Azul – Szerelem első látásra

2017-11-20 08:41:00

Szeretném ünnepélyesen bejelenteni, hogy a Gémklub 2018-ban kiadja az Azul társasjátékot, valamint megosztani Veletek néhány ezzel kapcsolatos személyes gondolatomat. Bepillantást engedek a kiadói hálószobatitkok egy kis szegletébe. Az Azul ugyanis számomra szerelem első látásra.

Azul

Egy-két kép és a játék leírása alapján már beleszerettem, de akkor még csak azt gondoltam, hogy nekem ebből a játékból biztosan lesz saját példányom, mégpedig uccu neki, mihamarabb. Ugyanakkor úgy gondoltam, hogy kiadói szempontból túl absztrakt ahhoz, hogy nagy siker lehessen. Aztán Essenben játszottam vele, és olyat éreztem, amit már régóta nem: ő az Igazi, az Egyetlen, a legszebb, legjobb, kell nekem! Nem csak egy, hanem az összes magyar példányhoz szeretném, ha közöm lenne, és együtt örülhetnék mindenkivel, aki játszik vele. A Dixit és a Pandemic esetében éreztem ilyet utoljára. Több ez, mint az a büszkeség, ami eltöltött, amikor pl. a Puerto Ricót, a Nagyfeszültséget és a Korokon átot kiadtuk, és ahogy 2018-ban a Terra Mysticát kiadjuk. E stratégiai nagyágyúk kiadásának a fő motivációja a magyar társasjáték-kultúráért vállalt elkötelezettségünk. A Dixitről és Pandemicről az volt az érzésem, hogy sok embernek pontosan ez kell most, és a megérzésem bejött. És ugyanez az intuícióm most az Azullal kapcsolatban.

Azul
Forrás: boardgamegeek.com


Tudtam, hogy az Azul jövőre így vagy úgy eljut a magyar társasjátékosokhoz, mert annyira jó játék, hogy garantáltan utat tör magának, mégis fontos volt, hogy mi adhassuk ki. Nem túlzás, ha úgy fogalmazok, vágyam teljesült, és félve feltett kérdésemre, hogy a nagy Ő enyém lehet-e, a válasz: Igen! És mindez miért olyan fontos? Mert, ahogy fentebb is írtam, szeretnénk elvinni az emberekhez. A tudatos vásárló szempontjából elég, ha van hozzá egy jó szabály, és ez nyilván most is – mint gyakran – előbb áll rendelkezésre a neten, egy lelkes fordító jóvoltából, mint a játék magyar kiadása megjelenik. A kiadó szempontjából ez a kérdés leginkább arról szól, hogy a 2018-as újdonságokra szánt pénzének egy részét erre a játékra akarja fordítani, azaz bevásárol belőle, sokat. A társasjátékok szélesebb körű vásárlói számára ez azt jelenti, hogy a játék a legtöbb játékboltban kapható lesz, és a Gémklub játékmestereinek a jóvoltából az eladók tájékozottak lesznek, és tudják ajánlani a játékot, sőt, biztosra veszem, hogy sok eladó még magyarázni is fogja, méghozzá őszinte lelkesedéssel. Az én számomra, akinek a Gémklub az identitásának a része, ez a játék szerelmes érzéseim aktuális alanya, a nagy Ő.

Miért szerettem bele az Azulba? Mert gyönyörű! Kívül-belül gyönyörű. Nem csak tetszetős, nem csak a doboza szép, nem csak az anyaga vonzó, hanem a lényege lenyűgöző. Egy kimagaslóan jó játék lelke egy olyan ötlet, amit a játékosok közös élményként tapasztalnak meg a játékmenetben. Egy ilyen játékötletet öröm újra és újra végiggondolni, minden döntésnél új oldalról megvizsgálni, kipróbálni, tapasztalni. Az Azul ötlete, hogy körről körre csodaszép királyi csempékből (azulejókból, ejtsd: azulézso) válogatunk, és beépítjük a saját mozaikunkba. A csempék kemény bakelitből készültek (a mahjongköveket készítik ebből az anyagból Kínában, a csont- és bambuszköveket kiváltva), és a tapintásuk tényleg olyan, mintha égetett csempékkel játszanánk. A kövek ezenkívül még mintásak is, és a méretük is olyan, hogy szívesen tapogatja az ember. A játékmenet pedig éppen erre az érzésre épít. A középen lévő közös készletből válogatunk, és sokszor nyúlunk a kövekhez, babráljuk, szeretgetjük őket. Tesszük ezt azért, mert szép képet akarunk készíteni. Itt emelkedik az absztrakt játék szintjéről az élmény egy magasabb tematikai szintre, mert a szépség itt nem csak jelképes, hanem valódi. És ez a szépség megjelenik abban is, ahogy a lehetőségeket mérlegeljük. Sok apró pozitív visszacsatolás, sok kis öröm kíséri a döntéseinket. Van tétje, hogy mit választunk, hogy marad-e még abból, ami majd később kellhet nekünk, van tervezés, előre gondolkodás, ugyanakkor minden egyes kőnek örül az ember, amit éppen megszerez. Gyönyörű a flow.

Azul
Forrás: boardgamegeek.com

Miért írok erről most? Mi értelme van kedvet csinálni egy olyan játékhoz, ami még nem elérhető? Nos, az motivál, hogy megosszam Veletek azokat a gondolatokat és érzéseket, amelyek egy-egy játékkiadás mögött meghatározzák a kiadói döntéseinket. Nyilván kapunk majd hideget-meleget, hogy mi értelme egy ilyen játékot magyarítani. Megszoktuk, és nincs is ezzel semmi gond, és emiatt nem ragadnék vasárnap délután billentyűzetet. Azért írok erről, mert hálás vagyok Nektek, hogy a Gémklub adhatja ki az Azult. Mármint kinek köszönhetjük ezt? Nektek, akik e sorokig elértek, akiket érdekel annyira a magyar kiadás témája, hogy az időtöket egy ilyen cikk elolvasására szánjátok. Ti vagytok azok, akik sokat társasoztok, és másoknak is tanítotok játékokat. Ti vagytok azok, akik megvásároljátok azokat a magyar kiadásokat is, amelyeket szélesebb körben nehéz még eladni, és ezzel támogatjátok a magyar kiadói tevékenységet. Nektek köszönhetően tudtunk és tudunk bátran befektetni, és ez az a bátorság, amit egy külföldi kiadó, mint például az Azul kiadója, a PlanB nagyra értékel. A döntést olyan ember hozta, aki régóta van a szakmában, régóta ismeri a Gémklubot, és elismeri a hosszú évek kitartó munkáját és az áldozatokat, amit eddig hoztunk. Márpedig erre nélkületek nem lettünk volna képesek. Ehhez az egész társasjátékos közösség lelkesedése kellett, és a rengeteg idő, amit sokan örömmel beletettetek abba, hogy sok új társasjátékos fedezze fel ezt a világot. Az Azult kiadni a Gémklub számára jutalom, elismerés, és ezt szeretném megköszönni Nektek.

Barátsággal,

Aczél Zoli

Azul
Forrás: boardgamegeek.com

Eddigi hozzászólások:

Gábor Balázsovics - 2017.

Nagy köszönet érte. Nagyon jó választás volt, ahogy a cikkben említett többi játék is.

Halkó Gabriella - 2017.

Esélytelen hogy a faalá tehessük még idén?

Zoltán Pasek - 2017.

Várjuk szeretettel!!

Verdes Róbert - 2017.

De jó lesz! :)

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés