2019. szeptember 4.

Bár ez a játék ritkábban kerül elő a társaságban, erről nem a játék tehet. Nagyszerű társas. Nagyobb létszám esetén sokat kell várni, mire sorra kerül az ember, mi ezt úgy orvosoltuk, hogy előre megbeszéljük a teendőket, mindenki magára vállalja amit tud és gyorsan lelépi. Ehhez persze kell egy olyan csapat, ahol nincs alfa játékos veszély.
Sok dologra oda kell figyelni, ezért mindenképp javasolt a feladatok tisztázása, így nem felejtődik el semmi. Kezdők is már az első parti végére beletanulnak, így teljes tagjai lehetnek a csapatnak.
Plusz poén, hogy aki nem végzi rendesen a dolgát, ki lehet szavazni a kolóniából. :)

Mi többnyire full kóperatívban játsszuk, mert kóperatív mániás a csapat, de néha poénból bedobunk egy árulót is.

Ha csak kezdők játszanak vele, akkor mindenképp javasolt 1-2 gameplay videó megnézése, mert a kezdők könnyen kihagynak 1-2 teendőt, ami gyorsan megbosszulhatja magát. Itt érdemes előre terveznie a csapatnak.
Új kedvenc

ney | 2019. augusztus 20.

14 éves lányom kérte a szülinapjára, és legtöbbször 4, 12-14 év közötti gyerek + én, mint felnőtt játszottuk. Ebből is látszik, hogy - bár az elején döcögve indult - a játék érthető, a szabályokat tartalmazó füzet megfelelően lett lefordítva, abszolút használható (igaz, 6 éves koruk óta trenírozom őket, kezdve a Bang-től, a Ticket to ride-on át a Pandemic-ig...) . Annyi javaslatom lenne, hogy az első játék előtt valaki szánjon rá egy órát, és egyedül értelmezze a szabályokat, hogy el tudja magyarázni a többieknek. A játékmenet megfelelően pörgős, és bár hosszabb idő is eltelhet, mire újra sorra kerülünk, egy pillanatig sem éreztük, hogy unatkoznánk. Mi nem tapasztaltuk az "alfa-játékos" problémát, köszönhetően az egyéni céloknak, és nagy pozitívum, hogy valóban mindenki úgy érzi, komoly szerepe van a közös cél elérésében.
További pozitívum, hogy a kártyák, figurák, egyebek jó minőségüek, és bőven megfelelő mennyiségű műanyag tasak került a dobozba, így könnyű a ki- és elpakolás.
Röviden: ajánlom mindenkinek, nem kell megijedni sem a témától, sem a bonyolultságától. Jó (zombi)vadászatot!
Küldetés teljesítve

Nikolett És András | 2019. július 4.

Mi ketten játszuk általában.Nekem igy jobban is tetszik mert hamarabb sorra kerülök.( 5 játekosnál kb 15 percig nem csinálok semmit mire mindenki kitalálja mit szeretne kezdeni ) . Izgalmas , jó hangulatú játék tele sztorikkal.Aki szereti a küldetéseket mindenképp próbálja ki.
Ketten, valamint 5-ös csapattal, áruló nélkül próbáltuk eddig.

Dávid | 2019. május 27.

Jó pár kört lejátszottunk már a csapatunkkal. Az árulót egyelőre nem tettük bele, viszont a küldetések közül a nehezebbekből szoktunk húzni. Elég kemény tud lenni, a játék vége fele már nagyon át kell gondolnunk minden lépésünket és még így is többször buktunk, mint nyertünk, de ez csak motivál, hogy a következő küldetésnél még jobban gondoljuk át az akcióinkat.
is-is

Daniel | 2019. május 13.

Kiváló hangulatú társasjáték igényes dizájnnal, rengeteg játékelemmel és a jellegéhez mérten illő szerencsefaktorral. Az ilyen kooperatív jellegű társasjátékok esetében szerintem az első és legfontosabb dolog a hangulat (többek közt ezért sem tudtam megszeretni a Pandemicet), melyet itt kiválóan szolgál a játék minden egyes aspektusa. A válaszútkártyák biztosítják a változatosságot, az egyéni célkártyák és árulókártyák pedig csavarnak egyet a játék kooperációs jellegén. A korábban felsoroltak mellett a fő célkártya, a fel-felmerülő krízisek mind az élmény történetiségét mélyítik el, így a játék gyakorlatilag tökéletesen modellezi le egy kiváló zombis film narratíváját. Noha a megjegyzendő szabályok száma sok, ezek mindegyike logikus, a felépített világ szabályrendszeréből következő (zajszűrők felhelyezése, veszélykocka, sebek, fertőzések, harcok, haszontalan túlélők, élelem).
Negatívumot nem is igazán tudnék megemlíteni, az egyetlen bosszantó dolog az a meglehetősen magas szerencsefaktor (keresésnél, gyalog közlekedésnél, krízis felfedésénél), ám mivel kifejezetten igénylik a kooperatív, történetmesélős játékok ezt a fajta elemet, így ez sem a játékkal kapcsolatban megfogalmazott negatívum, egyszerűen csak bosszantó tud lenni, ha rögtön az első gyaloglásod alkalmával zombiharapásba ütközöl :D
Ketten és négyen játszottuk eddig, izgalmas volt mindkét esetben, de azért inkább azt javasolnám, hogy ha tehetitek, többen és nehezebb (de legalább hosszabb) fő céllal, úgy lehet igazán elmerülni benne.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!