Holtak tele – Válaszúton

Normál ár: 15 990 Ft

A Te árad: 15 191 Ft

Értékelés:  (4.9)
Éld túl a telet, bármi áron! Vérfagyasztó zombis társasjáték, igazi horrorhangulat!
A játékosok egy-egy csapatnyi túlélőt irányítva, egymást segítve próbálnak kitartani a kolónián, míg enyhül a tél. Saját titkos céljaik néha mindent a feje tetejére állítanak… Ráadásul minden körben új krízissel kell szembenézniük! A zombik egyre többen vannak, a készletek fogynak, és a várost átkutató társaik is rendre bajba kerülnek! Ha pedig a zombik mégsem végeznének velük, bizalmatlan társaik még mindig száműzhetik őket a kolóniáról… A stratégia mellett tehát komoly pszichológiai vonzata is van a játéknak, ez pedig – a rengeteg eszköz- és eseménykártya mellett – egészen egyedi élménnyé teszi a Holtak telét!
Kedves Játékostársunk!

Összehangolt csapatmunkával sikerült kisebb-nagyobb hibákat elkövetnünk a Holtak tele szabálykönyvében, amiért elnézésedet kérjük. Készítettünk egy kis összefoglalót a játékot befolyásoló, lényeges javításokról, illetve a szabálykönyvben pontosítottunk néhány fogalmat és kijavítottunk kisebb hibákat (a változásokat magenta színnel jelöltük). Ezeket a fájlokat erre találod:

Errata
Javított szabálykönyv

Megértésedet köszönjük, és jó játékot kívánunk!
A Gémklub csapata

Holtak tele – „Most tél van és csend és hó és halál” … és gyanús a csend

Hull a pelyhes fehér hó, csurom véres a plató. Mindenki rettegve vár, vicsorog ránk a halál…

Kemény tél?!… Fogalmad sincs, milyen az…

 

A Holtak tele egy fél-kooperatív játék, amelyben - nem minden esetben hősies - hőseink életük legkeményebb telét igyekeznek túlélni. Itt nem kezdi ki a nagy hideg a központi fűtést, mert nincs központi fűtés, és nem az okozza a feszültséget, hogy a téli dugó miatt nem jutnak el a közértbe, mert nincs dugó, nincs közért, nincs semmi, csak egy város romjai, amelynek szélén egy romos csűrben vacog egy szedett-vetett kolónia...

Minden játékos két túlélővel kezd, és ez a kis csapat a játék folyamán akár bővülhet is… ám valószínűbb, hogy csökkenni fog. Ezek mellé jár még 3 akciókocka, néhány lapnyi kezdőfelszerelés (pár konzerv, esetleg gyógyszerek vagy egy kis benzin) és egy titkos cél. Mert bár túlélni együtt kell, azért mindenkinek van egy saját kis célja… kinek kevésbé ütközik a csoportérdekkel, kinek jobban (ha akad egy áruló, na, ő erősen az utóbbi csoportba tartozik).

Holtak tele

 

"A szívemet San Franciscóban hagytam" - a beleimet pedig a benzinkúton

Túlélés, túlélés. Utaltam már rá, hogy nem lesz olyan egyszerű, igaz? Kezdjük is rögtön a fekete levessel: karaktereinkkel akár egyetlen dobás is végezhet ebben a játékban… NE, ne, ne, ne! Ne tekerj el, ez jó! Elmondom, miért:

A játékban a szerencse nyilván nincs nullára csökkentve: kártyákat húzunk, és már a doboz kibontásakor szembe tűnik egy nagy marék dobókocka. Na, ezek akciókockák, amikkel először dobunk, aztán elköltjük őket különböző akciókért, amelyekhez vagy szükség van egy adott értékre, vagy nem. Ergo a kidobott kockák erőforrásokként működnek, és mindet fel tudjuk majd értelmesen használni. Eddig a szerencsefaktor korlátozása.

