Fedőnevek négyszemközt

Normál ár: 5 990 Ft

A Te árad: 5 691 Ft

Értékelés:  (4.8)
Ketten dolgoztok egy titkos küldetésen. A feladatotok: kapcsolatba lépni 15 ügynökkel úgy, hogy közben elkerülitek az ellenséges bérgyilkosokat. Te ismered azokat az ügynököket, akikkel a társad biztonságosan találkozhat. A társad ismeri azokat az ügynököket, akikkel te találkozhatsz biztonságosan. Csak egyszavas célzásokkal utalhattok a megfelelő ügynökökre, egyszerre akár több szóra is az asztalon, hogy egymást a keresett ügynökökhöz irányítsátok, mielőtt kifuttok az időből.

A Fedőnevek: Négyszemközt egy kooperatív, asszociációs kártyajáték, kettő játékos vagy két csapat részére. Önállóan játszható, nem szükséges hozzá más Fedőnevek játék.

Fedőnevek messze nem csak négy-szemközt

Őszintén szólva kicsit szkeptikus voltam, amikor először játszottam vele, mert hát az alap Fedőnevek játéknak is volt kétfős változata, és lássuk be, az alapjáték nagyon nem két emberre van kitalálva. Szóval nem vártam sokat. Nagyobbat nem is tévedhettem volna!

 

A Fedőnevek négyszemközt a Fedőnevek kétfős változata, vagy inkább egy, a Fedőnevek alapgondolatára építő játék, ami két főre van kitalálva, de többen is játszható. Vagy inkább: a Négyszemközt egy kooperatív Fedőnevek, ami két fővel is tökéletesen működik, és csapatban is hibátlan!

Adott egy 5x5-ös szómátrix, amihez van egy kódkártyánk. Ezen minden minden szóhoz hozzá van rendelve egy szín: zöld, ha ügynök, fekete, ha bérgyilkos, és khaki (ejtsd: khaki - férfiaknak: nagyon világos barna), ha civil.

A kódkártya egyik felén ülő játékos mond egy kulcsszót, ami asszociáció útján összekapcsolható az asztalon lévő szavak közül néhánnyal, és egy számot, hogy hánnyal kapcsolható össze. Például: a szavak között szerepel a„Király”és a„holló”, akkor a kulcs lehet pl.„Mátyás: 2”. A vele szemben ülő a kulcsszó elhangzása után tippelhet, hogy melyik szó tartozik hozzá. Ha olyanra tippelt, ami a kódkártya szerint zöld, akkor örülnek, a szókártyára rákerül egy zöld ügynökkártya, és a játékos tippelhet tovább. Ha olyanra, ami khaki, akkor tévedett, nem tippelhet tovább, ha pedig feketére, akkor a játékosok vesztettek.

Fedőnevek négyszemközt

 

Eddig nagyjából Fedőnevek – nade!

A játékban egy csapat van, az összes játékos együtt dolgozik a játék ellen, legyenek akárhányan is.

A kódkártya mindkét oldala tartalmaz információt, így mindkét játékos mond kulcsszót és mindkét játékos tippel is. A kódkártya mindkét oldalán látszik mind a 25 kártya, ezek közül oldalanként 9 zöld, 3 fekete, a többi khaki. Mivel 15 ügynököt kell megtalálni (zöldek), a két oldal között van átfedés. Sőt, az is lehet, hogy ami az egyik játékos számára fekete, az a másik számára zöld, tehát attól függően, hogy melyik oldal tippel rá, lehet egy lépés a győzelem felé (ügynök) vagy instant bukta (bérgyilkos).

A másik óriási újdonság a civilek működése. Ezek a lapkák időjelző tokenek. Ameddig található ilyen a játéktér mellett, addig vannak még körök (egy kör addig tart, míg az egyik játékos tippel a kulcsszóra, amit a másik megadott). A hibás találatra felteszünk egyet, oly módon, hogy az ne takarja a szót (ehhez elég aprók), mivel a másik játékos számára az akár egy ügynök is lehet (vagy bérgyilkos, vagy szintén civil). Ha a játékos köre nem azzal ér véget, hogy civilre tippel, hanem hogy passzol, akkor is el kell, hogy vegyen egy civilt, ezt lefordítva maga elé teszi. Tehát az idő fogy, mese nincs.

