Fedőnevek

  Normál ár: 5 990 Ft

  A Te árad: 5 691 Ft

  Értékelés:  (4.9)
  Elsöprő sikerű asszociációs kártyajáték a titkos ügynökök szupertitkos világában! A vezérkar felkészült, hogy megvédje az embereit – de vajon sikerül nekik...?

  A játékosok két csapatot alkotnak, melyek 1-1 tagja, a kémfőnökök birtokában vannak a megoldókártyának, a többiek csak az előttük kiterített 25 szókártyát látják. A kémfőnökök feladata, hogy rávezessék társaikat, mely lapok tartoznak hozzájuk, méghozzá úgy, hogy egy-egy szóval megpróbálnak minél több kártyára utalni egyszerre anélkül, hogy megneveznék őket. Egyszerűnek tűnik, és az is – amíg ki nem próbálja az ember!
  Már egyetlen apró hiba is az ellenfélnek jelenthet pontot, ráadásul egy bérgyilkos is ólálkodik a közelben, aki könnyen véget vethet a szervezkedésnek…!

  A Fedőnevek egyszerre komoly gondolkodást igénylő társasjáték és könnyed partijáték, amit bárki fél perc alatt megtanulhat.
  Játszani könnyű, de jól játszani nehéz!

  A játék díjai

  • Mensa Társasjátékverseny 2016 fődíjas
  • Spiel des Jahres 2016 fődíjas
  Egys(z)avas kémhatás

  Figyeltem, ahogy felnőtt emberek csillogó szemekkel vitték tonnaszámra a Dobble-t a boltból, mondván: olyan sok jót hallottak erről a partijátékról. Na persze, még nem ismerik a Mysteriumot… Ácsi! És a Dixit megvan? Concept? Cash 'n' Guns? A közismert, közkedvelt társasági játékoknak sora nem ér véget. Azt gondolnánk, nehéz ilyen klasszis játékok után újat felmutatni.

  De most mégis új csillaggal bővült a partijátékok köre, sőt, egyből az első helyre rukkolt a BoardGameGeek olvasói szerint! A Fedőnevek (alias Codenames) tavalyi kiadás, és annak a Vlada Chvatilnak köszönhetjük, akinek a Space Alertet, a Galaxy Truckert és a Dungeon Lordot. Csakhogy ezek egyike sem partijáték. Mi az a nagy találmány, amit a Czech Games Edition most ebben a témában felmutatott?


  Vidám csapatjáték hidegháborús környezetben

  Mint minden partijáték, ezt is nagy(obb) társaságokra találták ki. Bár van két- és háromszemélyes verzió is, a játék igazából négy főtől lesz izgalmas. Két csapat játszik egymás ellen, azaz egymással szemben, mert praktikusan a két csapatvezető (kémfőnök) az asztal egyik oldalán van, míg a két csapat a másikon.

  A történet: a kémfőnökök fel kell fedjék ügynökeiknek a teljes kémhálózatot. Minden kémnek fedőneve van, ezeket képviselik a fedőnévkártyák az asztal közepén. 25 kártyát kell kitenni, és a két kémfőnök kap egy közös kulcskártyát, ami megmutatja, melyik fedőnév melyik hálózathoz tartozik. Minden mögöttes tartalom nélkül van egy piros és egy kék csapat, ezeknek 8-8 nevet kell megtalálniuk, plusz a kezdő csapat még egy kettős ügynököt is (azaz nekik igazából 9-et). Rövid matek: marad még a huszonötből nyolc. Ezek nagy része ártalmatlan járókelő, de egy bérgyilkos is rejtőzik közöttük…

   

  A kém-lelés folyamata

  Az első csapat kémfőnöke a kulcskártya alapján kikeresi a hozzá tartozó fedőneveket. Ezek mind egyszavas kifejezések: tárgyak, élőlények és tulajdonnevek. A kémfőnök fontos feladata az, hogy úgy tegyen egyszavas utalást saját hálózatának fedőneveire, hogy: 1) minél többet érintsen; 2) lehetőleg ne keverje bele a másik hálózat neveit.

