Webáruházunkban sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk a weboldalhasználatra vonatkozó adataidat, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket te adtál meg számukra vagy az általad használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

14.990 Ft

Pandemic

14.990 Ft
Webáruház készlet: Raktáron
Átlagos értékelés: (236)
Tedd kosárba a játék kiegészítőit is!

Leírás

Mentsétek meg az emberiséget! 
A Pandemic világszerte népszerű, kooperatív társasjáték. A játékosok egy egészségügyi vészhelyzetekre specializálódott csapat tagjaiként, egyedi képességeik összehangolásával próbálják visszaszorítani a világot veszélyeztető vírusokat. A játékhoz több kiegészítő is kapható, amelyek még érdekesebbé teszik a játékmenetet!

Játékbemutató videó

Vélemények

4.80
236 értékelés
(191)
(42)
(3)
(0)
(0)
Értékeld a játékot!
2024. 01. 09.
Pozitívum elsősorban, hogy együttműködésre késztet, nem pedig versengésre a játékosok között. A magyar társadalomból kifejezetten hiányzik ez a szemlélet, a Pandemic hozzájárulhat ahhoz, hogy ez némileg megváltozzon. A tartozékok tetszetősek és jó minőségűek, a járványok elleni küzdelem, az orvostudomány és az egészségügyi hálózatok fejlesztése szintén támogatandó célkitűzés.
Negatívum a hosszadalmas játékszabály és előkészület a játék megkezdése előtt. Ha megértettük, könnyedén játszható, 8 éves fiammal már az emberiséget és a vírusokat is sikerült egyszer kiirtanunk. 2 játék után azonban úgy látom kevés változatosságra lehet számítani, a játékmenet nagyon hasonló forgatókönyv szerint zajlik majd minden esetben.
2022. 11. 25.
A kooperatív játékélmény alapja, akik együtt akarnak játszani egy külső veszélyforrás ellen, itt kezdjék. A játék külseje, nos.. nem túl színes-szagos, egy egyszerű fehér-fekete-kék világtérkép rajta pár színes pöttyel és várossal, hozzá kártyák a megfelelő színben. Aki a tematikára utazik, annak kissé szegényes lehet, bár az absztrakt jellege számomra eltűnik abban az érzésben hogy kicsit olyan mint amikor a katasztrófafilmekben egy nagy teremben ül 30-40 ember egy óriási képernyő előtt ahol követik az eseményeket, és mindenki a saját kis monitorja előtt valami "nagyon komolyat" dolgozik. Ez a képernyő lesz a tábla, ti pedig a szakemberek akik próbálják elhárítani a katasztrófát, és így a grafika és a tematika szépen összeáll.

A játékmenet egy akció mint erőforrást, logisztikát managelős kooperatív játék ahol folyamatos kockázatelemzés mellett kell összedolgoznotok hogy a világban ne terjedjen szét túlságosan a négy betegség bármelyike. és a játékosok folyamatos laphúzás + kézlimit kombináció mellett próbálják összehozni hogy egy játékosnál jókor, jó helyen, egy bizonyos mennyiségű ugyanolyan színű városokból álló lapsor legyen - viszont a pakli véges, ha elfogy, game over, és bizony ezért eldobálni sem ildomos mindent ami épp nem kell. Versenyfutás az idővel, logisztikai fejtörővel.

Tudni kell hogy a COVID alatt az amerikai Z-MAN games árat emelt (5$-t), amit viszont a hazai piac úgy reagált le - szokásos magyar hozzáállással - hogy majdnem hogy megduplázta az árat. A mostani 15.000-es ár borzasztóan magas azért amit a játék nyújt (összesen költöttünk rá ennyit a Pengeélen kiegészítővel együtt pár éve, és nem használtan vettük!), viszont 7-9.000 környékén egy kötelező alapmű minden kooperatív társasjátékos polcára.

Ha a tematika nem túl erős számodra, nézz rá a Róma Bukása variánsra, ami nagyrészt megegyezik az alap Pandemic-el (nem kiegészítő!), viszont bonyolít mind a vírus terjedésén (barbár törzsek vonulási útvonalakkal), mind azok eltávolításán (új erőforrásként a játékosok légiókat visznek magukkal akik kockadobással harcolnak). Ajánlott lehet még ránézni a World of Warcraft: Wrath of the Lich King és a Star: Wars: The Clone Wars variánsokra, ha már hajlandó vagy elkölteni 15.000-et Pandemic-re (erősen ajánlott kb. feléért inkább, akción ha teheted), akkor fontold meg szerintem ez utóbbi két variánst, mert akkora árkülönbség már nincs, viszont a hozzáadott érték (tematika, minik) miatt jobb-ár érték arányúak a maguk kicsit húzósabb árán is, mint akció nélkül a "sima" Pandemic. A simát itt ne értsétek félre, nem degradáló: a sima Pandemic egy kiváló játék, ami 3 év után is rendszeresen lekerül a polcról és jól szórakozunk vele - bár aki hosszútávra tervez, kalkulálja bele a Pengeélen kiegészítőt is mondjuk egy év után, ha nem szereted hogy a kiegészítők túl sokat változtatnak egy játékon ahelyett hogy gazdagítanák (tipikusan ilyenek a 7 Csoda Párbaj kiegészítői), akkor a Pengeélent is nagyon szeretni fogod.
2021. 01. 24.
A legjobb játék! Még egyedül játszva is meglepően izgalmas.
2020. 05. 27.
Első játékunk

Kezdők vagyunk! Nagyon szeretjük, fantasztikus játék egyszerű szabályokkal!
2020. 05. 21.
Eggyik kedvenc játékom

Nagyszerű játék. Nagyszerű hogy nagyon egyszerű mégis hatalmas mélységei vannak. A kiegészítők is nagyszerűek, nem kötelező, de ha valakinek bejön a játék ajánlott.
2020. 05. 15.
Nem gyerekjatek, de most szezonja van.

Evekkel ezelott vettuk a jatekot es nagyon elvezzuk. Idonkent elokerul es jo lehet vele stresszelni a csapatot. Kis gyerekekkel nem lehet jatszani sztem, de egy nyar esti borozgatas mellett kicsit kooperalni mindig jol esik az embernek. Szuper jatekrendszer. Tobb kiegeszito is van hozza.
2020. 05. 13.
Izgalmas

Szerintem könnyen megtanulhatóak az alapok, de ennek ellenére megfelelően összetett. Nagyon izgalmas 1-1 kör és még akkor is van sikerélmény, ha végül nem sikerül nyerni. Ketten szoktunk vele játszani, két fővel is izgalmas
2020. 05. 05.
Koronavírus kieg?

A játék az egyszerűsége miatt nagyszerű. Szerintem kb. 30perc alatt játszunk le párommal egy kört, és ez alatt zajlanak az események rendesen, szóval igazán pörgős a játékmenet. Hamar gondolkodóba is estünk, hogy beszerezzük a kiegészítőket, aztán rájöttünk, hogy nem ad hozzá annyit, hogy megérje. Igazából az alapjáték bőven nyújt elég újrajátszási lehetőséget, hisz elég random sikeredik minden újabb kör, hol legyőzve a vírust, hol pedig kiírtva a bolygót XD
Már várom a "Müller Cecília" típusú promo kártyákat :P

Csak azért adok 4 csillagot, mert ez nem annyira az én világom.
2020. 04. 29.
Szuper!

Párommal most kezdünk bele csöppenni a társasjátékok világába. Az első vételek között szerepelt ez a játék. Ár-érték arányban kiváló. Kezdésnek pont elég kihívást tartalmaz.
2020. 04. 18.
Igazán izgalmas

Férjemnek vettem Karácsonyra ajándékba. Nagyon izgalmas játék. Megvesszük a többit is ebben biztos vagyok.
2020. 04. 15.
Nem rossz!

Amikor kibontottuk a játékot, kb egy óráig nem tudtunk mit kezdeni vele, annyira bonyolult a leírása. Néhány video megtekintése után már minden ment, mint a karikacsapás! Nagyon jó kooperációs játék, bár már sokszor játszottunk, többször sikerült kipusztítani a lakosságot, mint nyerni :D
2020. 04. 07.
Szuper játék

Szuper kooperációs játék, ami több újrajátszás után is izgalmas. Ár-érték aránya kiváló.
2020. 03. 31.
Vírus coop

Az első kooperatív társasjátékom, el is buktuk az első menetet, de ettől csak méginkább elmerültünk a játékban. Az összes vereség egy tanulási lehetőség.
A játék lehet könnyű és nehéz a járvány kártyák és a játékosok mennyiségétől függően, az eltérő karakterek teszik változatossá és újrajátszhatóvá.
Ár szempontjából kifejezetten jó, szépen kidolgozott játék, csak ajánlani tudom.
2020. 03. 28.
Mentsük meg a világot együtt!