Fedőnevek négyszemközt

 

Csapat, csapat, csapatás

A dobozon a játékosszám mellett (2) szerényen, apró betűvel fel van tüntetve, hogy „vagy több”. Persze, ez definíció szerint egy kétfős játék, de: Abszolút. Hibátlanul. Király. Csapatban.

Egyszerűen arról van szó, hogy ez egy kooperatív Fedőnevek, ami – mint minden kooperatív játék – elég nehéz. Azt mondják, az a kooperatív játék, ami nem tángál el nagyon csúnyán az első 3-4 alkalommal, az vagy nem jó, vagy nem játszottátok jól. Ebben a játékban még könnyítés is van – kétféle. Nem véletlenül.

Tény, hogy a 15-20 perces játékidő (két fővel tényleg ennyi) számottevően megugrik egy jó háromnegyed órára, de megéri.

Ilyenkor a kódkártya egyik felén ülő játékosok közösen adnak a kulcsszót a másik oldalon ülőknek. Ezt a kulcsszót azonban csak úgy tudják megbeszélni, hogy a tippelő játékosok ne hallják, ergo vagy elvonulnak, vagy a jó öreg papír-toll módszerhez folyamodnak. Mi az utóbbit használtuk, és tökéletesen működött.

Fedőnevek négyszemközt

 

Fedőnevek a világ körül

A játékba még kampánymód is került. Van egy kötegnyi világtérkép a dobozon néhány összekötögetett nagyvárossal. A játékosok lejátszanak egy meccset, és ha megnyerik, akkor beikszelik Prágát. Innen egy olyan városba lehet tovább menni, amivel Prága össze van kötve.

Minden város egy-egy újabb játék, annyi nehezítéssel, hogy változik a maximális körök (alapból 9, ez azt jelenti, hogy az egyik oldal ötször, a másik négyszer tippelhet – és az bizony nagyon nem sok), illetve a hibázási lehetőségek száma.

Fedőnevek négyszemközt

 

„Ne mondjátok, hogy növény, ha van kert”

Ezzel az életbölcsességgel bocsátott minket utunkra egy elhibázott játék után Zsolti kolléga, és valóban: a játékban érzésre még könnyebb mellényúlni, mint a klasszikus Fedőnevekben, megnyerni meg kifejezetten nehéz.

„A Pandemicre emlékeztet. Sokat gondolkozol, aztán veszítesz.”- így Tíbaláj, de még ha a siker el is marad, az élmény soha. A Fedőneveknek nagyon jól áll a teljes kooperatív megközelítés, és a kampánymód is, ha a játékosok elég edzettek hozzá. Ami pedig a szókártyákat illeti - mivel nem egyeznek az eredeti Fedőnevek-ben található szettel –, akár kiegészítőként is belekeverhetők (vagy abba, vagy a Képekkel-be).

Woland

Értékelések átlaga 


(4.8)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 7 Gyakorlott játékosoknak 5 Ketten 9
90% (9)
10% (1)
Rendezés:
Eddig összesen 10 értékelés
Csapatjáték a köbön

Flóra | 2018. november 26.

Nehéz olyan társasjátékot találni, amit ketten is élvezetes játszani. A Fedőnevek- négyszemközt pedig nem csak az alapjáték izgalmas koncepcióját hozza, hanem egy újfajta, különleges játékélmény: nem egymás ellen, hanem össze kell dolgoznia a játékosoknak. Nálunk egyébként minden kör igazi párterápia, ahol egyre jobban és jobban megismerjük a másik gondolkodásmódját.
Nem lett kedvenc

nyafirc | 2018. november 23.

Az eredeti Fedőnevek után nagy várakozással kezdtünk neki a Négyszemközt változatnak. Sajnos az original verzióhoz képest számomra csalódás volt a játék: kevésbé találom pörgősnek és izgalmasnak. Viszont a testvéremnél a páros változat bizonyult befutónak, ezért gyakran vesszük elő.
Olyan alkalmakra javasolnám a Négyszemközt kiadást, amikor nem a játékélményen, sokkal inkább az együtt töltött időn és a beszélgetésen van a hangsúly.
Megéri

Márk | 2018. november 9.

