Tokaido

Normál ár: 12 990 Ft


A Te árad: 12 990 Ft

Értékelés: 
(4.7)
Vajon mi esne jobban? Egy fürdő a következő hévízforrásnál, vagy ha folytatom a festményem a tengerparti látképről? De áldozhatok is a templomban, azzal még nem érem utol a többieket…

A Tokaido játékosai békésen ballagnak Japán híres zarándokútján, nézelődnek, esznek, ajándéktárgyakat vesznek - senkinek sem tűnik úgy, hogy versengenének. Pedig az út végén, Edóban össze fogják mérni pontjaikat. Úgyhogy ügyesen kell választani annak, aki az ösvényen leghátul halad, hogy melyik szabad állomást választja - azaz foglalja el a többiek elől!
A Tokaido egy könnyed családi társasjáték a Japán kultúra békés világával.
Rövid szabálymagyarázat:

A játék elején mindenki két utazó közül választ, kinek a bőrében bújva fog neki indulni az útnak. Így mindenki más-más mennyiségű pénzzel kezd és természetesen más-más rá jellemző bónusszal. (Például Hiroshige, a festő a köztes fogadókban megállva kap egy választott tájképet, Hirotada, a szeretes szentélyt látogatva plusz egy pénzt helyez el áldozatként.) A játékban nem a szokásos, most Te, most én lépek mechanizmusa él, hanem a mindig leghátul kullogó dönti el, épp hova megy (természetesen mindig csak előre, de bármennyi mezőt).
Ezek a helyek lehetnek a következők:
- Melegvízű forrás (2 vagy 3 pont jár nekünk attól függően, milyen kártyát húzunk)
- Találkozás (különböző bónuszokat adnak azok az emberek akikkel összefutunk utunk során, erről egy külön pakli szól)
- Farm (ahol 3 pénz üti a markunkat)
- Város ( szuvenír-t, azaz „omiyage”-t vásárolhatunk 3-ból választva, akár mindegyiket, akár nem kérve egyiket sem. 4 féle ajándék lehet: legyező, édesség, ruha, illetve kézműves alkotás. Ezekből kell lehetőleg minél több félét gyűjteni.)
- Sintó szentély (adományozhatunk a templomnak 1-3 közötti összeget. A játék a végén a legbőkezűbb játékos jutalma sok-sok győzelmi pont)
- Fogadó (a hely, ahol bevárjuk a lemaradókat és egy jót eszünk, ha van pénzünk rá... Minden étel vásárlási értéktől függetlenül 6 pontot ér, aki előbb ér a fogadóba, az több dolog közül választhat.)
- Valamint a tájban való gyönyörködés, ami lehet tengeri, hegyi vagy a rizsföldek végeláthatlansága (minél többször mélyülünk el egy-egy tájtípus látványában, annál több pontot ér)

A játék végén pontot kapnak azok a játékosok, akik a legtöbbször fürödtek, legdrágában étkeztek és a legtöbb emberrel találkoztak.

Értékelések átlaga 


(4.6)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 10 Ketten 5 Családdal 9
64% (7)
36% (4)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 11)
További oldalak:
  1. 1
Megunhatatlan

Judit | 2019. október 23.

Nekem nagyon-nagyon tetszett. Nem tudjuk megunni. Mindig gondolkodni kell, hogy járunk jobban!
Egyszerű, de nagyszerű

Peter | 2019. október 20.

Egy remek kis játék, mely egyszerű szabályrendszerével és lenyűgöző látványával hamar magával ragad. Engem leginkább a Sorban állás játékra emlékeztet néhány eleme, de ettől független egy abszolút szórakoztató játék. Főleg 2-3 fő részére ideális, 4-5 fő esetén már eléggé sokat kell várni arra, hogy az emberre kerüljön ismét a sor.
meditatív

Zsolt | 2019. szeptember 23.

Nagyon szép, már-már meditatív hangulatú játék. Egyszerű szabályrendszer jellemzi, könnyen tanulható. Elsősorban kezdőknek ajánlott.
Szép, de kicsit üres

Soma | 2019. július 22.

Nagyon vártam ennek a játéknak a megszerzését, nagyon sokat töprengtem a megvételén. A téma, a grafika fantasztikus, magával ragadott, és a játék szellemisége ritka kincs még manapság is. Én szerencsére először egy klubban próbáltam ki, és ott tökéletes élmény volt. Nem biztos, hogy mindenkinek megéri ár/érték arányban. Ha inkább egy közösségi élmény neked a társas, egy összeülés a családdal, és szerettek mellette nyugodtan beszélgetni, akkor ajánlom. Egy órát el lehet vele tölteni, még úgy is, hogy közben nem vesztek össze, hogy valaki túl sokat gondolkodik egy lépésen. Mert amúgy utóbbira semmi szükség, a mechanika gyakorlatilag "magától" végigviszi a játékost a táblán.
Kezdőknek viszont egy nagyon kellemes belépő élmény lehet.
Türelemre és békére hangoló játék

Kitti | 2019. május 23.