Van azonban egy kocka, a Veszélykocka. Egy nagy, vérbordó, 12 oldalú dög. 6 oldala üres - ezeknek örülünk -, a többin seb, fagyás, illetve egy fog. Mert ekkor a karakter otthagyja a fogát - hiszen megharapja egy zombi. Nincs apelláta. Nincs még egy esély. Vége.

Ezzel a kockával olyankor dobunk, amikor egy túlélőnk A-ból B-be mozog. Mondjuk bemegy a városba, hogy élelem után kutasson. ínehezen viselem, ha a játékom kimenetelébe nagy beleszólása van egy kockadobásnak, húzásnak, bárminek… De éppen ez az apróság volt az egyik olyan elem, amivel néhány évvel ezelőtt (akkor még angolul) a Dead of Winter belopta magát a szívembe. Ez a végtelen tematikusság. Nem csak hogy súlyt ad a játéknak, hogy az emberélet ennyire törékeny benne (akárcsak a "valóságban"), de végtelenül pontosan simul a témába: ha az ember egy zombiapokalipszis közepén bemerészkedik a város romjai közé, ahol sorvadozó fogaikat az ő agyára fenő eleven hullák grasszálnak mindenfelé...

Holtak tele

 

Életre kelt! ÉLETRE KELT!

Nem csak a halottak élednek fel a játékban, hanem - óvatos képzavarral élve - a játék is az asztalunkon. Na persze az agyunkat nem fogja megenni - a szabály ugyanis nem olyan bonyolult, és a hangsúly nem is azon van, hanem a hangulaton.

A játék lényege túlmutat az akciókockákon és a tárgykártyákon, de kicsit még a veszélykockán is: a sava-borsát a válaszútkártyák adják. Minden játékos körének kezdetén a tőle jobbra ülő húz egy ilyen kártyát. A kártyán lesz egy feltétel. Ha az ebben a körben teljesül, a játékos felolvassa a kártya szövegét.

Például, ha a feltétel az, hogy "a játékos mozgatja egy túlélőjét", és ez teljesül is, akkor a szomszéd egyszer csak: "A sűrű hóesés fehérbe öltözteti a világot, a látótávolság pedig pár méterre csökken. Nyilván ilyenkor kell jönnie egy hóviharnak! Szerencsére nem vagy egyedül, egy alak tűnik fel a viharban, vadul hadonászva küzdi át magát a hófüggönyön. Majd utána egy másik. És még egy. Összerándul a gyomrod, ahogy ráeszmélsz: egy zombihorda közepébe kerültél! […]"

Ezek persze nem csak egyszerű színesítők. Minden kártya választás elé állítja a játékost, alkalmanként az egész csapatot. A döntések sokszor nem csak arról szólnak, hogy egy adott helyzetből hogyan próbáljátok meg kiverekedni magatokat - a morális dilemmák is gyakoriak: befogadunk egy újabb csapat éhező szerencsétlent, amivel a mieinket sodorjuk az éhhalál szélére, vagy hagyjuk őket odakint pusztulni? És hasonló, gyöngéd finomságok. A lapok egy része meg van jelölve korhatáros tartalom miatt. Ezeket a fiatalok vagy gyengébb idegzetűek bevonásával párhuzamosan ildomos visszahelyezni a dobozba.

Aki bújt, aki nem - halott

A sok izgalom mellett persze bőven lesz részünk gondolkodásban is. Rögtön itt van például az erőforrások szűkössége, az eltérő - és titkos célok - vagyis a kétes megbízhatóságú kooperáció.

Túlélni ugyanis csak közösen tudunk, győzni viszont csak egyenként. Lesz egy közösen leküzdendő akadály, vagy cél, ami a parti elején kiválasztott forgatókönyvhöz tartozik (egy ilyen forgatókönyv úgy van megkomponálva, hogy vele a játék nehézségét és várható hosszát is választjuk). A játék akkor ér véget, amikor ez a közös cél teljesült - és ekkor nézzük meg, kinek sikerült a saját céljait is elérnie. Akiknek ez is sikerült, azok győznek. A mikor ez a közös cél teljesült, a játék véget ér - és ekkor nézzük meg, kinek sikerült a saját céljait is elérnie. Akiknek ez is sikerült, azok győznek.

