Fedőnevek

  Normál ár: 5 990 Ft

  A Te árad: 5 691 Ft

  Értékelés:  (4.9)
  Elsöprő sikerű asszociációs kártyajáték a titkos ügynökök szupertitkos világában! A vezérkar felkészült, hogy megvédje az embereit – de vajon sikerül nekik...?

  A játékosok két csapatot alkotnak, melyek 1-1 tagja, a kémfőnökök birtokában vannak a megoldókártyának, a többiek csak az előttük kiterített 25 szókártyát látják. A kémfőnökök feladata, hogy rávezessék társaikat, mely lapok tartoznak hozzájuk, méghozzá úgy, hogy egy-egy szóval megpróbálnak minél több kártyára utalni egyszerre anélkül, hogy megneveznék őket. Egyszerűnek tűnik, és az is – amíg ki nem próbálja az ember!
  Már egyetlen apró hiba is az ellenfélnek jelenthet pontot, ráadásul egy bérgyilkos is ólálkodik a közelben, aki könnyen véget vethet a szervezkedésnek…!

  A Fedőnevek egyszerre komoly gondolkodást igénylő társasjáték és könnyed partijáték, amit bárki fél perc alatt megtanulhat.
  Játszani könnyű, de jól játszani nehéz!

  A játék díjai

  • Mensa Társasjátékverseny 2016 fődíjas
  • Spiel des Jahres 2016 fődíjas
  Egys(z)avas kémhatás

  Figyeltem, ahogy felnőtt emberek csillogó szemekkel vitték tonnaszámra a Dobble-t a boltból, mondván: olyan sok jót hallottak erről a partijátékról. Na persze, még nem ismerik a Mysteriumot… Ácsi! És a Dixit megvan? Concept? Cash 'n' Guns? A közismert, közkedvelt társasági játékoknak sora nem ér véget. Azt gondolnánk, nehéz ilyen klasszis játékok után újat felmutatni.

  De most mégis új csillaggal bővült a partijátékok köre, sőt, egyből az első helyre rukkolt a BoardGameGeek olvasói szerint! A Fedőnevek (alias Codenames) tavalyi kiadás, és annak a Vlada Chvatilnak köszönhetjük, akinek a Space Alertet, a Galaxy Truckert és a Dungeon Lordot. Csakhogy ezek egyike sem partijáték. Mi az a nagy találmány, amit a Czech Games Edition most ebben a témában felmutatott?


  Vidám csapatjáték hidegháborús környezetben

  Mint minden partijáték, ezt is nagy(obb) társaságokra találták ki. Bár van két- és háromszemélyes verzió is, a játék igazából négy főtől lesz izgalmas. Két csapat játszik egymás ellen, azaz egymással szemben, mert praktikusan a két csapatvezető (kémfőnök) az asztal egyik oldalán van, míg a két csapat a másikon.

  A történet: a kémfőnökök fel kell fedjék ügynökeiknek a teljes kémhálózatot. Minden kémnek fedőneve van, ezeket képviselik a fedőnévkártyák az asztal közepén. 25 kártyát kell kitenni, és a két kémfőnök kap egy közös kulcskártyát, ami megmutatja, melyik fedőnév melyik hálózathoz tartozik. Minden mögöttes tartalom nélkül van egy piros és egy kék csapat, ezeknek 8-8 nevet kell megtalálniuk, plusz a kezdő csapat még egy kettős ügynököt is (azaz nekik igazából 9-et). Rövid matek: marad még a huszonötből nyolc. Ezek nagy része ártalmatlan járókelő, de egy bérgyilkos is rejtőzik közöttük…

   

  A kém-lelés folyamata

  Az első csapat kémfőnöke a kulcskártya alapján kikeresi a hozzá tartozó fedőneveket. Ezek mind egyszavas kifejezések: tárgyak, élőlények és tulajdonnevek. A kémfőnök fontos feladata az, hogy úgy tegyen egyszavas utalást saját hálózatának fedőneveire, hogy: 1) minél többet érintsen; 2) lehetőleg ne keverje bele a másik hálózat neveit.

