Holtak tele – Válaszúton

  Normál ár: 15 990 Ft

  A Te árad: 15 191 Ft

  Értékelés:  (5.0)
  Éld túl a telet, bármi áron! Vérfagyasztó zombis társasjáték, igazi horrorhangulat!
  A játékosok egy-egy csapatnyi túlélőt irányítva, egymást segítve próbálnak kitartani a kolónián, míg enyhül a tél. Saját titkos céljaik néha mindent a feje tetejére állítanak… Ráadásul minden körben új krízissel kell szembenézniük! A zombik egyre többen vannak, a készletek fogynak, és a várost átkutató társaik is rendre bajba kerülnek! Ha pedig a zombik mégsem végeznének velük, bizalmatlan társaik még mindig száműzhetik őket a kolóniáról… A stratégia mellett tehát komoly pszichológiai vonzata is van a játéknak, ez pedig – a rengeteg eszköz- és eseménykártya mellett – egészen egyedi élménnyé teszi a Holtak telét!
  Kedves Játékostársunk!

  Összehangolt csapatmunkával sikerült kisebb-nagyobb hibákat elkövetnünk a Holtak tele szabálykönyvében, amiért elnézésedet kérjük. Készítettünk egy kis összefoglalót a játékot befolyásoló, lényeges javításokról, illetve a szabálykönyvben pontosítottunk néhány fogalmat és kijavítottunk kisebb hibákat (a változásokat magenta színnel jelöltük). Ezeket a fájlokat erre találod:

  Errata
  Javított szabálykönyv

  Megértésedet köszönjük, és jó játékot kívánunk!
  A Gémklub csapata

  Holtak tele – „Most tél van és csend és hó és halál” … és gyanús a csend

  Hull a pelyhes fehér hó, csurom véres a plató. Mindenki rettegve vár, vicsorog ránk a halál…

  Kemény tél?!… Fogalmad sincs, milyen az…

   

  A Holtak tele egy fél-kooperatív játék, amelyben - nem minden esetben hősies - hőseink életük legkeményebb telét igyekeznek túlélni. Itt nem kezdi ki a nagy hideg a központi fűtést, mert nincs központi fűtés, és nem az okozza a feszültséget, hogy a téli dugó miatt nem jutnak el a közértbe, mert nincs dugó, nincs közért, nincs semmi, csak egy város romjai, amelynek szélén egy romos csűrben vacog egy szedett-vetett kolónia...

  Minden játékos két túlélővel kezd, és ez a kis csapat a játék folyamán akár bővülhet is… ám valószínűbb, hogy csökkenni fog. Ezek mellé jár még 3 akciókocka, néhány lapnyi kezdőfelszerelés (pár konzerv, esetleg gyógyszerek vagy egy kis benzin) és egy titkos cél. Mert bár túlélni együtt kell, azért mindenkinek van egy saját kis célja… kinek kevésbé ütközik a csoportérdekkel, kinek jobban (ha akad egy áruló, na, ő erősen az utóbbi csoportba tartozik).

  Holtak tele

   

  "A szívemet San Franciscóban hagytam" - a beleimet pedig a benzinkúton

  Túlélés, túlélés. Utaltam már rá, hogy nem lesz olyan egyszerű, igaz? Kezdjük is rögtön a fekete levessel: karaktereinkkel akár egyetlen dobás is végezhet ebben a játékban… NE, ne, ne, ne! Ne tekerj el, ez jó! Elmondom, miért:

  A játékban a szerencse nyilván nincs nullára csökkentve: kártyákat húzunk, és már a doboz kibontásakor szembe tűnik egy nagy marék dobókocka. Na, ezek akciókockák, amikkel először dobunk, aztán elköltjük őket különböző akciókért, amelyekhez vagy szükség van egy adott értékre, vagy nem. Ergo a kidobott kockák erőforrásokként működnek, és mindet fel tudjuk majd értelmesen használni. Eddig a szerencsefaktor korlátozása.

  Van azonban egy kocka, a Veszélykocka. Egy nagy, vérbordó, 12 oldalú dög. 6 oldala üres - ezeknek örülünk -, a többin seb, fagyás, illetve egy fog. Mert ekkor a karakter otthagyja a fogát - hiszen megharapja egy zombi. Nincs apelláta. Nincs még egy esély. Vége.