Aktuális apokalipszisünkhöz kitűnően illik a tematika, de azon kívül is egy szórakoztató, jó újrajátszhatóságú kooperatív stratégiai játék. Ketten is teljesen jól működik, de 4-en talán még jobb. Partijátéknak szerintem kicsit túl gondolkodós lenne, de amúgy könnyen tanulható és nem bonyolult. A különböző szerepek minden játékost egyedi módon tesznek hasznossá a csapatban és mindenkinek érdemes észbentartani a következő lépéseire készülve, hogy ki hogy tud segíteni. Némi fantáziával visszaadja az érzést, hogy bejárjuk a világot és próbáljuk legyőzni a pusztító fenyegetéseket. Néha nagyon kevés választja el a győzelmet a vereségtől ami remekül fenntartja az izgalmat a játék során. Az egyetlen gyenge pont számomra hogy a dobozban kicsit ömlesztve vannak a dolgok, lehetnének szebb rendben is hogy mi hova kerül, de összességében nagyon jó vétel volt.
2020. 03. 26.
Ezzel indulj el

Kezdő játékosoknak elsőre talán nehéz lehet, de higyjétek el, ennél csak bonyolultabb játékokkal fogtok találkozni, ha komoly hobbitokká válik a társasozás. A grafika szép, a téma remek és a játékmenet is élvezetes. Az elején nem könnyű nyerni, de szerencsére nincs vége akkor sem, amikor már kezd a játék túl könnyűvé válni. A rengeteg egyéb pandemic játék miatt kiváló ezzel elindulni, majd a a sok sok kiegészítővel folyamatosan növelhetjük a nehézséget és adhatunk újdonságokat a már megszokott recepthez. Kevés társas tudja ezt megtenni.
2020. 03. 14.
Bármikor

Kooperatív játék. Vírusos időszak idejére is nagy élmény! A grafikája lehetne jobb is.
2020. 02. 15.
Egyik legjobb

Az egyik legjobb játék, kifejezetten pozitív, hogy jó pár próba kellett, hogy megverjük a játékot
2020. 02. 12.
Kooperatív játék kezdőknek és középhaladóknak

Nagyon szórakoztató.
Az elején nehéznek tűnt, de most már a legnehezebb szint is kevés.
Témájában is nyerő, mert vírustól megmenteni a világot élvezetes :)
2020. 01. 20.
Szuper

Nagyon jó együttműködésen alapuló társasjáték. Egyedül is próbáltam, tökéletesen működik.
2019. 12. 17.
Kiváló kóperatív játék.

Kiváló kis társasjáték, mely 2-3 játék alatt kiválóan elsajátítható. Ezen felül hosszú időn keresztül változatos szórakozást tud nyújtani. A társaság ügyességétől függően, a nehézségi szint is jól alakítható.
2019. 12. 06.
Kooperatív

Remek játék, az elején kicst kusza a szabálykönyv, de az első kör után már minden világos. Izgalmas és élménydús. Csak ajánlani tudom.
2019. 12. 06.
Klasszikus kooperációs

Nem kezdő társasjátékosoknak ajánlanám, de mint kooperációs game, egy játék után már átláthatóbbá válik. Jól átgondolt játék, jó szerepekkel :)
2019. 11. 29.
Kooperációs játék kezdőknek is

Első igazi Kooperatív játék,amihez szerencsém volt,és azóta is nagy kedvencem.Ne lepődj meg,ha elsőre nem megy a világ megmentése, lehet másodikra sem. Ha sikerül egy társasággal összeszokni,és jól szerepeket választani/húzni jó játékban lesz részed.
Árazását tekintve sem rugaszkodott el a valóságtól, játék kidolgozása,grafikája is szép.
Kiegészítők és Legacy játékokat már tovább vissz gémerek világába.
2019. 11. 19.
Könnyed kooperítív

Kezdő szintű kooperatív játék, könnyen sikerélményhez juttat, ezen felül izgalmas témán vezet végig.
Ajánlom könnyed kikapcsolódásnak.
2019. 11. 12.
Izgalmas kooperatív társas

Izgalmas kooperatív társasjáték, ahol együtt dolgozik mindenki. 2 ember is jól tud vele játszani, de 3-4 emberrel izgalmasabb. Sok függ attól, hogy milyen karakterek kerulnek be a játékba. Egy idő után rá lehet érezni a jó stratégiákra, szerencsére lehet nehezíteni a játékot, így sokáig izgalmas marad.
2019. 11. 10.
Mindenkinek

Az első kooperatív társasjáték, amivel játszottam. Elsőre nagyon szkeptikusan álltam hozzá, sok szabály, vírusos téma sem vonzott, aztán szép lassan megértettem és teljesen magába szívott. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Igaz, az elején sok idő elmegy a szabályok megértésére, de teljes mértékben megéri, kivitelezés is kiváló.
2019. 11. 09.
Kooperatív móka

Egy társasjáték klubba mutatták be nekem ezt a játékot, az első kooperatív táblás játék volt, azóta is imádom ezt a műfajt. Nem volt könnyű megtanulni a szabályokat, de megéri belefektetni az időt. Nincs két egyforma játék, újrajátszható.
2019. 10. 29.
Kötelező családi társas

Amikor a 12 éves fiam azzal jött, hogy ez a társas a leírás alapján nagyon érdekes, nagyon jó lehet, meg kooperatív, együtt gondolkodó, meg vírusok, őszintén semmit sem értettem belőle, de ráhagytam, lelkesedett ő már másért is és utána csak ott állt a polcon. Azt is mondta, anya, ez neked is tetszene. Nem sokkal előtte rendeltünk a Gémklubból személyes átvétellel. Pont aznap volt egy verseny díjátadója, amikor át lehetett venni a csomagot és pont abban az utcában, ahol a bolt is volt.Csupa véletlen Nagyon szép eredményt ért el a fiam és én a boltban a már megrendelt társasok mellé bezsákmányoltam ezt a társast is hirtelen felindulásból, pedig egyébként szeretek mindennek rendesen utánajárni, utánaolvasni, vélemények stb.. Este éjfélig játszottunk kettesben. Majd másnap beszállt a 9 éves fiam is. És kooperáltunk, gondolkodtunk, és azóta is játszottunk vele, sőt, hétvégén együtt játszott az egész család. Nagyon-nagyon szeretjük, ez az első ilyen kooperálós társasunk. 2 személy is jól tud vele játszani, legideálisabb a 3-4 fő.
2019. 10. 08.
Kezdőknek kiváló

A Pandemic tipikusan az a játék, ami bevonzza azokat, akik korábban csak Monopoly-n és UNO-n szocializálódtak. Remek kis kooperatív móka, afféle kapudrog a bonyolultabb darabok előtt. De ha már a komplexebb társasokban otthonosan mozog az ember, a Pandemic túl egyszerűvé válik, míg partijátéknak sem lesz elég szórakoztató.
2019. 10. 07.
Remek bevezetés

Első olyan játékunk volt, mely túlmutatott a sima dobsz-lépsz jellegű játékokon és bevezetett a társasok világába. Nagyon jó, hogy kooperációs, emiatt akkor is lehet sikerélmény, ha az ember nem járatos még annyira komplexebb játékok világában. Viszont oda kell figyelni, hogy nehogy egy ember mondja meg, hogy mi történjen.
2019. 09. 25.
Szuper

Imádjuk, ketten is jó vele játszani de hárman, négyen is ugyan olyan izgalmas.
2019. 09. 21.
Klasszikus coop

Ha valaki szereti a cooperatív játékokat, akkor ez egy igazi klasszikus, egy kötelező alapmű. Rendkívül sok fejtörőt okoz a csapatnak a probléma hatékony megoldása, és sajnos a problémák csak halmozódnak a játékban. Minél több fővel játszunk a játékot annál nehezebb megnyerni, mert annál nagyobb szervezettséget és hosszabb távú stratégiát igényel a játék. Az újrajátszhatósága kb. végtelen, mivel a szerencsefaktor a játékot vezérli első sorban, ezért mindig máshogy fognak terjedni a vírusok, és mindig másfajta kihívásokat fogunk kapni,
2019. 09. 15.
Coop játékok egyik legjobbja

Az egyik első kooperatív játék amire azt mondom hogy kiegyensúlyozott és nagyon pörgős, izgalmas tud lenni. Tökéletes szórakozás ketten is, de alapvetően négy főre optimálisabb.
2019. 09. 02.
Vírusvadászat

Egy baráti szilveszteren ismerkedtem meg a játékkal. Egészen odáig a társasjátékokról az a kép volt a fejemben, ami gyerekkoromból megmaradt. Ez volt az első nem dobókockás játék, az első kooperatív játék, amit kipróbáltam. Azonnali függőséget okoz, január első munkanapján rohantam is megvenni. Azóta több családtagot és barátot is sikerült a Pandemiccel bevezetni a modern társasok világába. A Pengeélen kiegészítő mindenképp javasolt hozzá, így egy megunhatatlan játékot kapunk. Ki is alakult egy jó Pandemic csapat a baráti körben, mellyel már a Legacy 2. évadot nyomjuk. Az egyik legjobb vétel volt ez a játék.
2019. 08. 30.
Legjobb bevezető a coop játékok világába

Szerintem a legjobb tematikájú és legjobban működő coop játék! Megunhatatlan!
2019. 08. 15.
Függőséget okozó kooperatív társas

Elsőre magával ragadott a Pandemic, utána hetekig csak ezzel játszottunk egy másik baráti párral. Nagyon jó kooperatív társasjáték, nincs két ugyanolyan játszma. Fontos minden részletre figyelni. Annyi maximum a negatívum, hogy ha rosszul jönnek ki a karakterek, akkor elég hamar vége lehet a játéknak.
2019. 07. 02.
Kötelező darab

Az első kooperatív társasjátékunk. Csak ajánlani tudom mindenkinek. :)
2019. 07. 01.
Első koop

Egyik első olyan játékunk volt, ahol a kooperáció előjött, tehát nem egymást kellett legyőzni, hanem a "játékot". Kicsit fura is, de nagyon jó élmény, mindenképpen tudom ajánlani, ha valaki még nem próbálkozott a műfajjal!

Személy szerint bármikor le tudok ülni vele játszani, és egy kevésbé tapasztalt játékos számára hatalmas élmény tud lenni ez a játék.
2019. 06. 30.
Nagyszerű társasjáték - akár ketten is!

