Scythe

  Normál ár: 25 990 Ft

  A Te árad: 24 691 Ft

  Értékelés:  (4.7)
  Az első világháború nyomai még láthatóak Kelet-Európa vidékein, de máris hatalmas, páncélozott lépegetők próbálnak minél több területet biztosítani az országoknak, ahol gyártják őket. Ebben a gyönyörűen illusztrált, összetett stratégiai játékban területfoglalásokkal és a források ügyes felhasználásával kell a hadianyaggyártást biztosítani - hogy a mi birodalmunk legyen a legerősebb! Egy játék, ami tavalyi megjelenése után azonnal meghódította a gyakorlott játékosokat.

  Értékelések átlaga 


  (4.7)

  Közönségdíjak

  Gyakorlott játékosoknak 14 Euro gémereknek 8 Ketten 5 Családdal 5
  78% (14)
  17% (3)
  6% (1)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 18)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  5 főig

  Murly | 2018. október 18.

  A játékmechanika nagyon tetszetős, és jól működik, de nekem nagyon vegyes emlékeim/érzéseim vannak vele. Ha jó a csapat, és pörög a játék, akkor 4-5 főig igazán élvezetes tud lenni. 6-7 főnél (a több fős kiegészítővel) már gyors játékosoknál is sok a holtidő. Ha egy lassú játékos is van a csapatban, már teljesen meg tudja törni a dinamikát, ezért ez a játék nálam az egyik (a nagyon kevés) olyan játék közül, amivel nem vagyok hajlandó bárhol, bárkivel játszani.
  Zseniális játék - minimum 4 fővel és a megfelelő társasággal...

  Péter | 2018. augusztus 27.

  Amióta csak a Scythe felbukkant, vannak rajongói és lenézői is... Valamennyire mindkét tábornak igaza van, de igazából egyiknek sincs.
  Először is, a Scythe NEM világmegváltó játék, nem az euro és ameri tökéletes keveréke. Ez egy euro alapokra építkező, akció-választásos mechanikát használó összetett játék, de még bőven a mid-heavy vonalon belül mozog, nem lép át a heavy kategóriába. Amivel több mint egy sima átlag gazdasági euro az a területfoglalás és a (!) lehetőség az eurohoz képest sok konfrontációra. Bizony, a játék megnyerésének nem alappillére a konfrontáció.

  Képzeljük el a szokásos szituációt, ami az euro játékokra jellemző: leülünk négyen játszani és kb a játék felénél járunk, amikor kiderül, hogy egyikünk valószínűleg megnyeri a játékot. A többiek próbálnak alá tenni, elvenni a lehetséges akcióhelyeket előle, akadályozni amennyire lehet, de hát ez euro játék, igazán nagy konfrontációra nincs sok lehetőség. Aki jobban matekozott az nyer. Tök igazságos rendszer, csak marha unalmas.
  Na itt jön ki a Scythe zsenialitása: alapvetően mindenki ül a kis birodalmán, termelget, matekozik, próbálja jól időzíteni az akcióit, figyeljük a többieket, de a játék eleje viszonylag békés, mint egy sima euro... Aztán valaki meglódul, sikerül elvinnie egy jó Gyárkártyát, esetleg még a Gyárra is ráül 2 mech-el, útközben kifoszt egy rosszul védett hexát tele nyersanyaggal, lerakja a saját alagútját a közelben és ráül vagy 12 területre. Egy sima euronál itt meg is hal a buli, Pistike nyer, a többiek meg úgy játsszák végig a maradék fél órát, hogy már mindenki azt nézi melyik busszal jut haza leghamarabb. A Scythe viszont a végére pörög fel igazán, beindul a politikai szál ("Feri, ugorj be a lenti alagúthexára, tök üresen otthagyta Pisti a két élelmét, ha azt elvesszük tőle nem tudja letenni az utolsó csillagát! Cserébe nem támadunk be északon és kihozhatod a mechedet!!"), felpörög a csata vonal, mindenki vadul számolgat és közben a térképet lesi, hol lehetne még bebiztosítani plusz 2-3 hexát, hogy amikor letesszük az 5. csillagot akkor majd jól... Aztán Józsi jön és benyesi, hogy vége a játéknak, a saját körében letesz 3 csillagot és mindenki néz, hogy ez honnan a fenéből jött fel...