  Például ha a kék csapatnak része a "rigó" és a "répa", fennhangon kimondhatja, hogy "gyerekvers - 2" (vagyis két fedőnévhez kapcsolódik az utalás) - csak ne legyen a többi kártya között mondjuk bárány vagy lúd, vagy nap… Az asztal túloldalán ülő csapat most átnézi a 25 kártyát, és megpróbálja kitalálni, melyikekhez illik a "gyerekvers". Hangosan is megvitathatják, de a kémfőnök arcizma se rándulhat eközben. Ha megállapodott a csapat (akkor ugye szerinted is a répa, retek, mogyoró?), egyesével elkezdenek találgatni. Ha elsőnek a "rigót" mondják, a kémfőnök megkönnyebbül sóhajjal rárakhat egy kék kártyát, így már "csak" 24 kártya között kell keresniük. Ha másodiknak a "répát" nevezik meg, a kémfőnök már boldogan mosolyog, és egy újabb kék kártyát tesz rá. Jöhet a másik csapat.

  Ha viszont elrontják, és másodiknak a "bárányt" nevezik meg, a két kémfőnök ellenőrzi, milyen színű a kódkártyán ez a fedőnév. Ha piros, a másik kémfőnök megjelöli egy piros ügynöklappal. Ha ártatlan járókelő, úgy egy nyájas honpolgár képe fogja a kártyát fedni. Mindkét esetben a piros csapat folytathatja a játékot. Ha viszont a bérgyilkosra hibáz rá a kék csapat, a játékot azonnal elvesztették…

   

  Tévedések vígjátéka

  Talán páran azt gondoljátok e sorokat olvasva: ez mitől lesz szórakoztató? A játékszabály olvasása közben még mi is szkeptikusak voltunk, de ahogy elkezdtük játszani, óriásiakat derültünk rajta! Egyrészt az is jópofa, milyen utalásokat találnak ki a kémfőnökök, másrészt az is, hogyan lehet azokat félreérteni. Pláne, ha a főnökök nem veszik figyelembe, milyen más fedőnevekre illik az ő kulcsszavuk.

  (Egyik kedvencünk volt a "hazai - 2". Ránézésre egyértelmű volt, hogy az egyik kém a "pálya" lesz. Pedig a kémfőnök "Petőfi"-re és a "magyar"-ra gondolt…)

  És mindehhez a verseny a két csapat között: az izgalom, ahogy a szemünk előtt szaporodik az ellenfél színe, és növekszik a nyomás a csapaton, sikerül-e a kémfőnök utalásaira ráhangolódni, no meg a fokozódó feszültség, amikor a kémfőnök kénytelen egyre több szót egy utalással felölelni.

  (Amikor a "buszvezető - 3" szóról szépen kimagoztuk, hogy "úr", "tábla" és "tér"… Ne kérdezzétek, honnan tudtuk!)

  Fedőnevek - A piros csapat nyert!


  Rugalmas lehetőségek, szigorú feltételek

  Ami jópofa még a játékban, hogy lehet növelni a próbálkozások számát. Ha hibáz a csapat, és besül egy vagy két szó az egyik utalásnál, ugyan a következő körben már új utalást kapnak, de a régi alapján az egyiket (és csakis egyet) megpróbálhatják újra levadászni. Ilyenkor persze az is segíthet, ahogy fogynak a kártyák, hogy az új utalás kizár párat a lehetőségek közül, és könnyebben kézre kerül az előző körben kimaradt fedőnév.

  Persze a játékszabály sok apró részletet tartalmaz, mit szabad és mit nem. Gondoljunk bele: a kiskapuk száma végtelen lehet, és az a játéköröm rovására tud menni, amikor a csapatok azon vitatkoznak, vajon ez most szabályos volt-e vagy sem. Nem lehet például arra utalni, hány betűs szavakat kell megtalálni. Nem lehet összetett szavakat használni, melyeknek része a keresett fedőnév. Nem ér az sem, ha a fedőnevet egyszerűen lefordítjuk egy másik nyelvre.

  De ötleteket is ad, hogyan lehet a játékszabályokat ügyesen kihasználni. Rímek, hasonló hangzású szavak és kapcsolódó mozaikszavak mind érvényesek. Sőt, az igazán profik olyan kódokat használnak, amelyek egyik lerakott fedőnévre sem illenek. Unalom - 0. A felhőtlen szórakozás viszont - garantált!

  Tíbaláj

   
   

  Értékelések átlaga 


  (4.9)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 29 Gyakorlott játékosoknak 12 Családdal 28 Partijátéknak 36
  88% (36)
  10% (4)
  2% (1)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 41)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  Agymozgató

  Bendegúz | 2017. szeptember 19.

  Nagyon ötletes és kimondottan élvezhető ha olyanokkal játszol kikkel nagyjából azonos a gondolkodás módotok.
  Jó játék

  Luca | 2017. szeptember 18.