  Ezzel a kockával olyankor dobunk, amikor egy túlélőnk A-ból B-be mozog. Mondjuk bemegy a városba, hogy élelem után kutasson. ínehezen viselem, ha a játékom kimenetelébe nagy beleszólása van egy kockadobásnak, húzásnak, bárminek… De éppen ez az apróság volt az egyik olyan elem, amivel néhány évvel ezelőtt (akkor még angolul) a Dead of Winter belopta magát a szívembe. Ez a végtelen tematikusság. Nem csak hogy súlyt ad a játéknak, hogy az emberélet ennyire törékeny benne (akárcsak a "valóságban"), de végtelenül pontosan simul a témába: ha az ember egy zombiapokalipszis közepén bemerészkedik a város romjai közé, ahol sorvadozó fogaikat az ő agyára fenő eleven hullák grasszálnak mindenfelé...

  Holtak tele

   

  Életre kelt! ÉLETRE KELT!

  Nem csak a halottak élednek fel a játékban, hanem - óvatos képzavarral élve - a játék is az asztalunkon. Na persze az agyunkat nem fogja megenni - a szabály ugyanis nem olyan bonyolult, és a hangsúly nem is azon van, hanem a hangulaton.

  A játék lényege túlmutat az akciókockákon és a tárgykártyákon, de kicsit még a veszélykockán is: a sava-borsát a válaszútkártyák adják. Minden játékos körének kezdetén a tőle jobbra ülő húz egy ilyen kártyát. A kártyán lesz egy feltétel. Ha az ebben a körben teljesül, a játékos felolvassa a kártya szövegét.

  Például, ha a feltétel az, hogy "a játékos mozgatja egy túlélőjét", és ez teljesül is, akkor a szomszéd egyszer csak: "A sűrű hóesés fehérbe öltözteti a világot, a látótávolság pedig pár méterre csökken. Nyilván ilyenkor kell jönnie egy hóviharnak! Szerencsére nem vagy egyedül, egy alak tűnik fel a viharban, vadul hadonászva küzdi át magát a hófüggönyön. Majd utána egy másik. És még egy. Összerándul a gyomrod, ahogy ráeszmélsz: egy zombihorda közepébe kerültél! […]"

  Ezek persze nem csak egyszerű színesítők. Minden kártya választás elé állítja a játékost, alkalmanként az egész csapatot. A döntések sokszor nem csak arról szólnak, hogy egy adott helyzetből hogyan próbáljátok meg kiverekedni magatokat - a morális dilemmák is gyakoriak: befogadunk egy újabb csapat éhező szerencsétlent, amivel a mieinket sodorjuk az éhhalál szélére, vagy hagyjuk őket odakint pusztulni? És hasonló, gyöngéd finomságok. A lapok egy része meg van jelölve korhatáros tartalom miatt. Ezeket a fiatalok vagy gyengébb idegzetűek bevonásával párhuzamosan ildomos visszahelyezni a dobozba.

  Aki bújt, aki nem - halott

  A sok izgalom mellett persze bőven lesz részünk gondolkodásban is. Rögtön itt van például az erőforrások szűkössége, az eltérő - és titkos célok - vagyis a kétes megbízhatóságú kooperáció.

  Túlélni ugyanis csak közösen tudunk, győzni viszont csak egyenként. Lesz egy közösen leküzdendő akadály, vagy cél, ami a parti elején kiválasztott forgatókönyvhöz tartozik (egy ilyen forgatókönyv úgy van megkomponálva, hogy vele a játék nehézségét és várható hosszát is választjuk). A játék akkor ér véget, amikor ez a közös cél teljesült - és ekkor nézzük meg, kinek sikerült a saját céljait is elérnie. Akiknek ez is sikerült, azok győznek. A mikor ez a közös cél teljesült, a játék véget ér - és ekkor nézzük meg, kinek sikerült a saját céljait is elérnie. Akiknek ez is sikerült, azok győznek.

  De a játék véget érhet úgy is, hogy kifutunk az időből, ilyenkor veszítünk. Vagy a morál 0-ra csökken, ekkor is veszítünk. Ugyanis, ha éhezünk, csökken a morál. Ha valaki meghal, csökken a morál. Ha olyan döntést hozunk... csökken a morál. Ha nem takarítjuk a kolóniát, csökken a morál. De ha mindez nem lenne elég, minden körben kapunk még valami extra krízist, amit meg kell oldani, különben… Igen, már megint a fránya morál. Ha pedig van áruló a csapatban, akkor mindez az ő malmára hajtja a havat.