Most próbáltuk ki az asszonnyal - azt a mindenségit neki! Mármint nem az asszonynak...:) Sokat vitázunk, de most kénytelenek voltunk együttműködni. Nehéz volt. A szabályok megértésében - mint mindig - Miki videója segített (hadd jegyezzem meg a feleségem már itt forgatni kezdte a szemét, hogy megint Mikit nézünk, de aztán ő is többször visszatekerte, hogy meghallgassa a Mester szavait). Tehát a játék: mivel most játszottunk először, a szabályok és a játékmenet megértését követően tudtuk csak átérezni az igazi izgalmakat, amikből akad bőven! Jó, hogy folyamatos gondolkodásra, kooperációra, beszélgetésre késztet a játék, igazi szellemi felfrissülés annak, aki vevő az ilyesmire. Szerencsére sikerült győznünk, ám a játékoskártyák fogyatkozása és a fertőzéskártyák számának növekedése miatt kiélezett küzdelem volt, nem volt garantált a siker. Azt kell mondanom, méltán ennyire híres és népszerű ez a játék, aki nem próbálta, annak mindenképpen érdemes befektetnie egybe...aztán jöhetnek a kiegészítők, és a Legacy játékok (amikhez még várjuk a videókat!:))
2019. 04. 26.
Alapdarab

Igényesen kivitelezett koop., ami ketten játszva is abszolút élvezhető, mármint annak, aki szereti, ha folyamatosan szívatja a játék. :) Mindenképp értékelendő, hogy a nehézséget mi magunk szabályozhatjuk, így ha épp nem akarunk durván idegtépő harcot folytatni a világ megmentéséért, könnyített verzióban is játszhatunk.
2019. 04. 19.
Remek estés coop játék.

Ez volt a második coop játék amit megvettem. Hetente egyszer biztosan elővesszük :). A szabály elején bonyolultnak tűnik de pár kör után ráérez az ember. Egy dologgal kell vigyázni mégpedig azzal, hogy ne legyen alpha játékos. Aki sokat játszotta jobban átlátja a dolgokat és megmondja, hogy a többiek mit csináljanak. Szerencsére ez nálunk nem szokott előfordulni. Érdemes közösen dönteni mindig mint ahogy elvárt egy coop játéktól az adja meg a játék igazi hangulatát.
2019. 04. 10.
Esszenciális stratégia

Az első kooperatív társasjáték, amit ajánlottak, amit próbáltam és amit nyomban meg is vettem. Nem gondolkoztam sokáig, egy játékmenet meggyőzött. Ajánlom mindenkinek, még a kompetitív játékot kedvelőknek is, hogy legalább egyszer próbálják ki (de ne ketten, legalább hárman) és az élmény garantált. Még úgy is, hogy az elején szinte biztos a bukás. Nehéz beleszokni a játék "automata" mechanizmusába, de minden menet tanít valamit, amit fel lehet használni az új körben (akár egy félresiklott lépés, egy új építési stratégia vagy másik karakter használata). Nagyot alkotott a Pandemic, szerintem sokat köszönhet neki a kooperatív játék piac. Nem csoda, hogy több kiadást és kiegészítőt is (nem beszélve a Legacy sorozatról) megélt.
2019. 03. 27.
első generációs kooperatív

Jó játék, csak kicsit eljárt felette az idő. Jó játék, csak kicsit oda kell figyelni, hogy ne mindig egy valaki mondja meg a tutit a többieknek. Ezt leginkább az tudja betartani, akinél ez a veszély fennáll. Az újabb játékokban ezt a jelenséget már igyekeznek kiiagzítani, de ez még nem az a generáció, és kb. feleannyiért, tehát összességében rendben van.
2019. 03. 20.
Remek kezdő kooperatív

Remek játék, igazi kihívás lehet akár egy páros parti is. Kooperatív, így akár családi játékként is funkcionálhat, de tematikája miatt mi az ajánlott életkor felett használjuk. Míg a Tiltott sziget, Tiltott sivatag 10 évtől ajánlott, de ott saját “kincsekért”, életedért felelsz csak, addig itt az egész emberiséget kiírthatod 8 évesen... szóval a Forbidden partikba hamar beszálló kisebbek jól bírták, de a Pandemic története még 8 évesen is kemény volt, nem is forszíroztuk.
2019. 03. 18.
Antivírus

Baráti társaságban ismerkedtünk meg a játékkal párommal. Ott annyira megtetszett nekünk ez a kooperatív játék, hogy magunk is beruháztunk rá. S ami miatt újra és újra elővesszük a játékot? Nincs két ugyanolyan játék. S bár két személyes játék során még a legegyszerűbb felállás is lehet izzasztóan kemény. Egy kevésbé szerencsés karakter párosítás, egy rosszabb keverés és már vége is a játéknak. Viszont ennek az ellentétje is tökéletesen előfordult: remek párosítás és ahhoz illeszkedő laphúzás.
Gyakorlatilag igényli a játék hogy újra és újra elővegyük, pláne, ha több leosztás után is kvázi "legyőz" a játék.
2019. 03. 07.
Rendkívül szórakoztató és megunhatatlan kooperatív társas!

A Pandemic egy rendkívül szórakoztató és gondolkodtató társasjáték. Baráti társasággal és a párommal is játszottunk már több alkalommal és nagyon jól szórakoztunk! Izgalmas és megunhatatlan. Elsőre kicsit bonyolultnak tűnnek a szabályok, de egy-két kör után már belejön az ember és roppant érdekfeszítő tud lenni, amikor a társaság összefog és felveszi a harcot a vírusokkal szemben.
2019. 02. 22.
Szuper kooperatív játék

Eleinte kicsit nehéz volt minden szabályt észben tartani, de egy-két kör után már ezzel sem volt gond. Ketten játszottunk a játékkal és először veszítettünk, de a következő kör alkalmával már jobban összejátszottunk és sikerült legyőzni a vírusokat, de oda kell figyelni! Nagy kedvenc lett, nagyon szeretünk vele játszani, csak ajánlani tudom! :)
2019. 02. 17.
Örökkön - örökké

The best forever. Az első a szívemben, még akkor is, ha a legacy verziót majdnem kukába vágtam a családom miatt.
2019. 02. 13.
Hajrá

Szuper játék, mi egy videó alapján tanultuk meg a játékot, úgy egyszerűbb volt. Ezután rendkívül szórakoztató volt.
2019. 02. 08.
Jó, de egy idő után több kell

A páromat és magamat leptem meg ezzel a társassal, amit kisebb keresés előzött meg. Lépten nyomon ezt a játékot hozták ki a keresések. Nem véletlenül, hiszen tényleg be tud szippantani, azonban a szabályokat többször figyelmesen át kell olvasni, mert apróságokon elcsúszhat az ember. 5-10 játék után azonban többre vágyik egy kicsit az ember, elkezd monotonná válni. Erre jók a kiegészítők, amelyekből most tervezek venni egyet.
2019. 01. 14.
Remek kooperatív játék

A szabályok elsőre bonyolultnak tűntek, de pár kör után már minden kitisztult. Négyen játszottunk, nagyon izgalmas volt, sokat gondolkoztunk beszéltünk közben, hogy kinek mit kéne majd tennie. A karakter kártyák is akkor nyertek értelmet, miután már mindenki átlátta a szabályokat, az első körben ezeknek a kiválasztását a már gyakorlott játékosra bíztuk. Őszintén szólva mikor a játékról olvastam, nem fogott meg, de aztán sok jót hallottam róla, kipróbáltuk és nagyon tetszett, biztosan fogunk még vele játszani! Biztosan kipróbáljuk majd a többi Pandemicet is.
2019. 01. 12.
Az egyik legjobb kooperatív társa

Én nagyon szeretem, annak ellenére is, hogy már voltak efölött a játék felett veszekedések. Meg kell mozgatni az agyadat és jó, ha olyanokkal játszol, akik ismerik egymást. Mindenesetre csak ajánlani tudom. Fejtörős, de élvezetes.
2019. 01. 08.
5 csillag

Nagyon élvezhető a játékmenet, végig pörög nem laposodik el. Igazán jó családi, baráti időtöltés.
2019. 01. 06.
Megunhatatlan játék!

Szuper kooperatív játék, eleinte nehézkes szabályokkal. Miután kiismerted az összes szabályt, indulhat a küzdelem a vírus ellen! :)
2019. 01. 05.
Csak hardcore játékosoknak

Szeretem a bonyolult játékokat, de ez kicsit erősre sikerült szerintem. Egy fröccs mellett már nem igen tudjátok pontosan követni a szabályokat. Gyanítom sokadik újrajátszásnál már jobb lenne, viszont így inkább mást veszünk le a polcról ha összejön a társaság...
2019. 01. 02.
szuper

Komoly cooperativ jatek, szerintem minel tobbet jatszik az ember annal jobban atlatja es annal jobb lesz a jatekelmeny is. A nehezseg is allithato, mi nagyon szeretjuk.
2018. 12. 31.
Igazi kooperatív játék

Nagyon jó kooperatív játék! A játékosok együtt tudják csak legyőzni a játékot. Nekünk ez elsőre sikerült, de azóta mindig vesztünk... Pedig együttműködünk! De nagyon tetszik, nem adjuk fel!
Elsőre bonyolultnak tűnhet, de könnyen bele lehet jönni!
2018. 12. 18.
Kooperatív játék sok-sok meglepetéssel

Hárman játszottuk és rögtön megszerettük. A szabályok elsőre bonyolultnak tűnnek, de azért elsajátíthatók. Mivel a játék alapfelállása sokban függ a szerencsétől (ki milyen szereppel fog játszani, mely városok milyen mértékben, milyen vírussal fertőződnek meg) illetve az események alakulásánál is fontos szerep jut a szerencsének (pl. mikor húzzuk ki a járványkártyákat) ezért a játék hihetetlenül változatos. Nincs két egyforma kör. Kooperatív játék sok-sok meglepetéssel. Mindenkinek ajánlom.
2018. 12. 09.
Ne add fel