De a játék véget érhet úgy is, hogy kifutunk az időből, ilyenkor veszítünk. Vagy a morál 0-ra csökken, ekkor is veszítünk. Ugyanis, ha éhezünk, csökken a morál. Ha valaki meghal, csökken a morál. Ha olyan döntést hozunk... csökken a morál. Ha nem takarítjuk a kolóniát, csökken a morál. De ha mindez nem lenne elég, minden körben kapunk még valami extra krízist, amit meg kell oldani, különben… Igen, már megint a fránya morál. Ha pedig van áruló a csapatban, akkor mindez az ő malmára hajtja a havat.

Ha van tippünk az árulóra, akár szavazást is kezdeményezhetünk, és ha sikerrel járunk, kiutasíthatjuk a kolóniából. Ilyenkor az illető játékos új titkos célkártyát húz (függetlenül attól, hogy valóban áruló volt-e vagy sem), és még innen is győzhet. Bár a vicsorgó zombik között barangolni a fagyban nem egy életbiztosítás…

 

Holtak tele

Érzed már a vér szagát…

A Holtak tele nem csak egy zombis játék. Nem csak egy kartondoboz, ami tele van zombis kartonfigurákkal meg vérpettyes kártyákkal. A Holtak tele jegy egy kíméletlenül komoly zombifilmre, ahol az élet törékeny, a hibáknak súlyuk van, a döntéseknek következményei, és ahol persze özönlenek a holtak, akik könnyedén tizedelik a "túlélőket". És ez a film nem az első sorba szól, hanem a vászon túloldalára. A jeges szélfúvásokban gomolygó hópelyhek közé, a véráztatta város romjai közé, ahol senkiben sem bízhat az ember, ugyanakkor nem tehet mást, minthogy másokra támaszkodik. Minden újrajátszással más és más történetek, dilemmák és rengeteg idegszálpattintó helyzet: Na ilyen tél aHoltak tele!

Holtak tele


Woland

 

Értékelések átlaga 


(4.9)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 8 Gyakorlott játékosoknak 13 Ameri gémereknek 7 Ketten 7 Családdal 9 Partijátéknak 14
89% (17)
11% (2)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 19)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
...ahová csak lépek Zombi terem

Messier | 2019. február 7.

Érdekes játékmechanizmusa van. Egyrészt a körök elején felolvasandó kártyák gyermekkorom "Kaland, játék, kockázat" élményét varázsolja vissza, másrészről a kör végi követelmény közös végrehajtása tartja fent az izgalmat. Kimondottan akkor, ha közénk cseppent egy áruló is....Miután próbáltam több zombis játékot is, - köztük a nagy klasszikus Zombicide-ot - egyedül ez van még meg mindig, a többi már elkelt. Pont azért, mert a kockadobálás mellett, taktikázni is kell . Mi magunk dönthetjük el, hogy hol mennyit kockáztatva mennyire vonjuk magunkra a zombik figyelmét. A több mint 30 számozott játékos karakter különböző képességekkel van felruházva és ez dönt arról is, hogy hol helyezkedsz el a hierarchiában. A játék félig kooperatív, hiszen van egy közös cél - a zombik túlélése. Emellett azonban mindenkinek van egy saját célja is, amit teljesíteni kell és ez ütközhet a közössel. És akkor még nem beszéltünk arról, ha közénk kerül egy áruló, aki a játék végéig próbál inkognitóban maradni, fenntartva a látszatot, hogy velünk van. Szóval számomra ez nem csak kockadobálós játékélményt adott, hanem egy igazi zombi party-s hangulatot is!
Zombik mindenhol

Trezden | 2019. január 30.

Teli a doboz! -ez talán amit az ember elsőre tapasztal. Jó minőségű elemek, számtalan zombi és túlélő, nagyon nagy újrajátszhatósági faktor!
Nagyon jó kooperatív társas ( vagy mégse...), megdolgoztatja a kerekeket bőven!
Csak ne koponyát

Mike | 2019. január 25.