  Szóval a Scythe egy rendkívül izgalmas és jó játék tud lenni. De ehhez kell minimum 4 fő és a megfelelő társaság. Tapasztalataim szerint 2-3 fővel nem igazán nyílik ki ennyire a végén a játék és azok is unni fogják, akik eddig ameri vonalon nevelkedtek. Ha 4-6 fővel játsszuk akkor remek, kiváló, zseniális darab - olyan eurósoknak akik vágynak egy kis konfrontációra és képesek nagyon széles körben figyelni a többi játékosra. A többiek menjenek Marsot terraformálni :)
  Kedvenc kategória, de elsősorban gyakorlottabbaknak ajánlom!

  Attila | 2018. augusztus 23.

  Mindenkinek más a bonyolult. Amikor elkezdtem a társaságnak a szabályokat magyarázni, teljesen üveges szemekkel néztek rám, hogy ezt ők nem értik. Az első játék alatt/után ez teljesen megváltozott. Azóta a társaság egyik nagy kedvence. Játék közben annyira letisztul az egész, egyértelmű minden, szuper az akció választási mechanika, a piktogramok, az alkatrészek minősége. A játékidő nagyon függ a játékosok gyakorlottságától, de szerintem nyugodtan lehet fél óra/fővel számolni. Úgyis lesz, aki sokat töpreng.
  Az egyedüli ami nem tetszik/tetszett, hogy talán a népek nem teljesen vannak egyensúlyban. Vannak népek, akikkel sokkal sűrűbben nyerünk. Persze ez lehet véletlen is, de szerintem pár játék után mindenkinek lesz favoritja.
  Egyedül még nem próbáltam, de ketten is nagyon jól működött. Bármennyien is játsszuk, a végén mindig bennem van a: "Na még egyet?" érzés.
  Egyik nagy kedvenc

  Domino Uno | 2018. augusztus 6.

  Ez a játék mind grafikailag, mind játékmenetben elképesztő. Mikor megláttam a grafikát, instant előrendeltem a magyar változatot, pedig akkor még keveset tudtam a játékról és azt kell mondjam nem bántam meg. Sokan kritizálják, hogy csak a túlzott hype miatt lett ekkora siker, szerintem elég nagy az újrajátszhatósága, a mai napig szívesen játszom vele. Én úgy szeretem játszani ha minél többen vagyunk, viszont ami zseniális, hogy ketten is jól működik. Várom az utolsó kiegészítőt is.
  A művészet és a szórakozás találkozása

  Zoltán | 2018. július 16.

  A Scythe-t a Kickstarteres felbukkanását követően már egyből kiszúrtam magamnak, végig nyomon követtem. Elég sokáig, 2018. februárjáig sikerült magamtól távol tartanom, de ekkor úgy döntöttem itt az ideje meglepni magamat szülinapra, így hát megvettem végre valahára. Nagyon, nagyon, és nagyon féltem, hogy nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket, és mivel nem olcsó játék, kaptam a nyomást otthonról is. Hála istennek még aznap este, sikeresen lenyomtuk az első partit, és hát nem hiába a nagy hype, meglovagolta a Scythe. De még hogy, még a nagyon erősen tiltakozó menyasszonyomnak is igen csak tetszett, azóta pedig egyértelmű number one lett, a Mars terraformálásával egyetemben. Abszolút kiegyensúlyozott játék, természetesen ha megfelelően vannak használva az adott hősök, és táblák keverékei, gyönyörű kivitelezés, és rendkívül igényes kiadás, megéri a pénzért, az utolsó forintig. Akit valamilyen szinten is izgatott a játék, az próbálja ki, egészen biztos hogy tetszeni fog. Két negatívumot tudnék felhozni, egyik a kiegészítők rendkívül magas ára, ezzel sajnos nem tudunk mit kezdeni. A másik talán nem is negatívum, hanem óvaintés azoknak, akik úgy gondolják hatalmas harcok lesznek, és véres csaták rengeteg küzdelemmel. Nos, ez a játék nem erről szól, aki ezt keresi nem lesz boldog vele, ugyanis ez inkább egy passzív, hidegháborús, a gazdaság és egymás fenyegetésének kényes egyensúlyának fenntartását megkövetelő társas.
  DA!