Negyedik játékra ugyan, de végre sikerült legyőzni a játékot. (Hahhhh ezt nektek vírusok) Még mindig csak jókat tudok mondani erről a játékról, ha valaki most akar elkezdeni ismerkedni a modern társasokkal, mindenképpen ezzel kezdje. Nekem hatalmas kedvencem lett.
2018. 11. 29.
Mindenkinek

Kellően nehéz,könnyű átérezni a témáját és jo érzés összedolgozni a többiekkel. Családdal,haverokkal,bárhogy ajánlott.
Ha alapvetően nem szereted a kooperatív játékokat,akkor is tegyél vele egy próbát,mert megéri.
2018. 11. 27.
Kooperatív játék

Ez az első kooperatív társas, amit kipróbáltunk, de biztos nem az utolsó. Szerintem a kiegészítők is beszerzésre fognak kerülni :)
2018. 11. 02.
Az első társasunk

Az első saját vásárlású társasunk, szerelem első látásra. :) Kb. 1,5 éve van meg azóta is majdnem minden héten előkerül, még az igazi szkeptikusokat is meggyőzte. :)
2018. 10. 29.
Ne merj tüsszenteni

Az első co-op játék amivel játszottunk és ha sok ilyen van még, akkor ez a műfaj lenyűgöző. Az előző szavaimból kiderül, hogy tökéletes kapu-játék, társas-szkeptikus barátnőm pár játék után nem a fejemet akarta leharapni, amikor egy kósza szót ejtettem a kiegészítőjéről, hanem megcsillant a szeme..ott bizony történt valami :D Egyszerűen fantasztikusan izgalmas, főleg, amikor valami utolsó-utolsó szituációban sikerül nyerni, az bizony katarktikus. A játék témája szerintem sok embert megmozgathat, könnyű azonosulni a céllal. A fokozható nehézségi fokozat (kiegészítővel +) nagyban növeli az élményt és megunhatatlanná teszi.
2018. 10. 29.
Jó játék de kicsit nehéz

Nagyon izgalmas, mozgalmas játék, annak ellenére, hogy együttműködnek a játékosok, együtt kell megvédniük a világot a betegségek terjedésétől.
Igen nehéz a játékot nehezítés nélkül is megcsinálni, minden lépést alaposan meg kell fontolni.
Sok múlik a szerencsén is, hogy az elején milyen szereplővel vagyunk és hogy játék közben milyen lapokat húzunk. rosszabb lap húzás esetén eléggé bedurvul a játék és nagyon gyorsan veszthetünk.
2018. 10. 28.
Élményem

Érdekes játék, számomra kissé túl komplex, ez persze azt is jelenti, hogy kihívást jelent. Kell pár játék, hogy igazán átlássa az ember.
2018. 10. 16.
Ha az ember megszereti, megunhatatlan

Egyeseknek talán nem tetszik elsőre. Talán szokatlannak találják, hogy más játékoktól eltérően, itt össze kell dolgozni, vagy követve a játék szabályban ajánlott setup-ot (4 járványkártya) elsőre túl könnyűnek érzik. Szerintem amint túl van az ember egy igazán izgalmas játékon, amikor tényleg csak komoly agyalás, komoly játékosok közötti összehangolt mozgás stb kell a győzelemhez, és még így is úgy sikerül megnyerni a játékot, hogy éppen hogy... (pl. utolsó 1-2 kör, vagy a kitörés mutató majdnem elérte a maximumot), azonnal megérti az ember miért töretlen a Pandemic sikeressége 10 éve.
Véleményem szerint 2 játékossal nem jön át a játék igazi esszenciája.
2018. 10. 15.
Játékosok VS Játék

Az eddigi tapasztalataim szerint ez az egyetlen játék amelyben együtt kell dolgoznunk a világ megmentése érdekében, és lehet könnyebb és nehezebb szintje is, valamint mindegy hányszor játsszuk, mindig izgalmas és a végén mindenki nyer (vagy senki sem). Főleg családi játék de , bárkikkel jól el lehet ütni vele az időt. Mindenkinek csak ajánlani tudom. :)
2018. 09. 26.
Instakedvenc

Az első kooperatív játék, amivel játszottam, azonnal bele is szerettem (szerettünk mindannyian, akik játszottuk). Kötelező darab.
2018. 09. 14.
pandemic
kiraly | 2018. szeptember 14.


kedvenc kooperatív játékom. a szabályok egyszerűek, a játékélményszint nagyon magas, a grafika elviselhető, és a játék változatossága is remek. Ajánlom mindenkinek aki szereti a kooperatív játékokat.
2018. 09. 07.
Közös küzdelem a fertőzés ellen


Talán az első koop játék volt anno, amivel játszottam. Nagyon jól össze van rakva és a játék nehézsége is állítható. Igazi kihívás, ha a legnehezebb verzióval próbálkozunk. Persze, mint minden koop játéknál itt is figyelni kell rá, hogy ne 1-2 ember játsszon végig, a többiek pedig csak csinálják, amit mondanak. Kifejezetten tördeltük az ujjainkat, mikor újabb fertőzés indult el, esetleg kitörés történt, pláne, mikor azt hittük, hogy majdnem megszüntettük az adott területet, akkor láncreakcióban mégis újra kezdődött.
Mindenkinek ajánlom, minél több fővel, családdal, kezdőkkel, haladókkal.
2018. 09. 06.
Eltehetetlen

Végre egy játék ami szórakoztató, izgalmas, megfelelően nehéz és együtt játszhatom a barátaimmal úgy, hogy nem egymás vérét szívjuk. A kooperatív játékok közül is kiemelkedik, mert megfelelően tartogatja az izgalmakat. A játék végére begyorsulnak a dolgok és reménykedsz, hogy túlélitek a végére. Amióta meglepetésként beszereztem egyszerűen letehetetlen a társaságban. Jó a koncepció, a karakterek, a mechanika és ár/érték arányban is egy remek játék. Kezdők, gyakorlott gémerek, család, barátok.... biztosan remek élményben lesz részetek! Ajánlom mindenkinek!!
2018. 09. 01.
Mindig előkerül

Elsőre nem hittem volna, de kedvenc lett. Ketten, többen, de akár még egyedül is. Imádjuk!
2018. 08. 31.
Kedvenc lett

Leggyakrabban ketten szoktunk játszani a barátnőmmel. Pároknak ideális, főként ha nyernek! A játék maga is nagyon szép és jól kidolgozott, kártyavédőnek ajánlom a Mayday games 63,5x88 mm-es csomagot. Hibátlan játék, minden játék új fordulatokkal van tele. Kedvenc lett!
2018. 08. 30.
Mentsük meg a földet

Nagyon jó játék, már régóta szemeztem vele. Nemrég sikerült beszerezni, és egyre többet játsszunk barátokkal, sőt ők is függők lettek :) Eddig egészen sokszor sikerült nyernünk, bár amikor kikaptunk az eléggé csúfos vereség volt :) A Legacynak is neki fogunk ugrani...
2018. 08. 20.
Instant Kedvenc

Ajánlás után vettük meg magunknak a párommal, és már az első pár kör után teljesen elvarázsolt minket. A szabályai könnyen elsajátíthatóak, de mégis nagy kihívást rejt magába. Rövid idő alatt a legnagyobb kedvencünk lett, és már hirdetjük az igét a családtagoknak, barátainknak is.
2018. 08. 13.
Vírus háború

Nagyon jó kooperatív játék nagyon jol el lehet vele szórakozni .
De egyben nehéz is tud lenni emiatt a játék menete kicsit lelassul.
De én akkor is ajánlom minden embernek .
2018. 07. 09.
Kooperatív játék

Hello,

Ez volt az első kooperatív játék, amivel játszottam, nemcsak amiatt, mert szeretem a többieket szívatni. Nem nagyon láttam fantáziát ebben a stílusban. Nagyot tévedtem, nagyon jól össze lehet dolgozni a többiekkel. A közös ellenfél elég jól sikerült, főleg, ha bevezetitek a tilos a játékról beszélni szabályt, vagy ha csak az adott kontinensen lévők beszélhetik meg egymással a taktikát.
2018. 06. 25.
Mindenki a játék ellen
Noémi | 2018. június 25.


Szuper kooperációs játék, izgalmas, ugyanakkor, ha nagyon taktikusan akarunk lenni, akkor el tud laposodni a játék a hosszas gondolkozás miatt. Mindenesetre azért ajánlom, csak nem szabad nagyon túlgondolni.
2018. 06. 13.
Bevezetés a kooperatív játékokba

Az egyik első koop játékunk volt. Bár a szabály nem említi, de érdemes háziszabályként megtiltani azt, hogy valamelyik játékos átvegye az irányítást és megmondja mindenkinek, hogy szerinte mi lenne az ideális döntés. Sajnos sok koop játéknál előfordulhat ez és teljesen megöli a játékélményt.
2018. 05. 24.
Irtó jó vírusirtó

Nagyon kedvelt családi játékunk. Mindenkinek van kedvenc játékos karaktere, de általában a véletlenre bízzuk, kik kerülnek játékba. Remekül kitalált és összerakott játék, nincs benne üres járat, minden játékos folyamatosan "dolgozik", gondolkodik, mozgatva van. Konfliktuskerülőknek is tuti választás: vagy mindenki nyer, vagy mindenki veszít. Mivel a győzelemhez fontos minden játékban lévő karakter, a visszahúzódóbb, zárkózottabb játékosoknak is részt kell venniük annak eldöntésében, hogyan kezdjünk el egy-egy fordulót, így senki sem maradhat háttérben.
A társasjátékokat kedvelő, de még olvasni nem tudó gyerekek szüleinek is jó választás.
2018. 05. 20.
Izgalmas

Ez volt az első koop játék amit kipróbáltam, és azt kell, hogy mondjam nagyon bejött. Elsőre furcsa volt, hogy a játék ellen játszunk, de nagyon izgalmas, közösen izgulhatunk, hogy sikerül-e megmenteni a világot :)
2018. 05. 15.
Értékelés

Egyik "alap" kooperatív játék. Fordulatok, izgalmas.
Tényleg együtt kell működni, hogy legyőzzük a játékot, főleg nehezebb szinten játszva.
Ajánlom!
2018. 05. 10.
Alapmű

Nem véletlenül ez a kooperációs játékok koronázatlan királya. Amellett hogy a szabályok nem bonyolultak, hihetetlenül be tud rántani a játék, mi általában mindig lerágjuk a körmünket a végére. Egyszer mindenkinek ki kell próbálnia!
2018. 05. 07.
Imádjuk

Imádjuk a férjemmel, a Pengeélen kiegészítője már megvan, nagyon várjuk már a Labort is, ajánljuk mindenkinek.
2018. 04. 15.
Meg tudjátok menteni a világot?

