Homályrév

Normál ár: 49 990 Ft


A Te árad: 47 491 Ft

Értékelés: 
(4.4)
Az egyik legnagyobb szabású szerepjátékos társasjáték, melyben a játékosok a döntéseik nyomán játékról játékra változó világban kalandozva fejleszthetik karaktereiket, küzdhetnek meg ellenfeleikkel, vértezhetik fel magukat újabb és újabb felszerelésekkel és képességekkel. Komoly tervezést igénylő taktikai harcok során teljesíthetik aktuális küldetésüket a hősök, melyek után folyamatosan újabb lehetőségek nyílnak meg a világban.
A játék egyik varázsa, hogy az állandó változásnak köszönhetően a sokadik játék is tartogat majd meglepetéseket.

A Witchernek köszönhetően a szerepjátékok újra a fénykorukat élik manapság és olyanok is leülnek szerepjátékkal játszani, akik korábban tartottak tőle. Bár a szerepjátékok mindig is ott voltak a társasjátékos és számítógépes világban, de ezekkel tényleg csak a legelszántabb játékosok, az igazi „gémerek” játszottak, mivel ez az a műfaj, amihez a legtöbb belefektetett idő és energia szükséges. Bár lejátszhatunk egy gyors partit bármelyik szerepjátékban, függetlenül attól, hogy ezt számítógépen vagy társasjáték formában szeretnénk megtenni, de ezek a kis rövid betekintések szinte semmit nem fognak megmutatni abból, hogy miért olyan népszerű ez a műfaj.

Hasonló eset a Homályrév is, ha csatlakozunk egy partihoz és teljesítünk egy küldetést, attól még nem fog összeállni a kép a fejünkben, ez a játék miért is van a világranglista első helyén. Méghozzá olyan magasan, hogy várhatóan hosszú évekig nem lesz képes semmi letaszítani őt.

 

Nagy külső mögött, még nagyobb belső 

Mielőtt a kezemben tarthattam volna a Homályrévet, már akkor tudtam, hogy ez lesz a valaha volt legnagyobb társasjátékom. Lelkileg már felkészültem, mire hazaviszem a boltból, addigra az orrom már a földet fogja súrolni, és be kell vallanom így is lett. Ez pedig csak a kezdet volt, hiszen nem a doboz mérete vagy súlya miatt tátottam el igazán a szám a játékot illetően, hanem akkor, amikor végre kibontottam és megláttam azt a temérdek mennyiségű kártyát, tokent és kelléket, amivel a Homályrév érkezett. Hozzávetőlegesen úgy 1 hétig hevert az asztalomon minden, ameddig rájöttem, miként is fogom a tartalmát rendszerezni és tárolni. Így zárójelben megjegyezném, hiába társasjátékozom már évek óta, soha nem vett rá semmi, hogy házilag habkarton insertet (komponens tároló) készítsek bármihez, egészen idáig…szerencsére volt egy roppant tehetséges segítőm, akinek lelkesedésével elkészülhetett életem első insertje. A Homályrév az a társasjáték, amihez nem árt, ha van valami rendszerezőnk. Úgy ekkor tudatosult bennem igazán, ez a társasjáték hosszú ideig minden alkalommal tartogatni fog nekem valami újat.

 

Első lépések

Nem fogok hazudni nektek, a Homályrévet megtanulni és azt helyes szabályok szerint játszani (és a helyes szó, amit itt hangsúlyoznék) azért nem kis feladat, ha úgy érzed már a 10 oldalas szabálykönyvek is kifognak rajtad, akkor a Homályrév nem lesz a te játékot, legalábbis egyelőre. A Holtak Tele – Válaszúton, vagy Robinson Crusoe – Kalandok az elátkozott szigeten összetettséget képzeljetek el, ha már hasonlítani kell valamihez. Annyi különbséggel, hogy ameddig az említett két társasjáték szabályai nem változnak, addig a Homályrév kalandról kalandra más lesz. Lépcsőzetesen épül fel, ahogy halad előre a történet, egyre több mindenre kell figyelni. Bele lehet jönni, szó sincs arról, hogy ez csak a kiváltságosok érdeme lenne. Sőt…ha az ember jártas a társasokban, akkor értelemszerűen könnyebben összeállnak a dolgok a fejében, de még így is jó pár alkalmat belefektettünk, ameddig tényleg annyira magabiztosnak éreztük magunkat, hogy szabálykönyv nélkül neki mertünk fogni egy küldetésnek. Mielőtt belemennék a részletekbe szerettem volna azért azt tisztázni, hogy a Homályrév nem éppen az a játék, amit impulzus vásárlásból azonnal meg kell venni, csak azért, mert a világ legnagyobb társasjáték adatbázisában (BGG) az első helyen tanyázik.

