Fedőnevek

  Normál ár: 5 990 Ft

  A Te árad: 5 691 Ft

  Értékelés:  (4.9)
  Fergeteges asszociációs szójáték - vagy valami olyasmi... itt semmi sem az, aminek látszik!

  A játékosok csapatokat alkotnak, és igyekeznek az összes ellenséges ügynök fedőnevét felfedni. Hogy hogyan? Egyikük a feladatkártya jelöléseinek megfelelően megpróbál a kirakott szavakból minél többet összekapcsolni egyetlen fogalommá, amit a társainak vissza kell fejteniük, hogy vajon mely szavakra utalhatott velük? A tévedés azonban végzetes lehet, és akár az ellenfél csapatának jelenthet pontot!
  Asszociáció, következtetés, de legfőképpen a másik fejével való gondolkozás - ezt nyújtja a Fedőnevek, az új generációs parti játék!

  A játék díjai

  Spiel des Jahres 2016 fődíjas

  Egys(z)avas kémhatás

  Figyeltem, ahogy felnőtt emberek csillogó szemekkel vitték tonnaszámra a Dobble-t a boltból, mondván: olyan sok jót hallottak erről a partijátékról. Na persze, még nem ismerik a Mysteriumot… Ácsi! És a Dixit megvan? Concept? Cash 'n' Guns? A közismert, közkedvelt társasági játékoknak sora nem ér véget. Azt gondolnánk, nehéz ilyen klasszis játékok után újat felmutatni.

  De most mégis új csillaggal bővült a partijátékok köre, sőt, egyből az első helyre rukkolt a BoardGameGeek olvasói szerint! A Fedőnevek (alias Codenames) tavalyi kiadás, és annak a Vlada Chvatilnak köszönhetjük, akinek a Space Alertet, a Galaxy Truckert és a Dungeon Lordot. Csakhogy ezek egyike sem partijáték. Mi az a nagy találmány, amit a Czech Games Edition most ebben a témában felmutatott?


  Vidám csapatjáték hidegháborús környezetben

  Mint minden partijáték, ezt is nagy(obb) társaságokra találták ki. Bár van két- és háromszemélyes verzió is, a játék igazából négy főtől lesz izgalmas. Két csapat játszik egymás ellen, azaz egymással szemben, mert praktikusan a két csapatvezető (kémfőnök) az asztal egyik oldalán van, míg a két csapat a másikon.

  A történet: a kémfőnökök fel kell fedjék ügynökeiknek a teljes kémhálózatot. Minden kémnek fedőneve van, ezeket képviselik a fedőnévkártyák az asztal közepén. 25 kártyát kell kitenni, és a két kémfőnök kap egy közös kulcskártyát, ami megmutatja, melyik fedőnév melyik hálózathoz tartozik. Minden mögöttes tartalom nélkül van egy piros és egy kék csapat, ezeknek 8-8 nevet kell megtalálniuk, plusz a kezdő csapat még egy kettős ügynököt is (azaz nekik igazából 9-et). Rövid matek: marad még a huszonötből nyolc. Ezek nagy része ártalmatlan járókelő, de egy bérgyilkos is rejtőzik közöttük…

   

  A kém-lelés folyamata

  Az első csapat kémfőnöke a kulcskártya alapján kikeresi a hozzá tartozó fedőneveket. Ezek mind egyszavas kifejezések: tárgyak, élőlények és tulajdonnevek. A kémfőnök fontos feladata az, hogy úgy tegyen egyszavas utalást saját hálózatának fedőneveire, hogy: 1) minél többet érintsen; 2) lehetőleg ne keverje bele a másik hálózat neveit.

  Például ha a kék csapatnak része a "rigó" és a "répa", fennhangon kimondhatja, hogy "gyerekvers - 2" (vagyis két fedőnévhez kapcsolódik az utalás) - csak ne legyen a többi kártya között mondjuk bárány vagy lúd, vagy nap… Az asztal túloldalán ülő csapat most átnézi a 25 kártyát, és megpróbálja kitalálni, melyikekhez illik a "gyerekvers". Hangosan is megvitathatják, de a kémfőnök arcizma se rándulhat eközben. Ha megállapodott a csapat (akkor ugye szerinted is a répa, retek, mogyoró?), egyesével elkezdenek találgatni. Ha elsőnek a "rigót" mondják, a kémfőnök megkönnyebbül sóhajjal rárakhat egy kék kártyát, így már "csak" 24 kártya között kell keresniük. Ha másodiknak a "répát" nevezik meg, a kémfőnök már boldogan mosolyog, és egy újabb kék kártyát tesz rá. Jöhet a másik csapat.