A Tiltott Sziget és a Tiltott Sivatag után úgy éreztük, hogy eljött az ideje annak, hogy mi is kipróbáljuk ezt a gyöngyszemet. Nagyon jó választás volt. Akár ketten is teljesíthető, a fokozatot be lehet állítani tetszés szerint (4-6 járvány kártya). Bár legelső játéknak nem ajánlanám (arra ott van a Tiltott Sziget), ez egy nagyon jó, ha nem a legjobb ko-operatív társasjáték. Mindenkinek ajánlom.
2018. 04. 12.
Vírusra fel!

A játék összetett, viszont a játékszabály érthetően van leírva, kellően részletes. Az újrajátszhatóság igen magas. A szerencse jól jön a játékhoz. A kiegészítőkkel még élvezhetőbb és kombinálhatóbb. Csak ajánlani tudom. Nagyon kooperatív játék.
2018. 04. 11.
Imádjuk!

Először nagyobb társasággal izgatottan próbáltuk ki, mivel a digitális formáját is nagyon szeretjük. Rögtön megtetszett ez a hangulatos, az ehhez igazodó dizájnnal ellátott játék, így eldöntöttük, hogy megszerezzük magunknak is. Két héttel ezelőtt vásároltuk meg és rögtön azon a hétvégén össze is ültünk játszani. Mivel a tapasztalat alapján úgy gondoltuk megy ez már nekünk, rögtön a legnehezebb szintet választottuk. Aztán 30 perc múlva visszatértünk az alap szinthez egy új körben, mert nagyon csúnyán kikaptunk. :-)
Aznap még vagy 8 játékot játszottunk le, az utolsó 4-et már kettesben és elégedetten, igazi élményekkel gazdagon tettük el, hogy majd ismét elővegyük :)
Mindenkinek ajánlom, aki szereti a kooperatív, stratégiai játékokat és az izgalmas, összetett játékot, ahol mindig ott lebeg a vereség pallosának éle a fejük felett.
2018. 04. 10.
Nagyon jó

jó kis összedolgozós játék, végig jol kell taktikázni különben a vírus bekebelez .
2018. 04. 07.
Vírusok mindenfelé

Remek együttműködős társas, nem sok és nem bonyolult szabályokkal. A köröd azzal kezdődik, hogy elhasználod a 4 akciópontodat különböző feladatokra. Ilyenek a mozgás, a víruskockák levétele, kutatóállomások építése, ellenszer fejlesztése. Aztán két lapot húzol a játékos kártyákból, ami ha város, a kezedbe veszed és gyűjtöd, vagy ha járvány, akkor végrehajtod. Majd a fertőzöttségi szinthez mérten fertőzéskártyákat is húzol, amikkel tovább terjeszted a betegségeket. Akkor győztök, ha mind a 4 ellenszert kifejlesztitek (nem kell az összes víruskockát eltüntetni a tábláról). Az ellenszer kifejlesztéséhez az adott színű vírusból 5 azonos színű játékos kártyát kell eljuttatni egy kutatóállomásra. Feleségemmel ez volt ez első közös társasunk mondván, hogy itt vagy egyszerre nyerünk, vagy egyszerre vesztünk. Elég feszült tud lenni a játék, amikor már csak egy ellenszer hiányzik, de már nyakig ültök a betegségekben és izgultok, hogy mikor bukkan fel egy újabb járvány kártya.
2018. 03. 31.
Ketten a világ mellett

Ketten szoktunk vele játszani, szuper kooperációs játék. A legelső játékra azért szánni kell valamivel több mint egy órát, nagyon sok mindenre figyelni kell. Minimális szerencse játszik a játékban, jól megfontolt lépésekkel lehet nyerni. Iszonyatosan be tud szippantani, én el tudom veszteni az időérzékem közben. Maximum 4 fős játék, nagyobb társaságba nem ideális.
2018. 03. 30.
Izgalmas és változatos

Az első kooperatív játékom. Bárkivel játszottuk mindenkinek elnyerte elsőre a tetszését. A játékszabályok egyszerűek, ettől függetlenül a játék kegyetlenül meg tud szivatni. Ketten és többen is jó játszani. Bár véleményem szerint ketten könnyebb a játék mint 4-en, de élvezetes mindenféleképpen.
Mindenkinek tudom ajánlani!
2018. 03. 27.
Találd meg az ellenszert

Nagyon jó kooperációs társasjáték, akár ketten, akár négyen. Gyorsan, és könnyen megtanulható, viszont nagyon össze kell dolgozni, hogy megnyerjük a harcot a vírusok ellen. Sok múlik azon, hogy melyik karakterrel játszunk. Kb a játék felétől nagyon izgalmassá kezd válni, főleg ha többen játszunk, itt már jól át kell gondolni a lépéseket.
Egy kicsit tapasztaltabb játékosoknak ajánlanom inkább, mert elsőre nem olyan könnyű nyerni még a legkönnyebb szinten sem.
2018. 03. 25.
Függőséget okoz

Csodálatos társasjáték! Nagyon sokat játszunk vele, alig bírjuk abbahagyni. Minden játék új, izgalmas és nem lehet àltalános győzelmi stratégiát kialakítani benne, ezáltal sokadszorra is izgalmas. Ketten és többen is nagyon jó játszani, rengeteg kombináció létezik a különböző szereplőktől és a nehézségi szintektől függően. Mivel kooperációs játék, ezért nagyon jól összehozza a játékosokat.
2018. 03. 21.
Ha igazi kihívást keresel!

Nem hittem volna, hogy egy társasjáték ilyen feszült hangulatot tud generálni! Azt kell mondanom, hogy ez egy minden ízében zseniális játék! Végig nagy odafigyelést és a játszótársak közti kommunikációt igényel, így abszolút kezdőknek nem ajánlom, mert a sok vereség letörheti a lelkesedést.
2018. 03. 18.
Epic társasjáték

Nem kezdő játékosoknak ajánlom, esetükben viszont polcra vele! :) Mi ketten játszunk vele leggyakrabban, úgy is remek szórakozás, megéri az árát, mert sokszor előkerül. Egyelőre a kiegészítők nélkül játszunk, de azokra is pályázunk hamarosan. Attól függően, hogy hány járvány kártyát tesztek a játékba, nehezebb, illetve könnyedebb partik játszhatók. Akinek bejön, a Legacy-ben sem fog csalódni, sőőt...! Kb. 45 perc egy játék, gondolkodni kell benne bőven, így fáradtan nem a legjobb választás.
2018. 03. 05.
Elenszerre fel

Nagyon jól kiegyensúlyozott játék, több dologra kell figyelni, de nem túlzóan sokra - fertőzések, járványok, kitörések, ellenszerek...
Jól kell helyezkedni és rendre elég kiélezett helyzetek vannak. A karakterek megválasztása sokat segít, de random szerepekkel is megoldható. Az egyetlen problémája ennek is, mint a legtöbb koop játéknak, hogy 1-2 ember átveheti a stratégia megalkotását és onnantól a többiek adott esetben csak végrehajtják a tervet és nem vesznek részt aktív/kreatív szerepben... De azért szeretem :)
2018. 03. 04.
Ketten, együtt

Azért választottuk ezt a játékot, mert egyrészt ketten is lehet játszani, másrészt NEM nyertes-vesztes pozícióban. Azaz ha ketten játsszuk, nem egyikünk nyer, a másik veszít, hanem vagy győzünk mindketten a játék ellen vagy veszítünk. Eddig kb. 10-15 kört játszottunk kettesben, és ebből egyszer veszítettünk, egyszer pedig majdnem. A többi is nagyon izgalmas volt.
Az első játék előtt viszonylag hosszú idő megérteni az összes szabályt, de ha ezt a szűk egy órát rászánjuk, onnantól már egyértelmű minden. Bátran ajánlom mindenkinek, aki nem szeretne a másikkal versengeni, hanem együtt, egy közös célért dolgozni. :)
2018. 03. 03.
Nagyon jó

Izgalmas kooperációs játék, kezdőknek is tökéletes lehet.
2018. 02. 28.
Újrajátszható, izgalmas, igazi "rákapós"

Egyre inkább elterjednek és sorra jönnek ki a különböző kooperációs játékok, szerintem a Pandemic ebbe a ktegóriában kimagasló: megfelelően egyszerű és közben nem buta a játékmenet, hiába nagyon nehéz "nyernie" a társaságnak, nem kudarcként éltük meg, hogy a vírusok győztek a földünkön. Ami már az első játék után kiderült, hogy a kezdő pillanattól szükség van az összebeszélésre és a közösen gondolkodásra, hogy nyertes stratégiát alakíthassun ki. Baráti társaságok számára főnyeremény.
2018. 02. 17.
Méltő a hírnevére