Nagyon jó, de nem rövid idejű játék. Van benne egyfelől (bal)szerencse, amikor 1 dobás következtében kapásból meghal az ember, de ezt leszámítva, egy nagyon jó taktikai játék. Fontos a csapatküldetés, de az egyéni teszi még izgalmasabbá, főleg akkor,ha árulóval van játszva. Az egy nagyon nagy csavart ad, amikor nem lehet tudni, hogy van-e, és ha van, akkor mikor, és hogyan tesz keresztbe.
Emellett a legjobb a játékban a kis történetes kártyák, amik külön háttérsztorit raknak a játékba, melyeknek a hangulata 5*. Mindenkinek ajánlom
Na, ki az áruló?

Murly | 2018. október 11.

A játék alapvetően co-operative, de az esetek legnagyobb részében, van köztünk egy áruló. nem tudni, hogy kicsoda, Általában kiszúrunk valakit, aki gyanúsan viselkedik, de legtöbbször kiderül, hogy csak a saját, titkos személyes célját próbálja teljesíteni, és nem ő az áruló, emiatt sosem egyértelmű, hogy ki tevékenykedik ellenünk.

Nagyon szeretem a játékot, annak ellenére, hogy a zombik, mint téma, nem igazán köt le.
Holtak

Soma | 2018. október 8.

Baromi jó kooperációs lehetőségeket nyújt, és a folytonos bizonytalanság, hogy van-e áruló.. Kezdőknek is ideális aki szereti a zombi témát!
Nevetés és rettegés a fagyhalál küszöbén

Attila | 2018. szeptember 25.

Ez volt az első nem Monopoly szintű társasjáték, amivel játszottam. Nagyon féltem, hogy béna leszek, és persze rögtön az első mozgásomnál dobtam is egy harapást. : D Ennek ellenére fantasztikusan feelinges játék volt, a különböző narratíváknak hála enyhe szerepjátékos beütéssel. Nagyon örülök, hogy ez a társaság egyik kedvenc játéka, mert így nagyon sokat játszhatok én is. Kiváló, kooperatív módban is kellően feszült társas, ha pedig áruló is van... nem tudom, eddig mindig én voltam az áruló és nagyon rossz érzés volt, jobb szeretek együttműködni, mindazonáltal kellő körmönfontsággal és a trollkodásra való csipetnyi affinitással árulóként is izgalmas (alkalmasint még izgalmasabb is). Összességében szubjektív véleményem szerint az egyik legjobb játék, amit ismerek, belépő és haladó szinten is.
Walking dead után szabadon

Marcell | 2018. szeptember 13.

Zombik, fegyverek, túlélőkolónia, cselszövés, árulás? Akkor a játék neked való. Nem túl komplex a játékmenet, könnyen követhető, az akciók nem túl kuszák, lépsz, dobsz, akciót hajtasz végre (keresel vagy ölsz) és ennyi. Na jó, kicsit azért kuszább, de röviden ennyi.
A játék maga élvezetes, első játéknak azt mondanám, hogy nem túl bonyolult, mondjuk vannak olyan részek, amiket nem értek (pl. a zajjelölő sáv betelik, nem történik semmi, ez nekem olyan nonszensz).
Az apró dolgoktól eltekintve amúgy tényleg nagyon jó, azt mondom, hogy viszonylag könnyen el lehet érni a célt benne (egyéni célok vannak), legalábbis nekem mindig sikerült.
Sok karakter, sok zombi, sok kártya, sok kocka.
9/10
Zombik hada

Ray | 2018. szeptember 5.