  Tony | 2018. június 28.

  Nagyon hangulatos játék! Általában én az összetettebb stratégiai játékokat és a heavy eurokat nem látom át rendesen, ám itt sikerült minden szabályt megértenem és sikerült átlátnom egészében az eseményeket. Remek játékot ismerhettem meg. Bár könnyű dolgom volt, mert én wc-n voltam és a többiek mind kiválasztották a számukra szimpatikus színt/népet/vezetőt, így nekem kizárásos alapon Olga és az ő népe jutott. Na, annak aki még nem játszott a játékkal egy kis info morzsa: a játékban nem használhatod egymás után ugyanazt az akciót, tehát nem mozoghatsz vagy termelhetsz egymás után két körön keresztül. Egyetlen kivétel ez alól Olga népe.
  Mint minden ilyen jellegű játék időigényes, de csak úgy repül az idő, mikor játszottuk. Mikor az egyik játszótársam feltette a hatodik csillagot szabályszerűen meglepődtem, hogy "te jó ég, már vége is?" Mindenkinek ajánlom kipróbálásra!
  Szuper hangulatú világ

  Ormay Tamás | 2018. június 13.

  Eléggé bonyolultak a szabályok, elsőre kb 45 perc mire mindent elmagyaráztam a többieknek. Miután belejöttünk már gördülékenyebb volt, de eleinte sokat kellet nézegetni a szabálykönyvet. Tetszik a süllyesztett játékostábla megoldás. Érdemes beruházni a kiegészítőkre is.
  Fantasztikus játék

  Emese | 2018. május 8.

  Nagyon vártam már, hogy játszhassak vele, és egyből magával ragadott a hangulata. Még úgy is, hogy a győzelemnek a közelébe se kerültem eddig, de nem adom fel :)
  Steampunk gazdaság

  Efti | 2018. május 8.

  Gyönyörű és hangulatos játék. Sajnos ritkán kerül elő, mert komplexitása eléggé ijesztő. Az első játékalkalom biztos, hogy a szabályok értelmezésére fog elmenni, mivel sajnos a szabálykönyv nem mindig fogalmaz egyértelműen. Az Eurogamer fanok legtöbbje nagyon lenézi, kicsit túllíhegve a harcrendszer egyszerűségét, holott maga a játék világa is az erőfitogtatásra épít nem a tényleges harcra. Komplex, elsőre kicsit zavaros, de egyszerű rendszerű, nagyon hangulatos játék.
  Interakció(tlan)

  Ákos | 2018. május 4.

  Nagyon szép játék, igényes a grafikája, a kártyák és a minik is jó minőségűek. Kifejezetten tetszik, hogy színesítő szöveggel is el vannak látva a találkozás kártyák. Aki szemfüles az a játéktáblán észrevehet néhány easter egg-et. Számomra az egyetlen negatívum, hogy kevés az interakció. Lehet, hogy az én játékos társaimmal van a gond, de mindenki csak csinálja a saját dolgát és nem kalandozik a pályán.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  Sajnos ehhez a játékhoz nincsen letölthető játékszabályunk.