 

A dicsőséghez vezető út

Mielőtt belevágnátok a több, mint 100 játékalkalmon átívelő történetbe, az első lépés, amit tennetek kell, hogy kiválasztjátok a számotokra szimpatikus karaktert. Bár több mini figura és karakter van a játék dobozában, a kezdeteknél csak töredéküket tekinthetitek meg. Ahhoz, hogy megkaparintsátok a többit, ahhoz előbb le kell tennetek valamit az asztalra és be kell bizonyitanotok, hogy elég rátermettek vagytok rá. Szándékosan karaktert írtam és nem hőst, mert ezek a figurák a játék elején közel névtelen senkik (szó szerint névtelenek, hiszen a nevüket is ti adjátok meg) ti fogtok belőlük hősöket faragni, ahogy halad előre a kaland.

Bármelyik karaktert is választjátok, az teljesen egyedi lesz, úgy kinézetre, mint a képességeik tekintetében. Pozitívumként emelném ki azt, hogy nem a megszokott szerepjátékos klisékkel találkozunk itt, mint pl. harcos, varázsló, pap stb. hanem ezek átdolgozásával és felfrissítésével. A képességek több esetben összemosódnak és változatosak lesznek, így a kétajtós szekrény is képes olyan akciók végrehajtására, amit a klasszikus szerepjátékos környezetben pl. csak a papok tudtak megtenni.  Bár a leendő hőseitek múltját nem tudjátok megváltoztatni, de a jövőjük teljesen rajtatok múlik, attól a ponttól kezdve, ahogy elindultok az első küldetésen. 

 

Játék a játékban

A játék két síkra oszlik, vannak - a mindenki által képeken gondolom kis milliószor látott - pályák, amelyeken a karaktereink mini figurái lépkednek és lekaszabolják a felbukkanó ellenfeleket, és egy teljesen más része a játéknak, ami elsőre nem mutatkozik meg. A Homályrév magja tagadhatatlanul a kalandfüzet segítségével felépített pályákon való kalandozás, de valójában nem ez, ami a játék igazi különlegességét adja.

A Homályrév attól válik érdekessé, ahogyan kezeli választott karaktereink fejlődéstörténetét két kaland között. Minden küldetésnek megvan a maga győzelmi feltétele, amit a csapat együttes erővel kell teljesítsen. Hol a velünk farkasszemet néző banditák csoportját kell teljes egészében felszámolni, hol a mágikus főellenségek legyőzése a cél, de azért, hogy ezek teljesítése ne legyen olyan egyszerű feladat, minden játékos rendelkezni fog folyton valami mellékes céllal, amit, ha sikerül teljesíteni a fő küldetés mellett, az nagyban segítheti a karakterünk fejlődését. A kettő közötti egyensúly megteremtése a csapat igazi feladata, hiszen, hiába teljesülnek a harcok során a kis mellék célok, ha a fő küldetés elbukik, akkor minden törekvés hiábavaló volt. Pontosan ezért a játékosoknak gondosan rá kell érezni, mikor nem érdemes kockáztatni.

Miután befejeztünk egy küldetést, függetlenül attól, hogy az sikeres, vagy sikertelen volt, a karaktereink tapasztalati pontokkal és pénzzel gazdagodhatnak, annak függvényében, mennyire voltunk hatékonyak. A Homályrévben soha nem fogjuk azt érezni, hogy egy helyben toporgunk, hiszen mindig kapunk valamit, még a kudarcok ellenére is, hiszen a hőseink a kudarcból is képesek tanulni. Azért az egyértelmű, egy sikeres küldetés több jutalommal kecsegtet, de a kudarcokkal is egy lépéssel közelebb kerülünk a céljainkhoz.

Minden játékosnak van egy karakterlapja, erre kell feljegyezni a megszerzett tapasztalati pontokat, amelyekkel a hősünk szintjét és képességeit bővíthetjük, továbbá zsákmányolt pénzt is, amit majd Homályrév városában költhetünk el. A Homályrév bazárjaiban a lehető legkülönfélébb felszerelésekhez juthatunk hozzá, a páncélok és kardok mellett találunk itt bájitalokat és varázstárgyakat is, amelyek segíthetik az utunkat. Ahogy halad előre a történet, úgy fejlődik a város velünk együtt és egyre több mindent mutat meg magából.