Ez a játék igazán el van találva. Rém egyszerű szabályzat, mégis gondolkodást némi taktikázást igényel. Ma játszottunk vele először, ha nem lenne késő, még egy partyt játszanánk.
A játék pörgős a kooperáció miatt pedig sosem unalas, mert folyamatos összebeszélét okoz minden cselekedet. A nehézségi szintek jól vannak belőve, hangulat pedig azonnal magába szippant és ott éreztem magamat a játék világában, főképp mikor kitörés veszély van.
Csak ajánlani tudom mindenkinek, akik gyors játszmát szeretnének és nem versengeni.
2018. 02. 14.
Telitalálat

Ezelőtt sosem játszottunk kooperatív társasjátékkal, így nem tudtuk mire is számíthatunk. Nem csalódtunk. Ha van egy szabad óránk, azonnal ezt vesszük elő a párommal. Teljesen más játékélményt nyújt. Számunkra ez teljesen új és imádjuk. Egész biztos, hogy a kiegészítőket is ki fogjuk próbálni. A legtöbbször kettesben játszunk a párommal de társaságban is szuper. Csak ajánlani tudom. Nálunk kedvenc lett!
2018. 02. 09.
Kedvenc

Ez az egyik kedvenc játéka a családnak, újra és újra elővesszük. Nagyon szeretjük benne, hogy össze kell dolgozni, két kiskamasz gyerekkel ez igen hasznos tulajdonság. Voltaképpen ez a játék volt az, amely megváltoztatta a családi társasjátékok hangulatát. Egy Gazdálkodj okosan mellett sokszor volt sírás, csalódás, keserűség... itt ilyenről szó sincs. Mindenki egyformán hasznos és nem is tudunk továbbjutni egymás segítése nélkül. Zseniális! Hiszem, hogy ez a gyerekek szempontjából is fontos tanulság.
2018. 02. 08.
5 csillag

Minden társasjáték rajongónak kötelező darab! Kooperatív játékok közt alap és a legjobb!Párommal kettesben vagy a barátokkal négyesben is hosszú napokat tudunk eljátszani vele, sosincs azonos játék !
2018. 02. 06.
Lenyűgöző ötletek, fantasztikus élmény

Ez a társas egyszerűen elképesztő! Bár játszottam már 2-3 kooperatív játékkal, összességében ha megnézzük a játékidőt, hangulatot, és magát a játék menetét, messze az egyik legjobb kooperatív (több játékos játszik egyszerre a társas ellen) társasjáték. A játék alapja egyszerű, négy különböző vírus ellenszerét kell megtalálnunk kis csapatunkkal (1-4 fő), még mielőtt az a Földön elburjánzik, ami az emberiség végét jelentené.. Egyszerű nem?
Valóban az, a szabályok könnyűek gyorsan tanulhatóak, még egy teljes játékot sem kell végigjátszani hogy mindent megértsünk, viszont ez az egyszerűség egyben borzasztó nehéz helyzetekbe hozhat minket. Folyamatosan betegségek jelennek meg az egyes városokban amit maroknyi csapatunkkal kell megfékeznünk, és miközben ezt tesszük, gondoskodnunk kell arról is, hogy meglegyen az ellenszer is, hiszen hiába a "tüneti kezelés" ha nincs megfelelő orvosság a vírusra. Az alapjátékban található 7 személy mind más és más, teljesen különböző képességekkel, amire kénytelenek leszünk hagyatkozni, mert másképp nem győzhetünk. Nincs erős vagy gyenge karakter, van aki talán jobban fekszik valakinek, de összességében "erősség" szempontjából nincs túl nagy különbség. Az előkészület gyakorlatilag 5-10 percet vesz igénybe, a játékidő az első játéknál körülbelül 60-90 percre tehető, ami a későbbiekben csökkenni fog ha már szereztünk egy kis rutint, vagy megszokott társasággal játszunk. A társas borzasztó hangulatos, három állítható nehézségi szinttel, a könnyű alkalmas a játék tanulására, kezdőknek ez is kihívás lehet, viszont az igazi játék a nehéz fokozaton kezdődik majd el, ahol már némi szerencse is kell, előfordulhat hogy annyira rosszul jönnek a kártyák, hogy esélyünk sincs a vírus megfékezésére, ez azonban hangsúlyoznám, hogy nagyon ritkán fordul csak elő. Minden party nyerhető, csak rajtatok és a csapategységen múlik sikerül e. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem bánjátok meg.

POZITÍVUM:
- Nagyszerű témafeldolgozás
- Minőségi gyönyörű kivitelezés (víruskockák, játéktábla)
- Változatos karakterek
- Magas újrajátszhatósági faktor (MAGYARUL megjelent kiegészítőkkel bővíthető)
- Izgalmas játékmenet
- Gyorsan tanulható
- Gyors játék előtti előkészületek
- Játékidő 30 - 90 perc (nem egy fél nap)

Negatívum:
- Egyedül talán annyi, hogy ha túl nagy különbség van két játékos között akkor a "gyengébbik" úgy érezheti hogy a másik játszik helyette, viszont erre van egy nagyon egyszerű megoldás, hagyni kell hogy játsszon a másik, adjunk tanácsot,, de NE DÖNTSÜNK helyette. :)

Ez nálam 10/10. Jó játékot mindenkinek.
2018. 01. 27.
Izgalmas
| 2018. január 27.


Állítható nehézség, változó, nem monoton játékmenet. A karakterkártyák jól ki lettek találva, a kiegészítők pedig még tovább növelik játékmenet sokszínűségét, bár már maga az alapjáték is rendkívül szórakoztató és megunhatatlan.
2018. 01. 22.
Nagyszerű kooperációs játék

Jó pár eurogame után a társaságunk első kooperációs játéka.
Csak jókat tudok róla mondani:
-egyszerűek és világosak a szabályok
-gyorsan elkezdhetsz játszani vele (nagyon rövid set-up)
-az állítható nehézség miatt kezdők is sikerrel vehetik a kihívásokat; a gyakorlottabbak számára pedig ott vannak a nehezebb fokozatok
-bár az alapjátéknál sem érződik, hogy valami hiányozna belőle; a kiegészítőkkel még színesebbé lehet tenni az ellenanyagok utáni kutatást.

Mindenféleképpen megérte beszerezni. Jelenleg a Legacy változat beszerzésén gondolkodunk.
2018. 01. 21.
Kooperálj!

Újdonság a maga nemében. Ha kooperáció, akkor pandémia, vagyis több kontinenst érintő járvány.
Az alfa-játékosoknak egy ötlet: lényegében mindegy, melyik bábut ki tologatja, úgyhogy nyugodtan kioszthat magának 2, 3 vagy 4 szereplőt is és irányíthatja mindegyiket. A kihívás ugyanaz. Akik meg ötletelnének, azok játsszanak inkább együtt.
A készenléti elemző még akkor is gyengébb, ha már az elején jönnek a kezekbe eseménykártyák, hiszen így is sok körben ő csak az alapakciókat teheti meg, míg a többiek használhatják a hasznos képességüket minden körben.
Maga a tematika pedig: betegségeket megelőzni, irtani, embereket gyógyítani... jobbat nehéz lett volna kitalálni. :) És ez fontos része ennek a koncepciónak. Kooperációra fel!
2018. 01. 12.
4,5 csillag

+ új élmény mindenkinek, aki nem játszott co-op játékkal
+ gyorsan tanulható játékmenet
+ nagyszerű érzés nyerni, és a veszteség is inkább tanító, mintsem bosszantó
- nagyon kell hozzá a megfelelő csapat/hangulat
- a szerepek messze nem kiegyenlítettek

Igazán kiemelkedő játék, de mint minden csapatjátéknál, itt is létfontosságú a csapattagok hozzáállása.
Elsőre, két fővel próbáltuk ki. Párom fáradt volt, a játékkal is csak ismerkedtünk; el is unta a felénél, és a végén már csak én lépegettem le a köreinket. Másik alkalommal 4+1 fővel toltuk (kvázi játékmesterként segítettem őket) - nagyszerűen ment a dolog, és fantasztikus parti kerekedett belőle. Máskor 4 főből 1 enervált volt, próbáltuk átvenni a feladatait, de nem sok sikerrel. Aztán 3, eltökélt csapattaggal megint sikerült egy oltári jó játékot játszani. A többek által emlegetett alfa-játékos probléma valóban létezik, de szerencsére a mi társaságunkban ebbe még nem futottunk bele.
A tanulság? A bolt csak a játékot adja, játszótársat nem - de az értékelésnél ettől sem lehet eltekinteni. Kár, hogy nem lehet fél csillagokat adni :)

Ami inkább szembeötlő, hogy bizonyos szerepek látványosabban erősebbek a többinél, míg mások szembeötlően gyengébbek. Diszpécser vagy műveletis nélkül nagyon lelassulhat a mozgásunk, ez a kettő karakter mindenki mást hatékonyabbá tesz. Doki vagy karanténes nélkül a fertőzések leküzdése fog igen komoly energiabefektetést kívánni. Kétfős játékban egy kutató+biológus páros óriási fórral indíthat, ha van 4 (vagy akár 2*4) egyforma kártyájuk. Szerencsés kezdőpakli esetén akár már az első járvány előtt eltüntethetnek kompletten 2 vírust a bolygóról. Az érem másik oldala, hogy a készelétis szerepköre igen szerencsefüggő. Az esetek többségében, mire előkerültek az eseménykártyák, már akkora bajban voltunk, hogy nem igazán tudott rajtunk segíteni. Mondjuk a fordítottja is igaz lehet, hogy jókor visszadobott kártyákkal már a játék első felében be tudja biztosítani a győzelmet, de ilyen partink még nem volt.