Ma vettem meg, és úgy döntöttünk kipróbáljuk. Nos abból a kipróbálásból 2 és fél óra játék lett... nagyon nehéz abbahagyni ha egyszer elkezded
Semmi sallang

Marcell | 2018. október 14.

Paroknak legjobb. Gondolkozos, osszeulos, egyszeru, semmi sallang.
Remek páros játék

János | 2018. augusztus 24.

Az alapjátékot remekül átültették a két fős változatba. A dobozban található térképes kihívás pedig még izgalmasabbá teszi, ha szerettek magatoknak saját célokat kitűzni és azokat megvalósítani. Viszont nem is annyira egyszerű mint első ránézésre tűnik.
Zseniális

Ádám | 2018. július 23.

Párommal első közös játékunk volt, egyrészt elég jó párkapcsolat fejlszető hatása van :D
Másrészt végre lehet ketten is játszani.Akinek tetszett az alap játék , garantáltan élvezni fogja ezt is!
Akinek tetszik az alapjáték, ez is tetszeni fog

Szilárd | 2018. április 12.

A szabályok szinte ugyan azok, mint az alapjátékban, csak itt a körök számával harcoltok. Rendkívül jó a 2 személyes játékélmény, ami az alapjátéknál nem volt az igazi, de itt remekül módosítottak a játékon. A több emberrel is lehet játszani, úgy is jól működik, de talán úgy az alapjáték a jobb. Rendkívül jó dolog még, hogy különböző helyszínek is vannak a játékban, különböző forduló számokkal, így változatossá teszi a játékot és mindenki megtalálhatja magának a hozzá illő nehézségi fokot. A nehézségről jut eszembe, szerintem piszok nehéz lett a játék, ami nem feltétlenül baj, de úgy érzem az alapjátékhoz képest talán a szavak is nehezebbek. Kösse fel mindenki a nadrágot. ;) Akinek az alap változat tetszett, szerintem mindenképpen érdemes vele tenni egy próbát, főleg azoknak akik 2-en is szeretnék játszani a játékot.
Nagyon jó

Dóra | 2018. március 29.

Akinek sikerült már játszania az alapjátékkal, annak könnyeben menni fog, de azért nem bonyolult. Kicsit az elején még nehezebb de hamar belelehet jönni. Ebben a játékban jobban kel pörögnie az agyadnak, mert nem annyi lehetőséged van mint az alapjátékban. Egyébként nagyon jó. Mindenkinek ajánlom!! :)
már előre dörzsölöm a tenyerem...

Réka | 2018. március 3.

Voltunk bent a társasjáték-klubban, s ott meg lehetett nézni, ki lehetett próbálni. Nagyon jónak ígérkezik, azoknál, akik szeretnek a szavakkal, asszociációkkal játszani, mindenképp osztatlan sikere lesz. Én személy szerint alig várom, hogy a gyerkőc elérje azt a kort, amikor érdemes lesz megvenni. Nna, most érzem csak át igazán, hogy miért törekednek egyesek egyre inkább arra, hogy kifejlesszék a legtutibb játékok junior változatát is!
Ha szeretitek az alapjátékot, akkor kötelező

Ádám | 2018. február 16.

Zseniálsian kitalálták két játékosra. 9 (vagy könnyített játék esetén 11) körötök van arra, hogy mind a 16 kémet megtaláljátok, ami nem is olyan egyszerű. Hosszas fejtörés, jó gondolkodás és némi szerencs kell, hogy sikerüljön 9 kör alatt megtalálni az ügynököket. 5 meccset játszottunk le párommal, 5. alkalommal sikerült végre megnyernünk először, ráadásul hiba nélkül. Az alap játék két személyes módja nem volt rossz, de nem is az igazi. Ez tökéletes, ha szeretitek az alapjátékot, de csak ketten vagytok éppen, hogy játszatok néhány kört.
Csak ajánlani tudom!

Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

Sajnos ehhez a játékhoz nincsen letölthető játékszabályunk.

Fedőnevek játékcsalád