  Ha viszont elrontják, és másodiknak a "bárányt" nevezik meg, a két kémfőnök ellenőrzi, milyen színű a kódkártyán ez a fedőnév. Ha piros, a másik kémfőnök megjelöli egy piros ügynöklappal. Ha ártatlan járókelő, úgy egy nyájas honpolgár képe fogja a kártyát fedni. Mindkét esetben a piros csapat folytathatja a játékot. Ha viszont a bérgyilkosra hibáz rá a kék csapat, a játékot azonnal elvesztették…

   

  Tévedések vígjátéka

  Talán páran azt gondoljátok e sorokat olvasva: ez mitől lesz szórakoztató? A játékszabály olvasása közben még mi is szkeptikusak voltunk, de ahogy elkezdtük játszani, óriásiakat derültünk rajta! Egyrészt az is jópofa, milyen utalásokat találnak ki a kémfőnökök, másrészt az is, hogyan lehet azokat félreérteni. Pláne, ha a főnökök nem veszik figyelembe, milyen más fedőnevekre illik az ő kulcsszavuk.

  (Egyik kedvencünk volt a "hazai - 2". Ránézésre egyértelmű volt, hogy az egyik kém a "pálya" lesz. Pedig a kémfőnök "Petőfi"-re és a "magyar"-ra gondolt…)

  És mindehhez a verseny a két csapat között: az izgalom, ahogy a szemünk előtt szaporodik az ellenfél színe, és növekszik a nyomás a csapaton, sikerül-e a kémfőnök utalásaira ráhangolódni, no meg a fokozódó feszültség, amikor a kémfőnök kénytelen egyre több szót egy utalással felölelni.

  (Amikor a "buszvezető - 3" szóról szépen kimagoztuk, hogy "úr", "tábla" és "tér"… Ne kérdezzétek, honnan tudtuk!)

  Fedőnevek - A piros csapat nyert!


  Rugalmas lehetőségek, szigorú feltételek

  Ami jópofa még a játékban, hogy lehet növelni a próbálkozások számát. Ha hibáz a csapat, és besül egy vagy két szó az egyik utalásnál, ugyan a következő körben már új utalást kapnak, de a régi alapján az egyiket (és csakis egyet) megpróbálhatják újra levadászni. Ilyenkor persze az is segíthet, ahogy fogynak a kártyák, hogy az új utalás kizár párat a lehetőségek közül, és könnyebben kézre kerül az előző körben kimaradt fedőnév.

  Persze a játékszabály sok apró részletet tartalmaz, mit szabad és mit nem. Gondoljunk bele: a kiskapuk száma végtelen lehet, és az a játéköröm rovására tud menni, amikor a csapatok azon vitatkoznak, vajon ez most szabályos volt-e vagy sem. Nem lehet például arra utalni, hány betűs szavakat kell megtalálni. Nem lehet összetett szavakat használni, melyeknek része a keresett fedőnév. Nem ér az sem, ha a fedőnevet egyszerűen lefordítjuk egy másik nyelvre.

  De ötleteket is ad, hogyan lehet a játékszabályokat ügyesen kihasználni. Rímek, hasonló hangzású szavak és kapcsolódó mozaikszavak mind érvényesek. Sőt, az igazán profik olyan kódokat használnak, amelyek egyik lerakott fedőnévre sem illenek. Unalom - 0. A felhőtlen szórakozás viszont - garantált!

  Tíbaláj

   
   

  Értékelések átlaga 


  (4.8)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 18 Gyakorlott játékosoknak 8 Családdal 18 Partijátéknak 20
  88% (21)
  8% (2)
  4% (1)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 24)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  Kémek krémje avagy az asszociációs játékok koronázatlan királya ?