Szépek az illusztrációk. Könnyen megjegyezhető játékszabály. Meditatív hangulat.
Szép

Viktor | 2019. május 20.

Nagyon kellemes hangulatú játék, egyszerű szabályrendszerrel.
Mi ketten játszottuk és ebben az esetben egy 3. bábút is be kell venni a játékba, akit mindig az úton előrébb lévő játékos irányít (helylefogó szereppel). Néhányan ezt zavarónak látják, de szerintem semmi problémát nem okoz, hanem jó kis taktikai elemmé válik a 3. (fiktív) játékos.
Összességében remek játék! Kíváncsian várom a kiegészítővel milyen lesz a játékélmény.
A hangulat magáért beszél

BenBen | 2019. április 8.

A játék felbontásakor tapasztaltam, hogy az "insert" kényelmes és jól kialakított. Minden darabnak megvan a maga helye.
A játékszabály átlátható és jól illusztrált. Könnyen értelmezhető, minden lépés elsajátítható és a karakterek, melyek színesebbé teszik a játékélményt, könnyen megismerhetőek. Néhány alkatrész (pl. kártyák) kicsinek és sérülékenynek tűnhet, de így a játéktér kisebb, a komponensek könnyebben kezelhetőek.
Ketten kiszámíthatóbb a játék, viszont jól bánik a játékosszámmal. A játékosszám növelésével bővül a játéktér. Így mindenkinek ajánlom, akárhányan is ültök le játszani.
nem olcsó, de szép és kellemes játék a családnak

Tibor | 2019. március 23.

Könnyen tanulható játék igényes kidolgozással. A lépések taktikáját az adja, hogy annyit lépsz előre a következő fogadóig amennyit akarsz, de vigyázz, mert ha nagyon sietsz lemaradsz az úti élményekről és nem lehetsz győztes a végén. Ha már kiválasztottad hová lépsz onnantól könnyű a dolgod, nem kell perceket töprengened, hogy az adott helyen mit tegyél, szerintem 4-5 személlyel is gyors a játékmenet. A többi véleményezővel szemben én nem találtam úgy, hogy van egyértelműen jobb és rosszabb képességű utazó, mivel mindegyikkel más stílusban kell játszani, hogy sikeres lehess, mindnek van erős oldala. Olyat sem tapasztaltunk még, hogy van tuti stratégia a pontszerzésre, egyik játékban például az győzött, aki mindhárom tájképet elsőre csinálta meg, a következőben pedig csak harmadik lett ugyanezzel a stílussal. Annyit javasolnék még, hogy ne csak a kétszemélyes, hanem a háromszemélyes játékhoz is használjatok egy semleges utazót, érdekesebb lesz.
Szép tábla, mérsékelt játékélmény

ARTISTIL | 2019. január 24.

Pozitívumok: egyértelműen a szép tábla a legnagyobb erőssége, vonzza a szemet (A többi tartozék se csúnya, de annyira azok már nem egyediek). A hangulata is nagyon jó, és könnyű megtanulni is. Én szeretem azokat a játékmeneteket (mint ezt is), ahol nem mindig a szokásos sorrendben haladunk, újabb alap a logikázásra. Sokszor lehet újrajátszani. Ketten is jól el lehet vele játszani.
Negatívum: Bár az előbb azt írtam, hogy sokszor lehet újrajátszani, mégsem nyújtja azt az izgalmat, mint amit pl. Bauza egyik legjobb játéka, a 7csoda (párbaj). Az alapjátékban a karakterek között van olyan, ami egyértelműen jobb, mint néhány másik, nincs meg a kellő balansz.
Összességében egy 4/5-re jó nálam.
Versenyzés zen hangulatban

nezade | 2018. október 13.

A játékban az a cél, hogy minél több pontot gyűjtsünk össze Edoból Kyotóba utazva a többi utastársat lehetőleg akadályozva. Az egyik legizgalmasabb, de egyben legbékésebb játékunk, amit úgy tűnik soha se fogunk tudni megunni. Gyönyörű kivitelezés, tiszta-egyszerű szabály rendszer, relatíve rövid játékidő. Csak ajánlani tudom!

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!