Az egyik legjobb társasjáték amivel valaha játszottam. Nagyon tetszenek a kidolgozott túlélők és képességeik, na meg sztorik a válaszútkártyákon. 80 válaszútkártya van, amelyek különböző feltételek esetén aktiválódnak. Néhány esetben nagyon kicsi az esély hogy pont az a válaszútkártya, amit kihúzott valaki életbe is lépjen, és amikor megtörténik annál viccesebb hogy hogy lehet ekkora mázlink vagy épp balszerencsénk.
Idáig még csak kétszemélyes módban tudtuk kipróbálni kooperatív játékként. És hát a szabályoknak megfelelően ilyenkor a főcél-kártyák durva oldalát kell használni. Az "Otthon, édes otthon" főcél kifejezetten nehéz, külföldi fórumon olvastam, hogy ha szerencsés túlélőket kapunk és a keresésekkor jó kártyákat húzunk akkor kb. 5 % az esély a nyerésre.....egyszer úgyis sikerülni fog, addig nem nyugszunk :D A szabályok és a túlélők képességeinek értelmezésekor nagyon oda kell figyelni, mert minden szónak jelentősége van. Eleinte elkövettük azt a hibát hogy rosszul alkalmaztunk néhány képességet. De most már ha elbizonytalanodunk valami apró részlet miatt, akkor megnézzük a neten hogy azt az adott dolgot hogy kell valójában értelmezni.
Nagyon várjuk a The Long Night megjelenését is magyarul. Bár az nem kifejezetten kiegészítőnek lett elkészítve, hanem önálló játékként, de annyi újdonság van benne, hogy kiegészítőként is simán elmegy és megéri majd megvenni, hogy még izgalmasabbá tehessük a játékot.
Lenyűgöző konstrukció

Anita | 2018. szeptember 1.

Ez a játék hozta vissza a gyerekkori társasjáték mániânkat. Az első "újabb generációs" társasunk volt. Azóta nincs megállás :). Csodálatos a kivitelezés. Nagyon jó hangulatú a játék. Ketten hamar kijátszható az összes küldetés és egy idő után nem lesz kihívás, ezért kell majd több játékos, hogy újra izgalmas lehessen.
Túlélés

Adrienn | 2018. július 24.

Túl vagyunk pár játékon a családdal (11,13,15 évesek), mind árulós és sima kooperatív módban (amikor senkinek nincs titkos célja). Kegyetlen egy játék, olyan döntésekre rákényszerítve, ahol csak a túlélés számít (bár lehet a túl sok vesztés miatt lettünk érzéketlenebbek a többi ártatlan túlélő iránt és simán kiküldtük még az frissen szült anyát is a hóra). Az árulós módban könnyebb a küldetés feladata, de lehet hogy lesz köztünk egy áruló aki kereszbe tesz a csapat túlélésének. Nekünk sikerül kiszavaznunk egy társunkat, mert olyan jól lapított az áruló, meg is nyerte a játékot miután a kerítést felvágva sorsunkra hagyott minket.
A kooperatív résznél nehezebb a feladat nekünk 3 fővel nem is sikerült teljesítenünk, 4-5 fő kell hozzá.
Lehet nekünk nem volt egyértelmű a szabályzat, de sokáig rosszul játszottuk mikor túlélőt (kívülálló kártyát) húztunk a tárgypakliból rögtön ki is játszottuk és ezért egy idő után túl nagy lett a túlélők tábora akiket nehéz volt már etetni. Mint kiderült ezt a lapot is kézbe lehet venni mint az összes többi lapot és akkor játsza ki az ember mikor akarja, vagy elcseréli valaki mással. A másik az éhinségjelző mikor nincs elég élelem, hogy mindenkinek jusson kerül egy üres konzerv a raktárba ami -1 morál, nem volt egyértelmű, hogy ezt minden körbe kell e levonni, de mint kiderült csak akkor van jelentősége ha újra éhezik a csapat, tehát ha megint nem tudnak enni még 1 üres konzerv kerül be és akkor abban a körben a 2 konzerv miatt már -2 morál kerül levonásra.
Még sokszor elő fog kerülni nálunk és amint kapható lesz magyarul a kiegészítő az is beszerzésre kerül. Egy kis nyomasztó zombis háttérzenével még jobb az élmény.

Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!