  Például ha a kék csapatnak része a "rigó" és a "répa", fennhangon kimondhatja, hogy "gyerekvers - 2" (vagyis két fedőnévhez kapcsolódik az utalás) - csak ne legyen a többi kártya között mondjuk bárány vagy lúd, vagy nap… Az asztal túloldalán ülő csapat most átnézi a 25 kártyát, és megpróbálja kitalálni, melyikekhez illik a "gyerekvers". Hangosan is megvitathatják, de a kémfőnök arcizma se rándulhat eközben. Ha megállapodott a csapat (akkor ugye szerinted is a répa, retek, mogyoró?), egyesével elkezdenek találgatni. Ha elsőnek a "rigót" mondják, a kémfőnök megkönnyebbül sóhajjal rárakhat egy kék kártyát, így már "csak" 24 kártya között kell keresniük. Ha másodiknak a "répát" nevezik meg, a kémfőnök már boldogan mosolyog, és egy újabb kék kártyát tesz rá. Jöhet a másik csapat.

  Ha viszont elrontják, és másodiknak a "bárányt" nevezik meg, a két kémfőnök ellenőrzi, milyen színű a kódkártyán ez a fedőnév. Ha piros, a másik kémfőnök megjelöli egy piros ügynöklappal. Ha ártatlan járókelő, úgy egy nyájas honpolgár képe fogja a kártyát fedni. Mindkét esetben a piros csapat folytathatja a játékot. Ha viszont a bérgyilkosra hibáz rá a kék csapat, a játékot azonnal elvesztették…

   

  Tévedések vígjátéka

  Talán páran azt gondoljátok e sorokat olvasva: ez mitől lesz szórakoztató? A játékszabály olvasása közben még mi is szkeptikusak voltunk, de ahogy elkezdtük játszani, óriásiakat derültünk rajta! Egyrészt az is jópofa, milyen utalásokat találnak ki a kémfőnökök, másrészt az is, hogyan lehet azokat félreérteni. Pláne, ha a főnökök nem veszik figyelembe, milyen más fedőnevekre illik az ő kulcsszavuk.

  (Egyik kedvencünk volt a "hazai - 2". Ránézésre egyértelmű volt, hogy az egyik kém a "pálya" lesz. Pedig a kémfőnök "Petőfi"-re és a "magyar"-ra gondolt…)

  És mindehhez a verseny a két csapat között: az izgalom, ahogy a szemünk előtt szaporodik az ellenfél színe, és növekszik a nyomás a csapaton, sikerül-e a kémfőnök utalásaira ráhangolódni, no meg a fokozódó feszültség, amikor a kémfőnök kénytelen egyre több szót egy utalással felölelni.

  (Amikor a "buszvezető - 3" szóról szépen kimagoztuk, hogy "úr", "tábla" és "tér"… Ne kérdezzétek, honnan tudtuk!)

  Fedőnevek - A piros csapat nyert!


  Rugalmas lehetőségek, szigorú feltételek

  Ami jópofa még a játékban, hogy lehet növelni a próbálkozások számát. Ha hibáz a csapat, és besül egy vagy két szó az egyik utalásnál, ugyan a következő körben már új utalást kapnak, de a régi alapján az egyiket (és csakis egyet) megpróbálhatják újra levadászni. Ilyenkor persze az is segíthet, ahogy fogynak a kártyák, hogy az új utalás kizár párat a lehetőségek közül, és könnyebben kézre kerül az előző körben kimaradt fedőnév.

  Persze a játékszabály sok apró részletet tartalmaz, mit szabad és mit nem. Gondoljunk bele: a kiskapuk száma végtelen lehet, és az a játéköröm rovására tud menni, amikor a csapatok azon vitatkoznak, vajon ez most szabályos volt-e vagy sem. Nem lehet például arra utalni, hány betűs szavakat kell megtalálni. Nem lehet összetett szavakat használni, melyeknek része a keresett fedőnév. Nem ér az sem, ha a fedőnevet egyszerűen lefordítjuk egy másik nyelvre.

  De ötleteket is ad, hogyan lehet a játékszabályokat ügyesen kihasználni. Rímek, hasonló hangzású szavak és kapcsolódó mozaikszavak mind érvényesek. Sőt, az igazán profik olyan kódokat használnak, amelyek egyik lerakott fedőnévre sem illenek. Unalom - 0. A felhőtlen szórakozás viszont - garantált!