  Péter | 2017. április 23.

  Nagyon jó és pofonegyszerű ötletre épülő fergetegesen szórakoztató partijáték, ami a szürkeállományt is megtornáztatja. Persze minden társasjáték esetében elmondható, hogy nagyon sokban függ a játékélmény a játékostársaktól, itt azonban ez hatványozottan igaz. 6 fővel felejthetetlen élményt nyújt, de más játékosszám mellett is jól működik. Véleményem szerint is fontos a homokóra használata, kis nyomást helyezhetünk ezzel az ellenfél kémfőnökére. A játék szerzőjének érdemes kipróbálni a komolyabb, komplexebb játékait is. Kötelező partijáték, sok nevetést és gondtalan percet nyújt. (Nos, ha a Fedőnevek a király, akkor azért a Dixit a királyné).
  Fedőnevek

  Dávid | 2017. április 17.

  Elsőre kicsit szkeptikus voltam a játékkal kapcsolatban, de amikor már 3. órája játszottuk (6 fős társasággal) rájöttem miért isteníti mindenki. A szabályai 3 perc alatt elmagyarázhatóak, és garantált szórakozást nyújt, rengeteg nevetéssel. Első játék előtt fontos átbeszélni, hogy milyen kulcsszavakat engedélyeztek, ezzel jó néhány vitás esetet kikerülhettek. 4 fővel is élvezetes, de minél többen vagytok, annál jobb. Csak ajánlani tudom.
  Legjobb partijáték

  Attila | 2017. április 5.

  Nem véletlenül kapta a tavalyi év legjobb partijátéka címet. Egyszerű, de nagyszerű. Gyors, könnyed, pörgős. :) Mindenki szereti akinek eddig mutattam.
  Jobb mint az Activity

  Dundee | 2017. március 16.

  Bármilyen helyzetben elővehető és mindenki élvezni fogja. A csapatok mindkét felének szüksége van arra, hogy a másik fejébe lásson. A szabályok percek alatt megérthetőek és egy próbakör után már fergetegessé tud válni a hangulat. Nem lehet abbahagyni és mindig akarsz majd egy következő kört.
  Party time

  józsef | 2017. március 10.

  Sziasztok! A véleményem a társasjátékról, hogy kellően nehéz, gondolkodtató, rövid és pörgős. Mi általában ketten játszunk a társasjátékkal és így is érdekes, de többen valóban jobb játszani.
  Legjobb partijáték

  DT-ZONE | 2017. március 7.

  Rövid, egyszerű, mulatságos partijáték, még csak egyszer próbáltuk, de mindenképp megvesszük.
  Összehozza a társaságot

  Katalin | 2017. március 6.

  Mi rögtön egy nehezített pályán indultunk, mert egymást nem ismerő emberek alkották a 4-4 fős csapatokat, de nagyon jól sikerült az "összeismertetési est"! Egy másik alkalommal aztán régi barátokkal is játszottunk, úgy egész más volt, nem jobb, nem rosszabb, csak egész más. Minden alkalommal, minden társaságban új és új! És mindig nagyon szórakoztató!
  Gyakorlattal jobb

  Zsolt | 2017. február 6.

  Az elején lassan indul be, mert hozzá kell szokni át kell nézni a kártyákat, mi inkább folyamatos időlimittel játszunk, úgy pörgősebb és viccesebb is. Kicsit kevesebb idővel mint ami a játékhoz biztosított homokóra szerint rendelkezésre áll.
  Biztos siker

  Márton | 2016. december 29.

  Ketten is érdekes, de többen az igazi. Bele kell jönni az elején a megfelelő gondolkodásmódba, de onnantól izgalmas a verseny, hogy ki tudja leelőzni a másik csapatot, minél több kártyát lefedve egy kifejezéssel. Az meg mindig vicces, amikor a kvízmesternek "egyértelmű" asszociációk helyett a csapattagok másikakat választanak.
  zseniális

  Zsófi | 2016. december 29.

  Eddig mindenkinek nagyon tetszett! Gondolkodós, ötletes, remek! Szerintem 4 főnél többnek nem ajánlott, és a kivitelezés erősen hagy kívánnivalót, de maga a játék szuper!

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!