  Nagyon jó péntek esti családos összejövetelekre. Öcsém is nagyon szereti, bár nem nagyon érti a szabályát de azért ügyesen játszik vele. Kicsit bonyolult először, de aztán bele lehet jönni , remek patrijáték.
  Pörgős party indító

  Edina | 2017. szeptember 12.

  Nekünk nagyon bejött ez a játék. Számunkra 4 fővel volt a legizgalmasabb, de 6-8 főnek is ideális, szuper csapatépítő játék, főleg, ha a játékosok jól ismerik egymást, hasonló a gondolkodásmódjuk. Viszonylag gyors, kb. 20 perc egy kör 4 fő esetén, több játékossal valamivel nő a játékidő.
  Nem rossz...bár kicsit bonyolult

  Éva | 2017. szeptember 12.

  Érdekes és változatos játékként definiálnám. Baráti körben játszottunk, de kicsit vontatottra sikerült, mivel kisebb-rövidebb ideig tartott 1-1 körben a gondolkodás. Talán ha összeszokottabb baráti kör játszik, akkor könnyebben megy. Gyakran estünk abba a hibába, hogy ami az egyiknek egyértelmű volt a másiknak nem sokat mondott...
  Sokat játszható és rendkívül szórakoztató

  Richárd | 2017. szeptember 12.

  Ez egy remek játék, mert egyszerű, nem kell hozzá szabályokat magolni és elég, ha a társaság józan, illetve agyilag relatíve friss. Hátrány, hogy elég durván 4 emberrel az ideális és páratlan létszámban át kell szervezni ezt-azt benne, illetve a kis homokórát nem érdemes benne használni, mert csak elvonja a figyelmet a komoly logikázást igénylő feladványokról. Előnye, hogy kihívás olykor ráhangolódni a partner asszociációs képességére és világára, illetve itt is lehet több lépéssel előre gondolkodni, például akkor, ha az ellenfél benéz valamit, de te magadban már tudod, hogy mi lett volna a helyes megfejtés számára.
  megunhatatlan

  ANan | 2017. augusztus 21.

  Minden alkalommal előkerül ez a játék. Gyorsan megtanulható, könnyen játszható. Ha valaki nagyon sokat gondolkodik, akkor pedig ott a homokóra... :)
  Rég vártam, nem csalódtam

  András | 2017. augusztus 20.

  Régóta ki akartam próbálni a játékot és sikerült is 2, 3, 4 és 5 fővel. Mindegyik összeállítás szórakoztató volt. A partik gyorsak, izgalmasak, kreatívnak kell lenni.
  Úgy érzem, megérdemli a Spiel des Jahres díjat.
  Szórakoztató, elgondolkodtató

  Tahi | 2017. augusztus 17.

  Társaságban jó szórakozás, de nagyon oda kell figyelni.
  Elég nehéz jó szavakat mondani.
  Gyengébb játékosok ne legyenek kémfőnökök.
  Egyszerű & nagyszerű

  Gergely | 2017. augusztus 17.

  Tipikusan olyan játék, amit 5 perc alatt meg lehet érteni és aztán 5 órán keresztül játszani! Egy tök egyszerű mechanikával szinte végtelenné teszi a variációs lehetőségeket. Igazi agymunka, asszociációs képességek és a társaink gondolkodásának jó ismerete kell hozzá - és mindezt fejleszti. Különösen figyelni kell arra, hogy ne csak olyan meghatározásokat mondjunk, amihez minél több fogalom kötődik a mieink közül, hanem arra is, hogy ne kötődjön a meghatározásunk olyan kártyához, ami nem hozzánk tartozik (vicces kihívás volt pl. amikor a "jogász" és az "ügyvéd" két különböző csapathoz tartozott). Kiváló bevezető játék (pl azoknak, akik nem játszottak még (sok) partijátékot), de bármikor gyorsan előhozható baráti vagy családi társaságokban később is.
  A képekkel verzió könnyebb

  Pataky-Hegedûs | 2017. augusztus 2.

  Én személy szerint azt vettem észre, hogy a "Fedőnevek képekkel" társas kicsit egyszerűbb. Talán csak ahzért érzem így, mert a leírt szóra folyamatosan rájár az agyam, és jobbára akörül forog. A képeknél nincs ilyen problémám. Egyébként mindkét verzió nagyszerű csapatépítő játék, összehozza a "legválogatottabb" társaságot is. Könnyű szabályok, gyorsan megtanulható, aki szeret gondolkodni, abból nagyon jó "kémmester" válhat.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!