Szerintem elsőre mindenképp próbáld ki, és tedd fel a kérdést, hogy tudsz-e olyan játszótársat hozzá, akivel élmény lesz a játék. Ha a válasz igen, ne habozz megvenni.
2018. 01. 11.
Közös agymunka

A játék a közös ötletelésről szól. A szabályokat egy játszma alatt mindenki meg tudja tanulni. Folyamatosan jönnek a jobbnál-jobb ötletek, és a végén kiderül, hogy összejön-e a cél. Ketten is érdemes játszani, de az igazi hárman-négyen. Mi még kezdőként csak 4 járványkártyával játszunk, de így is nagyon izgalmas, és bizony van, hogy veszítünk. A végén sokszor csak egy-két lépésen múlik, hogy veszítünk-e, vagy sem.
2018. 01. 07.
Víruscsapda

Mi nagyon szeretjük a játékot, különösen azt, hogy kooperatív. De sokszor pont ez a hátránya is, mert vannak helyzetek, amikor az ember inkább versengene a társaival, mint kooperálna, ezért nem minden játszáskor vesszük elő, nagyon kedvfüggő. Nagyon jó a koncepció, hogy együtt a játék ellen játszunk, és bevallom őszintén az összes epidemic kártyával játszva hatalmas kihívás, inkább vesztünk, mint nyerünk. Közepesen nehéz játék, szóval azért gondolkodásra szükség van közben, ezért ha éppen laza szórakozásra vágytok, ahol a nevetés és az önfeledt jókedv a cél, akkor sajnos ez a játék nem nektek való :)
2017. 12. 22.
Csak meg ne fertőződj!

Ez tényleg az általam játszott kooperációs játékok legjobbika! A játék úgy lett kitalálva, hogy tényleg gondolkozni kelljen a játék ellen, ami néha sokkal erősebb, de attól lesz izgalmasabb. Egy party kellett, hogy teljesen megértsem a szabályt, de utána nagyon tetszett. Sok kört le tudnék vele játszani!
2017. 12. 19.
Kedvenc

Első kooperatív társasjátékom. Teljesen bevonzott ebbe a műfajba. Nagyon izgalmas, kellő kihívást ad, mégsem túl bonyolult, a játékidő sem hosszú. Ideális családi társasjáték, mindenkinek ajánlom!
2017. 12. 17.
A legjobb kooperatív játék

Ezt a játékot mindenkinek nagyon ajánlom. A kezdőktől a gyakorlott játékosokig bárki nyugodtan kipróbálhatja. Akár ketten is nagyon izgalmas. Szerintem nagyon jó játék.
2017. 12. 14.
A nagy kedvenc

A kedvenc játékom, nagyon jól eltalált -de mégsem túl bonyolult - szabályrendszer nagyon izgalmassá teszi a játékot. Kooperatív játékmód nagyon azoknak a gyerekeknek is, akik nem kedvelik annyira a kompetitív játékokat. Egyszerűen imádjuk, gyerkőccel is jól játszható.
2017. 12. 06.
Nem lehet abbahagyni

Első kooperációs játékunk és IMÁDJUK, méltán népszerű. A szabályok már az első játék elején tökéletesen elsajátíthatók, de akár már 5 járványkártyánál is könnyű elbukni... sokszor a célegyenesben. Van, hogy csak egy járványkitörésen, láncreakción vagy akár fertőzéskockán múlik az áhított diadal. A játék végig fenntartja a feszültséget, folyamatos stratégiai megbeszéléseket és ötletelést igényel. Lehet kettesben is játszani (yay), de mivel a max játékosszám 4 fő, már töprengünk a kiegészítő megvásárlásán is. :) Nagyon megéri az árát!
2017. 12. 03.
jó játék

olyan pörgős és egyszerű játék, ráadásul nem egymással versengünk benne, hanem összefogunk, mindenkinek ajánlom
2017. 11. 29.
egyik legjobb koop.

Közepesen nehéz megérteni a szabályokat, a játék maga viszont néha nem könnyű. Ennek ellenére szórakoztató, és simán az ajánlott kategóriába esik, főleg ha kooperatív játékot keresünk!
2017. 11. 29.
Koop alap

Egyszerű szabályok, könnyű, de sosem könnyed játékmenet. :) Sajnos csak ritkán van hozzá megfelelő társaságom, de olykor egy-egy szóló játékra is előveszem, csak hogy újabb stratégiákat próbálhassak ki. Mindig nagy kihívás, és bár csak nagy ritkán sikerül megnyerni... mégis élvezetes.
2017. 11. 28.
Fertőzésveszély

Első, de már nem az egyetlen kooperatív társas amit imádok. Kellően pörgős, agyalós, mindig újnak tűnő, izgalmas játék. No és persze kell egy kis szerencse is, mert van, hogy hiába a legjobb stratégia, ha a járványkártyák ördögien követik egymást. Játékidő változó, de átlagban 50-60 perc alatt végigjátszható. A játékszabály nem túl bonyolult, de sok mindenre kell figyelni, így talán kicsit több idő kellhet, amíg minden megragad. A játék dizájnja szerintem nagyon jó és tartós, bár a lapokat lehet inkább lamináltatnom kellene annyit játszunk vele :) Mindenkinek merem ajánlani, bármilyen felállásban.
2017. 11. 25.
kötelező

Társasjátékkedvelőknek alapdarab! Minket teljesen lenyűgözött, újra és újra lelkesen vesszük elő. Tetszik benne, hogy gondolkdni kell, stratégiát felépíteni. Nem túl könnyű, van benne kihívás!
2017. 11. 01.
Családi társas

Viszonylag rövid, és könnyen tanulható. Kezdőknek is ideális.
2017. 10. 31.
Megfertőz

A koop játékok prototípusa. Szerintem kihagyhatatlan minden alap tárasjátékgyűjteményből:
Előnyei:
-a legtöbb emberhez közeli izgalmas téma
-a témához abszolút kapcsolódó játékmechanika, amely így teljesen intuitívvá teszi a játékmenetet
-nagyon jól kigondolt izgalom és feszültség, az egész játékmenet úgy van kialakítva, hogy általában hajszálon (vagy inkább egy-két kártyán) múlik a siker és a bukás
-nagyon jól kigondolt cselekvési (action allowance) rendszer
-könnyen és gyorsan elsajátítható, túlbonyolításoktól mentes szabályok, amelyekkel még a társasozástól vonakodó embereket is meg lehet fűzni
Hátrányok:
-vannak jobb és kevésbé jó karakterkombinációk
-nem küszöböli ki a domináns, "alfa-játékos problémát". Könnyen lehet, hogy egy dominánsabb játékos elkezdi irányítani az egész társaságot, és az egészből inkább egy egyszemélyes puzzle lesz. Ezt más, újabb coop játékok saját küldetéskártyákkal küszöbölik ki. Itt annyit lehet tenni, hogy a saját körében mindenki mondja el a maga ötleteit lépéseit, és csak utána lehessen hozzászólni.
-az alapjátékot csak négyen játszhatják, a kiegészítők baromi drágák, és értelmetlen kacatok dobják meg az áraikat. Szívesen visszaadnám például az On the Brink petricsészéit cserébe némi árcsökkentésért.
2017. 10. 21.
Itt kezdődött...

...aztán meglett a Pengeélen, a State of Emergency, és a Legacy.... Egyszer elkezditek, és nem lehet leállni! Amikor a munkahelyeden találsz egy Ho Shi Minh-ből érkezett kartont, és elküldöd üzenetben "Remélem nem fertőzött :D" - akkor szerintem nem kell többet mondani a játékról :)
2017. 10. 08.
Pandemic

Nagyon izgalmas kooperatív játék, ami mindenkiből kihozza a legjobbat. A cél a föld megtisztítása a vírusoktól: együttműködve ki kell fejlesztenetek a földet "terrorizáló" 4 vírus ellenszerét, de mind az idő, mind pedig a szerencse ellenetek dolgozik. Kifejezetten izgalmas, a szerencsefaktornak nagy szerepe van, de inkább érdekfeszítő mint frusztráló. Nem könnyű játék (van állítható nehézsége), de egyáltalán nem unfair, illetve a sikertelenség oka nem feltétlenül a kártyák sorrendje miatt lehet. Nagyon fontos benne a kooperáció, kizárólag együtt van esélyetek nyerni, nem igazán működik az, hogy csak az egyik-másik játékos dominál, a többiek pedig "díszek" a táblán.

Nagy újrajátszhatósági faktor van benne, a szabályok elsőre talán picit bonyolultnak tűnhetnek, de szerintem 10-15 perc alatt gond nélkül megtanulható, ajánlom, hogy közösen tanuljátok meg a játékot. Ha van egy összeszokott társaság, meleg szívvel ajánlom, a témát remekül ültették bele a játék mechanizmusaiba, egyáltalán nem bonyolult, de kellően nehéz társasjáték a Pandemic, amihez számtalan kiegészítő jelent már meg. Habár csak négyen lehet játszani, szerintem ketten is nagyon izgalmas, pároknak is erősen ajánlott!
2017. 10. 02.
pandemic

kellemesen passzol a játék témája a szabályokkal, bár eléggé nehéz, és talán frusztráló ahogy pillanatok alatt végig söpör a gyilkos kór. együtt működős játéknak nagyon jó.
2017. 10. 01.
Függőség

Egyszerűen imádjuk ezt a játékot. Nem lehet abba hagyni, igazi függőséget okoz. Sajnos elég bonyolult a játék szabály, ezért kap csak tőlem 4 csillagot. Egy ideje már játszom ezzel a játékkal, de sok minden néha még így se teljesen érthető a számomra. Szívesen megvenném hozzá a kiegészítőt (Pandemic-pengeélen), de túlságosan drágának találom úgy, hogy maga az alap játék se volt a legolcsóbb.
2017. 09. 24.
Kooperációs játékok mintapéldánya

A kooperációs játékok mintapéldánya. Minden lépést megtervezünk közösen, a közjót tartva szem előtt :) A szabályok ismerete nagyon fontos, nem nevezném bonyolultnak, de azért elég aprólékos, sok játék után ivódik csak az ember fejébe. Az újrajátszhatósága jó, de csak akkor érdemes elővenni, ha a csapat minden tagja kapható a gondolkodásra :)
2017. 08. 23.
szuper kooperatív játék

Remek kis játék a Pandemic! Eddig nálam vezeti a toplistát.
- Élvezhető időkeret (kb. 1 óra) alatt játszható. Gyakorlatilag a játékmenet mindig más.
- Izgalmas, sokszor 1 kör alatt teljesen megváltozik a felállás, így folyamatosan újra kell tervezni a lépéseinket.
- A szabályok könnyen értelmezhetőek, az új játékosok is néhány kör után önállóan tudnak játszani. Véleményem szerint az angol szabálykönyv letisztultabb és érthetőbb. Eddigi tapasztalataim alapján, ha fiatalabb korosztállyal játszunk (10-13 évesek), nekik először szokatlan volt, hogy ez egy kooperatív játék, nem az a lényeg, hogy ki szed le több víruskockát minél gyorsabban. :) Nagyon ügyes mechanizmus, hogy a járványkártyák számával be lehet állítani a játék nehézségét.
- A játék egyébként ugyanúgy élvezhető 2 fővel is mint 4-el.
2017. 08. 22.