  Tíbaláj

   
   

  Értékelések átlaga 


  (4.9)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 22 Gyakorlott játékosoknak 9 Családdal 23 Partijátéknak 26
  90% (27)
  7% (2)
  3% (1)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 30)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  "Kapujáték"

  Márton | 2017. július 16.

  Kiválló kapujáték, ami alatt azt értem, hogy nem "gémer" barátokkal is nyugodtan kipróbálhatod, és talán ez lesz az, ami bevezeti őket a társasjátékok világába.
  Szuper csapatjáték

  Emil | 2017. július 16.

  Egyszerű és érthető játékszabályok, izgalmas játékmenet :)
  Próbáltuk négyen is, úgy nem az igazi. 6-8 játékossal sokkal jobb, főleg ha összeszokott csapat vagy ismerik egymást a csapattagok.
  Egy kicsit a Dixithez, esetleg a Concepthez tudnám hasonlítani.
  Boros estek 30-asok játéka

  Alida | 2017. június 27.

  Nagyon ötletes csapatépítő játék.
  Zseniális partijáték

  Balázs | 2017. június 22.

  Sok társasággal próbáltam már, tinédzserektől nyugdíjasokig, családtól barátokig mindenkinek nagyon bejött ez a zseniális partijáték. Ideális időtöltés könnyed szórakozásra vágyóknak!
  Hozza az elvárást

  Krisztián | 2017. június 18.

  Nagyon sok jót hallottam erről a játékról mielőtt megvettem volna, ezért az elvárások is elég nagyok voltak vele szemben, de nem is kellett csalódnom benne. 2-3 kör alatt rááll az ember az ehhez szükséges gondolkodásra és onnantól felpörög a játék. Utoljára 8 óra repült el úgy hogy szinte észre se vette a csapat....
  Egyszerűségében zseniális

  Olivér | 2017. június 15.

  Pillanatok alatt megtanítható az egész családdal, akár nagymamával is a vasárnapi ebéd utáni punnyadás helyett. A teljesen kezdők is ugyan olyan jó eséllyes indulnak, mint a leghardkórabb gémerek.
  Kémek krémje avagy az asszociációs játékok koronázatlan királya ?

  Péter | 2017. április 23.

  Nagyon jó és pofonegyszerű ötletre épülő fergetegesen szórakoztató partijáték, ami a szürkeállományt is megtornáztatja. Persze minden társasjáték esetében elmondható, hogy nagyon sokban függ a játékélmény a játékostársaktól, itt azonban ez hatványozottan igaz. 6 fővel felejthetetlen élményt nyújt, de más játékosszám mellett is jól működik. Véleményem szerint is fontos a homokóra használata, kis nyomást helyezhetünk ezzel az ellenfél kémfőnökére. A játék szerzőjének érdemes kipróbálni a komolyabb, komplexebb játékait is. Kötelező partijáték, sok nevetést és gondtalan percet nyújt. (Nos, ha a Fedőnevek a király, akkor azért a Dixit a királyné).
  Fedőnevek

  Dávid | 2017. április 17.

  Elsőre kicsit szkeptikus voltam a játékkal kapcsolatban, de amikor már 3. órája játszottuk (6 fős társasággal) rájöttem miért isteníti mindenki. A szabályai 3 perc alatt elmagyarázhatóak, és garantált szórakozást nyújt, rengeteg nevetéssel. Első játék előtt fontos átbeszélni, hogy milyen kulcsszavakat engedélyeztek, ezzel jó néhány vitás esetet kikerülhettek. 4 fővel is élvezetes, de minél többen vagytok, annál jobb. Csak ajánlani tudom.
  Legjobb partijáték

  Attila | 2017. április 5.

  Nem véletlenül kapta a tavalyi év legjobb partijátéka címet. Egyszerű, de nagyszerű. Gyors, könnyed, pörgős. :) Mindenki szereti akinek eddig mutattam.
  Jobb mint az Activity

  Dundee | 2017. március 16.

  Bármilyen helyzetben elővehető és mindenki élvezni fogja. A csapatok mindkét felének szüksége van arra, hogy a másik fejébe lásson. A szabályok percek alatt megérthetőek és egy próbakör után már fergetegessé tud válni a hangulat. Nem lehet abbahagyni és mindig akarsz majd egy következő kört.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!