 

A kaland folytatódik…

Amennyiben sikerrel jártunk egy küldetésen, tovább haladhatunk a történetben. Ezáltal nyílnak meg újabb és újabb lehetőségek a hőseink előtt. Nem kell, hogy sok idő elteljen és máris temérdek döntés elé állít a játék, hiszen híre megy a tetteinknek, így egyre több megbízást kap a kis elit alakulatunk. Minél több a megbízás, annál több matrica és helyszín kerül fel a térképre, amik között szabadon járhatunk kelhetünk. Arra viszont figyelnünk kell, hogy minden utazás során valami váratlan eseménnyel is szembe kell néznünk, két küldetés között hol banditák ütnek rajtunk, hol segítségre szoruló emberekbe botlunk bele, az pedig, hogyan reagálunk ezekre az eseményekre döntően befolyásolhatják a történet menetét. Arról nem is beszélve, hogy maga a történet nem csak egy hősről fog szólni, akit kiválasztunk a játék elején, hanem bizony többről. Annyit nyugodtan elárulhatok minden spoilererezés nélkül, hogy a történet során nem csak egy karakter fejlődéstörténetének lesztek szemtanúi, szóval jó, ha felkötitek a páncél alsótokat.

 

Vágj bele a kalandba!

A Homályrév jelentősen több annál, mint amire elsőre számítanánk, írom ezt még annak ellenére is, hogy azért elsőre is elég tekintélyt parancsoló a közel 10kg-os doboz. Nem kevés időt kell belefektetni, hogy megmutassa igazi mivoltát, de egyet biztosan kijelenthetek, minden perce megéri, ha sikerül hozzá találni elhívatott játékostársakat. Szóval, ha érdekelnek titeket a felejthetetlen kalandok és szeretitek a kooperatív társasjátékokat, akkor van egy jó tippem, mivel tölthetnétek el a következő 1-2 évet. 

 

Értékelések átlaga 


(4.4)

Közönségdíjak

Gyakorlott játékosoknak 7 Ketten 5
80% (8)
10% (1)
10% (1)
Rendezés:
Eddig összesen 10 értékelés
Súlyos dungeon crawler

Ádám | 2020. június 10.

Nagyon látványos, részletgazdag játék, látszik, hogy a készítők rengeteg munkát fektettek bele. Többnyire számítógépes játékokhoz szokott testvéremmel nagyon könnyen átéltük a játékot, és a barátnőmet is roppant gyorsan beszippantotta. A kampányra épülő játékmenet garantálja, hogy később is elővegyük, és a változtatható nehézség garantálja, hogy ha régen vettük elő a dobozból, akkor kevésbé büntessen.
A vastag szabálykönyv ellenére nem jelentett komolyabb nehézséget a tanulási fázis, viszont nyilvánvalóan nem kezdő játékosok a célközönsége. A tábla felállítása komoly időt igényel, a karakterek "resource" menedzsmentje is könnyebb, átláthatóbb, ha az ember tud angolul és telefonos applikáción keresztül végzi. Ha már applikáció, akkor a harcban előkerülő kártyákat is lehet ilyen módszerekkel pótolni, már persze ha erre valakinek igénye van.
A harcrendszer furának tűnhet, de szerintem ez adja meg azt a kellemes fűszerezést, amit eddig csak ennél a játéknál tapasztaltam. Sikerül a játéknak a random faktort kártyákkal elérnie, ami miatt az ember nem érzi azt, hogy "rosszul dobtam a kockákkal, most megszívtuk", hanem bizony következményekkel jár, ha az ember rossz kezdeményezésű kártyákat játszik ki.
Az ára borsos, mindenképpen érdemes beszerezni mellé egy rendezőt, illetve az eltávolítható matricákat az újrajátszhatóság miatt.
Ez egy varázslatos mesevilág

István | 2020. május 25.

Aki azt várja, hogy munkáslehelyezős, erőforrás gyűjtögetős, eurót kap az téved. Értelemszerűen az keresse aki élvezi a csatákat, de mesterfokon. A szűk szemellenzővel nézzük akkor ez nem más mint ütök kapok. Ha nem akarsz nem is fogsz többet látni. Ha ez elrémiszt bele se kezdj. De akkor mitől olyan híres?

- Van egy csodás története. Ahol küldetésről küldetésre Homályrév és a körüli területek meglátogatásával csatába keveredsz. A történetek jók, de ne számítsunk 10 oldalas olvasmányra. Csak ami fél oldalba belefér. Ezen kívül a történetet erősítik az általunk választott karakterek története és a városi és uti események története. Nem fog ez sok időt elvenni a csatától, de mégis megteremti az atmoszférát.

- A csatarendszer rendkívül egyedi és elképesztően érdekes, rafinált, megunhatatlan. Nincs dobókocka a játékban. Egy lapot húzol, hogy az ellenfél mit csinál "Mozog és támad" , vagy csak mozog és gyógyul esetleg lényt idéz. Ha támad, támadásmódosítót húz ami az ütőerejét csökkenti, növeli. Te a kezedből választasz kedvedre egy lapot ami akár egy csoportot is támadhat vagy csak egy ellenfelet de azt nagyon. A lapjaidat be kell osztani, mert bár párszor újrahúzhatod őket, de elfogyhatnak a játék végéig és akkor te már nem veszel részt az utolsó pár lépésben.
- A karaktered tapasztalati pontot és aranyat gyűjt így a következő csatában már jobb karddal megy vagy egy jobb kártyával a kezedben...esetleg egy meglévő kártyát matricázol fel erősebbre.