  Ha van tippünk az árulóra, akár szavazást is kezdeményezhetünk, és ha sikerrel járunk, kiutasíthatjuk a kolóniából. Ilyenkor az illető játékos új titkos célkártyát húz (függetlenül attól, hogy valóban áruló volt-e vagy sem), és még innen is győzhet. Bár a vicsorgó zombik között barangolni a fagyban nem egy életbiztosítás…

   

  Holtak tele

  Érzed már a vér szagát…

  A Holtak tele nem csak egy zombis játék. Nem csak egy kartondoboz, ami tele van zombis kartonfigurákkal meg vérpettyes kártyákkal. A Holtak tele jegy egy kíméletlenül komoly zombifilmre, ahol az élet törékeny, a hibáknak súlyuk van, a döntéseknek következményei, és ahol persze özönlenek a holtak, akik könnyedén tizedelik a "túlélőket". És ez a film nem az első sorba szól, hanem a vászon túloldalára. A jeges szélfúvásokban gomolygó hópelyhek közé, a véráztatta város romjai közé, ahol senkiben sem bízhat az ember, ugyanakkor nem tehet mást, minthogy másokra támaszkodik. Minden újrajátszással más és más történetek, dilemmák és rengeteg idegszálpattintó helyzet: Na ilyen tél aHoltak tele!

  Holtak tele


  Woland

   

  Értékelések átlaga 


  (5.0)

  Közönségdíjak

  Ezt a terméket még egy közönségdíjra sem jelölték elegen.

  100% (5)
  Rendezés:
  Eddig összesen 5 értékelés
  Holtak között életben maradni

  Danchos | 2018. február 19.

  Rendkívül hangulatos, izgalmas társasjáték.
  Tetszik, hogy a Holtak Tele ennyire jól és részletekbe menően dolgozza fel a zombiapokalipszis témát. Számomra ez az első komolyabb történetközpontú kooperatív társasjáték, és azt kell mondanom, a legjobb választás volt a bevezetésre. Amikor először a kezembe vettem a játékot, már maga a doboz, a külcsín is megfogott. A játékelemek igényesen vannak kialakítva, és teljes mértékben átadják azt a bizonyos hangulatot. A képekkel tarkított szabálykönyv szerintem abszolút rendben van, semmi sincs benne túlmagyarázva, és minden felmerülő kérdésünkre választ ad.
  Nem szeretném túlságosan részletezni a játékmenetet. Legyen elég annyi, hogy magával ragadó, elgondolkodtató. Az egyéni és fő céloknak, a válaszútkártyáknak, valamint a megannyi eltérő képességgel rendelkező túlélőnek köszönhetően minden egyes játék más és más. Az éppen rendelkezésre álló időnknek megfelelően választhatunk küldetést magunknak. Ha egész délutános / estés programot akarunk, jöhet egy hosszabb túlélősdi, kevesebb szabadidő esetén pedig dönthetünk egy gyorsabb zombiölés mellett is. :)
  Nagyon tetszik, hogy igyekszünk vigyázni kis csapatunk törékeny tagjaira, sőt olykor már egyfajta kötődést érzünk irántuk. Megesik, hogy valamelyik túlélőnk mindössze egy forduló erejéig marad velünk, a jobb sorsra érdemesek pedig kisebb csoda folytán kitartanak a végéig. A veszélykocka miatt sosem érezhetjük magunkat biztonságban. Sokszor áldozatokat kell hoznunk azért, hogy a kolónia javát szolgáljuk, de ha a szükség úgy kívánja, a saját érdekeinket kell szem előtt tartanunk. A válaszútkártyák ötletesek, és nem egyszer hoztak bennünket nehéz helyzetbe. Azt ajánlom, hogy ne olvassátok el őket előre, hadd legyen minden egyes esemény meglepetés. :)
  Kooperatív módban ketten is remek kikapcsolódást nyújt, három vagy több résztvevő esetén viszont már megkapjuk azt a pluszt, hogy bármelyikünk áruló lehet, és a szüntelen gyanakvás még színesebbé teszi a játékot.
  A Holtak Tele igazán próbára tesz bennünket. Minden egyes játék során feltesszük magunknak a kérdést: vajon képesek leszünk átvészelni a zimankós hideget, a holtak szüntelenül özönlő seregét, és életben maradni ebben a kegyetlen, reményvesztett világban?
  Más játék - MÁSokkal

  HeFe | 2018. február 19.