Nekem személy szerint nem lett a kedvencem, de a társaságunk többi tagja eléggé szereti, így játszottunk már párat. Mindenképpen előny, hogy ebben a játékban nem egymás ellen, hanem egymással karöltve küzdötök, emiatt ugye csapatépítésre tökéletes.
2017. 08. 22.
A legjobb kooperatív játék

Ez az első kooperatív társasjáték, amivel eddig játszottam, de biztos, hogy nem az utolsó. Nagyon tetszik ez a fajta játékmód, izgalmas és szuper kis játék, mindenkinek ajánlom.
2017. 08. 16.
Nem lehet abbahagyni

Szuper játék. Az egész család szereti! Na jó, talán csak a 3 éves nem, mert ő még kicsi hozzá.
Összehozza a családot, nevetünk, izgulunk, agyalunk...
Soha nem tudjuk abbahagyni a szérum kifejlesztésénél, mindig leírtjuk az összes vírust! A gyerekek külön szeretik, hogy megmentettük a világot!
2017. 08. 12.
Csapatjátékosoknak...

Mindenkinek csak ajánlani tudom. Könnyen elmagyarázható a szabályrendszere, új játékosok is megértik egy 10 perc alatt...
Ha van egy játékos, aki mindenkinek megmondja, hogy mit csináljon, akkor azért veszíteni lehet a játékélményből, de még így is lehet izgalmas. Mi szoktuk úgy is játszani ha ketten vagyunk, hogy több karaktert irányítunk egyszerre.
2017. 07. 27.
Kihívás az egész családnak

Nem annyira bonyolultak a szabályok, így kezdő játékosoknak is ideális, de szinte biztosra veszem, hogy elsőre nem sikerül megoldaniuk. Ez ne okozzon csalódást, majd egyre jobban bele fogtok jönni, és a végére meglesz a sikerélmény. :)

Számít a szerencse is, de csak minimálisan, és van egy nehezített játékmód, amit nem próbáltunk még, mert a könnyebb verziót sem untuk meg. Egyik legjobb kooperatív, amivel eddig játszottunk, úgyhogy csak ajánlani tudom.
2017. 07. 11.
izgalmas kooperációs játék

Egyszerű , könnyen tanulható szabályok. Nagyon jó szerintem, hogy variálható a játék nehézsége tudatosan is (járványok száma), s emellett még a kihúzott szerepektől is függ, hogy mennyire nehéz megnyerni a játékot. A játék kialakítása miatt minden játékban más-más helyzetet kell megoldani, elég változatos szituációk alakulnak ki, így magas az újrajátszhatósága.
Emellett nagyon szépen kihozza a játékosok személyiségét problémamegoldás, kommunikáció, együttműködési hajlam, stressztűrés stb. tekintetében, így ha szeretnél valakit alaposabban megismerni javaslom játssz vele egy Pandemicet :)
2017. 06. 22.
A kooperatív játékok koronázatlan királya

Izgalmas tematika, letisztult játékmechanizmus: elképesztően feszes és (jó értelemben) feszültségekkel teli játékélmény versenyt futni a fertőzésekkel. Ez volt a legelső kooperatív társas amivel találkoztam, kötelező darab otthon a polcon. Amire nagyon figyelni kell a jó játékélmény érdekében, és a játékosokon, nem a játékon múlik: a csapat maradjon valóban csapat, és ne engedjenek teret a domináló, ún. "alfa" játékosoknak.
2017. 05. 08.
Nem csak náthásoknak

Kihagyhatatlan klasszikussá nőtte ki magát.
2017. 03. 24.
A nagybetűs Kooperatív Játék

Ha te azt mondod, kooperatív játék, én (meg a társasjátékos közösség nagy része) azt mondom: Pandemic! Ki ne akarná közös erővel felvenni a harcot a világot fenyegető négy halálos fertőzéssel? A játék során különleges képességekkel rendelkező karaktereinket irányítva, összehangolva próbáljuk a győzelemhez szükséges ellenszereket kifejleszteni, de közben a játék mindent megtesz annak érdekében, hogy ez ne sikerüljön. Verseny az idővel és a járványkitörésekkel, garantált közösségi élmény szűk egy órában!
2017. 03. 20.
Társasos kapudrog

Élvezetes kooperatív játék ami nagyon sok kezdő társasosnak kifejezetten bejön és emiatt ez a ajáték alkalmas arra, hogy bevezessük a hobbiba az újoncokat. Komolyabb játékosoknak szerintem hamar ellaposodhat a játék amit mondjuk kiegészítők vagy a játék legacy változatának vásárlása orvosolhat.
2017. 03. 20.
egyenlőség

Nagyon érdekes játék, de fontos, hogy olyan emberek játszák, akik között nincs olyan, aki elnyomja a többieket, mert könnyen alakulhat át a játék abba, hogy egy valaki túlzottan irányítja a többieket
2017. 03. 14.
A megunhatatlan

Tényleg kiváló kezdőknek is, egyszerű szabályokkal, nagyon izgalmas, pörgős játék. Hiába van sok játék, ez mindig előkerül.
2017. 03. 05.
Nem tudod mit hagysz ki amíg nem próbáltad!

A család egyik legnagyobb kedvence. Szinte minden héten játszunk vele. Van már hozzá kiegészítőnk is és meg van a Legaxy is. De megúnni nem lehet, gyűzni se sikerül mindig. Ilyenkor megnézzük mit rontottunk el. A stratégiai szemléletet nagyban fejleszti. A kisebb gyerkőc 8 éves nálunk, és kisebb segítséggel simán játszik vele. Csak ajánlani tudom. 5 fővel kibálló játék.
2017. 03. 01.
Alap

Ketten, hárman, négyen, imádjuk megmenteni az emberiséget.
Legalábbis megkísérelni. Mert a járványok csak jönnek. :)
2017. 02. 26.
Páratlan hangulat, végtelen brainstorm

Előnyök: a klasszikus versengő típusú játékokhoz képest üdítően egyedi, látványos térkép és design, remek csapatépítő, izgalmas hangulat.
Hátrányok: a kezdő játékosoknak szokatlan, bonyolult, és értelmetlennek/monotonnak tűnik, a szerencse faktor nagyon bosszantó, ha a játék második körében megöli a csapatot, egy alkalommal csak egyszer jó vele játszani. Ha van a csapatban egy domináns személy, a többiek akarata nehezebben érvényesül, ha pedig szerencséje van az embernek, nem jelent kihívást.
Egy játékboltban töltött séta során futottunk bele, és emlékeztem egy cikkre, melyben említették, és dicsérték nagyon. Az első játék nevetségesen egyszerű volt, mert kb. a szabályok 1/3-át elrontottuk. A következő néhány már nehezebb volt, de még mindig több szabályt kihagytunk. Amikor végre rájöttünk, mit rontottunk el, akkor tényleg nehéz lett, és elég stresszes az a pár kör, amikor a győzelem és a vereség között táncolunk pengeélen. A játék kb. 2/3-a abból áll, hogy négyen gondolkodunk hangosan egyszerre, amíg mindannyian össze nem zavarodunk, és kezdjük újra a gondolkodást. Nem érdemes annak próbálkozni, aki nem tud több lépcsőben a jövőbe építeni. Ami kicsit sajnálatos benne, hogy van egy nehezített verziója a játéknak, de nem tudni, hogy érdemes-e használni. Ha ugyanis az embernek szerencséje van, akkor unalmasan egyszerű. Ha van valami zűr, akkor az elejétől látni a végét. Páratlan a hangulata, egyik abszolút kedvenc a társasjátékos csapatunknak.
2017. 02. 24.
Kiváló csapatépítő!

Végre egy abszolút kooperatív játék, ahol vagy mindenki nyer, vagy mindenki veszít. Éppen ezért teljesen ideális játék azoknak, akik nehezebben tűrik a kudarcokat vagy általában a versengést. Ugyanis itt senki nem győz le senkit, hanem együtt kell működnünk a közös siker érdekében. Mégpedig eléggé intenzíven, mert a gyorsan terjedő vírusokat nem olyan könnyű lenyomni. Tökéletes, szórakoztató csapatépítő játék, bármilyen társaságot összekovácsol. Az egyes szerepek nagyon jól lettek kitalálva, mindenképp ki kell használni a spéci képességeket, ezek váltogatása és kombinálása változatossá és többször újrajátszhatóvá teszi a játékot; vagy ha már gyakorlottabbak vagyunk, akkor ezek kezdeti tudatos megválasztásával - a szabályban leírt véletlenszerű leosztás helyett - még jobban finomhangolhatjuk a nehézségi szintet.