Rengeteget lehetne róla mesélni, de így is sok volt. Kihagyatatlan aki szereti a dungeon crawlereket.
Válasz a kérdésekre

István | 2020. április 16.

@Róbert: A játékban kalandok vannak amik különböző alapterületű és felépítésű helyszínek, különböző szörnyekkel. Amit eddig játszottunk az mind olyan volt, hogy vagy mindenkit vagy egy bizonyos ellenséget kellett megölni.

@Csata: Kifesthető, műanyag figurák tartoznak a különböző karakterekhez. (pl így nézhetnek ki: https://no.pinterest.com/kjetilhodne/gloomhaven/)

Jelenleg nagy kedvencünk a játék, a kalandokat lehet erősebbé és gyengébbé tenni, kinek hogyan tetszik. A történetek jók hozzá. A játékhoz viszonyt érdemes készíteni/beszerezni egy rendszerezőt mert nagyon sok dologból áll és sokáig tart előszedni és elrakni mindent.

Nekünk teljesen megérte

Seláf István | 2020. április 10.

Három fiammal kezdtünk bele, a legkisebb csak az éppen nem használt szörnyek lapocskáit győzi le. Nagyon oda vannak érte még rendrakásra is képesek, hogy játszhassunk, a legidősebb egyszer megkérdezte homályrévezünk-e ma este, mert akkor eléri a korábbi vonatot. Volt, hogy az új karakter dobozát késő este nyitottuk, a legifjabb játékosunk hajnalban ébredt és nézegette a kártyákat.
A lényeg az hogy szerepjáték (ceruzás, papíros) helyett nem jó, vannak ugyan döntések, lehet fejlesztési irányokat választani, de alapvetően harcból áll a játék 95 %-a, meg némi pakolásból.
Gondolkodást, tervezést igényel, semmiképpen nem egyszerű kockadobálós gyakós játék.
Azt javaslom mindenkinek nézzen utána milyen játék, mielőtt megveszi vannak videók, leírások... Így nem lesz csalódás.
nem ok

peacebomb | 2020. január 25.

Két küldetés után nem folytattuk. Egyszerűen elég volt belőle. Minik ugrálnak műanyag talpacskákra erősítettt karton szörnyek körül, bosszantóan rusnya pályákon. A kártyák minősége és grafikája még ezeken is túltesz, a két kártyás támadás, meg hogy ne említsd a társadnak mit fogsz csinálni pedig már csak hab volt a tortán. Próbáltuk házi szabályokkal élvezetessé tenni a tök száraz játékmechanikát, de sehogy nem állt össze. Biztos van akinek bejön ez, még olyan is lehet, akinek tetszik a design, lelke rajta, nekünk még visszavan egy csomó app küldetés az Odalentben, azt fogjuk kitolni, és ha 3 hét után sem lesz kedvünk ennek nekiülni, akkor for sale.
Eltávolítható matrica

Péter | 2020. január 10.

Helló!

még nem próbáltuk ki, de nagyon jónak tűnik csak a szabályokat átböngészve! ami 52 oldal, szóval aki a komplexebb játékokat szereti az vágjon csak bele...

ha jól láttam a matricák nem eltávolíthatók, eltávolítható matrica szettet be lehet külön szerezni hozzá? angol nyelvűhöz volt ilyen kiegészítő...a neten legalábbis írtak róla
Nagyszerű

rambo666 | 2020. január 5.

Az elmúlt 10 év legjobb megjelenése.
Borsos ára mellett is megéri beszerezni.
Egyedülálló élményt nyújt, mintha egy másik
világba csöppennénk a játék ideje alatt.
Szerintem szuper lett!

Tamás | 2020. január 2.

Ma átvettem a játékot, egyszerűen súlyos a maga 10 kg-jával, de van benne tartalom is! 95 küldetés többféle feladattal külön füzetben, amit kooperatívan végig lehet játszani. A küldetések céljai eltérőek, de a küzdelem adja mindegyik alapját...
Igényes kivitel, ahogy nézegettem egy apró elírást vettem észre, egyébként szépen megfogalmazott, ötletes szövegeket tartalmaz a játék. Bármilyen drága is, szerintem megéri az árát!
kérdés

Róbert | 2019. október 16.

Azért ugye a játék nem csak arról szól, h különböző helyszíneken kell legyilkolni különböző szörnyeket, mint pl. a Diablóban?
kérdés

Csata | 2019. augusztus 22.

Ebben figurák lesznek, vagy a papírra nyomtatott verziók?

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!