  Karácsonyra vettük meg, családi játéknak. Nem csalódtunk benne! Az első játék volt hosszadalmas (5-6 óra) a szabályok miatt, de az sem csapott unalomba. Gyerekeink is nagyon szívesen játsszák a barátaikkal is. (A gyerekek 13, 15, 17 és 19 évesek.)
  Nem tudnám más játékhoz hasonlítani, mert a közös cél elérése mellett az egyéni érdekek is befolyásolják egy-egy játékos döntéseit. Amikor azt hiszed, hogy sikerül visszaszorítani a zombikat, akkor kiderül, hogy a melletted ülő áruló, és saját érdekei miatt képes feláldozni egy kolóniát. De az is lehet, hogy Te is a sorsára hagysz egy eltűnt gyermeket, mert mégiscsak egy éhes szájjal kevesebb... Számtalan lehetőség, nagyon sok karakter és döntések sorozata jellemzi ezt a játékot.
  Két főnek is ugyanolyan jó játszani, mint 3, 4, vagy 5 játékosnak. De minél többen játsszuk, annál nagyobb az esélye, hogy áruló van a csapatban. Nekünk nagyon bejött!
  Soha semmi nem lesz ugyanolyan

  Ti Wine | 2018. január 2.

  Karácsonyra leptem meg magam a Holtak Telével. Nem érte indultam, de "rábeszéltek" (nem volt nehéz dolguk).
  Soha semmi nem lesz ugyanolyan, gondolhatja az ember egy apokalipszis közepén. Emberi sorsokról kell döntenünk és a saját és csapatunk életét kockára tenni.
  Elsőre kicsit bonyolult a játék menete, de 1-2 kör után már rutinból lehet játszani. Érdemes gameplayeket nézni a Youtube-n azért a szabályok megértéséhez.
  A rengeteg karakter, krízis és főcél miatt, illetve a található tárgyak randomitásának köszönhetően, megunhatatlan a játék. Soha semmi nem lesz ugyanolyan, a játékban mint azelőtt volt.
  Remek választás azoknak, akik egy hangulatos, hosszabb questet akarnak végigjátszani. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
  Winter is coming

  Tamás | 2017. december 22.

  Nemrég vettem meg a játékot és hát... egyik kedvenc lett :) Valamilyen tapasztalattal rendelkező társasjáték kedvelőknek ajánlom, akik egy jó társasággal akár 3-4 órát is eltöltenek a játék mellett. A kidolgozás 10/10 , a játékélmény fantasztikus és az újrajátszhatóság is végtelen. Mi magunk állíthatjuk be a nehézségi szintet a különböző küldetés vagy áruló kártyák segítségével, ez is egy pozitívum számomra. Szerencsefaktor a játékban nem nagyon van jelen, úgy hogy a nagyon stratégiai társasjáték kedvelőknek mindenképp egy kötelező darab :)
  Beköszöntött a tél

  Gábor | 2017. december 13.

  Én nagyon örültem, amikor bejelentették a magyar verzió érkezését, nekem az angol verzió is egy kedvenc volt, a hangulat illetve az akkor még számomra új játékstílus/mechanika miatt, viszont akkor azt éreztem a társaságban akikkel játszottunk nem volt meg a tökéletes angol tudás mindenkinél ami vontatottá tette a játékot, így nem vásároltam meg magamnak. A magyar verzió viszont megoldott minden nyelvi akadályt. Változatos, izgalmas semi-cooperative játék. Együtt harcoltok a kolóniára támadó zombi hordák ellen, és ha már minden játékot könnyen megnyertek, nehezítsetek árulókkal akik a csapat ellen játszanak, vagy játszatok a durva küldetés kártyákkal amik eléggé megnehezítik a játék megnyerését.
  Szép, igényes kialakítás és design, nem műanyag hanem karton karakterek és zombik, viszont a minősége szerintem az elvárható.
  Játék közben a látvány szerintem meghozza a szükséges hangulatot, akik szeretik a szerepjátékot és a zombi apokalipszis témát, azoknak a válaszút kártyák és a fő feladatok szövegei illetve egy kis fantázia könnyen hozhatja az elvárt élményt.
  5-6 játékunk van egyenlőre benne a magyar verzióban, és eddig nagyon szeretjük, nem találtunk benne különösebb hibát, egy-egy apró hiányosságot éreztünk a szabályok ismertetésében amit nem tudok, hogy az angol verzió is hiányos e ilyen szempontból, viszont egy kis társasjátékos gyakorlattal, és "házi szabályokkal" ezeket könnyen ki tudtuk pótolni.
  Mindenkinek ajánlom, 2 fő-nek is, akár pároknak, mi nem számítottunk rá de élveztük a két személyes játékot is ( 1 személy 2 helyett 3 karaktert irányít )

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!